arzuhal wrote:Moje pitanje je prosto: šta su ti Arapi napravili, u toku 1500-2000 godina, od visokih nastambi? Šta su napravili uopće od građevina (pa mi nabrojiš: džamiju Tuluniju u Kairu, to, to...)? Kakvi su Arapi bili neimari, graditelji, kroz povijest i koliko je njihova kultura i civilizacija bila karakteristična po tome, a naspram drugih civilizacija?
O tome mi pričaj

Pricat cemo, nije prblem samo sto mene buni kako jedan tako nacitan i informiran covjek moze vjerovati u price tipa 'visoke zgrade i potresi su predznak kraja svijeta...' To mene buni. Al' haj' neise...
Nego, kontekst je u pitanju: Arapi su mnogo toga napravili! Arapi su gradili kako piramide Egipcanima tako i kojekakve kule ostalim Semicanima kroz historiju. Oni su plovili pod Fenicanima, oni su trgovali pod Hetitima. Nije bitno. Ali ono sto je ovdje najbitnije je to da su oni gradili, doduse u proslosti. Danas, danas se gotive i drze robove kao sto su uostalom i cinili od kad je njihova civilizacija uznapredovala. Samo sto je to danas malo upakovano i nisu svi u mogucnosto to raditi. Jedni trpe genocid, drugi forsiraju kvazi-demokratiju, dok treci uzimaju planine dolara na roblju. Znam, za sve su krivi Britanci, i jesu. Znas li da u arapskom ne postoji odrednica za Arapina, tj. Arabiju? Ljudi su na sasvim drugoj frekvenciji nego mi, Evropljani. Nema kod njih nacija, drzava i tih idiotluka, barem ne od skora. Ljudi, morate shvatiti da se razlicite kulture moraju percipirati na sebi svojstven i relativan nacin. Pogresno je sve mjeriti po sebi, pogresno je mjeriti drugog covjeka po sebi, a komoli covjeka koji dolazi 3-4 hiljade kilometara juznije od tebe i iz totalno drugacije kulture, sa totalno drgacijom tradicijom. Dzaba ba islam i kojekakvi zakonici. Ne moRe Bosnji niko flasu iz ruke uzet', pa ni deset DZ.S-ova.
Ja sam dole godima i znam kako kontaju, tj. kakav im je mentalitet. Naime, svaka kultura ima svoj mentalitet, kako se to u narodu kaze. Pod mentalitetom citaj
prioriteti. Ja radim sa svim mogucim nacijama koje mozete zamisliti i nemate pojma koje su razlike medju nama, ali jedino onda kada uzmemo nase ustaljene priorite u obzir. Ti mozes biti dobar k'o hljeb ali drugome si zao ako nisi kalibriran po njegovoj hijerarhiji prioriteta, pogotov' ako je posao u pitanju.
Odo', ne mogu vise...
I da, @arzuhal, Arapi
danas na Bliskom
nista nisu izgradili - za sve sto je dole izgradjeno oni su unajmili zapadnjake svojim dolarima (cak i prije americke ekspanzije, u doba Tita, moj ujak je isao kod Sadama da im gradi). Inteligencija u njihovom svijetu je
nepoznat pojam, i to je cinjenica, ti to volio ili ne. Eh sad, sta je uzrok tome jeste delikatno za pricu i o tome mozemo
do sutra pa bujrum!
Pozdrav...