Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
KaraMfil

#226 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by KaraMfil »

statix wrote:@karamfil
Ako nas Allah hrani, zasto ja svaki dan radim 8 sati? Kada ne bih radio sta bi jeo?
Jesi ti cula za glagol survive ili je i po tebi sve harmonicno na ovom svijetu?
Heheheh ovo sam i ocekivala da budem iskrena, jer od citavog posta samo na ovo ciljas?? Dobro, Jesi li ti cuo za ljude raznih drustvenih statusa? bogatije i siromasnije? ili po tebi svi rade 8 sahata svaki dan, imaju ista primanja i jednako zive i trose ??? Naravno da vazi ona :vezi kamilu pa ce je i Allah cuvati. Dakle radi i uzimaj svoju nafaku koja nije ista kao i moja i bilo cija ... eto
Esselamu alejkum
HAVANA

#227 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by HAVANA »

Prodajem visoku zgradu.Cijena sitnica.
statix

#228 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by statix »

Tu nisam cuo, ali jesam onu: Uzdaj se use i u svoje kljuse
NIN

#229 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by NIN »

arzuhal wrote:Moje pitanje je prosto: šta su ti Arapi napravili, u toku 1500-2000 godina, od visokih nastambi? Šta su napravili uopće od građevina (pa mi nabrojiš: džamiju Tuluniju u Kairu, to, to...)? Kakvi su Arapi bili neimari, graditelji, kroz povijest i koliko je njihova kultura i civilizacija bila karakteristična po tome, a naspram drugih civilizacija?

O tome mi pričaj :)
Pricat cemo, nije prblem samo sto mene buni kako jedan tako nacitan i informiran covjek moze vjerovati u price tipa 'visoke zgrade i potresi su predznak kraja svijeta...' To mene buni. Al' haj' neise...

Nego, kontekst je u pitanju: Arapi su mnogo toga napravili! Arapi su gradili kako piramide Egipcanima tako i kojekakve kule ostalim Semicanima kroz historiju. Oni su plovili pod Fenicanima, oni su trgovali pod Hetitima. Nije bitno. Ali ono sto je ovdje najbitnije je to da su oni gradili, doduse u proslosti. Danas, danas se gotive i drze robove kao sto su uostalom i cinili od kad je njihova civilizacija uznapredovala. Samo sto je to danas malo upakovano i nisu svi u mogucnosto to raditi. Jedni trpe genocid, drugi forsiraju kvazi-demokratiju, dok treci uzimaju planine dolara na roblju. Znam, za sve su krivi Britanci, i jesu. Znas li da u arapskom ne postoji odrednica za Arapina, tj. Arabiju? Ljudi su na sasvim drugoj frekvenciji nego mi, Evropljani. Nema kod njih nacija, drzava i tih idiotluka, barem ne od skora. Ljudi, morate shvatiti da se razlicite kulture moraju percipirati na sebi svojstven i relativan nacin. Pogresno je sve mjeriti po sebi, pogresno je mjeriti drugog covjeka po sebi, a komoli covjeka koji dolazi 3-4 hiljade kilometara juznije od tebe i iz totalno drugacije kulture, sa totalno drgacijom tradicijom. Dzaba ba islam i kojekakvi zakonici. Ne moRe Bosnji niko flasu iz ruke uzet', pa ni deset DZ.S-ova.

Ja sam dole godima i znam kako kontaju, tj. kakav im je mentalitet. Naime, svaka kultura ima svoj mentalitet, kako se to u narodu kaze. Pod mentalitetom citaj prioriteti. Ja radim sa svim mogucim nacijama koje mozete zamisliti i nemate pojma koje su razlike medju nama, ali jedino onda kada uzmemo nase ustaljene priorite u obzir. Ti mozes biti dobar k'o hljeb ali drugome si zao ako nisi kalibriran po njegovoj hijerarhiji prioriteta, pogotov' ako je posao u pitanju.

Odo', ne mogu vise...

I da, @arzuhal, Arapi danas na Bliskom nista nisu izgradili - za sve sto je dole izgradjeno oni su unajmili zapadnjake svojim dolarima (cak i prije americke ekspanzije, u doba Tita, moj ujak je isao kod Sadama da im gradi). Inteligencija u njihovom svijetu je nepoznat pojam, i to je cinjenica, ti to volio ili ne. Eh sad, sta je uzrok tome jeste delikatno za pricu i o tome mozemo do sutra pa bujrum!

Pozdrav...
kukuruz_kokicar

#230 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by kukuruz_kokicar »

zlafa wrote:@ KaraMfil Allah te nagradio na odgovoru

@Ateista opet pitanja za koja On licno nie duzan nama objasnjavati nista. Zar ne ? isto vrijedi i za kokicara.. U suri Al-Baqara 30-33 ajeta Allah s.w.t. govori o tome. Ja cu ukratko reci kada su meleki rekli Zar ce Ti namjesnik na zemlji biti onaj koji ce nered praviti i zulum ciniti. onda ih je Allah s.w.t. pitao o imenima stvari a oni su rekli da znaju sto im On dozvoli, a Adema je vec poducio imenima svih stvari.. i on im je rekao imena .. i na kraju je Allah s.w.t. zavsrio rijecima " Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono sto javno cinitie i ono sto krijete ". I spomenut cu slucaj Isa .a.s. ( Isusa za onog ko ne zna) kada mu je sejtan dosao i nagovarao ga da ako je sve sudbina i zapisano da skoci sa stijene pa ako je sudzeno prezivjet ce ako nije nece. Ovaj mu je odgovorio mudro nije moje da iskusavam Allaha, vec je Allahovo da iskusava mene.
Nadam se da sam donekle priblizio svoj stav tebi.. A covjek sam i sklon greskama..
Dakle tvoje misljenje je da je bozija pravda izvan naseg poimanja dobra i zla. Sto po meni znaci da niti jedan covjek ne moze taj shvatiti boziji 'plan' i shvatiti bozije kriterije dobra i zla.
Otkud onda ljudima pravo da u ime Boga cine zlo? Npr. Iran - ubili su ljude pod optuzbom da su poveli rat protiv Boga. Da nije strasno bilo bi pravo smijesno.
Bas me zanima koje su materijalne dokaze prilozili da bi dokazali da su ti ljudi vodili rat protiv Boga. Kojim se to vojnim strategijama bori protiv Boga? Kojim oruzjem?
Isto se desavalo i sirom krscanskog svijeta u proslosti. To me podsjeti na naredjenje monaha i vojskovodju Arnaud Abbota Pobijte ih sve, Bog ce znati ko je pravednik prije nego sto ce ubiti 20.000 ljudi (zena, djece i muskaraca) optuzenih da su katari.

Drugo pitanje je sta mislis da su skrivili drugi svjetovi da budu unisteni zbog ljudske pohlepe i zla? Pod tim svjetovima smatram i zivotinje i biljke i sve one oblike zivota na Zemlji i u Svemiru koje jos nismo otkrili. Zivotinje sasvim sigurno osjete patnju mada sa njima ne mozemo pricati o smislu zivota, ali nam o istom smislu mogu puno reci na neke neizravne nacine.
Updated

#231 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Updated »

arzuhal wrote:Razumijem da su aktuelna dešavanja (Haiti i Burdž Halifa) ponukali postavljača teme da svoju temu ograniči na samo dva predznaka Dana sudnjeg, kazana pouzdanom predajom od Posljednjeg poslanika, alejhi-selam.
Odgovor na to, od strane onih koji ne vjeruju u riječi Alejhi-selama, može biti pretpostavljen...
Također, ima već negdje tema o predznacima Dana sudnjeg. Ali bih, upravo zbog onih koji i ne vjeruju u Objavu, dodao još neke od predznaka tog Časa.
Obzirom da ima dosta ljudi koji religiju, Kur'an, obredoslovlje, itd. smatraju anahronizmom, reliktom napaćene svijesti, močvarom i živim blatom što guta slabe karaktere koji ne znaju ili se ne usuđuju kritički da promišljaju, a vjernike i vjernice vide kao obeshrabrene muškarce i žene raznolikim egzotičnim pričama, nastalih u šatorima beduinskih nomada, da počnu da misle svojom glavom i prestanu da vjeruju bajkama koje su im namjenski servirane i još se im se to čini, a oni lete ka njima grlom u jagode - treba navesti još nekoliko predznaka tog Časa. Posebno stoga što ti koji ne vjeruju u Jednog i Jedinog Stvoritelja, očekuju skorašnji nestanak religije i religijske svijesti, te konačni prelazak čovječanstva na neki viši level svijesti i stanje duha, onog čovječanstva koje će se sa stidom sjećati svog religioznog djetinjstva...
Dakle, neki od predznaka tog Dana, a prema riječima Allahova poslanika, alejhi-selam, su i:
- Nestanak Kur'ana na Zemlji (doći će vrijeme kada neće biti nigdje ispisanog ajeta, niti će iko znati išta napamet od Kur'ana...);
- Nestanak Ka'be u Mekki, jer neće biti nikog zainteresovanog da je hodočasti..;
- Doći će doba kada niko na planeti neće više izgovarati Allah, Allah ...;
- A prije svih tih stvari: islam će nestajati sa svih meridijana na kojima ga sad ima i povući će se u Medinu, baš u grad iz kojeg je i krenuo da se širi svijetom...

(Ukoliko zatreba da se ove tačke potkrijepe jasnim citatima hadisa - nema problema. Ovo samo napominjem zbog moguće osude od strane neke moje braće u vjeri koji mi mogu prigovoriti na proizvoljnosti, itd.)

Šta oni koji ne vjeruju u riječi Muhammeda, alejhi-selam, vele o ovim predznacima Dana sudnjeg? Jel da je bilo za očekivat?
Nakon sve price, vratih se na ovaj Arzuhalov post i podebljah ono sto mi se cini najvaznije.
Zahvaljujuci razvoju graficke industrije i komunikacijskih sredstava, "jazije", odnosno, pisanih oblika Kurana ima vise nego ikad prije. Sve je veci broj hafiza, a broj muslimana u svijetu se povecava srazmjerno povecanju cjelokupnog stanovnistva.
Dakle, ako je Dan sudnji blizu, onda je na pomolu veliki genocid nad muslimanima svijeta.
Nakon ovog posta, i svih dogadjanja u posljednjih petnaest godina, ja sam zabrinut.
Post Reply