krompirusa wrote:blackvelvet wrote:hvala na odg

pa ako ste vi bili tamo tri mjeseca onda mi sigurno mozete preporuciti i neki fini restoran for the new years eve =)
Halo,
dobro pitanje, mene takodje zanima gdje se moze docekati Nova godina u Istanbulu , kakva je situacija na ulicama grada , tj.trgu i gdje preporucujete .
hvala
Nema potrebe za persiranjem.
Sto se tice restorana i Nove godine, ja nazalost tamo nisam bio u to vrijeme tako da ne znam tacno kako je ... medjutim, mogu ti reci da je svaki dan/noc velika guzva i zagarantovano dobar provod, pogotovo u Istiklal ulici koja je kao nasa Ferhadija, samo jedno 10 puta veca.
Krenes od Taksim trga prema dolje i naces dosta dobrih restorana, kafica, diskoteka. Vjerovatno treba da se rezervise za Novu godinu, sto je i logicno, ali siguran sam da opet mozete naci neko dobro mjesto. Ono sto je potrebno da znate jeste da je alkoholno pice jako, jako skupo tako da na 2-3 pica vec mozete potrositi i preko 30 lira. Jako su interesantna mjesta na krovu zgrada, tako da imas jako lijep pogled i mozes uzivati u dobroj muzici. Ima nekoliko diskoteka i kod Bogazici mosta, kod Ortakoya, ali tu je vise za one sa dubljim dzepom, o ostalim mjestima da i ne pricam.
Ono sto bi vam mozda bilo interesantno, jeste da odete u restoran sa turskom muzikom i sviracima, turskim specijalitetima i turskom rakijom.

Al' opet zavisi koliko imate godina i da li vas to interesuje. Medjutim, kao sto sam vec ranije napisao, kada vec odes negdje gdje prije nisi bio, onda ti je najbolje da odes na mjesto gdje se njeguje tradicija i gdje mozes vidjeti nesto novo, pa onda neki drugi dan na mjesto koje je vise internacionalno.
Budite spremne na to da vas mnogi turci, ako ne i vecina, nista nece razumjeti i da im je engleski katastrofa. Ali, svi su jako ljubazni i gostoprimljivi i rijetko kad odbiju da pomognu. Mi smo tako jednom trazili neki restoran na Eminonu, neki momak je pola sata hodao sa nama dok ga nismo nasli.
Posalji mi pp, mogu ti dati vise konkretnih informacija, ukoliko zapne mogu te upoznati i sa mnogobrojnim prijateljima koje imam tamo.