MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
bato99

#226 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by bato99 »

R.I.P VEDRAN PULJIĆ
Charuga
Globalni moderator

#227 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by Charuga »

Image
bato99

#228 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by bato99 »

Plavih_11 wrote:Image
FUJ,FUJ,FUJ....
Last edited by bato99 on 08/10/2009 17:08, edited 1 time in total.
Charuga
Globalni moderator

#229 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by Charuga »

@bato99

Eto da te iznenadim ali ja sam od onih koji idu na utakmice Zelje da gledaju Zelju i navijaju za Zelju ... ;-). Znaci idem na sjevernu tribinu, sjedim i gledam utakmicu i ni u jednom momentu nemam neke destruktivne namjere .. A Ima nas vise takvih, tj. ekipa koja svaku utakmicu sjedi u grupi na istom mjestu bez losih namjera .. J.biga, to je bolest valjda .. :D
bato99

#230 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by bato99 »

Plavih_11 wrote:@bato99

Eto da te iznenadim ali ja sam od onih koji idu na utakmice Zelje da gledaju Zelju i navijaju za Zelju ... ;-). Znaci idem na sjevernu tribinu, sjedim i gledam utakmicu i ni u jednom momentu nemam neke destruktivne namjere .. A Ima nas vise takvih, tj. ekipa koja svaku utakmicu sjedi u grupi na istom mjestu bez losih namjera .. J.biga, to je bolest valjda .. :D
brate tebi svaka čast, ja inače u globalu sve napisao,dabogda nam engleski zakoni bili ali znaš i sam da ovakvo stanje odgovara ovim nacionalnim torovima koji svoje ovce hrane sa ovakvim sranjima...pozz svim pravim sarajlijama od Ultrasa iz Mostara i saučešće na velikoj tragediji što vas je zadesila...
Charuga
Globalni moderator

#231 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by Charuga »

bato99 wrote:
Plavih_11 wrote:@bato99

brate tebi svaka čast, ja inače u globalu sve napisao,dabogda nam engleski zakoni bili ali znaš i sam da ovakvo stanje odgovara ovim nacionalnim torovima koji svoje ovce hrane sa ovakvim sranjima...pozz svim pravim sarajlijama od Ultrasa iz Mostara i saučešće na velikoj tragediji što vas je zadesila...
Sve znam a najvise me boli kad vidim da su ona djeca koja nisu osjetila rata najvise zaludjena! Tebe i takve kao sto si ti sam maloprije spominjao na drugom forumu (u pozitivnom smislu) kad sam pisao nesto o, uslovno receno, zapadnom Mostaru! Imam ja raje tamo (kao i u BL) sa kojima imam extra dobre odnose i sa kojima se odlicno razumijem.
bato99

#232 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by bato99 »

@plavih 11
brate poslovno sam vezan sa Sarajevom i često sam gore,imam tamo raje i horda i manijaka i krvi bi dali jedno drugome ako treba...pusti ove šabane... Sarajevo-Mostar je duša ove zemlje za pravu raju a za ove čobane što su se nakotili i asfalt prvi put vidili hebem.....
hepekcina

#233 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by hepekcina »

Sve mi se čini kada čitam sve ove komentare da se ovo svodi na nivo dječije rasprave iz vrtića kada djeca naprave belaj pa se onda svi tuže vaspitačici da je onaj drugi prvi počeo. E pa vrijeme bi bilo da odrastemo i preuzmemo odgovornost za svoje postupke.

1. osnov za funkcioniranje jedne države jesu zakoni i svi mi smo dužni da ih poštujemo
Nema zakona koji dozvoljava bacanje petardi i topovskih udara, paljenje baklji, kamenjanje i uništavanje bilo čije imovine i u bilo čije ime.

Ono što se na snimcima vidi jeste nagroznije divljanje i u priči o državi (na koju se mnogi pozivaju kako je vole i brane) nema mjesta takvom ponašanju. I ništa, ama baš ništa ne opravdava ni Horde Zla (stavljam ih na prvo mjesto jer navijam za FCS) i Škripare za dešavanja u ŠB. Policija mora odmah po pregledu svih dostupnih snimaka pohapsiti i sudski goniti sve koji su kršili zakon, a na snimcima se jasno mogu identificirati svi bokseri, palijaši i kamenjari, bez obzira na razloge koje navode, jer za divljaštvo nema opravdanja.

2. Policija je ta koja provodi zakone države

Policija mora da snosi najveću odgovornost za dešavanja u ŠB. Ono se jednostavno nije smjelo desiti! Policija je zakazala u svim segmentima dešavanja i u pripremi za utakmicu, i kada su neredi počeli, a i totalnom neprofesionalnošću nakon tragedije. Isto tako, kao što vrijedi za naviječe koji su lupali i lomili, policajce koju su se ponašali neprofesionalno i u slučaju gdje su prekoračili svoje ovlasti, treba odmah pohapsiti. Ovo u ŠB jasno pokazuje da se itekako treba pozabaviti policijskim strukturama u ovoj zemlji.

3. Politika je ta koja kreira ambijent za život i rad

Sasvim je jasno da je od prvog bačenog kamena cijeli događaj dobio jasnu političku dimenziju i sve vijesti koje smo dobijali nakon dešavanja jasno su politički profilisana i tumačena u stilu "mi" i "oni". Za mene koji vjerujem u Bosnu i Hercegovinu porazan je postupak Mirsada Kebe. To je poraz institucija ove države. Navijače koji su uhapšeni zbog učešća u izgredima, kojoj god grupi da pripadaju, moralo se ostaviti u pritvoru do završetka istrage. Ovako su, pod jasnim političkim pritiskom, pušteni navijači Sarajeva, a isto tako će biti pušteni pritvoreni navijači Širokog.

4. Mediji
Jasno pokazuju političku i etničku podijeljenost bh. društva i svakom vijesti je produbljuju. Herr. Goebels je naprosto amater za naše "profesionalce"

5. Epilog

Izio vuk magarca! Ostaje jedan mrtav čovjek a nije ni prvi (sjetite se Zenice) a neće biti ni posljednji. Predviđam da će najveću korist (nekom rat a nekom brat) izvući političari, koji već kreću u predizbornu utrku, kojima je ovo palo ko kašika u med, da se bave huliganima umjesto da odgovaraju za svoj nerad i opšti haos u zemlji.

PS

žao mi je svih vas koji služite kao topovsko meso, ja sam to prošao u periodu 1992-95. i još mislite da branite nekakve plemenite ideje....djeco draga hvatajte se knjige i škole i odrastite, već sutra će vam biti kasno jer kad jednom izađete na ulicu tamo i ostajete do kraja života
nadgledach

#234 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by nadgledach »

bato99 wrote: brate tebi svaka čast, ja inače u globalu sve napisao,dabogda nam engleski zakoni bili ali znaš i sam da ovakvo stanje odgovara ovim nacionalnim torovima koji svoje ovce hrane sa ovakvim sranjima...pozz svim pravim sarajlijama od Ultrasa iz Mostara i saučešće na velikoj tragediji što vas je zadesila...
Buraz ne znam kako je kod vas dole, ali kod nas policija ima kamere cijlo vrijeme, snima cijelo vrijeme, ljudi se izvedu (recimo zbog baklje), dobiju novcanu kaznu, od nedavno i zabranu pristupa na utakmicama. Tako da i nema belaja odavno na Kosevo. I izgleda da fercera to sve.
nokia6170

#235 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by nokia6170 »

bato99 wrote:@plavih 11
brate poslovno sam vezan sa Sarajevom i često sam gore,imam tamo raje i horda i manijaka i krvi bi dali jedno drugome ako treba...pusti ove šabane... Sarajevo-Mostar je duša ove zemlje za pravu raju a za ove čobane što su se nakotili i asfalt prvi put vidili hebem.....
Drago mi je kada vidim ljude kao sto si ti.

Doce vrijeme (samo je pitanje kada) kada ce normalni ljudi shvatiti da provincijalizacija nikome nista nije dobro donijela u ovoj drzavi i da poremecene drustvene vrijednosti i hijerarhija normalno uredjenog drustva samo produkuje nasilje i mrznju.
Alkos

#236 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by Alkos »

Alfa Kentaur wrote:Manijaci i Horde, ucinite sebi, svome gradu, i svima nama uslugu i promijenite imena svojih navijackih grupa. Trenutni nazivi su van svake pameti. :!:
Procedura je vec pokrenuta za mijenjanje imena, razmislja se o imenima Horde dobrote, Horde cvijeca ili Horde ljubavi...
nadgledach

#237 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by nadgledach »

Dobro hajde nasa imena, ali sta je SKRIPARIMA? Njihovo ime niko ne spominje? Ili ljudi jadni ne znaju sta znaci "SKRIPARI".
Najgora je nasa pogan, kako god da okrenes...
hebo ti nas sve!
bato99

#238 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by bato99 »

nadgledach wrote:
bato99 wrote: brate tebi svaka čast, ja inače u globalu sve napisao,dabogda nam engleski zakoni bili ali znaš i sam da ovakvo stanje odgovara ovim nacionalnim torovima koji svoje ovce hrane sa ovakvim sranjima...pozz svim pravim sarajlijama od Ultrasa iz Mostara i saučešće na velikoj tragediji što vas je zadesila...
Buraz ne znam kako je kod vas dole, ali kod nas policija ima kamere cijlo vrijeme, snima cijelo vrijeme, ljudi se izvedu (recimo zbog baklje), dobiju novcanu kaznu, od nedavno i zabranu pristupa na utakmicama. Tako da i nema belaja odavno na Kosevo. I izgleda da fercera to sve.
...
Last edited by bato99 on 08/10/2009 17:09, edited 1 time in total.
Charuga
Globalni moderator

#239 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by Charuga »

Znaci da je ogromna razlika izmedju Sarajeva i Mostara. Istok i zapad na stadionu AFH te sjever i zapad (i dio juga) na Grbavici ispunjavaju, kako da ih nazovem, "normalni" ljudi koji dolaze na utakmice da gledaju svoj klub i utakmicu. Ono sto sam ti pricao, bez ikakve zelje za nekim belajima i neredima. Svi placaju karte uredno.
Dok sam redovnije isao na gostovanja nikad nisam cuo da je klub navijacima dao pare za gostovanje a i sada je ista takva situacija. To je po meni potpuno ispravno jer navijaci su ti koji trebaju sami sebe da finansiraju ako vec vole taj klub i zive za njega. I sada ponekad odem na gostovanje svojim autom i, gle cuda, nikad nisam bio ni na kakvom spisku navijaca "prijavljenih" za gostovanje. Kako sad tako ni prije.
bato99

#240 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by bato99 »

...
Last edited by bato99 on 08/10/2009 17:09, edited 1 time in total.
Charuga
Globalni moderator

#241 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by Charuga »

@bato99

Ruzna ti je brate pozadina, ne moze se gledati u sliku .. 8-)
bato99

#242 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by bato99 »

...
Last edited by bato99 on 08/10/2009 17:10, edited 1 time in total.
karanana

#243 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by karanana »

red army ne treba mijenjati jelde?

kako se ono zovu navijaci jeli ono bijeljine ili nekog slicno kluba na istoku, nesto genocid?
bato99

#244 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by bato99 »

...
Last edited by bato99 on 08/10/2009 17:10, edited 1 time in total.
ROTOR 9

#245 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by ROTOR 9 »

Asana wrote:
Baltazar_khan wrote:
Asana wrote:
Sto se ti javljas, nisam mislila na tebe.
Javljam se, jer konstantno, cijeli božji dan iritiraš i provociraš ljude sa svojim debilnim razmišljanje i postovima, omalovažavaš nesretnog momka kojem oduzeše život imbecili. Samo bolestan um može da izjavi da je otišao na tekmu da pogine za klub. Neka te sram i stid bude :x Još jednom ponavljam... Zamisli da si kengur, i fino odjebaus sa ovih tema ;-)
Ups... pa to je navodno upravo poginuli izjavio, kad su mu govorili da ne ide... ?

Bilo bi dobro da svi razumni ljudi sa "debilnim" razmisljanjima odjebu sa ovih tema kako bi vi "manijaci" i hrabri ratnici mogli soliti mozak novim klincima nekim svojim vizijama svijeta.

Ovom mudracu iznad, koji napisa:
Ja sam prije isao na gostovanja, navijam za ZELJU i susretao sam se sa svakakvim situacijama na tim gostovanjima... tu uvijek ima svega, pa tako i pokojeg razbijenog stakla, flase, pa i glave... TAKO JE SVUGDJE U SVIJETU!!! Policija na to odreguje, pohapsi, isprebija, procesuira na sud i kraj... NEMA MRTVIH!!!! HALO!!!
Tebi je dakle normalno malo razbijati, malo razbijenog stakla, malo glave..? Tako je svugdje u svijetu medju HULIGANIMA, pa tako i ovdasnjim. I nije tacno da ne padaju mrtve glave, vec se svako malo to desi.

Ova smrt je upravo posljedica svega onoga sto vi, bajni navijaci, odobravate i trazite na svojim "istupima", i sreca je u pitanju svaki put kada neko neko ozbiljnije ne nastrada.

Dakle, ova smrt je bila sasvim nepotrebna, i ja zalim zbog toga. Ali odgovornost za nju snose svi koji u tim divljanjima ucestvuju! Umjesto sto onima koji ne odobravaju vase huligansko ponasanje pripisujete da ovu smrt odobravaju, pogledajte se u ogledalo, horde zla - kako slikovito ime, uz koje sigurno staju sve sami samaritanci .... i vidjecete da ste upravo vi oni koji su za nju odgovorni.
ASANA znam te i srescu te i ovo ti reci u lice.. MOMCI KOJE PROZIVAS U NEGATIVNOM SMISLU su 1992 odbranili Sarajevo DA ODBRANILI !!!! To su TI MOMCI sa istim navikama i stilom zivota ., u bijelim tenama koji izletise pred cetnike i tenkove.. samo se zapitaj gdje BI bila da nije bilo momaka u bijelim tenama..HVALA BOGU ! postoje nove generacije bijelih tena i bice ih ubuduce da brane grad od smradova i takvih kao TEBE !
Sad nema pokreta Dosta., ni zastitnika ljudskih prava,, al kad treba srati o SARAJEVU tu ste prvi.. :x
Last edited by ROTOR 9 on 07/10/2009 12:19, edited 1 time in total.
JThomas

#246 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by JThomas »

bato svaka čast. da je bogdu više takvih na svim stranama.
ultima_palabra

#247 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by ultima_palabra »

sunce100 wrote:Ime Horde zla je toliko popljuvano ovih dana kroz medije, kako domace tako i strane, da oni koji vode tu navijacku grupu, ozbiljno trebaju razmisliti o promjeni tog uzasnog imena!!! Takođe, Škripari, Manijaci, Fukare, Robijaši... i ostali huliganski nazivi navijačkih grupa trebaju biti ukinuti!!!
Zar se nešto dobro može očekivati od onih koji sebe zovu po ustaškim fašistima kakvi su bili Škripari, ili po imenu koje u sebi nosi naziv "zlo", ili Manijaci, Robijaši... Da se razumijemo, ja jesam za sport i navijačke grupe... ali nikako s ovakvim katastrofalnim nazivima!
A kakav bi bio naziv te udružene grupe navijača? Manijačke horde zla?! Horde zlih manijaka?! Baš lijepo. :roll:
Upravo je u toku akcija promjene imena u Princes krofne...ništa se ti ne sekiraj 8-) A dati ime po ustašama, ili po izmišljenim likovima iz stripova, to je otprilike isto, jelde? :roll:
elSaik

#248 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by elSaik »

Grupe postoj 20+ godina i sad se neko sjetio da to ne valja, da treba mijenjati. Kao policija ne bi pucala po ljudima da se grupa zove Merhametlije.
zonbirile

#249 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by zonbirile »

ja šege navijača pozivaju se na Evropu,svijet u kontekstu pucanja i oružja.Pa gdje toga ime sem kod nas,15g od rata nema zakona o oduzimanju oružja.Dobro ko ne skonta da je beztrzajni top najzgodniji za djelovanje niz ulicu.Što,nije problem ima kod raje i toga.
Asana

#250 Re: MANIJACI I HORDE UDRUŽIMO SE...

Post by Asana »

ROTOR 9 wrote: ASANA znam te i srescu te i ovo ti reci u lice.. MOMCI KOJE PROZIVAS U NEGATIVNOM SMISLU su 1992 odbranili Sarajevo DA ODBRANILI !!!! To su TI MOMCI sa istim navikama i stilom zivota ., u bijelim tenama koji izletise pred cetnike i tenkove.. samo se zapitaj gdje BI bila da nije bilo momaka u bijelim tenama..HVALA BOGU ! postoje nove generacije bijelih tena i bice ih ubuduce da brane grad od smradova i takvih kao TEBE !
Sad nema pokreta Dosta., ni zastitnika ljudskih prava,, al kad treba srati o SARAJEVU tu ste prvi.. :x
Rotor, je li to neka prijetnja? Krasno se pise ovom gradu ako ce ga horde zla braniti od mene i meni slicnih.
Za tvoju informaciju, poznavala sam i ja neke koji su u tenama isli braniti ovaj grad. (Javljala se i ja, pa me nisu primili.)
Samo, njh vise nema. Poginuli su. A i nisu pripadali hordama zla.

Da ustedim vrijeme, kopiracu sto sam drugdje vec napisala:

Ljubav prema svom gradu nema veze sa patoloskom pripadnoscu fudbalskom klubu. Kazes da generaliziram - pa nije to slucajno: navijaci imaju onakav image kakav zele da imaju: zele da budu "zahebani", da hodaju u coporima, da zajedno urlaju i prijete, da zajedno postignu strahopostovanje. Na njima je analizirana psihologija mase a i izuceni mehanizmi upravljanja masom. Oni su najefikasnije i najjeftinije orudje u svakom dogadjanju naroda. Vec istrenirana ekipa. Podmladak vojski ali i kriminalnih miljea.

Naravno da svaki klub ima i navijace koji se ne uklapaju savrseno u taj profil, ali ti procenti nisu veliki. Uoslatlom, svima prija osjecaj pripadnosti jakoj skupini (najjaci smo, najjaci...) ... snaga mase je privlacna ... od udruzenog pjevanja preko udruzenog skandiranja, do udruzenog kamenjanja... ali to je lazno zajednistvo. Psihlogija copora.

U pravu si, i borci za ljudska prava, socijalne sluzbe kao i psiholozi imaju ovdje puno posla. Ono sto je stravicno ovdje jeste da je izgubljen jedan zivot, ali je stravicno i to da svaki put moze biti izgubljen. Gine se i od udarca palicom ili kamenom u glavu ... znate li to... samo srecom niko ne pogine od svakog zafrljacenog kamena!!!

A u prici koja je konkretan povod za ova razmisljanja nije svoj posao radio niko: ni uprave klubova, ni udruzenja navijaca, ni nogometni savez ni ministarstva sigurnosti, ni policajci na terenu, ni politicari ...
Ali niko sad ne zeli svoj dio odgovornosti. Naprotiv.

U civiliziranom svijetu se nakon nekog problema, incidenta, sjedne i formira "naucena lekcija". Kod nas je jedini zakljucak o slijedecim koracima - odmazda. Prema DRUGIMA koji snose krivicu.
Moja javljanja na ovoj temi su (ocigledno uzaludan) pokusaj da barem moji sugradjani sagledaju svoj vlastiti dio odgovornosti, i da pokusaju izmedju sebe napraviti planove da izmjene uzroke koji su doveli do tragedije.

Ali izgleda da smo jako daleko od toga. Ne ponasam se i ne pisem kao dio copora i odmah sam neprijatelj i primam prijetnje. Koliko vidim, sprema se odmazda, osveta, prijeti se i ubijanjem djece onima koji su na ovoj temi proglaseni "drotovima"..??

Molim te da mi se zaista i javis kad se sretnemo. Pokusala bih da shvatim zasto je "hordanje" vaznije od samog bavljenja sportom, recimo. Zasto se tuku Manijaci i Horde na derbijima. I tako to. Imam jos pitanja.
Post Reply