Negativna senzibilnost religija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
softly

#226 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by softly »

Haiku break !

Vjernici, poluvjernici, nevjernici...
Svi smo s istim suoceni CUDOM.
Ali svi nalik dogmati ludom:
il' TVRDIMO da sve ce se ZNATI,
il' VJERUJEMO da sve se vec zna
Jednima je "glava prazna",
drugima je "bozja kazna".
Jedni vide samo sto izmjere,
drugi bi ukinuli sve sem vjere.
I svi bi onom drugom
pamet da UTJERE
:-)
ljubav_aha

#227 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by ljubav_aha »

softly wrote:Haiku break !

Vjernici, poluvjernici, nevjernici...
Svi smo s istim suoceni CUDOM.
Ali svi nalik dogmati ludom:
il' TVRDIMO da sve ce se ZNATI,
il' VJERUJEMO da sve se vec zna
Jednima je "glava prazna",
drugima je "bozja kazna".
Jedni vide samo sto izmjere,
drugi bi ukinuli sve sem vjere.
I svi bi onom drugom
pamet da UTJERE
:-)

:lol:

ma meni je ovo zabavno svakako,ne brigaj :thumbup:
Bitte_Halt_ja_ja

#228 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Ipak smo znaci proizvod incesta. Hmm, to objasnjava mnoge stvari. Da imamo zajednicke predake sa majmunima svijet bi puno bolje izgledao, intelektualno bi napredniji bili. Mislim da je ovdje religija ipak pobila nauku :mrgreen: kad pogledam dodika sve mi je jasno...a ja slijep ne vidim sto mi je pred ocima bilo
ljubav_aha

#229 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by ljubav_aha »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:Ipak smo znaci proizvod incesta. Hmm, to objasnjava mnoge stvari. Da imamo zajednicke predake sa majmunima svijet bi puno bolje izgledao, intelektualno bi napredniji bili. Mislim da je ovdje religija ipak pobila nauku :mrgreen: kad pogledam dodika sve mi je jasno...a ja slijep ne vidim sto mi je pred ocima bilo
a sto se desilo sa homo sapiens,kad je adam tacno nastao
Bitte_Halt_ja_ja

#230 Re: Negativna senzibilnost religija

ljubav_aha wrote:
Bitte_Halt_ja_ja wrote:Ipak smo znaci proizvod incesta. Hmm, to objasnjava mnoge stvari. Da imamo zajednicke predake sa majmunima svijet bi puno bolje izgledao, intelektualno bi napredniji bili. Mislim da je ovdje religija ipak pobila nauku :mrgreen: kad pogledam dodika sve mi je jasno...a ja slijep ne vidim sto mi je pred ocima bilo
a sto se desilo sa homo sapiens,kad je adam tacno nastao
Evo za homo sapiense:
"Galactica arrives at the co-ordinates, but the damage caused in the battle has made the ship incapable of surviving any further jumps. Fortunately, the ship has arrived over a habitable planet, which is revealed to be our version of Earth. After the rest of the fleet has been summoned, Lee suggests that they abandon their technology and start fresh. A race of primitive humans are also discovered."

evo i za Evu:
Hera is shown walking on the African plain, and the scene cuts forward to 150,000 years later, where, in the early 21st century, humanity has made several advances in robotics and has recently uncovered the remains of what they believe to be the "mitochondrial Eve" in Tanzania. In New York City, Inner Baltar and Inner Six (no longer tied to the long-deceased Gaius Baltar and Caprica Six)[6] walk through the streets, and stand behind a bystander at a news stand (Ronald D. Moore in a cameo role) where Inner Baltar implies that "Eve" was Hera.

imam i snimke desavanja ako ne vjerujes ;-)
ljubav_aha

#231 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by ljubav_aha »

a gdju su njihova djeca,i djecina djeca :?:
Bosna i Hercegovina

#232 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by Bosna i Hercegovina »

@NIN
Znaci da postoji razlika izmedju prvog i posljednjeg poslanika - prvi je poslan da namnozi planetu dok je potonji poslan da obznani posljednju objavu bozijoj djeci? Zapravo, potonji nije uopste ni poslan nego mu je prenesena objava, zar ne? Zasto onda poslanik?

Dakle, imamo dva poslanika: jednog koji fakticki nije poslan nikome, osim svojoj buducoj djeci od kojih jednog nije uspio vaspitati kako treba i imamo posljednjeg koji uopste nije niti poslan nego mu je prenesena objava putem meleka/andjela.

Hm...

Odgovor :

Dakle, kao što je već napisano, poslanik Adem a.s. je živio 960 godina i bio je poslan za sve ljude koji su živjeli do poslanika Šita a.s. I Muhammed a.s. kao i svi predhodni poslanici je poslan od Boga dž.š; a objavu mu je kao i predhodnim poslanicima prenio melek/anđel Džibril a.s. Očito je da nekima fali upravo vaspitanje, čim tako vrijeđaju poslanike, jer čovjek može biti teist , ateist ili agnostik, a da ne vrijeđa poslanike ali ni druge ljude. Kažu da je Isa a.s. /Isus jednom rekao da je mogao oživiti mrtve, slijepima vratiti vid, gubavcima pomoći, sve uz pomoć Boga dž.š; ali nije mogao izliječiti glupe!

„Svi su vjerovjesnici čuli, prihvatili i slijedili Allahovu jednu istu poruku, objavu, zavjet i neizmjenjivi testament i pokoravali se.
"Recite: Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ishaku, i Ismailu, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dato Musau i Isau, i u ono što je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima, i mi se samo Njemu pok¬oravamo. "
(Kur’an: el-Bekare, 136.)
Svi vjerovjesnici pozivaju ljude da robuju, klanjaju se i dive samo Allahu, dž.š., da Ga štuju, da imaju osjećaj potpune ovisnosti samo o Allahu, dž.š., i da nikada jedni druge, niti bilo koje biće, stvorenje, stvar ili predmet ne obožavaju niti mu robuju. Naprotiv, svi (Nuh, Hud, Salih, Ibrahim) u općem manifestu objave govore:
" narode moj, govorio je on, Allahu se klanjajte, vi drugog Boga osim Njega nemate!"
(Kur’an: el-Eraf, 59.)
U zajedničke osobine ili svojstva svih vjerovjesnika spada:
SIDK - istinoljubivost, iskrenost, govorenje i zastupanje istine;
EMANET - povjerljivost i osvjedočeno poštenje;
TEBLIG - dosljednost, tj. tačno i potpuno prenošenje Božije poruke ljudima, neovisno o svim životnim opasnostiina pa čak i smrti;
ADALET - pravednost (to su bili pravedni, pošteni i pravi ljudi, pogotovo pravedni i strogi prema sebi, svojoj djeci i rodbini, gdje je to najteže biti; nikada nepravdu i nasilje nad ljudima nisu činili);
FETANET - oštroumnost (imali su razvijene unme, moralne, duhovne, intelektualne i spoznajne sposobnosti);
ISMET -negriješenje u stvarima vjere i morala (kao Svoje izabranike i uzore ljudima, Allah, dž.š., sačuvao ih je od grijeha);
RUDŽULET - muškost (svi su bili muškarci);
svi su imali ista obredna mjesta ili svetilišta (Kabu kao prvu u ime Allaha sagradenu kuću);
svi su imali iste, od Allaha naredene i u ime Allaha činjene obrede, koje su oni prenosili i kazivali ljudima te ih njima podučavali (najvažniji je obred salat ili namaz, njega su klanjali svi vjerovjesnici);
svi su imali isti pozdrav - selam;
svi su učili isti ajet -bismillu. Sve objave svim poslanicima u svim vremenima, počevši od Adema, a.s., kao prvog čovjeka i prvog poslanika do Muhammeda a.s,posljednjeg poslanika i pečata poslanstva“
zili

#233 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by zili »

možda da se malo vratimo na temu...

hvala za sve podrobne odgovore na moju digresiju o platonu, majama, inkama, itd.
posebno hvala za krajnje romantičnu priču o tome kako su se adem i hava tražili preko sedam mora i sedam gora

nego...

da se vratimo na temu vjere i vjerovanja

ne može se vjerovati nasilu. ne može se ni vjerovati po slobodnom izboru. ne možeš odlučiti da u nešto vjeruješ isto kao što ne možeš odlučiti da se u nekog zaljubiš.

zato mi se čini nepravednim da kao oni koji i pored svih poslanika ne vjeruju su jednostavno tako bezobrazni da i zaslužuju da budu prokleti.

niko te ne može natjerati da vjeruješ. bukvalno niko. čak ni čovjek sam sebe. (meša je to sjajno razradio u derviš i smrt) i nikakve prijetnje vječnim prokeltstvom tu ne mogu pomoći.

zato mi nije jasno to jedno gnjevno obrušavanje vjernika (a bilo ga je i na ovoj temi) na sve one koji jednostavno nisu u sebi pronašli svjetlo vjere ili iz ovog ili onog razloga jednostavno nisu u stanju da vjeruju. zar ne bi, na kraju krajeva, i svi vjerski principi nalagali da se prema nevjernicima odnosi sa saosjećanjem, možda čak i žaljenjem, ali svakako ne sa proklinjanjem? - to je valjda ta negativna senzibilnost (jesam li konačno ubola temu?)
statix

#234 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by statix »

A kako to da su Sumerci, koji su zivjeli na podrucju Mezopotamije, kolijevkom civilizacije, bili politeisti, kao i vecina naroda iz tog perioda, a kasnije i Babilonci i Hetiti itd...? Postavlja se logicko pitanje, gdje su bili i sta su radili svi ti vjerovjesnici i poslanici?
Bosna i Hercegovina

#235 Re: Negativna senzibilnost religija

@zili
"zato mi nije jasno to jedno gnjevno obrušavanje vjernika (a bilo ga je i na ovoj temi) na sve one koji jednostavno nisu u sebi pronašli svjetlo vjere ili iz ovog ili onog razloga jednostavno nisu u stanju da vjeruju. zar ne bi, na kraju krajeva, i svi vjerski principi nalagali da se prema nevjernicima odnosi sa saosjećanjem, možda čak i žaljenjem, ali svakako ne sa proklinjanjem? - to je valjda ta negativna senzibilnost (jesam li konačno ubola temu?)"

Nipošto ne treba gnjevno obrušavanje osim kada vjernicima vrijeđaju največe svetosti . Naprotiv, vjernici osjećaju saosjećanje , žaljenje, tugu prema onima koji ne vjeruju. To je kao kada znaš da iza okuke na putu ima provalija, i nekoga sa autom upozoravaš da zakoči i nastavi putovanje u drugom smjeru, da ne padne u provaliju, koju nisi vidio , ali si za nju čuo i 100% vjeruješ da se ona tamo nalazi, da će onaj kojim tim putem nastavi propasti, ali on ta upozorenja ignoriše i srlja dalje u propast. Ubola temu 100% !
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#236 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by Big Boy »

zili wrote:zato mi nije jasno to jedno gnjevno obrušavanje vjernika (a bilo ga je i na ovoj temi) na sve one koji jednostavno nisu u sebi pronašli svjetlo vjere ili iz ovog ili onog razloga jednostavno nisu u stanju da vjeruju. zar ne bi, na kraju krajeva, i svi vjerski principi nalagali da se prema nevjernicima odnosi sa saosjećanjem, možda čak i žaljenjem, ali svakako ne sa proklinjanjem? - to je valjda ta negativna senzibilnost (jesam li konačno ubola temu?)
Mislim da je to poenta citave price. :thumbup:
Bitte_Halt_ja_ja

#237 Re: Negativna senzibilnost religija

ja sam se salio :S copy/paste zadnje epizode Sci-Fi serije Battlestar Galactica :run:
Ahmmed

#238 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by Ahmmed »

statix wrote:A kako to da su Sumerci, koji su zivjeli na podrucju Mezopotamije, kolijevkom civilizacije, bili politeisti, kao i vecina naroda iz tog perioda, a kasnije i Babilonci i Hetiti itd...? Postavlja se logicko pitanje, gdje su bili i sta su radili svi ti vjerovjesnici i poslanici?
Pa, u vjerovanjima ( onoliko koliko je nama danas dostupno),svih naroda koje si pobrojao, postoje i jaki momenti monoteizma, ako ništa kroz institut vrhovnog božanstva....Recimo da su njihova vjerovanja bila neka vrsta sinkretizma klasičnog monoteizma i politeizma, s tim da je,očito, politeizam odnosio prevagu, čim bi poslanika nestalo, pa makar živjeli i 300 godina :)

Znam da će neko upitati kako da se to nije desilo i sa arapskim politeizmom, kako to da se to vjerovanje nije vratilo, nakon samo 23 godine poslanstva Muhammeda a.s. Eh, sa aspekta muslimanskog vjerovanja, odgovor je sljedeći: Muhammed a.s. bio je posljednji Božiji Poslanik i Pečat Vjerovjesnika, pa je monoteizam, ne samo sačuvan nego i proširen daleko van granica svog nastanka. DakleM, Božija volja :)

Kako god, opet ću ponoviti: Ovakve vrste rasprava, za moj su ukus, pomalo anakrone :)

S moje tačke gledišta, ništa i niko ne može me ubijediti da u Kur`anu postoje kontradikcije, niti da je islam, sam po sebi, u suprotnosti s naukom.

S druge strane,moje mišljenje je da Kur`an nije Objava čiji ajeti , u svakom trenutku, imaju pretenziju, da u sebi nose skrivene poruke, koje, eto, nauka treba otkrivati u dogledno vrijeme.

Prema tome, opustite se, i jedna i druga braćo i sestre :)
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#239 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by Big Boy »

Bosna i Hercegovina wrote:Nipošto ne treba gnjevno obrušavanje osim kada vjernicima vrijeđaju največe svetosti . Naprotiv, vjernici osjećaju saosjećanje , žaljenje, tugu prema onima koji ne vjeruju. To je kao kada znaš da iza okuke na putu ima provalija, i nekoga sa autom upozoravaš da zakoči i nastavi putovanje u drugom smjeru, da ne padne u provaliju, koju nisi vidio , ali si za nju čuo i 100% vjeruješ da se ona tamo nalazi, da će onaj kojim tim putem nastavi propasti, ali on ta upozorenja ignoriše i srlja dalje u propast. Ubola temu 100% !
I tu je kvaka... mi tu pricamo o vjeri, ne o nauci. Ni ti ne znas da je tamo provalija jer je nisi vidio/osjetio/spoznao i ne mozes to nekom dokazati svojom dogmom ili mahanjem rukom. Tvoje je da kazes da mislis da tamo ima neka provalija i da ti sam ne bi krenuo tim putem. To sto neko zeli i preko toga krenuti tim putem je totalno njegova stvar i sloboda izbora.

Svaki covjek ima svoju slobodnu volju pa opet postoje i sadisti, mazohisti, altruisti, hedonisti... nabrajanju ljudskih osobina tu nema kraja.
statix

#240 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by statix »

Sve je to uredu Ahmmede, ali toliko ima nelogicnosti posmatrajuci kroz historiju, ali rasprava definitivno moze biti anakrona, tako da nema smisla pocinjati je, a i ne da mi se cackati o vremenu B.C. ali tu leze mnoge nelogicnosti, ili logicnosti, zavisi kako poredas... :) :wink:
Ahmmed

#241 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by Ahmmed »

statix wrote:Sve je to uredu Ahmmede, ali toliko ima nelogicnosti posmatrajuci kroz historiju, ali rasprava definitivno moze biti anakrona, tako da nema smisla pocinjati je, a i ne da mi se cackati o vremenu B.C. ali tu leze mnoge nelogicnosti, ili logicnosti, zavisi kako poredas... :) :wink:
Baš tako....Kako poredaš ;-)

A redamo, onako kako odgovara našem svjetonazoru....I sukladno njemu, nalazimo i dokaze i "dokaze"....
Dešava se pri tom i "mijenjanje" strana.No, tvrdim da, posebno u današnje vrijeme, o nekim značajnim kolektivnim promjenama strana, teško da se može govoriti. Osim ako Njegova odluka ne bude drugačija :)
Bosna i Hercegovina

#242 Re: Negativna senzibilnost religija

Big Boy wrote:
Bosna i Hercegovina wrote:Nipošto ne treba gnjevno obrušavanje osim kada vjernicima vrijeđaju največe svetosti . Naprotiv, vjernici osjećaju saosjećanje , žaljenje, tugu prema onima koji ne vjeruju. To je kao kada znaš da iza okuke na putu ima provalija, i nekoga sa autom upozoravaš da zakoči i nastavi putovanje u drugom smjeru, da ne padne u provaliju, koju nisi vidio , ali si za nju čuo i 100% vjeruješ da se ona tamo nalazi, da će onaj kojim tim putem nastavi propasti, ali on ta upozorenja ignoriše i srlja dalje u propast. Ubola temu 100% !
I tu je kvaka... mi tu pricamo o vjeri, ne o nauci. Ni ti ne znas da je tamo provalija jer je nisi vidio/osjetio/spoznao i ne mozes to nekom dokazati svojom dogmom ili mahanjem rukom. Tvoje je da kazes da mislis da tamo ima neka provalija i da ti sam ne bi krenuo tim putem. To sto neko zeli i preko toga krenuti tim putem je totalno njegova stvar i sloboda izbora.

Svaki covjek ima svoju slobodnu volju pa opet postoje i sadisti, mazohisti, altruisti, hedonisti... nabrajanju ljudskih osobina tu nema kraja.

P.S.
Samo mala ispravka ne misliš, nego imaš 100%-ni jekin-uvjerenje. Jer jedno je misliti-sumnjati. Drugo živjeti i umrijeti, ako Bog da , sa istinskim jekinom -uvjerenjem. Da malo pojasnim, na jednom primjeru. Imaš brata sa kojim živiš godinama u istom stanu. Između tvoje i njegove sobe je zid, fizički ne vidiš svoga brata. Ali kada kod uđeš u njegovu sobu on je za stolom, za računarom. Ti na osnovu tog vašeg dugogodišnjeg kontakta, i kada si u svojoj sobi znaš, osječaš, šta brat radi, imaš jasnu sliku njega u sobi. Ili sličan primjer sa prijateljem/kolegom sa kojim radiš godinama u istoj firmi, kancelarija do kancelarije. Uvjerenje je stvar srca. Ne može onaj, koji je npr. osjetio slast vjerovanja, objasniti onome ko to nije osjetio. Ovo je samo pokušaj da se pojasni. Stanje istinskog vjerovanja je stanje srca i ne može se fizički/materijalno objasniti.
Last edited by Bosna i Hercegovina on 06/04/2010 08:30, edited 2 times in total.
Big Boy

#243 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by Big Boy »

Bosna i Hercegovina wrote:P.S.
Samo mala ispravka ne misliš, nego imaš 100%-ni jekin-uvjerenje. Jer jedno je misliti-sumnjati. Drugo živjeti i umrijeti, ako Bog da , sa istinskim jekinom -uvjerenjem. Da malo pojasnim, na jednom primjeru. Imaš brata sa kojim živiš godinama u istom stanu. Između tvoje i njegove sobe je zid, fizički ne vidiš svoga brata. Ali kada kod uđeš u njegovu sobu on je za stolom, za računarom. Ti na osnovu tog vašeg dugogodišnjeg kontakta, i kada si u svojoj sobi znaš, osječaš, šta brat radi, imaš jasnu sliku njega u sobi. Ili sličan primjer sa prijateljem/kolegom sa kojim radiš godinama u istoj firmi, kancelarija do kancelarije. Uvjerenje je stvar srca. Ne može onaj, koji je npr. osjetio slast vjerovanja, objasniti onome ko to nije osjetio. Ovo je samo pokušaj da se pojasni. Stanje istinskog vjerovanja je stanje srca i ne može se fizički/materijalno objasniti.
Tvoje uvjerenje i nacin na koji si do njega dosao ne znaci istovremeno da je to pravi put i nacin za sve ostale.

Ljudi nisu roboti... ako tvoj brat od 1001 put kad udjes u sobu 1001 put sjedi za racunarom opet je moguce da ga 1002. put nadjes kako jede/spava/pjeva.

Da, uvjerenje je stvar svacijeg srca (odnosno radije duse). Da, ne moze onaj koji je jeo bananu objasniti ukus onom ko je nikad nije ni vidio, sem na slici.

Isao Mujo na istok i probao banane.
Vratio se i pita ga Suljo da mu kaze kakve su te banane.

Kaze Mujo... znas Suljo kakav okus ima sljiva.
Suljo odgovara... pa naravno da znam.

Na to ce Mujo... e nije joj ni nalik.

Opet forma i sustina... tesko je nekom opisivati formu i tako ga zainteresovati da nadje i sustinu. Puno je bolje pricati o sustini... da bi se neko ponukao da pronadje formu.
zili

#244 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by zili »

Bosna i Hercegovina wrote:@zili
"zato mi nije jasno to jedno gnjevno obrušavanje vjernika (a bilo ga je i na ovoj temi) na sve one koji jednostavno nisu u sebi pronašli svjetlo vjere ili iz ovog ili onog razloga jednostavno nisu u stanju da vjeruju. zar ne bi, na kraju krajeva, i svi vjerski principi nalagali da se prema nevjernicima odnosi sa saosjećanjem, možda čak i žaljenjem, ali svakako ne sa proklinjanjem? - to je valjda ta negativna senzibilnost (jesam li konačno ubola temu?)"

Nipošto ne treba gnjevno obrušavanje osim kada vjernicima vrijeđaju največe svetosti . Naprotiv, vjernici osjećaju saosjećanje , žaljenje, tugu prema onima koji ne vjeruju. To je kao kada znaš da iza okuke na putu ima provalija, i nekoga sa autom upozoravaš da zakoči i nastavi putovanje u drugom smjeru, da ne padne u provaliju, koju nisi vidio , ali si za nju čuo i 100% vjeruješ da se ona tamo nalazi, da će onaj kojim tim putem nastavi propasti, ali on ta upozorenja ignoriše i srlja dalje u propast. Ubola temu 100% !

jah... kontam... ako si ubijeđen da je iza okuke ponor, pravo te iznervira taj neko ko bez obzira na sva tvoja ljubazna upozorenja uporno srlja u taj ponor, pa počneš da urlaš na njega, ali ipak... vjera nije samo ubjeđenje o postojanju ponora, mislim zar vjera ne daje čovjeku neki unutrašnji mir na osnovu kojeg bi trebao biti u stanju savladati poriv da omalovažava, maltretira, ljuti se, s podozrenjem gleda na nevjernike. mislim da čak ni likovanje nad zlom sudbinom koja ih čeka nije uredu. ili bar nije u skladu sa vjerom koja se propovijeda.

i zašto su vjernici stalno tako uvrijeđeni? meni se nekad čini da ih vrijeđa svako ubjeđenje koje nije njihovo, bez obzira čak i koliko bilo trivijalno. bila sam u situaciji da sam nekog jako uvrijedila jer žvaćem žvaku za vrijeme ramazanskog posta. i to se onda opravdavalo "vrijeđanjem najvećih svetosti". ali, halo, ba, ž v a k a, nije čvarak, pa vala čak i da je čvarak, mislim da su reakcije često pretjerane
softly

#245 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by softly »

Ja nastavljam svoj monolog.

Mada nije potpuno analogno, ja sve nas dozivljavam kao produkt nekog yebenog softvera!

Nesto kao PC igra, ali na mnogo visem nivou.

KREATOR svega toga - svevisnji PROGRAMER, pretpostavljam, zeli da njegov proizvod bude ZANIMLJIV i STABILAN.

Taj KREATOR je, naravno, stvorio sve likove - i "pozitivce" i "negativce" jer u tome je smisao igre.

Jedino cega se svaki programer boji jesu BUG-ovi, Virusi i Malware.

Dakle, razne religije, rase, nacije, heroji, antiheroji...sve je to jedna "programirana galerija likova" koja je kreirana sa namjerom da igra sto duze traje. Neki pri tom misle da imaju naklonost Programera time sto u njega vjeruju i tesko mogu shvatiti da je Programer kreirao i one druge.
U toj igri jedni se drugima javljaju kao neprijatelji ne sluteci da su svi dio iste ravnoteze!

I tako zaokupljeni, ne prepoznaju pravu opasnost - program vremenom gubi stabilnost - sve teze odoljeva bugovima i virusima.

Zakljucak:
Ovaj softver je sigurno predvidio religijske i rasne bitke, ali sumnjam da su bugovi tipa homoseksualizma, malware tipa teroriste samoubice, razni virusi...sumnjam da je to programirano od strane Stvoritelja igre.

Ali isto tako sumnjam da je ovu igricu moguce patch-ovati bez reseta!
Pod pretpostavkom da se Programer još uvijek njome bavi!

Zato, dragi moji "ispravni" i "neispravni" nastavite nemilosrdnu pucachinu i ne obracajte paznju na ovo titranje u pozadini!
Big Boy

#246 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by Big Boy »

softly wrote:Ja nastavljam svoj monolog.
Image

Neo, follow the white rabbit... :run:
softly

#247 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by softly »

Big Boy wrote: Image
Bas tako !
paja patak

#248 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by paja patak »

Big Boy wrote:
softly wrote:Ja nastavljam svoj monolog.
Image

Neo, follow the white rabbit... :run:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :sax:
Big Boy

#249 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by Big Boy »

Hocemo probati od tvog monologa napraviti malo dijaloga ?
softly wrote:Mada nije potpuno analogno, ja sve nas dozivljavam kao produkt nekog yebenog softvera!
Hajd', pretpostavimo da posmatramo sve oko nas na taj nacin
softly wrote:Nesto kao PC igra, ali na mnogo visem nivou.
OK...
softly wrote:KREATOR svega toga - svevisnji PROGRAMER, pretpostavljam, zeli da njegov proizvod bude ZANIMLJIV i STABILAN.
Kome zanimljiv ? Njemu samom !? Stabilan... mislis na operativni sistem ? Ili kod tebe nema podjele na sistemski i aplikativni softver !?
softly wrote:Taj KREATOR je, naravno, stvorio sve likove - i "pozitivce" i "negativce" jer u tome je smisao igre.
Ako ima Boga i ako je on Tvorac onda je naravno istina da je On stvorio i nama "pozitivno" i nama "negativno". Kvaka je da je stvario i relativno pa ono sto je nekom "pozitivno" nekom drugom moze istovremeno biti "negativno" kao i sve ostalo izmedju te dvije krajnosti.
softly wrote:Jedino cega se svaki programer boji jesu BUG-ovi, Virusi i Malware.
E sad, Bog... odnosno svevisnji programer, kako ga ti nazva, za sebe navodi da je Savrsen (nije sklon greskama). Tako da sve sto si naveo bas i ne pije vode iz te perspektive. Programer u ljudskom obliku je sklon greskama pa tako nastaju i bugovi. Viruse i malware pisu drugi (zlonamjerni) programeri i to najcesce za operativni sistem... rjedje za aplikacije. Opet... jedni programeri pisu operativni sistem... drugi pisu aplikacije za isti.
softly wrote:Dakle, razne religije, rase, nacije, heroji, antiheroji...sve je to jedna "programirana galerija likova" koja je kreirana sa namjerom da igra sto duze traje.
Opet zamjerka... ljudi imaju slobodnu volju (a to jeste valjda svima poznata istina) pa tako ne mogu biti programirani likovi. Programirani likovi imaju predvidjenu putanju kud i kako dok ljudi mogu birati svoju stazu.

Da igra sto duze traje !? Zasto bi to bila namjera ?
softly wrote:Neki pri tom misle da imaju naklonost Programera time sto u njega vjeruju i tesko mogu shvatiti da je Programer kreirao i one druge.
Vjernici vjeruju da je Bog kreirao sve... zato ga i zovu Tvorac, Svemocni, Svemoguci.
softly wrote:U toj igri jedni se drugima javljaju kao neprijatelji ne sluteci da su svi dio iste ravnoteze!
Opet zamjerka... ako smo iz suprotnih tabora ne moramo biti neprijatelji. Ne moramo biti ni prijatelji... moze nam biti i svejedno sta oni drugi tamo rade sve dok ostavljamo jedni druge na miru.
softly wrote:I tako zaokupljeni, ne prepoznaju pravu opasnost - program vremenom gubi stabilnost - sve teze odoljeva bugovima i virusima.
A sta bi to bila prava opasnost ? Mislis da ovakvog (pa i suludog) ponasanja ljudi nije bilo od vajkada i nece biti i dalje u buducnosti ?
softly wrote:Zakljucak:
Ovaj softver je sigurno predvidio religijske i rasne bitke, ali sumnjam da su bugovi tipa homoseksualizma, malware tipa teroriste samoubice, razni virusi...sumnjam da je to programirano od strane Stvoritelja igre.
Ako to nije programirao stvoritelj ko je onda to uradio ? Bog navodi u svojim objavama da je On jedan.
softly wrote:Ali isto tako sumnjam da je ovu igricu moguce patch-ovati bez reseta!
Pod pretpostavkom da se Programer još uvijek njome bavi!
Svemoguci koji je u stanju da od nista napravi nesto, i to jos savrseno... moze napraviti sta hoce kad hoce. Kaze budi... i ono bude.
softly wrote:Zato, dragi moji "ispravni" i "neispravni" nastavite nemilosrdnu pucachinu i ne obracajte paznju na ovo titranje u pozadini!
Titranje u pozadini !? Kod mene nista ne titra. Evo, provjerih... sve fercera. Mozda je tvoj monitor nabrao godina pa mu otislo pozadinsko osvjetljenje. Jos ako si ispred kakvog CRT-a onda je skoro pa sigurno da je vrijeme da zamijenis monitor.
SenQ

#250 Re: Negativna senzibilnost religija

Post by SenQ »

Big Boy wrote:
softly wrote:Zato, dragi moji "ispravni" i "neispravni" nastavite nemilosrdnu pucachinu i ne obracajte paznju na ovo titranje u pozadini!
Titranje u pozadini !? Kod mene nista ne titra. Evo, provjerih... sve fercera. Mozda je tvoj monitor nabrao godina pa mu otislo pozadinsko osvjetljenje. Jos ako si ispred kakvog CRT-a onda je skoro pa sigurno da je vrijeme da zamijenis monitor.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

srry softly al morao sam
Post Reply