Osiguranje auta - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- iceman ze
#226 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Nazvao sam osiguranje nakon 2 godine. Premija kaska je ostala ista nepromjenjena. Po kom osnovu je racunaju, kad nisu ove 2 godine amortizacije odbili?
- holowey
#227 Re: NAPLATA OSIGURANJA
ako je ostala ista znaci da je manja nego prije dvije godine uzimajuci u obzir inflaciju... s druge strane, mozda su njihovi procjenitelji rizika odlucili da se za tu i tu marku/model vozila ili taj i taj dio zemlje nakon uracunate amortizacije treba povecati premija tako da si nominalno na istom... a uz to, nakon dvije godine te posmatraju kao novu musteriju tako da nemas vise one popuste koje si ranije imao... trebas to pitati konkretnu osiguravajucu kucu, oni ce to najbolje znati da objasne...iceman ze wrote:Nazvao sam osiguranje nakon 2 godine. Premija kaska je ostala ista nepromjenjena. Po kom osnovu je racunaju, kad nisu ove 2 godine amortizacije odbili?
- WildRedRose
#228 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ako moze pomoc, bila bih jaako zahvana.
Dobila sam ponudu za naplatu stete. medjutim, ponuda je 5x manja od predracuna salona .. Znam da je nemoguce naplatiti punu cijenu sa predracuna, ali , sta sada ? da li prihvatiti ili odbiti ? ako odbijam, koja je procedura ?
Realno, sa onim sto su ponudili, ne mogu popraviti sve sto je unisteno u sudaru.
Dobila sam ponudu za naplatu stete. medjutim, ponuda je 5x manja od predracuna salona .. Znam da je nemoguce naplatiti punu cijenu sa predracuna, ali , sta sada ? da li prihvatiti ili odbiti ? ako odbijam, koja je procedura ?
Realno, sa onim sto su ponudili, ne mogu popraviti sve sto je unisteno u sudaru.
- hopi
#229 Re: NAPLATA OSIGURANJA
pa zavisi jel misliš popravljati u ovlaštenom servisu ili neka druga radnja/servis
možeš prvi puta odbiti, sačekati malo će povećati ponudu ako i dalje ti ne bude dovoljno pozvati advokata
ali ne možeš dobiti keš tj punu cifru na ruke koju je ovlašteni servis predložio
možeš prvi puta odbiti, sačekati malo će povećati ponudu ako i dalje ti ne bude dovoljno pozvati advokata
ali ne možeš dobiti keš tj punu cifru na ruke koju je ovlašteni servis predložio
- WildRedRose
#230 Re: NAPLATA OSIGURANJA
1. hvala na odgovoru
Znam da ne mogu dobiti toliku cijenu, i svakako nisam ni mislila raditi u ovlastenom servisu jer je auto starije od 5 godina, i jer su skupi.. Ali, ako idem nekom 'realnom racunicom', mislim da mi ova cifra ne moze pokriti popravku
helem, koja je procedura ako zelim da odbijem ovu ponudu ? i kolike su sanse da mi povecaju ponudu ?
laik sam 
Znam da ne mogu dobiti toliku cijenu, i svakako nisam ni mislila raditi u ovlastenom servisu jer je auto starije od 5 godina, i jer su skupi.. Ali, ako idem nekom 'realnom racunicom', mislim da mi ova cifra ne moze pokriti popravku
helem, koja je procedura ako zelim da odbijem ovu ponudu ? i kolike su sanse da mi povecaju ponudu ?
- WildRedRose
#231 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Prilozila sam im predracun, napisala sam u prvom postu. I, cijena sa ponude je haman 5x manja od predracuna. Zato ne mogu da vjerujem, i zanima me kako dalje, sta 
- holowey
#232 Re: NAPLATA OSIGURANJA
vidi sa njima da te oni posalju u servis na opravak a da racun bude njima ispostavljen (spomeni im cesiju, odmah ce znati na sta ciljas)... osiguravajuce kuce imaju ugovore sa servisima i dobijaju bolju cijenu nego sto ti kao fizicko lice mozes dobiti...
mene je triglav poslao za limarsko lakirerske radove u asa pva i posao je uradjen za trecinu cijene koja mi je prvobitno trazena u asa pss
mene je triglav poslao za limarsko lakirerske radove u asa pva i posao je uradjen za trecinu cijene koja mi je prvobitno trazena u asa pss
-
RPM
#233 Re: NAPLATA OSIGURANJA
ako si im poslala predračun s prihvatljivom cijenom onda napiši prigovor gdje ćeš staviti da ćeš naplatu štete tražiti sudskim putem ... oni će na sudu tražiti vještaka koji će iznijeti raspon cijena saniranja nastale štete, ako si s cijenom unutar toga oni će ti sve platiti plus troškove suda što im se ne isplati ... dakle priprijeti sudom i gotovo. ...WildRedRose wrote:Prilozila sam im predracun, napisala sam u prvom postu. I, cijena sa ponude je haman 5x manja od predracuna. Zato ne mogu da vjerujem, i zanima me kako dalje, sta
-
preludezalude
#234 Re: NAPLATA OSIGURANJA
O kojem je autu rijec i da li su proglasili totalnu stetu? O kojem novcu se radi? Isplati li se angazirati advokata? Ako se radi o makar par hiljada maraka, isplati se otici advokatu da ti on slozi prigovor. Lijepo napise odgovor-prigovor, potpise se i ovjeri pecatom, ti platis za tu uslugu, mislim oko 100-110KM (nisam siguran koliki je iznos te isluge). Zatim posaljes taj papir osiguranju. Vidjet ces u slijedecoj njihovoj ponudi kolika ce biti razlika, cim skontaju da je advokat upleten.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#235 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Sa svim domacim osiguranjima redovno moras ganjati preko advokata, U Tz ima agencija koja se iskljucivo bavi naplatom stete od osiguranja...WildRedRose wrote:Ako moze pomoc, bila bih jaako zahvana.
- Qler
#236 Re: NAPLATA OSIGURANJA
I moguce je naplatiti svu stetu. Znam dosta slucajeva gdje ljudi odvezu auto u ovlasteni servis, poprave sve i samo posalju racun osiguranju, uz pozdrave advokata
sve se uredno plati. I ja bi tako uradio.
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
-
goran16v
#237 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Jedna je stvar donijeti racun za popravak koji si platio i traziti da se nadoknadi taj trosak, a druga je stvar kad neko hoce kes da popravi auto i da mu jos ostane sa strane pa donese predracun iz ovlastenog, a popravlja negdje drugo za 2-3 x manje para ili ne popravi nikako. Nisu ni ljudi iz osiguranja bas ovce...Qler wrote:I moguce je naplatiti svu stetu. Znam dosta slucajeva gdje ljudi odvezu auto u ovlasteni servis, poprave sve i samo posalju racun osiguranju, uz pozdrave advokatasve se uredno plati. I ja bi tako uradio.
- WildRedRose
#238 Re: NAPLATA OSIGURANJA
nije proglasena totalna steta, jer mi je auto starije od 5godina, pa (ako su mi dobro objasnili), to mi se ne isplati, jer bi mi dali neku malu paru i rekli da je auto za otpadapreludezalude wrote:O kojem je autu rijec i da li su proglasili totalnu stetu? O kojem novcu se radi? Isplati li se angazirati advokata? Ako se radi o makar par hiljada maraka, isplati se otici advokatu da ti on slozi prigovor. Lijepo napise odgovor-prigovor, potpise se i ovjeri pecatom, ti platis za tu uslugu, mislim oko 100-110KM (nisam siguran koliki je iznos te isluge). Zatim posaljes taj papir osiguranju. Vidjet ces u slijedecoj njihovoj ponudi kolika ce biti razlika, cim skontaju da je advokat upleten.
ali, mislim da auto ne mogu popraviti za ispod 1-2 hiljade , iz razloga sto mi je auto bilo u jaaako dobrom stanju, i zelim da ga popravim da bude priblizno tome, a ne da se zadovoljim necim losijim nego sto je to bio prije sudara, iako je 'starije' auto.
nije me cak strah i da bude sudsko vjestacenje, jer nisam lagala stetu koja je procjenjena u ovlastenom servisu.. ali mi se ne ganja preko suda, pretpostavljam da traje predugo.
otprilike, predracun je bio preko 5.500 hiljada, a ponuda ispod 1.500.. realno mislim da je premalo..
-
530i
#239 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ne gine ti advokat izgleda....
- drndalo
#240 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Poslaces im prigovor u kojem naglasavas da neces da vidis ni dinara njihovih para, nego ce oni fino da plate racun od ovlastenog servisa kada u servisu sve zavrse, cesijom, gdje si ti saglasna da osiguranje plati kompletne troskove servisa direktno servisu, a ti dobijes auto... Ako pristanu na to, a tebi je u interesu da pristanu, prst u uho... Sto ces se ti brinuti za cijenu servisa koju ce oni platiti servisu ? Nek plate svih 5500 KM... Imas auto u tip-top stanju, takav treba da bude i nakon popravke... Ili ako imas para, ti platis popravku u servisu kojem hoces, i kada dobijes racun (ne predracun), podneses im ga na refundaciju 100% para. To ne mogu eskivirati, ali i ne probavaju, jer imas dokaz koliko si platila, pa na sudu gube 100%...
Kada namirisu da neko hoce pare u ruke, a da auto "ocerbeti" kod Mehe u avliji, onda ti ponude 20% cijene, pa poprave ponudu na 30% u drugoj ponudi, a nazalost ima dovoljno ljudi koji to prihvacaju...
Kada namirisu da neko hoce pare u ruke, a da auto "ocerbeti" kod Mehe u avliji, onda ti ponude 20% cijene, pa poprave ponudu na 30% u drugoj ponudi, a nazalost ima dovoljno ljudi koji to prihvacaju...
-
goran16v
#241 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Objasni ovo, ako auto mozes popraviti za 1 - 2 hiljade kako ponuda od 1500 moze biti premalo?WildRedRose wrote:
ali, mislim da auto ne mogu popraviti za ispod 1-2 hiljade , iz razloga sto mi je auto bilo u jaaako dobrom stanju,
otprilike, predracun je bio preko 5.500 hiljada, a ponuda ispod 1.500.. realno mislim da je premalo..
Sta je namjera, da na osnovu predracuna od 5,5 hiljada izvuces jedno 3,5 gotovine, popravis za 2 i da ostane min milja i po ?
Mislis da ovi iz osiguranja to ne znaju cim si se pojavila sa predracunom iz ovl. servisa, a ne racunom o popravci?! To je upravo ono sto ti je @drndalo objasnio, racun i predracun su bitno razlicte stvari u ovoj prici.
-
preludezalude
#242 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ti ne moras uopste da popravis auto, a osiguranje mora da plati stetu. Sad je stvar koliko je tebi dovoljno. Neces nikada dobiti ponudu iz osiguranja koja bi pokrila onu cifru iz predracuna od ovlastenog servisa. Ti ako si spreman onda rizikuj. Popravi u ovlastenom servisu pa ganjaj pare sa racunom. Ja bi se radije odlucio za nekog neovlastenog majstora koji je najmanje upola jeftiniji od ovlastenog, a ima ih dosta koji nisu nista manje kvalitetni. Osiguranje ne interesira da li je auto bilo u extra stanju ili je auto bilo neka kanturina. Osiguranje kada gleda vrijednost auta onda se koristi kataloska vrijednost. U 99% slucajeva kataloska vrijednost je manja od trzisne vrijednosti. Ja ti preporucujem da ti odgovor na tu ponudu sastavi advokat. Sigurno ce slijedeca ponuda biti daleko veca.
-
goran16v
#243 Re: NAPLATA OSIGURANJA
preludezalude wrote:Ti ne moras uopste da popravis auto, a osiguranje mora da plati stetu. Sad je stvar koliko je tebi dovoljno. Neces nikada dobiti ponudu iz osiguranja koja bi pokrila onu cifru iz predracuna od ovlastenog servisa. Ti ako si spreman onda rizikuj. Popravi u ovlastenom servisu pa ganjaj pare sa racunom. Ja bi se radije odlucio za nekog neovlastenog majstora koji je najmanje upola jeftiniji od ovlastenog, a ima ih dosta koji nisu nista manje kvalitetni. Osiguranje ne interesira da li je auto bilo u extra stanju ili je auto bilo neka kanturina. Osiguranje kada gleda vrijednost auta onda se koristi kataloska vrijednost. U 99% slucajeva kataloska vrijednost je manja od trzisne vrijednosti. Ja ti preporucujem da ti odgovor na tu ponudu sastavi advokat. Sigurno ce slijedeca ponuda biti daleko veca.
Naravno da mora da plati stetu, ali kao sto si napisao auto se jednako moze popraviti i u ovlastenom i kod neovlastenog za 1/2 cijene i u oba slucaja steta je placena.
-
preludezalude
#244 Re: NAPLATA OSIGURANJA
goran16v wrote:preludezalude wrote:Ti ne moras uopste da popravis auto, a osiguranje mora da plati stetu. Sad je stvar koliko je tebi dovoljno. Neces nikada dobiti ponudu iz osiguranja koja bi pokrila onu cifru iz predracuna od ovlastenog servisa. Ti ako si spreman onda rizikuj. Popravi u ovlastenom servisu pa ganjaj pare sa racunom. Ja bi se radije odlucio za nekog neovlastenog majstora koji je najmanje upola jeftiniji od ovlastenog, a ima ih dosta koji nisu nista manje kvalitetni. Osiguranje ne interesira da li je auto bilo u extra stanju ili je auto bilo neka kanturina. Osiguranje kada gleda vrijednost auta onda se koristi kataloska vrijednost. U 99% slucajeva kataloska vrijednost je manja od trzisne vrijednosti. Ja ti preporucujem da ti odgovor na tu ponudu sastavi advokat. Sigurno ce slijedeca ponuda biti daleko veca.
Naravno da mora da plati stetu, ali kao sto si napisao auto se jednako moze popraviti i u ovlastenom i kod neovlastenog za 1/2 cijene i u oba slucaja steta je placena.
-
goran16v
#245 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ne znam sta ti nije jasno?! Sam si napisao da se ista steta moze popraviti i kod ovlastenog i kod neovlastenog ali u 1/2 cijene sto je tacno. Ako neko donese racun iz ovlastenog i osiguranje isplati po njemu hoce li steta biti u potpunosti placena? Hoce. Ako neko donese duplo jeftiniji racun iz neovlastenog i osiguranje isplati po njemu hoce li steta u potpunostibiti placena? Hoce. Znaci steta ce biti placena u oba slucaja, ali razlicitim iznosima. Od varijante ja cu njima predracun iz ovlastenog, oni ce meni kes, a ja cu odluciti gdje cu popravljati ili hocu li ikako popravljati nema nista jer je to procjena stete, a ne stvarni trosak. Onda ti oni nude koliko oni sa svoje strane procjene da je steta i onda krece natezanje...preludezalude wrote:goran16v wrote:preludezalude wrote:Ti ne moras uopste da popravis auto, a osiguranje mora da plati stetu. Sad je stvar koliko je tebi dovoljno. Neces nikada dobiti ponudu iz osiguranja koja bi pokrila onu cifru iz predracuna od ovlastenog servisa. Ti ako si spreman onda rizikuj. Popravi u ovlastenom servisu pa ganjaj pare sa racunom. Ja bi se radije odlucio za nekog neovlastenog majstora koji je najmanje upola jeftiniji od ovlastenog, a ima ih dosta koji nisu nista manje kvalitetni. Osiguranje ne interesira da li je auto bilo u extra stanju ili je auto bilo neka kanturina. Osiguranje kada gleda vrijednost auta onda se koristi kataloska vrijednost. U 99% slucajeva kataloska vrijednost je manja od trzisne vrijednosti. Ja ti preporucujem da ti odgovor na tu ponudu sastavi advokat. Sigurno ce slijedeca ponuda biti daleko veca.
- WildRedRose
#246 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Dragi Gorane, ne moras uvijek shvatiti da svi zelimo da prevarimo. Napisala sam i sama da ZNAM da nema sanse da isplate punu cijenu sa predracuna, ali ono sto su ponudili je premalo. Stavila sam otprilike cijene predracuna i ponude, da ljudi koji se razumiju imaju neku otprilike predstavu zasto kazem da je premalo. Normalno da sam svjesna da ne mogu dobiti 3.5 hiljade kako ti kazes..goran16v wrote:
Objasni ovo, ako auto mozes popraviti za 1 - 2 hiljade kako ponuda od 1500 moze biti premalo?
Sta je namjera, da na osnovu predracuna od 5,5 hiljada izvuces jedno 3,5 gotovine, popravis za 2 i da ostane min milja i po ?
Mislis da ovi iz osiguranja to ne znaju cim si se pojavila sa predracunom iz ovl. servisa, a ne racunom o popravci?! To je upravo ono sto ti je @drndalo objasnio, racun i predracun su bitno razlicte stvari u ovoj prici.
-
zvrk
#247 Re: NAPLATA OSIGURANJA
ako si sigurna da si u pravu idi u parnicuWildRedRose wrote:Dragi Gorane, ne moras uvijek shvatiti da svi zelimo da prevarimo. Napisala sam i sama da ZNAM da nema sanse da isplate punu cijenu sa predracuna, ali ono sto su ponudili je premalo. Stavila sam otprilike cijene predracuna i ponude, da ljudi koji se razumiju imaju neku otprilike predstavu zasto kazem da je premalo. Normalno da sam svjesna da ne mogu dobiti 3.5 hiljade kako ti kazes..goran16v wrote:
Objasni ovo, ako auto mozes popraviti za 1 - 2 hiljade kako ponuda od 1500 moze biti premalo?
Mislis da ovi iz osiguranja to ne znaju cim si se pojavila sa predracunom iz ovl. servisa, a ne racunom o popravci?! To je upravo ono sto ti je @drndalo objasnio, racun i predracun su bitno razlicte stvari u ovoj prici.u predracunu fino stoji stavka po stavka sta se MORA zamijeniti,a sta popraviti. nema tu neke varke sa moje strane, a to sto su osiguranja lihvari, i sto su mi ponudili ni 20% od ponudjenog je problem zbog kojeg sam i pisala ovdje, da mi pomogne ko zna.
tj plati advokata da poprica s njima
isplatice se
-
Alfa159-1.7Turbo
#248 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Iskreno, moj savjet ti je da nazoves i pokusas se fino dogovoriti sa ljudima iz osiguranja...budi ljubazna pa ti objasne...a ako unajmis advokata prije nego se njima obratis, samo mozes stvoriti kontraefekat...bezveze mi je da ljudi odmah na pravu zovu i vrijedaju a i nedadnes im ponudu, ili zele rjesavanje stete u jednom danu..prvo pokusaj ti finim putem....sarmiraj ih malo:))heheh,zezam se:) p
posto radim u sluzbi steta jednog osigravajuceg drustva, vjeruj mi kada imam puno posla, cesto i popustim malo, ako su ljudi ljubazni, sve se rijesi razgovorom...na kraju, popravi automobil i dostavi racune:)
i taj predracun ti neigra nikakvu ulogu, on nije dokaz o visini pretrpljene stete,odnosno da si taj iznos platila za opravku vozila...koje vozilo je u pitanju, koliko su ponudili? stepen ostecenja?
inace, koje je osiguranje u pitanju?:)
posto radim u sluzbi steta jednog osigravajuceg drustva, vjeruj mi kada imam puno posla, cesto i popustim malo, ako su ljudi ljubazni, sve se rijesi razgovorom...na kraju, popravi automobil i dostavi racune:)
i taj predracun ti neigra nikakvu ulogu, on nije dokaz o visini pretrpljene stete,odnosno da si taj iznos platila za opravku vozila...koje vozilo je u pitanju, koliko su ponudili? stepen ostecenja?
inace, koje je osiguranje u pitanju?:)
- edo_79
#249 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Pozdrav drugari,
Ja se izvinjavam ako se ponavlja pitanje ali sam ovdje vidio da razmatrate naplatu štete nakon saobraćajke pa bih vas zamolio za pomoć ako može.
Evo šta se desilo......
Stao sam na crvenom na raskrsnici, i lik se zabio u mene bez kočenja. Odbacio me je 10 metara od mjesta udara. Pozvao sam odmah policiju i uradili su uviđaj. Sutradan sam otišao u policijsku stanicu i podigao zapisnik, onda je urađena procjena štete (gepek, štop svjetla oba, vezni lim zadnji, branik) te je sve u kompletu predato osiguranju u odštetnom zahtjevu.
E sad, pošto sam ja osigurao auto u Eurohertzu a lik koji me udario u BSO, zanima me koliko ću morati čekati da dobijem barem ponudu za odštetu (pošto sumnjam da će mi dati puni iznos) jer je već prošlo 2 mjeseca od nezgode (04.11.2013) kao i zašto me u Eurohertzu pitaju dali su me zvali iz BSO vezano za odštetni zahtjev?
Pored materijalne štete prilikom udesa sam vratom i glavom zbog udara nazad slomio svoje sjedište, što je uzrokovalo trzajnu povredu, i dan danas sam na tabletama protiv bolova, bio sam na pregledu ljekarskom odmah nakon nesreće a i poslije toga, nema nikakvih vidljivih povreda ali trpim nesnosne bolove i preporučeno mi je da radim CT glave. Šta da radim po ovom pitanju, imam li osnova za podnošenje zahtjeva za naplatu nematerijalne štete, barem dio troškova liječenja da pokrijem.
Još jedna stvar me buni, prilikom saobraćajne nezgode, jel meni štetu isplaćuje moje osiguranje ili osiguranje (u mom slučaju) drugog učesnika u nezgodi?
Unaprijed zahvalan
Ja se izvinjavam ako se ponavlja pitanje ali sam ovdje vidio da razmatrate naplatu štete nakon saobraćajke pa bih vas zamolio za pomoć ako može.
Evo šta se desilo......
Stao sam na crvenom na raskrsnici, i lik se zabio u mene bez kočenja. Odbacio me je 10 metara od mjesta udara. Pozvao sam odmah policiju i uradili su uviđaj. Sutradan sam otišao u policijsku stanicu i podigao zapisnik, onda je urađena procjena štete (gepek, štop svjetla oba, vezni lim zadnji, branik) te je sve u kompletu predato osiguranju u odštetnom zahtjevu.
E sad, pošto sam ja osigurao auto u Eurohertzu a lik koji me udario u BSO, zanima me koliko ću morati čekati da dobijem barem ponudu za odštetu (pošto sumnjam da će mi dati puni iznos) jer je već prošlo 2 mjeseca od nezgode (04.11.2013) kao i zašto me u Eurohertzu pitaju dali su me zvali iz BSO vezano za odštetni zahtjev?
Pored materijalne štete prilikom udesa sam vratom i glavom zbog udara nazad slomio svoje sjedište, što je uzrokovalo trzajnu povredu, i dan danas sam na tabletama protiv bolova, bio sam na pregledu ljekarskom odmah nakon nesreće a i poslije toga, nema nikakvih vidljivih povreda ali trpim nesnosne bolove i preporučeno mi je da radim CT glave. Šta da radim po ovom pitanju, imam li osnova za podnošenje zahtjeva za naplatu nematerijalne štete, barem dio troškova liječenja da pokrijem.
Još jedna stvar me buni, prilikom saobraćajne nezgode, jel meni štetu isplaćuje moje osiguranje ili osiguranje (u mom slučaju) drugog učesnika u nezgodi?
Unaprijed zahvalan
Last edited by edo_79 on 14/01/2014 09:20, edited 1 time in total.
- Bakir1
#250 Re: NAPLATA OSIGURANJA
redom:
euroherc i bso su clanice grupacije agram, posluju kao odvojena pravna lica ali su u istom konzorciju tako da to pitanje da li su te zvali iz tvog osiguranja moze znaciti da ce "tvoje" osiguranje tebi isplatiti stetu a refundirati je od drugog sestrinskog.
posto je specifican slucaj, pod istim krovom, malo bi se to moglo oduljiti, jos jedan mjesec.
praksa je da tebi tog osiguranje stetnika isplacuje stetu ali kako rekoh malo je specificno pa mozes ocekivati da to bude i tvoje osiguranje.
stavka osiguranje putnika, naznaceno na polici AO daje ti prostor za podnosenje odstetnog zahtjeva za zdravstvene probleme koje imas
euroherc i bso su clanice grupacije agram, posluju kao odvojena pravna lica ali su u istom konzorciju tako da to pitanje da li su te zvali iz tvog osiguranja moze znaciti da ce "tvoje" osiguranje tebi isplatiti stetu a refundirati je od drugog sestrinskog.
posto je specifican slucaj, pod istim krovom, malo bi se to moglo oduljiti, jos jedan mjesec.
praksa je da tebi tog osiguranje stetnika isplacuje stetu ali kako rekoh malo je specificno pa mozes ocekivati da to bude i tvoje osiguranje.
stavka osiguranje putnika, naznaceno na polici AO daje ti prostor za podnosenje odstetnog zahtjeva za zdravstvene probleme koje imas