Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
brodski

#226 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

baustelac wrote:@bogumil
Prijevod zadnje recenice je ukratko: Obeco covjek za "naredne dvije godine" sve prihode od izuma dati u budzet drzave Hrvatske. Toliko o patriotizmu G. Strebeka. O njegovom izumu dovoljno je samo reci da on to smatra da je oktrio "perpetuum mobile" i takve niko ko je iole tehnicki obrazovan, ne moze shvatati ozbiljno.

@brodski
Navode se primjeri Einsteina i SUS motora. Kao prvo, Einsteinovu teoriju i dan danas "razumije" veoma uzak krug "ljudi". Koliko ja znam, njegova teorija nije pobila nijedan fundamentalni zakon fizike koji je do tada postojao, samo je omogucila dalje tumacenje istih.

SUS motor, inovacija koja nije oborila nijedan zakon.
Braca Wright, inovacija koja je otvorila nove poglede i otvorila jedno novo "radiliste" u fizici.

Nijedan od ovih izuma nije pobio osnovne zakone fizike. Naprotiv, ovi zakoni nam sluze da objaznimo zasto SUS motor radi, zasto avion leti itd.

Ideja koju spominjes o potencijalu uzgona u dvije razlicite sredine. Sta ti mislis, da to nikome prije Stabeka, tebe i inih, nije palo na pamet? Mozda i postoje takvi motori vec ali sigurno nisu perpetuum mobile. Mislim da sam ti vec rekao, tvoj problem je sto parcijalno posmatras problem ne uzimajuci u obzir sve relevantne efekte. Evo ti na primjeru tvog omiljenog balona, govoris o termodinamskoj promjeni stanja a nigdje ne spominjes bilans mase!? Koliko se sjecam, jednacina stanja vazi za proces pri kojem nema razmjene materije?. Iako tako jednostavan zakon - Dm/Dt=0 (veliko D ne malo d), od njega se prvo pocinje, dok ga ti izostavljas.

Evo da ti ja dam odgovore na konkretno pitanje:
Pitanje - Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Odgovor - Uzgonski motor na nacin kako ga Stabek i ti prestavljate - NE i NE.
Objasnjenje: Objasnio sam negdje na pocetku princip kako ja zamisljam taj uredjaj. Evo sad jedan slikovitiji primjer pa racunaj sam.
Jedna posuda napunjena vodom do visine H, na dnu ima otvor precnika D koji je bez trenja zatvoren cilindricnim cepom zanemarive mase. Koliko sila i u kom smjeru djeluje na cep.
Kad izracunas bit ce ti jasno zasto tvoja ideja ne funkcionise
Kao prvo jako mi je drago da se uključuješ u diskusiju sa konretnim činjenicama i stavovima.Eto da si se tako odmah uključio već bi dosta toga razjasnili
Idemo konkretno i korak po korak i bit će u redu.
1.Navode se primjeri Einsteina i SUS motora............Kao primjer,,samo kao primjer sam naveo neke od slučajeva i sugerirao da samo pokušamo zamisliti vrijeme i reakciju ljudi kada su pojedinci iznosili svoje, za ono vrijeme lude teorije.Točno je da i danas malo ljudi razumije kada im kažeš da se nešto vrti 20 000 obrtaja/min ili 30 o/sec.
2.Nijedan od ovih izuma nije pobio osnovne zakone fizike.Kao što oni nisu pobili niti jedan ni princcip ni zakon fizike tako isto navedeš koji to zakon ili princip pobija evo npr.Štabekov motor kao jedan od primjera uzgonskog motora.
3.Ideja koju spominjes o potencijalu uzgona u dvije razlicite sredine........ .U ovom slučaju smo se bar u načelu trebali usaglasiti što mi to podrazumjevamo pod perpetuum mobile.Bilo bi nam lakše postati.No nije još kasno da se i tu usaglasimo.
4.tvoj problem je sto parcijalno posmatras problem ne uzimajuci u obzir sve relevantne efekte. Evo ti na primjeru tvog omiljenog balona, govoris o termodinamskoj promjeni stanja a nigdje ne spominjes bilans mase!?..............Upravo u tome je srž nerazumijevanja jer se jednostavno ni kod balona ni kod podmornice ne radi o ZATVORENOM-idealnom sistemu već OTVORENOM stvarnom sistemu-sustavu .Sistemu koji "komunicira sa svojom oklinom" i upravo zahvaljujući toj "komunikaciji" i balon i podmornica se mogu kretati.Upravo su to dva karakteristična primjera povećanja sile uzgona(promjenom srednje gustoće tijela) i na taj način,izazivanja kretanja ,uz savladavanja sile gravitacije.Eto ti izračunaj kolika bi bila potrebna energija da podmornicu deplasmana 10 000 tona spusti na dubinu od 600 m -"bez komuniciranja sa okolinom " odnosno otvaranja ventila za upuštanje - ispuštanje vode, u za to namjenjene rezervoare.
5.govoris o termodinamskoj promjeni stanja a nigdje ne spominjes bilans mase! zakon o održanju mase u ovom konkretnom slučaju ne igra nikakvu ulogu jer ne promatramo strujanje fluida već kretanje nekog tijela u fluidu koji miruje.Dakle razmatramo statičke, a ne dinamičke probleme.
6. Dm/dt =0 .....Zakon održanja mase/materije kaže da će masa zatvorenog sistema ostati konstantna, bez obzira na procese koji se odvijaju unutar sistema. Mi ovdje ne govorimo o tome barem ne kod ge3ge ili ge2ge. Osnovi mehanike fluida - Statika fluida - Uvjeti mirovan ja fluida
7.Odgovor - Uzgonski motor na nacin kako ga Stabek i ti prestavljate - NE i NE. Štabek i ja na potpuno dva različita načina objašnjavamo uzgonski motor.On na svoj način ima na to pravo kao vlasnik patenta, a ja se trudim kao čovjek koji mislim da nešto malo znam o toj oblasti.
8.jedna posuda napunjena vodom do visine H, na dnu ima otvor precnika D Možda nas je taj i takav tvoj "pristup sa visine "malo udaljio ali je stvarno malo degutantno i pomisliti da čovjek koji je i stavio ovu temu na portal nezna što je to hidrostatički pritisak ili hidrostatički paradoks ili sila
F= q*g*H*(D2pi/4).No dobro.Predlažem ti da malo razmisliš o pojmu URONJENO.Kao pokus uzmi litru mlijeka- kartonsko pakovanje.Uzmi i grafitnu olovku pa kroz najveću površinu kutije "protjeraj" olovku da joj vrh izađe na drugu stranu.Možeš odmah viodjeti dvije stvari i zaključiti jednu:
a) koliko ti je mlijeka iscurilo prilikom bušenja kartona i koliko ti curi kada okrećeš pakovanje mlijeka sa olovkom u njemu i zaključiti
b) dali je ili ne olovka URONJENA U MLIJEKO .
Akov hoćeš, možeš razmisliti i o tome dali olovka ulazi u prostor sa mlijekom ili samo kroz njega prolazi.
Dakle odgovor na tvoje pitanje je:Onaj koji dozvoli da mu na kutiju(ili tvoj čep) koja" ulazi", djeluje hidrostatički pritisak je napravio budalaštinu, a onaj koji je svojom pameću i patentom to izbjegao ,je stvorio potrebnu pretpostavku da izradi uzgonski motor(to je samo potreban ali ne i dovoljan uvjet)
baustelac

#227 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

Ne znam samo na sta ciljas s ovim experimentom s olovkom. Ukoliko docarava tvoju ideju sile uzgona u svakom slucaju odlican primjer zasto ne funkcionise. Dakle, olovka prolazi kroz mlijeko (fluid) i nije bitno bilo to mlijeko,voda, ulje, na tu olovku ne djeluje sila uzgona. Barem ne u aksijalnom pravcu!

Zamisli i razmisli bez konkretne skice, nemam zelje da diskutujem. Ako imas kakvih skica i crteza, pokazi, bujrum. Tvoje stanoviste je u najblazoj formi receno alternativa, a da prijedje iz alternative u stvarnost, naravno ako zelis, moras da pokazes drugacije nego samo "tajanstvenim" definicijama.
baustelac

#228 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

bogumil-8 wrote: I, prođoše te "naredne dvije godine" (2004. i 2005.), ko je sada na redu?!
Možemo se mi zezati do mile volje, ali najneobičnije ideje ne treba ad hok odbacivati (djeca, ona sasvim mala, mogu nam biti uzori u učenju i suštinskom poimanju svijeta oko nas). Teže je doći na ideju nego je iskreirati. Samo genijalcima su napamet padale neobične ideje i rješenja ( po ovome ispade da sam i ja - genijalac, naravno nepriznati!).
Jesi li ikada pomislio da oscilacije materije, ili haotična kretanja molekula, premještaju "masu" u prostoru, čime stvaraju promjenljivo elektro-magnetno polje, promjenljivo "gravitaciono polje" (ma kako male te mase i promjene bile)?!
Ja sam razmišljao i o takvim "glupim sitnicama" i vezi tih promjena sa poznatim oblicima energije.
Da se razumijemo, nemam ja nista protiv izumitelja, cak sta vise cijenim njihovu kreativnost, rad i rjesenja. Naravno sve dok je u granicama fizikalnih zakona, onda za mene vise nisu izumitelji nego sarlatani.

Sto se tice "haosa", poznajem i razumijem dobro i dovoljno za klasicnu mehaniku fluida. U elektromagnetizam se ne petljam.
brodski

#229 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

baustelac wrote:Ne znam samo na sta ciljas s ovim experimentom s olovkom. Ukoliko docarava tvoju ideju sile uzgona u svakom slucaju odlican primjer zasto ne funkcionise. Dakle, olovka prolazi kroz mlijeko (fluid) i nije bitno bilo to mlijeko,voda, ulje, na tu olovku ne djeluje sila uzgona. Barem ne u aksijalnom pravcu!

Zamisli i razmisli bez konkretne skice, nemam zelje da diskutujem. Ako imas kakvih skica i crteza, pokazi, bujrum. Tvoje stanoviste je u najblazoj formi receno alternativa, a da prijedje iz alternative u stvarnost, naravno ako zelis, moras da pokazes drugacije nego samo "tajanstvenim" definicijama.
Nije mi jasno zašto ne komentiraš prvih 6 točaka-Po meni bi to bilo korektno a onda možemo i o ovoj zadnjoj.
baustelac

#230 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

brodski wrote:
baustelac wrote:Ne znam samo na sta ciljas s ovim experimentom s olovkom. Ukoliko docarava tvoju ideju sile uzgona u svakom slucaju odlican primjer zasto ne funkcionise. Dakle, olovka prolazi kroz mlijeko (fluid) i nije bitno bilo to mlijeko,voda, ulje, na tu olovku ne djeluje sila uzgona. Barem ne u aksijalnom pravcu!

Nije mi jasno zašto ne komentiraš prvih 6 točaka-Po meni bi to bilo korektno a onda možemo i o ovoj zadnjoj.
Ja se bavim naukom a ne supljom pricom tako da nijedna tvoja tacka ne zavrjedjuje paznju da se o njoj diskutuje. Toliko od mene.

PS
Vidim par puta se se pozivas na "osnovu mehanike fluida". Ko je autor, ne znam, ali ne sumnjam da radi o nekoj bezveznoj knjizi. Samo bih da ti kazem da imam na tri razlicita jezika, barem po jednu knjigu tog tipa i na razlicit nacin objasnjene jedne te iste fenomene.
brodski

#231 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

baustelac wrote:
brodski wrote:

Ja se bavim naukom a ne supljom pricom tako da nijedna tvoja tacka ne zavrjedjuje paznju da se o njoj diskutuje. Toliko od mene.

PS
Vidim par puta se se pozivas na "osnovu mehanike fluida". Ko je autor, ne znam, ali ne sumnjam da radi o nekoj bezveznoj knjizi. Samo bih da ti kazem da imam na tri razlicita jezika, barem po jednu knjigu tog tipa i na razlicit nacin objasnjene jedne te iste fenomene.
Papročitaj barem jednu,Vidjet ćeš da se bavi mehanikom fluida tj.STATIKOM,KINEMATIKOM I DINAMIKOM FLUIDA a autori joj daju naziv OSNOVI jer predstavlja osnovu koja se u znanstvenom- mislim kod vas koji se bavite naukom,stalno nadograđuje i nadopunjuje.Ako budeš pažljivo čitao možda ćeš shvatiti punu važnost pojma UZGON a to ,moraš pročitati u STATICI FLUIDA poglavlje UVJETI MIROVANJA FLUIDA. Možda ćeš onda i razumjeti da na ovoj planeti ni života nebi bilo da osim sile gravitacije nema i te sile, sile čiji značaj bez obzirana sav moj trud , ti nikako da shvatiš.
terapija

#232 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote:.
8.jedna posuda napunjena vodom do visine H, na dnu ima otvor precnika D Možda nas je taj i takav tvoj "pristup sa visine "malo udaljio ali je stvarno malo degutantno i pomisliti da čovjek koji je i stavio ovu temu na portal nezna što je to hidrostatički pritisak ili hidrostatički paradoks ili sila
F= q*g*H*(D2pi/4).No dobro.Predlažem ti da malo razmisliš o pojmu URONJENO.Kao pokus uzmi litru mlijeka- kartonsko pakovanje.Uzmi i grafitnu olovku pa kroz najveću površinu kutije "protjeraj" olovku da joj vrh izađe na drugu stranu.Možeš odmah viodjeti dvije stvari i zaključiti jednu:
a) koliko ti je mlijeka iscurilo prilikom bušenja kartona i koliko ti curi kada okrećeš pakovanje mlijeka sa olovkom u njemu i zaključiti
b) dali je ili ne olovka URONJENA U MLIJEKO .
Akov hoćeš, možeš razmisliti i o tome dali olovka ulazi u prostor sa mlijekom ili samo kroz njega prolazi.
Dakle odgovor na tvoje pitanje je:Onaj koji dozvoli da mu na kutiju(ili tvoj čep) koja" ulazi", djeluje hidrostatički pritisak je napravio budalaštinu, a onaj koji je svojom pameću i patentom to izbjegao ,je stvorio potrebnu pretpostavku da izradi uzgonski motor(to je samo potreban ali ne i dovoljan uvjet)
Napokon nesto konkretno od vas g. brodski, ali i sasvim dovoljno. Cijelo vrijeme tvrdim da ste debelo u zabludi, no sada i tacno znam u kom dijelu cijele slagalice.

Na slici dolje je vas misaoni eksperiment:

Image

Recimo da imamo savrseno "dihtovanje", uz istovremeno zanemarivo trenje "olovke" i posude.
"olovka" ce u ovom slucaju jednostavno propasti kroz posudu, bez obzira koliko manja njena gustoca bila od gustoce fluida.
Ovdje nema rezultantne sila koja bi se suprotstavila gravitaciji (ili sile uzgona kako je vi nazivate).
Napokon mozemo zakljuciti temu. No to se moglo i 10 strana prije.
Arminovski

#233 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by Arminovski »

baustelac wrote:Vijest iz 2003.

SARAJEVO INVENTOR PRESENTS GRAVITATIONAL ENGINE

ZAGREB, Feb 24 (Hina) - Miroslav Stabek, an inventor from Sarajevo, on
Thursday publicly presented in Zagreb for the first time his
gravitational
engine, on which he worked for 20 years.

Stabek says his invention is a perpetuum mobile. The GE2GE engine uses
the
force of gravity in an unusual position, when fluids are not one below
the
other, but near each other, and movement, due to the distribution of
pressure, occurs without energy loss.

Stabek says mass production of his engine may begin very soon since the
mechanism is simple, cost-effective, and lasting. He expects businessmen
will show interest in his invention, and offers everyone seriously
entering
the business the status of privileged partners.

The inventor announced all proceeds from the product over the next two
years would go to the Croatian state budget.
Svake godine par takvih padobranaca se rodi a neki na zalost otkriju i internet. Npr ovaj tip cak prodaje knjige a njegova stranica je citiram: "a gift to mankind" a ja mu ovim popravljam google rating :D
http://www.youtube.com/user/bgaede
http://www.youstupidrelativist.com/

Oprostite, nemam namjeru da ucestvujem u diskusiji. Samo opaska na gornji post.
terapija

#234 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

Arminovski wrote: Svake godine par takvih padobranaca se rodi a neki na zalost otkriju i internet. Npr ovaj tip cak prodaje knjige a njegova stranica je citiram: "a gift to mankind" a ja mu ovim popravljam google rating :D
hahaha gdje OVOGA nadje :D

brodski je jos OK. On "samo" u pitanje dovodi zakon o ocuvanju energije.
brodski

#235 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

terapija wrote:
Arminovski wrote: Svake godine par takvih padobranaca se rodi a neki na zalost otkriju i internet. Npr ovaj tip cak prodaje knjige a njegova stranica je citiram: "a gift to mankind" a ja mu ovim popravljam google rating :D
hahaha gdje OVOGA nadje :D

dijete možda dobro crtaš ali slabo čitaš.
Kad si već nacrtao ovu olovku u litri mlijeka jeli ona uronjena ili nije u to mlijeko.Ako je zašto je aako nije zašto nije.
Aovo:"brodski je jos OK. On "samo" u pitanje dovodi zakon o ocuvanju energije". jeli tebi to netko kazao ili si sam zaključio/la??
terapija

#236 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote:
Kad si već nacrtao ovu olovku u litri mlijeka jeli ona uronjena ili nije u to mlijeko.Ako je zašto je aako nije zašto nije.
Aovo:"brodski je jos OK. On "samo" u pitanje dovodi zakon o ocuvanju energije". jeli tebi to netko kazao ili si sam zaključio/la??[/quote]

Ja sam se nadao konkretnoj konverzaciji. Naime, ono na skici je bas "eksperiment" koji si spomenuo.
"Uronjena" je relativan pojam. U ovom slucaju, tj. u tvom imaginarnom eksperimentu, kao i kod perpetuum mobila gdina Stabeka, imamo u sustini "olovku koja je jednim dijelom unutar fluida", ali je dio iznad i ispod posude, van tog fluida. Tada nema rezultantne sile uzgona. Zato ta naprava ni ne moze da radi. (cak i ako zanemarimo sve druge faktore, kao sto su trenje i slicno.)

Da je "olovkin" donji dio bio unutar fluida, tada bismo, pak imali silu uzgona koja djeluje na olovku.

Sta hocu da kazem: bitno je da ce olovka samo propasti kroz tetrapak, sto znaci da GE3G ili kako se vec zove ne moze da fercera, sto znaci, ne moze se protiv osnovnih zakona fizike, bez obzira na dobru volju.
brodski

#237 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

terapija wrote:
brodski wrote:
Aovo:"brodski je jos OK. On "samo" u pitanje dovodi zakon o ocuvanju energije". jeli tebi to netko kazao ili si sam zaključio/la??
Ja sam se nadao konkretnoj konverzaciji. Naime, ono na skici je bas "eksperiment" koji si spomenuo.
"Uronjena" je relativan pojam. U ovom slucaju, tj. u tvom imaginarnom eksperimentu, kao i kod perpetuum mobila gdina Stabeka, imamo u sustini "olovku koja je jednim dijelom unutar fluida", ali je dio iznad i ispod posude, van tog fluida. Tada nema rezultantne sile uzgona. Zato ta naprava ni ne moze da radi. (cak i ako zanemarimo sve druge faktore, kao sto su trenje i slicno.)

Da je "olovkin" donji dio bio unutar fluida, tada bismo, pak imali silu uzgona koja djeluje na olovku.

Sta hocu da kazem: bitno je da ce olovka samo propasti kroz tetrapak, sto znaci da GE3G ili kako se vec zove ne moze da fercera, sto znaci, ne moze se protiv osnovnih zakona fizike, bez obzira na dobru volju.[/quote]
1.Ja sam se nadao konkretnoj konverzaciji. Naime, ono na skici je bas "eksperiment" koji si spomenuo. ja se stvarnopo trudim da budem što konkretniji u "konverzaciji" ali i to zavisi od "partnera u konverzaciji"
2."Uronjena" je relativan pojam"..Vidiš u slučaju tzv. uzgonskih motora ili gravitacijskih motora pojam uronjenost je vrlo značajan pojam jer za razliku od tijela koja nisu uronjena (npr. tijela koja "plove"svemirskim prostranstvima u vakuuumu "hladnog svemira i na koja djeluje samo sila gravitacije nekog od planeta) na uronjena tijela ,pa i tvoj i moj organizam ,koji smo URONJENI U ATMOSFERU PLANETE ZEMLJE, uz djelovanje sile gravitacije ,djeluje i sila UZGONA.Samo zbog toga,bi i ti i ja, iako nam je masa konstantna a i ubrzanje sile gravitacije, imali različite sile težine u svemiru, ili u atmosferi na npr 8000 m visine ili na H=0m .Eto ,na to i nebi obratili pažnju i ne trebamo ali, kada se "uronimo" u sredinu bitno veće gustoće od zraka(vodu) ,e onda bi tu razliku uočili.
Vidiš zbog toga se ja bunim kada u školskoj literaturi pronađem tekst "tijelo uronjeno u tekućinu prividno gubi težinu jednaku težini istisnute tekućine".
Zamisli.Naše tijelo,stalne mase i stalne vrijednosti ubrzanja sile gravitacije "prividno "izgubi dio sile težine. Ne gubi naše tijelo mase mT ništa, kao što ne gubi niti dobija u slučaju kada se mijenja brzina kretanja npr.lifta u kojem se nalazimo ili zrakoplova koji se penje ili spušta.Ne dobijamo niti gubimo NIŠTA ali u tom slučaju kažemo da na nas djeluje sila inercije, a ne kažemo kako smo prividno dobili ili izgubili dio težine.
Eto zbog toga je kod principa rada ovih -nazovimo ih motora ,jako bitno jeli ili nije tijelo (ili kutija kod Štabekovog motora) uronjena ili ne.
Zato dobro pročitaj ono što sam napisao @bauštelcu, pa možda i ti prijaviš patent, jer ako i je princip patentiran, konstruktivnih rješenja može biti veliki broj i različitih.
3.ovo On "samo" u pitanje dovodi zakon o ocuvanju energije ću prokumentirati kada pružiš neke argumente.
terapija

#238 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote: Eto zbog toga je kod principa rada ovih -nazovimo ih motora ,jako bitno jeli ili nije tijelo (ili kutija kod Štabekovog motora) uronjena ili ne.
Zato dobro pročitaj ono što sam napisao @bauštelcu, pa možda i ti prijaviš patent, jer ako i je princip patentiran, konstruktivnih rješenja može biti veliki broj i različitih.
3.ovo On "samo" u pitanje dovodi zakon o ocuvanju energije ću prokumentirati kada pružiš neke argumente.
Volio bih da pises sazetije i konkretnije, no sta je tu je. Ovo gore sto sam izdvojio je sasvim dovoljno iz sve one gomile slova.

Kod g. Stabeka imamo isti slucaj kao kod "olovke u mlijeku". samo sto njegovo "tijelo" ima kompleksniji oblik pa na prvi mah ne izgleda tako. Dakle nema uzgona. Tacka.

A za dovodjenje u pitanje zakona o ocuvanju energije evo citiram te
brodski wrote:Zakon o održanju energije je naprosto nedokaziv zakon.
Ja mislim da je to dovoljno argumentovano dovodjenje u pitanje jednog od elementarnih zakona ili principa (kako hoces) fizike.
brodski

#239 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

terapija wrote:
brodski wrote: Eto zbog toga je kod principa rada ovih -nazovimo ih motora ,jako bitno jeli ili nije tijelo (ili kutija kod Štabekovog motora) uronjena ili ne.
Volio bih da pises sazetije i konkretnije, no sta je tu je. Ovo gore sto sam izdvojio je sasvim dovoljno iz sve one gomile slova.

Kod g. Stabeka imamo isti slucaj kao kod "olovke u mlijeku". samo sto njegovo "tijelo" ima kompleksniji oblik pa na prvi mah ne izgleda tako. Dakle nema uzgona. Tacka.

Ja mislim da je to dovoljno argumentovano dovodjenje u pitanje jednog od elementarnih zakona ili principa (kako hoces) fizike.
Pa eto ti prilike.Dokaži ga ti pa da se svi mi skupa uvjerimo kako sam ja pogriješio.Točka
terapija

#240 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote:
terapija wrote:

Pa eto ti prilike.Dokaži ga ti pa da se svi mi skupa uvjerimo kako sam ja pogriješio.Točka
Zasto? Taj zakon je itekako dokazan, i ne vidim smisao u prepisivanju necega jer zelim da se vratimo na temu i ne izvrdavamo.
Ja tvrdim da na "olovku" na mojoj skici, kao i u stabekovom slucaju na konstrukciju unutar posude sa fluidom nema uzgona. Da li ti tvrdis suprotno, i zasto?
baustelac

#241 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

e moj brodski ili stabeku, ko god da si, mani se suplje i filozofiranje, dat je konkretan primjer koji si ti naveo, skiciran i opet nesto filozofiras. Uostalom, u neku ruku te razumijem, ko smo mi, neki balavci koji dovode u pitanje tvoje zivotno djelo koje ce da valja cijelom covjecanstvu
brodski

#242 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Zasto? Taj zakon je itekako dokazan, i ne vidim smisao u prepisivanju necega jer zelim da se vratimo na temu i ne izvrdavamo.
Ja tvrdim da na "olovku" na mojoj skici, kao i u stabekovom slucaju na konstrukciju unutar posude sa fluidom nema uzgona. Da li ti tvrdis suprotno, i zasto?[/quote]
Taj a i mnogi zakoni spadaju u tzv.Nedokazive istine i nemoj se time opterećivati.Glupo bi bilo.Taj i ostali zakoni održanja svakodnevno izdržavaju naučne provjere a nije za očekivati da će biti srušeni iako se nemogu dokazati.
Na olovku ne djeluje hidrostatički uzgon naprosto zato što nije ni uronjena u tekućinu za razliku od Štabekovih kutija koje JESU djelomično uronjene u tekućinu.
brodski

#243 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

baustelac wrote:e moj brodski ili stabeku, ko god da si, mani se suplje i filozofiranje, dat je konkretan primjer koji si ti naveo, skiciran i opet nesto filozofiras. Uostalom, u neku ruku te razumijem, ko smo mi, neki balavci koji dovode u pitanje tvoje zivotno djelo koje ce da valja cijelom covjecanstvu
Evo nam opet bauštelca .Hajde već kada si tu pomozi mi.Za @terapiju sam pripremio par crteža u Power Pointu ali ih ja ne znam postaviti na forum.Ako ti znaš pošalji mi privatno e-mail adresu ,da ti pošaljem te crteže pa ih ti redom postavljaj na forum a ja ću ih komentirati i objašnjavati.
Crteži bi trebali predstavlčati rekonstrukciju štabekovog patenta ge2g2 koji pokušavam rekonstruirati na osnovu slike iz Vjesnika.
To sam taman htio predložiti @terapiji kada si se ti javio. Imat ću vremena iza 17 sati pa možemo postati.
terapija

#244 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote:Zasto? Taj zakon je itekako dokazan, i ne vidim smisao u prepisivanju necega jer zelim da se vratimo na temu i ne izvrdavamo.
Ja tvrdim da na "olovku" na mojoj skici, kao i u stabekovom slucaju na konstrukciju unutar posude sa fluidom nema uzgona. Da li ti tvrdis suprotno, i zasto?
Taj a i mnogi zakoni spadaju u tzv.Nedokazive istine i nemoj se time opterećivati.Glupo bi bilo.Taj i ostali zakoni održanja svakodnevno izdržavaju naučne provjere a nije za očekivati da će biti srušeni iako se nemogu dokazati.
Na olovku ne djeluje hidrostatički uzgon naprosto zato što nije ni uronjena u tekućinu za razliku od Štabekovih kutija koje JESU djelomično uronjene u tekućinu.[/quote]

Jedva cekam crteze.
Zelio bih rado da ti predocim zasto si u zabludi po pitanju Stabekovih kutija, i zasto su one u sustini samo jako cudan oblik ili verzija one olovke. U neku ruku te razumijem, jer na prvu onako i nije bas vidljivo.
No sacekat cu te tvoje skice, da ne podizem nezasluzeno rejting linkovanjem na Stabekovu stranicu.
brodski

#245 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

terapija wrote:
brodski wrote:Zasto? Taj zakon je itekako dokazan, i ne vidim smisao u prepisivanju necega jer zelim da se vratimo na temu i ne izvrdavamo.
Na olovku ne djeluje hidrostatički uzgon naprosto zato što nije ni uronjena u tekućinu za razliku od Štabekovih kutija koje JESU djelomično uronjene u tekućinu.
Jedva cekam crteze.
Zelio bih rado da ti predocim zasto si u zabludi po pitanju Stabekovih kutija, i zasto su one u sustini samo jako cudan oblik ili verzija one olovke. U neku ruku te razumijem, jer na prvu onako i nije bas vidljivo.
No sacekat cu te tvoje skice, da ne podizem nezasluzeno rejting linkovanjem na Stabekovu stranicu.[/quote]
pa pošalji mi i ti privatnu poruku sa e-mail adresom ako @bauštelac neće.
terapija

#246 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote: pa pošalji mi i ti privatnu poruku sa e-mail adresom ako @bauštelac neće.
Ucinjeno.
terapija

#247 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

Prvo hvala na skicama brodski.

One predstavljaju klasicni pokusaj na principu pokretne trake sa prikacenim plovnim tijelima gdje jedan kraj prolazi kroz gusci fluid nego grugi kraj.

Ovdje je moja skica u cilju pojasnjenja zasto cijela stvar nece raditi.
Image

Kako je poznato, "sila uzgona" prije svega zavisi i od same gravitacije. U bestezinskoj sredini recimo ne postoji sila uzgona za uronjena tijela. Takodjer sila uzgona na neko tijelo je rezultat djelovanja pritiska na povrsinu tog tijela. Recimo da imamo potpuno uronjenu kocku stiropora u vodu. Na svaku stranu djeluje odredjeni pritisak. Uzgon nastaje usljed razlike u pritisku na gornju i donju stranu. Na lijevoj strani skice imamo slucaj gdje su plovna tijela masine spojena. To je ona klasicna "olovka"

Nema razlike u pritiscima s donje i gornje strane i samim tim ni rezultantne sile uzgona.

Desna strana prikazuje razmaknuta plovna tijela. zelene strelice su pritisak i samim tim sila koja djeluje na donju stranu plovnih tijela, a crvene pritisak, tj. sila koja djeluje na gornju stranu plovnih tijela.
Sa vecom dubinom, veci je i pritisak. Pravac rezultirajuce cile je uvijek okomit na povrsinu na koju djeluje pritisak.

Uglavnom, u svakom trenutku, na osnovu razlika u dubinama, kod ovakve konstrukcije, imacemo da je zbir sila koje djeluju prema dolje veci nego zbir sila koje djeluju prema gore. Drugim rijecima stroj ce raditi u suprotnom smjeru dok ne ostane bez vode.
brodski

#248 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

terapija wrote:Prvo hvala na skicama brodski.

One predstavljaju klasicni pokusaj na principu pokretne trake sa prikacenim plovnim tijelima gdje jedan kraj prolazi kroz gusci fluid nego grugi kraj.

Ovdje je moja skica u cilju pojasnjenja zasto cijela stvar nece raditi.
Image

Kako je poznato, "sila uzgona" prije svega zavisi i od same gravitacije. U bestezinskoj sredini recimo ne postoji sila uzgona za uronjena tijela. Takodjer sila uzgona na neko tijelo je rezultat djelovanja pritiska na povrsinu tog tijela. Recimo da imamo potpuno uronjenu kocku stiropora u vodu. Na svaku stranu djeluje odredjeni pritisak. Uzgon nastaje usljed razlike u pritisku na gornju i donju stranu. Na lijevoj strani skice imamo slucaj gdje su plovna tijela masine spojena. To je ona klasicna "olovka"

Nema razlike u pritiscima s donje i gornje strane i samim tim ni rezultantne sile uzgona.

Desna strana prikazuje razmaknuta plovna tijela. zelene strelice su pritisak i samim tim sila koja djeluje na donju stranu plovnih tijela, a crvene pritisak, tj. sila koja djeluje na gornju stranu plovnih tijela.
Sa vecom dubinom, veci je i pritisak. Pravac rezultirajuce cile je uvijek okomit na povrsinu na koju djeluje pritisak.

Uglavnom, u svakom trenutku, na osnovu razlika u dubinama, kod ovakve konstrukcije, imacemo da je zbir sila koje djeluju prema dolje veci nego zbir sila koje djeluju prema gore. Drugim rijecima stroj ce raditi u suprotnom smjeru dok ne ostane bez vode.
Idfemo redom i polako:
1.KOLIKO SI DOBIO SKICA AKO JE 5 STRANICA ONDA JE ok.
Sada polako i korak po korak.
1.Sila uzgona zavisi od tri parametra-a) zapremine ili volumena samog tijela;b) gustoće (ne tijela) već gustoće okoline u kopjoj se tijelo nalazi i c)ubrzanja sile gravitacije
NAPOMINJEM:SILA UZGONA UOPĆE NE ZAVISI OD PRITISKA KOJI DJELUJE NA GORNJI ILI DONJI DIO NEKOG TIJELA KAO NITI OD OBLIKA TOG TIJELA.
Nesporazum i je u tome.Različiti pritisci jesu uzrok pojave sile uzgona ali nisu uzrok NJENOG MANIFESTIRANJA.Ne utiću na njenu vrijednost(šaljem jednu skicu pa je objavi)
DAKLE OBRAZAC ZA IZRAČUN SILE UZGONA GLASI: Fuzg= qokoline*VT*g gdje ti tu vidiš pritiske??????
Sada stanimo i ako treba opet razjasnimo a da bi to bilo lakše šaljem ti tekst:Sila uzgona i hidrostatički pritisak.
PS:Ove kutije lijevo nisu uopće uronjene u tekućinu(one smao prolaze kroz nju i nemanikakve sile uzgona.Ove desno bi se pod djelovanjem sile hidrostatičkog pritiska kretale prema dolje.
No sve ćemo to polako rasčistiti a na kraju ćeš moći prijaviti i patent ako to budeš htio.
terapija

#249 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

Kazes nema veze s hidrostatskim pritiskom?

Zasto onda, kada nema manifestacije tog pritiska (recimo bestezinska sredina), nema ni sile uzgona?

Nego, formula za silu uzgona moze biti izrazenih na ovaj i onaj nacin, preko ove ili one velicine, sa ili bez pritisaka. No opet to ne znaci da sam uzgon ne nastaje upravo na osnovu razlika hidrostatickog pritiska na razlicitim stranama tijela unutar proizvoljnog fluida. To nema nikakve veze sa gustocom i masom tijela u fluidu, vec samo sa gustocom okolnog fluida i silom gravitacije, ili neke druge inercijalne sile koja djeluje na cjelokupni sistem.

EDIT: sam si napisao da nema veze s gustocom samog tijela, moj lapsus.
Dakle slazemo se donekle. No kao sto kazes, sto veci volumen, veca je i povrsina na koju se ispoljava pritisak.
brodski

#250 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

terapija wrote:Kazes nema veze s hidrostatskim pritiskom?

Zasto onda, kada nema manifestacije tog pritiska (recimo bestezinska sredina), nema ni sile uzgona?

Nego, formula za silu uzgona moze biti izrazenih na ovaj i onaj nacin, preko ove ili one velicine, sa ili bez pritisaka. No opet to ne znaci da sam uzgon ne nastaje upravo na osnovu razlika hidrostatickog pritiska na razlicitim stranama tijela unutar proizvoljnog fluida. To nema nikakve veze sa gustocom i masom tijela u fluidu, vec samo sa gustocom okolnog fluida i silom gravitacije, ili neke druge inercijalne sile koja djeluje na cjelokupni sistem.
Kako je u vakuumu gustoća okoline jednaka nuli, a sila uzgona je, kao što sam već kazao ,jednaka umnošku zapremine tijela ,gustoće okoline i ubrzanja sile gravitacije,onda je jasno da je i sila uzgona jednaka nuli.
Sila uzgona nemože biti izražena na"ovaj ili onaj način" već samo kao izraz koji sam naveo.
OBRATI PAŽNJU ponovo na ono što sam već napisao.RAZLIKA HIDROSTATIČKIH PRITISAKA KOJI DJELUJU NA NEKO TIJELO JE UZROK POJAVE SILE UZGONA ALI VRIJEDNOST SILE UZGONA NE ZAVISI OD VRIJEDNOSTI HIDROSTATIČKOG PRITISKA.
SILA UZGONA TIJELA ODREĐENE MASE,GUSTOĆE I ZAPREMINE IMA KONSTANTNU VRIJEDNOST KADA JE TIJELO URONJENO U NEKI FLUID I UOPĆE NE ZAVISI OD DUBINE URANJANJA.DAKLE SILA UZGONA TIJELA KONSTANTNE GUSTOĆE I STALNE ZAPREMINE URONJENOG U FLUID KONSTANTNE GUSTOĆE JE KONSTANTNE VRIJEDNOSTITU DUBINA I VRIJEDNOST HIDROSTATIČKIH PRITISAKA NEMA NIKAKAV UTJECAJ.
Locked