Horor u porodilištu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
maya83

#226 Re: Horor u porodilištu

Post by maya83 »

Valterbranisarajevo, ja se slažem sa tobom. Već je neko odgovorio, ja ipak da dodam:
Opće ili opšte bolnice -ovakve bolnice su namijenjene za određene regije, a pokrivaju jednu ili dvije općine/ opštine. U njima su porodilišta obično manja, sa manjim brojem poroda i manjim brojem personala. Većina ovakvih bolnica takođe može da vrši carski rez, ali one obično nemaju neonatološke odjele. Tako da se onda ugrožene bebe upućuju u veće centre. Atmosfera je u ovakvim bolnicama intimnija i prijatnija,
Zavisno od rasporeda službe, liječnik je prisutan, ali porod uglavnom vode babice.
Drugim riječima opća i ne treba imati neonatološko odjeljenje, ima jednog neonatologa, a sve trudnoće koje odsutpaju od normalnih šalju se na GAK ili klinički univerzitestski centar, koji bi po hijerarhiji trebao da se primarno brine samo za problematične trudnoće, a da je vođenje normalnih poroda izuzetak ako već postoji Opća bolnica.
A na FB, komentar je očito neko ko ima nekog na GAK ili gore radi.
Suncokretić

#227 Re: Horor u porodilištu

Post by Suncokretić »

Ima statistika poroda u Holandiji, a bila bi da oko 40%ak poroda vode babice, 8% obiteljski liječnici, 40% ak doktori.
Rado bih pročitala priču problema koji su se izrodili iz poroda koji spominješ, ako imaš link....

Ono što bih htjela naglasiti to je da svaki porod nije za svaku ženu. Odnosno, ne želi svaka žena isto. Ja, možda želim porod na stolčiću, ali moja prijateljica bi rado porod koji je imala prošli put - aktivno vođeni. I to je ok.
Ja se uopšte ne bunim i ne govorim da to bi se trebalo ukinuti, jer postoje komplikacije pri porodu i postoje porodilje koje bi rađe na taj način rađale, tj. osjećaju se sigurnije ili jednostavno smatraju da je to bolji način.
I to je, po meni, potpuno ok.

Ali šta je sa nama koji bi nešto drugo? Koji mislimo da može nešto drugo? Gdje je praksa pokazala drugačije? Mi nažalost nemamo izbora. O tome ja pričam.
Trebamo čekati nove generacije? Jedino ako mogu kupiti još par godina sebi, onda bi možda i mogla čekati.

Sistem se sam neće promjeniti. Ukoliko pokažemo inicijativu sigurna sam da će biti timova koji će željeti u svojoj bolnici/porodilištu fiziološki porod - i takvi već postoje, inače ne bi imali porod u vodi.

I ono što je jako bitno.... Pera Trta reče da iz svoje prakse zaključuje da nema istog poroda. I ja to potvrđujem.
Pa isto tako, ja bih npr. željela porod na stolčiću ili u vodi, i u toku poroda skontam da mi to nikako ne paše - postoji i ta mogućnost (i naravno da postoji mogućnost i carskog reza, da se razumijemo).
Ono što nam treba jeste educirano osoblje za takav porod, i definitivno, educirane trudnice o takvom porodu. O svim njihovim fazama, vježbanje poza, upoznavanje sa mogućnostima itd. I na porodu da imamo babice i doktore koji bi to pratili s mogućnošću prisustva pratnje.
To ne mora biti muž, može biti prijateljica, mama, doula...
zonbirile

#228 Re: Horor u porodilištu

Post by zonbirile »

valterbranisarajevo wrote:Ne znam. Možda nećemo uspjeti u namjeri da "poguramo" hitan završetak porodilišta, ali mislim da je ova tema korisna jer se polako slaže slika o toj sferi zdravstvene zaštite, koja očigledno nije bajna, a trebala bi biti, jer svi oni koji se ne mogu brinuti sami za sebe, a naši najmalađi sugrađani su to sigurno trebali bi imati prioritet

Ja bih sada nakon diskusija ovdje i na još nekim forumima pokušao prokomentarisati navode iz SAN-ovog članka.

Ključne stvari.

-Higijena je vjerovatno malo bolja nego što je predstavljeno u članku.
-Drsko i neljubazno osoblje je činjenica, iako ima izuzetaka.
-Mito i korupcija su prisutni.
-------------------------------------------------------------
jah,altruizmu našem i naivnosti nigdje kraja nema.Znaš li koliki je kompleks sadašnjeg porodilišta u samom centru-brat bratu 20 mil,a valja vratiti.
BREKTALO

#229 Re: Horor u porodilištu

Post by BREKTALO »

Vjerujte mi ljudi ja to ne mogu da gledam na televiziji još sam svakako mali ali i da sam veliki ne bi mogo vjerujte mi jedne žene .
A ono osoblje je :evil: :run:
Suncokretić

#230 Re: Horor u porodilištu

Post by Suncokretić »

Evo, našla sam jedan zanimljiv članak o položajima tokom poroda....
http://www.plivamed.net/?section=home&c ... &id=3630#3
hotazmaj

#231 Re: Horor u porodilištu

Post by hotazmaj »

Malo prije dolazim ja u vec gore pomenutu ustanovu. Majke mi moje... Kazem Dobar dan, kad neka sestra meni al ovim rijecima: '' Sta ti hoces'' :shock: :shock: :lol: :lol:
duboka_misao

#232 Re: Horor u porodilištu

Post by duboka_misao »

hotazmaj wrote:Malo prije dolazim ja u vec gore pomenutu ustanovu. Majke mi moje... Kazem Dobar dan, kad neka sestra meni al ovim rijecima: '' Sta ti hoces'' :shock: :shock: :lol: :lol:
sta covjek da kaze osim :prvo cu da te bijem , a onda cu da te ..... :D
Suncokretić

#233 Re: Horor u porodilištu

Post by Suncokretić »

hotazmaj wrote:Malo prije dolazim ja u vec gore pomenutu ustanovu. Majke mi moje... Kazem Dobar dan, kad neka sestra meni al ovim rijecima: '' Sta ti hoces'' :shock: :shock: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :-)
belissimma

#234 Re: Horor u porodilištu

Post by belissimma »

Suncokretić wrote:Evo, našla sam jedan zanimljiv članak o položajima tokom poroda....

Mislim da je tvoja diskusija zasluzila odvojenu temu, slazes se?
semmy

#235 Re: Horor u porodilištu

Post by semmy »

ovo vise nije smijesno nego tuzno zalosno...pa p... im mat... kako ih vise nije stid...

iskreno se nadam da ce mi biti uredna trudnoca kao i do sada i da cu moci ici u vojnu bolnicu jer ove gadove ne zelim ni da gledam
Suncokretić

#236 Re: Horor u porodilištu

Post by Suncokretić »

belissimma wrote:
Suncokretić wrote:Evo, našla sam jedan zanimljiv članak o položajima tokom poroda....

Mislim da je tvoja diskusija zasluzila odvojenu temu, slazes se?
Ne znam.... :)
Samo sam uletila sa linkom, jer mi je bio baš jako zanimljiv s obzirom da su podaci statistički i prikazuju sve načine poroda. Pošto sam već počela s tom temom, rekoh nek bude tu.

Eto... neću više na ovu temu, ako budem htjela otvorit ću novu, a do tad, ko voli nek izvoli...
tempora

#237 Re: Horor u porodilištu

Post by tempora »

Suncokretić wrote:

Pogledaj sistem u Holandiji, meni se JAKOOO sviđa.
Najbolje što sam pročitala od dr. Odenta je kako je prisustvovao jednom porodu gdje je babica sjedila u kutu i plela dok je žena bila u trudovima. Pomoć joj se nudi kada traži, tj. kada prepozna znakove.
U jednom drugom tekstu je htjela prići jednoj ženi koja im je rekla: "Odbij, rađam!" :-D

I ono najupečatljivije je kada je počeo svoju praksu kao dr. mislim da je počeo kao hirurg, ali pošto nije imao baš puno posla dosta često je bio u rađaoni i gledao porode, pa je pitao npr. zašto radite ovo ovako, zašto ono onako itd. pa je odgovor uvijek bio isti: "Zato što su nas naučili tako" ... za zapitati se malo, šta ne? Pogotovo s obzirom na prakse drugih zemalja koje prakticiraju i porode kući, i u kućama za porode, i u centrima za porode i statistike pokazuju da smrtnost nije povećana, a praksa skroz drugačija.

Sobzirom da se ovom tematikom bavim i iz licnih razloga, cini mi se da si apsolutno neupucena u trenutno stanje ginekologije u Holandiji. Holandija je trenutno jedna od zemalja sa najvecim procentom smrtnosti novorodjencadi u Evropi a razlozi su upravo - koje li ironije u anedgoti koju spomijes, u pasivnom odnosu/stavu babica u momentu radjanja. Zadnjih godina su izasli brojni raporti na ovu temu, a koji pokazuju da je prenatalna i posnatalna njega rodilja u Holandiji izuzetno losa a da ne govorimo o onih 9 na 10 rodilja koje u kasnijem zivotnom doba imaju problema sa obstipacijom i slicno, jer su prilikom poroda ostecene.
Holandska ginekologija, je po pitanju "prirode" jos uvijek nevjerovatno konzervativna da ne kazem kalvinisticka. Na ovu konzervativnost ukazuju i mnogi raporti kao i profesori koji se bave ovim pitanjem.
Nije svaka zena ista i nije svaki porod standardna prica. I nece u svakom slucaju priroda uciniti svoje- a to je ono sto se u holandskoj praksi ocekuje i po cijem se osnovu djeluje.Takodjer je dokazano da je rodilja u Holandiji vise nezadovoljna nacinom rada babica i samim porodom nego u drugim zemljama - upravo i opet zbog istog razloga, pasivni odnos babica, koje cekaju do zadnjeg momenta - sto uslovljava duze, komplikovanije i samim time i rizicne porode.
Suncokretić

#238 Re: Horor u porodilištu

Post by Suncokretić »

Tempora, meni lično se najviše sviđa njemački model koji je mješovit. Znači, mogućnost izbora. Kod nas to nema, i samo to naglašavam - jako je teško ovako preko foruma, jer se činim jako napadačkim (kada pročitam svoje postove), iako mi nije to namjera, jer da pričamo uživo moj ton je u miran, a ovako se čini ono kao da čupam i grebem... 8-)

Uglavnom, ako bi birala između holandskog i našeg, izabrala bi holandski, jer eto kažem - žene imaju mogućnost izbora i doktori nije da nemaju posla. Definitivno ga imaju i prisustvuju porodima.

S obzirom da kažeš na tvoje lično istraživanje koje ukazuje na loše/lošije stanje u Holandiji, možeš mi poslati linkove ili reference, pa da malo pogledam? Jer u Holandiji ima oko 30% kućnih poroda, pa niko žene u sistemu ne tjera da rađaju kući.
Statistike koje sam ja čitala i publikacije pokazuju da Holandija ima viši postotak smrtnosti novorođenčadi od drugih europskih država i to se trenutno istražuje.
Ono što ja pročitah ima veze sa njihovom njegom i tretmanom prijerođenih beba, godinama prvorotki koji je relativno visok, visok postotak višeplodnih trudnoća, čak i etničko porijeklo, jer je najveća smrtnost kod roditelja koji afričkog porijekla, i još se spominje i njihov screening u trudnoći, ali isto tako i što ti spominješ, a to je njihov pristup porodu.
Statistike pokazuju da smrtnost nije povećana kućnim porodima - ako imaš više istraživanja koji to dokazuju šalji mi.
Ona istraživanja koja sam ja čitala ne spominje nezadovoljstvo majki, tj. spominje, ali onih koji su imale bolnički porod, pa opet kažem, rado bi pročitala istraživanja vezano za pasivnost babica tokom poroda i nezadovoljstvo - možeš mi poslati i na pp.

Još nešto, niti jedan sistem nije savršen, ja ne znam da taj postoji, a niti jedan porod nije 100% siguran i biti će smrtnosti u bilo kojem slučaju - to je meni sasvim jasno.
Ja uopšte ne govorim, hajmo mi preuzeti holandski sistem, nego, hajmo mi malo izmeniti svoj, jer fakat, pa nemamo izbora, šta ne?
I već sam upozorena - stvarno bi ovo sve moglo ići na drugu jednu temu, pa da tamo nastavimo...

A da se malo vratim na temu -
mene zanima kako reagujete kada se neko od zdravstvenih radnika tako bezobrazno ponaša?
Dešavalo mi se da znaju biti jako bezobrazni - nekima bi odgovorila, ali to tek odnedavno :), a u većini slučajeva moja reakcija bi bila da se trudim udobrovoljiti sestru/doktora, a onda kada bi izašla vani onda se sjetila sve ga šta sa mogla nagovoriti, onako, kulturno.
I naravno, dok mi šutimo oni će tako i dalje...
- ne samo oni, nego i teta na šalteru u pošti, u prodavnici itd.

Inače su ljudi puno razdražljiviji i jako brzo planu, ali opet, zar ima opravdanja za takvo istresanje?
detroit-mercy

#239 Re: Horor u porodilištu

Post by detroit-mercy »

Pera Trta wrote:Nisam mislio na epiduralnu anesteziju, niti sam njen pobornik.
Kako reče, izvukla si moje riječi iz konteksta i baš jesi. Postupa se od slučaja do slučaja, ne postoje dva ista poroda, tako da svakom treba pristupiti individualno. Koliko god je produžen porođaj loš, toliko je loš i ubrzan. Nisam mislio na skraćenje poroda u odnosu na normalno trajanje, već na aktivno vođenje poroda, što je u savremenom akušerstvu odavno praksa (tj. kad stanje fetusa i porodilje ukazuje da bi stvari mogle krenuti naopako-intervenisati!).
I pogrešna vam je percepcija taj vaš "sarajevocentrizam". "Kod nas" ne podrazumijeva samo Sarajevo, ni dva tamošnja porodilišta. Tamo gdje sam ja (a u BiH je) praksa uopšte nije "jednom carski-svaki put carski", već se žena pušta u vaginalni porod, ako nema kontraindikacija za isti, čak i ako je ranija trudnoća završena sekcijom (ili je imala neku drugu operaciju na materici).
U svemu tome, uvijek se vodim jednom rečenicom, koju mi je moj veliki učitelj izgovorio još prvoga dana u porođajnoj sali: "Porodiljstvo ti je umijeće strpljenja."
Zbog cega si protiv epiduralne, (moja je supruga uzela oba puta i ne osjeti nikakve posljedice), i jos jedna iz prakse. U Americi, tvoj OBGYN ili kako se vec zove (doktor), koji je cijelo vrijeme pratio trudnocu je tu na dan poroda. Je li isti slucaj i kod na ili ko se zadesi u smjeni taj dan.
Bellica

#240 Re: Horor u porodilištu

Post by Bellica »

detroit-mercy wrote:
Pera Trta wrote:Nisam mislio na epiduralnu anesteziju, niti sam njen pobornik.
Kako reče, izvukla si moje riječi iz konteksta i baš jesi. Postupa se od slučaja do slučaja, ne postoje dva ista poroda, tako da svakom treba pristupiti individualno. Koliko god je produžen porođaj loš, toliko je loš i ubrzan. Nisam mislio na skraćenje poroda u odnosu na normalno trajanje, već na aktivno vođenje poroda, što je u savremenom akušerstvu odavno praksa (tj. kad stanje fetusa i porodilje ukazuje da bi stvari mogle krenuti naopako-intervenisati!).
I pogrešna vam je percepcija taj vaš "sarajevocentrizam". "Kod nas" ne podrazumijeva samo Sarajevo, ni dva tamošnja porodilišta. Tamo gdje sam ja (a u BiH je) praksa uopšte nije "jednom carski-svaki put carski", već se žena pušta u vaginalni porod, ako nema kontraindikacija za isti, čak i ako je ranija trudnoća završena sekcijom (ili je imala neku drugu operaciju na materici).
U svemu tome, uvijek se vodim jednom rečenicom, koju mi je moj veliki učitelj izgovorio još prvoga dana u porođajnoj sali: "Porodiljstvo ti je umijeće strpljenja."
Zbog cega si protiv epiduralne, (moja je supruga uzela oba puta i ne osjeti nikakve posljedice), i jos jedna iz prakse. U Americi, tvoj OBGYN ili kako se vec zove (doktor), koji je cijelo vrijeme pratio trudnocu je tu na dan poroda. Je li isti slucaj i kod na ili ko se zadesi u smjeni taj dan.
Trebao bi biti doktor koji vodi trudnocu uz trudnicu i porodilju do posljednje sekunde, dok se ne rodi zdravo dijete i dok se sve ne zavrsi (mislim na kupanje bebe, usivanje epiziotomije...), ali to kod nas nije tako, uglavnom doktor kaze da ce biti tu, da ga moze zvati, ali se cesto desi da je isti taj doktor "ili na domoru, na bolovanju, zena mu bolesna..." tako da zenu porodi ljekar koji je u smjeni, nerjetko se desi da to bude specijalizant. Ovdje moram napomenuti da nemam apsolutno nista protiv specijalizanata (pojedinih) jer stvarno rade onako kako treba, nocne smjene provedu budni, uvijek su tu, uvijek su dostupni i postupaju po "skolskim" pravilima ili logicnije prema onome sto su naucili, jer tokom godina se stekne rutina, pa se ne radi onako kako se uci u skoli nego onako kako praksa nalaze. Uvijek bih dopustila specijalizantu da me porodi, bez problema, radila sam s njima, jako su bili ljubazni, puno su mi pomogli i objasnili su mi puno stvari sto niti od jednog doktora ili sestre nisam mogla dobiti, toliku toplinu, ljubaznost, lijepu rijec, to je mozda i jedino lijepo sto mi se desilo na GAK-i. Medjutim, ima i onih specijalizanata koji su susta suprotnost ovim gore navedenim, pa o njima ne vrijedi ni pisati.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#241 Re: Horor u porodilištu

Post by Pera Trta »

Bellica wrote: Trebao bi biti doktor koji vodi trudnocu uz trudnicu i porodilju do posljednje sekunde, dok se ne rodi zdravo dijete i dok se sve ne zavrsi (mislim na kupanje bebe, usivanje epiziotomije...), ali to kod nas nije tako, uglavnom doktor kaze da ce biti tu, da ga moze zvati, ali se cesto desi da je isti taj doktor "ili na domoru, na bolovanju, zena mu bolesna..." tako da zenu porodi ljekar koji je u smjeni, nerjetko se desi da to bude specijalizant. Ovdje moram napomenuti da nemam apsolutno nista protiv specijalizanata (pojedinih) jer stvarno rade onako kako treba, nocne smjene provedu budni, uvijek su tu, uvijek su dostupni i postupaju po "skolskim" pravilima ili logicnije prema onome sto su naucili, jer tokom godina se stekne rutina, pa se ne radi onako kako se uci u skoli nego onako kako praksa nalaze. Uvijek bih dopustila specijalizantu da me porodi, bez problema, radila sam s njima, jako su bili ljubazni, puno su mi pomogli i objasnili su mi puno stvari sto niti od jednog doktora ili sestre nisam mogla dobiti, toliku toplinu, ljubaznost, lijepu rijec, to je mozda i jedino lijepo sto mi se desilo na GAK-i. Medjutim, ima i onih specijalizanata koji su susta suprotnost ovim gore navedenim, pa o njima ne vrijedi ni pisati.
:thumbup:
Bellica

#242 Re: Horor u porodilištu

Post by Bellica »

Pera Trta wrote:
Bellica wrote: Trebao bi biti doktor koji vodi trudnocu uz trudnicu i porodilju do posljednje sekunde, dok se ne rodi zdravo dijete i dok se sve ne zavrsi (mislim na kupanje bebe, usivanje epiziotomije...), ali to kod nas nije tako, uglavnom doktor kaze da ce biti tu, da ga moze zvati, ali se cesto desi da je isti taj doktor "ili na domoru, na bolovanju, zena mu bolesna..." tako da zenu porodi ljekar koji je u smjeni, nerjetko se desi da to bude specijalizant. Ovdje moram napomenuti da nemam apsolutno nista protiv specijalizanata (pojedinih) jer stvarno rade onako kako treba, nocne smjene provedu budni, uvijek su tu, uvijek su dostupni i postupaju po "skolskim" pravilima ili logicnije prema onome sto su naucili, jer tokom godina se stekne rutina, pa se ne radi onako kako se uci u skoli nego onako kako praksa nalaze. Uvijek bih dopustila specijalizantu da me porodi, bez problema, radila sam s njima, jako su bili ljubazni, puno su mi pomogli i objasnili su mi puno stvari sto niti od jednog doktora ili sestre nisam mogla dobiti, toliku toplinu, ljubaznost, lijepu rijec, to je mozda i jedino lijepo sto mi se desilo na GAK-i. Medjutim, ima i onih specijalizanata koji su susta suprotnost ovim gore navedenim, pa o njima ne vrijedi ni pisati.
:thumbup:
Hvala i drago mi je da Vam se svidja moj post.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#243 Re: Horor u porodilištu

Post by Pera Trta »

Sviđa mi se, jer je realan. :)
Bellica

#244 Re: Horor u porodilištu

Post by Bellica »

Pera Trta wrote:Sviđa mi se, jer je realan. :)
Dobro, drago mi je u svakom slucaju, jer istina je da specijalizanti jako puno rade, ne znam za druge klinike, ali znam za ovu ginekolosku u Sarajevu, samo se nadam da svi oni nece postati kao njihove starije kolege, kad dobiju licencu ili sta vec, kad postanu ginekolozi i kad prestanu biti "samo" specijalizanti. Ako ostanu onakvi kakve sam ih ja upoznala, stanje na GAK-i bi se za nekoliko godine ubrzo moglo jako puno popraviti :)
zgembo24

#245 Re: Horor u porodilištu

Post by zgembo24 »

Bellica wrote:
Pera Trta wrote:Sviđa mi se, jer je realan. :)
Dobro, drago mi je u svakom slucaju, jer istina je da specijalizanti jako puno rade, ne znam za druge klinike, ali znam za ovu ginekolosku u Sarajevu, samo se nadam da svi oni nece postati kao njihove starije kolege, kad dobiju licencu ili sta vec, kad postanu ginekolozi i kad prestanu biti "samo" specijalizanti. Ako ostanu onakvi kakve sam ih ja upoznala, stanje na GAK-i bi se za nekoliko godine ubrzo moglo jako puno popraviti :)
evo nade evo uporista za aktivnosti
uvjek dobar gost

#246 Re: Horor u porodilištu

Post by uvjek dobar gost »

U zadnjih godinu dana, supruge od tri moja dobra prijatelja su se porodile gore na porodilištu... u sva tri slučaja je bilo velikih problema te su u sva tri slučaja bebe bukvalno dovedene u opasnost... no toga nema u medijima, javnost šuti i trpi jer izgleda za sve ovo oko nas smo se i borili !
floki

#247 Re: Horor u porodilištu

Post by floki »

:( Joj ljudi približava mi se termin poroda ( 10 dana) na zadnjem pregledu manje- više neprimjereni komentari ... Strah je sve više prisutan ...
Samo da provjerim ima li nečeg novog u vezi one peticije ?
simbabimba

#248 Re: Horor u porodilištu

Post by simbabimba »

Naravno da nema, niti ce biti ista novo u ovoj drzavi. Ljudi umiru zbog ljekarskih gresaka ali su u ovoj drzavi ljekari NEDODIRLJIVI.
valterbranisarajevo

#249 Re: Horor u porodilištu

Post by valterbranisarajevo »

Ne znam šta bih ti rekao Floki. Peticija je bila jedini meni dostupan način da nekoga probudim-da nešto uradi po pitanju porodilišta. Očigledno da se nisu probudili... :(

Razbacuju pare plaćajući socijalno "slobodnim umjetnicima" a porodilište im je očigledno "zadnaj rupa na svirali... :(

Eh kada bi smo uspjeli 250.000 Km od slobodnih umjetnika za sljedeću godinu prebaciti za porodilište...
KadSeMrtviProbudimo

#250 Re: Horor u porodilištu

Post by KadSeMrtviProbudimo »

valterbranisarajevo wrote:Ne znam šta bih ti rekao Floki. Peticija je bila jedini meni dostupan način da nekoga probudim-da nešto uradi po pitanju porodilišta. Očigledno da se nisu probudili... :(
Razbacuju pare plaćajući socijalno "slobodnim umjetnicima" a porodilište im je očigledno "zadnaj rupa na svirali... :(
Eh kada bi smo uspjeli 250.000 Km od slobodnih umjetnika za sljedeću godinu prebaciti za porodilište...

Jedan od načina je i skupštinska rasprava ili rasprava u GV. Treba je samo pokrenuti.
Locked