Vlaisavljevići - ALL ABOUT

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#226 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Chmoljo »

nokia6170 wrote:Gospodja Sanja mora da shvati da RS i FBiH nisu dvije odvojene drzave, vec da je to sve jedan nama zajednici lebens raum gdje ja iz Sarajeva itekako imam pravo da se mijesam u ono sto se desava u Banja Luci ili Trebinju, kao i obratno. Bosna i Hercegovina je jedinistven, nedjeljiv prostor, pa prema tome neka Sanja pocne zapocetak od te misli, a ne da preispituje da li neko iz Federacije ima pravo da se mijesa u volju biraca u RS-u.

A u pogledu novinarske slobode da neku javnu licnost okvalifikuje kao kriminalca i slicno, to spada u domen klevete o kojoj sud odlucuje. napisao sam vec u ranijem svom jednom postu da sloboda izrazavanja je pravo zagarantovano Evropskom konvencijom za ljudska prava i da sloboda izrazavanja podrazumijeva ne samo informacije koje idu u prilog nekoj politici, vec i one koje vrijedjaju, uznemiravaju ili sokiraju, te da je prag tolerancije slobode izrazavanja u pogledu politicara daleko nizi od "obicnih" gradjana.

Zaista nema potrebe mistifikovati nesto, ako je to vec prethodno neko ko je nadlezan deministifikovao i rastumacio.

Pogledati praksu Ustavnog suda BiH u predmetu AP-2759/06 od 26.februara 2009. godine
http://www.ccbh.ba/bos/odluke/povuci_ht ... pid=203799

Pogledati praksu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Filipović protiv Srbije, presuda od 20. novembra 2007. godine, aplikacija broj 27935/05, stav 58.
ili pogledati dnevne novine u kojima piše Sanja. i jedne i druge... e to ti se zove sloboda... kad je se fukara (u duši) dočepa... :oops:
nokia6170

#227 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by nokia6170 »

Za razliku od Sanje, evo kako promislja svjetski intelektualac Umberto Eko

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090710070

- Silvio Berlusconi nije italijanski problem. Historija je prepuna avanturista, bez karizme, sa slabim smislom za državu, ali vrlo razvijenim smislom za svoje vlastite interese, koji su željeli uspostaviti ličnu vlast zaobilazeći parlamente, sudove i ustave, napisao je veliki italijanski intelektualac u ljevičarskom sedmičniku L'Espresso, prenosi u petak AFP.

- Kada im to društvo dozvoli, zašto se okomiti na te ljude a ne na društvo koje im je dozvolilo da to rade?, zapitao se slavni autor romana "Ime ruže".

Za Umberta Eca, "beskorisno je okomiti se na Berlusconija koji samo radi svoj posao. Većina Italijana je prihvatila sukob interesa, za koje je odgovoran šef vlade, vlasnik carstva Fininivest, koji kontrolira televizijsku grupaciju Mediaset.

Pisac osuđuje u Italiji, u ljevičarskom sedmičniku, "bolesno društvo" a brani slobodu štampe, koja je ugrožena, prema njemu, prijedlogom zakona koji predviđa vrlo stroge kazne u slučaju objavljivanja članaka o istragama ili procesima u toku.

- U istinskim demokratijama, nije potrebno braniti slobodu štampe jer je niko ne namjerava ograničavati, napisao je dalje Eco.

Ali zašto pokrenuti krik upozorenja ako se italijansko društvo ne osjeća zainteresiranim za to, pita se Umberto Eco.

- Razlog je vrlo jednostavan. Fašizam je 1931. naredio za 1.200 univerzitetskih profesora toga doba da polože zakletvu režimu. Samo 12 profesora je odbilo i izgubilo svoja radna mjesta. Možda su preostalih 1.188 profesora imali časne razloge, ali je samo 12 onih, koji su rekli 'ne', spasilo čast Univerziteta i konačno čast zemlje, naglašava Umberto Eco.

- Eto zašto je potrebno nekada reći ne, zaključuje pisac koji sebe smatra "pesimistom" čija intervencija "neće ničemu poslužiti".

Sad samo zamijenite u textu gdje pise Silvio Berluskoni sa Milorad Dodik i gdje pise Italijani sa gradjani RS-a
dr.Gonzo

#228 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by dr.Gonzo »

očito ovi branioci i poštovaoci Sanjinog lika i djela zaboravljaju da ti bezobrazni novinari iz 60 min. (a pogotovo njihov urednik) žive okruženi policijom.
Meni njen lik i djelo ne znace nista. Ali se slazem sa njenom tezom da u alternativnim medijima u FBiH, kao sto je recimo Slobodna Bosna, ili emisija 60 minuta, nedostaje elementarna kultura i novinarski profesionalizam. To sto je Dodik jos 10 puta gori je prica za sebe. Mozda sam zbog toga snob, becka skola ili nesto slicno?

Unaprijed se izvinjavam dr.gog-u sto cu njegov post isjeci, i izvdojiti par recenica koje bih zelio prokomentarisati.
Da pojasnim svoj lični stav: Banovanje sa foruma je nekad potpuno opravdano ukoliko neko svojom arogancijom naprosto ignoriše mišljenja i informacije ostalih korisnika foruma.To se zove potcjenjivanje, i nikakav izgovor tipa "to su anonimci a ja jadan/na javna ličnost" ne može prikriti fuš pisanje ni po najtiražnijim novinama.

Otvoreno se imputira zaostalost, konzervativnost i retrogradnost internetskog medija otvoreni forum Sarajevo-x.com i njegovih volontera urednika i korisnika koji su stvorili najveću web-zajednicu u BiH
...

Agresija tu postaje politički nepodoban pojam i to je zapravo cilj čitave te jadne i providne manipulacije čiji je dio za novce i sujetna ubjeđenja postala i prof.Vlaisavljević svojom opskurnom kolumnom o ovom forumu.
Kada provociranje izjednačavanjem žrtve i zločinaca(vrlo perfidno i uljudno doduše) biva primjećeno, ili kada se ukaže na ignorisanje drugih sagovornika,otkriva se pravo lice tih ljudi koji zapravo postaju ono protiv čega vjeruju da se bore.Oprani mozgovi u službi propagande malih Goebbelsa tipa Vasića ili Gajića ili malog mostarskog islamofoba i skribomana Lea Pločkinića,kojeg sasvim fino dočekuju u Banjaluci.
Smatram da citav veliki post koji se napisao ima smisla, i u velikoj se mjeri sa njim slazem. Medjutim, u citiranom dijelu nazirem nesto sto moze izrasti u svojevrsan paradoks.
Uprkos tome sto citava tvoja analiza i po mome misljenju ima smisla, da li si 100% siguran da je sve bas tako kao sto si napisao? Ipak je tu puno implicitnih hipoteza, koje se ne mogu dokazati (postojanje spin doctora na ovome formu, pa jos o tome ko ih konkretno placa itd). Eh sad, meni je jasno da ti zaista mislis da je tako. I ja sam u svoje stavove obicno dosta snazno uvjeren. Medjutim, ne do te mjere da bih nekome sa suprotnim misljenjima uskratio pravo da ih iskaze. Iz slicnih razloga sam se ja povukao, i odbio moderatorske pozicije na nekim drugim online zajednicama. Ne kazem da sad to treba uraditi jos neko, vec samo ukazujem na nesto sto je meni bilo problematicno.

Tu dolazimo do konkretnog pitanja koje bih ti zelio postaviti. Da li na ovome forumu ima mjesta za ljude koji, recimo, misle da je u BiH bio gradjanski rat, ili da svi cetnici nisu nuzno fasisti? Da ne bude zabune, ne kazem da su to moja misljenja, pitam cisto hipotetski. Meni djeluje da neko moze i to misliti, iz vise razloga (neznanje, uticaj propagande, ili zato sto jednostavno vise odgovara nekoj njegovoj/njenoj subjektivnoj percepciji realnosti odnosno istini. Ili da budem blasfemicam, mozda i zato sto je to istina?), a da nije nuzno fasist. Koja je zvanicna forumska politika po ovom pitanju? Da li se ovakve osobe banuju?

Za kraj bih citirao jednu mocnu misao Rose Luxemburg:
Freedom is always and exclusively freedom for the one who thinks differently;
Moje je misljenje da je sloboda govora, i misljenja od neprocjenjive vaznosti. Istina, mogu zamisliti odredjene okolnosti u kojima bi tu slobodu bilo potrebno sputavati (recimo javna, eksplicitna i nedvosmislena promocija nacistickih ideja) zbog potencijalno tragicnih posljedica. Recimo, u Americi se ni to ne radi. Sa druge strane, kod Njemaca (zbog historijske odgovornosti) postoje odredjena ogranicenja u slobodi govora i politickog izrazaja. Medjutim, i ona se primjenjuju kao nuzno zlo, sa velikim rezervama, jer i njemacki zakoni vrijednuju slobodu govora.

Sa druge strane, jasno mi je da ovaj forum, kao privatni medij, moze uspostaviti vidove cenzure i moderacijsku politiku po zelji odgovornih ljudi. Ali sto je vise ovakvih ogranicenja, to je medij manje slobodan i manje demokratican, a kao takav i podlozan kritikama o pristrasnosti.
Jeremija

#229 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Jeremija »

Kako vidite da mrzi forum/portal kad je objavila tekst na forumu/portalu? Je li mržnja opravdan prigovor? Je li utemeljeno ili nije (ma o kome da se radi...) dozvoliti da na sax-u stoje Ubij, zakolji da Srbin ne postoji“, „Nož, kolac, Jasenovac“? U glavama „običnih“ ljudi to nije samo Davidović već Srbi, svi Srbi a on je samo metafora za njih i za taj pokret.
Zašto Sanju trpate u neki tor? Otkud znate da ke ona dio te koncepcije? Zašto nisu pokrenute ovakve teme o intelektualcima koji pišu za Nezavisne a ima ih: Fetahagić, Filipović... Zašto ste toliko opsjednuti honorarima? Ako ima volju i snagu neka radi i zarađuje i milione maraka, eura, dolara. Nije ovo više Titovo doba da svi isto zarađuju ma kako malo radili.
@dr,gog Drago mi je da sam pročitala ovaj tvoj post. Bilo bi mi drago da su i svi ostali ovakvi premda se ne slažem sa tobom. Probat ću ti odgovoriti kao i ti meni.
Zašto je Sanja spin doktor – nisam najbolje shvatila gdje se to može u njenim tekstovima pročitati?
Za Avaz se slažem s tobom. Ako oni žele Sanjine tekstove to je dobro jer ona pišući o medijima valjda i o njima piše. A to gdje se tekstovi pojavljuju trebalo bi biti nebitno. Ma ustvari, i bitno je. Sa Sanjom se Avaz otvorio i u drugom svjetlu. I u Avazu su tekstovi protiv ovog ili onog a ona svojim tekstovima ipak „smiruje“ tu temu. Priznat ćeš da takvih kontra stavova u drugim medijima nema?
Ali kako niko da prihvati da Sanja piše o rječniku u javnosti a posebno u medijima? Koliko ja shvaćam ona uopće ne piše o političarima i sl. U ratu se jeste huškalo na sve strane ali dansa huškanje protiv Davidovića i svih Srba je da umreš od straha. Ako mi ne vjeruješ evo i link: http://www.sarajevo-x.com/clanak/090422077/komentari . Nisam nigdje našla da je on nešto slično odgovorio. JA NE BRANIM DAVIDOVIĆA! To ne mogu i da hoću jer sam Bošnjakinja i ponosim se time! Sanja otvoreno ukazuje na greške u avliji u kojoj živi. I po meni, to je značajnije nego pljuvati po komšijskoj avliji. Tako se najlakše dobivaju poeni. I Sanja je bila zivjezda medija, ako se sjećaš, dok se „nekima nije zamjerila“ što govore huškački i prostački. Ja ne znam da ona hoda po Banja Luci i sluša te priče, a ako jeste tako, ko zna možda nekada i o tome napiše tekst. Ja znam da je Davidović i na 60 minuta poslao neko saopštenje, kojeg se baš i ne sjećam najbolje ali u kojem je čini mi se rekao da su njegovi preci bili partizani.

Ja volim interaktivne medije ali ne zaboravi da i oni imaju pravila. Pa i ovaj naš forum ih ima. I to stroga pravila. I neka ih ima! Ali se i ovdje moraju primjenjivati jednako za sve. Ja sam se iskreno prepala komentara o Davidoviću! Ne misliš valjda da su ok? Sanja u svom tekstu i nije govorila da neko od ljudi koji rade oko foruma (administrator i moderatori) poziva na rat već da na forumu stoje huškačke riječi. A zar se stvarno slažemo sa „Ubij, zakolji da Srbin ne postoji“, „Nož, kolac, Jasenovac!“...?

Ja ne znam da ona negira rat. Koliko znam njen je muž bio jedan od rijetkih profesora koji su u ratu predavali (mojoj sestri je predavao!). Pa valjda su i njih iste granate gađale, i valjda su od istih snajpera bježali.

Gdje Sanja izjednačava žrtvu i zločinca? Ja to nigdje nisam vidjela. Ali je činjenica da se satra da pomiri ljude! To se valjda dragi dr. Gog vidi. Da li bi se Sanjini tekstovi ovako analizirali da se zove recimo Emina? Da li bi je onda stalno ispitivali šta misli o agresiji? Ja mislim da ne bi.
Opet neko zarađuje! Dabogda svi zarađivali i radili. I ti i ja! Samo neka rad ne bude nešto što nas užasava a oni koji radom zarade tema najgorih osuda! Nema ovakvih komentara i analiza o parama ljudi koji fakat na nelegalan i najružniji nači otimajući zarađuju.
Koliko ja znam, tj. koliko sam čitala njene tekstove ona se ne bavi tom konsocijacijom. To je ipak domen njenog muža a čak su i njega optužili da se zalaže za konsocijaciju a čovjek je samo rekao da nam je takvo realno stanje.
@Nokia
Sanja je već rekla da piše o medijima, jeziku u medijima, argumentima i ni o čemu više jer joj to nije „uža struka“. Fakat možda je to i razlog svih nesporazuma. Ispravime ako griješima, ali čini mi se da je i o tome pisala tekst...
@ne pada mi na pamet
Evo ja prvi put čujem da je taj tekst iz 2003 njen. Hajde ako ti nije mrsko napiši link na kojem mogu naći taj njen tekst.
Koliko ja znam u svim medijima je moguće objeviti demantij. Zar nije tako?

I još nešto. Sanja se ne bavi politikom već retorikom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#230 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Chmoljo »

Jeremija wrote: ...Ali kako niko da prihvati da Sanja piše o rječniku u javnosti a posebno u medijima? Koliko ja shvaćam ona uopće ne piše o političarima i sl. U ratu se jeste huškalo na sve strane ali dansa huškanje protiv Davidovića i svih Srba je da umreš od straha. Ako mi ne vjeruješ evo i link: http://www.sarajevo-x.com/clanak/090422077/komentari . Nisam nigdje našla da je on nešto slično odgovorio. JA NE BRANIM DAVIDOVIĆA! To ne mogu i da hoću jer sam Bošnjakinja i ponosim se time! Sanja otvoreno ukazuje na greške u avliji u kojoj živi. I po meni, to je značajnije nego pljuvati po komšijskoj avliji. Tako se najlakše dobivaju poeni. I Sanja je bila zivjezda medija, ako se sjećaš, dok se „nekima nije zamjerila“ što govore huškački i prostački. Ja ne znam da ona hoda po Banja Luci i sluša te priče, a ako jeste tako, ko zna možda nekada i o tome napiše tekst. Ja znam da je Davidović i na 60 minuta poslao neko saopštenje, kojeg se baš i ne sjećam najbolje ali u kojem je čini mi se rekao da su njegovi preci bili partizani.

Ja volim interaktivne medije ali ne zaboravi da i oni imaju pravila. Pa i ovaj naš forum ih ima. I to stroga pravila. I neka ih ima! Ali se i ovdje moraju primjenjivati jednako za sve. Ja sam se iskreno prepala komentara o Davidoviću! Ne misliš valjda da su ok? Sanja u svom tekstu i nije govorila da neko od ljudi koji rade oko foruma (administrator i moderatori) poziva na rat već da na forumu stoje huškačke riječi. A zar se stvarno slažemo sa „Ubij, zakolji da Srbin ne postoji“, „Nož, kolac, Jasenovac!“...?
...
i ti praviš kardinalnu grešku miješajući PORTAL i FORUM.

ako nisi znala, i NEREGISTROVANI čitaoci mogu ostavljati komentare na PORTALU. nađi taj govor mržnje na forumu... gdje to na forumu piše
„Ubij, zakolji da Srbin ne postoji“, „Nož, kolac, Jasenovac!“
?

:sleep:

osim toga, ako su Davidovićevi bili partizani, onda se sada sigurno okreću u grobu.
ekonomista

#231 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ekonomista »

Jeremija wrote:I još nešto. Sanja se ne bavi politikom već retorikom.
Zaista odlično zapažanje i uvod za mojih nekoliko riječi. Sve vrijeme praćenja ovog foruma, pokušavala sam da uhvatim liniju vaše priče. I taman kad pomislim da sam da je diskusija uspostavljena, neko je prekida nepotrebnim pokušajima da se bude da li duhovit ili interesantan.

Važnije bi bilo da se kada je već pokrenuta stranica foruma malo detaljnije unese u tekstove koje Sanja objavljuje. Da iz njih pokušate shvatiti da Sanja niti jednog trenutka ne izjednačava zločinca i žrtvu. Kolumna je posvećena današnjem funkcionisanju medija u BiH i retorici koju koriste. Samo retorici. Ne ograničava Sanja svojim pisanjem, medije da pišu o bilo kojoj temi koju izaberu. To je barem slobodno novinarstvo. Ali to nikako ne znači da se u tim tekstovima može koristii "slobodan" rjeečnik i jezik ulice. Ne treba nam to...ne želimo takve medije. I stalno diskutovanje o tome da se Dodiku može to izražavanje, a medijima ne može. Upravo to i jeste poenta.

Njemu se zaista može jer će njemu narod da "sudi" zbog tog izražavanja, ali ako to rade i mediji koji trebaju da formiraju svijest ljudi kako da onda znamo da Dodik govori loše...da li ćemo uskoro svi početi govoriti tako....da li će naša djeca u školama učiti to kao normalan rječnik....ili ćemo krenuti ka promjenama...možda Sanjine kolumne su prvi korak ma gdje bile napisane.
homar

#232 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by homar »

ekonomista wrote:
Zaista odlično zapažanje i uvod za mojih nekoliko riječi. Sve vrijeme praćenja ovog foruma, pokušavala sam da uhvatim liniju vaše priče. I taman kad pomislim da sam da je diskusija uspostavljena, neko je prekida nepotrebnim pokušajima da se bude da li duhovit ili interesantan.

Važnije bi bilo da se kada je već pokrenuta stranica foruma malo detaljnije unese u tekstove koje Sanja objavljuje. Da iz njih pokušate shvatiti da Sanja niti jednog trenutka ne izjednačava zločinca i žrtvu. Kolumna je posvećena današnjem funkcionisanju medija u BiH i retorici koju koriste. Samo retorici. Ne ograničava Sanja svojim pisanjem, medije da pišu o bilo kojoj temi koju izaberu. To je barem slobodno novinarstvo. Ali to nikako ne znači da se u tim tekstovima može koristii "slobodan" rjeečnik i jezik ulice. Ne treba nam to...ne želimo takve medije. I stalno diskutovanje o tome da se Dodiku može to izražavanje, a medijima ne može. Upravo to i jeste poenta.

Njemu se zaista može jer će njemu narod da "sudi" zbog tog izražavanja, ali ako to rade i mediji koji trebaju da formiraju svijest ljudi kako da onda znamo da Dodik govori loše...da li ćemo uskoro svi početi govoriti tako....da li će naša djeca u školama učiti to kao normalan rječnik....ili ćemo krenuti ka promjenama...možda Sanjine kolumne su prvi korak ma gdje bile napisane.
Imali još neki debatant iz Sanjinog kluba "kultura dijaloga" da se nije oglasio, pa meni je jasno da vi mislite i govorite glavom svoje profesorice. I zato dopustite da slobodno misleći ljudi na ovome forumu, koji ne priznaju autoritete u vašem stilu, kažu šta misle. Ako profesorica Sanja naziva najveće zločince gospodom ("gospodin Karadžić"), nemoj da to traži od onih koji znaju da je Radovan Karadžić zločinac i da nikada neće više od žrtava doživjeti drugi epitet osim ratni zločinac. Ona brani četnika Davidovića, traži da se ne naziva četnikom, a on se sa svojom bratijom sprema u pohode... "spremte se, spremte četnici..." . Zato draga omladino učite od svoje profesorice, ali budite spremni i da je prevaziđete, jer ako to ne uspijete ostat ćete sakati u intelektu.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#233 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by KatarinaKosaca »

homar wrote: Ako profesorica Sanja naziva najveće zločince gospodom ("gospodin Karadžić"), nemoj da to traži od onih koji znaju da je Radovan Karadžić zločinac i da nikada neće više od žrtava doživjeti drugi epitet osim ratni zločinac. Ona brani četnika Davidovića, traži da se ne naziva četnikom, a on se sa svojom bratijom sprema u pohode... "spremte se, spremte četnici..." . Zato draga omladino učite od svoje profesorice, ali budite spremni i da je prevaziđete, jer ako to ne uspijete ostat ćete sakati u intelektu.
Podvučeno je zaista interesantno. Jer, ne mogu da zamislim niti u najboljoj demokratiji da nekoga ko je nesumljivo odgovoran za smrt toliko hiljada ljudi nazivaju gospodinom dok se ne završi suđenje. U Španiji uhvate pripadnika ETA_e, poslije atentata i zovu ga "hijo de puta" (kurvin sin) i prije nego mu počne suđenje. Utoliko je ovo nazivanje Karadžića gospodinom zloupotreba definicije pravne države. Čista zloupotreba.
Luke Perry

#234 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Luke Perry »

Kad se vec bavi takvim stvarima trebala bi znati da se u nasoj kulturi takvi likovi ne zovu gospodinima. Nismo englezi.
Abacija

#235 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Istine o Glasu pc-a:
* Malo je reći da mi celovito informišemo javnost. Mi dosta toga i dodajemo.

* Naša ponuda istine je najbogatija. Mi uvek nudimo više verzija istog događaja.

* To što govorimo nije zasnovano na proverenim činjenicama, jer mi u činjenice ne sumnjamo, pa ih stoga i ne proveravamo.

* Nismo imali potrebe da ulepšavamo stvarnost jer su s ratišta stizale samo lepe vesti.

* Zahvaljujući sredstvima javnog informisanja, mi ne znamo za neuspehe.

* Dobili smo medijski rat. Sada ceo svet zna za našu sramotu.

* Istina o nama je otišla u svet. Sudićemo joj u odsustvu.

* Oni koji mrak prikazuju crnom bojom daju iskrivljenu sliku prilika u zemlji.

* Novinar koji frizira informacije ne krije uredničke ambicije.

* Kod nas nema cenzure. Upozoravaju se pisci i novinari da o tome strogo vode računa.

* Kod nas ima mnogo nerasvetljenih zločina. Eto kakvo je naše istraživačko novinarstvo!

autor: Aleksandar Baljak
dino84

#236 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by dino84 »

Kakva gladijatorska borba u Coloseumu,napeto je ko hozen treger.Ko ce osvojiti knjige "Dijalog – nešto više od običnih riječi" i "Uvod u debatu, kriticko misljenje i logiku" i time ispraviti svoj grijeh ako je vec nema u svojoj kolekciji.Ko ce biti proglasen najboljim debatantom?

Zaista je dirljivo gledati kako se ljudi pokusavaju klonirati,prezivjeti to kloniranje i gorljivo braniti neke teze.Jeremija,ekonomista i svi ostali sa rodnim listovima na forumu poslije 1. jula,cak i oni banovani koji prate diskusiju od Radovana prvog do Radovana sa glasom razuma,imate moje puno postovanje kao i svi clanovi foruma,samo eto,moram se malo saliti,gadna je borba sa vjetrenjacama...

I to je to,ja se iskljucujem sa ove teme jer ne zelim vise sudjelovati u davanju medijske paznje vrloj profesorici.Ljudi se ovdje slamaju da objasne neke stvari,dok ona zavaljena u udobnoj fotelji ovo prati,smije se i smislja neki novi tekst i mozda neki novi nacin kako osuditi one koji osvjedocenog cetnika i fasistu koji se ponosi cetnistvom ne smiju proglasavati cetnikom u fasistickom smislu.Zao mi je,moj zeludac to ne moze svariti.
Abacija

#237 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Jeremija wrote:Kako vidite da mrzi forum/portal kad je objavila tekst na forumu/portalu? Je li mržnja opravdan prigovor? Je li utemeljeno ili nije (ma o kome da se radi...) dozvoliti da na sax-u stoje Ubij, zakolji da Srbin ne postoji“, „Nož, kolac, Jasenovac“? U glavama „običnih“ ljudi to nije samo Davidović već Srbi, svi Srbi a on je samo metafora za njih i za taj pokret.
Zašto Sanju trpate u neki tor? Otkud znate da ke ona dio te koncepcije?
Pa to se vidi iz skoro sve i jedne Sanjine "kolumne". Stalno drobi o pc-u i pederaciji. :zzzz:
Jeremija wrote:Zašto nisu pokrenute ovakve teme o intelektualcima koji pišu za Nezavisne a ima ih: Fetahagić, Filipović...
Ponavljam... niko ti ne brani da otvoris temu o njima.
Jeremija wrote:Zašto ste toliko opsjednuti honorarima? Ako ima volju i snagu neka radi i zarađuje i milione maraka, eura, dolara. Nije ovo više Titovo doba da svi isto zarađuju ma kako malo radili.
Neko je napisao da su pare u pitanju a moje licno misljenje je da je Sanja opsjednuta da bude u centru paznje i da ima osjecaj da je neko slusa ili cita. Ali o ovome je vec @drGog pisao pominjuci Sanjinu sujetu.
Jeremija wrote:@dr,gog Drago mi je da sam pročitala ovaj tvoj post. Bilo bi mi drago da su i svi ostali ovakvi premda se ne slažem sa tobom. Probat ću ti odgovoriti kao i ti meni.
Zašto je Sanja spin doktor – nisam najbolje shvatila gdje se to može u njenim tekstovima pročitati?
Za Avaz se slažem s tobom. Ako oni žele Sanjine tekstove to je dobro jer ona pišući o medijima valjda i o njima piše. A to gdje se tekstovi pojavljuju trebalo bi biti nebitno. Ma ustvari, i bitno je.
Kako se samo usudjujes da kritikujes Sanju?! :shock: :-) :lol: :thumbup:
Jeremija wrote:Sa Sanjom se Avaz otvorio i u drugom svjetlu. I u Avazu su tekstovi protiv ovog ili onog a ona svojim tekstovima ipak „smiruje“ tu temu. Priznat ćeš da takvih kontra stavova u drugim medijima nema?
Ali kako niko da prihvati da Sanja piše o rječniku u javnosti a posebno u medijima? Koliko ja shvaćam ona uopće ne piše o političarima i sl.
Slabo shvacas (ili namjerno selektivno citas). Procitaj Sanjinu "kolumnu" od 17. aprila pod naslovom "Političari i uvrede". Tu se Sanja direktno mijesa u politicki sustav Bosne i Hercegovine.
Jeremija wrote:U ratu se jeste huškalo na sve strane ali dansa huškanje protiv Davidovića i svih Srba je da umreš od straha. Ako mi ne vjeruješ evo i link: http://www.sarajevo-x.com/clanak/090422077/komentari . Nisam nigdje našla da je on nešto slično odgovorio.
Odgovorio?! :shock: :lol: Pa Davidovic je sve ovo i izazvao svojim cetnikovanjem -

Samo da se podsjetimo sta ono sve sacinjava cetnicki folklor... pa upravo noz, zica i kolac. Pitanje je samo dokle ce bh Srbi trpjeti da se cetnicki folklor proglasava srpskim folklorom, dokle ce se birati politicari kao sto je Rajko Vasic koji otvoreno podrzavaju cetnike i njihove metode ratovanja, tj. izivljavanja nad civilnim stanovnistvom. :x (Jer cetnici i ne znaju ratovati. Njima je moto "vazno je ucestvovati, bjez'te braco eto prave vojske sa one strane!") :mrgreen: :lol:
Jeremija wrote:JA NE BRANIM DAVIDOVIĆA! To ne mogu i da hoću jer sam Bošnjakinja i ponosim se time!
Jako los pokusaj upotrebe argumenta autoriteta. Sjedi 1. Bas mene briga sta si ti.
Jeremija wrote:Sanja otvoreno ukazuje na greške u avliji u kojoj živi.
Gore pitas zasto Sanju trpamo u neki tor a ti je prva strpa u tor. cccccc :-)

I nema "tvoj i moj tor". Svi (osim Bosanaca, Roma, Jevreja i ostalih ali nece i to zadugo potrajati :bih: ) su konstitutivni i u pc-u i u pederaciji, tako da Sanja bez'ze pise o entitetima.
Jeremija wrote:I po meni, to je značajnije nego pljuvati po komšijskoj avliji. Tako se najlakše dobivaju poeni. I Sanja je bila zivjezda medija, ako se sjećaš, dok se „nekima nije zamjerila“ što govore huškački i prostački. Ja ne znam da ona hoda po Banja Luci i sluša te priče, a ako jeste tako, ko zna možda nekada i o tome napiše tekst. Ja znam da je Davidović i na 60 minuta poslao neko saopštenje, kojeg se baš i ne sjećam najbolje ali u kojem je čini mi se rekao da su njegovi preci bili partizani.

Ja volim interaktivne medije ali ne zaboravi da i oni imaju pravila.
Dzaba ti ljubav kad ti nedostaje kultura dijaloga. Ali nadam se da brzo ucis...
Jeremija wrote:Pa i ovaj naš forum ih ima. I to stroga pravila. I neka ih ima! Ali se i ovdje moraju primjenjivati jednako za sve. Ja sam se iskreno prepala komentara o Davidoviću! Ne misliš valjda da su ok? Sanja u svom tekstu i nije govorila da neko od ljudi koji rade oko foruma (administrator i moderatori) poziva na rat već da na forumu stoje huškačke riječi. A zar se stvarno slažemo sa „Ubij, zakolji da Srbin ne postoji“, „Nož, kolac, Jasenovac!“...?

Ja ne znam da ona negira rat. Koliko znam njen je muž bio jedan od rijetkih profesora koji su u ratu predavali (mojoj sestri je predavao!). Pa valjda su i njih iste granate gađale, i valjda su od istih snajpera bježali.

Gdje Sanja izjednačava žrtvu i zločinca? Ja to nigdje nisam vidjela. Ali je činjenica da se satra da pomiri ljude! To se valjda dragi dr. Gog vidi. Da li bi se Sanjini tekstovi ovako analizirali da se zove recimo Emina? Da li bi je onda stalno ispitivali šta misli o agresiji? Ja mislim da ne bi.
Ma da se zove Mustafa i da ima titulu Efendija isto bi joj bilo. Ako vec volis forumanje i citanje onda zadji na pdf-Politika pa vidi sta mislimo o doticnom.
Jeremija wrote:Opet neko zarađuje! Dabogda svi zarađivali i radili. I ti i ja! Samo neka rad ne bude nešto što nas užasava a oni koji radom zarade tema najgorih osuda! Nema ovakvih komentara i analiza o parama ljudi koji fakat na nelegalan i najružniji nači otimajući zarađuju.
Opet selektivno citas Forum. Pa citava frka je ispala zato sto forumasi kritikuju lopove i kriminalce a Sanja ih brani s argumentom da ce se za lopove pobrinuti narod na sljedecim izborima. How yes no! :-) :lol:
Jeremija wrote:Koliko ja znam, tj. koliko sam čitala njene tekstove ona se ne bavi tom konsocijacijom. To je ipak domen njenog muža a čak su i njega optužili da se zalaže za konsocijaciju a čovjek je samo rekao da nam je takvo realno stanje.
@Nokia
Sanja je već rekla da piše o medijima, jeziku u medijima, argumentima i ni o čemu više jer joj to nije „uža struka“. Fakat možda je to i razlog svih nesporazuma. Ispravime ako griješima, ali čini mi se da je i o tome pisala tekst...
@ne pada mi na pamet
Evo ja prvi put čujem da je taj tekst iz 2003 njen. Hajde ako ti nije mrsko napiši link na kojem mogu naći taj njen tekst.
Koliko ja znam u svim medijima je moguće objeviti demantij. Zar nije tako?
I jos nesto... Sanja se ne bavi retorikom nego demagogijom.
ekonomista

#238 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ekonomista »

homar wrote:Imali još neki debatant iz Sanjinog kluba "kultura dijaloga" da se nije oglasio, pa meni je jasno da vi mislite i govorite glavom svoje profesorice. I zato dopustite da slobodno misleći ljudi na ovome forumu, koji ne priznaju autoritete u vašem stilu, kažu šta misle. Ako profesorica Sanja naziva najveće zločince gospodom ("gospodin Karadžić"), nemoj da to traži od onih koji znaju da je Radovan Karadžić zločinac i da nikada neće više od žrtava doživjeti drugi epitet osim ratni zločinac. Ona brani četnika Davidovića, traži da se ne naziva četnikom, a on se sa svojom bratijom sprema u pohode... "spremte se, spremte četnici..." . Zato draga omladino učite od svoje profesorice, ali budite spremni i da je prevaziđete, jer ako to ne uspijete ostat ćete sakati u intelektu.
Veoma važno za istaći je da ja nisam debatant, niti sam to ikad bila :-? . Zašto stalno polazite od pretpostavke da su ljudi koji vjeruju u Sanjine ideje ili debatanti ili njeni štićenici. Zar vjerujete da samo ljudi koji su debatanti mogu jednako razmišljati kao ona. E pa ne bih se složila. Ne mora se biti debatant da bi se živjela jedna ideja dijaloga. Debatant nisam, ali da pripadam krugu ljudi koji žele suživot i kulturu dijaloga to definitivno jesam. Vjerujem da nakon rata ovdje i sve tragedije koju svako od nas nosi, zadnje što nam treba je raspirivanje novog vala mržnje i netrpeljivosti među ljudima. Posebno je to problem kada dolazi iz medija. Na to upozorava Sanja kroz svoje kolumne. Jer ako mediji trebaju da pruže informaciju narodu, a oni pri tome prenesu svoj subjektivni stav i kao djeca na ulici u žaru igre koriste sve moguće riječi onda narod nema ništa do razmišljanja novinara.

I vrtimo se u krug ove teme koja polako gubi smisao time što se iz posta u post priča o tome kako je Sanja okarakterizirala Karadžića kao gospodina, što ja kroz sve ove kolumne koje sam pročitala, to nisam srela. Karadžić zbog svega što je počinio je priča sama za sebe, ali to nikako ne može biti opravdanje za neandertalski rječnik većine medija u BiH. Nije normalno da jedan novinar sebi uzme za pravo da čovjeku koji zajedno s njim učestvuje u emisiji kažeš “lažeš” i da to smatra potpuno normalnim … jer pobogu mi smo demokratska zemlja i imamo slobodne medije. Sloboda medija nikako ne znači da mogu govoriti kako hoće. Sadržina može biti ostavljena svakom novinaru na volju ili urednicima, ali jezik ulice i jezik primitivizma ne može.

I onda je najveća kritika Sanji zato što se usudila upirati prstom u medije i njihov način izražavanja….i bilo bi sve OK i potpuno prihvatljivo da se to malo više zasnivalo na činjenicama i argumentima, a mnogo manje na vrijeđanju njene ličnosti i pretpostavkama i analizama njene etničke pripadnosti. Sa Sanjom se možete slagati ili ne…ali ne mislim da treba uslijediti ovolike količine loših rečenica i nagađanja spram nje i njenog pisanja…I jednostavno se ovdje ima za potrebno osuditi svako njeno obračanje ma u kojem mediju to bilo i po bilo kom osnovu…jer to je jednostavno Sanja.
Jeremija

#239 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Jeremija »

Abacija wrote:Pa to se vidi iz skoro sve i jedne Sanjine "kolumne". Stalno drobi o pc-u i pederaciji.
Da, stalno poziva na pomirenje I praštanje. Kako li se samo usuđuje?
Abacija wrote:Neko je napisao da su pare u pitanju a moje licno misljenje je da je Sanja opsjednuta da bude u centru paznje i da ima osjecaj da je neko slusa ili cita. Ali o ovome je vec @drGog pisao pominjuci Sanjinu sujetu.
Interesantno je koliko si postova o njoj napisao a ona samo ima osjećaj da je neko sluša ili čita.
Abacija wrote:Jako los pokusaj upotrebe argumenta autoriteta. Sjedi 1. Bas mene briga sta si ti.
Sjedi 1? Ja tu frazu u ophođenju sa ljudima čak ni u zezanciji nisam upotrijebila od osnovne škole. Interesantno.
Abacija wrote:Dzaba ti ljubav kad ti nedostaje kultura dijaloga. Ali nadam se da brzo ucis...
Meni nedostaje kultura dijaloga? Pokaži mi moj post u kojem sam nekoga ismijala ili uvrijedila. I onda pogledaj svoje postove…
Abacija wrote:Opet selektivno citas Forum. Pa citava frka je ispala zato sto forumasi kritikuju lopove i kriminalce a Sanja ih brani s argumentom da ce se za lopove pobrinuti narod na sljedecim izborima. How yes no!
Čitava frka je ispala kada se umjesto argumentovanog suprotstavljanja Sanji prešlo na vrijeđanje Sanje kao Sanje I ideja za koje se ona zalaže. Previše kritike ali zaista premalo argumenata.
Abacija wrote:I jos nesto... Sanja se ne bavi retorikom nego demagogijom.
Wikipedia demagogiju definiše kao "političku strategiju za sticanje i održavanje vlasti putem promovisanja predrasuda, emocija, strahova i očekivanja javnosti, uglavnom kroz strastvenu retoriku i propagandu, i često koristeći nacionalističke ili populističke teme".(Kada se već raspravljamo na netu da pokupimo i par definicija sa njega. Čisto radi lakše rasprave...)

Zaista ne znam odakle ti zaključak da se Sanja bavi demagogijom. Koliko znam ona kao prvo nema nikakvu političku vlast (a otkako je počela kritikovati jezik ulice većina medija je izbjegava, napada ili osuđuje.). Nikada nije promovirala predrasude niti koristila nacionalističke teme...ma da ne nabrajam više...

Ne znam da je Sanja ikada, igdje Karađića i Mladića nazvala gospodinom ili doktorom. Sanja je u jednom tekstu spomenula da oni za sve kritičare kulture dijaloga nisu uopće dobar primjer jer su ekstremi i ne mogu biti reprezentativan primjer. Čini mi se da je u istom kontekstu spominjala i onog Fricla. Ali za to bi trebalo ipak pročitati sve tekstove bez selekcije. (Ili joj barem ne spočitavati da je napisala nešto što nije...)
Abacija

#240 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Jeremija wrote:
Abacija wrote:Pa to se vidi iz skoro sve i jedne Sanjine "kolumne". Stalno drobi o pc-u i pederaciji.
Da, stalno poziva na pomirenje I praštanje. Kako li se samo usuđuje?
Nema prastanja zlocincima i kriminalcima. Dok god Sanja u ime pucanstva u pc-u ne pozove na kaznjavanje Dodika i bratije mu (medju kojima spadaju Nezavisne novine i Glas pc-a), kao i Dodikovih copycats-a i HAvaza u pederaciji Sanja radi na razdvajanju a ne ujedinjavanju.
Jeremija wrote:
Abacija wrote:Neko je napisao da su pare u pitanju a moje licno misljenje je da je Sanja opsjednuta da bude u centru paznje i da ima osjecaj da je neko slusa ili cita. Ali o ovome je vec @drGog pisao pominjuci Sanjinu sujetu.
Interesantno je koliko si postova o njoj napisao a ona samo ima osjećaj da je neko sluša ili čita.
Mozda sam se neprecizno izrazio pa me nisi razumjela. Evo da ponovim; Sanja je isto tako opsjednuta da ima osjecaj da je neko slusa ili cita ali ne i da je se kritikuje.

Jeremija wrote:
Abacija wrote:Dzaba ti ljubav kad ti nedostaje kultura dijaloga. Ali nadam se da brzo ucis...
Meni nedostaje kultura dijaloga? Pokaži mi moj post u kojem sam nekoga ismijala ili uvrijedila. I onda pogledaj svoje postove…
Evo tvog posta gdje izrazavas nekulturu dijaloga - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p2847945

kao i mog odgovora na isti - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p2848258
Da ponovim: nekulturno je ignorisati prethodne postove i postavljati pitanja na koja se vec dati odgovori. To ti se medju svijetom koji posjeduje kulturu dijaloga zove trollovanje.
Jeremija wrote:
Abacija wrote:I jos nesto... Sanja se ne bavi retorikom nego demagogijom.
Wikipedia demagogiju definiše kao "političku strategiju za sticanje i održavanje vlasti putem promovisanja predrasuda, emocija, strahova i očekivanja javnosti, uglavnom kroz strastvenu retoriku i propagandu, i često koristeći nacionalističke ili populističke teme".(Kada se već raspravljamo na netu da pokupimo i par definicija sa njega. Čisto radi lakše rasprave...)

Zaista ne znam odakle ti zaključak da se Sanja bavi demagogijom. Koliko znam ona kao prvo nema nikakvu političku vlast (a otkako je počela kritikovati jezik ulice većina medija je izbjegava, napada ili osuđuje.). Nikada nije promovirala predrasude niti koristila nacionalističke teme...ma da ne nabrajam više...

Ne znam da je Sanja ikada, igdje Karađića i Mladića nazvala gospodinom ili doktorom. Sanja je u jednom tekstu spomenula da oni za sve kritičare kulture dijaloga nisu uopće dobar primjer jer su ekstremi i ne mogu biti reprezentativan primjer. Čini mi se da je u istom kontekstu spominjala i onog Fricla. Ali za to bi trebalo ipak pročitati sve tekstove bez selekcije. (Ili joj barem ne spočitavati da je napisala nešto što nije...)
Ovo za demagogiju zahtijeva poseban "subthread" na ovoj temi a sad nemam vremena da ti odgovorim.
homar

#241 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by homar »

Zanimljivo je da profesorica Sanja se stavlja u službi propagande nacionalista preko nacionalističkih listova "Glas srpke, Dnevni avaz", pokušavajući da relativizira stvari, izjednjačavajući žrtvu i agresora, počinioce genocida i branioce. Na jednom ranijem postu sam prozvao Sanju da sagleda stanje srebreničkih majki, da opiše stanje svijesti tih zlikovaca koji pobiše preko 8000 civila za nekoliko dana. Evo u posljednjoj kolumni u njenom "Glasu srpske" pokušava relativizirati bol majki srebrenice "11. јули је најтужнији дан свих мајки у овој земљи, не само мајки убијене дјеце у Сребреници. ". To je sve što je rekla o Srebrenici, a onda traži "dobre primjere" na obadvije strane, kako bi pobjegla od istine i kazala bar dio istine o Srebrenici. Zašto Sanja ne prozove danas sve one koji su imali "hrabrosti" da ubiju toliki broj civila, samo zato što nisu bili Srbi. Zašto Sanja ne prozove na desetine njenih sunarodnika u RS koji i dan danas kriju "tajnu" ko pobi tolike civile, gdje su još te masovne grobnice gdje leže kosti pobijenih. Mora profesorica znati da će se stanje u BiH normalizirati onog trenutka kada se nađu ljudi u Srpskom narodu u RS koji će reći istinu i koji će priznari da je RS nastala na genocidu i zločinu.
VjecitiStudent

#242 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by VjecitiStudent »

homar wrote:Zanimljivo je da profesorica Sanja se stavlja u službi propagande nacionalista preko nacionalističkih listova "Glas srpke, Dnevni avaz", pokušavajući da relativizira stvari, izjednjačavajući žrtvu i agresora, počinioce genocida i branioce. Na jednom ranijem postu sam prozvao Sanju da sagleda stanje srebreničkih majki, da opiše stanje svijesti tih zlikovaca koji pobiše preko 8000 civila za nekoliko dana. Evo u posljednjoj kolumni u njenom "Glasu srpske" pokušava relativizirati bol majki srebrenice "11. јули је најтужнији дан свих мајки у овој земљи, не само мајки убијене дјеце у Сребреници. ". To je sve što je rekla o Srebrenici, a onda traži "dobre primjere" na obadvije strane, kako bi pobjegla od istine i kazala bar dio istine o Srebrenici. Zašto Sanja ne prozove danas sve one koji su imali "hrabrosti" da ubiju toliki broj civila, samo zato što nisu bili Srbi. Zašto Sanja ne prozove na desetine njenih sunarodnika u RS koji i dan danas kriju "tajnu" ko pobi tolike civile, gdje su još te masovne grobnice gdje leže kosti pobijenih. Mora profesorica znati da će se stanje u BiH normalizirati onog trenutka kada se nađu ljudi u Srpskom narodu u RS koji će reći istinu i koji će priznari da je RS nastala na genocidu i zločinu.
A ti si Sanji ocito vec prebrojao krvna zrnca?
Uh, mucne li ovdje diskusije. :(
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#243 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by KatarinaKosaca »

homar wrote: Evo u posljednjoj kolumni u njenom "Glasu srpske" pokušava relativizirati bol majki srebrenice "11. јули је најтужнији дан свих мајки у овој земљи, не само мајки убијене дјеце у Сребреници. ". To je sve što je rekla o Srebrenici, a onda traži "dobre primjere" na obadvije strane, kako bi pobjegla od istine
Monstruozno. Prva zloupotrebljava genocid i veliku bol majki i tragediju jednog cijelog naroda u svoje dnevno komercijalne svrhe.
Abacija

#244 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Fadilova djeca su danas veliki ljudi odgojeni da vjeruju, vole i dijele ljubav sa svima. Oni ne broje, poput građanskih nacionalista, krvna zrnca ljudima oko sebe.

http://www.glassrpske.com/vijest/16/kol ... -mrze.html
Ovo boldirano je oksimoron i kao takav ocigledan primjer Sanjine demagogije.

P.S. Usput govori o Federalnom Sarajevu. Nek nam pokaze na karti gdje je to Federalno a gdje Nefederalno. Nema Sanja Federalnog ili Srpskog, samo je jedno Sarajevo a ovo tzv. Istocno nije Sarajevo nit' ce ikad biti.
Armen

#245 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Armen »

Ovaj tekst je takva odvratna demagogija i uz to jos i suplja prica i to na danasnji dan. Cuuuj, ona sada pise o majkama, kakva patetika i kakva sramota.

Ma ovu temu treba okoncati jer postaje nesvrsishodna, ova tzv kolumnistica ce se sama utopiti u svojoj nerealnosti i gluposti. Mogu samo otici i povratiti, kako je nije stid. Ovo je jezik mrznje i manipulacija svim zrtvama, a ne njene tupave nazovi analize.
Shoshana

#246 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Shoshana »

Abacija wrote:
Fadilova djeca su danas veliki ljudi odgojeni da vjeruju, vole i dijele ljubav sa svima. Oni ne broje, poput građanskih nacionalista, krvna zrnca ljudima oko sebe.

http://www.glassrpske.com/vijest/16/kol ... -mrze.html
Ovo boldirano je oksimoron i kao takav ocigledan primjer Sanjine demagogije.

P.S. Usput govori o Federalnom Sarajevu. Nek nam pokaze na karti gdje je to Federalno a gdje Nefederalno. Nema Sanja Federalnog ili Srpskog, samo je jedno Sarajevo a ovo tzv. Istocno nije Sarajevo nit' ce ikad biti.
Jao, jao...jao ...
kakva bljuvotina od clanka :roll:

POgledaj joj samo 'tipicnih primjera'...

"...Sigurno je još jedno dijete dobilo pušku u ruke i pucalo isto kao što je i moj Samir dobio..." Nije poenta Sanjinog primjera da majke poginule djece ne mrze nikoga (mada je to uglavnom tacno). Udarna snaga njenog primjera je da su nam djeci uvalili puske u ruke, pa eto igrom slucaja preko 500 Srebrenicke djece, i 1600 Sarajevske djece, i boga pitaj koliko jos djece - zaplatise glavom. Ovo je na nivou sa onim 'ko nas ovo zavadi' ... Da je, bogd'o, srebrenickoj djeci neko dao puske u ruke... Da nije tuzno, bilo bi smijesno

"...Fadil je cijeli rat brinuo o jednoj srpskoj porodici u Sarajevu. Sklanjao ih je od kopanja rovova gdje su ljudi bili topovska mesa i pripremali ispred vojnika rovove za vojnike..." Nisu, Sanja, normalni sarajevski Srbi cucali sakriveni po Bosnjackim podrumima. Normalni su sarajevski Srbi sami odlazili da brane svoj grad i svoje porodice od ludjaka koji su ih nemilosrdno ubijali granatama i snajperima. Moj kolega Zoran V. je prvih dana rata otisao u mjesnu zajednicu sa puskom koju mu je otac (hmmm, od koga li) dobio, i rekao "Evo mene s vama...Ako vam ja ne valjam - uzmite bar pusku." Poginuo je na Trebevicu '93. Moj komsija Miso, je zajedno sa ocem 60-godisnjakom otisao da brani svoj grad jos prije javne mobilizacije. Miso je ziv, otac mu je na Lavu.
A, na kopanje rovova su isli svi... Moj kolega Kerim K. je poginuo tako sto je pokupljen ispred trznice dok je isao na posao. Neki od tih ljudi su zaista imali radnu obavezu, neki jednostavno nisu taj rat smatrali svojim. Ali stvarati sliku jadnih postenih sarajevskih Srba koji su se morali sakrivati po muslimanskim kucama (kao nekad jevreji) je tako pogano i nisko, da ja nemam rijeci!
Ne pada mi na pamet

#247 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Ne pada mi na pamet »

vitamiczasve wrote:Zao mi je sto do sad nisam reagovao kao gradjanin, ali bolje ikad nego nikad.

Trebali biste se konacno okaniti sanje kao sanje i poceti konacno analizirati djela odnosno tekstove koje pise, kao sto to ona radi za medije.

Koliko sam procita0 Sanjine kolumne, vidio sam samo argumentovano napisane primjedbe upucene medijima. Zasto sanju stalno pozivate da komentarise politicare, ove ili one kad ona ni u ovim objavljenim kolumnama ne pise ni o kome vec o nacinu ponasanja pojedinih novinara.

Pitam se samo zasto uvijek u BiH, ljudima puno vaznije ko pise,a ne sta pise.

Osim toga svaka od ovih novina ima pisma citatelja, pa ako ste vec nasli nesto sto nije u redu u clancima, niko vam nije branio da napisete argumentovan demantij i posaljete ga novinama.

Osim toga svi ovi sto prigovaraju da Sanja od ovoga zaradjuje silne pare, molim da mi odgovore na slijedece:
"ZAsto vi niste sjeli i napisali nesto za te novine i fino zaradili kao i gospodja kojoj to stalno prigovarate"

Neki dan sam sufrajuci naletio na definiciju informacije: "podaci koji su procesirani u formatu tako da ih razumije namjenjena publika". Ako se vi zelite osjecati kao publika koja razumije samo rijeci kao sto su kreten, moron, cetnik, retard, stoka, lopov itd, ja ne zelim hvala.

Zato, naprijed Sanja! :bih:
Mozda zato sto nam se gadi pisati za neke medije? Nije u parama sve, na forumu mozes cuti i drugacije misljenje, a ima nas koji to i zele.
ekonomista

#248 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ekonomista »

Jutros je osvanulo zaista tužno jutro. Tužno svakog 11. jula. Prošlo je kao i svako prethodnih 14 godina...suze, tiha patnja i tuga i isprazne priče državnih dužnosnika da se ne smije zaboraviti . Njih koji se toga sjete samo tog 11. jula (čast izuzecima) kada znaju da su i oči javnosti uprte u njih. I .... Članak o genocidu u Srebrenici objavljen u Glasu Srpske. „Onim“ tamo novinama. Novinama „onih“ tamo. Po prvi puta Srebrenica, genocid i majke spomenute, a ne negirane. Možda po prvi puta „onaj tamo“ čita tekst o Srebrenici u kojem se Srebrenica desila, u kojem Srebrenica nije plod zapadnoevropske i balijske propagande, u kojem Srebrenica jednostavno jeste. I reaguje! Nekako. Ne znam kako, jer ja nisam on, ali u njegovim novinama piše da je Srebrenica istina. Piše! A ono što je zapisano ostaje....

Ostat će u novinama Republike Srpske da se jedno tako tužno poglavlje zaista desilo, a ne izmislilo. Da su majke zaista patile, djeca zaista plakala..ljudska bića zbog imena ubijana. Ostat će zapisano i da majke ne mrze. Ne mogu one to! Njima je dosta ona bol što ih svakog jutra budi, svakog dana pritišće i svake noći u snove uvodi...ostat će zapisano da se njihova bol desila i da još uvijek boli. Ali osvetu ne priziva.

I eto svi ti bajni novinari Federacije ni ne pokušaše pisati svoj tekst u Republici Srpskoj. Ne bi im ih objavili? Možda...ali jesu li pokušali? Jesu li smjeli pokušati, a da taj pokušaj dijaloga ne pokrene lavinu kitika jer se sa „onima“ razgovara. Treba ćutati ili još bolje „one“ kritikovati i ne dopustiti im da se izvinu. Ne, to novinari „s ovu stranu“ ne smiju...jer bi im se moglo reći da dolaze „s onu stranu“, da su na „onoj strani“, da „one“ samo treba kritikovati, a ne podučavati. Jedna Sanja se usudila....odakle joj hrabrost?

I na kraju....
U Glasu Republike Srpske, novinama „onog tamo“ Entiteta, novinama čija Skupština Srebrenicu negira piše da se Srebrenica desila. Korak po korak!
Shoshana

#249 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Shoshana »

ekonomista wrote:Jutros je osvanulo zaista tužno jutro. Tužno svakog 11. jula. Prošlo je kao i svako prethodnih 14 godina...suze, tiha patnja i tuga i isprazne priče državnih dužnosnika da se ne smije zaboraviti . Njih koji se toga sjete samo tog 11. jula (čast izuzecima) kada znaju da su i oči javnosti uprte u njih. I .... Članak o genocidu u Srebrenici objavljen u Glasu Srpske. „Onim“ tamo novinama. Novinama „onih“ tamo. Po prvi puta Srebrenica, genocid i majke spomenute, a ne negirane. Možda po prvi puta „onaj tamo“ čita tekst o Srebrenici u kojem se Srebrenica desila, u kojem Srebrenica nije plod zapadnoevropske i balijske propagande, u kojem Srebrenica jednostavno jeste. I reaguje! Nekako. Ne znam kako, jer ja nisam on, ali u njegovim novinama piše da je Srebrenica istina. Piše! A ono što je zapisano ostaje....

Ostat će u novinama Republike Srpske da se jedno tako tužno poglavlje zaista desilo, a ne izmislilo. Da su majke zaista patile, djeca zaista plakala..ljudska bića zbog imena ubijana. Ostat će zapisano i da majke ne mrze. Ne mogu one to! Njima je dosta ona bol što ih svakog jutra budi, svakog dana pritišće i svake noći u snove uvodi...ostat će zapisano da se njihova bol desila i da još uvijek boli. Ali osvetu ne priziva.

I eto svi ti bajni novinari Federacije ni ne pokušaše pisati svoj tekst u Republici Srpskoj. Ne bi im ih objavili? Možda...ali jesu li pokušali? Jesu li smjeli pokušati, a da taj pokušaj dijaloga ne pokrene lavinu kitika jer se sa „onima“ razgovara. Treba ćutati ili još bolje „one“ kritikovati i ne dopustiti im da se izvinu. Ne, to novinari „s ovu stranu“ ne smiju...jer bi im se moglo reći da dolaze „s onu stranu“, da su na „onoj strani“, da „one“ samo treba kritikovati, a ne podučavati. Jedna Sanja se usudila....odakle joj hrabrost?

I na kraju....
U Glasu Republike Srpske, novinama „onog tamo“ Entiteta, novinama čija Skupština Srebrenicu negira piše da se Srebrenica desila. Korak po korak!
Nemam vremena iscitavati bas kompletnu novinu, da li bi ti bilo mrsko da mi postavis link na taj clanak u kojem se spominje rijec 'genocid'?
ekonomista

#250 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ekonomista »

Nakon godina ignorisanja riječi Srebrenica u medijima Republike Srpske, a koja je, htjeli oni to priznati ili ne, i „tamo“ sinonim za genocid....Srebrenica je spomenuta. Korak po korak!

Prošao je tužan, najtužniji dan u godini....patnja majki se nastavlja i one ostaju da žive s tom boli. A mi opet ćemo se te Srebrenice sjetiti nekog novog 11. jula....kada će opet i iznova izaći neki novi tekst ili možda i dva...koji će imati neke nove ideje i slike ovog užasa ovdje....koja će i „onima“ tamo približiti stradavanje

Ili možda i ne treba....zašto će to....zašto da trpi kritike za pokusaj da u „one tamo“ novine prodre sa idejom i pričom o Srebrenici....zašto? Valjda je trebala napisati "poubijaliste tolike ljude"....ali šta li bi onda našli da joj zamjerimo....valjda zato što nije navela sve ubijene.

U Glasu Srpske u jednoj Republici Srpskoj izašao je tekst o Srebrenici...izašla je priča o patnji i boli....ali nije nam dovoljno ... valjda je trebalo ostati ne spomenuto.

I ako je nakon Sanjinog teksta makar jedan od „onih tamo“ u status na facebook stavio „Don't forget Srebrenica“, makar jedan se zamislio i makar jedan osjetio mrvicu žalosti....tekst je opravdao svoje postojanje. Korak po korak!
Post Reply