Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Locked
Bosnolog

#226 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Bosnolog »

osa wrote:
Bosnolog wrote:
@Osa nemoj da umres prije nego se kloniras,mogla bi nestati drzava Hrvatska nedaj boze,..a reci mi da li bi pristao da napravimo dvojac /blizance da nam spasi i nasu BiH kojoj prijeti nestanak, i kakva je cijena tog po BiH spasonosnog dara :mrgreen: ????????........
kad se izgube argumenti vezani za temu počne se malo trolovati, neka , neka, meni ne smeta.
Nije osa trolovanje nego fakat kontam kakvo bi imali nezamjenjivo blago da tebe imamo za stratega ali tek sto bi imali vojskovodu koji bi nas cak i ujedino,ja sam konto da nema niko jaci od naesg/vaseg Travnicanina Cire kad hebi ga on ti nije ni do clanaka,ozbirom na vaznost uloge koju bi imao i da je Ciro bio samo trener Zmajeva,......a ti bi nam bio vojskovoda pa cak i drzavnik ,..... samo kazem da bih nam bio spasonosno potreban,.....Osa nemoj se ljutiti nista personalno nego samo na osnovu tvojih antirpotivnokontraverznih nubuloznih izjava i stavova na ovom portalu na vecini tema pa i ovoj,.....nisam to ja samo primijeti vecina objektivnih i realnih forumasatako misle .....nista personalno samo nastavi ,masta moze i radi svasta ,granice istoj nema a ti kako hoces shvati,....
madner

#227 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by madner »

osa wrote:
madner wrote:
osa wrote:
Hoces reci da cetri brigade 1995 su mogle uraditi vise nego 1992? Sta nam to kaze o snazi VRS?

Ni Srbija ni Hrvatska nisu mogle angazovat vece snage na duze vrijeme u BiH. Sto zbog logistike, sto zbog MZ. Jer da je HV mogao, zasto nije sprijecio potpuni slom HVO u srednjoj Bosni? Mini zelenu oluju koja je odpuhale plave :D
da se srednja bosna zauzela, onda bi mogli govoriti u slomu hvo i "zelenoj oluji", ovako kad ne znam koliko boraca armije, ne može poraziti par manjih brigada hvo, teško......
Dobro, protumaci mi ovo
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... gif/200px-[/img]

Ovo meni lici na potpuni slom HVO-a u srednjoj Bosni, ali mozda je bio i neki perfidni plan da se udje u okruzenje armije kako bi se vezale sto vece snage. :D
Bosanski_kralj

#228 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Bosanski_kralj »

osa wrote: vidi se da nisi poznavaoc rata, naime da je armija uzela te gradove prije operacija hv u bih i hrvatskoj ja bih se u potpunosti složio s mišljenjem da je možda mogla i ugasiti rs, ali kako i sam znaš to nije bio slučaj, peti korpus je krenuo kad je 2. krajiški korpus bio već praktički razbijen kad se bježalo iz grahova, glamoča itd., kad je voda bila u ušima. kad je hv stao stala je i armija, ne govori li ti to nešto.
Da li je HV mogao to napraviti bez ARBiH?
Je li znaš za dešavanja kod B.Novog kad je HV odlučio napasti bez podrške Armije, kako je prije toga bilo dogovoreno?
5.Korpus je stao kad je zato dobijeno naređenje. Postoje priče da je Nanić ubijen zbog toga što je odbio da izvrši takov naređenje, ali to su za sad samo priče
madner

#229 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by madner »

Bosanski_kralj wrote:
osa wrote: vidi se da nisi poznavaoc rata, naime da je armija uzela te gradove prije operacija hv u bih i hrvatskoj ja bih se u potpunosti složio s mišljenjem da je možda mogla i ugasiti rs, ali kako i sam znaš to nije bio slučaj, peti korpus je krenuo kad je 2. krajiški korpus bio već praktički razbijen kad se bježalo iz grahova, glamoča itd., kad je voda bila u ušima. kad je hv stao stala je i armija, ne govori li ti to nešto.
Da li je HV mogao to napraviti bez ARBiH?
Je li znaš za dešavanja kod B.Novog kad je HV odlučio napasti bez podrške Armije, kako je prije toga bilo dogovoreno?
5.Korpus je stao kad je zato dobijeno naređenje. Postoje priče da je Nanić ubijen zbog toga što je odbio da izvrši takov naređenje, ali to su za sad samo priče
5. Korpus je morao stati da je bio samo HVO a ne neka ozbiljna jedinica, cisto da logistika stigne jedinice.
Sta bi bilo kad bi bilo, BL vjerovatno ne bi uzeli tada, ali bez intervencije Srbije, VRS je u problemima.
felipe kajetano

#230 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by felipe kajetano »

Ne daj se @osa :D :sax:
felipe kajetano

#231 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by felipe kajetano »

osa wrote:
Bosnolog wrote:Ja sam davno zakljucio da je Osi desna strana u Hrvatskoj a lijeva u Srbiji,.....cojk je fenomen,....na ovom portalu,....da se nije gen.Bobetko klonirao,....... :mrgreen:
mislio sam da nikad od tebe neće biti napisan ovako kratak i jasan post, eto prevarih se, mašallah.
:D :lol:
kv99

#232 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by kv99 »

osa wrote:
kv99 wrote:
osa wrote:i nije me napadalo kako sam očekivao, nakon itjave o nesposobnosti armije da u većem obimu izvodi napadne borbene operacije, naravno samostalno.
rs je jedina mogla ugasiti hrvtska tj. njene oružane snage, mogla je i sa armijom i bez armije,
U pravu si da ABIH ne bi mogla sama da porazi cetnike ali nisi u pravu da bi ih HV sama mogla poraziti. HV nije sama mogla ni da izvede Oluju a kamoli da izvodi operacije u BIH :
-Pocevsi od prvih predpostavki za Oluju , oslobadanje Kupresa , to je cisto operacija ABiH . HV je samo usetala u vec prazan grad koji su cetnici napustili kad je ABIH zauzela Kupreska vrata ( ne znam koliko si ko stanovnik Siska upoznat sa tim krajem ali ako si ikad isao autom putem Bugojno-Kupres bas onim terenom kojim je ABIH krcila put prema Kupresu bice ti sve jasno sta je sve bilo potrebno za tu operaciju ).
-Isto tako su sve one sljedece operacije ( Skok 1 i 2 , Ljeto ) koje su stvorile uslove za Oluju su izvedeni kad su cetnici bili zaokupljeni borbama od Vlasica i Majevice od proljeca 95 pa preko Sarajeva i onda Istocne BiH i Bihaca a ispravi me ako sam pogrijesio da tu nije bilo bas puno " bojovnika " .
- Sama Oluja je omogucena cinjenicom da je vecina i najbolje snage VRSK bila okrenuta prema 5 Korpusu koji je mjesecima prije toga vodio neprekidne borbe i koji je u Oluji napadao sinhronizovano sa HV .
- I onda dolazimo na operacije u BIH i situaciju da cetnici i pored tehnickih mogucnosti HV vecinu svojih snaga okrecu opet prema ...pogodi kome i to ne racunajuci Ozren, Treskavicu i sl vec bas Krajinu ( ako ne vjerujes "mudzahedinskoj propagandi " kao sto to tvoji na onom forumu vole da kazu procitaj analizu CIA o dogadzajima 92-95).
Tako ako hoces vec da spomenes kako je ABIH bila nesposobna da sama izvodi operacije onda se mozes "sjetiti " da ni HV nije mogla sama .
trebam li te podsjetiti da je hv u bih angažirala, jedan mali dio vojnih efektiva, 4. i 7. gardijska i par domobranskih pukovnija, gdje su tu jooš 1., 2., 3., 5., 9. gardijska, recimo dvije brigade policijskih specijalaca(cca 3500 ljudi s pričuvom), a o ostalom dijelu hv i domobranstva da ne govorimo, momci znam da je ružno to čuti, ali stvar je stajala onako kako sam rekao.
Ja sam tebe podsjetio kako je uspjela i ustvari doslo do Oluje na koju si tako ponosan ( djelovanjem HV u trenucima kad cu cetnici bili zaokupljeni borbama protiv AbIH a najociglednije je kad je najbolje i najbrojnije jedinice i opremu VRSK angazovala protiv 5 Korpusa ne samo mjesecima prije vec i u toku Oluje ) a vidim da ti kao i obicno uzimas mali detalj a ne gledas citavu sliku. Tvrdio si da je HV mogla sama da porazi VRS bez pomoci ABIH a imas ne samo svjedocenja boraca vec i citavu analizu iz CIA koja je pokazala da su cetnici bas u Bosanskoj Krajini vecinu svojih potencijala okrenuli prema ABiH na isti nacin kao i pred i u toku Oluje ( treba li jos na to da te podsjetim ) a ja te pitao zasto je tako ako im je veca opasnost prijetila od HV ? Kad spominjes 1 i 2 gardijsku i kako je HV mogla sama da porazi cetnike kako prodze kad je sama pokusala da zauzme " stoljetne rvacke gradove " Bosansku Dubicu , Bosanski Novi i Bosansku Kostajnicu :wink: Pogotovo jer je bas iz 2 gardijske dosta poginulih bilo iz Siska pa me cudi Osa da si i to " zaboravio " .
Orbini

#233 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Orbini »

Zali Boze poginulih vojnika ABiH prilikom oslobadjanja nekoliko mjesta na teritoriji Hrvatske poput Plitvica,..
Ne samo da je Armija BiH usla sama u neke opstine u BiH, vec je to uradila i u Hrvatskoj.
Na ulazu u Kupres je na tabli stajalo "merhaba ustase", cisto da se zna ko je tu prvi dosao.
Broj 1

#234 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Broj 1 »

Ma osa besposlicar pa nalazi zabavu ovdje, a mladi se popale i hajmo tako povazdan.

Moj OSA da vam nije bilo naivnog Alije ne bi Hrvatska nikada ni postojala. Vi trebate da se svaki dan zahvalite Bogu sto je Alija sprijecio regrutovanje Bosnjaka kada je rat u vas poceo.
Takodje ni u Oluju ne bi nikada zavrsili uspjesno da nije bilo ABiH i zdruzenog udara. Jos bi se vi naguzivali sa Srbima i oko Zadra i po Slavoniji i Lici.
Mi bi oslobodili citavu BiH da su Hrvati samo vratili pokradeno oruzja sto je bio namjenjen ABiH .
Vidimo se akobogda, ja mislim ubrzo, jer mecka na Balkanu nikad ne prestaje igrati.
osa

#235 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by osa »

kv99 wrote:
osa wrote:
kv99 wrote:
U pravu si da ABIH ne bi mogla sama da porazi cetnike ali nisi u pravu da bi ih HV sama mogla poraziti. HV nije sama mogla ni da izvede Oluju a kamoli da izvodi operacije u BIH :
-Pocevsi od prvih predpostavki za Oluju , oslobadanje Kupresa , to je cisto operacija ABiH . HV je samo usetala u vec prazan grad koji su cetnici napustili kad je ABIH zauzela Kupreska vrata ( ne znam koliko si ko stanovnik Siska upoznat sa tim krajem ali ako si ikad isao autom putem Bugojno-Kupres bas onim terenom kojim je ABIH krcila put prema Kupresu bice ti sve jasno sta je sve bilo potrebno za tu operaciju ).
-Isto tako su sve one sljedece operacije ( Skok 1 i 2 , Ljeto ) koje su stvorile uslove za Oluju su izvedeni kad su cetnici bili zaokupljeni borbama od Vlasica i Majevice od proljeca 95 pa preko Sarajeva i onda Istocne BiH i Bihaca a ispravi me ako sam pogrijesio da tu nije bilo bas puno " bojovnika " .
- Sama Oluja je omogucena cinjenicom da je vecina i najbolje snage VRSK bila okrenuta prema 5 Korpusu koji je mjesecima prije toga vodio neprekidne borbe i koji je u Oluji napadao sinhronizovano sa HV .
- I onda dolazimo na operacije u BIH i situaciju da cetnici i pored tehnickih mogucnosti HV vecinu svojih snaga okrecu opet prema ...pogodi kome i to ne racunajuci Ozren, Treskavicu i sl vec bas Krajinu ( ako ne vjerujes "mudzahedinskoj propagandi " kao sto to tvoji na onom forumu vole da kazu procitaj analizu CIA o dogadzajima 92-95).
Tako ako hoces vec da spomenes kako je ABIH bila nesposobna da sama izvodi operacije onda se mozes "sjetiti " da ni HV nije mogla sama .
trebam li te podsjetiti da je hv u bih angažirala, jedan mali dio vojnih efektiva, 4. i 7. gardijska i par domobranskih pukovnija, gdje su tu jooš 1., 2., 3., 5., 9. gardijska, recimo dvije brigade policijskih specijalaca(cca 3500 ljudi s pričuvom), a o ostalom dijelu hv i domobranstva da ne govorimo, momci znam da je ružno to čuti, ali stvar je stajala onako kako sam rekao.
Ja sam tebe podsjetio kako je uspjela i ustvari doslo do Oluje na koju si tako ponosan ( djelovanjem HV u trenucima kad cu cetnici bili zaokupljeni borbama protiv AbIH a najociglednije je kad je najbolje i najbrojnije jedinice i opremu VRSK angazovala protiv 5 Korpusa ne samo mjesecima prije vec i u toku Oluje ) a vidim da ti kao i obicno uzimas mali detalj a ne gledas citavu sliku. Tvrdio si da je HV mogla sama da porazi VRS bez pomoci ABIH a imas ne samo svjedocenja boraca vec i citavu analizu iz CIA koja je pokazala da su cetnici bas u Bosanskoj Krajini vecinu svojih potencijala okrenuli prema ABiH na isti nacin kao i pred i u toku Oluje ( treba li jos na to da te podsjetim ) a ja te pitao zasto je tako ako im je veca opasnost prijetila od HV ? Kad spominjes 1 i 2 gardijsku i kako je HV mogla sama da porazi cetnike kako prodze kad je sama pokusala da zauzme " stoljetne rvacke gradove " Bosansku Dubicu , Bosanski Novi i Bosansku Kostajnicu :wink: Pogotovo jer je bas iz 2 gardijske dosta poginulih bilo iz Siska pa me cudi Osa da si i to " zaboravio " .

o toj bitci smo već pisali, nema tu nikakvih, nepoznanica, čista pobjeda vrs, loše planirana i preuranjena operacija, bez jasnih ciljeva, pokrenutaa bez znanja glavnog stožera, vjerojatno je gen. vrbanac mislio dobiti koju zvjezdicu pa je na svoju ruku pokrenuo tu operaciju(nakon nje je smjenjen).ali rat nisu samo dobijene bitke i gubi se ponekad.
osa

#236 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by osa »

tetakk wrote:@osa nasao pricati o trolovanju... ma ajde bre :-)
De nam malo o Krizancevom Selu nisi odavno.

Mogli smo u Krajini zauzeti jos toga.
Sjecam se poslije zadnjeg srpskog pokusaja kontraofanzive izmedju S.Mosta i Prijedora u kojoj nam ni pera nisu odbili, kako je logistika dovlacila velike kolicine granata i price o oslobadjanju Prijedora.
U tom vremenu smo imali velikog saveznika u "panici" i nemoci koja je nastupila kod cetnika, a i srpskog stanovnistva koje je do tada samo na TV gledala kako njihovi "junaci" granatiraju. Na radiu su molili da se stanovnistvo ne iseljava, jer je to samo par granata. Situacija je bila slicna onoj iz 1992 gdje su oni na isti nacin stvarali paniku po hrvatskim i bosnjackim naseljima ispaljujuci na njih par granata.
Svako ko je bio u jedinicama koje neko "goni" zna sta je panika. Osjetio sam to u Posavini, a i oko Kljuca gdje smo uspijeli da pobjedimo tu paniku zaustavljajuci cetnike i prebacujuci paniku i nemoc njima.

sve se to desilo nakon raspada 2. krajiškog korpusa, najbolji pokazetelj mogućnosti (napadnih) 5. korpusa ti je akcija u jesen 1994., koja je završila maltene padom bihaća, prouči tko je napao srbe na livanjskom polju i time rateretio bihać, naime niti jedan od korpusa armije bih nije ni da ne kažem čime mrdnuo, drugi primjer osposobljenosti ti je akcija 4. korpusa na veležu i podveležju također u jesen 1994, također potpuni debakl.momci malo više samokritičnosti.
kv99

#237 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by kv99 »

osa wrote:
o toj bitci smo već pisali, nema tu nikakvih, nepoznanica, čista pobjeda vrs, loše planirana i preuranjena operacija, bez jasnih ciljeva, pokrenutaa bez znanja glavnog stožera, vjerojatno je gen. vrbanac mislio dobiti koju zvjezdicu pa je na svoju ruku pokrenuo tu operaciju(nakon nje je smjenjen).ali rat nisu samo dobijene bitke i gubi se ponekad.
Pisalo se o tom debaklu ( kojeg si ti " zaboravio" kad si pisao tvoj hvalospjev o nepobjedivoj HV ) i " podsjetio " sam te i o Kupresu , Skoku 1, 2 i Ljetu ( sve one preduslove za Oluju bez kojih ne bi bila moguca ) pa sve kako je u trenutku Oluje veci i najbolji dio VRSK bio zauzet borbama sa 5 Korpusom, kako cu cetnici u Bosanskoj Krajini najveci dio svojih jedinica postavili prema ABiH , ...a ti ni rijeci poslije o tvoj tezi kako je HV mogla sama da porazi cetnike :shock: HV nigdje , ni u Hrvatskoj a ni u Bosni i Hercegovini nije mogla da porazi cetnike bez pomoci ABIH pa se sada pokusavas da izvuces skretanjem teme . E moj Osa vidim da je kurs za policajca ostavio veliki uticaj na tebe :wink:
osa

#238 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by osa »

kv99 wrote:
osa wrote:
Pisalo se o tom debaklu ( kojeg si ti " zaboravio" kad si pisao tvoj hvalospjev o nepobjedivoj HV ) i " podsjetio " sam te i o Kupresu , Skoku 1, 2 i Ljetu ( sve one preduslove za Oluju bez kojih ne bi bila moguca ) pa sve kako je u trenutku Oluje veci i najbolji dio VRSK bio zauzet borbama sa 5 Korpusom, kako cu cetnici u Bosanskoj Krajini najveci dio svojih jedinica postavili prema ABiH , ...a ti ni rijeci poslije o tvoj tezi kako je HV mogla sama da porazi cetnike :shock: HV nigdje , ni u Hrvatskoj a ni u Bosni i Hercegovini nije mogla da porazi cetnike bez pomoci ABIH pa se sada pokusavas da izvuces skretanjem teme . E moj Osa vidim da je kurs za policajca ostavio veliki uticaj na tebe :wink:
momče nema skretanja s teme, napisah već post više mogućnosti armije, imaš ofenzivu kod bihaća i na veležu 1994. , kako su završile znaš, ili će opet vjerojatno početi priča, ma mogli smo mi , ali nije dala politika. mi smo recimo bljesak odradili lijevom rukom, specijalci mupa, nešto malo gardista i hv, za jedan dan, zarobili cijelu brigadu, lijepo ih pustili u rs po njihovoj želji, čisto i po ratnom pravu.
kv99

#239 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by kv99 »

osa wrote:

Sjecam se poslije zadnjeg srpskog pokusaja kontraofanzive izmedju S.Mosta i Prijedora u kojoj nam ni pera nisu odbili, kako je logistika dovlacila velike kolicine granata i price o oslobadjanju Prijedora.
U tom vremenu smo imali velikog saveznika u "panici" i nemoci koja je nastupila kod cetnika, a i srpskog stanovnistva koje je do tada samo na TV gledala kako njihovi "junaci" granatiraju. Na radiu su molili da se stanovnistvo ne iseljava, jer je to samo par granata. Situacija je bila slicna onoj iz 1992 gdje su oni na isti nacin stvarali paniku po hrvatskim i bosnjackim naseljima ispaljujuci na njih par granata.
Svako ko je bio u jedinicama koje neko "goni" zna sta je panika. Osjetio sam to u Posavini, a i oko Kljuca gdje smo uspijeli da pobjedimo tu paniku zaustavljajuci cetnike i prebacujuci paniku i nemoc njima.

sve se to desilo nakon raspada 2. krajiškog korpusa, najbolji pokazetelj mogućnosti (napadnih) 5. korpusa ti je akcija u jesen 1994., koja je završila maltene padom bihaća, prouči tko je napao srbe na livanjskom polju i time rateretio bihać, naime niti jedan od korpusa armije bih nije ni da ne kažem čime mrdnuo, drugi primjer osposobljenosti ti je akcija 4. korpusa na veležu i podveležju također u jesen 1994, također potpuni debakl.momci malo više samokritičnosti.
Kad vec spominjes operacije iz 1994 sto se ne "sjetis " a vec sam ti o tome pisao Kupres te iste godine koji vam je ABIH oslobodila ? Sto tada nisi samokritican ? Sto niste sami mogli da oslobodite Kupres vec je to za vas odradio 7 Korpus ( isti onaj koji je skinuo cetnike sa Vlasica marta 1995 kad vec spominjes napadne operacije tipa Bljesak te iste godine. Pogledaj samo kartu i teren , jacinu i spremnost cetnika na te dvije lokacije pa usporedi te dvije operacije ) ?
Last edited by kv99 on 14/01/2010 12:55, edited 1 time in total.
Alfa_Ze

#240 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Alfa_Ze »

osa wrote: da se srednja bosna zauzela, onda bi mogli govoriti u slomu hvo i "zelenoj oluji", ovako kad ne znam koliko boraca armije, ne može poraziti par manjih brigada hvo, teško......
U Pomoc Braco Srbi ! (Junastvo HVO-a Travnik )
http://www.youtube.com/watch?v=dLEhpcke ... re=related

evo malo i o dogovorenoj ''slavnoj'' Oluji :dance:

Vjezba bežanije
http://www.youtube.com/watch?v=tJICyxsi ... re=related

Srpski tenkovi bjezeci pred Olujom pregazili srpske civile
http://www.youtube.com/watch?v=0o32wI3_ ... ed&search=
osa

#241 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by osa »

kv99 wrote:
osa wrote:

Kad vec spominjes operacije iz 1994 sto se ne "sjetis " a vec sam ti o tome pisao Kupres te iste godine koji vam je ABIH oslobodila ? Sto tada nisi samokritican ? Sto niste sami mogli da oslobodite Kupres vec je to za vas odradio 7 Korpus ( isti onaj koji je skinuo cetnike sa Vlasica marta 1995 kad vec spominjes napadne operacije tipa Bljesak te iste godine. Pogledaj samo kartu i teren , jacinu i spremnost cetnika na te dvije lokacije pa usporedi te dvije operacije ) ?
šta nije jasno u vezi s kupresom tko je zauzeo kupres i tko ga i dan danas kontrolira, a priče o tabli na ulazu što napisa netko" merhaba ustaše", za ostavi za snimanje filmova. čuj karte jačina, mi to odradismo, kao i luju, kao icincar, i livanjsko polje i skok 1, skok 2, južni potez, i to sa nekih 10 000 vojnika +hvo, realnom dosta.
kv99

#242 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by kv99 »

osa wrote:
kv99 wrote:
osa wrote:
šta nije jasno u vezi s kupresom tko je zauzeo kupres i tko ga i dan danas kontrolira, a priče o tabli na ulazu što napisa netko" merhaba ustaše", za ostavi za snimanje filmova. čuj karte jačina, mi to odradismo, kao i luju, kao icincar, i livanjsko polje i skok 1, skok 2, južni potez, i to sa nekih 10 000 vojnika +hvo, realnom dosta.
Kao sto sam bio u pravu kad sam ti rekao da si barem autom prosao Bugojno -Kupres bilo bi ti sve jasno ko ga je oslobodio jer bi tada shvatio sta znaci popeti se do Kupreskih Vrata iz Bugojna a onaj ko drzi Kupreska Vrata taj drzi i Kupres ( samo ime ti sve kaze ono sto je HV bolno saznala 1992 ) . Vidim da su te slagali ko je i kada oslobodio Kupres pa evo dokaza, sjedi u uzivaj 7 Korpus na Kupreskim Vratima ( slobodno iskljuci ton ako ne vjerujes komentatoru , samo pogledaj snimak ko je na Kup. Vratima i koji je ono dole grad u kojem su tada usetali HV poslije povlacenja cetnika ):

http://www.youtube.com/watch?v=PMdd4eL0IgA

Kao sto sam ti ranije rekao Kupres vam je oslobodila Armija Bosne i Hercegovine 1994 ( spominjes kako je bila nekompetentna za izvodzenje ofanzivnih operacija pa vidim da ti odsustvo samokritike nije jedina mana koju posjedujes ) a i za sve ove operacije kao sto sam ti naveo , izvedene su kad cu cetnici angazovali vecinu svojih snaga prema ABiH i to jos jednom pokazuje kako tvoja teza kako je HV sama mogla da porazi cetnike ne pije vode. Ni operacije pred a ni samu Oluje niste mogli da izvedete bez AbIH koja je za sebe vezala vecinu i najbolje formacije cetnika ne samo sirom BiH vec bas i one za koje tvrdis da ste ih vi porazili .
Last edited by kv99 on 14/01/2010 13:42, edited 1 time in total.
madner

#243 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by madner »

Cekam jos analizu podviga HV-e u srednjoj Bosni.
osa

#244 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by osa »

kv99

ma kakva vrata, tko uze kupres i tko ga i danas drži, pusti brda, držali su i srbi sva brda oko sarajeva, ali ne uzeše sarajevo.
osa

#245 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by osa »

madner wrote:Cekam jos analizu podviga HV-e u srednjoj Bosni.
kud ćeš veći podvig od opstanka u borbi 10:1, šta su trebali zuzeti zenicu, da bi ti to smatrao podvigom, armija bi napravila posao da je uzela cijelu srednju bosnu, kako znamo, nije, kao uostalom i ništa prije ni poslije toga (ništa bitno), do početka ofenzive hv-a.
Chisum

#246 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Chisum »

Koji debil. Neumoran sa naprdjivanjem.
kv99

#247 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by kv99 »

osa wrote:kv99

ma kakva vrata, tko uze kupres i tko ga i danas drži, pusti brda, držali su i srbi sva brda oko sarajeva, ali ne uzeše sarajevo.
Za razliku od Sarajeva , Kupres je napusten kad su brda zauzeta , isto onako kao i Knin. Ni tu nisu cetnici pruzali otpor u gradu vec su pobjegli cim su dominantni objekti oko grada pali . I Kupres je uzela ABIH jer su cetnici napustili grad cim su pala Kupreska Vrata na koja su se popela ABiH ( kazem ti pogledaj snimak ili bujrum malo u Bosnu kad nam vec ovako pametujes iz Siska pa pogledaj malo vidjeces da nije bas sve onako kako te je Smiljko Sagolj i Tudzman naucio). HV je unisla tek kad je grad bio prazan a poslije jedinica ABIH koje su vec bile u gradu.
Kakve ima veze ko ga danas drzi sa time ko ga je uzeo 94 ? Vama su cetnici predali Jajce 95 ali ga danas Bosnjaci drze :wink:

Dobart ti je taj 10: 1 :-D Steta sto niste te supermene doveli da vam oni odrade Oluju, sto ste onoliko gomilali jedinice da ostvarite vojnu nadmoc od 150 000 - 50 000 kad ste ocigledao to mogli da odradite sa 5 000 bojovnika iz Sredje Bosne :-? Ili ste vi u HV / MUPu toliko nekompetentni i kukavice da ste morali da imate brojcanu nadmoc od 3:1 + svu onu tehniku a ovi u S. Bosni se borili protiv 10 puta jaceg neprijatelja :wink: Znam da onom forumu gdje se okupljate i djelite takve bisere kazete da je 7 000 bojovnika samo odbranilo S. Bosnu od pomahnitalih mudzahedina pa to onda znaci da je citavih 70 000 vojnika AbIH napadalo :shock: Mora da je ABIH imala vojnika kao i Kineska armija cim je mogla toliko vojnika da skoncentrise samo protiv Srednje Bosne a ne brojeci onda sve ono prema Hercegovini ( Mostar, Konjic, Jablanica) , Gornji Vakuf, pa onda prema cetnicima ( od Donjeg Vakufa, Vlasica, Maglaja, Vozuce, Doboja, citavog Tuzlanskog kraja , Olova, oko Sarajeva, u Sarajevu, Gorazda i ostalih enklava + Bihac ). Izvini , mora da ni Kineska armija nije bila ravna ABiH u tom momentu cim je i pored svih ovij ostalih frontova da skoncentrise 70 000 vojnika protiv bojovnika iz S. Bosne :thumbup:
Last edited by kv99 on 14/01/2010 14:06, edited 3 times in total.
Alfa_Ze

#248 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Alfa_Ze »

osa wrote: ma kakva vrata, tko uze kupres i tko ga i danas drži, pusti brda, držali su i srbi sva brda oko sarajeva, ali ne uzeše sarajevo.
Sve je jasno u vezi Kupresa. Oslobodile su snage ABiH, ili tacnije 7.Korpus ABiH.Koliko su se snazno borile jedinice HVO, da su imali cak TRI MRTVA BOJOVNIKA 8-) 8-) !! Snage 7.Korpusa prepustaju grad Kupres jedinicama HVO, jer Kupres nikada nije bio bosnjacki grad !!

ARBiH - 7. Korpus "Operacija Kupres" (1.dio)
http://www.youtube.com/watch?v=2BLSBDUF ... re=related

ARBiH - 7. Korpus "Operacija Kupres" (2.dio)
http://www.youtube.com/watch?v=PMdd4eL0 ... re=related

HVO i ABiH u oslobađanju Kupresa
http://www.youtube.com/watch?v=XIyjKSqVF5I
madner

#249 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by madner »

osa wrote:
madner wrote:Cekam jos analizu podviga HV-e u srednjoj Bosni.
kud ćeš veći podvig od opstanka u borbi 10:1, šta su trebali zuzeti zenicu, da bi ti to smatrao podvigom, armija bi napravila posao da je uzela cijelu srednju bosnu, kako znamo, nije, kao uostalom i ništa prije ni poslije toga (ništa bitno), do početka ofenzive hv-a.
Stani junace, gdje je bilo 10:1?
Pa ne govorimo o Vakufu, nego o srednjoj Bosni. :D

Bošnjačko-hrvatski sukob, Armija Republike Bosne i Hercegovine u četiri ofenzive zauzela je velik dio prostora koji su bili pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane, gotovo cijelu srednju Bosnu (osim Novog Travnika, Viteza, Busovače, Kiseljaka, Kreševa, Žepča, dijela zavidovićke općine, Usore i dijela vareške općine) i dio Hercegovine: Konjic, Jablanicu te istočne i sjeverne dijelove mostarske općine.

A sta uradise 4 brigade HV u tom periodu?
Alfa_Ze

#250 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Alfa_Ze »

Chisum wrote:Koji debil. Neumoran sa naprdjivanjem.
Nebitan je tu ovaj debil ‘’Osa’’, koji eto nas ko ‘’pali’’!!
Bitno je na LAZI odgovoriti ARGUMENTOVANO, radi ove nase mladezi koja nije dozivjela ovaj protekli rat.
100 puta iznesena laz, postaje istinom !! To je nekada prolazilo, ali vise NE .
Locked