Papagaji - pitanja i odgovori

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Rookie

#226 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Rookie »

Je li bolje papagajima kod vas u kući, nego tamo negdje u Africi?
Flika

#227 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Flika »

Bolje ima je tamo negdje, al s obzirom da nemamo nacina da ih tamo transportujemo...
sirena24

#228 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by sirena24 »

Evo vec osam godina imam pagaja,nimfu,muzjaka :) Toliko sam srecan sto imam to malo sarmantno bice sa kojim nikada nisi sam!Svakodnevno me nasmijava sa imitiranjem razlicitih melodija,zavodnickim plesom po kavezu i ponavljanjem odredjenih rijeci.Toplo preporucujem svima da nabave sebi ovu pticicu i nece se pokajati!!!! :thumbu
Friesian

#229 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Friesian »

imao sam mnoge vrste papiga ali mi je nimfa na prvom mjestu.. stvarno su savrseni..
minjonja

#230 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by minjonja »

uff, neki moj komso ima nimfu... koliko ta ptica samo vristi... meni glavu probi a udaljena sam od tog balkona jedno 20 metara. kako li je vlasniku... ma neka meni mojih tigrica :D
sirena24

#231 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by sirena24 »

Ma sve su lijepe na svoj nacin...ali ja cu biti subjektivna i reci da su nimfe najsladje,posebno sa onim svojim crvenim kruzicima na obarazima :) a poznato je da najvise vole paznju,druzenje,a strasno su zaljubljive prirode!!Moj papagaj je trenutno sam,ali zato se ne odvaja od ogledalceta na koje se ogleda po cijeli dan i mazno tepa sam sebi : :lol: ...a muziku obozava,ali napominjem na narodnjake otkida :-)
Friesian

#232 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Friesian »

ma joj ja se cesto sjetim moje posljednje nimfe.. nisam mogao ni vani izaci a da nju ne povedem.. bez problema mi je stajala na ramenu kad radim nesto ispred zgrade, u garazi, i sl.. a ako odem bez nje onda vristi pola sata te su moji tacno znali po njenom ponasanju kad se ja vracam ;(

morao sam je pokloniti i iako sam rekao da mi je vrate ako se predomisle ta ista porodica je nju samo dalje proslijedila...
to ne mogu oprostiti ni sebi ni njima..
Rookie

#233 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Rookie »

Flika wrote:Bolje ima je tamo negdje, al s obzirom da nemamo nacina da ih tamo transportujemo...
Pa našli ste način da ih transportujete ovamo finansirajući taj biznis.
No_oNe__

#234 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

sto se tice pokrivanja papiga nocu - manje vise je stvar izbora i navike ali oni bi trebali imati oko 10h sna i mira

moj Mucika (nimfa) sam oko 21.00 udje u kavez i ceka oko pola sata da ga se pokrije ako u tom roku ne bude pokriven pocne da se dernja dok ga ne pokrijemo
hoce covjek da spava i eto!

i moji znaju kada neko dolazi ... Mucika se parkira u hodniku i vvristi hehehe

rookie - vecina ptica koju mi imamo nije iz afrike nego iz australije (nimfe, tigrice i mnoge druge) fakticki je jedan od rijetkih africki sivi papagaj ili zako - iz afrike!
ali svejedno 99% ptica koje obitavaju sada u evropi ili svuda u svijetu nikada nije ni vidjelo afrike niti australije jer su im praprapraprapraocevi doneseni iz australije i afrike i razmnozeni
Flika

#235 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Flika »

Vjerovatno nema nikakve potrebe odgovarati na ovakve postove al eto...
Ne samo da nase ptice nikad nisu vidjele svoje postojbine, nego bi u roku od par dana tamo krepali, ako ne i prije, jer se generacijama odgajaju u zatocenistvu.
Ako nisi zadovoljanovim i odgovorom od No_one, dopunicu: Mi smo sebicna bica pa zadovoljavamo svoje raznorazne potrebe, uzitke i hirove, takvi smo kakvi smo...
erni3

#236 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by erni3 »

Koliko kosta zako? I kakav je za drzanje u stanu?
Naime, vec duuuuuuuuuuuuugoooo se mislim da uzmem sebi papagaja. Razlog je taj sto sam imao papagaja kad sam bio mali. Ne znam je li bio musko ili zensko, ali ja sam ga zvao Pipi. Dosao mi je sam i uz pomoc komsije je ulovljen i bio mi je prijatelj do kraja svog zivota. Nikad necu zaboraviti one trenutke kada mi doleti na rame i gricka me za uho ili mi gricka usnu kada me "poljubi"... Nazalost, zivot mu nije potrajao bas mnogo. Neko od gostiju mu je jednom prilikom dao veoma slanog sira i nakon toga je ovaj uginuo. Nazalost.... Mislim da je rijec o tigrici, ali nisam siguran, nije niti bitno...

Sta da uzmem, tigricu necu jer sam vec imao i ne bih joj mogao biti tako privrzen kao onoj u uvodu?
Treba samo da bude inteligentan, ne preglasan za drzanje u stanu i mogao bih sa njim provoditi 2-3 sata navecer kada se vratim iz skole...
newklear

#237 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by newklear »

sirena24 wrote:Evo vec osam godina imam pagaja,nimfu,muzjaka :) Toliko sam srecan sto imam to malo sarmantno bice sa kojim nikada nisi sam!Svakodnevno me nasmijava sa imitiranjem razlicitih melodija,zavodnickim plesom po kavezu i ponavljanjem odredjenih rijeci.Toplo preporucujem svima da nabave sebi ovu pticicu i nece se pokajati!!!! :thumbu
mozes li postaviti sliku papagaja?

hvala
newklear

#238 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by newklear »

sirena24 wrote:Evo vec osam godina imam pagaja,nimfu,muzjaka :) Toliko sam srecan sto imam to malo sarmantno bice sa kojim nikada nisi sam!Svakodnevno me nasmijava sa imitiranjem razlicitih melodija,zavodnickim plesom po kavezu i ponavljanjem odredjenih rijeci.Toplo preporucujem svima da nabave sebi ovu pticicu i nece se pokajati!!!! :thumbu
Mozes li postaviti sliku papagaja??

Hvala
No_oNe__

#239 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

za momka koji zeli zakoa
cijena varira ali je zasigurno veca od nekih 300km (siiigurno puno veca) + veeeliki kavez
zako je jako inteligentna zivotinja (kao jedno trogodisnje dijete) i u skladu sa tim trazi i paznju
ako si nekada imao dodira sa malom djecom i njihovim potrebama da ih se gleda, igra sa njima, zabavlja ... znas o cemu ti pricam
da, zako u 90% slucajeva progovori i to veoma brzo i zato ih ljudi i kupuju najcesce, ali su jako cesto zakooi i ti koji budu odbaceni - zasto?
zato sto su skloni glasanju jacem od nekog podnosljivog ali to i nije tako velik problem (zavisno od covjeka do covjeka) koliko je problem t zahtijevanje paznje i njihova pocesta navika da u nedostatku ljubavi sami sebi cupaju perje :(

2-3h hmmmm ne znam jel to dovoljno da on bude u ljudskom drustvu
sve papige zahtijevaju drustvo jer su zivotinje jata
Flika

#240 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Flika »

Nedavno kad sam se raspitivala cijene zakoa su se kretale oko 1000 $, naravno ne kod nas, kod nas ne znam...
Cholina_Lokica

#241 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

zakoi u srbiji od 300 ojra pa navise...
bez_ideje

#242 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by bez_ideje »

U cemu se razlikuje rucno odhranjeni papagaj od ostalih,posto vidim ogromnu razliku u cijeni.
Sta to znaci u stvari za buduceg kupca?
erni3

#243 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by erni3 »

Hvala na odgovorima za zakoa. Vidio sam i ranije da je jako zahtjevan sto se tice brige i paznje, ali to meni ne predstavlja problem u ovom trenutku. Ali "bojim" se dugog zivota te papige iz prostog razloga sto se ja mijenjam s vremenom. Danas imam vremena da mu posvetim, ali za 5 godina mozda malo manje, pa onda nekad tamo daleze i druge obaveze u vidu posla, porodice. Mislim, ne mogu garantovati tom ljubimcu da cu 50 godina biti non-stop uz njega, cak mu ne mogu garantovati da cu biti ziv za 50 godina :D Pored toga, paprena cijena koja mi nije tako prihvatljiva u ovom trenutku me dodatno odbija od ovog papagaja.
Iako imam mnogo razloga zasto bih volio Zakoa, ali zbog ova dva razloga (pogotovo ovog prvog, pare su uvijek mogu zaraditi kad ima volje) vjerovatno odustajem od kupovine Zakoa.

Kao izglednija opcija namece se Mali Aleksandar, pa evo bas sad googlam kako bih saznao sto vise o njemu. Cini mi se da se manje veze za neku osobu od Zakoa. Ako tko ima kakvih korisnih informacija neka napise.
Ne bihvelikog aleksandra zato sto zna biti glasan navecer. Meni osobno to ne smeta jer mi je to jako lijep zvuk, ali posto zivim u stanu, komsija bi mi poludio (kuca mi na vrata i kada navecer pustim vodu u WC-u)...

Kako god, navikao sam da imam ljubimca uz sebe (uglavnom su to psi i taj papagaj) i nedostaje mi to ovdje u stanu. Kada tome dodam koliko sam volio svog prvog papagaja, naprosto se javlja neki nagon da ga kupim. Tako da ce to biti moj poklon do nove godine, za samoga sebe :D
No_oNe__

#244 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

pah, svi su ti papagaji kad-tad glasniji od pustanja vode u wc-u tako da tog namcorastog komsiju mozes ocekivati cesce :)

alexi su dobre ptice!
poslat cu ti na pp link za neke forume gdje mozes vidjeti nesto vise na nasem jeziku o alexima

sto se tice pitanja o rucno hranjenim pticama i onim "divljim" - othranjenim od strane roditelja i cijeni
ove prve su na cijeni jer se automatski vezu za covjeka (tj novog vlasnika) a to ljudi traze da nemaju onog perioda pripitomljavanja - znaci dobijes jednu pernatu bebu
to je specificno za vece ptice (zakoe) i ljudi se na to zapale iz prve, imaju diiivnog ljubimca koji konstantno plazi po njima i sve je super ali onda skontaju da isti ti ljubimci toootalno ovisni o ljudima i ljudskoj ljubavi i da zahtijevaju i previse vremena, da se oglasavaju glasno kada im se ne obracas i sl. ( s tim se ne podrazumijeva da ga moras cijeli zivot hraniti ti)
i onda se takvi najcesce dalje prodaju ... :( oglasi su puni rucnohranjenih zakoa, alexa, nimfi i sl :(
samo_ovaj_put

#245 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by samo_ovaj_put »

koliko dugo imate vase nimfe?
i koliko mogu izdurati u normalnim uslovima?
Cholina_Lokica

#246 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

samo_ovaj_put wrote:koliko dugo imate vase nimfe?
i koliko mogu izdurati u normalnim uslovima?
moja nimfa je zivila 20 godina...
No_oNe__

#247 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

prosjecan zivotni vijek nimfe (poprilicno su izdrzljive ptice i podnose svasta, samo ih kao i sve ostale papige moras drzati podalje od promah(j)e, naglih promjena temp i sl) je oko 15-20 godina
najstariji primjerak imao je 36!
Flika

#248 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Flika »

Moje ptice pocelo da kise, kako da mu pomognem? Do sad mi se ovo nikad nije desavalo...
No_oNe__

#249 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

kihanje je ponekad sasvim normalna reakcija kod ptica - nakon sto se ciste i sredjuju perje - poneka perkica udje u nosnice i oni je imaju potrebu iskihati
ako je uzrok samo pero koje je zapelo u nosnici - ptica bi i dalje trebala biti vesela, aktivna i kakice bi trebale biti fino formirane i zelene boje bez vode

aaaaaaali ako vidis da je papiga tiha, povucena, kakice su vodenaste, a i kise - pa cak joj je i nosic onako kao nama zapusen i mokar - onda pocni ODMAH cijediti bijeli luk u vodu
mozes i malo limuna
i ponudi joj grijanje lampom (obicnom, prineses lampu kavezu uperis u pticicinu blizinu ali ne u pticu ... ako bi nasla negdje neku manju stolnu lampu pa da nije prejako svjetlo treba joj samo toplota ... ona ce sama prici lampi da se grije)
Flika

#250 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Flika »

pticica nije previse mirna, spavao je ali nije bio napuhan, izmet mu je lijepo formiran, nema naznaka proljeva, al kad kise ima sekreta, stavila sam mu kamilicu, a sad evo divlja po kafezu i hoce da izadje...
Nek popije jos malo kamilice pa cu mu staviti bijeli luk...
Evo sad mi mama kaze da je danas uletio u vodu dok je prala sudje, mozda se malo prehladio...
Post Reply