Letjelice/avioni BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#226 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

ljubav_aha wrote:palsticne makete su doslvno za djecu,plus su ruzne :D

ima kupiti diecast modele,plus iste za modeliranje
ima kupit i orginalnih maketa
koju su radili proizvodjaci :D
ljubav_aha

#227 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:

ma nek smao nije plasticno :lol: :-D
Toto

#228 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

ljubav_aha wrote:
Toto wrote:

ma nek smao nije plasticno :lol: :-D
kevlar :mrgreen: :mrgreen:
ljubav_aha

#229 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

kevlar :-D steta ga ulagati u ove djecije modele :lol: ;-)

inace,se trebao zvati kevlar-ica ;-)
Toto

#230 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

ljubav_aha wrote:kevlar :-D steta ga ulagati u ove djecije modele :lol: ;-)

on se vec zvao cumur
pa nije mogao medju plavuse
ljubav_aha

#231 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:

on se vec zvao cumur

jao kako si ovo otkaceno dobro napisao,bas si me odlicno nasmijao :lol: znaci, dzaba iako taj kevlar zensko izmisli :-D

:lol: :thumbup:
Toto

#232 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

ljubav_aha wrote:
Toto wrote:

on se vec zvao cumur

jao kako si ovo otkaceno dobro napisao,bas si me odlicno nasmijao :lol: znaci, dzaba iako taj kevlar zensko izmisli :-D

:lol: :thumbup:
sve je znanstveno utemeljeno
kevlar je C :D
milenko

#233 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by milenko »

veceras ono spasavanje na zelegori, najbolji je uvid u letjelice u bih...osbih proslijedile euforu akciju spasavanja...SRAMOTA
Toto

#234 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

milenko wrote:veceras ono spasavanje na zelegori, najbolji je uvid u letjelice u bih...osbih proslijedile euforu akciju spasavanja...SRAMOTA
:? :? :?
milenko

#235 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by milenko »

Toto wrote:
milenko wrote:veceras ono spasavanje na zelegori, najbolji je uvid u letjelice u bih...osbih proslijedile euforu akciju spasavanja...SRAMOTA
ma ovi sto su stradali...zvali upomoc mobilnim...i ovi iz centar za spasavanje il' vec kako se zovu, saopstavaju kasnije nesto u stilu "na zalost osbih nisu imali osposobljen helikopter za akciju spasavanja, pa je to euforu proslijedjeno..."
Toto

#236 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

zar u RS nema nijedna SA-342 sa kukom i korpom za spustanje gorske sluzbe??
milenko

#237 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by milenko »

Toto wrote:zar u RS nema nijedna SA-342 sa kukom i korpom za spustanje gorske sluzbe??
otkud ja znam, mozda i imaju, al' garant u BL, a zelengora je ipak malo daleko...zar je problem imati bar 3 spasilacka helikoptera fino rasporedjena, koja su 24h na raspolaganju...koliko sluzbenih auta i sofera imamo???
jefferson

#238 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

milenko wrote:
Toto wrote:zar u RS nema nijedna SA-342 sa kukom i korpom za spustanje gorske sluzbe??
otkud ja znam, mozda i imaju, al' garant u BL, a zelengora je ipak malo daleko...zar je problem imati bar 3 spasilacka helikoptera fino rasporedjena, koja su 24h na raspolaganju...koliko sluzbenih auta i sofera imamo???
Pa ovo je svakako amaterska drzava. Sta se sad svi cudite, glasali ste za amatere i sad ko fol svi se pitaju kako!
Toto

#239 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

jefferson wrote:
milenko wrote:
Pa ovo je svakako amaterska drzava. Sta se sad svi cudite, glasali ste za amatere i sad ko fol svi se pitaju kako!
jok, eto ti si glas'o :D
jefferson

#240 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

Jesam, samo ne za ove amatere! :D
Vares City

#241 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Vares City »

milenko wrote:
Toto wrote:
ma ovi sto su stradali...zvali upomoc mobilnim...i ovi iz centar za spasavanje il' vec kako se zovu, saopstavaju kasnije nesto u stilu "na zalost osbih nisu imali osposobljen helikopter za akciju spasavanja, pa je to euforu proslijedjeno..."
Rekose da imaju helikopter,..problem je sto nije osposobljen(nema opremu) za nocno letenje :?
ljubav_aha

#242 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

"Helikopteri Oružanih snaga BiH nisu opremljeni za noćno letenje"
jefferson

#243 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:"Helikopteri Oružanih snaga BiH nisu opremljeni za noćno letenje"
Ja koliko znam nekoliko Mi-8 je bilo na remontu u Ukrajini i doveeni su na NATO standard, i mislim da mogu letjeti po noci!
Ako ne mogu, onda je to samo dokaz da mi stvarno nismo ni za sta sposobni osim da druge okrivimo za stanje u kojem se nalazimo!
Toto

#244 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

ljubav_aha wrote:"Helikopteri Oružanih snaga BiH nisu opremljeni za noćno letenje"
nije do helikoptera
boje se piloti mraka :D :D
ljubav_aha

#245 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:
Ja koliko znam nekoliko Mi-8 je bilo na remontu u Ukrajini i doveeni su na NATO standard, i mislim da mogu letjeti po noci!
Ako ne mogu, onda je to samo dokaz da mi stvarno nismo ni za sta sposobni osim da druge okrivimo za stanje u kojem se nalazimo!
Toto wrote:
nije do helikoptera
boje se piloti mraka :D :D
:lol: :lol:

vas dvojica ste odgovorli identicno :thumbup: :thumbup:

Toto,bas si komican :lol:

znaci,ne znaju koristiti opremu,a clanovi armije BiH

nasla sam clanka jefferson

18. veljače 2008. godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine – gradu Sarajevu zahvaljujući sudjelovanju Veleposlanika Ukrajine Markijana Lubkivskog se održala ceremonija predaje Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine helikoptera «Mi-8», koji je popravila ukrajinska strana.

Ovaj helikopter je prvi od pet strojeva, koji je bio popravljen sukladno sa sporazumom među DK “Ukrspeceksport” te Ministarstvom obrane BiH u gradu Konotop.

Današnja prezentacija je postala važnim praktičkim etapom vojno-tehničke suradnje među Ukrajinom te Bosnom i Hercegovinom isto tako i u remontu helikoptera serije «Mi-8» i «Mi-17» te osposobljavanje bosansko-hercegovačkih pilota na ukrajinskoj bazi za poduku.

Posada helikoptera koja je bila prisutna na ceremoniji, koja je prošla osposobljavanje u Ukrajini, istaknula je visoku kvalitetu održanih radova te njihovu sukladnost sa standardima, koji su predviđeni sporazumom.

U svom nastupu M.Lubkivskij je naglasio na važnosti realizacije projekta remonta u Ukrajini vojne tehnike za potrebe naoružanih snaga BiH te je izrazio nadu za daljnji razvoj vojno-tehničke suradnje u kontekstu integracije naših država prema međunarodnim sigurnosnim institucijama, a posebno prema NATO.

Predstavnici ministarstva obrane te vojno-zračnih snaga Bosne i Hercegovine isto tako su izjasnili zainteresiranost u daljnjoj suradnji u sferi popravljanja odgovarajuće tehnike, a posebno su naglasili na velikom povijesnom potencijalu obje države u ovom smjeru

godina 2008

Image

zenica za jefferosna http://www.youtube.com/watch?v=YQucZNqNzlk ;-)

ovo je mutan biznis :!:
Toto

#246 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

pa sad
posteno govoreci radi se o misiji spasavanja u nocnim uslovima koja i nije bas tako jednostavna.
Sta ako su oni remontovali helikopter koji nema reflektor i kuku za spustanje. :D
Koliko sam skontao ti "beduini" su zaglavili negdje na Zelengori pa je stvarno nemoguce da helikopter leti po mrako po zelengorskim vukojbinama a Zelengora nije pokrivena radarima da bi neko mogao navegavat pilote u nocnim uslovima. Cak i da helikopteri imaju reflektore sa njima se ne moze letjeti po noci i osvjetljavati tako ogroman prostor.

Pa ni gorska sluba spasavanje se ne bi sa baterijana lomatala po Zelengori u sred noci.

Mislim da se neobjektivo kritizira ljude.
ljubav_aha

#247 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

Toto,zar je normanlno da armija BiH nije u stanju uraditi tako nesto,to je zaista zalosno :!:

drugo,moja kritika je deifitivno usmjerena ka naobavjestenosti gradjana i osoba prije odlaska u takve misije :!:

znam da nije lako naci ,bila sam clan civilne zracne patrole ;-)
jefferson

#248 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

Toto wrote:pa sad
posteno govoreci radi se o misiji spasavanja u nocnim uslovima koja i nije bas tako jednostavna.
Sta ako su oni remontovali helikopter koji nema reflektor i kuku za spustanje. :D
Koliko sam skontao ti "beduini" su zaglavili negdje na Zelengori pa je stvarno nemoguce da helikopter leti po mrako po zelengorskim vukojbinama a Zelengora nije pokrivena radarima da bi neko mogao navegavat pilote u nocnim uslovima. Cak i da helikopteri imaju reflektore sa njima se ne moze letjeti po noci i osvjetljavati tako ogroman prostor.

Pa ni gorska sluba spasavanje se ne bi sa baterijana lomatala po Zelengori u sred noci.

Mislim da se neobjektivo kritizira ljude.
Ali je zato EUFOR-ov helikopter sve to mogao uraditi?

Toto nigdje veze!
Ova zemlja hoce u NATO, sutra cemo mi ici nekome pomagati (ma kako god to izgledalo kao naucna fantastika) i neko ce nase pilote pitati da pomognu nekim tamo skijasima. Sta ce nasi reci? Nemam helikopter za nocno letenje?
meni se cini da smo postali prava africka drzava. Samo se gleda kako da izvucemo donacije i nista za uzvrat ne damo. Postali smo bas paraziti. Tako se gleda i na NATO, samo kao organizaciju koja ce nam pruziti neku sigurnost jer to sami nismo u stanju uraditi, organizaciju kaja ce nam dati donacije, jer nam politicari koje MI biramo sve potrosise.
U svemu tome neo je zaboravio da ce NATO i od nas mnogo sto sta traziti, a to ce biti interesantno gledati kada dodje do toga!
Toto

#249 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

jefferson wrote:
Ali je zato EUFOR-ov helikopter sve to mogao uraditi?

Toto nigdje veze!
!
Pa sto nije odradio eufor.

Mogli su vala posat onu Gazleu sto ima Dodik ona je francusko britanska konstrucije.. ima u njoj cesma i za ticijeg mlijeko za elitne planinare koji zalutaju na zelengori. Srbija ima par stotina pilota cija je obuka kostala po 5 miliona dolara pa nek iznajme NATO-u.

jeffersom nigdje veze!
kiky

#250 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by kiky »

nažalost, ova zemlja nema ni pilota ni helikoptera ni aviona ...
nema više ni pogona ni kadrova za prizvodnju ni za remont ...
nemamo ništa ...
Post Reply