Izgubili ste smisao za humor, sviju mi
Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
-
popajic
#226 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Mora cak i saljiva tema zaplivati u ruzna prepucavanja.
-
MAD
#227 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Ruzan jezik je onaj koji ispuca pa se ne mores ljubiti
joj koliko gramaticki gresaka 
- Cica_Mica
#228 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Tuden i saden ... s menom

- Meho Kodro
#229 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
sviju mi bubnjeva darkvuda 
-
markes69
#230 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
...nakon 32 godine zivota u Sarajevu (VAS moj zivot dotadasnji
)i solidnog obrazovanja i par procitanih knjizica smatrala sam sebe relativno pismenom ali nakon 10 godina DIJASPORE prepadnem se kad procitam sta napisem...kakva crna gramatika i pravopis , sretna sam ako samu sebe razumijem...bezbroj dijalekata,bezbroj nacina izrazavanja,pismeni ,obrazovani ljudi ali iz drugih podrucja BiH i koriste neke izraze da mi je na pocetku trebalo vremena da skontam "sta je pisac hotio rekti"aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i tako pomalo rugajuci se ,pomalo utapajuci se medu nase dobre ljude ja sad pojma nemam za neke izraze ispravni li su ili ne , rugam li se ili pravilno govorim i pisem, elem rugala se ruga pa postala druga... a moj skromni prilog za
"Prirucnik lijepog izrazavanja"..."ma jbo ti njihke svijeha.." a imam i pitanje , LIJEPO ILI LJEPO ili je obatroje uredu
"Prirucnik lijepog izrazavanja"..."ma jbo ti njihke svijeha.." a imam i pitanje , LIJEPO ILI LJEPO ili je obatroje uredu
-
vedo007
#231 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Ma ljudi to nije nista zamislite:Ma daj dodaj tu HLOPTU.
Pa to nije normalno......
-
kaostvorena
#232 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Hlopta mi jevedo007 wrote:Ma ljudi to nije nista zamislite:Ma daj dodaj tu HLOPTU.
-
StupskaBitanga
#233 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
meni prije par dana reče prof. Našeg jezika da prema "novom" šravopisu je ispravno kazati na Otoki, Breki
-
kaostvorena
#234 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
A,KAKO VAM ZVUCI KADA CUJETE:
STRASNO LIJEPO
STRASNO OBRAZOVAN
UZASNO TE VOLIM
STRASNO LIJEPO
STRASNO OBRAZOVAN
UZASNO TE VOLIM
- buba
#235 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Meni su ovakve teme crveni alarm, nit' ih ignorisat' nit' se 'zbost na njima 
Većina ovde miješa kruške i jabuke što se tiče nepismenosti i/ili narječja i dijalekta. Doduše, postoje segmenti tih naših govornih područja gdje je za laika pomalo teško povući crtu i reći je li baš nepismenost ili narječje, ako se radi o par riječi, ali u suštini svako od nas u maksimum dvije pisane rečenice pokaže nivo svoje (ne)pismenosti.
Ako ćemo biti objektivni, nepismenost stanovnika BiH je na izrazito visokom nivou i to se više ne može ocijenjivati spram urbanih ili seoskih područja, nego u cjelini.
Ove opaske oko toga kako se kaže hljeb/kruh, pavlaka/vrhnje, nemaju veze sa pismenošću, dok padeži, spojene negacije, jezične perverzije sa glagolima od kojih mi stoji kosa na glavu, itekako imaju.
a sad ja s teme...

Većina ovde miješa kruške i jabuke što se tiče nepismenosti i/ili narječja i dijalekta. Doduše, postoje segmenti tih naših govornih područja gdje je za laika pomalo teško povući crtu i reći je li baš nepismenost ili narječje, ako se radi o par riječi, ali u suštini svako od nas u maksimum dvije pisane rečenice pokaže nivo svoje (ne)pismenosti.
Ako ćemo biti objektivni, nepismenost stanovnika BiH je na izrazito visokom nivou i to se više ne može ocijenjivati spram urbanih ili seoskih područja, nego u cjelini.
Ove opaske oko toga kako se kaže hljeb/kruh, pavlaka/vrhnje, nemaju veze sa pismenošću, dok padeži, spojene negacije, jezične perverzije sa glagolima od kojih mi stoji kosa na glavu, itekako imaju.
a sad ja s teme...
- Bosanacone
#236 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Najgroe mi je kad neko kaze
-ondar
ILI
-znadem
ali stvarno naj naj naj je kad kazu znaaaaate, razvuku "a" kao zvaku...
-ondar
ILI
-znadem
ali stvarno naj naj naj je kad kazu znaaaaate, razvuku "a" kao zvaku...
- metal_rules_cura
#237 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
To razvlacenje slova "a" opet nema veze sa nepismenoscu

- sarajlija1965
#238 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Ja se najezim kada na TV od navodno obrazovanih faca niskog cela cujem "proizilazi". A to se desava svako vece...
A recimo najava "kriminalnog" filma me uvijek nasmije...
Nije u duhu teme, ali zasto spikeri na TV BiH (za koje vrijedi da su najbolji) kod izgovora rijeci "aerodrom" ili "televizija" stavljaju akcent na drugi slog?
Ipak, neka nama gramatickih gresaka i raznih naglasaka, tako barem svi odmah znamo "ko si i odakle si" i kakve si skole zavrsio...
Nije u duhu teme, ali zasto spikeri na TV BiH (za koje vrijedi da su najbolji) kod izgovora rijeci "aerodrom" ili "televizija" stavljaju akcent na drugi slog?
Ipak, neka nama gramatickih gresaka i raznih naglasaka, tako barem svi odmah znamo "ko si i odakle si" i kakve si skole zavrsio...
- JThomas
#239 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
volim te, to je drama jednakaostvorena wrote:A,KAKO VAM ZVUCI KADA CUJETE:
STRASNO LIJEPO
STRASNO OBRAZOVAN
UZASNO TE VOLIM
-
shambho
#240 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
sarajlija1965 wrote:Ja se najezim kada na TV od navodno obrazovanih faca niskog cela cujem "proizilazi". A to se desava svako vece...![]()
..Zato jer je u vazecoj gramatici jezika nam tako pravilno..
I ovo je pravilno al' je proizvoljno..StupskaBitanga wrote:meni prije par dana reče prof. Našeg jezika da prema "novom" šravopisu je ispravno kazati na Otoki, Breki
-
shambho
#241 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Meni je ovo nase "dvostruko uvelicavanje" super..JThomas wrote:volim te, to je drama jednakaostvorena wrote:A,KAKO VAM ZVUCI KADA CUJETE:
STRASNO LIJEPO
STRASNO OBRAZOVAN
UZASNO TE VOLIM![]()
- JThomas
#242 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
šalu na stranu, ne vidim ni jedan razlog zašto bi to bilo nepravilno. kad hoćeš nešto dodatno da naglasiš, onda uduplaš, ništa logičnije 
-
shambho
#243 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Ma doduse nije nepravilno..al' su meni stalno u pismenim to krizali jer je kao nepotrebno..
..Vec sam tim jednim kao rekla..
Al' daba meni dusa uduplat..