Referendumi - All about

Post Reply
SoulSeeker

#226 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by SoulSeeker »

King_1 wrote:Tvrtko je bio kralj Srba
Kralj Bosne i Srba.
King_1 wrote:a ne kralj Bošnjana ili varijanti takvog imena, a Bosna je bila geografska odrednica tj. područje kojim je vladao.
Negdje gore si napisao da "Bosna nikada nije imala državne oblike", a potom si sam naveo da je bila kraljevina nakon čega sam ti pomenuo Tvrtka. "Ne imati državne oblike" znači "ne imati nikakve društvene zakone i norme", a s obzirom da je "Bosna bila kraljevina" kratko bih te upitao da li današnje države koje su ujedno i kraljevine smatraš državama, i šta je po tebi uopšte "država"?
King_1 wrote:Ne razumijem vaša pitanja o Srbiji i Bosni. Kada se kaže da Srbi žive u Bosni vi odmah shvatite kao da vam je neko rekao da je Srbija u Bosni. Ne mješajte babe i žabe.
Ne miješam "babe i žabe" i znam praviti razlike između etničke i etičke pripadnosti. :) Za mene Srbi žive već odavno u BiH, i meni to uopšte ne smeta.
zavrzlama

#227 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by zavrzlama »

nije farsa...nego podmukli nacin da se ispita reakcija zapada....srbi u BIH nikad nece odustati od podjele BIH i secesije,dok god postoji srbija kao drzava ili dok vojno ne fasuju u pokusaju secesije i pretvore rs u par nepovezanih enklavica,pa pocnu zastupati bosanstvo vise od bilo koga...

velikosrbima treba referendum da sa istim dobiju glasove srba da su za podjelu BIH...jer kad velikosrbi jednom dobiju zakonsku odredbu o referendumu,njima je kasnije dovoljno da naprave referendum sa pitanjem "da li ste za nezavosnost rs-a" i onda jedno 99% srba kaze "DA" i tad i nije vazno sto taj referedum niko nece priznati,vazno je sto ce se velikosrbi za svaki svoj antibosanski akt kriti iza volje vecine srba na toj matrici se odrzava velikosrpstvo godinama,jer su srbi izrazili demokratsku volju i na referendumu sa 99% glasova rekli da zele nezavisnost rs-a. ..pa kad se digne zapad i probosanske snage da ospore taj referedum ispast ce da se MZ i nesrbi u BIH urotili da uguse najdemokratskije pravo a to je pravo naroda na samoopredjeljenje..to je stara uigrana velikosrpka taktika,pobijes ,pokoljes,etnicki ocistis i kasnije pretrpis osude cijelog svijeta i onda polako krenes sa relativizacijama i polako agresora i zlocinca preobrazavas u zrtvu"srbima je nanesena nepravda da zive u nametnutoj tvorevini BIH"...ne @muadibe nije farsa nego predposljedni cin koji ce BIH srbe staviti u polozaj srba iz Hrvatske...

ja odgovori a @muadibov post nestade :shock: :shock:
Nezbilj

#228 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Nezbilj »

zavrzlama wrote:nije farsa...nego podmukli nacin da se ispita reakcija zapada....srbi u BIH nikad nece odustati od podjele BIH i secesije,dok god postoji srbija kao drzava ili dok vojno ne fasuju u pokusaju secesije i pretvore rs u par nepovezanih enklavica,pa pocnu zastupati bosanstvo vise od bilo koga...

velikosrbima treba referendum da sa istim dobiju glasove srba da su za podjelu BIH...jer kad velikosrbi jednom dobiju zakonsku odredbu o referendumu,njima je kasnije dovoljno da naprave referendum sa pitanjem "da li ste za nezavosnost rs-a" i onda jedno 99% srba kaze "DA" i tad i nije vazno sto taj referedum niko nece priznati,vazno je sto ce se velikosrbi za svaki svoj antibosanski akt kriti iza volje vecine srba na toj matrici se odrzava velikosrpstvo godinama,jer su srbi izrazili demokratsku volju i na referendumu sa 99% glasova rekli da zele nezavisnost rs-a. ..pa kad se digne zapad i probosanske snage da ospore taj referedum ispast ce da se MZ i nesrbi u BIH urotili da uguse najdemokratskije pravo a to je pravo naroda na samoopredjeljenje..to je stara uigrana velikosrpka taktika,pobijes ,pokoljes,etnicki ocistis i kasnije pretrpis osude cijelog svijeta i onda polako krenes sa relativizacijama i polako agresora i zlocinca preobrazavas u zrtvu"srbima je nanesena nepravda da zive u nametnutoj tvorevini BIH"...ne @muadibe nije farsa nego predposljedni cin koji ce BIH srbe staviti u polozaj srba iz Hrvatske...

ja odgovori a @muadibov post nestade :shock: :shock:
Mislim da OHR jednostavno mora reagovati na usvajanje takvog zakona jer on ozbiljno narušava ustavni poredak i visoki predstavnik jednostavno ima pravnu obavezu da to spriječi. U protivnom posljedice mogu biti puno veće jer bi se onda na spriječavanju antiustavnog djelovanja uključile domaće instirucije što bi već stvarilo ozbiljnu krizu i potencijalne sigurnosne tenzije.

Međutim ovdje se u principu radi o jednostavnim prizemnim Dodikovim predizbornim igricama. SDS i radikali snažno udaraju na Dodikov obraz pričom kako nije odžao predizborno obećanje o referendumu tako da je on skonto da iscenira frku oko referenduma kako bi se opet vrati u centar pažnje kao najveći četnik među četnicima. Obzirom da je svjestan da je referendum o secesiji nemoguć ide mu u prilog cijela ova farsa oko zakona o referendumu za kojeg se on upravo nada da će ga OHR zabraniti i da će se Bošnjacima omaći kakva prijetnja ili provokacija kako bi mogao opet razvezati labrnju i nastaviti raditi ono što najbolje zna - srati.
Hrvoje_Hrvatinic

#229 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:ima li nešto što žele srbi ili hrvati a da nije napad na državu.
Ovako bi isto ja mogao pitati

Ima li išta šsto Hrvati i Srbi žele a da ne ruši državu?
skoro sve, hajde srbi ponekad i pretjeraju, ali sve i jedan prijedlog hrvata od biskupa do političara, daje održivu bih.

Zalud sve to kad Hrvati u BiH nemaju sugovornika s kojim bi mogli polemizirati o svojim prijedlozima. Vidiš kako je, nalaze se između čekića i nakovnja, između 2 ekstremizma, velikosrpskog i velikobošnjačkog. Ovaj referendum i preglasavanje Bošnjaka u RS je najbolji pokazatelj svima kako se Hrvati osjećaju u Federaciji, gdje se stalno i na svim nivoim redovito preglasavaju od strane Bošnjaka i njihovih marioneta.
Adriatic

#230 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Adriatic »

Zalud sve to kad Hrvati u BiH nemaju sugovornika s kojim bi mogli polemizirati o svojim prijedlozima. Vidiš kako je, nalaze se između čekića i nakovnja, između 2 ekstremizma, velikosrpskog i velikobošnjačkog. Ovaj referendum i preglasavanje Bošnjaka u RS je najbolji pokazatelj svima kako se Hrvati osjećaju u Federaciji, gdje se stalno i na svim nivoim redovito preglasavaju od strane Bošnjaka i njihovih marioneta.[/quote]

Ma gdje se to Hrvati preglasavaju? Gdje su to ugroženi?
Svi ministri finansija su Hrvati. A zna se, kod koga je lova, taj ima i moć.
Nemoj da ti spominjem ko drži ove strane Banke. Koliko je u njima zaposleno Hrvata, samo u Sarajevu.
Da ne govorim o Agenciji za bankarstvo.
Da li da spominjem Federalnu TV koja nameće jezik koji se ne govori ni u Hrvatskoj.
Dakle, dosta je više tog preseravanja o ugroženosti Hrvata.
Hrvoje_Hrvatinic

#231 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Adriatic wrote: Ma gdje se to Hrvati preglasavaju? Gdje su to ugroženi?
Nemoj da ti spominjem ko drži ove strane Banke. Koliko je u njima zaposleno Hrvata, samo u Sarajevu.
Da li da spominjem Federalnu TV koja nameće jezik koji se ne govori ni u Hrvatskoj.

Ako ti doista vjeruješ u te svoje navode, my son, onda si u velikim problemima.
Hrvati se svugdje i na svakom mjestu preglasavaju od strane Bošnjaka, a da i ne govorim o tomu da je procenat uposlenih u federalnim i državnim institucijama daleko ispod propisanog i ustavom i zakonom zajamčenog minimuma, jedine su od toga možda iznimke Fed. uprava za geodetske i imovinskopravne poslove i ministarstvo pravde.

Pa što ćeš više, Bošnjaci nam ne daju čak ni TV kanal na svom jeziku, ono što u normalnim zemljama imaju čak i manjine, kao fol - ugrožen je time Bošnjački nacionalni interes?' Kako, čime? Ili kažu - nema para, a za radio 202 se odmah našlo čim je bio u stisci ili npr za RTV Goražde itd. Koji licemjeri, za sve ima novaca osim za Hrvate, koji btw, u najviše i pune državnu kasu.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#232 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by A1fa »

Adriatic wrote:Zalud sve to kad Hrvati u BiH nemaju sugovornika s kojim bi mogli polemizirati o svojim prijedlozima. Vidiš kako je, nalaze se između čekića i nakovnja, između 2 ekstremizma, velikosrpskog i velikobošnjačkog. Ovaj referendum i preglasavanje Bošnjaka u RS je najbolji pokazatelj svima kako se Hrvati osjećaju u Federaciji, gdje se stalno i na svim nivoim redovito preglasavaju od strane Bošnjaka i njihovih marioneta.
Ma gdje se to Hrvati preglasavaju? Gdje su to ugroženi?
Dakle, dosta je više tog preseravanja o ugroženosti Hrvata.[/quote]

Zeljko Komsic?? :roll:

A sto se tice para, ko je nama kriv kad su nasi ratni kriminalci koji su pohapali pare i dan danas to isto- kriminalci koji se ponasaju kao da je ovo jos uvijek 93'. A mudri latin otvori fabriku, predstavnistvo ili zastupnistvo stranih kompanija i nastavi na posten nacin da obrce pohapanu lovu ;)
1gorstak

#233 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by 1gorstak »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:Pa što ćeš više, Bošnjaci nam ne daju čak ni TV kanal na svom jeziku, ono što u normalnim zemljama imaju čak i manjine, kao fol - ugrožen je time Bošnjački nacionalni interes?' Kako, čime? Ili kažu - nema para
Kazu nema potrebe, jer su postojeci javni emiteri i hrvatski. Hrvatski politicari treba da se zalazu za ravnopravan status hrvatskog identiteta na tim javnim emiterima jer za to postoji zakonski okvir, a ne da konstantno lupaju glavom o zid i traze etnicku podjelu svega sto se podijeliti moze. Neka pokusaju malo razmisljati na matrici "nase zajednicko", neka se prestane sa "tebi tvoje, meni moje", jer Bosnjaci etnicku podjelu ocigledno nece prihvatiti. Protiv te su se ideje, kojom bi ih se ogranicilo u rezervat, borili i ne postoji nacin da im se sada nesto takvo u miru nametne.

Znaci treba uzeti olovku u ruke, objektivno dokumentovati neravnopravan status hrvatskog identiteta na postojecim javnim emiterima, zaliti se RAK-u a ako ne bude koristi, i Strazburu. Traziti etnicku podjelu javnih emitera je na fonu etnicke podjele drzave.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#234 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by A1fa »

1gorstak wrote:
Hrvoje_Hrvatinic wrote:Pa što ćeš više, Bošnjaci nam ne daju čak ni TV kanal na svom jeziku, ono što u normalnim zemljama imaju čak i manjine, kao fol - ugrožen je time Bošnjački nacionalni interes?' Kako, čime? Ili kažu - nema para
Kazu nema potrebe, jer su postojeci javni emiteri i hrvatski. Hrvatski politicari treba da se zalazu za ravnopravan status hrvatskog identiteta na tim javnim emiterima jer za to postoji zakonski okvir, a ne da konstantno lupaju glavom o zid i traze etnicku podjelu svega sto se podijeliti moze. Neka pokusaju malo razmisljati na matrici "nase zajednicko", neka se prestane sa "tebi tvoje, meni moje", jer Bosnjaci etnicku podjelu ocigledno nece prihvatiti. Protiv te su se ideje, kojom bi ih se ogranicilo u rezervat, borili i ne postoji nacin da im se sada nesto takvo u miru nametne.

Znaci treba uzeti olovku u ruke, objektivno dokumentovati neravnopravan status hrvatskog identiteta na postojecim javnim emiterima, zaliti se RAK-u a ako ne bude koristi, i Strazburu. Traziti etnicku podjelu javnih emitera je na fonu etnicke podjele drzave.
Ne znam koliko godina imas, ali ako si ozenjen, da li brak moze opstati ako jedan od partnera ne pokazuje nikakvo zanimanje za zajednicki zivot?? :roll: Ne treba meni nikakav talac u vidu citavog jednog ili cak dva naroda, da me spasava od moguceg ,,rezervata''. Upravo takvi argumenti nas i tjeraju u taj corsokak....
kv99

#235 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by kv99 »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
Adriatic wrote: Ma gdje se to Hrvati preglasavaju? Gdje su to ugroženi?

Ako ti doista vjeruješ u te svoje navode, my son, onda si u velikim problemima.
Hrvati se svugdje i na svakom mjestu preglasavaju od strane Bošnjaka, a da i ne govorim o tomu da je procenat uposlenih u federalnim i državnim institucijama daleko ispod propisanog i ustavom i zakonom zajamčenog minimuma, jedine su od toga možda iznimke Fed. uprava za geodetske i imovinskopravne poslove i ministarstvo pravde.

Pa što ćeš više, Bošnjaci nam ne daju čak ni TV kanal na svom jeziku, ono što u normalnim zemljama imaju čak i manjine, kao fol - ugrožen je time Bošnjački nacionalni interes?' Kako, čime? Ili kažu - nema para, a za radio 202 se odmah našlo čim je bio u stisci ili npr za RTV Goražde itd. Koji licemjeri, za sve ima novaca osim za Hrvate, koji btw, u najviše i pune državnu kasu.
Ovo za kanal nije istina ( da da izrazim na ovaj nacin jer ima druga rijec kad se govori nesto za sta se zna da nije istina ) .
Pobornici HB su se obratli na vise instanci ( od suda, Visokog Predstavnika, ambasadora zapadnih zemalja itd) i svuda su dobivali isti odgovor: "Imate pravo na TV kanal na Hrvatskom jeziku ali nemate pravo da dijelite postojeci Federalni kanal" sto je i njihov cilj. Ako hoces dokaz da pobornicima HB nije cilj kanal na Hrvatskom jeziku vec je cilj podjela svega sto ima ikakvu zejednicku funkciju ( po uzoru na pedofilovu taktiku ) imas slucaj sa TV kanalom iz Mostara koji je bio 120 % na Hrvatskom jeziku ( ovih 20 % preko 100 % je jer se zna da su Hercegovci veci Hrvati od Hrvata :wink: ) uredzivacka politika je bila isto tako pod punom kontrolom politicara iz zapadne Ercegovine ali se na kraju kanal ukinuo...ne prijetnjema ili silom iz Sarajeva vec sto politicari iz Zapadne Ercegovine nisu htjeli da nastave da finansiraju kanal. Znaci po tebi i ostalim zagovornicima " prava Hrvata" kanal je potreban ali kad se ima kanal politicari ga nece da finasiraju. Znaci sami ste dokazali da niej do kanala vec do podjele a sto je ustvari i cilj.

Isto tako i za pare, imas listu 100 najvecih kompanija u Federaciji , pogledaj je i vidjeces koliko je tih kompanija gdje su BiH Hrvati vecina pa to usporedi gdje su Bosnjaci vecina i vidjeces da ce ti biti jasno da i tu siris neistine.
Hrvoje_Hrvatinic

#236 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

1gorstak wrote:

Pazi, ja ne želim gledati dnevnik na kojem će jedan prilog biti na Hrvatskom, drugi na Srpskom, treći na Bošnjačkom jeziku. Pa to je smiješno. Kakva je to udrobljenost, sendvič program? Ja samo tražim svoje ustavno i nacionalno pravo zajamčeno međunarodnim konvencijama da gledam BiH dnevnik (dnevnik svoje zemlje) na svome hrvatskom jeziku, a to pravo dajem i drugim dvjema nacijama u BiH, znači da imaju program na svom jeziku.
Samo pitanje novaca i opravdanosti toga je smiješno jer kulturna prava jednog naroda u BiH moraju biti poštivana čak i ako je taj narod u krivu po tom pitanju. Ako država nema novaca za još jedan TV kanal, onda se postavlja pitanje kako takva država uopće može egzistirati i odakle joj uopće pravo da egzistira jer svaka država mora zadovoljiti neke uvjete da bude suveren. Hajmo onda biti nečija kolonija, ako nas itko hoće...
kv99

#237 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by kv99 »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
1gorstak wrote:

Pazi, ja ne želim gledati dnevnik na kojem će jedan prilog biti na Hrvatskom, drugi na Srpskom, treći na Bošnjačkom jeziku. Pa to je smiješno. Kakva je to udrobljenost, sendvič program? Ja samo tražim svoje ustavno i nacionalno pravo zajamčeno međunarodnim koncencijama da gledam BiH dnevnik (dnevnik svoje zemlje) na svome hrvatskom jeziku, a to pravo dajem i drugim dvjema nacijama u BiH, znači da imaju program na svom jeziku.
Samo pitanje novaca i opravdanosti toga je smiješno jer kulturna prava jednog naroda u BiH moraju biti poštivana čak i ako je taj narod u krivu po tom pitanju. Ako država nema novaca za još jedan TV kanal, onda se postavlja pitanje kako takva država uopće može egzistirati i odakle joj uopće pravo da egzistira jer svaka država mora zadovoljiti neke uvjete da bude suveren. Hajmo onda biti nečija kolonija, ako nas itko hoće...
Za to si dobio odgovor od Ustavnog Suda da kao BiH Hrvat imas pravo na kanal na Hrvatskom jeziku ali da ga sam platis ( kao sto i Bosnjaci imaju pravo na kanal koji oni zele npr Hayat kojeg sami placaju ). Sve ostalo ste sami demantovali kad ste ukinuli TV kanal u Mostaru koji je bio 100 % na Hrvatskom ali ste sami prestali da ga placate. Znaci nije do kanala i nije do jezika vec je do pokusaja podjele svega sto je zajednicko.
Hrvoje_Hrvatinic

#238 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

kv99 wrote: Za to si dobio odgovor od Ustavnog Suda da kao BiH Hrvat imas pravo na kanal na Hrvatskom jeziku ali da ga sam platis ( kao sto i Bosnjaci imaju pravo na kanal koji oni zele npr Hayat kojeg sami placaju ). Sve ostalo ste sami demantovali kad ste ukinuli TV kanal u Mostaru koji je bio 100 % na Hrvatskom ali ste sami prestali da ga placate. Znaci nije do kanala i nije do jezika vec je do pokusaja podjele svega sto je zajednicko.
Evo ga još jedan što kaže da nema para i da Hrvati trebaju financirati FTV i ostale Bošnjačke medije a svoje ne smiju. :lol:
Adriatic

#239 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Adriatic »

A ko ono najviše plaća pretplatu?
Hrvati se ubiše u plaćanju.
Samo je dovoljno pogledati procenat naplate u zapadnoj Hercegovini, da ne idem dalje.
Zaista i ja sve više dobijem želju da se postojeća FTV podijeli na dva nacionalna kanala.
Baš bi volio vidjeti koliki bi procenat naplate pretplate bio za taj hrvatski kanal.
A tek što bi se ovi Bošnjaci uhvatili za glavu. Jer koji će onda jezik forsirati na tom kanalu. Biće isti kao i na hrvatskom.
Sve u svemu, neka vas.
Nemojte mi ugroženosti na nacionalnom nivou.
Ovdje postoje samo dvije vrste ljudi: oni koji su profitirali od rata na bilo koji način i koji i danas profitiraju a bili su predratni kokuzi i oni koji su stradali od ovih a koji su prije rata pristojno živjeli.
1gorstak

#240 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by 1gorstak »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
1gorstak wrote:

Pazi, ja ne želim gledati dnevnik na kojem će jedan prilog biti na Hrvatskom, drugi na Srpskom, treći na Bošnjačkom jeziku. Pa to je smiješno. Kakva je to udrobljenost, sendvič program?
To je Bosna i Hercegovina.
kv99

#241 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by kv99 »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
kv99 wrote: Za to si dobio odgovor od Ustavnog Suda da kao BiH Hrvat imas pravo na kanal na Hrvatskom jeziku ali da ga sam platis ( kao sto i Bosnjaci imaju pravo na kanal koji oni zele npr Hayat kojeg sami placaju ). Sve ostalo ste sami demantovali kad ste ukinuli TV kanal u Mostaru koji je bio 100 % na Hrvatskom ali ste sami prestali da ga placate. Znaci nije do kanala i nije do jezika vec je do pokusaja podjele svega sto je zajednicko.
Evo ga još jedan što kaže da nema para i da Hrvati trebaju financirati FTV i ostale Bošnjačke medije a svoje ne smiju. :lol:
Politicari iz Zapadne Ercegovine ( isti oni koji se pretrgose objasnjavajuci kako su obespravljeni jer nemaju kanal na Hrvatskom jeziku ) su ukinuli finansiranje kanala na hrvatskom jeziku koji je bio u Mostaru . I gdje ti u mom postu vidis da sam igdje spomenuo da se nema para, da vam Bosnajci ne daju pare ili da je Ustavni sud rekao da nema para za taj kanal ? Ustavni Sud kao i ostale instance kojima ste se obratili su vam rekli : Imate pravo na TV kanal na Hrvatskom jeziku ali nemate pravo da dijelite javni kanal tj Federalni. Nema tu nista sa param ili da vam Bosnjaci ne daju , to su vam rekli od Ustavnog Suda pa do Visokog predstavnika i ambasadora zapadnih zemalja i Bosnjaci nemaju nista sa tim . Da hocete kanal zbog Hrvatskog jezika ne bi unistili postojeci kanal na Hrvatskom jeziku. Znaci sami ste ( bez ikakvog uplitanja Bosnjaka ili bilo koga drugog ) dokazali da vam nije stalo do kanala zbog jezika vec zato sto zelite da dijelite sve sto je zajednicko ( a to nije jedino vec imamo primjer od skola, vodovoda, poste, elektroprivrede itd). Ponavljam jer vidim da i ti ponavljas : Sami ste krivi sto nemate kanal na Hrvatskom jeziku jer ste sami ukinuli postojeci kanal na Hrvatskom jeziku ....tako da su pobornici HB sami sebe uhvatili u lazi :wink:
Isto tako za pare u budzet: laz je da BiH Hrvati pune budzet Federacije vise nego Bosnjaci. Mozda su BiH Hrvati bogatiji i imaju vise para i fabrika ali ne pune sa tim parama budzet Federacije ( samo kazem mozda jer se uvijek hvale kako su bogatiji i imaju vise para ali od tih para budzet nema koristi ). Imas listu 100 najvecih fabrika u Federaciji i pogledaj koliko ih se nalazi na teritoriji gdje su BiH Hrvati vecina ili gdje su Bosnjaci vecina. Podatke koje iznosi su bili mozda validni odma poslije rata kad je iz Zapadne Ercegovine uplacivano vise u budzet jer je ostatak Federacije ( tamo gdje su Bosnjaci vecina ) bio mnogostruko vise razoren i privreda nije funkicionisala. To se poslije toga popravilo ( hvala Bogu ) tako da vecina firmi koje pune budzet su sa podrucja gdje su Bosnjaci vecina ....i tako je jos jedan laz iz Zapadne Ercegovine razotkrivena :wink:
osa

#242 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by osa »

A1fa wrote:
1gorstak wrote:

Ne znam koliko godina imas, ali ako si ozenjen, da li brak moze opstati ako jedan od partnera ne pokazuje nikakvo zanimanje za zajednicki zivot?? :roll: Ne treba meni nikakav talac u vidu citavog jednog ili cak dva naroda, da me spasava od moguceg ,,rezervata''. Upravo takvi argumenti nas i tjeraju u taj corsokak....
može jarane, ako joj kažeš "čuj ako odeš, ima da te nema", inače teško, patnja, pa bih je klasičan primjer te patnje.
Nezbilj

#243 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by Nezbilj »

King_1 wrote:
Tvrtko je bio kralj Srba, a ne kralj Bošnjana ili varijanti takvog imena, a Bosna je bila geografska odrednica tj. područje kojim je vladao.
Ne znam koliko ima smisla nekome kao što si ti držati predavanja koja si trebao čuti u osnovnoj školi, ali možda ti se nešto i primi.

Bosanski ban Tvrtko je sa svojom vojskom osvojio veći dio Raške a zatim je svojoj tituli dodao odrednicu Srbljem. Ovu odrednicu preuzeo je od srpskog cara Uroša nakon čije smrti je izumrla srpska vladarska loza Nemanjića. Uroš je svoju titulu naslijedio od cara Dušanana čija titula je glasila: Voljom Božjom, Blagoverni i Hristoljubivi car Srbljem i Grkom i zemlje pomorske i svemu disu. Dušanov suvremenik ban Stjepan Kotromanić u to vrijeme bio je vladar Bosne i Huma kojim je zavladao na početku Dušanove vladavine i oko kojeg je sa Dušanom u više navrata ratovao. Dušan nikada nije ovladao Bosnom niti je na nju polagao pravo. Dakle Dušanova titula Srbljem odnosila se na Srbe i nema nikakve veze sa Bošnjanima. Tvrtko je u svoju titulu preuzeo iz Dušanove i Uroševe naziv Srbljem za Srbe odnosno Rašljane i potpuno je besmisleno tvrditi da je Tvrtko preuzimajući srpsku titulu pod Srbljem također smatrao i podrazumjevao Bošnjane. Takvo nešto može smisliti i u to povjerovati samo izopačeni nepismeni nacionalistički mozak koji ne priznaje niti argumente niti logiku.

Kao ilustraciju vlastite identifikacije kao i zemlje, naroda kojim vladaju i kojem pripadaju evo ti nekoliko izvoda iz sačuvanih dokumenata bosanskih vladara:

Ban Stjepan Kotromanić povelja iz 1323. godine:
"Az sveti Grgur, a zovom ban Stjepan, sin gospodina bana Stjepana, po milosti Bozijej gospodin vsim zemljam bosanskm, i Soli i Usori i Dolnjim krajem, i Humske zemlje gospodin, i brat moj knez Vladislav:....
Bi milost naju knezu Vlkoslavu, sinu kneza Hrvatina Ključkog, jere ostavi hrvatskoga gospodina i Bapšiće, – naju milost djela. I dasva mu u djedinu i isklad u vijeku, jemu i jegovu posljednjemu, dokole je naše sjeme u Bosni i dokole je vjeran nam Vlkoslav....I zato, dasva knezu Vlkoslavu one župe za jegovu vjeru – a one župe bista nevjerne i stasta naprotivu nam’ polog Hrvata....A tomu daru biše svjedoci dobri Bošnjane." Također ovde vidimo jasnu razliku između naziva Hrvati i Bošnjani.

Povelja Dubrovčanima bana Stjepana Kotromanića iz 1332.:
“Ako Bošnjanin bude dužan i pobjegne – da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana. Ako ima Dubrovčanin koju pravdu na Bošnjaninu – da ga pozove pred gospodina Bana…”

Povelja bosanskog kneza Vladislava Stjepanovića iz 1353.:
„Na to su mu vjeru dali i prisegli! A tojzi vjeri i prisesi svjedoci – Dobri Bošnjani

Jelena Kotromanić iz 1354.:
“…prisegla je gospoja Bana mati i njen sin gospodin Ban Tvrtko dumanadesete Dobri Bošnjane…”

Povelja bana Tvrtka datirana 1358-1376:
"Ot gospodina Tvrtka,milostiju Božjom Bana Bosanskoga,svojim si prijateljem srčanim i bratji dragoj vladuštemu grada Dubrovačkoga,vlastelem i općini..Pisano u našem gradu Bobovcu,sedmi dan miseca fervara."

Povelja bana Tvrtka iz 1366.:
“A tomu svjedoci Dobri Bošnjane : Vojevoda Vlkac, Zupan Crnul, Knez Bogad, Tepcic Belhan, Knez Branko Prinić.”

Povelja kralja Tvrtka II Dubrovčanima iz 1405.
Uchinih s gospodinom hercegom i po svitu s vlasteli bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome:
Tko godi je Boshnjanin ali Kraljstva bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovchaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a mozhe Dubrovhcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovchaninu vratiti i platiti.
I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju bosanscimi ljudmi i dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo

Isprava bana Tvrtka Rajkovicima iz 1366 god.

Az rab bozji i svetoga Grgure, a zovom gospodin ban Tvrtko, po milosti bozjoj gospodin mnogim ZEMLJAM BOSANSKIM, GOSPODIN BOSANSKI, I SRBSKI, I SOLSKI I PODRINSKI, I MNOGIM STRANAM BOSANSKIM.

Pravi gospodon bzan Tvrtko: kada se behmo svadili, tada nas Stipan Rajkovic umiri i da nam nas grad Bobovac, a neda ga dati Ugrom. I za tu sluzbu dasmo mu Cuklje u Lasve, i dasmo mu Klopc u Brode i dasmo mu Brlosnik na Uzore Vlsi. I hvala njinju, stavlajemo u veki amen. I s timi vasemi predasmo ga u VERU DEDINJU I VSE CRKVE BOSANSKE. I vse krstjane da mu je ruka. I da mu se ne more svrci vera krstjanska ni za jedin uzrok...........
I da mu se tam njegov dlg nepohudobi nikadar. I sto ga ne SUDI DID I DVA STROJNIKA s njim. .....
I da ne suzanj nikadar dokle je korien u Bosne crkve bozje. Da o tom ima crkva stati.
A tomu svidoci dobri Bosnjane :vojvoda Vlkac, zupan Crnul, knez Bogad, tepcic Belhan, knez Branko Prinic, knez Sladoje,....

Pismo Stjepana kralja Tomaševića papi iz 1461.
"Jere, ako Bošnjani budu vidjeli da u ovoj rati neće biti sami i da će im mnogi ini pomioći – hrabrije će u rat iti i vojevati…”

Vladislav Stjepanovic
(Oko 1353. godine)

Az rab Bozji i svetoga Grgura, a zovom gospodin knez Vladislav, i gospoja kneginja Jelena, i niju gospodin ban Tvrtko, i njegov brat knez Vlk - dali su vjeru svoju gospodsku i prisegli su dumanadesete dobrijeh Bosnjana knezu Vlatku Vlkosalicu i njegovu djetetovi, da nije u njih svezanik ni taljenik ni porucenik, ni njegovo dijete. I da mu se ne moze svrci vjera, cesa ne ogledala ona dvanadesete, koja sta s njimi prisegla.
...........................
I da ne moze prijeti nitkore u nasem gospodstvije Vlatkova cloveka - ni sam ban Tvrtko, ni njegov brat knez Vlk, - bez volje kneza Vlatka. Na to su mu vjeru dali i prisegli! A tojzi vjeri i prisesi svjedoci - dobri Bosnjani

Bosanski kraljevski rodoslov iz 1482.
“…za slavu Bosansku i svakoga vridnoga Bošnjanina, dokole Bog dopusti i njegova sveta volja izvrši…”

Dakle kao što vidimo svi vladari iz bosanske dinastije Kotromanića nazivaju sebe i svoj narod Bošnjanima i svoju zemlju Bosnom počevši od bana Kulina pa nadalje. Tvrtkovo srodstvo sa Nemanjićima na osnovu kojeg je priskrbio pravo na vladavinu Raškom je po babi dakle Tvrtko je bio Kotromanić.

Povelja kralja Tvrtka od 10.aprila 1378 u kojem Dubrovčanima objavljuje svoju kraljevsku titulu:

I spodobi me sugubim vjencem,jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske,za nje bo ti bjehu moji prjeroditeljije,v` zemlj`njem carstvje carstvovaše,i na nebesnoje carstvo preselili se.Mene že videštu zemlju prjeroditelj` mojih po njih ostavl`šu i ne imuštu svojego pastira.I idoh v` srbskuju zemlju,željaje i hote ukrjepiti prjestol roditelj` mojih.I tamo š`dšu mi,vjenčan bih Bogom darovanim mi vjencem na Kraljevstvo prjeroditelj mojih jako biti mi o Hriste Isuse blagovjernomu i Bogom postavljenomu Stefanu,Kralju Srbljem i Bosne i Pomoriju i Zapadnim stranam.I.potom,načeh s` Bogom kraljevati i praviti prestol srbskije zemlje,željaje padšaja sa v`zdvignuti i razoršaja se ukrjepiti.

I došadšu mi zemlje Pomorskije i tu priš`dšu pred slavni i dobronaročiti grad Dubrovnik,i tu izidoše pred Kraljevstvo mi vsepočteni vlastele Dubrovasci.s` vsakoju slavoju i č`stiju.

I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom...

Dakle Tvrtko navodi jasnu razliku između gospode srpske i gospode bosanske te kaže: "I idoh v` srbskuju zemlju.." misleći pri tom na Rašku odnosno Mileševo u kojem mu je krunisan srpskom krunom. Međutim prije toga kaže: "I spodobi me sugubim vjencem,jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne" dakle ovde Tvrtko sam navodi da je krunisan sa dvije razlicite kraljevske krune,prvo onom Bosanskom, pa potom i srpskom.

Osim što su bošnjani sami sebe nazivali bošnjanima tako su ih nazivali i drugi kao na primjer:

Dominikanac Matija iz Zagreba pise 1327 god. o inkvizitorskoj sluzbi u Slavoniji i da bi se trebao podici krizarski rat protiv Bosnjana i Sklavena u Ugarskoj i Bosni. Također 1334 papa Ivan XXII pise kako mu je stalo da "vuci vise ne razdiru ovce u stadu Gospodnjem i zeli iskorijeniti hereticku zlocu te nalaze provincialu dominikanaca u Ugarskoj, da posalje svu svoju bracu protiv svih onih Transilvanaca, Bosnjana i Slavena koji su heretici" praveći pri tome razliku između Bošnjana i Slavena.

U biljeskama sa Bazelovskog koncila 1432 god. termopilski biskup Nikola pise:
"Bosnjani, koi su zarazeni manihejskom zabludom mogu se vratiti u krilo katolicke crkve."

I tako dalje dovoljno je da dalje ne nabrajam, mislim da je dosta pola mozga da bi se postidio gluposti koju si izrekao. Sve to ne bi bilo tako bitno da na krilima teza kojima si zadojen tvoja bratija nisu počinila najveći zločin u Evropi poslije Hitlera i što svoju djecu još uvijek uče ovakvu istoriju.

Međutim istina je zapravo potpuno suprotna, a to je da u Bosni nije bilo pravoslavlja niti Srba, do dolaska osmanlija što nije razlog da neko kaže da Bosna danas nije država i srpskog naroda ravnopravnog sa ostalim narodima. U suštini današnje nacionalne identifikacije su se formirale u 19. i 20. vijeku tako da nema ni smisla dovoditi ih u srednjovijekovni kontekst.
1gorstak

#244 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by 1gorstak »

A1fa wrote:
1gorstak wrote:

Problem je sto se pri pokusaju "razvoda" jednoj strani nudi nesrazmjerno manje zajednicke imovine. Bosnjaci cine vise od pola bosanskohercegovackog stanovnistva i ne zele razvod ako ce dobiti samo cetvrtinu teritorije, ranjiv i neodbranjiv geto. Ponudi im procenat teritorije jednak procentu kojeg cine u ukupnom stanovnistvu, pa mozda i prihvate. Do tada, nema razvoda.
osa

#245 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by osa »

1gorstak wrote:
A1fa wrote:
1gorstak wrote:

Problem je sto se pri pokusaju "razvoda" jednoj strani nudi nesrazmjerno manje zajednicke imovine. Bosnjaci cine vise od pola bosanskohercegovackog stanovnistva i ne zele razvod ako ce dobiti samo cetvrtinu teritorije, ranjiv i neodbranjiv geto. Ponudi im procenat teritorije jednak procentu kojeg cine u ukupnom stanovnistvu, pa mozda i prihvate. Do tada, nema razvoda.
nudi joj se ono što ima, pojam teritorij ima aspekte kvalitet i kvantitete, mongolija je recimo nešto veća od nizozemske, koju bi ti državu izabrao za svoju da možeš birati.
ljudi žive tamo gdje žive....
1gorstak

#246 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
A1fa wrote:Znaci treba uzeti olovku u ruke, objektivno dokumentovati neravnopravan status hrvatskog identiteta na postojecim javnim emiterima, zaliti se RAK-u a ako ne bude koristi, i Strazburu. Traziti etnicku podjelu javnih emitera je na fonu etnicke podjele drzave.
nudi joj se ono što ima, pojam teritorij ima aspekte kvalitet i kvantitete, mongolija je recimo nešto veća od nizozemske, koju bi ti državu izabrao za svoju da možeš birati.
ljudi žive tamo gdje žive....[/quote]

Pa eto, ako se dodje do dogovora o podjeli teritorije, neka dodje do "razvoda" :)
nokia6170

#247 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by nokia6170 »

na ovim prostorima svaka tema zavrsi ko je od koga postao :D
Point.

#248 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Point. »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:

Pazi, ja ne želim gledati dnevnik na kojem će jedan prilog biti na Hrvatskom, drugi na Srpskom, treći na Bošnjačkom jeziku. Pa to je smiješno. Kakva je to udrobljenost, sendvič program? Ja samo tražim svoje ustavno i nacionalno pravo zajamčeno međunarodnim konvencijama da gledam BiH dnevnik (dnevnik svoje zemlje) na svome hrvatskom jeziku, a to pravo dajem i drugim dvjema nacijama u BiH, znači da imaju program na svom jeziku.
Neces dobiti kanal i tacka! :)

Sad bi trebalo da budu tri dnevnika istovremeno? Toliko se ima para da neznamo sta cemo sa njima. :run: . Uostalom, sta ces gledati dnevnik, od njega glava boli, bolje upaliti kakav kanal na nezavisnom jeziku i gledati dobar fudbal. :thumbup:
_majevica_

#249 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by _majevica_ »

1gorstak wrote:Pa eto, ako se dodje do dogovora o podjeli teritorije, neka dodje do "razvoda" :)
Onda kada se izuzme iz manjeg entiteta sva teritorija i imovina Bosnjaka sto privatna sto u drzavnom i drustvenom
vlasnistvu-1991 godine ode vise od pola manjeg entiteta bosnjacima :)
osa

#250 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
ljudi žive tamo gdje žive....
Pa eto, ako se dodje do dogovora o podjeli teritorije, neka dodje do "razvoda" :)[/quote]

mislim da "razvod" bez obzira na naslov teme nije izgledan, malo unutrašnje preslagivanje da....
Post Reply