Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
maybelline

#226 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by maybelline »

bio vani bilo dobro wrote:imal gdje na netu da se skine film?
Ne vjerujem da ima. Pitala sam neki dan u videoteci imaju li, pa su mi se slatko nasmijali. Kazu da su na "Snijeg" cekali godinu i po...
Fordas

#227 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Fordas »

maybelline wrote: Procitaj podvuceno. Iskustvo koje ja imam sa vehabijama nimalo nije pozitivno i znam da njihovo razmisljanje i poimanje vjere ne bi dozvolili niti na bilo koji nacin podrzali ovakav film. Ne osudjujem nikoga, samo mi je fascinantno kako je uspjela isposlovati saradnju s nekim cija se zivotna filozofija toliko razlikuje od njene.
Mnogo je vise onih koji imaju 'pozitivno' iskustvo, u sta svakako ubrajam i jasmilu te njenu ekipu - raspitaj se malo - ali to jednostavno ne dolazi do izrazaja i sta na kraju znaci 'podrzati' ovaj film? Sta znaci podrzati i sta se tu ima i treba podrzati???
Zena nasla sebi budzet, imala ideju da nesto napravi ' o svom trosku' sto ce biti bombasticno, sto cbi trebalo imati odjeka i naravno privuci publiku u kina. Sta se tu ima podrzati ili ne podrzati??? erotske scene u filmu???

Sva sreca da se nasao neko da je uputi i razbije predrasude. Ne smijem ni zamisliti sta bi bilo da je slusala nekoga od vas :cry:
Last edited by Fordas on 22/02/2010 23:44, edited 2 times in total.
bio vani bilo dobro

#228 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by bio vani bilo dobro »

maybelline wrote:
bio vani bilo dobro wrote:imal gdje na netu da se skine film?
Ne vjerujem da ima. Pitala sam neki dan u videoteci imaju li, pa su mi se slatko nasmijali. Kazu da su na "Snijeg" cekali godinu i po...
nista onda ... Dok vremena budem imao otic u kino i pogledati :)
ljubav_aha

#229 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

Fordas wrote:
maybelline wrote: Procitaj podvuceno. Iskustvo koje ja imam sa vehabijama nimalo nije pozitivno i znam da njihovo razmisljanje i poimanje vjere ne bi dozvolili niti na bilo koji nacin podrzali ovakav film. Ne osudjujem nikoga, samo mi je fascinantno kako je uspjela isposlovati saradnju s nekim cija se zivotna filozofija toliko razlikuje od njene.
Mnogo je vise onih koji imaju 'pozitivno' iskustvo, u sta svakako ubrajam i jasmilu te njenu ekipu - raspitaj se malo - ali to jednostavno ne dolazi do izrazaja i sta na kraju znaci 'podrzati' ovaj film? Sta znaci podrzati i sta se tu ima i treba podrzati???
Zena nasla sebi budzet, imala ideju da nesto napravi ' o svom trosku' sto ce biti bombasticno, sto cbi trebalo imati odjeka i naravno privuci publiku u kina. Sta se tu ima podrzati ili ne podrzati??? erotske scene u filmu???

Sva sreca da se nasao neko da je uputi i razbije predrasude. Ne smijem ni zamisliti sta bi bilo da je slusala nekoga od vas :cry:

Fordas, a KO SMO TO mi :!: :?:
maybelline

#230 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by maybelline »

Fordas wrote:

Vjerovatno cu ovdje malo skrenuti s teme, ali mozes li mi pojasniti sta podrazumijevas pod pozitivnim iskustvom s vehabijama? Znaci, mogu li ja, kao neko ko je agnostik, imati pozitivno iskustvo sa vehabijama? Sta mislis, mogu li ateista i vehabija biti prijatelji? Moze li pravoslavac/katolik/jevrej/budista bilo musko ili zensko biti prijatelj s muskarcem ili zenom koja pripada redu vehabija?
ljubav_aha

#231 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

maybeline :thumbup:
sjenka

#232 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by sjenka »

maybelline
odgovor je MOŽEŠ
Fordas

#233 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Fordas »

maybelline wrote: Vjerovatno cu ovdje malo skrenuti s teme, ali mozes li mi pojasniti sta podrazumijevas pod pozitivnim iskustvom s vehabijama? Znaci, mogu li ja, kao neko ko je agnostik, imati pozitivno iskustvo sa vehabijama? Sta mislis, mogu li ateista i vehabija biti prijatelji? Moze li pravoslavac/katolik/jevrej/budista bilo musko ili zensko biti prijatelj s muskarcem ili zenom koja pripada redu vehabija?
Obzirom da praksa pokazuje kako VI smatrate prijateljstvo samo onda kad VI mozete i zelite ostati to sto jeste a 'vehabije' se moraju odreci svega jer se to VAMA ne svidja, odgovor je naravno NE. Znaci, kada bi VI korigirali svoje stavove i poglede, pa recimo za pocetak samo prestali te ljude zvati imenom koje oni ne vole i koje smatraju pogrdnim, možda bi se nesto moglo i napraviti.
Ovo VI naravno podrazumjeva.... da ne objasnjavam...odlutacemo previse sa teme :zjev:
nellington

#234 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by nellington »

Nije me bilo neko vrijeme, ali nakon pročitanih ovih par strana napisanih za vikend moram reći sljedeće: Karčić (više) ne pripada tom pokretu, tako da je on bivši insider :wink:
maybelline

#235 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by maybelline »

Fordas wrote:
maybelline wrote: Vjerovatno cu ovdje malo skrenuti s teme, ali mozes li mi pojasniti sta podrazumijevas pod pozitivnim iskustvom s vehabijama? Znaci, mogu li ja, kao neko ko je agnostik, imati pozitivno iskustvo sa vehabijama? Sta mislis, mogu li ateista i vehabija biti prijatelji? Moze li pravoslavac/katolik/jevrej/budista bilo musko ili zensko biti prijatelj s muskarcem ili zenom koja pripada redu vehabija?
Obzirom da praksa pokazuje kako VI smatrate prijateljstvo samo onda kad VI mozete i zelite ostati to sto jeste a 'vehabije' se moraju odreci svega jer se to VAMA ne svidja, odgovor je naravno NE. Znaci, kada bi VI korigirali svoje stavove i poglede, pa recimo za pocetak samo prestali te ljude zvati imenom koje oni ne vole i koje smatraju pogrdnim, možda bi se nesto moglo i napraviti.
Ovo VI naravno podrazumjeva.... da ne objasnjavam...odlutacemo previse sa teme :zjev:
Prije svega, nisam znala da je izraz vehabija/vehabizam pogrdan.

Zelim reci da se ja stvarno ne petljam ni u ciji izbor vjere ili zivotne filozofije, to mi je zaista nesto sasvim intimno i privatno, kako moj izbor, tako i neciji drugi. Dakle, nikog ja ne forsiram da prestane biti ono sto jeste, samo molim da ne pricaju neprestalno o tom svom zivotnom izboru. Znam osobu koja mi zagorca svaki susret s njim jer ne prestaje pricati o mom losem zivotnom putu itd, dok ja nisam nikad kritikovala njegov izbor. Budi sto god hoces, ako te to cini sretnim, samo nemoj meni popovati, kao sto ni ja ne popujem njemu. Problem nastaje kada ti ne mozes normalno voditi najobicniji razgovor, jer sve pocinje i zavrsava citatima iz Kurana, prici o Bogu i vjeri i pokusaja konvertiranja mene u nesto sto nisam. Kada je to prvi put uradio ja rekla, dobro, hvala tebi na dobronamjernim savjetima, ali meni se moj zivot kakav jeste dopada. Kaze on, dobro, moja je duznost bila da prenesem svoju vjeru. Taj razgovor je bio prije 10 godina i dan danas mi trubi o tome! Gdje je tu tolerancija s njegove strane? Pa zar se ne moze razgovarati o necemu drugome? Zato te pitam da li je moguce prijateljstvo izmedju vehabije (molim te reci mi koji je korektan izraz za pripadnike ovog smjera Islama) i ne-muslimana?
black

#236 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by black »

i kakve veze ima tvoj odnos (i na kraju krajeva tvoje misljenje) sa nekim (jednim) vehabijom, sa filmom Jasmile Žbanić :oops: nikakav osim tvojih predrasuda..(ne branim vehabije)
maybelline

#237 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by maybelline »

black wrote:i kakve veze ima tvoj odnos (i na kraju krajeva tvoje misljenje) sa nekim (jednim) vehabijom, sa filmom Jasmile Žbanić :oops: nikakav osim tvojih predrasuda..(ne branim vehabije)

U pravu si ;-) Odosmo preedaleko. Anyway, isla u kino veceras i opet gledala najavu, fakat jedva cekam da ga pogledam! :D
maybelline

#238 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by maybelline »

Koliko vas ide sutra na premijeru, a ko, kao ja ceka kino?
malosutra81

#239 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by malosutra81 »

maybelline wrote:Koliko vas ide sutra na premijeru, a ko, kao ja ceka kino?
zar nije veceras premijera :?

na temu, cekam kino...mogu misliti koja ce veceras biti guzva :-)
maybelline

#240 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by maybelline »

Hmmm...Meni se cini sutra... Ali nebitno, ako je veceras, ovi koji budu isli neka nam kasnije napisu dojmove...
Fordas

#241 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Fordas »

maybelline wrote: Prije svega, nisam znala da je izraz vehabija/vehabizam pogrdan.

Zelim reci da se ja stvarno ne petljam ni u ciji izbor vjere ili zivotne filozofije, to mi je zaista nesto sasvim intimno i privatno, kako moj izbor, tako i neciji drugi. Dakle, nikog ja ne forsiram da prestane biti ono sto jeste, samo molim da ne pricaju neprestalno o tom svom zivotnom izboru. Znam osobu koja mi zagorca svaki susret s njim jer ne prestaje pricati o mom losem zivotnom putu itd, dok ja nisam nikad kritikovala njegov izbor. Budi sto god hoces, ako te to cini sretnim, samo nemoj meni popovati, kao sto ni ja ne popujem njemu. Problem nastaje kada ti ne mozes normalno voditi najobicniji razgovor, jer sve pocinje i zavrsava citatima iz Kurana, prici o Bogu i vjeri i pokusaja konvertiranja mene u nesto sto nisam. Kada je to prvi put uradio ja rekla, dobro, hvala tebi na dobronamjernim savjetima, ali meni se moj zivot kakav jeste dopada. Kaze on, dobro, moja je duznost bila da prenesem svoju vjeru. Taj razgovor je bio prije 10 godina i dan danas mi trubi o tome! Gdje je tu tolerancija s njegove strane? Pa zar se ne moze razgovarati o necemu drugome? Zato te pitam da li je moguce prijateljstvo izmedju vehabije (molim te reci mi koji je korektan izraz za pripadnike ovog smjera Islama) i ne-muslimana?
Pa iz tvojih prethodnih postova covjek bi zakljucio da te taj tvoj 'jaran' napastuje, da te maltretira, seksualno iskoristava, da te udara, pljacka, sta sve ne.... kad ono lik je savjetuje, pa mislim :? :shock: ?! Vjerujem da je naporan, jer i takvih ima ali da je to toliko lose koliko se prikazuje...

P.S. Jasmila je morala dvije zene spomenuti i to jos jedna maloljetna, i onda mi pricamo o nekoj toleranciji, dno dna fuuuj :? :?
maybelline

#242 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by maybelline »

Fordas wrote:
maybelline wrote: Prije svega, nisam znala da je izraz vehabija/vehabizam pogrdan.

Pa iz tvojih prethodnih postova covjek bi zakljucio da te taj tvoj 'jaran' napastuje, da te maltretira, seksualno iskoristava, da te udara, pljacka, sta sve ne.... kad ono lik je savjetuje, pa mislim :? :shock: ?! Vjerujem da je naporan, jer i takvih ima ali da je to toliko lose koliko se prikazuje...

P.S. Jasmila je morala dvije zene spomenuti i to jos jedna maloljetna, i onda mi pricamo o nekoj toleranciji, dno dna fuuuj :? :?
Napastvovao je i mene i moju porodicu psihicki i mentalno, ali izgleda kod nas nista nije problem dok te ne odalami dobro, a i tad se zazmiri na jedno oko, da ne bi komsije sta ruzno rekle... :x

Odosmo od teme, pricajmo o filmu, glumcima...

Ne kontam sta si htio reci ovim svojim p.s.-om?
bez_ideje

#243 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by bez_ideje »

@Fordas,pasivna agresivnost tih ljudi u tome sto ti nazivas savjetovanje jeste psihicko napastvovanje ljudi koji odbijaju ono sto im se propovjeda,nebitno kojem redu pripadali. To je isto kao da bi ljudi koji ne prakticiraju vjeru pri svakom susretu sa prijateljem vjernikom (a ti tvrdis da mogu biti prijatelji) kroz citav razgovor provlacili kako su oni u krivu,kako je njihova vjera pogresna i da bi im bilo bolje da se toga puste,a ja ne poznajem niti jednog takvog covjeka,dok ovih prvih znam mnogo.Ocekujes da se pripadnike tog pokreta ne naziva vehabijama,da se postuju njihovi izbori i sl...ali problem nastaje kada se treba odstupiti od svetog pozivanje u vjeru....e pa ne ide to tako.

Da ne bude off...Nemam za sada neku veliku zelju da gledam film,inace obicno medju zadnjima pogledam filmove oko kojih se stvori neka kontroverza,pa cu vjerovatno sacekati da "ispuse" i pogledati ga kuci na dvd-u!
alica.k

#244 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by alica.k »

gledljiv je. bolji od avatara.
Last edited by alica.k on 25/02/2010 23:32, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#245 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Gledao veceras film na premijeri i po mom subjektivnom misljenju film je dobar mada sam ocekivao vise. Konkretno, prica je dobra ali dijalozi su uzasno isjeckani i plitki -kraj je katastrofalan. Na određenim dijelovima filma zvuk je los u smislu da je pokupljeno dosta pozadinskih zvukova kojima tu nije mjesto. Svakako treba otici u kino i pogledati, sve u svemu Jasmila je napravila dobar posao. :thumbup:
ljubav_aha

#246 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

kiki-miki wrote:Prvi moj utisak tokom gledanja filma i nakon toga je - tuga.Tuga zbog odnosa dvoje ljudi koji se vole,ali koje se naprasno toliko otuđe jedno od drugog,da mi se tokom nekih scena plakalo.Nema puno priče,ali su neke scene toliko slikovite da možete osjetiti sami njihove probleme.

Ima nekih,meni lično nedovršenih scena,ali može biti da je Jasmila željela tako da bude.A kraj mi je nekako totalno nedorečen.Da ne detaljišem zbog onih koji ga nisu pogledali,ali imaju namjeru.

U svakom slučaju preporučujem da ga pogledate. :)

hm,nedorecen ...
karanana

#247 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by karanana »

znaci nesto ko grbavica? ispod prosjeka, ali zbog silne fame i price oko njega neprihvatljivo je reci da je los. ali za razliku od grbavice koja je meni bas plitka, vidim da se vec od ljudi koji su ga vidjeli barem plitkost ovoga kritikuje.
theTruePath

#248 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by theTruePath »

I jel vam film uklonio ikakve predrasude(jasmila kaze to joj je izmedju ostalog bio cilj)? :)
ljubav_aha

#249 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote:I jel vam film uklonio ikakve predrasude(jasmila kaze to joj je izmedju ostalog bio cilj)? :)
kako ce film ukloniti tzv. i samo-zvane predrasude,kad film doslovno oslikava BiH svakodnevnicu :!: :?:
hadzun

#250 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by hadzun »

alica.k wrote:gledljiv je. bolji od avatara.
:thumbup:
ostalo je dosta stvari nedoreceno, a po meni je to dobro odradjeno. ovde se ne zauzimaju strane...... 8)

ono sto je pokvarilo ukupnu atmosferu (narusenu i losim stolicama od kojih ledja otpadaju) je divljanje grupe koncentrisane na tribinama, u momentima filma koji maksimalno ismijavaju jadnog amara (leon) dok on u zanosu (uzrokovane vjerskim osvjestenjem :-) ) pegla druge nebuloznim upadima (npr dok se havlja bajramski rucak kod nane).
kad ga je nana poslala u PM na tribinama je nastala onanija, sto j epo meni degutantno. ocito je da su mnogi dosli sa predrasudama na premijeru, nazalost............... :run:
Post Reply