BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

TheMule

#226 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

^ ok
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#227 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

TheMule wrote:
Firma koja pravi Orkane je dionicarsko drustvo; sto znaci da armija ili drzava nema sta odobriti. Isto tako armija nema sta od prodaje tog ili drugog oruzja, ne moze armija prodavati tudje oruzje pa kupiti bolje tenkove i helikoptere. Ta ista firma dobiva 80% prihoda od izvoza, znaci oni ce ostati u biznisu i taj Orkan ce ici negdje. Armija ima budzet i moze potrositi pare na neke druge stvari, nemaju oni sta sa industrijom.
Bas ovako. Treba promjeniti naslov teme jer ce mnoge zbuniti. Pogotove ove sa cinovima. :D Ne postoji vojna industrija. jedino sto u vojnim sistemima ima neke obrise industije to je kuhinja, tj. taj dio logistike. Postoji namjenska industrija koja se od ostalih industrija razlikuje tek toliko: koliko se razlikuju masinska industrija od drvne industrije.
Caura metka se pravi tehnologijom plasticne deformacije koja se izucava na civilnim fakultetima, istim tom tehnologijom se prave serpe, lonci, tute, kariole/tacke itd. Ni na jednoj vojnoj akademiji se ne izucavaju tehnilogije plasticnih deformacija. U namjenskim industrijama rade i ljudi sa cinovima ali oni ne nose uniforme kad dolaze na posao, nikoga ne pozdravljaju vojnickim pozdravima itd, itd.

To su dva sasvim razlicita sistema koji se ni u putu nisu sreli, a ne da ih se povezuje. Oni imaju dodirnih tacaka. ali tek negdje na visim nivoima i to preko nekih trecih i cetvrtih - sa kojima, takodje, imaju malo zajednickog.

Htio sam ovo davno napisati jer mi je od prve stranice nesto sumljivo, recimo kad pape kaze da treba ukinuti vojnu industriju. Kako to? Jel BH neka diktatura ili ex Yu? Ako pogledate ovu shemu sto je Sentinel postavio, sva su d.o. Nije to vise narodno da ukidate :lol: Ako grijesim nek me neko ispravi.
Sto te cudi da se u poplavi ukidanja -od drzave do ljudskih zivota- posegne i za ukidanjem industrije, kulture, sporta, pa i namjenske industrije i vojske itd itd.

Ne treba smetnuti da se desavaju i naleti olako "opaljenog" romantizma, pacifizma i ekologije- sto treba prihvatiti sa razumjevanjem, ali se treba drzati one narodne: kud svi turci tud i mali Mujo.

Ako holandezi mogu prodavati lale i oruzije u paketu: sto ne bi i mi mogli makar stancat metke u Konjicu i zivjet od toga. Ili, recimo, francuzi: puna im usta kulture i umjetnosti; usta ima se naopako okrenu ako im se ne obratis na francuskom - a ispod vinograda hiljade nuklearnih glava.
Kad bi ponovo svabe i francuzi zaratovali svabe bi opet pokopile francsku bez opaljenog metka. Ovaj put zato sto ni granate ne bi smjeli opalit, jer bi i njemacka otisla u zrak koliko su francuzi navukli nuklearnog oruzija ispod vinograda.
Ne trebamo glumit francuze pa pravit nuklearne bombe, ali zato mozemo pravit najbolje vojne cizme na dunjaluku. Ko ne zna da je vojniku dobra cizma jednako vazna ko i dobra puska, ne treba se ni lacat vojnih i marketinskih strategija.
Sto se tice toga da Orkan nije upotrebljiv u BiH, samo jedan Orkan u Sa sa dobrom posadom i dovoljno municije bi bio zlata vrijedan u proslom ratu. Kolko bi nam bilo lakse da smo imali cim pokriti Butile, Mijatovica Kosu, i Rajlovac odakle su cetnici neometano pucali haubicama, tenkovima, minobacacima, i mitraljeskim gnijezdima od kojih su nasi momci ginuli???? Pored toga, Amerikanci su u BiH kroz IFOR imali svoju verziju VBR (MLRS). Nisu ih valjda dovukli bez veze?
Golorukom je i bajneta oruzije.

Doduse: mahaluse od "jezika" znaju napravit verbalno oruzije, ako nista: da i ona kaze koju :D :D pa im nemoj plaho zamjerit - pogotovo ako je eglen uz kahvu...

@TheMule nadam se da razumijes da te citiram ne da bih ti oponirao vengo da se slozim sa izrecenim
SoulSeeker

#228 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

TheMule wrote:BH nece pokusati donijeti neki glup zakon da se ne smiju praviti Orkani a da se moraju praviti minobacaci :lol:
U svakoj imalo normalnoj državi tvoje "lol" nema mjesta. Ljudi na zapadu su inače takvi, vole državu u koju žive, biraju organe uprave, i ponašaju se u skladu sa njihovim odlukama bez obzira da li se radi o radnicima ili privatnicima.
TheMule wrote:Uslijedilit bi sudovi, lobiranje, natezanje i na kraju ne bi nista ucinili.
Sud ti je uvijek na strani organa uprave, osim kada ima izričite razloge da ne bude.
TheMule wrote:Da je ratno stanje, ili da je drzava u rukama fasista ili komunista
Nama ne treba ni ratno stanje jer je država već u rukama nacionalista, a to je daleko gore od ratnog stanja.
TheMule wrote:drzava naredi da se proizvodi drugo oruzje i da onda drzava oduzme tu zaradu i potrosi je u kupovinu tenkova i helikoptera. A dionicarima tih firmi bombona??
Državni organi i sada mogu odrediti (odnosno određuju) koje će se oružje proizvoditi u BiH i gdje će biti izvoženo.
TheMule wrote:Nemam ja mrznje prema starom sistemu,
Imaš, imaš...
TheMule wrote:Nalazimo se u kapitalistickom/polusocialnom i demokratskom sistemu i stvari idu drugim tokom i tako treba i razmisljati.
Kapitalizam, demokratija, polusocijalizam, socijalizam, i nacionalizam nemaju nikakve veze sa proizvodnjom i izvozom oružja.
TheMule wrote:Je li vojna industrija drukcija od ostalih industrija? Jeste, ali nije do tolike mjere da se moze porediti sa vojnom industrijom iz Jugoslavije. Danas drzava moze uticati na nju ali ne moze kompletno kontrolisati (ovdje cu reci na zalost, jer mislim da bi bar pola vojne industrije trebalo biti pod potpunom drzavnom kontrolom)
Može.
SoulSeeker

#229 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

milenko wrote:pa nije bas fabrika, ni eksploziva ni granata, al' neki likovi su pravili pistolje u kucnoj radinosti, i to ne neke beze, sasma ok su bili...negdje na potezu bijeljina-tuzla, ne mogu se tacno sjetiti gdje, bilo je to prije nekih godinu dana, dok ih nisu safatali...
Po Darku Iliću, Radomir Lakić, Zdravko Trifunović, Jasenko Begić, Mirza Mešalić i Sead Kahriman uhapšeni su u akciji "Barut" na Majevici 2009-te godine pod optužnicom "nedozvoljena proizvodnja i trgovina oružjem" što je po meni jedan vid organizovanog kriminala. Izrađivali su pištolje 6,35 mm i minsko eksplozivne naprave.

Toliko o tome da svako može proizvoditi i trgovati čim god hoće u BiH.
SoulSeeker

#230 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Toto wrote:Bas ovako. Treba promjeniti naslov teme jer ce mnoge zbuniti. Pogotove ove sa cinovima. :D
Šta me ima zbuniti u gomili lošeg napisanog teksta koji je posljedica još lošijeg rezonovanja teme i razmišljanja drugih učesnika u "raspravi"? Tip je ni pet ni šest skontao da neko ovdje govori o tome kako kontrolu nad proizvodnjom oružja ima direktno armija, a potom počeo trubiti o fašizmu i komunizmu govoreći kako u kapitalističko - demokratskim društvima svako ima pravo raditi šta god poželi, u ovom slučaju - proizvoditi šta god hoće i izvoziti to gdje god hoće bez ikakve kontrole? Pa to imaš samo u Afganistanu, ali tamo se ne radi o oružju nego o dva metra dugim stabljikama indijske konoplje.
Toto wrote:@TheMule nadam se da razumijes da te citiram ne da bih ti oponirao vengo da se slozim sa izrecenim
Pitaj ga da izađete na kaHvu...
milenko

#231 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by milenko »

SoulSeeker wrote:
milenko wrote:pa nije bas fabrika, ni eksploziva ni granata, al' neki likovi su pravili pistolje u kucnoj radinosti, i to ne neke beze, sasma ok su bili...negdje na potezu bijeljina-tuzla, ne mogu se tacno sjetiti gdje, bilo je to prije nekih godinu dana, dok ih nisu safatali...
Po Darku Iliću, Radomir Lakić, Zdravko Trifunović, Jasenko Begić, Mirza Mešalić i Sead Kahriman uhapšeni su u akciji "Barut" na Majevici 2009-te godine pod optužnicom "nedozvoljena proizvodnja i trgovina oružjem" što je po meni jedan vid organizovanog kriminala. Izrađivali su pištolje 6,35 mm i minsko eksplozivne naprave.

Toliko o tome da svako može proizvoditi i trgovati čim god hoće u BiH.
ha ja, vidis kako se fino multi-etnicko drustvo skupilo da pokrene namjensku industriju...zahvaljujem :thumbup:
SoulSeeker

#232 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

milenko wrote:ha ja, vidis kako se fino multi-etnicko drustvo skupilo da pokrene namjensku industriju...zahvaljujem :thumbup:
Nije to ništa, trebaš vidjeti kako se naši krimosi multietniciziraju kada trguju bijelim robljem i narkoticima. :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#233 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

SoulSeeker wrote:
Toto wrote:Bas ovako. Treba promjeniti naslov teme jer ce mnoge zbuniti. Pogotove ove sa cinovima. :D
Šta me ima zbuniti u gomili lošeg napisanog teksta koji je posljedica još lošijeg rezonovanja teme i razmišljanja drugih učesnika u "raspravi"? Tip je ni pet ni šest skontao da neko ovdje govori o tome kako kontrolu nad proizvodnjom oružja ima direktno armija, a potom počeo trubiti o fašizmu i komunizmu govoreći kako u kapitalističko - demokratskim društvima svako ima pravo raditi šta god poželi, u ovom slučaju - proizvoditi šta god hoće i izvoziti to gdje god hoće bez ikakve kontrole? Pa to imaš samo u Afganistanu, ali tamo se ne radi o oružju nego o dva metra dugim stabljikama indijske konoplje.
Toto wrote:@TheMule nadam se da razumijes da te citiram ne da bih ti oponirao vengo da se slozim sa izrecenim
Pitaj ga da izađete na kaHvu...
svako ima pravo na svoj stil prosudivanja

ono sto ja hocu reci je : da je nemoguce rasparavljati o ovako grbavoj problematici tako sto ce se u jednoj recenici odjednom udrobiti: vojna taktika, strategija, drzavna politika, ekonomija, marketing , tehnologija, biznis i konfiguracija pustinjsko-ravnicarskih terena nisicke visorvani i perzijsko-maezopotamijske pustinje, koja je na zalost mnogih razocaranih neznalica finasirala razvoj Orkana, pa nasih par- siromasnih- susjed nece kupovati minobacace iz BNT, iz razloga sto su Persinzi bolji od Apaca, a opet su ovi mnogo jeftiniji od ruskog Mikojana 29 sa rolce rolse motorima...

ako se ti snalazis u ovome stilu onda ok , ali zbog nas ostalih -koji ne mozemo da pratimo ovu stohastiku- bi bilo dobro da se stogod rasclani -onako sukscesivno ;-)
ja sam iz ovog indusrijekog esnafa... meni dobro idu one diferencijalne jednacine iz balistike.. tu pjavam ko hafiz ,
ali me interesuje odgovor na sljedece pitanje:

da li orkan ovakav kakav je ima ikakvu upotrebnu vijerdnost za vojsku BiH...zamisli da si ti general artiljerijski i da je izdata naredba za pokret: bi li pocero i orkane sa sobom ili bi ga ostavio u magacinu uz konstataciju da su amercki laserski topovi sto rokaju sa satelita bolji od orkana....
i nemoj mi se plaho nac uvrijedjen ako tebe zaobidjem pa nekog trgovca priupitam za marketinsku obradu raketnog trzista..
Last edited by Toto on 02/03/2010 09:25, edited 1 time in total.
madner

#234 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Posto ameri koriste svoj Orkan (samo jel sa ponekad mudrom municijom) i posto im je to bio jedan od prioriteta za Afganistan, ne vidim kako bi ovaj nas general mogao reci ne. :D

S tim da su laserski topovi bolji sto jest jest :D
milaa

#235 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by milaa »

ladyblue18 wrote:@ Warhead - ajde malcice primiri!

Nije tvoje da odredjujes ko je na temi i zbog kojh razloga, jel ima komplexe itd.
Takva komunikacija ti nije dozvoljena ovdje.
Draga moderatorice, prije svega dobro ti ovo kisno sarajevsko jutro..
Redovito pratim ovaj forum, rijetko, ili nikako, nekad sto prokomentiram.
Zato je moja jaca polovica redovita u postanju.Slucajno sam, zahvaljujuci upravo njemu i njegovom nezadovoljstvu ( razmislja isto kao i Warhead ) zapocela pratit bas ovu temu.
Istina, ne treba da redoviti forumasi komentiraju i kako ti kazes odredjuju, tko je na kojoj temi i zbog cega, ali..
zato postojite Vi moderatori da napravite nekakvog reda u ovoj diskusiji, i opcenito na sa-x forumu.
Ako decki zele ozbiljno razgovarati o ovoj temi, mislim da im to treba i dopustiti i na neki nacin sankcionirati nepotrebne i bespredmetne postove.
Nadam se da cete shvatit o cemu vam pricam i necete dopustiti da se i ova, kao i mnoge druge rasprave, pretvore u samo jos jednu u nizu svadja na sa-x forumu.
Lijep pozdrav iz Vilsonovog..
SoulSeeker

#236 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Toto wrote:ono sto ja hocu reci je : da je nemoguce rasparavljati o ovako grbavoj problematici tako sto ce se u jednoj recenici odjednom udrobiti: vojna taktika, strategija, drzavna politika, ekonomija, marketing , tehnologija, biznis i konfiguracija pustinjsko-ravnicarskih terena nisicke visorvani i perzijsko-maezopotamijske pustinje, koja je na zalost mnogih razocaranih neznalica finasirala razvoj Orkana, pa nasih par- siromasnih- susjed nece kupovati minobacace iz BNT, iz razloga sto su Persinzi bolji od Apaca, a opet su ovi mnogo jeftiniji od ruskog Mikojana 29 sa rolce rolse motorima...
U pravu si, tema je zasuta svime i svačim počevši od ne_moderatora koji bi ovdje uvodili red (WarHead) mada i sami spamaju temu glupostima (primjera radi, WarHeadu prvo moram objasniti šta je prva borbena linija a šta pozadina za podršku koja se iza prvih linija nekada i nalazi i po 30 kilometara, pa tek onda možemo nastaviti razgovor jer je očigledo da tip brka pojmove zahvaljujući tome što nikada nije imao priliku vidjeti i osjetiti ni prvo ni drugo), pa do osoba (TheMule) koje otprilike ne znaju da privatna lica u BiH ne mogu proizvoditi i izvoziti oružje kako im je kurcu ćeif.

Vidiš jebi ga, po njemu su proizvođači oružja i prateće opreme u BiH d.o.o. , a zahvaljujući tome ne potpadaju pod ničiju nadležnost pa stoga mogu proizvoditi i atomske bombe i izvoziti ih Iranu kao znak zahvale za oružje poslato Petom korpusu. Svi ostali koji se protive ovom (a ja sam imao razloga jer relativno dobro poznajem taj dio zakona) su komuno-fašiti i diktatori koji bi išli silom naturati drugima svoje vizije jer se još nisu uspjeli riješiti komunističke bolesti. Čovjeka očigledno muči pitanje "đe` je tu demokratija majku mu, i zašto svako ovdje ne može srati kako poželi?". To ti je Bosna, svako ima svoje mišljenje i bez obzira što ono možda i nije ispravno ovdje treba redovno prosipati gluposti sa samo jednim ciljem, dokazivanjem "ljudi, ja postojim". Bitno je samo da se piše, nije bitno o čemu.
Toto wrote:ako se ti snalazis u ovome stilu onda ok , ali zbog nas ostalih -koji ne mozemo da pratimo ovu stohastiku- bi bilo dobro da se stogod rasclani -onako sukscesivno ;-)
Može, ali kao što i rekoh, prije svega treba napraviti mala uputstva da bi ljudi uopšte znali o čemu diskutuju.
Toto wrote:da li orkan ovakav kakav je ima ikakvu upotrebnu vijerdnost za vojsku BiH...zamisli da si ti general artiljerijski i da je izdata naredba za pokret: bi li pocero i orkane sa sobom ili bi ga ostavio u magacinu uz konstataciju da su amercki laserski topovi sto rokaju sa satelita bolji od orkana....
Orkan zasije oko dva HEKTARA površine minama. Znaš li otprilike koliko je to prostora, i koliko mina već imamo u BiH radi čega svakodnevno ginu i civili i demineri? Ako se dobro sjećam, tenkovske mine se deaktiviraju nakon 24 sata, ove druge ne. Ispravi me ako griješim.
Toto wrote:i nemoj mi se plaho nac uvrijedjen ako tebe zaobidjem pa nekog trgovca priupitam za marketinsku obradu raketnog trzista..
To rasulo koje pominješ vodi još većem rasulu. Ako svi budemo pitali "neke trgovce za marketinšku obradu raketnog tržišta" koji će nam kurac država i društvo? Država i društvo čine cjelinu rukovodstva države, odbrambenih stuktura (policija i vojska), i proizvodnog sektora u kojem se u vezi naslova teme nalazi i sektor za proizvodnju i uvoz i izvoz oružja. Vladajuće strukture koordiniraju njihov rad u ovisnosti o trenutnim potrebama, ljudi naravno zarađuju svoje plate i uplaćuju poreze, od tih poreza se finansira vojska koja nema ništa sa proizvodnjom oružja ali preko svojih ministarstava može sugerirati ili u slučaju potrebe i odrediti šta će proizvoditi i u kojoj količini. Na tom principu i tako funkcionira država, ali s obzirom da se moje ideje o nekoj slozi i proizvodnji najjeftinijeg kvalitetnog oružja čijim bi se izvozom kupovala jeftinija ali i funkcionalna teška artiljerija ovdje namjerno pogrešno tumače, ja ću vam svima zaželjeti lijep sunčan dan i pustiti vas da razgovarate o čemu god poželite.
Last edited by SoulSeeker on 02/03/2010 11:07, edited 4 times in total.
madner

#237 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Orkan se moze koristiti za te svrhe, ali ne mora. Inace je bolje zasijat 2 hektara pa poslje sklanjat nego izgubit grad :wink:
Alfons Kauders

#238 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Orkan se moze koristiti za te svrhe, ali ne mora. Inace je bolje zasijat 2 hektara pa poslje sklanjat nego izgubit grad :wink:
ma ja ne bi ni cistio... samo ce poslije stoka tu napraviti pijace, trzne centre i stovarista gradjevinskog materijala...

fino ostavis sve minirano i imas park prirode... nesto poput korejske dmz...
In the past half century, the Korean DMZ has been a deadly place for humans, making habitation impossible. Only around the village of Panmunjeom and more recently the Dong Bukbu Line on Korea's east coast have there been regular incursions by people.

This natural isolation along the 155 miles (249 km) length of the DMZ has created an involuntary park which is now recognised as one of the most well-preserved areas of temperate habitat in the world. [22]

Several endangered animal and plant species now exist among the heavily fortified fences, landmines and listening posts. These include the extremely rare Red-crowned Crane (a staple of Asian art), and the White-naped crane as well as, potentially, the extremely rare Korean Tiger [22], Amur leopard and Asiatic black bear. Ecologists have identified some 2,900 plant species, 70 types of mammals and 320 kinds of birds within the narrow buffer zone. [22]Additional surveys are now being conducted throughout the region. [23]

The DMZ, which is up to 2.5 miles (4.0 km) wide, owes its varied biodiversity to its geography which crosses mountains, prairies, swamps, lakes and tidal marshes. Environmentalists hope that by the time reunification occurs, the former DMZ will be conserved as a wildlife refuge, with a well-developed set of objective and management plans vetted and in place. In 2005 CNN founder and media mogul, Ted Turner, on a visit to North Korea, said that he would financially support any plans to turn the DMZ into a peace park and a UN-protected World Heritage Site. [24]

pa nek neko stisne i krene krasti balvane ili ubijati bambije.... :D
Warhead

#239 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead »

SoulSeeker wrote: U pravu si, tema je zasuta svime i svačim počevši od ne_moderatora koji bi ovdje uvodili red (WarHead) mada i sami spamaju temu glupostima (primjera radi, WarHeadu prvo moram objasniti šta je prva borbena linija a šta pozadina za podršku koja se iza prvih linija nekada i nalazi i po 30 kilometara, pa tek onda možemo nastaviti razgovor jer je očigledo da tip brka pojmove zahvaljujući tome što nikada nije imao priliku vidjeti i osjetiti ni prvo ni drugo), pa do osoba (TheMule) koje otprilike ne znaju da privatna lica u BiH ne mogu proizvoditi i izvoziti oružje kako im je kurcu ćeif.
SoulSeeker, ovo sto si gore napisao da nije zalosno bilo bi smjesno. Sad si poceo i da lazes i izvrces stvari. Ja spamam temu glupostima? Dovoljno se vratiti na ranije postove pa vidjeti ko je temu spamao sa likovnim uradcima na nivou predskolskog uzrasta.

Ti meni moras objasnjavati sta je prva linija? Pa cjelo vrijeme ti pokusavam nacrtati da raketni sistem Orkan ima svoju specificnu funkciju i da je nacin na koji si ti vidio njegovu upotrebu postavljen na pogresnim premisama. Za one kojima se eventulano ne da vracati na ranije postove, vrli "strucnjak" SoulSeeker je navodio da je glavna mana Orkana to sto mu gume nisu otporne na metke, sto ga se moze lako neutralisati kako on kaze "ne_poluprogramiranim" raketama, sto nema gusjenice i ne moze se popeti na nekakvu kotu (kao da je za sistem dometa 50 km bitno da se penje na vukojebinu), sto ne moze pogoditi tenk jer je neprecizan, sto ne moze dejstvovati po prvoj liniji jer ce pogoditi vlastite snage, sto ima PAM na karaseriji kojim se gadjaju civili i slicne laicke dijareje.

Njegova razmisljanja pokazala su da je rijec o laiku koji o vodjenju rata zna koliko i moja nena. Glavni argument koji se moze cuti od ovog "strucnjaka" je da je on prosao rat a samim tim je pobrao svu pamet. To sto neko zna pucati iz puske ne znaci da je strucnjak u vojnoj doktrini i taktici, a sto nam SoulSeeker uporno pokusava nametnuti kao glavni argument za svoj stavove i svoju sliku vidjenja svijeta. Ovakvi tipovi, koji nisu svjesni svog neznanja, me najvise zabrinjavaju.
SoulSeeker

#240 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Warhead wrote:Ti meni moras objasnjavati sta je prva linija?
Da, jer je očigledno da nemaš blage veze šta je prva linija a šta su linije za podršku. Tenkovi i ostala teška artiljerija uključujući i Orkane ne idu na prvu liniju kako si napisao, nego budu iza nje 20-30 KM, ili koliko je potrebno u smislu da to bude i bezbjedno i efikasno. Ako imaš viška tenkova onda ideš s njima u proboj, šta fali, ionako ih imaš viška. ako ih imaš nešto manje kao što je to bio slučaj kod nas, onda ih lijepo skloniš na najbezbjednije mjesto sa kojeg možeš djelovati.
Warhead wrote:Pa cjelo vrijeme ti pokusavam nacrtati da raketni sistem Orkan ima svoju specificnu funkciju i da je nacin na koji si ti vidio njegovu upotrebu postavljen na pogresnim premisama.
Tražio sam da mi se navede ratište u BiH, a potom i u ex. YU gdje je snaga Orkana u "spriječavanju prodora pješadije" došla do punog izražaja. Takvih ratišta nema, i dejstva Orkana su zabilježena samo na djelovanju po civilnim objektima. Otuda i proizilazi ona sprdnja sa "mitraljezom koji služi samo za gađanje civila".
Warhead wrote:Za one kojima se eventulano ne da vracati na ranije postove, vrli "strucnjak" SoulSeeker je navodio da je glavna mana Orkana to sto mu gume nisu otporne na metke,
Gelere granata, metke, navodeće rakete, diverzantske jedinice, da... Najveća mana koju sam mu stavio je nedostatak gusjenica zbog čega (s obzirom na reljefnost BiH) nije iskoristiv u zimskom periodu.
Warhead wrote:sto nema gusjenice i ne moze se popeti na nekakvu kotu (kao da je za sistem dometa 50 km bitno da se penje na vukojebinu), sto ne moze pogoditi tenk jer je neprecizan, sto ne moze dejstvovati po prvoj liniji jer ce pogoditi vlastite snage, sto ima PAM na karaseriji kojim se gadjaju civili i slicne laicke dijareje.
"Laičke dijareje"?

Dijarejo, Kinezima koje sam ti naveo samo za primjer ne možeš spriječiti napredovanje ako to pokušavaš uraditi Orkanom kojeg si instalirao na Bilino Polje ili iz centra bilo kojeg grada kako si to naveo.
Warhead wrote:Njegova razmisljanja pokazala su da je rijec o laiku koji o vodjenju rata zna koliko i moja nena.
Kada mi to kaže razmaženo derle koje ne može razlikovati tenk od krompira, onda mi bude dosta lakše. :)
Warhead wrote:Glavni argument koji se moze cuti od ovog "strucnjaka" je da je on prosao rat a samim tim je pobrao svu pamet. To sto neko zna pucati iz puske ne znaci da je strucnjak u vojnoj doktrini i taktici, a sto nam SoulSeeker uporno pokusava nametnuti kao glavni argument za svoj stavove i svoju sliku vidjenja svijeta.
Nisam to napisao, čak što više ni ne naturam se u diskusiji jer diskusije ne shvatam toliko ozbiljno kao ti. Po meni, forumi su namijenjeni razmjeni iskustava a obzirom da imam neka iskustva o tome šta bi nam trebalo za odbranu zemlje, mislim da je u redu napisati kako nam je od Orkana potrebnije naprednije pješadijsko oružje i laka artiljerija. S obzirom da većinu navedenog možemo sami proizvoditi, višak novca bi se utrošio na kupovinu jeftinije ali i efikasnije teške artiljerije, i to bi u principu bilo to. Da si kojim slučajem SmartHead umjesto WarHead-a, moja pisanja bi shvatio za tri sekunde.
Warhead wrote:Ovakvi tipovi, koji nisu svjesni svog neznanja, me najvise zabrinjavaju.
Mene više zabrinjavaju tatini sinovi sa hapicom u ruci poput tebe koji misle da su plaćenim školama pokupili svu pamet ovoga svijeta. Warhead, rat nije ono o čemu čitaš na wikipediji, on je jako drugačiji od običnih tekstova, a Orkan je obično smeće kao i tvoje studije o njegovom "zaprečavanju prodora neprijateljske pješadije" kada je BiH u pitanju.
kiky

#241 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiky »

zar bih bosna nije u stanju da proizvede lako pješadijsko naoružanje ...
:?
Warhead

#242 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead »

SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Ti meni moras objasnjavati sta je prva linija?
Da, jer je očigledno da nemaš blage veze šta je prva linija a šta su linije za podršku. Tenkovi i ostala teška artiljerija uključujući i Orkane ne idu na prvu liniju kako si napisao, nego budu iza nje 20-30 KM, ili koliko je potrebno u smislu da to bude i bezbjedno i efikasno.
Je li se ti pravis lud ili...? Molim te navedi mi gdje sam ovo boldano napisao ili tvrdio i sam cu se iskljuciti sa foruma. Ponovo lupas gluposti. Nastojim ti objasniti da je upravo suprotno. Hajde da smo ovu diskusiju vodili usmeno pa nema pisanog traga, ali ovako... Inace ponovo si lupio glupost. Tenkovi idu 20-30 km iza :-) . Eto koliko znas...
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Pa cjelo vrijeme ti pokusavam nacrtati da raketni sistem Orkan ima svoju specificnu funkciju i da je nacin na koji si ti vidio njegovu upotrebu postavljen na pogresnim premisama.
Tražio sam da mi se navede ratište u BiH, a potom i u ex. YU gdje je snaga Orkana u "spriječavanju prodora pješadije" došla do punog izražaja. Takvih ratišta nema, i dejstva Orkana su zabilježena samo na djelovanju po civilnim objektima. Otuda i proizilazi ona sprdnja sa "mitraljezom koji služi samo za gađanje civila".
Jesi li pomislio da nije dosla do izrazaja zato sto nije ni koristen. Neko je vec spomenuo nedostatak municije kao razlog.
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Za one kojima se eventulano ne da vracati na ranije postove, vrli "strucnjak" SoulSeeker je navodio da je glavna mana Orkana to sto mu gume nisu otporne na metke,
Gelere granata, metke, navodeće rakete, diverzantske jedinice, da... Najveća mana koju sam mu stavio je nedostatak gusjenica zbog čega (s obzirom na reljefnost BiH) nije iskoristiv u zimskom periodu.
Otkud znas, jesi li prosao obuku za upravljanje Orkanom pa nam to pricas iz prve ruke ili naglabas? Hajde sad objasni kako to da si naveo ove nedostatke Orkana, koji su bas relevantni za sistem koji djeluje iz duboke pozadine? I onda kazes da ja ne znam razliku izmedju prve linije i pozadine... Koga ti ovde zamajavas? Je li mislis da su drugi clanovi foruma tolike neznalice da im na ovaj nacin vrijedjas inteligenciju?
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:sto nema gusjenice i ne moze se popeti na nekakvu kotu (kao da je za sistem dometa 50 km bitno da se penje na vukojebinu), sto ne moze pogoditi tenk jer je neprecizan, sto ne moze dejstvovati po prvoj liniji jer ce pogoditi vlastite snage, sto ima PAM na karaseriji kojim se gadjaju civili i slicne laicke dijareje.
"Laičke dijareje"? Dijarejo, Kinezima koje sam ti naveo samo za primjer ne možeš spriječiti napredovanje ako to pokušavaš uraditi Orkanom kojeg si instalirao na Bilino Polje ili iz centra bilo kojeg grada kako si to naveo.
Sad si poceo i vrijedjati?
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Njegova razmisljanja pokazala su da je rijec o laiku koji o vodjenju rata zna koliko i moja nena.
Kada mi to kaže razmaženo derle koje ne može razlikovati tenk od krompira, onda mi bude dosta lakše. :)
"Ne_poluprogramirane rakete". Priznajem, nisam cuo za ovu kategoriju koju si pomenuo. Molim te da nas prosvjetlis o ovome. Na kojem to principu djeluju? Je li i zena moze biti "ne_polutrudna"?
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Glavni argument koji se moze cuti od ovog "strucnjaka" je da je on prosao rat a samim tim je pobrao svu pamet. To sto neko zna pucati iz puske ne znaci da je strucnjak u vojnoj doktrini i taktici, a sto nam SoulSeeker uporno pokusava nametnuti kao glavni argument za svoj stavove i svoju sliku vidjenja svijeta.
Nisam to napisao, čak što više ni ne naturam se u diskusiji jer diskusije ne shvatam toliko ozbiljno kao ti.
To si opetovano ponavljao. Ja sam bio u ratu a ti ne. Ja znam iz izkustva a ti ne. O ratu u BiH sam sasvim siguran da znam puno vise od tebe, a ne klincim se sa tim.
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Ovakvi tipovi, koji nisu svjesni svog neznanja, me najvise zabrinjavaju.
Mene više zabrinjavaju tatini sinovi sa hapicom u ruci poput tebe koji misle da su plaćenim školama pokupili svu pamet ovoga svijeta. Warhead, rat nije ono o čemu čitaš na wikipediji, on je jako drugačiji od običnih tekstova, a Orkan je obično smeće kao i tvoje studije o njegovom "zaprečavanju prodora neprijateljske pješadije" kada je BiH u pitanju.
Imas previse nadmen stav, ja nisam nigdje tvrdio da nisi bio pripadnik ARBiH. Mogao sam to napisati jer vidim da ti vojska i nije jaca strana, ali nisam. Medjutim, ti izgleda znas sve o meni: i ko mi je tata, i sta imam od skole, kakvu hapicu kusam... Mislim da bi bio zestoka konkurencija "Vidovitoj Dzemili".

O kakvim "mojim" studijama pricas? Ko je pominjao ikakve studije?

Dobronamjerni savjet bi bio da ipak nesto procitas, makar i na wikipediji. I to je bolje od ovog "ja sam svu pamet pobr'o jer sam bio", pazi sad, "obicni prasinar".
Last edited by Warhead on 02/03/2010 14:55, edited 2 times in total.
madner

#243 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Soulseekeru, nije JNA bila jedini korisnik tih raketnih sistema. Iracanima su se jako dopali i imali odlicne rezultate protiv Iranaca.

Sto se tice guma i gusjenica, pokazi nam tu kotu koju ne mozes gadjat 50km od nekog puta.
SoulSeeker

#244 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Warhead wrote:Je li se ti pravis lud ili...?
Nema potrebe jer sam po prirodi lud. Kada sam se rađao ispao sam doktorima iz ruku i udario glavom o beton, i od tada sam ovakav. Nakon što sam ti odgovorio na pitanje, reci mi jesi li ti stvarno lud ili se samo pretvaraš?
Warhead wrote:Molim te navedi mi gdje sam ovo boldano napisao ili tvrdio i sam cu se iskljuciti sa foruma.
Čitavo vrijeme lupaš o Orkanima na prvim borbenim linijama i to pripisuješ meni zbog čega jedino mogu zaključiti da ti blage veze nemaš ni šta je prva linija. Reci mi gdje sam naveo da Orkan mora biti na prvoj borbenoj liniji?
Warhead wrote:Ponovo lupas gluposti. Nastojim ti objasniti da je upravo suprotno. Hajde da smo ovu diskusiju vodili usmeno pa nema pisanog traga, ali ovako... Inace ponovo si lupio glupost. Tenkovi idu 20-30 km iza :-) . Eto koliko znas...
U čemu je problem? Ta razdaljina se ne odnosi na "vazdušnu liniju" što si kao teoretičar vjerovatno shvatio, nego na ukupnu dužinu puta, a kao što sam već i naveo - instaliraju se se gdje su najzaštićeniji i najefikasniji.
Warhead wrote:Jesi li pomislio da nije dosla do izrazaja zato sto nije ni koristen. Neko je vec spomenuo nedostatak municije kao razlog.
Dakle ti pouzdano tvrdiš da ono što nije funkcionisalo ni u ratu u ex. Jugoslaviji, dakle državi koja je mogla proizvesti, izvesti, i uvesti daleko više oružja nego današnja BiH, može funcionisati u odbrani ove zemlje? Razumiješ li uopšte o čemu pišeš? Da je Orkan bio podoban za "spriječavanje prodora pješadije" ili da je uopšte imao presudan utjecaj na rat, municija za njega bi stigla čak i preko neta, u zip fajlu.
Warhead wrote:Otkud znas, jesi li prosao obuku za upravljanje Orkanom pa nam to pricas iz prve ruke ili naglabas? Hajde sad objasni kako to da si naveo ove nedostatke Orkana, koji su bas relevantni za sistem koji djeluje iz duboke pozadine?
Od ovakvog sistema koji djeluje iz duboke pozadine možeš imati više štete nego koristi. Razloge sam već naveo i nisam dobio odgovor osim jednog u kojem se kaže "bolje je zasijati dva hektara minama pa ih poslije skidati, nego izgubiti grad".
Warhead wrote:I onda kazes da ja ne znam razliku izmedju prve linije i pozadine... Koga ti ovde zamajavas? Je li mislis da su drugi clanovi foruma tolike neznalice da im na ovaj nacin vrijedjas inteligenciju?
U nedostatku argumenata dobro je koristiti političke metode uvlačenja u guzicu drugim forumašima kroz izmeđuredno veličanje njihove inteligencije i nastojanja uklapanja u tu skupinu? Ne vrijeđam ničiju inteligenciju, ni sebe ne smatram nešto posebno inteligentnim, ali čak i kao jako glup mogu skontati da bi ti volio imati nešto sa čime ne znaš ni šta bi radio.
Warhead wrote:Sad si poceo i vrijedjati?
Ne, jednostavno sam ti rekao da si govno u blažem, dakle nešto mekšem ili pjesnički rečeno tečnijem obliku, i to sam ti napisao nakon što si moje mišljenje nazvao "laičkim dijarejama". Nešto prije toga napisao sam ti da se moraš naučiti osnovnoj kulturi jer dosta ljudi tvoje laičke dijareje i ovakav način obraćanja neće tolerirati koliko misliš.
Warhead wrote:"Ne_poluprogramirane rakete". Priznajem, nisam cuo za ovu kategoriju koju si pomenuo. Molim te da nas prosvjetlis o ovome. Na kojem to principu djeluju? Je li i zena moze biti "ne_polutrudna"?
Pročitaj šta sam tamo napisao i na šta se odnosi taj dio.
Warhead wrote:To si opetovano ponavljao. Ja sam bio u ratu a ti ne. Ja znam iz izkustva a ti ne. O ratu u BiH sam sasvim siguran da znam puno vise od tebe, a ne klincim se sa tim.
Kada nekoga citiraš njegove rečenice staviš pod navodnike jer ovako ispada da si ti bio nekakav ratnik i da imaš nekakva iskustva što me je jako zbunilo. Naveo sam da sam bio "niži oficir" nakon tvog pitanja "da li si bio general", dakle odgovorio sam na ono što si me pitao i ovo ti ne treba stvarati nikakve komplekse jer je moje davno prošlo, a tvoje tek dolazi.
Warhead wrote:Imas previse nadmen stav, ja nisam nigdje tvrdio da nisi bio pripadnik ARBiH. Mogao sam to napisati jer vidim da ti vojska i nije jaca strana, ali nisam. Medjutim, ti izgleda znas sve o meni: i ko mi je tata, i sta imam od skole, kakvu hapicu kusam... Mislim da bi bio zestoka konkurencija "Vidovitoj Dzemili".
Ne ufurani, ti si taj koji je nadmen i onaj koji bi ovdje druge šutkao, njihova mišljenja nazivao "laičkim dijarejama", i uopšteno loše i nadmeno se izražavao o bilo čemu što drugi pišu. Uvjeri se i sam pa pročitaj par svojih narcisoidnih laičko dijareičnih postova i vidjet ćeš da sam u pravu. Ja sam onaj drugi koji nema veze sa tvojim bezobrazlukom, prosječan čovjek koji tvrdi da se novac umjesto ulaganja na gluposti može korisnije utrošiti na ono od čega možemo imati koristi.
SoulSeeker

#245 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

madner wrote:Soulseekeru, nije JNA bila jedini korisnik tih raketnih sistema. Iracanima su se jako dopali i imali odlicne rezultate protiv Iranaca.
Svakako, ali uporedi razliku između terena Irana i Iraka sa našim, i shvatit ćeš radi čega mi "orkanisanje" ne izgleda baš najbolje riješenje.
madner wrote:Sto se tice guma i gusjenica, pokazi nam tu kotu koju ne mozes gadjat 50km od nekog puta.
Može. Ti si general ARBiH, dobio si dva Orkana koja su dovezena u Zenicu iz Iraka, imaš dobro obučenu posadu i isto tako dobro opremljena vozila. Objasni mi kako ćeš deblokirati ili pomoći deblokiranju "sarajevskog prstena", i odakle ćeš gađati ciljeve na Ravnom Nabožiću. Uzmi u obzir svoju pješadiju koja mora ići naprijed, kotline, i guste šume.

Hvala.
Warhead

#246 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead »

SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Molim te navedi mi gdje sam ovo boldano napisao ili tvrdio i sam cu se iskljuciti sa foruma.
Čitavo vrijeme lupaš o Orkanima na prvim borbenim linijama i to pripisuješ meni zbog čega jedino mogu zaključiti da ti blage veze nemaš ni šta je prva linija. Reci mi gdje sam naveo da Orkan mora biti na prvoj borbenoj liniji?
Gdje lupam, je li tesko navesti?
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Ponovo lupas gluposti. Nastojim ti objasniti da je upravo suprotno. Hajde da smo ovu diskusiju vodili usmeno pa nema pisanog traga, ali ovako... Inace ponovo si lupio glupost. Tenkovi idu 20-30 km iza :-) . Eto koliko znas...
U čemu je problem? Ta razdaljina se ne odnosi na "vazdušnu liniju" što si kao teoretičar vjerovatno shvatio, nego na ukupnu dužinu puta, a kao što sam već i naveo - instaliraju se se gdje su najzaštićeniji i najefikasniji.
Imas li ti osjecaj kolika je duzina puta 20-30 km. Branis Sarajevo, a tenkove instaliras u Visokom. :lol:
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Jesi li pomislio da nije dosla do izrazaja zato sto nije ni koristen. Neko je vec spomenuo nedostatak municije kao razlog.
Dakle ti pouzdano tvrdiš da ono što nije funkcionisalo ni u ratu u ex. Jugoslaviji, dakle državi koja je mogla proizvesti, izvesti, i uvesti daleko više oružja nego današnja BiH, može funcionisati u odbrani ove zemlje? Razumiješ li uopšte o čemu pišeš? Da je Orkan bio podoban za "spriječavanje prodora pješadije" ili da je uopšte imao presudan utjecaj na rat, municija za njega bi stigla čak i preko neta, u zip fajlu.
Ne tvrdim. Ja sam samo naveo da mu je sprjecavanje prodora pjesadije primarna funkcija. Jasno sam iznio stav da ne vjerujem u super oruzja koja sama za sebe dobijaju rat.
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Otkud znas, jesi li prosao obuku za upravljanje Orkanom pa nam to pricas iz prve ruke ili naglabas? Hajde sad objasni kako to da si naveo ove nedostatke Orkana, koji su bas relevantni za sistem koji djeluje iz duboke pozadine?
Od ovakvog sistema koji djeluje iz duboke pozadine možeš imati više štete nego koristi. Razloge sam već naveo i nisam dobio odgovor osim jednog u kojem se kaže "bolje je zasijati dva hektara minama pa ih poslije skidati, nego izgubiti grad".
Odgovaras na pitanje koje te niko nije ni pitao. Da te podsjetim, pitanje jebilo zasto mislis da Orkan nije iskoristiv u zimskom periodu?
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:I onda kazes da ja ne znam razliku izmedju prve linije i pozadine... Koga ti ovde zamajavas? Je li mislis da su drugi clanovi foruma tolike neznalice da im na ovaj nacin vrijedjas inteligenciju?
Ne vrijeđam ničiju inteligenciju, ni sebe ne smatram nešto posebno inteligentnim, ali čak i kao jako glup mogu skontati da bi ti volio imati nešto sa čime ne znaš ni šta bi radio.
Ovo boldano ne bih komentarisao. Nisam naveo ni da bi volio ni da ne bi. Ako je koristan neka ga, ako nije onda nista. Taj stav sam jasno iznio.
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Sad si poceo i vrijedjati?
Ne, jednostavno sam ti rekao da si govno u blažem, dakle nešto mekšem ili pjesnički rečeno tečnijem obliku, i to sam ti napisao nakon što si moje mišljenje nazvao "laičkim dijarejama". Nešto prije toga napisao sam ti da se moraš naučiti osnovnoj kulturi jer dosta ljudi tvoje laičke dijareje i ovakav način obraćanja neće tolerirati koliko misliš.
Jedno je reci nekom da mu je prica govno, a drugo je reci osobi da je ona govno.
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:"Ne_poluprogramirane rakete". Priznajem, nisam cuo za ovu kategoriju koju si pomenuo. Molim te da nas prosvjetlis o ovome. Na kojem to principu djeluju? Je li i zena moze biti "ne_polutrudna"?
Pročitaj šta sam tamo napisao i na šta se odnosi taj dio.
Procitao sam i nije mi jasnan pojam "Ne_poluprogramirane rakete". Je li to znaci da je programer dopola zavrsio programiranje? Jos kad ispred stavimo "Ne" onda je pojam kristalno jasan. "Ne_poluprogramirana raketa" :?
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Imas previse nadmen stav, ja nisam nigdje tvrdio da nisi bio pripadnik ARBiH. Mogao sam to napisati jer vidim da ti vojska i nije jaca strana, ali nisam. Medjutim, ti izgleda znas sve o meni: i ko mi je tata, i sta imam od skole, kakvu hapicu kusam... Mislim da bi bio zestoka konkurencija "Vidovitoj Dzemili".
Ne ufurani, ti si taj koji je nadmen i onaj koji bi ovdje druge šutkao, njihova mišljenja nazivao "laičkim dijarejama", i uopšteno loše i nadmeno se izražavao o bilo čemu što drugi pišu. Uvjeri se i sam pa pročitaj par svojih narcisoidnih laičko dijareičnih postova i vidjet ćeš da sam u pravu. Ja sam onaj drugi koji nema veze sa tvojim bezobrazlukom, prosječan čovjek koji tvrdi da se novac umjesto ulaganja na gluposti može korisnije utrošiti na ono od čega možemo imati koristi.
Nisam ufuran i nadmen, nego ne volim kad se neko predstavlja strucnjakom i onda "prodaje muda za bubrege".
Warhead

#247 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead »

SoulSeeker wrote:
madner wrote:Sto se tice guma i gusjenica, pokazi nam tu kotu koju ne mozes gadjat 50km od nekog puta.
Može. Ti si general ARBiH, dobio si dva Orkana koja su dovezena u Zenicu iz Iraka, imaš dobro obučenu posadu i isto tako dobro opremljena vozila. Objasni mi kako ćeš deblokirati ili pomoći deblokiranju "sarajevskog prstena", i odakle ćeš gađati ciljeve na Ravnom Nabožiću. Uzmi u obzir svoju pješadiju koja mora ići naprijed, kotline, i guste šume.

Hvala.
Covjek te pitao nesto sasvim drugo.

Ipak, sto se tice tvoje hipoteticke situacije, general ne bi nikad koristio Orkan na nacin da daje direktnu podrsku svojoj pjesadiji. Nije mu to namjena jadan ne bio.
madner

#248 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

SoulSeeker wrote:
madner wrote:Soulseekeru, nije JNA bila jedini korisnik tih raketnih sistema. Iracanima su se jako dopali i imali odlicne rezultate protiv Iranaca.
Svakako, ali uporedi razliku između terena Irana i Iraka sa našim, i shvatit ćeš radi čega mi "orkanisanje" ne izgleda baš najbolje riješenje.

Hvala.
Prvo baterija su 4 vozila + komandno vozilo. Drugo, izvrsio bi izolacije linije koju hocu napast tako sto bi posijao glavne komunikacije prema liniji. Ako sam ono bas ubjedjen u uspjeh tempiro bi mine da se uniste za 48 sati, kako bi mogao dalje napredovati. Takodje bi onako majstorski raspalio po komandnim tackama i komunikacijskoj opremi.
SoulSeeker

#249 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

madner wrote:Prvo baterija su 4 vozila + komandno vozilo. Drugo, izvrsio bi izolacije linije koju hocu napast tako sto bi posijao glavne komunikacije prema liniji. Ako sam ono bas ubjedjen u uspjeh tempiro bi mine da se uniste za 48 sati, kako bi mogao dalje napredovati. Takodje bi onako majstorski raspalio po komandnim tackama i komunikacijskoj opremi.
Ovo što si napisao ima smisla.

Prijatelj me sada pita koji mi je kurac. Iskreno da ti kažem, ni ja sam ne znam koji mi je kurac. :)
TheMule

#250 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

:lol: :lol:

SoulSeeker,

Nisam htio vise na ovoj temi diskutovati, ali kad neko laze mora se odgovoriti radi istine. Fino si mi izvrnuo rijeci, procito sam svaki post u ovoj temi, pa vidim da si izvrnuo i tudje. Ti si se malo obruko nekim stvarima i sad, kao sto je to neko ovdje davno rakao, si "ubacio tutu u rikverc" i pokusavas se izvaditi. Tvoji odgovori na moj post tipa "moze" "ne moze" su potputpuno netacni i ismio sam se nekim stvarima koje pokazuju tvoje neiskustvo, i podrzavaju ovu gore tezu.

Sto se tice situacije oko kontrole drzave nad industrijom i proizvodnje ko sta hoce, reci cu samo ovo:

Da ja i nekoliko forumasa imamo dovoljno para i da kupimo 100% dionica doticne firme, ne bi nam premijer, general, dodik, cistacica, niti bilo ko drugi mogo narediti da pravimo nesto drugo. To je to. To su cinjenice. A ti mozes svoje nuklearno oruzje objesiti macku o rep.

Toto,
nema problema zemljak
Warhead wrote:
Imas previse nadmen stav, ja nisam nigdje tvrdio da nisi bio pripadnik ARBiH. Mogao sam to napisati jer vidim da ti vojska i nije jaca strana, ali nisam. Medjutim, ti izgleda znas sve o meni: i ko mi je tata, i sta imam od skole, kakvu hapicu kusam... Mislim da bi bio zestoka konkurencija "Vidovitoj Dzemili".

.
Ova osoba SoulSeeker mi je malo sumljiva po pitanju njegovog ratnog iskustva a Bogami i osnovnog znanja! Mogu nabrojati bar 10 propusta ali ne zelim ulaziti u to i unistavati temu jer je interesantna. Sve ono sto pise lici necemu sto se moze nauciti s Wikipedije ili igrice. Meni je posto sumljiv nakon sto je napiso "icbm" -inter continental ballistic missile. Nekako ne mogu vidjeti nekog naseg borca u kasnim 30tim ili jos starijim kako govori "icbm" i crta crteze ko iz prvog razreda. Zato trazi da SouldSeeker postavi ovdje svoju akreditaciju ili nek se ne poziva na svoje "iskustvo" ako je nema.

Kazu "Mozes kriti ko si, dok ne otvoris usta"
Post Reply