MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
walk_M-A-N

#226 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by walk_M-A-N »

Gorštak wrote:@antimobbing osnuj NGO protiv mobinga, pa umjesto bezveze da tipkaš po forumu, tipkaj negdje projekte za pare iz nekih evropskih fondova. Žrtve mobbinga nemaju koristi ni ovako ni onako, ali ti bi mogao ostvariti neke fajde.
Ma ne tipka on bezveze, naravno da je plaćen. Meni je odgovorio za nekoliko minuta jer mu je to posao. Jadno..možda bi bio sretniji da se uhvati motike, što se kaže. Znam da društvo bi. Jučer je bio anti-jedno, danas je anti-mobbing, sutra pro-treće, svaki put novi nick, kako se plati.

@kalamityjane Znam i prvih i drugih i slažem se. Iako mislim da je ovaj tu da većina nas postane Zbunjola na stvari koje nam proturaju. Ne bi me čudilo da je prije bio pro-zaštita životinja i sada kada je usvojen zakon ne smiješ više hodati gradom od pasa. Odnosno svim gradovima...
Sada sa ovom pričom treba napraviti da možeš raditi šta hoćeš, ma i do sada si mogao, ali eto da niko i ne pomisli da te tjera da radiš. E pa ne možemo svi u NVO!
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#227 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Na ovoj temi se niko ne žali na MOBBING već ista je otvorena sa ciljem da ukaže normalnim ljudima na zdravstvene opasnosti MOBBING-a u ovim teškim vremenima tranzicije.

Danas u BiH pojava MOBBING-a je postala široko rasprostranjena pojava radi okruženja u kojem se nalazimo.

Dosta ljudi u BiH ima narušeno zdravlje kao posljedicu prošlih ratnih dejstava i nalazi se na granici života.

Jednom kada se ta granica pređe više nema povratka.

Većina ljudi kada se nađe u situaciji MOBBING-a isti ne može da prepozna.

Nadam se da će mnogi čitajući na ovoj temi na vrijeme prepoznati znakove MOBBING-a i koliko je isti štetan za normalnog čovjeka, pa shodno tome uraditi nešto na prevenciji i zaštiti svoga zdravlja što je i cilj ove teme.
SoulSeeker

#228 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by SoulSeeker »

kalamityjane wrote:Zaista nikad nisam sreo profesionalca i vrijednog covjeka da mi se zali na mobing.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#229 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Na ovom snimku možete vidjeti profil jednog nižeg rangiranog MOBBER-a, njegove izraze lica i gestikulacije kako to MUTNO i zakukuljeno radi.

Čitav njihov sistem ugrožavanja zdravlja drugih se zasniva na nečemu MUTNOM i nejasnom. To im je glavni adut.

Na snimku broj 2. pogledajte gdje MOBBER leži u bolnici i hoće da tuži nekoga, tu možete vidjeti POSLJEDICE koje nastanu kod zlostavljača kada se suoče sa jasnim dokazima i nečim TRANSPARENTNIM jer većinom to su slabići.

Ovakve scene sam vidio mnogo puta uživo. Sve ide u krug i u određenom vremenskom periodu se vrati.

Zlo raditi drugom a sebi tražiti dobro - to nikako ne ide niti može biti.

Stoga, nema potrebe da se svađate i jednostavno kao ova djevojka možete evidentirati stvari.

Na provokacije MOBBER-u odgovarajte kulturno jasno i glasno gledajući ga u direktno oči.

Dakle, jedan od efikasnih način odbrane vašeg zdravlja i života je TRANSPARENTNOST i otvorenost sa jasnim činjenicama i dokazima koje možete naći na svakom koraku.

Što više razgovarajte sa prijateljima, ne zatvarajte se u sebe jer mada SVJESNO mislite da vam je svejedno vaša PODSVJEST vas lagano uništava a to je UMORSTVO putem MOBBING-a.

Image

Sve veći broj ljekara u svijetu ozbiljno vjeruju da mnoge bolesti dolaze iz PODSVJESTI.

Nemojte se bojati MOBBER-a, jer ako ste žrtva a trpite znajte da vam je život u opasnosti.

Jednostavno se opustite i pokušajte izbaciti negativnost iz sebe ali da ne ugrozite svoju egzistenciju, bavite se sportom ili jednostavno otiđite na planinu i prošetajte prirodom samo nikako ne zadržavajte negativnost u sebi.
antimobbing

#230 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Vezano za MOBBING, važno je znati da se isti teško dokazuje ali se može dokazati jer je zapravo NEVIDLJIV, zanemariv i maskiran u 'pametne riječi i objektivne prosudbe'.

Dakle, to je snažna i ciljano usmjerena akcija nepoštenog načina razmišljanja MOBBERA.

MOBBING osim tjelesnih posljedica, ostavlja i tragove na psihu žrtve, a to mogu biti: depresivno raspoloženje, burn-out sindrom, emocionalna praznina, osjećaj gubitka životnog smisla, anksioznost, gubitak motivacije i entuzijazma, apatija, poremećaj prilagodbe, depresija, nesanica, povećana potreba za alkoholom, sedativima ili cigaretama.

Zatim, hronični umor, probavne smetnje, prekomjerna tjelesna težina ili mršavljenje, smanjeni imunitet ili razni bolni sindromi koji su tjelesne posljedice MOBBING-a.

MOBBING jednostavno dovodi čovjeka do jednog stanja koje se naziva 'FENOMEN VELIKOG BALONA', koji samo što nije PUKAO.

Međutim, svakodnevno smišljeno provociranje i maltretiranje od strane MOBBER-a sa koji imaju smanjen osjećaj za ljubav, radost, igru, davanje, kreativnost to jeste, PSIHOPATA koji putem zlostavljanjem drugih zapravo prikrivaju nemoć u nekoj drugoj sferi svog života, često dovedu nekoga normalnog čovjeka da PUKNE kao balon sa nepopravljivom štetom.

Kada osoba ima nekih zdravstvenih problema a takvih u BiH ima na stotine hiljada koji su preživjeli sve strahote prošlog rata ili kao što kaže Sidran ''misle da su preživjeli rat'', MOBBING je ono što prelije čašu i nakon toga uposleniku sasvim uništi zdravlje a to je ništa drugo već UMORSTVO na radnom mjestu koje je veoma teško dokazati.

Uzimajući u obzir da su danas uposlenici u BiH intenzivno izloženi raznim oblicima zlostavljanja na radnom mjestu radi okruženja i prilika u kojem se nalaze, to jeste svakodnevnom MOBBING-u, potrebno je isti prepoznati je jer NEVIDLJIV i učiniti nešto na prevenciji i zaštiti svoga života i zdravlja što je i cilj ove teme.

Zato svakodnevno se smiješite vašim zlostavljačima u lice, jer vaša radost i sreća - MOBBERima teško pada.

To su nesretni ljudi na visokim položajima koji jednostavno ne mogu da podnesu tuđu sreću.

Zapamtite kada ste vi NESRETNI oni su SRETNI, jer ih više raduje tuđa nesreća od vlastite sreće.

Pokušate na sve načine da IZBACITE NEGATIVNOST iz sebe ali da ne ugrozite svoju egzistenciju, bavite se sportom ili jednostavno otiđite na planinu i prošetajte prirodom. Jednom kada pređete granicu sa vašim psiho-fizičkim zdravljem više nema povratka nazad u normalu, zato nipošto ne zadržavajte negativnost u sebi.

Dakle, OPUSTITE se ljudi, pokušajte da budete prije svega veseli i radosni. Usmjerite vaše misli prema nečemu lijepom kao što je priroda i ovakvi prizori niže kojih naša Bosna i Hercegovina ima u izobilju.

Image
Last edited by antimobbing on 12/03/2010 07:40, edited 1 time in total.
antimobbing

#231 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

MOBBING ima teške anksiogene i depresivne reperkusije koje se negativno reflektuju na SEKSUALNE funkcije kako kod muškaraca tako i kod žena što veoma utiče na kvalitetu normalnog života među partnerima.

Kao posljedica MOBBING-a koji se provodi u BiH i brojnih razgovora sa običnim normalnim ljudima iz naroda može se saznati da uslijed današnje situacije kakva jeste, dosta žena u BiH iz straha od gubitka egzistencije prije bira posao ispred trudnoće čime nesavjesni POSLODAVCI veoma utiču na povećan stepen MORTALITETA u našoj zemlji.

Sa druge strane, isto tako kroz razgovor može se saznati da kod mlađih muškaraca u dobi od 25 do 45 godina, koji su bili izloženi psihološkim faktorima poput anksioznosti, STRESA, frenetičnog ritma, nanošenja veće ili manje nepravde, MOBBING je izazvao fizičku IMPOTENCIJU što u današnje vrijeme pored neimaštine je jedan od razloga brojnih razvoda među mladim ljudima.

Image

Najštetnije je od svega, da su danas ljudi u BiH veoma neinformisani pa ne mogu da prepoznaju MOBBING.

Ljudi uopće nisu ni svjesni što im se dešava.
Last edited by antimobbing on 12/03/2010 07:47, edited 2 times in total.
madner

#232 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by madner »

Mene sef ruzno gleda sto surfam na radnom mjestu i gladim muda :D

Kome da ga tuzim?
teleskop

#233 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by teleskop »

Najbolji odgovor i najveći šamar onima koji pokušavaju da vam unište život
je let poslije svakog pada.
Pad ne postoji.To su samo razne konstrukcije. :x
DZONPI

#234 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by DZONPI »

Dobra tema.Evo ja imam jednog takvog na poslu tj,jednu koja od muhe pravi medzeda.Dakle ako iko sta uradi malo kako netreba,odma nastaje teatar,plac,nemogu vise i tako te pizdarije.Radi se o asistentu sefa.Meni je on jos vise kriv jer dopusta takvo ponasanje.A sad o njoj.kad sam procito gornji post skonto sam odma da je i ova osoba ista.dakle dosla sa sela u grad,radi se ovdje o inostranstvu,dakle radno mjesto je na zapadu.Dakle doslo iz provincije,ima malo jacu skolu i udri.nema frajera nikad,ne izlazi,sve joj je u zivotu poso.Ja je zalim ali kad sam procito ovo postove skonto sam upravo da je to zesci Morbid.Meni dodje nekad da je stocom opalim,pa skontam ode poso jebi joj mater,pa onda gledam sta drugim radi ,kontam ma necu da se mjesam kad oni ne reaguju sto bi ja.Proba i sa mnom ponekad ali ja se samo smijem i vicem ja ja,nezelim da se iznerviram radi neke bolesne osobe. Morbid od glave dopete.nego recite mi neki dobar savjet ako bi imo ja slucajno nekih problema sa njom kako da joj najpametnije uzvratim udarac.Znam to smjeh folovi negom da je tuzim,da je ogulim ako bi se dokazalo da je doslo do nekoh zdravstvenih problema.
teleskop

#235 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by teleskop »

Ne znam dali mogu dati pravi savjet,jer je svaka situacija različita,
ali pokušat ću:
-da bi je tužili morate prikupljati vjerodostojnu dokumentaciju koja ukazuje na taj problem
-možda pokušate i sačuvati koju snimku na mobitelu/ vike,galame i sl./
-na poslu radite svoj posao najbolje što možete,a pošto je ona nadredjeni i dužna vas je usmjeravati,
nemojte čekati da ona vas "ulovi " u grešci,nego je što češće pitajte kao za savjet,pa poslije recite
-vi ste tako rekli
-nemojte dozvoliti da razmišljate o tim neugodnim situacijama,nego to isti tren bacite za ledja i
nemojte dozvoliti da vas to opterećava,naročito kod kuće i u porodici
-ponavljajte sebi-"ne može ona biti jača ličnost od mene,ja sam jači,vrjedniji i kulturniji,kao radnik,i kao čovjek,"itd,itd.
VERNESA

#236 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by VERNESA »

Kako da se riješimo MOBINGA na radnom mjestu???
Tužbama- ostajemo bez posla, pravda ko puž , možemo hodati po sudovima vjekovima da dokažemo da smo bili pod MOBINGOM.
Javnim istupima protiv MOBBINGA u firmi-još gore, prekršičli smo etički kodeks, bili smo isprovocirani , rekli smo šta ne treba , i još dobijemo disciplinsku ko nagradni dio.
Šta nam preostaje-da bježimo ko muhe bez glave od gdina koji vrši MOBBING i da se kljukamo tabletama za smirenje , i da samo šutimo i sklanjamo se , tako da postajemo lijepa zemlja BIH ŠUTLJIVOG I DROGIRANOG NARODA...Drugo nam zaista ne preostaje.
antimobbing

#237 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Što je to 1. maj praznik rada?

1. maja 1886. stotine hiljada američkih radnika su izašli na ulice da bi zahtevali opće prihvaćanje osmočasovnog radnog dana.

Naime, toga dana radnici su se izborili za tri osmice što do tada nije bilo (8. sati rada / 8. spavanja / 8. sati kulturnog života).

Privatnici koji danas iskorištavaju radnike, lažu im kada kažu da je 1. maj zaostavština od komunizma.

To uopće nema veze sa tim, već je to međunarodno priznato pravo radnika na normalan život.

Danas u Bosni i Hercegovini u 21 vijeku još uvijek ima firmi koje ne poštuju međunarodno pravo radnika na tri osmice (8. sati rada / 8. spavanja / 8. sati kulturnog života) i mimo svih PRIZNATIH međunarodnih konvencija i ljudskih prava nemilosrdno iskorištavaju radnike koji rade po dvanaest sati i više za neku mizernu platu.

Uzimajući u obzir da dosta mladih ljudi na forumu ne zna ustvari što znači 1. maj, bilo bi dobro da pročitate članak niže.
1. maja 1886. stotine hiljada američkih radnika su izašli na ulice da bi zahtevali opšte prihvatanje osmočasovnog radnog dana. Čikago je bio centar pokreta. Radnici su tamo mesecima agitovali za osmočasovno radno vreme, i uoči 1. maja njih 50.000 je već bilo u štrajku. Novih 30.000 pridružilo im se sledećeg dana; to je dovelo veći deo čikaške proizvodnje do zastoja.

Strah od nasilnih klasnih sukoba obuzeo je grad. Nasilja nije bilo u subotu i nedelju 1. i 2. maja. Ali u ponedeljak, 3. maja tuča u kojoj su učestvovale stotine izbila je u Mek Kormik Riperu (Mc Cormick Reaper) između radnika članova sindikata, koji su sprečeni da dođu na posao i onih koji nisu pripadali sindikatu koje je Mek Kormik zaposlio umesto njih. Mnogobrojna i dobro naoružana policija brzo se palicama i vatrenim oružjem umešala kako bi povratila red. Ubili su 4 člana sindikata, a povređenih je bilo mnogo.

Pobesneli zbog zločina policije, grupa anarhista, predvođena Avgustom Spajsom i Albertom Parsonsom pozvala je radnike da se i sami naoružaju i u utorak uveče (4. maj) učestvuju u masovnim demonstracijama na Trgu Hejmarket (Haymarket). Izgledalo je da su demonstracije sa samo 3.000 bile potpuni promašaj. Ali pred kraj osoba čiji identitet nikad nije utvrđen (veruje se da je u pitanju policijski agent, provokator) bacila je bombu koja je ubila 7 i ranila 67 policajaca.

Histerične gradske i državne vlasti pohapsile su osam anarhista, optužile ih za ubistvo i osudile na smrt.

11. novembra 1887. četvorica, uključujući Parsonsa i Spajsa, su pogubljeni. Svi pogubljeni zagovarali su oružanu borbu i nasilje kao revolucionarne metode, ali njihovi tužioci nisu našli nikakve dokaze da je iko od njih stvarno bacio bombu. Umrli su zbog svojih reči, ne zbog svojih postupaka.

250.000 ljudi postrojilo se duž ulica Čikaga dok je Parsonova pogrebna povorka prolazila gradom, kako bi izrazili svoju posramljenost ovim velikim sudskim promašajem i svoju solidarnost sa nepravedno pogubljenim radnicima.

Od kada je na Prvom kongresu 2. Internacionale održanom 1889. odlučeno je: "Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja, na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost". Od tada se svake godine obeležava tragični Hejmarketovski događaj kao dan međunarodne radničke solidarnosti u vidu demonstracija. Za radnike i sindikaliste širom sveta, Hejmarket je postao simbol potpune nejednakosti i nepravde kapitalističkog društva. Do današnjeg dana, kako u našoj zemlji, tako i u celom svetu, taj dan se obeležava u spomen mučenicima sa trga "Hejmarket".

Nakon 50 godina komunističke vladavine, tokom koje je 1. maj slavljen kao veliki državni praznik u SFRJ, stanovništvo ovih prostora i dalje nije u potpunosti upoznato šta ovaj praznik predstavlja.
Posebnu štetu radnicima prave nesavjesni pojedinci na čelnim pozicijama u SINDIKATIMA širom BiH, koji svjesno ili nesvjesno prodaju našu i budućnost generacija koje dolaze. Većina njih prodaje međunarodno priznata prava radnika, za koja se isti svojim životima izborili 1. maja 1886 godine.

Sindikati u BiH su danas privatne organizacije pojedinaca koji se bore samo za svoj lični interes i prava pojedinaca kojih ih podržavaju kao i onih koji su u vrhu sindikalnih organizacija a radnici im služe kao izgovor za ostvarivanje svojih ličnih sitno-sićarskih interesa.
antimobbing

#238 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Svaki čovjek kao individualac koji pohlepno grabi da ima dovoljno ili previše za sebe griješi jer isti ne može biti sretan među masom nesretnih i nezadovoljnih ljudi. To će mu se na kraju kao bumerang vratiti samo je pitanje vremena. Naročito onim ljudima koji se bore za prava drugih a ustvari to rade samo da bi ostvarili neke svoje lične sitno-sićarske interese.

Nadam se ipak da će nešto krenuti na bolje i da nisu svi isti.

Možda još uvijek ima svjesnih i poštenih ljudi koji misle na sadašnjost i budućnost radnika i generacija koje dolaze poslije nas a vrijeme će najbolje pokazati jer ovo što smo do sada vidjeli veoma je žalosno.

Bez kolektivne sreće nema ni pojedinačne.

Praznik jada

Sindikalci najavljuju masovne proteste, raja ode na more

Bosna i Hercegovina će za Praznik rada Prvi maj ponuditi široku ponudu protesta raznih profila na kojima će se govoriti o najvećoj fikciji nakon rata - radničkim pravima. Dok organizatori mase protesta najavljuju hiljade ljudi, za sada je jedino izvjesno da su izlazi iz Sarajeva već oko podne bili zakrčeni automobilima onih koji su krenuli na more, roštiljanje il' ražanj uz pivo i rakiju.

Savez samostalnih sindikata BiH sa Ismetom Bajramovićem na čelu obilježiće Prvi maj protestnim okupljanjem u 11 sati ispred Doma sindikata uz poruku "Vratićemo dostojanstvo radnicima!". Istovremeno, održaće se i radnička okupljanja u Bihaću, Odžaku, Zenici, Tuzli i Mostaru. Radnici će na ovim protestima zahtijevati ono što su radnici u svijetu izborili još sredinom 19. vijeka, a što su radnici u BiH izgubili dolaskom demokratije: osam sati rada, osam sati odmora, osam sati kulturnog uzdizanja.

"Pretprošle godine smo imali protestnu šetnju na kojoj smo obišli zgrade institucija u kojima nije bilo nikoga. Ove godine poruku odašiljemo ispred naše zgrade. Kolege sindikalisti i u mnogo uređenijim državama sutra će također protestovati i tražiti veća prava", kazao je Bajramović. Dodao je kako će Sindikat i nakon sutrašnjeg protesta nastaviti da se bori za prava radnika, neće biti tihi te namjeravaju u narednom periodu primijeniti "pritiske niskog i visokog intenziteta kao što su protesti i generalni štrajk" kako bi vlast natjerali da ispuni obećanja data radnicima.

Podsjetio je da 42 odsto građana BiH nezaposleno te da u situaciji opšteg haosa radnici u BiH mnogo više razloga imaju za proteste i iskazivanje nezadovoljstva, nego za slavlje uz roštilj i ražanj.
"Naši kolege u trgovini radiće i sutra, i u nedjelju, i neće imati prilike da se odmore ili roštiljaju", kazao je Bajramović.

Na pitanja novinara da prokomentariše izjave aktivista pokreta Dosta! koji su kazali da je upravo Sindikat najveći neprijatelj radnika te da ih je izdao, Bajramović je "diplomatski" odgovorio kako "pozdravlja sve aktivnosti pokreta i građana koji će na sutrašnji dan na bilo koji način potsjetiti na težak položaj radnika i svih građana BiH".

Sat prije pressice Sindikata, pokret Dosta! koji je nezadovoljan "zbog činjenice da Sindikat svjesno su namjerno pravi ikebana-proteste u pet gradova BiH, jer to odgovara onima sa kojima su sjedili prije nekoliko dana za istim stolom i dogovarali još jednu kolektivnu pljačku naroda", održao je press konferenciju na kojoj je najavljen sutrašnji skup u organizaciji ovog pokreta.

Skup koji su zajednički trebali organizovati Sindikati i pokret Dosta! i na kojem je planiran marš od RTV Doma prema zgradi Parlamenta BiH, promijenio je rutu. Sutra u podne planira se okupljanje ispred RTV doma, ali će marš umjesto prema centru grada ići prema zgradi Energoinvesta na Stupu kako bi se izbjegla mogućnost zloupotreba protesta i kako bi se na kapiji nekadašnjeg privrednog giganta i kako bi položili cvijeće na "masovnoj grobnici radničke perspektive".

Osim pomenutih šest protestnih skupova Sindikata BiH u Sarajevu i drugim gradovima i velikog skupa pokreta Dosta!, za Prvi maj u podne u Zenici je najavljen i protest u organizaciji nezavosnog sindikata Solidarnost Zenica uz podršku građanskih pokreta i nevladinih organizacija.

Organizatori najavljuju hiljade ljudi na masi masovnih protesta. Koliki će njihov broj zaista biti vidjeće se sutra, kao i to kakve će poruke kao bezbroj puta do sada uputiti ljudika u vlasti koji ih ni ovaj put neće čuti od šuma valova uz koje će se sutra odmarati od napornog (ne)rada. Ono što je za sada izvjesno jesu kolone vozila na izlazu iz Sarajeva u kojima su napaćeni radnici krenuli na obilježavanje Prvog maja onako kkao to ovaj narod najbolje zna: uz ražanj, roštilj i potoke piva i rakije. To što su mnogi od njih digli kredit da "dostojanstveno" mogu proslaviti Praznik rada druga je priča.
Da li predstavnici sindikata uopće znaju pričati bosanski jezik i pregovarati sa poslodavcima u korist radnika?

Zašto im uopće trebaju protesti i radnici na ulicama, bez promjene svijesti od lično-sićarske do kolektivne?

Radnicima nije mjesto na ulici već na radnim mjestima.
antimobbing

#239 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

VERNESA wrote:Kako da se riješimo MOBINGA na radnom mjestu???
Tužbama- ostajemo bez posla, pravda ko puž , možemo hodati po sudovima vjekovima da dokažemo da smo bili pod MOBINGOM.
Javnim istupima protiv MOBBINGA u firmi-još gore, prekršičli smo etički kodeks, bili smo isprovocirani , rekli smo šta ne treba , i još dobijemo disciplinsku ko nagradni dio.
Šta nam preostaje-da bježimo ko muhe bez glave od gdina koji vrši MOBBING i da se kljukamo tabletama za smirenje , i da samo šutimo i sklanjamo se , tako da postajemo lijepa zemlja BIH ŠUTLJIVOG I DROGIRANOG NARODA...Drugo nam zaista ne preostaje.
OPUSTITE SE … ali se borite sa sobom i vašim osjećajima kao i mislima koje trebate usmjeriti prema nečemu lijepom.

Danas u BiH postoje zakoni kojima se možete boriti protiv MOBBING-a pravnim putem ali još uvijek nije nastupila vladavina prava radi raznih interesa kao i utjecaja sa istoka i zapada.

U ovim tranzicijskim vremenima najvažnije za vas je da se što više upoznate sa MOBBING-om i na vrijeme ga prepoznate jer je isti nevidljiv kako bi bili u mogućnosti da preventivno djelujete u cilju očuvanja vašega zdravlja.

Pokušajte prije svega da se što više OPUSTITE i u svojoj glavi na neke stvari ne gledate velikim očima, jednostavno da apsolvirate stvari i pronađete model na koji ćete izbacite sve negativnosti iz sebe da li će to biti svakodnevna obična šetnja, odlazak u prirodu ili bavljenje nekim sportom samo se ne zatvarajte u sebe.

Očuvanje zdravlja je nešto što je najvažnije u ovim tranzicijskim vremenima.
nikona@

#240 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by nikona@ »

Zaista nikad nisam sreo profesionalca i vrijednog covjeka da mi se zali na mobing.
Možda bi se trebao kretati malo van ustaljenog kruga i otvoriti malo oci. Ne mogu vjerovati da postoje ljudi da tako sto misle, a kamol napisu. :x
Što se dešava u pojedinim tvrtkama je strasno. Poslodavci su svjesni da svoje djelatnike drze "u saci" jer posao naci danas je sreca i stela, a ako nemas ovo drugo onda si 1:1000. Ja sam imala srecu pa sam se uspjela iscupati iz saka zlostavljaca, ali i danas pratim svoje bivse radne klegice i kolege kako svakim danom kopne i nadaju se boljem sutra. :skoljka:
antimobbing

#241 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

nikona@ wrote: danas pratim svoje bivse radne klegice i kolege kako svakim danom kopne i nadaju se boljem sutra. :skoljka:
Ne treba da se uzbuđujete jer to je predrasuda nesavjesnih poslodavca da se na MOBBING žale samo neradnici. Jedan od uzroka patnji ljudi širom BiH jeste i u tome da je odmah neposredno nakon rata, dosta bosansko-hercegovačkih rukovodilaca poslano vani na edukaciju za menadžere gdje su ih sasvim pogrešno naučili a isti su u potpunosti usvojili EGOISTIČKI sistem upravljanja zvani ''homo homini lupus – čovjek je čovjeku vuk''.

To je upravljanje po sistemu ''bez merhameta'' što je sasvim suprotno našoj bosansko-hercegovačkoj kulturi i tradiciji. Po ovom nakaradnom egoističnom učenju radni kolega se ne smatra prijateljem već konkurentom a posao kao tržišna utakmica koja se shvaća sasvim osobno poput borbe na život i smrt. Zbog toga, danas najčešći uzrok stresa na radnom mjestu, predstavljaju međuljudski odnosi a to se zove KONKURENTSKI MOBBING.

KONKURENTSKI MOBBING

Kako pobijediti protivnika iz pakla?

Imati konkurenta iz pakla, koji tržišnu utakmicu shvaća sasvim osobno, kao darvinističku borbu na život i smrt, nije lako.

Fenomen je to koji se lako može definirati kao konkurentski mobbing

Konkurentu iz pakla treba se znati oduprijeti

Iva je uspješna direktorica u jednoj informatičkoj kompaniji. Svojom sposobnošću i upornošću stvorila je, od nekad male kompanije uspješno srednje-veliko poduzeće, sa brojnim klijentima i korisnicima. Prihodi su rasli nevjerojatnim dvoznamenkastim godišnjim stopama, a Iva je i više puta nagrađivana strukovnim priznanjima. Međutim, kako ova priča ne bi zvučala kao jedna od onih iz ljubavnih romana Daniele Steel, pobrinuo se Ivin bivši poslodavac, Petar. Iva i on poslovno su se rastali na ne baš najbolji način, i sa gorkim okusom u ustima. Međutim, kao i svaki poslovni brak, i ovaj je naoko završio 'prijateljskom brakorazvodnom parnicom'.

Problemi su nastupili kada je Iva željela iskoristiti svoje sposobnosti koje nikada nisu uspjele procvasti do kraja kod Petra kako bi revitalizirala konkurentsku kompaniju. Od malog konkurenta na tržištu počela je stvarati ozbiljnog tržišnog igrača, nešto što Petar nikada nije mogao niti sanjati.

Tada su počele noćne more za Ivu i njenu kompaniju. Petar se je potrudio da naziva svakog od njenih klijenata, budućih i sadašnjih i da im ispriča kako je Iva 'njegov prebjeg', dijeleći joj još epitete kradljivice, nelojalne konkurentice, neodgovorne osobe i sl. Pošto je Petar prilično moćna osoba ali i dovoljno agresivna u svojim nastupima, mnogi klijenti su, želeći sačuvati mir, poslušali njegove prijetnje.

Međutim, njegov osvetnički pohod nije prestao tu. Cijelu svoju organizaciju indoktrinirao je ka borbi protiv konkurencije. Svaki od njegovih zaposlenika morao je zvati klijente, nuditi im dampinške cijene ili čak i besplatne usluge uz naravno blaćenje konkurencije kao neodgovorne, nelojalne i sl. Njegov manijački pohod nije stao samo na tome. Nekima od zajedničkih klijenata je u 'strogom povjerenju' izjavio kako ga Iva naziva kasno u noć i 'dahće u slušalicu'.

U ratu su sva sredstva dopuštena...

Uz to, sabotirali su im većinu projekata. Čim bi saznao za Ivine nove projekte, Petar je nazivao njene klijente i uz standardni repertoar kleveta i ogovaranja zaustavljao njene inicijative. Međutim, nakon nekog vremena započeo bi upravo iste takve projekte sa svojim klijentima. Skupovi iz struke na kojima se je pojavio Petar postali su anatema za Ivu i njenu tvrtku. Ako bi i naslutio njen dolazak, Petar je agresivno napadao organizatore kako bi je spriječio u dolasku.

Situacija je postajala toliko nemoguća da su se Iva i njen tim 'budili i lijegali' s Petrom koji je kao zlokobna kob dahtao iza njihovih leđa. Produktivnost i motivacija za rad je postala izuzetno niska i sav posao se sveo na predviđanje Petrovih poteza umjesto na osmišljavanje inovativnih projekata. Između članova tima učestale su se svađe, nervoza i napetost. Iva još iz tog perioda vuče gastritis i lupanje srca koje je u najgorim periodima znalo kulminirati i bolničkim intervencijama.

Iva je odlučila suočiti se sa Petrom, međutim shvatila je da se on nje boji i da izbjegava svaki susret sa njom. Iz dana u dan njene muke su postajale sve veće i čak je željela zvati svakog od klijenata pred kojim ju je Petar oblatio i opravdavati se svojom istinom. Međutim, onda je 'okrenula ploču' i shvatila slijedeće - prihvatit ću to kao igru. Neću činiti ama baš ništa i o Petru te njegovim prijateljima i klijentima počet ću govoriti samo najbolje.

Počela se je fokusirati na gradnju svoje mreže klijenata i na svoje projekte, a na poteze Petra više se nije obazirala u toj mjeri. 'Kada u samome sebi oduzmete moć nasilniku da vas terorizira i oslobodite se straha prema njemu, tada on više nema moć kontrole nad vašim životom.' Ta rečenica postala je moto Ivi u daljnjem radu.

Shvatila je da je Petar naprosto nuspojava njene poslovne karijere i nastavila je dalje u izgradnji svojih projekata. Odbila se je spustiti na njegov nivo i od tada joj je život postao puno lakši.

Kada konkurentsko ponašanje prerasta prelazi u mobbing?

Ovo je samo jedan od pojednostavljenih primjera fenomena koji se u većoj ili manjoj mjeri može sresti u Hrvatskoj ali i u svijetu. Imati konkurenta iz pakla, koji tržišnu utakmicu shvaća sasvim osobno, kao darvinističku borbu na život i smrt, nije lako. Fenomen je to koji se lako može definirati kao konkurentski mobbing. Iako definicija mobbinga obično uključuje suodnose: poslodavac-zaposlenik, zaposlenik-poslodavac i zaposlenik-zaposlenik, njen sadržaj dozvoljava nam ovakvu kovanicu.

Metode kojima konkurent vrši mobbing također su vrlo slične nekim od simptoma 'uobičajenog' mobbinga na poslu: napadi na osobnu i profesionalnu reputaciju kroz izmišljene priče, ogovaranja, ismijavanje obično na jednog konkurenta-žrtve. Konkurent-žrtva se želi izolirati od ostatka zajednice, ne poziva ga se na skupove te ostala formalna i neformalna druženja na kojima je prisutan dotični konkurent-nasilnik. Psihološko maltretiranje na kraju obično rezultira pogoršanjem fizičkog i/ili mentalnog zdravlja konkurenta-žrtve.

Konkurencija je odlika svakog tržišno-baziranog sustava. Zdrava konkurentnost korisna je kako za potrošače, koji će svoje proizvode i usluge dobivati kvalitetnije i po nižim cijenama, tako i za tvrtke, jer ih tjera na stalnu inovativnost i kreativnost u iznalaženju novih proizvoda i usluga. Lekcije o potrebitosti konkurencije uče se u osnovima srednjoškolske i visokoškolske ekonomije.

Borba protiv zlostavljača traži mudre poteze i strpljivost

Međutim, konkurencija koja graniči sa tzv. socijalnim darvinizmom, kojim se opravdava uništavanje konkurencije kako ne bi bio uništen odlika je one crne strane konkurentnosti. Jedan od velikih japanskih lidera, Ryozaburo Kaku, dugogodišnji predsjednik Canona, rekao je jednom da čak i u prirodi lavovi ne ubijaju zbog ubijanja nego zato što su gladni. Tako se i 'ubijanje' konkurencije samo iz poriva za uništenjem i dominacijom na tržištu kosi sa načelom slobodnog tržišta. Pritisak stalnog rasta profita i dividendi prisiljava mnoge tvrtke na različite političke i zakulisne borbe. Međutim, usmjerenost na uništavanje samo jednog konkurenta metodama moralnog i psihičkog maltretiranja ('na granici utuživog' kako ga je nazvao jedan hrvatski menadžer) predstavlja jasno i glasno – konkurentski mobbing.

Kako preživjeti konkurenta-zlostavljača?

Konkurent-zlostavljač negativno utječe kako na konkurenta-žrtvu, tako i na cjelokupno tržište na kojem rade. Zbog svojeg utjecaja i moći, koju stječu svojom nemilosrdnošću, agresijom ali i inteligentnom manipulacijom te sposobnošću namicanja profita vrlo ih je teško razotkriti, tužiti ali i prepoznati. U današnjem hrvatskom poslovnom okruženju, koje u svojim karakteristikama ima određenu dozu nemilosrdne i političke konkurentnosti, ovakvi tipovi mogu dugo godina biti smatrani renomiranim stupom menadžerske zajednice. Što iz straha, što iz koristoljublja ali i svojevrsnog respekta, okruženi su mnogim ljudima koji ih podržavaju, čak i u mobbingu konkurenta-žrtve.

Savjeti za konkurente-žrtve

Na žalost, instant savjeti tipa 'Draga Marta'; ne pomažu u ovim vrlo teškim i kompleksnim situacijama. U surovom poslovnom realitetu ovakvi ljudi su vrlo učestala pojava, koja se vrlo često krije maskirana iza tržišne utakmice.

Osvijestite što vam se događa

Konkurencija na tržištu normalna je pojava svakog tržišnog sistema. Međutim ako ste naišli na konkurenta koji sistematski ponižava i ogovara nekog od vaših članova organizacije (obično direktora ili nekog istaknutijeg menadžera), te uz to koristi svoju agresivnost i moć kako bi vam preoteo klijente ili vas stavio u socijalnu izolaciju shvatite da to nema veze sa konkurentskom borbom nego čistim mobbingom.

Konkurentski mobbing može vas psihički uništiti

Pazite na podzemne igre

Konkurenti-zlostavljači su u svojoj naravi velike kukavice koji se nikada ili vrlo rijetko žele konfrontirati sa vama izravno. Više uživaju u zakulisnoj igri u kojoj oni mogu dominirati i kontrolirati scenom. Ovakvi ljudi spremni su za sve, pa čak i za tzv. industrijsku špijunažu ne bi li došli do ciljeva. Međutim, dovoljno su inteligentni za igre na granici utuživosti, što vas vrlo često dovodi u zakonsku nemogućnost da tražite satisfakciju na sudu. Isto tako morate zapamtiti da laž koja se često ponavlja postaje istinom. Čim se otvori i najmanja mogućnost pravnog gonjenja, iskoristite je.

Oslobodite se straha

Zlostavljači vrlo često znaju uliti strah u kosti svojim protivnicima. Mnogi od njihovih klijenata se zato i ne žele sukobiti sa njima, jer žele 'mir u kući'. Lakše je udovoljiti njihovim agresivnim nastupima nego ih odbiti, jer su izuzetno uporni u svojim zahtjevima. Međutim, iza zastrašujuće maske i agresivnih ispada kriju se duboko nesigurne osobe. Bojati ih se znači dozvoliti im kontrolu nad vama i vašim postupcima. Sa prestankom straha možete bolje i iz više kuteva sagledati te osobe i shvatiti ih onakvima kakvima jesu – nevoljenima, nesigurnima i samima.

Vježbajte strpljivost i pustite vrijeme da radi za vas

Sa vremenom i tržište postaje umorno od takvih tipova. I iako vam se iz vašeg kuta gledanja čini da je to sve presporo, i klijenti postaju umorni od agresije i stalnog ogovaranja. Osim toga, zlostavljači u svojoj agresiji vrlo često nemaju mjere, tako da u klijentima izazivaju osjećaj prirodnog otpora i neželje za suradnjom.

Upotrijebite gandhijevske metode

Lukav je bio taj Gandhi! Na najmoćniju velesilu onog doba odgovorio je ne-napadanjem i mirnim otporom i tako ih odveo u smjeru u kojem oni nisu znali kako postupati. O svojim protivnicima govorio je sve najbolje čak i kada su ih tukli i premlaćivali na smrt. Međutim, pasivni otpor urodio je plodom. Zlostavljači su navikli ili da im se suprotstavite ili da budete žrtvom. Okrenite taktiku i prijeđite u pasivni otpor, suzdržite se od vraćanja istom mjerom a zlostavljačeve suradnike hvalite na njihovoj stručnosti. Ovakva taktika pokazala se u praksi relativno dobrim načinom da ostatak tržišta uvjerite u to tko je istinski zlostavljač u cijeloj priči. Ne spustiti se na njihov nivo donosi vam bodove tamo gdje najmanje očekujete!

Stvarajte mrežu vlastitih partnera i sa njima započinjite nove projekte

Iako vam se vrlo često čini besmislenim uopće započinjati nešto što će vrlo vjerojatno procuriti do konkurenta zlostavljača ne odustajte od svojih projekata. Osmišljavanje vlastitih projekata znak je da ste fokus sa zlostavljača stavili na svoje stvaranje. Pri tome budite pametni i ne iznosite ideje širem krugu ljudi dok ih niste dobrano "zacementirali" u realizaciji.
Ukoliko imate prijatelje koji kao što kažete ''kopne na radnom mjestu'' savjetujte ih da se upoznaju sa svim oblicima MOBBING-a koji je nevidljiv, kako bi nešto učinili na prevenciji i očuvanju svoga zdravlja.

Koliku financijsku štetu MOBBING pravi društvu i zajednici pokazuje istraživanje Europske agencije za sigurnost na radu i zaštitu zdravlja koja ističe da je stres na radnom mjestu prisutan je kod svakog trećeg zaposlenika Europske Unije. Stresom na poslu u EU obuhvaćeno je 28% zaposlenih ili 41,2 miliona. Posljedica stresa na poslu je 50-60% svih izgubljenih radnih dana ali i oko 5 miliona nesreća na poslu što predstavlja u privrednom pogledu gubitak najmanje 20 milijardi eura godišnje.

U Bosni i Hercegovini, prije svega je potrebna edukacija sindikata, poslodavaca, zaposlenika, liječnika porodične medicine, specijalista medicine rada, psihijatara, psihologa, odvjetnika i na kraju sudaca da bi se ublažile posljedice MOBBING-a, koji svakodnevno širom BiH bukvalno uništava ljude sa veoma narušenim psiho-fizičkim zdravljem jer su godinama bili izloženi ratnim strahotama.
nikona@

#242 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by nikona@ »

antimobbing wrote:
nikona@ wrote: danas pratim svoje bivse radne klegice i kolege kako svakim danom kopne i nadaju se boljem sutra. :skoljka:
Ne treba da se uzbuđujete jer to je predrasuda nesavjesnih poslodavca da se na MOBBING žale samo neradnici. Jedan od uzroka patnji ljudi širom BiH jeste i u tome da je odmah neposredno nakon rata, dosta bosansko-hercegovačkih rukovodilaca poslano vani na edukaciju za menadžere gdje su ih sasvim pogrešno naučili a isti su u potpunosti usvojili EGOISTIČKI sistem upravljanja zvani ''homo homini lupus – čovjek je čovjeku vuk''.
Slozila bih se s ovim u potpunosti jer je i u gore navedenom slucaju zlostavljac doktorirao u Svicarskoj.
Sto se tice zastite od mobbinga to je jako tesko jer svaki dan sebi govoris da te nista nece povrijediti, izbaciti iz takta i da je najgora stvar koja ti se moze desiti OTKAZ (pa sta), ali opet i iznova povracanje i mucnine prije odlaska na posao. Zlostavljac uvijek nadje najbolniju tocku gdje da te ujede, a isto tako dobro zna gdje je pretjerao i povuce se bas kada kazes sebi "idem do kraja" i krenes u napad. (kao da osjeti opasnost da ces dati otkaz i otici, a zna da mu trebas).
antimobbing

#243 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

nikona@ wrote: Slozila bih se s ovim u potpunosti jer je i u gore navedenom slucaju zlostavljac doktorirao u Svicarskoj.
Izgleda da se radi se o istreniranom MOBBER-u koji je na zapadu naučio da radi po principu ''homo homini lupus – čovjek je čovjeku vuk'' a takvih danas u BiH ima veoma mnogo i taj pogrešan pristup prema ljudima se širi i na one koji ne bi željeli biti takvi ali jednostavno budu uvučeni u taj nehumani sistem upravljanja. Možda je ovaj MOBBER i dobra osoba ali jednostavno je istreniran da u svojoj glavi misli da je ispravno da zlostavlja druge ljude radi svoje pozicije. Takav nesretnik obično pogrešno umisli da tako treba i raditi. Nije uopće svjestan koliko duboko tone jer ''zlo raditi drugom čovjeku a za sebe očekivati nešto dobro u životu, to ne ide''.

Neka vaše kolege koje su pod MOBBING-om otvoreno porazgovaraju sa njim i upozore ga da hitno promjeni svoj način ophođenja sa njima jer pretpostavljam da vaše kolege, koje kao što vi kažete ''kopne na radnom mjestu'', već imaju nekih zdravstvenih problema. Inače u BiH ima na stotine hiljada ljudi sa zdravstvenim problemima, naročito onih koji su preživjeli sve strahote prošlog rata ili ''misle da su preživjeli rat''.

Stoga je potrebno da mu vaše kolege na jedan lijep način, da li usmeno ili pismeno skrenu pažnju, da on vrši MOBBING nad njima i da je njegov odnos i ponašanje prema njima nekolegijalan i neljudski. Također, veoma je važno da se istom posebno skrene pažnja da njegovo ponašanje može da prelije čašu kod uposlenika i sasvim im uništi zdravlje.

MOBBING danas jednostavno dovodi čovjeka do jednog stanja koje se naziva 'FENOMEN VELIKOG BALONA', koji samo što nije PUKAO. Svakodnevno smišljeno provociranje i maltretiranje od strane MOBBER-a koji imaju smanjen osjećaj za ljubav, radost, igru, davanje, kreativnost to jeste, PSIHOPATA koji putem zlostavljanjem drugih zapravo prikrivaju nemoć u nekoj drugoj sferi svog života, često dovedu nekoga normalnog čovjeka da PUKNE kao balon sa nepopravljivom štetom a to je ništa drugo već UMORSTVO na radnom mjestu.
antimobbing

#244 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... #komentari

Sarajevo
Uposlenica Mercatora skočila sa šestog sprata

H.B. (53), uposlenica firme "Mercator", izvršila je u četvrtak ujutro samoubistvo, skočivši sa šestog sprata zgrade firme "Unipromet", koja se nalazi u ulici Marka Marulića, Općina Novo Sarajevo. Na posao je došla prije osam sati.

MUP Kantona Sarajevo je o samoubistvu 53-godišnjakinje obaviješten oko 07.50 sati, a policajci su odmah nakon dojave stigli na mjesto nesreće i obavili uviđaj.

Kancelarije "Mercatora" nalaze se na petom i šestom spratu zgrade "Unipromet".

Motivi samoubistva nisu poznati.
Nadležne institucije moraju hitno istražiti ovaj slučaj i utvrditi uzrok zbog čega se je ovo desilo.
Last edited by antimobbing on 10/06/2010 15:28, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#245 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Truba »

zašto samoubice prvo ne ubiju zlostavljača ili barem ono da ga onesposobe :-? :cry: :cry: :cry:
antimobbing

#246 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

komi wrote:zašto samoubice prvo ne ubiju zlostavljača ili barem ono da ga onesposobe :-? :cry: :cry: :cry:
@komi,

U Bosni i Hercegovini ima dosta ljudi sa veoma narušenim psiho-fizičkim zdravljem, naročito onih koji su preživjeli sve strahote rata.

Stoga, potreban je samo neki mali negativan poticaj da bi na izgled neki normalan čovjek koji pored problema na poslu ima i privatnih problema kod kuće, pukao kao balon sa nepopravljivom štetom, tako da kada neko dođe u takvo stanje koje se zove "fenomen velikog balona" isti ne može uopće pravilno razmišljati niti donositi odluke, već samo traži bilo kakav izlaz.

Ovo je ozbiljan društveni i sociološki problem koji se hitno treba rješavati edukacijom sindikata, poslodavaca, zaposlenika, liječnika porodične medicine, specijalista medicine rada, psihijatara, psihologa, odvjetnika i na kraju sudaca.
antimobbing

#247 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

antimobbing wrote:
http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... #komentari

Sarajevo
Uposlenica Mercatora skočila sa šestog sprata

H.B. (53), uposlenica firme "Mercator", izvršila je u četvrtak ujutro samoubistvo, skočivši sa šestog sprata zgrade firme "Unipromet", koja se nalazi u ulici Marka Marulića, Općina Novo Sarajevo. Na posao je došla prije osam sati.

MUP Kantona Sarajevo je o samoubistvu 53-godišnjakinje obaviješten oko 07.50 sati, a policajci su odmah nakon dojave stigli na mjesto nesreće i obavili uviđaj.

Kancelarije "Mercatora" nalaze se na petom i šestom spratu zgrade "Unipromet".

Motivi samoubistva nisu poznati.
Nadležne institucije moraju hitno istražiti ovaj slučaj i utvrditi uzrok zbog čega se je ovo desilo.
Da li neko ima bilo kakvu informaciju vezano za ovaj slučaj koji se je desio u Merkatoru?
Zlata M.

#248 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Zlata M. »

Ispravno je - boriti se za sebe, za svoje dostojanstvo...rijecima, a ako ne pomaze - bogme i shakom ! :D
Ispravno je, takodje, sutiti i trpiti, jer znas u ime cega to cinis.

Nevolja je kad covjek ne moze da se odluci izmedju te dvije krajnosti.
antimobbing

#249 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Zlata M. wrote: Ispravno je - boriti se za sebe, za svoje dostojanstvo...rijecima, a ako ne pomaze - bogme i shakom ! :D

Tako je @Zlato,

Čitajući forum saznao sam da su radnicima u Mercatoru već godina dana smanjene plate za 25% i da nisu nikad povećane od kad su otvorili firmu u BiH.

Navodno su već bile smanjene prije ovog posljednjeg smanjenja, regres im je ukinut, godišnji odmori fiksno svima 18 dana, topli obrok se uplaćuje na pika karticu pa ga tako radnici moraju potrošiti u Mercatoru.

Dalje, jedan učesnik na forumu kaže da je menadžment Merkatora našao neku rupu u zakonu pa su nekim radnicima isplaćivali čak i manje od minimalca.

I na kraju zaključuje: „Sjaj i bijeda jednog trgovačkog lanca koji se prodaje za haman nekakav elitni kod nas. Šta li je gospođu Hasiju natjeralo da skoči, ako to što ju je firma u kojoj je radila dovela na rub egzistencije nije glavni razlog njenog nesretnog čina, sigurno je značajno doprinijelo tome“

Ukoliko se od nas građana traži poštovanje svih zakonskih obaveza sa druge strane zakonodavstvo bi trebalo da ima odgovornost prema svojim građanima i zaštiti ih od ovakvog neljudskog odnosa Merkatora prema našim građanima.

Ovaj slučaj iz Merkatora, nikako ne smije pasti u zaborav a nadležne institucije trebaju uraditi sve da istraže uzrok i na kraju kazne odgovorne za smrt ove žene.

Nadam se da na ovome forumu ima prije svega svjesnih i hrabrih novinara koji će prepoznati koliko je MOBBING štetan za naše BiH društvo i zajednicu pa stoga, učiniti sve da se javnost informiše i pokrene, kako bi se isti zaustavio na vrijeme, mada je možda već i kasno.
Zlata M.

#250 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Zlata M. »

antimobbing wrote:
Zlata M. wrote: Ispravno je - boriti se za sebe, za svoje dostojanstvo...rijecima, a ako ne pomaze - bogme i shakom ! :D

Tako je @Zlato,

Čitajući forum saznao sam da su radnicima u Mercatoru već godina dana smanjene plate za 25% i da nisu nikad povećane od kad su otvorili firmu u BiH.

Navodno su već bile smanjene prije ovog posljednjeg smanjenja, regres im je ukinut, godišnji odmori fiksno svima 18 dana, topli obrok se uplaćuje na pika karticu pa ga tako radnici moraju potrošiti u Mercatoru.

Dalje, jedan učesnik na forumu kaže da je menadžment Merkatora našao neku rupu u zakonu pa su nekim radnicima isplaćivali čak i manje od minimalca.

I na kraju zaključuje: „Sjaj i bijeda jednog trgovačkog lanca koji se prodaje za haman nekakav elitni kod nas. Šta li je gospođu Hasiju natjeralo da skoči, ako to što ju je firma u kojoj je radila dovela na rub egzistencije nije glavni razlog njenog nesretnog čina, sigurno je značajno doprinijelo tome“

Ukoliko se od nas građana traži poštovanje svih zakonskih obaveza sa druge strane zakonodavstvo bi trebalo da ima odgovornost prema svojim građanima i zaštiti ih od ovakvog neljudskog odnosa Merkatora prema našim građanima.

Ovaj slučaj iz Merkatora, nikako ne smije pasti u zaborav a nadležne institucije trebaju uraditi sve da istraže uzrok i na kraju kazne odgovorne za smrt ove žene.

Nadam se da na ovome forumu ima prije svega svjesnih i hrabrih novinara koji će prepoznati koliko je MOBBING štetan za naše BiH društvo i zajednicu pa stoga, učiniti sve da se javnost informiše i pokrene, kako bi se isti zaustavio na vrijeme, mada je možda već i kasno.
Sve je to nista, sve dok se pojedinac ne odluci za sebe ! Onog trenutka kad odlucis da ti je bitnije umrijeti kao covjek, nego - zivjeti kao nistavilo, mobber gubi sve shanse da te unisti. Kako ono bjese "Boj se onog ko je svik'o, bez golema mrijet jada" ... !
...aaali, mi sami smo postali gmizavci, zato i jesmo plodno tlo za svakojaka izivljavanja.
"Ovca ne sme da se brani vuk se njenim strahom hrani" :sad:
'vako:
Post Reply