Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#226 Re: Istanbul

Post by alibaba_i_30_godina »

blackvelvet wrote:prijateljica i ja letimo za novu godinu u istanbul (da znam, bit ce hladno i sve to ali poenta je u tome da ne provedemo taj zimski odmor u becu tako da smo se odlucili za istanbul :-D ) eh sada: htjela sam da vas pitam, posto vidim da su mnogi od vas bili vec tamo, dali ima tamo i nekih nasih lokala ili kafica :?: =) please help :) :bih: :idea:
U cemu je poenta otici u neki drugi grad, drzavu i onda tamo ici u nase kafice i restorane?! :?

Nasih kafica nisam vidio, nisam ni trazio jer je jednostavno prepuno dobrih diskoteka i restorana duz cijele Istiklal ulice. Ima jedan restoran sa bosanskom hranom, cevapi, pljeskavice i ostalo, odmah ispod Galata Lisesi, malo posle katedrale na Istiklal ulici. Ali svakako ti to ne preporucujem, em nije toliko ukusno, em ima toliko turske hrane koju vrijedi probati i uzivati u istoj, jer za 3 mjeseca nisam uspio ni pola stvari isprobati!
blackvelvet

#227 Re: Istanbul

Post by blackvelvet »

hvala na odg ;) pa ako ste vi bili tamo tri mjeseca onda mi sigurno mozete preporuciti i neki fini restoran for the new years eve =)
krompirusa

#228 Re: Istanbul

Post by krompirusa »

blackvelvet wrote:hvala na odg ;) pa ako ste vi bili tamo tri mjeseca onda mi sigurno mozete preporuciti i neki fini restoran for the new years eve =)

Halo,

dobro pitanje, mene takodje zanima gdje se moze docekati Nova godina u Istanbulu , kakva je situacija na ulicama grada , tj.trgu i gdje preporucujete .

hvala
holowey

#229 Re: Istanbul

Post by holowey »

krompirusa wrote:
blackvelvet wrote:hvala na odg ;) pa ako ste vi bili tamo tri mjeseca onda mi sigurno mozete preporuciti i neki fini restoran for the new years eve =)

Halo,

dobro pitanje, mene takodje zanima gdje se moze docekati Nova godina u Istanbulu , kakva je situacija na ulicama grada , tj.trgu i gdje preporucujete .

hvala
izbjegavaj taksim za docek nove godine :D
turci se znaju oblokati od alkohola i onda ne treba puno za belaj

radije uprati gdje ima nesto organizovano pa se prikljuci...
alibaba_i_30_godina

#230 Re: Istanbul

krompirusa wrote:

Halo,

hvala
Nema potrebe za persiranjem. :)

Sto se tice restorana i Nove godine, ja nazalost tamo nisam bio u to vrijeme tako da ne znam tacno kako je ... medjutim, mogu ti reci da je svaki dan/noc velika guzva i zagarantovano dobar provod, pogotovo u Istiklal ulici koja je kao nasa Ferhadija, samo jedno 10 puta veca. :D
Krenes od Taksim trga prema dolje i naces dosta dobrih restorana, kafica, diskoteka. Vjerovatno treba da se rezervise za Novu godinu, sto je i logicno, ali siguran sam da opet mozete naci neko dobro mjesto. Ono sto je potrebno da znate jeste da je alkoholno pice jako, jako skupo tako da na 2-3 pica vec mozete potrositi i preko 30 lira. Jako su interesantna mjesta na krovu zgrada, tako da imas jako lijep pogled i mozes uzivati u dobroj muzici. Ima nekoliko diskoteka i kod Bogazici mosta, kod Ortakoya, ali tu je vise za one sa dubljim dzepom, o ostalim mjestima da i ne pricam.

Ono sto bi vam mozda bilo interesantno, jeste da odete u restoran sa turskom muzikom i sviracima, turskim specijalitetima i turskom rakijom. :mrgreen: Al' opet zavisi koliko imate godina i da li vas to interesuje. Medjutim, kao sto sam vec ranije napisao, kada vec odes negdje gdje prije nisi bio, onda ti je najbolje da odes na mjesto gdje se njeguje tradicija i gdje mozes vidjeti nesto novo, pa onda neki drugi dan na mjesto koje je vise internacionalno.

Budite spremne na to da vas mnogi turci, ako ne i vecina, nista nece razumjeti i da im je engleski katastrofa. Ali, svi su jako ljubazni i gostoprimljivi i rijetko kad odbiju da pomognu. Mi smo tako jednom trazili neki restoran na Eminonu, neki momak je pola sata hodao sa nama dok ga nismo nasli. :D

Posalji mi pp, mogu ti dati vise konkretnih informacija, ukoliko zapne mogu te upoznati i sa mnogobrojnim prijateljima koje imam tamo.
blackvelvet

#231 Re: Istanbul

Post by blackvelvet »

eh bas vam hvala na informacijama =) igleda da cu ja morati pozvati neke restorane kako bi rezervisala mjesto, da nebi ostale za novu kod kuce :D a sta se tice jezika neznam kako je u istanbulu ali na rivijeri skoro svi razumijuu njemacki pa cak i engleski. nadam se da nece biti problema. sta se mene tice, ako ponuda i za mene vazi, mozes me naravno upoznati s ljudima koji poznaju istanbul :D
draga krompiruso hoces to i ti u istanbul ??? :D :kiss:
krompirusa

#232 Re: Istanbul

Post by krompirusa »

[quote="blackvelvet"]eh bas vam hvala na informacijama =) igleda da cu ja morati pozvati neke restorane kako bi rezervisala mjesto, da nebi ostale za novu kod kuce :D a sta se tice jezika neznam kako je u istanbulu ali na rivijeri skoro svi razumijuu njemacki pa cak i engleski. nadam se da nece biti problema. sta se mene tice, ako ponuda i za mene vazi, mozes me naravno upoznati s ljudima koji poznaju istanbul :D
draga krompiruso hoces to i ti u istanbul ??? :D :kiss:[/qu

hocu draga naravno , bila sam vise puta ali nikad u decembru, ne brini za rezervaciju imas veliki izbor na licu mijesta , tako su mi bar pricala, ja bih voljela npr. vani kod cuvenom mosta docekati novu sa jos dame , bice zanilmljivo u svakom slucaju.
Sto se tice jezika , neki znaju i bosanski , procitaj iskustva ovdje napisana. :-D
Juce sam za svaki slucaj narucila i jedan turisticki vodic .
:-D :-D
alibaba_i_30_godina

#233 Re: Istanbul

Kao sto vec rekoh, malo ljudi govori engleski, cak i mnogi studenti ne znaju ni progovoriti ... za razliku od nasih koji makar znaju nesto malo. Ukoliko imate dobar mobitel, mozete vrlo lako naci svako mjesto jer je Istanbul jako dobro pokriven google mapama i mjestima. Ranije sam zaboravio da napisem da nije dozvoljeno pusenje u zatvorenim prostorima, kaficima, diskotekama, shopping centrima i slicno. Na sve to mozete zaboraviti, jedino se moze pusiti na otvorenom, u bastama, ili pak u kaficima koji su u potkrovlju, a kojih ima jako mnogo. Mozda ce vas iznenaditi, ali vrlo je vjerovatno da ce baste raditi i da ce biti pune ljudi, jer pored svakog stola imaju grijalicu na struju tako da nije nimalo hladno. Sto se tice vremena, dobro se pripremite, nije hladno kao u Sarajevu, ali zato ubi vjetar - pozeljna je dobra kapa i kaput!
Bilo bi cudno otici u Istanbul a ne probati njihovu nargilu/šišu, koja je ista kao i ova sto ima kod nas, ali ipak osjecaj je drugaciji. Poznato mjesto za pusenje nargila je Tophane do kojeg se moze vrlo lahko doci tramvajem od Kabatasa ili Eminonu, ili pak pjeske pored Galata kule. Nemojte odmah da se zaletite u prvo mjesto sa nargilama i slobodno se cjenkate, jer znaju lupiti cijenu a obicno se moze spustiti na 10 TL sa cajem na 1 TL. Ukoliko bude bilo razno voce na stolu, nemojte jesti jer se sve to placa i jako je skupo! :mrgreen:
Pogled sa Galata kule je jako lijep, ali je ulaz malo skup pa je bolje otici na neko drugo mjesto, npr. Pierre Lotti kod mjesta Eyup. Aya Sophia je zatvorena ponedjeljkom, a u Sultanahmet dzamiju uvijek mozete uci osim ukoliko je u toku molitva/namaz. Odmah tu mozete vidjeti i Topkapi palatu kao i arheoloski muzej koji zaista vrijedi posjetiti (sastavljen je od 2-3 zgrade, sa raznim artefaktima, ukljucujuci i egipatskih) kao i veoma lijep Gulhane park. Medjutim, po mom misljenju bolje je posjetiti Dolmabahce palatu koja se nalazi u Besiktasu. U starom dijelu grada ima jako dobro tursko kupatilo koje nije previse skupo, kao i poznata Kapali carsija koja je poskupa, ali moze se naci nekih dobrih stvari ukoliko se cjenkate. Bolja carsija je na Eminonu, gdje je bazar zacina ... to je vec uzitak! :D

Uglavnom, provoda i lijepih stvari nikad dosta ... ovo je samo mali dio. Kao sto rekoh, Turci su jako gostoprimljiv i susretljiv narod. Ukoliko treba jos informacija posaljite pp.
radenska

#234 Re: Istanbul

Post by radenska »

Rezervisali karte, hotel, pregledali sta moramo obici, e sad ima li neko da mi kaze gdje mogu jeftinije da kupujem. POstoji li to jos u Istanbulu ili su cijene kao u Austriji, Canadi, Zagrebu. Nesto mi ćejf da kupim nesto jeftinije nego u Sarajevu. :D
kamen spoticanja

#235 Re: Istanbul

Post by kamen spoticanja »

radenska wrote:Rezervisali karte, hotel, pregledali sta moramo obici, e sad ima li neko da mi kaze gdje mogu jeftinije da kupujem. POstoji li to jos u Istanbulu ili su cijene kao u Austriji, Canadi, Zagrebu. Nesto mi ćejf da kupim nesto jeftinije nego u Sarajevu. :D
markirana roba na istiklal caddesi dakle taksim..sad su snizenja vrhunska...
suvenire na eminonu iznad egipatskog bazara...dakle,ne na egipatskom bazaru nego u sokacima iznad...tamo je najljepse trgovat
radenska

#236 Re: Istanbul

Post by radenska »

kamen spoticanja wrote:
radenska wrote:Rezervisali karte, hotel, pregledali sta moramo obici, e sad ima li neko da mi kaze gdje mogu jeftinije da kupujem. POstoji li to jos u Istanbulu ili su cijene kao u Austriji, Canadi, Zagrebu. Nesto mi ćejf da kupim nesto jeftinije nego u Sarajevu. :D
markirana roba na istiklal caddesi dakle taksim..sad su snizenja vrhunska...
suvenire na eminonu iznad egipatskog bazara...dakle,ne na egipatskom bazaru nego u sokacima iznad...tamo je najljepse trgovat
Nadam se da snizenja nisu kao u Sarajevu. Bezvezni dzemper bio 375, a snizen na 350 KM. :shock: :shock:
holowey

#237 Re: Istanbul

Post by holowey »

aksaray je svercerski raj, sve nase "gazde" nabavke rade tamo, znaci proci ces jeftinije nego u sarajevu... cijene su povoljne a kvalitet tu i tamo, ima svega...
sto se tice genuine markirane robe (uvozne) cijene su manje vise kao i drugdje ali mozes zakaciti i kakvo snizenje, obidji trzne centre cevahir i forum, vec spomenutu istiklal ulicu na taksimu...
radenska

#238 Re: Istanbul

Post by radenska »

Ma valjda ce se naci nesto, kazu da je skupo u onoj Kapali carsiji kupovati, da ima jeftinije, samo sto neke prodavnice nude samo robu na veliko. Voljela bih bas naci nesto fino kad vec idem, pored obilasna osnovnih znamenitosti.
holowey

#239 Re: Istanbul

Post by holowey »

radenska wrote:Ma valjda ce se naci nesto, kazu da je skupo u onoj Kapali carsiji kupovati, da ima jeftinije, samo sto neke prodavnice nude samo robu na veliko. Voljela bih bas naci nesto fino kad vec idem, pored obilasna osnovnih znamenitosti.
ne zaboravi se cjenkati :D
Gospoda Ministarka

#240 Re: Istanbul

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 10/12/2012 10:32, edited 1 time in total.
radenska

#241 Re: Istanbul

Post by radenska »

Heheh znam za torbu, mama mi je donijela jednu prije 3 godine, do sada su bile smao 3-4 dovoljno vrijedne prilike da je izvadim iz pakovanja :D Jaknu sam ovdje po mjeri morala uzeti, sta cu kad sam krakata. Vise bih voljela dobre cipele mozda uzeti i jos nesto od krpica, nista specijalno. Hvala u svakom slucaju ministarko, bas cu otici do tih ulicica, na taksimu je hotel koji smo rezervisali
holowey

#242 Re: Istanbul

Post by holowey »

Gospoda Ministarka wrote:
Ako trazis dobru koznu torbu, onda ti preporucujem Kapali carsiju, za nekih 200-300 KM kupis torbu na kojoj ce oci Sarajeva ostati :D . Ako zelis koznu kopiju Blahnik cipela, za to izdvoji cca 150 KM. Nista ostalo se ne isplati kupovati na Kapali carsiji.
Koza i krzno su preskupi u citavm Istanbulu, ali ima modela da se raspametis :-) :D

Istiklal ulica je dosta jeftina, pogotovo Mango, tu su cijene simbolicne.
Tu smo zalutali smo u neki neugledni ducan u Istiklal ulici, gdje smo kupovali Seven Hill robu za smijesne novce.
Imas outlet centara po citavom gradu, ja sam u jednom vidjela Nina West cipelice za 50 TL, kod nas u Alti su sad preko 150 KM.

Sigurna sam da ce te Istanbul oduseviti. :thumbup:

EDIT: Cjenkanje dolazi u obzir samo u tim svercerskim naseljima (Aksaray), na Kapali carsiji se uvrijedi ako ne pristanes na "snizenu" cijenu.
ne bih se slozio s tobom, ja sam se cjenkao i u cevahiru, kupovao cipele za sebe i suprugu, pitao moze li popust (jer kupujem tri para) i dali su mi... takodjer sam uspio dobiti popust i u drugoj prodavnici u cevahiru jer sam ponudio da platim u eurima, sto je trgovac, vjerovatno racunajuci na kursne razlike, objerucke prihvatio
Gospoda Ministarka

#243 Re: Istanbul

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 10/12/2012 10:32, edited 1 time in total.
Zelena Carapa

#244 Re: Istanbul

Post by Zelena Carapa »

Sta sam ja svasta kupila u zadnjih 10 godina cjenkajuci se na kapali carsiji :?
Gospoda Ministarka

#245 Re: Istanbul

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 10/12/2012 10:33, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#246 Re: Istanbul

Post by ljubav_aha »

Gospoda Ministarka wrote:
Zelena Carapa wrote:Sta sam ja svasta kupila u zadnjih 10 godina cjenkajuci se na kapali carsiji :?
Vidim da nisam bila dovoljno jasna.
Grand bazar postoji radi turista, i tu su 'turisticke' cijene, odokativno i po slobodnoj procjeni platezne sposobnosti.
To sto ti je stvar spustio sa 100 TL na, recimo, 75 ne znaci da si dobro prosao. To znaci, da te je 'uzeo' manje nego je naumio,ili cak bas onoliko koliko je i naumio, a da si ti tu istu stvar mogao kupiti sugurno duplo jetinije.
isto kao i na Bascarsiji ,takva je zanat,takav je posao :-D
radenska

#247 Re: Istanbul

Post by radenska »

hehe vidjecemo sta cemo naci, nego recite mi gdje se nalazi taj taksim i aksaray, mislim otprilike koliko daleko od kapali carsije
Una ragazza

#248 Re: Istanbul

Post by Una ragazza »

radenska wrote:hehe vidjecemo sta cemo naci, nego recite mi gdje se nalazi taj taksim i aksaray, mislim otprilike koliko daleko od kapali carsije
Aksaray 2 tramvajske stanice od Kapali carsije, tj Sultanahmeta (moze se i pjeske), a Taksim je u novom evropskom dijelu Istanbula, ima bus sa Aksaraya do Taksima a moze se i na tramvaj do pocetne stanice pa na funicular do Taksima :)

Zivjela u Istanbulu neko vrijeme, sjajan grad...tako mi fali..

Inace za "normalni" shopping preporucujem Nisantas zonu (isto novi evropski dio), Cevahir na Sisliju i Forum... :wink:
kojeime

#249 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 19/04/2012 01:21, edited 1 time in total.
beautyfool

#250 Re: Istanbul

Post by beautyfool »

Meni je forum super za kupovinu :D
Post Reply