mia_2011 wrote:POLOŽILAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![]()
Kako se postaje sudski tumač???
- Baby Jane
#226 Re: Kako se postaje sudski tumač???
-
NeCyy
#227 Re: Kako se postaje sudski tumač???
yes! polozilaaaaa 
-
maraska
#228 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Položilaaaaa!
Čestitke baby jane, neccy, mia 2011!
Čestitke baby jane, neccy, mia 2011!
- kadinica
#229 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Čestitam svima koji su položili
Malo su me rezultati obeshrabrili: 13 kandidata od 100? malo...
Sad me uhvatila frka
Malo su me rezultati obeshrabrili: 13 kandidata od 100? malo...
Sad me uhvatila frka
- kadinica
#230 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Aha, 26....nisu pravilno numerisali, tek sad vidim.
Ako su išli abecednim redom, trebalo je biti zaključno sa red. br. 26. Nebitno, makar duplo više
Ima li neko da nije prof. jezika, a da je položio?
Ako su išli abecednim redom, trebalo je biti zaključno sa red. br. 26. Nebitno, makar duplo više
- Baby Jane
#231 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Moje pretpostavke su da su kriteriji bas bili zestoki sa obzirom na to da vec ima mali milion tumaca za engleski...
Mislim da ce se ovaj broj na usmenom jos smanjiti.
Mislim da ce se ovaj broj na usmenom jos smanjiti.
- Baby Jane
#232 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Moikadinica wrote:Aha, 26....nisu pravilno numerisali, tek sad vidim.
Ako su išli abecednim redom, trebalo je biti zaključno sa red. br. 26. Nebitno, makar duplo više![]()
-
maraska
#234 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Numerisali su pravilno, ali su kandidate koji su položili pismeni podijelili u dvije grupe od po 13 ljudi za polaganje usmenog ispita.kadinica wrote:Aha, 26....nisu pravilno numerisali, tek sad vidim.
Ako su išli abecednim redom, trebalo je biti zaključno sa red. br. 26. Nebitno, makar duplo više![]()
- kadinica
#235 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Ja sam gledala onu CIPS-ovu prijavnicu, iskreno, teška je za prevesti, pokušaću je danas uraditi, mada mislim da neće biti isti zadaci.
Je li usmeni na bosanskom ili na stranom jeziku?
Je li usmeni na bosanskom ili na stranom jeziku?
-
Jay Gatsby
#236 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Bilo bi logično da prevode na engleski pregledaju kvalificirane osobe kojima je engleski maternji jezik.
-
maraska
#237 Re: Kako se postaje sudski tumač???
U vezi sa usmenim, uspjela sam naći nešto u prethodnim postovima:
Nakon toga sam isla na usmeni tu sam dobila tekst za procitati i prevesti usmeno i odgovoriti na neka postavljena pitanja vezana za prevedeni i proci-tani tekst (bio je vezan za nadleznosti US Supreme Court) i bila su neka pitanja vezana za ustroj BIH i nadleznosti kao i za uredbu o stalnim sudskim tumacima.
Na usmenom ispitu, dobijete kratki tekst na engleskom jeziku vezan za pravo. Pročitate ga naglas, prevedete, slijedi par pitanja da profesor vidi jeste li ga razumjeli. Možda zatraži i vaše mišljenje o konkretnoj temi.
-Potom pitanja postavlja gospodin iz Ministarstva. Neka od pitanja koja su se dosad javljala:
"Kako je organizirano sudstvo u Federaciji? Odgovor: U općinske i kantonalne sudove, a postoji također i Vrhovni sud FBiH. Kako je organizirano sudstvo u Republici Srpskoj: Odgovor: U osnovne i okružne sudove (basic and district courts) itd. Tko imenuje suce i tužitelje? Odgovor: Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (High Judicial and Prosecutorial Council)." Žao mi je, više od toga se ne mogu sjetiti. Dakle, usmeni dio nije težak, nitko ne očekuje da znate Ustav napamet. Što se tiče pravne terminologije, moja preporuka je da idete na stranice naših sudova koji imaju verziju i na engleskom, pa da čitate presude, optužnice, zakone (npr. Sud BiH ili Vrhovni sud FBiH) na oba jezika, kao i stranice OHR, OSCE-a i slično, da vam u uho uđe i terminologija iz uprave.
Eh da, podrazumijeva se da dobro znate Uredbu o sudskim tumačima, pa bude pitanje, npr. "Na koje razdoblje se imenuje sudski tumač, koje kriterije osoba mora zadovoljavati da bi bila imenovana za s. tumača, kad se može razriješiti..." Uredbu možete naći na stranici Ministarstva.
- aida-x
#238 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Sretno svima na usmenom, javite nam kako je bilo.
-
maraska
#239 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Jesi li ti položila?aida-x wrote:Sretno svima na usmenom, javite nam kako je bilo.
- aida-x
#240 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Ne.
Uzaludno se pitati "zasto", bilo nas je puno, niko nije dao 550 KM da vidi "sta ce biti na ispitu", sigurno su svi dosli spremni i sigurna sam da su nijanse bile u pitanju... Sad samo kontam sta sam mogla za tu lovu... Ali povratka nema...
- kadinica
#241 Re: Kako se postaje sudski tumač???
I ja mislim da nije niko lud da se pojavi na ispitu tek tako.
Sigurno da svi vladaju jezikom bez problema, ali kao i na svakom ispitu, treba imati malo i sreće. Da ti ne blokira mozak, onda ti džaba svo znanje.
Za ovaj ispit se baš ne možeš spremiti. Možeš vježbati, a da ti ništa od toga ne zatreba na ispitu, nego prevodiš nešto što ni na maternjem jeziku nemaš pojma šta znači. A ovo se može desiti svakome.
Aida - X hoćeš li tražiti uvid u rad?
Sigurno da svi vladaju jezikom bez problema, ali kao i na svakom ispitu, treba imati malo i sreće. Da ti ne blokira mozak, onda ti džaba svo znanje.
Za ovaj ispit se baš ne možeš spremiti. Možeš vježbati, a da ti ništa od toga ne zatreba na ispitu, nego prevodiš nešto što ni na maternjem jeziku nemaš pojma šta znači. A ovo se može desiti svakome.
Aida - X hoćeš li tražiti uvid u rad?
- aida-x
#242 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Ako budem imala vremena svakako cu otici, mada mislim da su to nijanse i sama mogu zakljuciti "gdje je zapelo".
Sta reci... Tugovati za lovom
jos koji dan i nastaviti dalje...
-
minna_ze
#243 Re: Kako se postaje sudski tumač???
E raja
I ja sam polozila
Cestitke i svima ostalima, a onima koji nisu polozili vise srece drugi put, nemojte odustajati.
Ja imam pitanje vezano za usmeni. Nasla sam na njihovoj stranici, pod pitanja/oblasti za usmeni dio, ovo: http://www.fmp.gov.ba/useruploads/files ... tumace.pdf
Medjutim to je samo stranica i po, mozemo li se pouzdati da ce samo ovo biti? Pokusavala sam ih zvati da pitam ali im je zauzece stalno. Ima li neko full skriptu, sa komplet odgovorima i materijalom za navedene oblasti?
Ja imam pitanje vezano za usmeni. Nasla sam na njihovoj stranici, pod pitanja/oblasti za usmeni dio, ovo: http://www.fmp.gov.ba/useruploads/files ... tumace.pdf
Medjutim to je samo stranica i po, mozemo li se pouzdati da ce samo ovo biti? Pokusavala sam ih zvati da pitam ali im je zauzece stalno. Ima li neko full skriptu, sa komplet odgovorima i materijalom za navedene oblasti?
-
Rubysyed
-
NeCyy
#245 Re: Kako se postaje sudski tumač???
nije samo stranica i pol, tu su date samo oblasti, ima se tu sta uciti kad pronadjes materijale o svakoj ovoj oblastiminna_ze wrote:E rajaI ja sam polozila
Cestitke i svima ostalima, a onima koji nisu polozili vise srece drugi put, nemojte odustajati.
ja ove sedmice imam intervjue po skolama, tako da sam se pravo zabrinuula kako cu spremiti
-
NeCyy
#246 Re: Kako se postaje sudski tumač???
ah zaboravih, gdje pronaci sve ove materijale??? i moram reci, sve zene polozile, samo jedan muskarac 
-
minna_ze
#247 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Mislim da se vecina moze naci u Ustavu, Zakonu o sudovima itd, a to je sve online.NeCyy wrote:ah zaboravih, gdje pronaci sve ove materijale??? i moram reci, sve zene polozile, samo jedan muskarac
I ja sam primjetila nadmocnost zena naspram muskaraca, ko kad smo bolje lingvisticarke (citaj: jezikače
-
MontBlanc
#249 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Pitanja za sudske tumače:
http://www.fmp.gov.ba/useruploads/files ... tumace.pdf
Nekad se svi materijali za spremanje usmenog dijela ispita mogli naći na stranici FMP, ali sad vidim da nema više
Sretno svima!
P.S. Usmeni nije uopšte težak i nemate razloga da se brinete
Nekad se svi materijali za spremanje usmenog dijela ispita mogli naći na stranici FMP, ali sad vidim da nema više
Sretno svima!
-
NeCyy
#250 Re: Kako se postaje sudski tumač???
Hvala na ohrabrenju. I ja kontam da smo najgore prosli, tj. pismeni ispit.MontBlanc wrote:Pitanja za sudske tumače:
Sretno svima!