Kao prvo jako mi je drago da se uključuješ u diskusiju sa konretnim činjenicama i stavovima.Eto da si se tako odmah uključio već bi dosta toga razjasnilibaustelac wrote:@bogumil
Prijevod zadnje recenice je ukratko: Obeco covjek za "naredne dvije godine" sve prihode od izuma dati u budzet drzave Hrvatske. Toliko o patriotizmu G. Strebeka. O njegovom izumu dovoljno je samo reci da on to smatra da je oktrio "perpetuum mobile" i takve niko ko je iole tehnicki obrazovan, ne moze shvatati ozbiljno.
@brodski
Navode se primjeri Einsteina i SUS motora. Kao prvo, Einsteinovu teoriju i dan danas "razumije" veoma uzak krug "ljudi". Koliko ja znam, njegova teorija nije pobila nijedan fundamentalni zakon fizike koji je do tada postojao, samo je omogucila dalje tumacenje istih.
SUS motor, inovacija koja nije oborila nijedan zakon.
Braca Wright, inovacija koja je otvorila nove poglede i otvorila jedno novo "radiliste" u fizici.
Nijedan od ovih izuma nije pobio osnovne zakone fizike. Naprotiv, ovi zakoni nam sluze da objaznimo zasto SUS motor radi, zasto avion leti itd.
Ideja koju spominjes o potencijalu uzgona u dvije razlicite sredine. Sta ti mislis, da to nikome prije Stabeka, tebe i inih, nije palo na pamet? Mozda i postoje takvi motori vec ali sigurno nisu perpetuum mobile. Mislim da sam ti vec rekao, tvoj problem je sto parcijalno posmatras problem ne uzimajuci u obzir sve relevantne efekte. Evo ti na primjeru tvog omiljenog balona, govoris o termodinamskoj promjeni stanja a nigdje ne spominjes bilans mase!? Koliko se sjecam, jednacina stanja vazi za proces pri kojem nema razmjene materije?. Iako tako jednostavan zakon - Dm/Dt=0 (veliko D ne malo d), od njega se prvo pocinje, dok ga ti izostavljas.
Evo da ti ja dam odgovore na konkretno pitanje:
Pitanje - Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Odgovor - Uzgonski motor na nacin kako ga Stabek i ti prestavljate - NE i NE.
Objasnjenje: Objasnio sam negdje na pocetku princip kako ja zamisljam taj uredjaj. Evo sad jedan slikovitiji primjer pa racunaj sam.
Jedna posuda napunjena vodom do visine H, na dnu ima otvor precnika D koji je bez trenja zatvoren cilindricnim cepom zanemarive mase. Koliko sila i u kom smjeru djeluje na cep.
Kad izracunas bit ce ti jasno zasto tvoja ideja ne funkcionise
Idemo konkretno i korak po korak i bit će u redu.
1.Navode se primjeri Einsteina i SUS motora............Kao primjer,,samo kao primjer sam naveo neke od slučajeva i sugerirao da samo pokušamo zamisliti vrijeme i reakciju ljudi kada su pojedinci iznosili svoje, za ono vrijeme lude teorije.Točno je da i danas malo ljudi razumije kada im kažeš da se nešto vrti 20 000 obrtaja/min ili 30 o/sec.
2.Nijedan od ovih izuma nije pobio osnovne zakone fizike.Kao što oni nisu pobili niti jedan ni princcip ni zakon fizike tako isto navedeš koji to zakon ili princip pobija evo npr.Štabekov motor kao jedan od primjera uzgonskog motora.
3.Ideja koju spominjes o potencijalu uzgona u dvije razlicite sredine........ .U ovom slučaju smo se bar u načelu trebali usaglasiti što mi to podrazumjevamo pod perpetuum mobile.Bilo bi nam lakše postati.No nije još kasno da se i tu usaglasimo.
4.tvoj problem je sto parcijalno posmatras problem ne uzimajuci u obzir sve relevantne efekte. Evo ti na primjeru tvog omiljenog balona, govoris o termodinamskoj promjeni stanja a nigdje ne spominjes bilans mase!?..............Upravo u tome je srž nerazumijevanja jer se jednostavno ni kod balona ni kod podmornice ne radi o ZATVORENOM-idealnom sistemu već OTVORENOM stvarnom sistemu-sustavu .Sistemu koji "komunicira sa svojom oklinom" i upravo zahvaljujući toj "komunikaciji" i balon i podmornica se mogu kretati.Upravo su to dva karakteristična primjera povećanja sile uzgona(promjenom srednje gustoće tijela) i na taj način,izazivanja kretanja ,uz savladavanja sile gravitacije.Eto ti izračunaj kolika bi bila potrebna energija da podmornicu deplasmana 10 000 tona spusti na dubinu od 600 m -"bez komuniciranja sa okolinom " odnosno otvaranja ventila za upuštanje - ispuštanje vode, u za to namjenjene rezervoare.
5.govoris o termodinamskoj promjeni stanja a nigdje ne spominjes bilans mase! zakon o održanju mase u ovom konkretnom slučaju ne igra nikakvu ulogu jer ne promatramo strujanje fluida već kretanje nekog tijela u fluidu koji miruje.Dakle razmatramo statičke, a ne dinamičke probleme.
6. Dm/dt =0 .....Zakon održanja mase/materije kaže da će masa zatvorenog sistema ostati konstantna, bez obzira na procese koji se odvijaju unutar sistema. Mi ovdje ne govorimo o tome barem ne kod ge3ge ili ge2ge. Osnovi mehanike fluida - Statika fluida - Uvjeti mirovan ja fluida
7.Odgovor - Uzgonski motor na nacin kako ga Stabek i ti prestavljate - NE i NE. Štabek i ja na potpuno dva različita načina objašnjavamo uzgonski motor.On na svoj način ima na to pravo kao vlasnik patenta, a ja se trudim kao čovjek koji mislim da nešto malo znam o toj oblasti.
8.jedna posuda napunjena vodom do visine H, na dnu ima otvor precnika D Možda nas je taj i takav tvoj "pristup sa visine "malo udaljio ali je stvarno malo degutantno i pomisliti da čovjek koji je i stavio ovu temu na portal nezna što je to hidrostatički pritisak ili hidrostatički paradoks ili sila
F= q*g*H*(D2pi/4).No dobro.Predlažem ti da malo razmisliš o pojmu URONJENO.Kao pokus uzmi litru mlijeka- kartonsko pakovanje.Uzmi i grafitnu olovku pa kroz najveću površinu kutije "protjeraj" olovku da joj vrh izađe na drugu stranu.Možeš odmah viodjeti dvije stvari i zaključiti jednu:
a) koliko ti je mlijeka iscurilo prilikom bušenja kartona i koliko ti curi kada okrećeš pakovanje mlijeka sa olovkom u njemu i zaključiti
b) dali je ili ne olovka URONJENA U MLIJEKO .
Akov hoćeš, možeš razmisliti i o tome dali olovka ulazi u prostor sa mlijekom ili samo kroz njega prolazi.
Dakle odgovor na tvoje pitanje je:Onaj koji dozvoli da mu na kutiju(ili tvoj čep) koja" ulazi", djeluje hidrostatički pritisak je napravio budalaštinu, a onaj koji je svojom pameću i patentom to izbjegao ,je stvorio potrebnu pretpostavku da izradi uzgonski motor(to je samo potreban ali ne i dovoljan uvjet)