Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
enisss

#226 Re: Teretana

Post by enisss »

joj burece :)...upravi si to sto se tice hrane...bitan je odnos hranjivih materija..znaci smanjiti slatko...masno a povecati unos proteina....trcanje ce naravno pomoci...pa cak i dva puta sedmicno je odlicno za pocetak...no ipak bi ja preporucio barem da trcis 4 puta sedmicno...idealno je teretana i trcanje....mislim da je trcanje puno pristupacnije nego plivanje..kad znamo da je i jako tesko raditi cardio trening u vodi....tu se jako jako brzo ljudi umore ...pogotovo pocetnici..tako da bi im nemoguce bilo da plivaju 45 min....:)....a kad trcis...to ces ostvariti...mislim na sagorijevanje masti...znaci malo trcis...pa brzo hodanje...i to moze vec da izadje na 30-40 min sto je optimalno da bi se masti gubile...
sto se tice tih savjeta u teretani..ja sam neki dan pokusao da momku ukazem na to da je trening svaki dan poguban za misice no on me je pokusao uvjeriti u suprotno...cak je i drzak bio...rekao sam..nikad vise od mene savjet u teretani...svakako nemam ni vremena...pauze izmedju setova su mi 60 sec..dok su izmedju vjezbi 90 :)...paklen tempo :)
pozzz
jah_

#227 Re: Teretana

Post by jah_ »

ee ljudi kod mene je bas suprotan problem, nece kila na mene, ma nikako :D, sta Da ROOODIM :D , a definiciju kolko tolko imam, bar mi tako kazu..
laguna84

#228 Re: Teretana

Post by laguna84 »

burek_in_space wrote:
baby_blue19 wrote:Da li je dovoljno (naravno uz manje obroke) trcati dva puta sedmicno negdje u teretani??? Da l bih za to virjeme mogla izgubiti koji kg? Jainace nikad ne trcim...kretanje mi je skoro pa nepoznat pojam, a zelim da skinem malo nesto s nogu
Vjerovala ili ne, definiciju necesh dobiti tako shto cesh manje jesti, nego upravo suprotno. Ti trebash jesti redovno, ali hranu prilagodjenu cilju koji si pred sebe zacrtala. Trchanjem necesh uspjeti skinuti "vishak" samo sa nogu, i za tebe bi puno bolje bilo plivanje, po mom mishljenju.
moram se sloziti, hrana je sve, evo ja sam radio trening mase, a hranu prilagodio gubitku kila za dva mjeseca skinuo 12kg ostali misici i snaga znaci dizao sam isto sto i prije smanjenja unosa ugljikohirata, normalno jeo 4-6 puta na dan :). Sto se tice treninga moras raditi cjelokupan trening ne samo kardio :) ili plivanje to je dobro 30min aktivnog plivanja =10km trcanja :)
enisss

#229 Re: Teretana

Post by enisss »

jah_ wrote:ee ljudi kod mene je bas suprotan problem, nece kila na mene, ma nikako :D, sta Da ROOODIM :D , a definiciju kolko tolko imam, bar mi tako kazu..
teretana....radi po jednu vjezbu za svaku misicnu grupu...i gledaj da ti trening traje sat vremena ili manje...povecaj unos proteina....nakon 2 mjeseca kupi neki protein...kile nece izostati..naravno nakon 2 mjeseca pocni da radis na masi..to znaci velike tezine sa malo ponavljanja...naravno moras da se dobro odmaras...ako si previse aktivan pored teretane..ako imas neki posao koji zahtjeva puno energije tokom dana..ili ako je posao jako stresan..zaboravi na kile...tesko ces ih dobiti....eto....mozda bi nam mogao nesto preciznije reci o sebi lakse bi ti pomogli sto se tice nabacivanja misicne mase..mozda se i neki program napravi...napisi nam visinu..tezinu...neku svoju dnevnu rutinu pa cemo vidjeti...pozdrav
lerdi

#230 Re: Teretana

Post by lerdi »

E pošto vidim da ovdje ima puno stručnjaka, da vas malo iskoristim. :D

Ovako visina 188, težina 88

E sad htio bi da održim ovu kilažu (uz maksimalno dobivene 2-3 kile), ali da pretvorim ovu masu u mišićnu i da pri tome povećam kondiciju. Kakav mi trening preporučujete i da li bi trebao imati neki poseban režim ishrane? Idem u teretanu već oko mjesec dana (pauziram 10-tak zadnjih zbog povrede koljena), ali nisam radio baš po nekom striktnom planu. Malo sam radio kardio, malo mišićne skupine, ali ništa sistemski. Ako bi neko bio voljan da mi predsloži kakav trening i režim ishrane bio mu jako zahvalan :D

Unaprijed hvala ;-)
enisss

#231 Re: Teretana

Post by enisss »

ti imas idealnu visinu i tezinu..to sto kazes da bi pretvorio tu "masu" u misicnu masu...nema tu pretvaranja jednog u drugo....to je nemoguce...e sad...ti kazes da bi ti trebale 2-3 kg....otprilike da bi dobili na misicnoj masi dnevni unos proteina mora biti 2-3 gr po kg tezine...eto pa izracunaj...e sad...pokusaj smanjiti koliko mozes masti i secer...posto kad krenes u teretanu tvoj organizam ce traziti veci unos kalorija..zato to mora da bude kvalitetno.,,dobro odradjenim treningom...ishranom i odmorom relativno brzo ces dobiti ta 2-3 kg eventualno ako nemas masnih naslaga...onda bi naravno izgubio koju kilu sigurno..al vidim da ti nemas problema sa salom...
Sto se tice kondicije...radi cardio treninge....poslije teretane...za program ja bi svakome preporucio da prva 2 mjeseca radi sve u teretani....kad kazem sve mislim na sve misicne grupe...znaci bench press...3 serije 10 pon...lat mashina 3 serije 10 pon..cucanj 3 serije 10 pon....vjezbe za ruke...ramena...znaci jednostavno da uradis citavo tijelo....da se tih prvih mjesec..mesec i po misici naviknu na rad...optimalno je 4 treninga u 7 dana.Pozzz
enisss

#232 Re: Teretana

Post by enisss »

lerdi wrote:E pošto vidim da ovdje ima puno stručnjaka, da vas malo iskoristim. :D

E sad htio bi da održim ovu kilažu (uz maksimalno dobivene 2-3 kile), ali da pretvorim ovu masu u mišićnu i da pri tome povećam kondiciju. Kakav mi trening preporučujete i da li bi trebao imati neki poseban režim ishrane? Idem u teretanu već oko mjesec dana (pauziram 10-tak zadnjih zbog povrede koljena), ali nisam radio baš po nekom striktnom planu. Malo sam radio kardio, malo mišićne skupine, ali ništa sistemski. Ako bi neko bio voljan da mi predsloži kakav trening i režim ishrane bio mu jako zahvalan :D

Unaprijed hvala ;-)
podijeli misicne grupe...sigurno ces brze napredovati jer ce misici imati vise vremena za odmor...evo prijedlog
Ponedeljak-Grudi-triceps
Utorak-odmor
Srijeda-Ledja-biceps
Cetvrtak-Odmor
Petak-Noge-ramena
Subota-Ciklus ispocetka
Nedelja-odmor
oliver kahn

#233 Re: Teretana

Post by oliver kahn »

moze li mi neko od vas napraviti program:
-imam 65 kg i 178 visina
pocetnik sam,tako da mi treba savijet koje vjezbe treba da forsiram
nije mi problem ici i svaki dan u teretanu,samo mi treba program koji ce donijeti rezultate...
najbitnija mi je misicna masa,za ruke ramena i grudi,trbusnjake imam...
emerik

#234 Re: Teretana

Post by emerik »

Ja radim vec 3-4 mjeseca, i cini mi se da super ide. Primjetim neke misice koje prije nisam. :D Međutim, imam viska kila... trebao bih to skinuti. Ima li neko neku preporuku? Samo nemojte reci kardio, jer ne mogu sad trcati, lose vrijeme vani, a ne trci mi se na traci. U stvari, znam... trebao bih prestati jesti slatko kojeg svakodnevno konzumiram. :lol:
enisss

#235 Re: Teretana

Post by enisss »

oliver kahn wrote:moze li mi neko od vas napraviti program:
-imam 65 kg i 178 visina
nije mi problem ici i svaki dan u teretanu,samo mi treba program koji ce donijeti rezultate...
prijatelju...radi osnovne vjezbe...nemoj previse forsirati...znaci vec sam rekao...bench press...cucnjeve...zgibove ako mozes...ako ne onda na lat masinu...sve misice radi mjesec..mjesec i po....poslije toga podijeli misicne grupe...kad dodjes do te faze napravicemo program..ne trebas ici svaki dan u teretanu..dovoljno je i 3-4 puta sedmicno...Pozdrav
enisss

#236 Re: Teretana

Post by enisss »

oliver kahn wrote:moze li mi neko od vas napraviti program:
-imam 65 kg i 178 visina
prijatelju...radi osnovne vjezbe...nemoj previse forsirati...znaci vec sam rekao...bench press...cucnjeve...zgibove ako mozes...ako ne onda na lat masinu...sve misice radi mjesec..mjesec i po....poslije toga podijeli misicne grupe...kad dodjes do te faze napravicemo program..ne trebas ici svaki dan u teretanu..dovoljno je i 3-4 puta sedmicno...Pozdrav
enisss

#237 Re: Teretana

Post by enisss »

emerik wrote:Ja radim vec 3-4 mjeseca, i cini mi se da super ide. Primjetim neke misice koje prije nisam. :D Međutim, imam viska kila... trebao bih to skinuti. Ima li neko neku preporuku? Samo nemojte reci kardio, jer ne mogu sad trcati, lose vrijeme vani, a ne trci mi se na traci. U stvari, znam... trebao bih prestati jesti slatko kojeg svakodnevno konzumiram. :lol:
Prvo....slatko izbaci koliko mozes...to je ono sto moras da uradis...POD HITNO...cardio mozes odraditi i u teretani..sa sipkom..imas masu vjezbi...pokusaj da drzis veci intenzitet i da ne pravis velike pauze izmedju vjezbi..znaci do max 50-60 sec....isto tako mozes da radis i kruzni trening..znaci zacrtas sebi nekoliko vjezbi i radis ih jednu iza druge odmah...gubices masti 100% i brze nego od samog trcanja...Pozdrav
lerdi

#238 Re: Teretana

Post by lerdi »

enisss wrote:
lerdi wrote:E pošto vidim da ovdje ima puno stručnjaka, da vas malo iskoristim. :D

Unaprijed hvala ;-)
podijeli misicne grupe...sigurno ces brze napredovati jer ce misici imati vise vremena za odmor...evo prijedlog
Ponedeljak-Grudi-triceps
Utorak-odmor
Srijeda-Ledja-biceps
Cetvrtak-Odmor
Petak-Noge-ramena
Subota-Ciklus ispocetka
Nedelja-odmor
Brate hvala puno. Probat ću ovako. Čim prođe noga počinjem :D
enisss

#239 Re: Teretana

Post by enisss »

Jako je bitno da slusate svoje tijelo...morate to nauciti...ono vam stalno salje signale...ako se osjecate umorno..iscrpljeno...bezvoljno nemojte ici u teretanu jer cete samo napraviti goru stvar...uvijek je bolje raditi manje nego vise...jer moze doci i do katabolizma..razgradnje misicne mase i pretreniranosti..znaci sve umjereno...ODMOR je isto tako bitan kao i TRENING..ako fali odmora nema napretka...znaci gledaj da trening ne traje duze od 60 min...i da ne bude vise treninga od 4 puta u sedmici
pozdrav
alphonse kauders

#240 Re: Teretana

Post by alphonse kauders »

enisss wrote:Jako je bitno da slusate svoje tijelo...morate to nauciti...ono vam stalno salje signale...ako se osjecate umorno..iscrpljeno...bezvoljno nemojte ici u teretanu jer cete samo napraviti goru stvar...uvijek je bolje raditi manje nego vise...jer moze doci i do katabolizma..razgradnje misicne mase i pretreniranosti..znaci sve umjereno...ODMOR je isto tako bitan kao i TRENING..ako fali odmora nema napretka...znaci gledaj da trening ne traje duze od 60 min...i da ne bude vise treninga od 4 puta u sedmici
pozdrav
Ovako - ja idem 3x sedmicno u teretanu, s tim da sam jedan termin radio grudi - ramena - triceps, a sljedeci noge-ledja-biceps. Ipak, sad sam presao na trening kao sto je opisan gore, tj. svaki trening dvije grupe misica (npr. grudi-triceps), pa cu vidjeti kakve ce to rezultate dati.

Uglavnom, pokusavam dobiti masu (jedno 3-4 kg optimalno), pa me zanima da li je ok raditi vjezbe od 5 serija sa po 6-7 ponavljanja, ali ono da jedva uradim zadnje ponavljanje zbog vece tezine? Vremenom sam osjetio da mogu raditi serije sa vecim kilazama, ali opet me interesuje da li je nacin kako ja radim koliko-toliko ispravan?

Btw. ne pijem nikakve suplemente i sl. znaci na "suho" radim:)
enisss

#241 Re: Teretana

Post by enisss »

alphonse kauders wrote:
enisss wrote:Jako je bitno da slusate svoje tijelo...morate to nauciti...ono vam stalno salje signale...ako se osjecate umorno..iscrpljeno...bezvoljno nemojte ici u teretanu jer cete samo napraviti goru stvar...uvijek je bolje raditi manje nego vise...jer moze doci i do katabolizma..razgradnje misicne mase i pretreniranosti..znaci sve umjereno...ODMOR je isto tako bitan kao i TRENING..ako fali odmora nema napretka...znaci gledaj da trening ne traje duze od 60 min...i da ne bude vise treninga od 4 puta u sedmici
pozdrav
Ovako - ja idem 3x sedmicno u teretanu, s tim da sam jedan termin radio grudi - ramena - triceps, a sljedeci noge-ledja-biceps. Ipak, sad sam presao na trening kao sto je opisan gore, tj. svaki trening dvije grupe misica (npr. grudi-triceps), pa cu vidjeti kakve ce to rezultate dati.

Uglavnom, pokusavam dobiti masu (jedno 3-4 kg optimalno), pa me zanima da li je ok raditi vjezbe od 5 serija sa po 6-7 ponavljanja, ali ono da jedva uradim zadnje ponavljanje zbog vece tezine? Vremenom sam osjetio da mogu raditi serije sa vecim kilazama, ali opet me interesuje da li je nacin kako ja radim koliko-toliko ispravan?

Btw. ne pijem nikakve suplemente i sl. znaci na "suho" radim:)
Nacin od prije kako si radio nije los al moze bolje....ramena i grudi bas i ne idu skupa zato sto radeci grudi rade i ramena tako da te dvije grupe misica ne idu...isto tako dok radis ramena u nekim vjezbama radi i gornji dio grudi...helenejse...
sto se tice serija i ponavljanja....ja sam odnedavno poceo da radim piramidalni trening...znaci recimo kad radis grudi...stavis..lupam sad 50kg..i radis 12 ponavljanja...i tako dvije serije..cisto ono da se zagrijes..i onda poslije toga nabacis na to jos 20 kg pa radis 10 ponavljanja s time sto zadnje ponavljanje bude do otkaza..znaci odredis sebi tezinu koju dizes..nakon te jos dvije serije..znaci ukupno su sad cetiri serije...stavljas jos tezine...10 ili 15 kila i onda opet radis do otkaza 2 serije...znaci umoris misic sve do zadnje te dvije serije kad ga na kraju bukvalno "razvalis"....i tako radis sve vjezbe...znaci povecavas tezinu..bez puno pauza izmedju serija....max 60 sec....radis po 3 vjezbe za svaku misicnu grupu...i jako bitno je to da sve ukonponujes u JEDAN SAT!!!...Sve preko sat sto provedete u teretani je uzalud..i dobices kontra efekat jer je najvece lucenje testosterona u prvih sat vremena..poslije toga nivo tog hormona znatno znatno pada....veoma lako moze doci i do pretreniranosti....
pozz
alphonse kauders

#242 Re: Teretana

Post by alphonse kauders »

@eniss - hvala na odgovoru:)
A, ti i ja radimo sa sasvim drugim kilazama, meni je trenutni max. na benchu(sa kojim radim serije)60kg. Nisam pokusavao da vidim koliko mogu gurnuti samo jednom, ali pretpostavljam da je to tu negdje oko 70-ak kg.
enisss

#243 Re: Teretana

Post by enisss »

Drug...nebitne su tezine....mislim...ja imam 102kg pa je i normalno da dizem vece tezine....no...u teretani ti je primarni cilj izgradnja misicne mase...jedino ako si powerlifter pa ti treba snage onda je drugo....jako je bitno da dizes tezinu koju mozes da kontrolises i uz koju ces moci da pravilno izvedes svaki pokret u vjezbi....normalno nadjes sebi optimalnu tezinu tako da ti uvijek ono posljednje ponavljanje bude "do otkaza"..eto..pozdrav
burek_in_space

#244 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

@alphonse kauders, vec ti je @enisss rekao koji program da radish, a vremenom cesh i sam vidjeti shta najvishe prija tvom tijelu, jer ne moraju iste stvari jednako "Pogadjati" tebe, Enisa ili mene. A vezano za broj ponavljanja u jednoj seriji, postoji neko nepisano pravilo po kojem su vjezhbe koje se izvode sa velikim tezhinama a malim brojem ponavljanja za snagu. One sa manjim tezhinama a vecim brojem ponavljanja za definiciju, i neka srednja tezhina, koju vjezhbach mozhe podici do 10 puta je za masu.
enisss

#245 Re: Teretana

Post by enisss »

generalno sve se moze podijeliti na vjezbe za dobijanje misicne mase i vjezbe za snagu....najoptimalnije je raditi tih 10-tak..do 12 ponavljanja...vjezbe za snagu idu ispod 6 ponavljanja...e sad....nema definicije bez pravilne ishrane...mozes ti ispod sala imati ne znam kakve misice..ako se oni ne vide nista od toga...kao sto kaze burek....najbolje je svaki program prilagoditi sebi..probati nekoliko programa...siguran sam da ces vidjeti brzo koji tebi odgovara...sve vjezbe koje budes radio u opsegu od 6 do 10 ponavljanja dobices sigurno na misicnoj masi..uz ove ostale stvari koje moras ispuniti...hrana..odmor..itd itd...pozdrav
Rambo-Amadeus

#246 Re: Teretana

Post by Rambo-Amadeus »

ja upravo odoh u teretanu, pa samo da se javim :D
callmethebreeeze

#247 Re: Teretana

Post by callmethebreeeze »

Rambo-Amadeus wrote:ja upravo odoh u teretanu, pa samo da se javim :D
javi i kad se vratis, da vidimo da ti se nije sta desilo.
:D
hotstepper

#248 Re: Teretana

Post by hotstepper »

Eh, ovi bilderi su divni ljudi.

Nekako paze jedan na drugog kao gay comunity, bez uvrede. :wink:

Sad, ako bi neki od vas bio ljubazan i odgovorio mi na pitanje.

Ima li kakva vjezba za ove donje trbusne misice.
Laik sam pa ne znam kako se zovu, oprostit cete mi.

Znaci, ovi gornji, najvisi su mi dosta razvijeniji od donjih pa da na tom nesto uradim.

Sad ce ljeto, treba se djevojcicama dodvoravat.

U zdravlje!
enisss

#249 Re: Teretana

Post by enisss »

hotstepper wrote:Eh, ovi bilderi su divni ljudi.

Nekako paze jedan na drugog kao gay comunity, bez uvrede. :wink:

Sad, ako bi neki od vas bio ljubazan i odgovorio mi na pitanje.

Ima li kakva vjezba za ove donje trbusne misice.
Laik sam pa ne znam kako se zovu, oprostit cete mi.

Znaci, ovi gornji, najvisi su mi dosta razvijeniji od donjih pa da na tom nesto uradim.

Sad ce ljeto, treba se djevojcicama dodvoravat.

U zdravlje!
Evo druze u ovom video prva vjezba je za donje trbusnjake....ako ti je lako raditi stavi teg izmedju nogu i furaj :)
pozz
http://www.youtube.com/watch?v=6kNSHTAyFfA
hotstepper

#250 Re: Teretana

Post by hotstepper »

Hvala lijepa! :thumbup:

Ja vazda radio ove normalne trbusnjake pa mi ovi gore dosta razvijeniji od donjih.

Sad cu malo kombinovati. 8-)
Post Reply