Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post Reply
hercegovac_pravi

#226 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by hercegovac_pravi »

Delboy.Trotter wrote:Nešto mi ovo ne liči na nekakvu pobjedu. Ubičajena standardna poruka tipa: bla bla bla...
Čuj Helsinški komitet? A Inače su se svi plaho zabrinuli oko toga. Toliko da su čak i skinuli s dnevnog reda tu tematiku, za neka ''buduća'' vremena.
Čuj Helsinški komitet :lol:
FENA 24/06/2010 11:18:00
Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija..........
draganbl

#227 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by draganbl »

hercegovac_pravi wrote:
Delboy.Trotter wrote:Nešto mi ovo ne liči na nekakvu pobjedu. Ubičajena standardna poruka tipa: bla bla bla...
Čuj Helsinški komitet? A Inače su se svi plaho zabrinuli oko toga. Toliko da su čak i skinuli s dnevnog reda tu tematiku, za neka ''buduća'' vremena.
Nisam siguran da je nama potrebno da nam Vijeće za ljudska prava ujedinjenih nacija kaže da imamo problem. Nama treba ili neko da nam napravi rješenje problema, ili da to uradimo sami. Znaju naši političari za problem segregacije, ali neće da ga riješe.
Delboy.Trotter

#228 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Delboy.Trotter »

hercegovac_pravi wrote:
Helsinški komitet :lol:
Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija ]
Luk i voda.
U desetinama zemalja djevojčice čak i ne smiju ići u školu, pa se nije niko ni po guzici počešao.
Problematika ''dvije škole pod jednim krovom'' je stavljena u ladicu do nekih ''boljih vremena''. Ovdje više i ne raspravljaju o tome. Imaju pametnijeg posla, izbori su pred vratima
A komiteti, ko komiteti. Duša im sastančiti i mlatiti praznu slamu.
Ovi naši stručnjaci su pregrmili i jebenije igrače od raznih komiteta i vijeća.
osa

#229 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa »

kad ljudi kompliciraju, umjesto da kao u cijelom svijetu dvije škole imaju dva krova, u bih jedan, štednja, valjda, šta li....
Delboy.Trotter

#230 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Delboy.Trotter »

osa wrote:kad ljudi kompliciraju, umjesto da kao u cijelom svijetu dvije škole imaju dva krova, u bih jedan, štednja, valjda, šta li....
Ljudi hoće da imaju dvije škole pod jednim krovom, a drugi navrli da bude jedna.
Mogli bi tako i s vjerom. Što će vam tri vjere, i tri vjeronauka. Čista segregacija ljudi. A usput, na taj način stvaramo u samom početku podjelu među djecom, koja neće ništa dobrog donjeti u budućnosti, obzirom da naši narodi preozbiljno shvataju vjeru. Fino, ja bih to sve ukinuo i uveo jednu-zajedničku religiju. Ionako su monoteističke: Abraham (Ibrahim) im je praotac.
O imenu vjere, načinima i vrstama obreda, izgledu bogomolja, jeziku i drugim nebitnim pojedinostima može se konsultovati Helsinški komitet.
osa

#231 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa »

Delboy.Trotter wrote:
osa wrote:kad ljudi kompliciraju, umjesto da kao u cijelom svijetu dvije škole imaju dva krova, u bih jedan, štednja, valjda, šta li....
Ljudi hoće da imaju dvije škole pod jednim krovom, a drugi navrli da bude jedna.
Mogli bi tako i s vjerom. Što će vam tri vjere, i tri vjeronauka. Čista segregacija ljudi. A usput, na taj način stvaramo u samom početku podjelu među djecom, koja neće ništa dobrog donjeti u budućnosti, obzirom da naši narodi preozbiljno shvataju vjeru. Fino, ja bih to sve ukinuo i uveo jednu-zajedničku religiju. Ionako su monoteističke: Abraham (Ibrahim) im je praotac.
O imenu vjere, načinima i vrstama obreda, izgledu bogomolja, jeziku i drugim nebitnim pojedinostima može se konsultovati Helsinški komitet.
najbolje odlučiti konsenzusom....
osa

#232 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa »

ovo je primjer problema u bih školstvu....

Petnaestogodišnja Amina boluje od blažeg oblika cerebralne paralize. Završila je osnovnu školu na Grbavici s odličnim uspjehom. Školovanje po redovnom planu i programu inkluzivne nastave pomoglo joj je da brzo savlada sve poteškoće, a zahvaljujući podršci nastavnog osoblja i učenika izbjegla je stigmatizaciju okoline. Posebno se istakla u informatici, što joj je pružilo nadu da jednog dana postane grafička dizajnerica. Nakon mature, rekla je roditeljima da bi voljela upisati Bošnjačku gimnaziju, o kojoj je čula sve najbolje. Roditelji su zakazali sastanak s pedagogicom i pravnicom škole.

"Razgovor je jako dobro protekao, ljubazno su nas primili i rekli da Amina ima puno pravo da se upiše u tu školu. Nekoliko dana kasnije, došli smo i predali papire. Međutim, tajnik škole nam je odbio uzeti dokumentaciju. Iznenađena, otrčala sam do pedagogice da dobijem pojašnjenje. Ona je rekla da je obavila razgovor s Ministarstvom te da su zaključili kako je bolje da Amina ne upisuje tu školu, jer su oni škola za talentiranu djecu te da nikada ne bi položila tako težak prijemni ispit. Dodali su još da nemaju uvjete za inkluzivnu nastavu", objašnjava nam majka čije je ime i prezime poznato redakciji.

"Bila sam toliko šokirana da uopće ne znam kako sam se vratila do kuće. Amina je bila jako tužna, pitala me je: 'Ali, mama, zašto ne mogu upisati ovu školu?' Samo sam rekla da je to stvar politike, nisam joj htjela otkriti prave razloge kako je ne bih povrijedila. Znate, ona je imala divno školovanje na Grbavici, djeca su je toliko voljela da su govorila kako je bilo čast imati Aminu kao školsku drugaricu. Ona nikada nije imala problema u komunikaciji i nismo htjeli da joj narušimo tu iluziju da je neko ne želi zbog onoga što jeste. Ja znam da će njoj uvijek biti teško, da će se i u budućnosti sigurno suočavati s ovakvim preprekama, ali sramotno je da joj nije ni prilika pružena."

Roditelji su nakon toga Aminu odveli na razgovor u Elektrotehničku školu. Tu su joj bez problema odobrili izlazak na prijemni. Pred samo zatvaranje ovog broja, saznali smo da je Amina primljena.

"Njoj samo treba malo duže da o nekim stvarima razmisli, ali je jako sposobna i mislim da uz malu pomoć može postići vrhunske rezultate", rekla nam je obradovana majka. Da li treba napominjati da Elektrotehnička škola nema ništa manje teži prijemni od Prve bošnjačke gimnazije? Ne treba, uz to je zakon svakako na strani djece s posebnim potrebama. Prema Članku 35. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH, škola ne smije vršiti diskriminaciju djece u pristupu obrazovanju na osnovu rase, boje, spola, jezika, religije, nacionalnog i socijalnog porijekla ili na osnovi toga što su djeca s posebnim potrebama, dok je čak jasno naloženo da se djeca s posebnim potrebama trebaju u što većem broju školovati u redovnim školama.

Edina Smajkić iz Pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo kaže da bi je jako čudilo da je Ministarstvo školi preporučilo zabranu izlaženja na prijemni. Ona ističe da je škola obvezna omogućiti svakom djetetu učešće u obrazovnom procesu.

"Oni nisu mogli bez testiranja procijeniti Aminine mogućnosti da savlada gradivo. Nažalost, zakonske reforme, koje su posebno bile značajne zbog inkluzivnog obrazovanja, ne poštuju se svuda, i to predstavlja veliki problem integracije djece u školu. Međutim, polazi se od stava da je uključenje u redovnu nastavu veoma značajno u smislu da pruža iskustvo socijalizacije. U takvoj okolini, dijete s onesposobljenjem u učenju može mnogo više naučiti nego u izoliranom okruženju."

Pedagogica Prve bošnjačke gimnazije Meliha Sarčević, pak, tvrdi da je razgovarala i s predstavnicima Pedagoškog zavoda.

"Mi u prvi navrat nismo uopće osporavali djetetu da preda dokumentaciju, ali kada smo je upoznali, shvatili smo da bi imala velikih poteškoća da se uključi u nastavu. Mi nemamo osposobljeno osoblje niti nastavni program za inkluzivno obrazovanje. S njom bi trebao raditi cijeli jedan tim stručnjaka."

Na naše pitanje zašto joj nije dana prilika da izađe na prijemni pa da nakon toga prosuđuju o kapacitetu djeteta, Saračevićeva kaže da nisu zabranili djetetu da preda dokumentaciju, već da su izrazili bojazan da se prilagodi kriterijima škole.

"Ispiti se rade pod šifrom. Djevojčici bi trebao kompjuter. Uostalom, što i ako bi položila, nisam sigurna da bi se kasnije mogla uklopiti u nastavni proces"!?

- Ali, prema zakonu ste obavezni imati prilagođen nastavni program, insistiramo.

"Možda, ali ga nemamo. Tko će nam ga uraditi? Drugo, naša djeca su jako talentirana, mi imamo stroge uvjete rada. Mislim da je bolje da ta djeca idu u neku poslovnu ili specijaliziranu školu."

Uzaludno smo insistirali podsjećajući kako se upravo teži suprotnom - uključivanju djece u redovnu nastavu, a ne izoliranu ustanovu. Zaključujemo da činjenica da je djevojčica primljena u Elektrotehničku školu govori više o tome da je napredak i integriranje djece s posebnim potrebama u društvo stvar pojedinačnog odnosa i elementarnih etičkih vrijednosti. Meliha Saračević je slegnula ramenima i izrazila žaljenje.

No, treba li se realno čuditi ovakvim stavom predstavnika Prve bošnjačke gimnazije? Ta ista škola već godinama pažljivo gaji imidž ustanove u kojoj se odgajaju fina, poslušna, pametna, čista, a evo i zdrava djeca. Po preferenciji porijeklom iz elitnih bošnjačkih familija. Činjenica je da prefiks "bošnjačka" ne isključuje mogućnost učenika "drugih" nacionalnosti da pohađaju školu, pa ipak sjetit ćemo se da u njihov nastavni plan i program spada i aktivističko-patriotski sadržaj poput čuvenih protesta protiv objavljivanja karikatura s likom Božjeg poslanika Muhameda u danskim novinama Jylland-Posten, 21. veljače 2006. godine. Tada su domaće islamske aktiviste podržali i učenici Prve bošnjačke gimnazije, prihvativši poziv direktorice škole Lejle Akšamije da napuste nastavu.

Pored indoktrinacije učenika, koji uživaju i u privilegiji školskog mesdžida, Prva bošnjačka gimnazija se postavila kao model općeg obrazovnog kanona. Visoki standardi uključuju i sigurnosne mjere, strogo poštivanje školske uniforme, obrazovnih mjera, tipa Cambridge program, "jedinstvenih u BiH", zbog čega je izgleda škola i dobitnik Šestoaprilske nagrade. Zbog toga valjda za tu školu nisu podobni učenici koji se ne uklapaju u nijedan od gore spomenutih epiteta.
draganbl

#233 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by draganbl »

Kad se već govori o Bošnjačkoj gimnaziji, volio bih kada bi mi neko upućeniji mogao reći nešto više o toj školi. Na njihovom web site-u sam pročitao samo načelne stvari, a nisam našao informacije o tome ko je osnivač škole, ko finansira školovanje učenika, ko sve može upisati školu (na primjer, vidio sam da se kod uslova za upis ne spominju druga dva jezika u BiH), može li neki učenik iz Banjaluke upisati tu Gimnaziju itd.
theTruePath

#234 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by theTruePath »

svako se moze probati upisati ali tesko biti primljen.Radi se o elitistickoj skoli,,,dakle ako zelis biti primljen nadam se da imas odlicne ocjene :thumbup: good luck,,,svi su dobrodosli u tu skolu bez obzira na porijeklo
exliberal

#235 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by exliberal »

theTruePath wrote:svako se moze probati upisati ali tesko biti primljen.Radi se o elitistickoj skoli,,,dakle ako zelis biti primljen nadam se da imas odlicne ocjene :thumbup: good luck,,,svi su dobrodosli u tu skolu bez obzira na porijeklo
pa jel ti procita post o curici kojoj nisu dali ni da polaze prijemni iako je imala odlicne ocjene .....odjebali su je jer je bolesna....i to je elitna skola....to je rasisticka skola :x
theTruePath

#236 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by theTruePath »

exliberal wrote:
theTruePath wrote:svako se moze probati upisati ali tesko biti primljen.Radi se o elitistickoj skoli,,,dakle ako zelis biti primljen nadam se da imas odlicne ocjene :thumbup: good luck,,,svi su dobrodosli u tu skolu bez obzira na porijeklo
pa jel ti procita post o curici kojoj nisu dali ni da polaze prijemni iako je imala odlicne ocjene .....odjebali su je jer je bolesna....i to je elitna skola....to je rasisticka skola :x
bolesni su posebna rasa? :shock: :-)

izvini ali slabo su "elitisticke skole" ikada bile humane,,mnogi zele ici u tu bosnjacku gimnaziju i onda imaju visoke zahtjeve,,ako je dijete bolesno logicno da nebi mogla podnjeti stres i sve zahtjeve,ali mozda su joj trebali dopustiti da polaze prijemni..
exliberal

#237 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by exliberal »

theTruePath wrote:
exliberal wrote:
bolesni su posebna rasa? :shock: :-)

izvini ali slabo su "elitisticke skole" ikada bile humane,,mnogi zele ici u tu bosnjacku gimnaziju i onda imaju visoke zahtjeve,,ako je dijete bolesno logicno da nebi mogla podnjeti stres i sve zahtjeve,ali mozda su joj trebali dopustiti da polaze prijemni..
izvinjavam se nije rasisticka nego fasisticka....jel to bolje odgovara....sto se tice "elitistickih" skola...dvije stvari su za njih najvaznije -znanje i pare ali da zbog fizickih nedostataka odbijaju takve ucenike..toga nema....pa pogledaj najveceg zivog naucnika, hopkinsa, celebralna paraliza, nemoze ni da prica a kamo da hoda pa to nije razlog da se oko njega otimaju svi.....e balkane moj...ajde sad nastavi da branis skolu....
Bosnolog

#238 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Bosnolog »

Fasisti i segregacionisti u istoj misiji etno diskriminiacije,......Isti je to mentalni sklop.Dorga i nacifasizam.HDZ-Hrvatska dilerska zajednica,.......

buzzer

#239 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by buzzer »

Činjenica je da prefiks "bošnjačka" ne isključuje mogućnost učenika "drugih" nacionalnosti da pohađaju školu, pa ipak sjetit ćemo se da u njihov nastavni plan i program spada i aktivističko-patriotski sadržaj poput čuvenih protesta protiv objavljivanja karikatura s likom Božjeg poslanika Muhameda u danskim novinama Jylland-Posten, 21. veljače 2006. godine. Tada su domaće islamske aktiviste podržali i učenici Prve bošnjačke gimnazije, prihvativši poziv direktorice škole Lejle Akšamije da napuste nastavu.
Jazz_Junkie

#240 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Jazz_Junkie »

Cuj, Prva bosnjacka gimnazija elitna skola. :lol: Kako i samo ime te skole implicira, njezina svrha jeste etnicki ekskluzivitet i indoktrinacija djece po programu nove bosnjacko-islamske paradigme. Postojanje te bosnjacke gimnazije u BiH jeste besmisleno. Da se mozda nalazi negdje u inostranstvu, njezini zagovaraci bi se mogli pravdati argumentima da i u Becu recimo postoji francuska gimnazija ili u Turskoj njemacka. Zasto bi recimo netko u Njemackoj jednu skolu nazvao Prva njemacka gimnazija? Sto bi to trebalo da znaci?
Edukaciji se maltene daje nacionalni pridjev. Ovim plemenskim skolama treba stati zakonski u kraj i treba ih tuziti pred medjunarodnom sudom zbog krsenja ljudskih prava i povrede etickih nacela nauke i skolstva. Ovo se treba posebno odnositi na drasticne slucajeve kao sto su stolacki ili onaj u Novom Seheru.
Last edited by Jazz_Junkie on 25/06/2010 18:17, edited 1 time in total.
theTruePath

#241 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by theTruePath »

buezzer,da i?
theTruePath

#242 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by theTruePath »

Postojanje te bosnjacke gimnazije u BiH jeste besmisleno.

Reci im neka promjene ime,sta ces tek reci kada cujes da se planira Islamska Gimnazija u Gorazdu? :D
Jazz_Junkie

#243 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Jazz_Junkie »

theTruePath wrote:
Postojanje te bosnjacke gimnazije u BiH jeste besmisleno.

Reci im neka promjene ime,sta ces tek reci kada cujes da se planira Islamska Gimnazija u Gorazdu? :D
Pa mogu se samo nasmijat tome, ali vjerske gimnazije nisu nepoznate ni Zapadu. I ovdje postoje katolicke i luteranske gimnazije.
Bosnolog

#244 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Bosnolog »

Treba jasno razdvojiti privatno skolstvo od javnog,u javnom skolstvu koje se finansira iz budzetskog novca svih poreskih obveznika ne smije i ne moze biti segregacije po bilo kojoj osnovi.Privatne skole finansiraju pojedinci ili organizacije su nesto drugo,ali program istih tih skola mora odobriti ministartvo obrazovanja BiH kako bi se diplome priznale i moglo nastaviti dalje skolovanje u zemlji i van nje,tako je u svim civiliziranim i demokratskim zemljama svijeta,stoga ne vidim zasto se guraju stvari koje se ne mogu nicim oprvdati a sto je cisti etno segregacioni fasizam....Nema potrebe izmisljati toplu vodu,...

Nelson Mandela je srusio posljednji aparthejd i segergaciju u svijetu/Juzno Africka Republika/ samo je jos kod nas ona prisutna u sred sugave i nacifasisoidne Evrope,cijom se ideologijo planski u glavama buducih generacija stvaraju podjele i osnove za dalje sukobe kao rezultat istih tih segregacija,......Ovo ce biti sruseno kad tad,samo sto ce se u meduvremenu izgubiti mnogo vremena i mnoga dijeca mentalno i socioloski unistiti,.....
theTruePath

#245 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by theTruePath »

e moj bosnologu,najgore u svemu tome je sto se ova segregacija desava voljom i zeljom roditelja
Pa mogu se samo nasmijat tome, ali vjerske gimnazije nisu nepoznate ni Zapadu. I ovdje postoje katolicke i luteranske gimnazije.

Znam i obicno su takve puno kvalitetnije od javnih,,tako reci "elitske" su
Bosnolog

#246 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Bosnolog »

theTruePath wrote:
e moj bosnologu,najgore u svemu tome je sto se ova segregacija desava voljom i zeljom roditelja
Nije to zelja vecine roditelja vec ogranicenih etno i vjerski otrovanih nesretnika,...to se lijepo rijesi zakonskim aktima i propisima kao u svim normalnim drzavam svijeta,ali to se nece desiti dok ti isti roditelji biraju one koji im vrse dvodecenijsku segragaciju rodene dijece i mentalno ih unistavaju,.......to je za mnoge kosmicka nauka da bi to shvatili jer u glavama tih istih roditelje postoje pregrade,podijele i etno granice kao i kod dobrog dijela forumasa na ovm forumu.Necemo se mi jos dugo iscupati iz mocvare u kojoj se skupa tone,....
exliberal

#247 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by exliberal »

theTruePath wrote:e moj bosnologu,najgore u svemu tome je sto se ova segregacija desava voljom i zeljom roditelja

Postoje ali nema ovakve segregacije kao sto se desilo sad u slucaju ovog djeteta, nije joj dato pravo da se upise jer ima fizicke nedostatke. U isto virjeme je primljena u elektro tehnicku....kako to da je tamo primljena?
Da je trazila da se upise u recimo policijsku akademiju gdje je fizicka spremnost jedan od preduslova ja bih tad rekao nema problema ali ovo je "regularna"skola. Koji su izvori finansiranja bosnjacke gimnazije, dali dobijaju sredstva iz budjeta? Ako su primaoci tih sredstava onda nemaju bas nikakvih razloga da rade sto su uradili....ma to treba tuzit da vidis kako bi se uhvatili za glavu kad bi izgubili spor
Jazz_Junkie

#248 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Jazz_Junkie »

theTruePath wrote:e moj bosnologu,najgore u svemu tome je sto se ova segregacija desava voljom i zeljom roditelja

Nisu elitske nego crkvene. Ti alaudiras na privatne skole, koje opet nisu vjerske. Medjutim, katolicke i luteranske skole recimo uopce ne nude bolji skolski program od javnih skola. Njihova svrha je jaci vjerski smjer i nista vise. Kratko receno, vaznije od edukacije im je uzgajanje lojalnih krscana ili muslimana, ljudi koji u svom strucnom zivotu nece biti kompetentni za kriticno razmatranje, cime god se poslije apsolviranja takvih skola bavili. Kada su u pitanju osnovne i srednje skole, nema te alternative koja bi po kvalitetu mogla zamijeniti javnu skolu.
buzzer

#249 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by buzzer »

theTruePath wrote:buezzer,da i?
svi su dobrodosli u tu skolu bez obzira na porijeklo
...samo nek su spremni na poziv rukovodstva skole umjesto u nastavi ucestvovati u demonstracijama protiv necega sto ne mora biti povod za demonstracije svima bez obzira na porjeklo.
hercegovac_pravi

#250 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by hercegovac_pravi »

draganbl wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Nisam siguran da je nama potrebno da nam Vijeće za ljudska prava ujedinjenih nacija kaže da imamo problem. Nama treba ili neko da nam napravi rješenje problema, ili da to uradimo sami. Znaju naši političari za problem segregacije, ali neće da ga riješe.
Naravno da nam nije potrebno..problem je više već očigledan. I slažem da nam treba neko ko će ponuditi riješenje problema. Ako se vratiš na prvi post u uvodniku teme, riješenje je već ponđeno a od juče je i prihvaćeno od strane BH vlasti. I to je upravo i bio cilj prenošenja ove vijesti. Naime, juče su se BH vlasti obavezale da će uvesti multinacionlane škole a ukinuti nacionalne. Dakle, dvije škole pod jednim krovom neće egzistirati u bližoj budućnosti. I to je za svaku pohvalu jer svrstavanje djece u "etno-torove" nije ništa drugo već "etno-apertheid".
Dakle, nacionalne škole idu napolje i to je za svaku pohvalu. Evo još jedanput vijesti jer je više već očigledno da većina forumaša nije čak ni pročitala na šta se to obavezala BH vlast. Pogledajte boldirano.
Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koji svake četiri godine razmatra stanje ljudskih prava u svakoj zemlji članici svjetske organizacije, raspravljao je prošle sedmice o primjeni UN-ove konvencije o ljudskim pravima u BiH, saopćeno je danas iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Nakon iscrpne rasprave, u kojoj je upućeno čak 125 preporuka vlastima u BiH, zvanična delegacija BiH je prihvatila samo 30 prijedloga za unapređenje stanja ljudskih prava u našoj zemlji.

Isto toliko, 30, preporuka je odbijeno dok su ostale "djelimično prihvaćene".

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, koji je zajedno s velikim brojem nevladinih organizacija aktivno učestvovao u formuliranju preporuka, ocjenjuje pozitivnim to što su se bh. vlasti obavezale da će ukinuti segregaciju u školama i uvesti multietničko obrazovanje, te da će usvojiti zakon kojim se zabranjuje djelovanje fašističkih organizacija. Također pozitivnim ocjenjuje opredijeljenost da se kazne svi ratni zločinci, te da se pruži odgovarajuća podrška i kompenzacija žrtvama rata...............
U ranijim postovima sam pisao da je između stranačkih lidera u BiH (specifično u federaciji) vođena dugačka i veoma konstruktivna rasprava o eliminisanju fenomena poznatim pod nazivom "dvije škole pod jednim krovom". Ova vijest potvrđuje rezultate te diskusije.
Postojanje hrvatskog nacionalnog ili bošnjačkog nacionalnog školskog programa ide u ladice istorije. Školovanje na jeziku konstitutivnih naroda će se nastaviti ali nacionalne škole će prestati postojati.
Hvala SDP na vašoj inicijativi i insistiranju na građanskim principima obrazovanja, za svaku pohvalu. Upravo ste dobili još jednog glasača.
Post Reply