kako državna administracija UŽIVA

Locked
Alfons Kauders

#226 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

kockica_kockica wrote: meni nije zao dati novac za poreze i doprinose .. ne znam u cemu je vas problem s tim????
meni jeste zao, zato jer je to bacanje para... da zivim u hrvatskoj, sloveniji, madjarskoj, vjerovatno bi drugacije razmisljao... ovim idiotima kad ostavim pare, osjecam se kao da sam ih bacio u vatru... ova drzava me nije pruzila besplatno obrazovanje, sam sam ga placao... kad se razbolim, sam placam, mada uplacujem osiguranje vise od decenije... ova drzava mojim starcima koji su nabrali 80 i kusur staza nije u stanju isplatiti cestitu penziju, pa valja i njih gurati...
kako bi vi financirali opcenito drzavni aparat????
ili mozda oni treba da rade bez place i da budu sretni s tim sto rade dzaba... ne razumijem taj nacin razmisljanja...
ja ga finansiram godinama, a od tog aparata nisam vidio nikakve koristi, naprotiv... vec sam rekao da godisnje po osnovu poreza na licna primanja uplatim barem 12-13 hiljada... na svaku marku koju potrosim, drzava takodjer naplati svoj dio... kroz pdv, akcize, carine i ostale poreze itd... najbanalniji primjer... koliko drzava hajruje kad npr izadjem u grad na veceru i pice... 2 marke goriva, pola kutije cigareta 1.5 maraka... ceh za rucak/veceru recimo 15km... onda neko pic ili sok i kafa... 5km... koliko ode drzavi od tih 20 i kusur maraka? od akciza na duhan, alkohol i gorivo, cestarine, pdva koji plate u restoranu za namirnice, poreza koji plate ti lokali i prodavnice?

kad se sve sabere, prilicno sam siguran da drzava od mene ima preko 20 hiljada godisnje, vjerovatno i preko 25k... a zauzvrat ne dobijem nista...
doprinosi idu za penzije ... ja uplacujem za nekoga sada, sutra ce neko uplacivati za mene... u cemu je problem????
placam za profesore... nemam djece.. ali ima moj brat i njegovo dijete ce trebati ucitelja, nastavnika profesora... ja cu imati djecu dakle placat cu za svoje dijete da dobije obrazovanje...
administracija... pa i meni treba rodni list, vjencani list, smrtni list, uvjerenje, potvrda, ostavinska rasprava, razvod,vjencanje, pomjeriti necije kolce sa zemljista, dobiti urbanisticku dozvolu, gradjevinsku, neko ora pripremiti spiskove za invalide, sehidske porodice, potvrde za djecu, i da ne nabrajam vise... ljudi moji za sve to treba vremena da se uradi, znanje i vjestine....
doktori... svima nam zatreba i ginekolog i hirurg i oftamolog i pulamtolog i slicno...

U CEMU JE VAS PROBLEM????
doprinosi za penzije su kap u moru... gdje ide ostatak moje love?

na profesore? ja sam opet placao oko hiljadu upis svake godine... zajedno sa jos par stotina studenata... rodni list, smrtovnicu, uvjerenja, potvrde, sudske sporove, razvode, vjencanja, a da ne pominjem urbanisticku i gradjevinsku, platis kad ti zatrebaju... i to masno...

doktori? svakako ih placam... privatluk...
Alfons Kauders

#227 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

kockica_kockica wrote:
Alfons Kauders wrote:
prva stvar, vecina ljudi kod privatnika radi 8 sati... cuj 16... pa nije ovo srednji vijek jebote... doprinose uplacujem, uplacuju ih sve firme s kojim sam radio, svim radnicima, a sve su bile privatne firme... doprinose ne uplacuju ljudi u sivoj ekonomiji, ne privrednici...

a ova drzava bi progutala i duplo vece poreze i doprinose, bez ikakvih pozitivnih rezultata u bilo kom smislu...

ovo je laz i to znamo i ti ja i bome oni koji rade za privatnike... rade po 10, 12 i 16 sati.... a prijavljeni su na 8... ostalo je volonterski rad...

firme ne uplacuju doprinose i poreze... vidjela dozivjela na sebi na drugima i slicno... nakon otkaza ganja gazdu po 7 godina da uplati poreze i doprinose od prije 10 godina...

i kao sto rekoh visina dohodka pada ... svuda ne samo administraciji vec svima.. ljudi ostaju bez posla u dugovima... to nije tema za podjebavanje nikome...
ja nisam radio u takvim firmama, ja navodim njih kao primjer... vecina ljudi koje znam da rade kod privatnika ne rade ni 10, ni 12, a pogotovo ne 16 sati... cuj 16... vecina radi 8, poneki 9 ako imaju pauzu...

ako ima slucajeva da rade 16 sati, onda je to krivica drzavne administracije, inspekcije rada, sudstva, sindikata... koji su, gle cuda, budzetski korisnici... a haman ne rade svoj posao...
modesti

#228 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by modesti »

Alfons Kauders wrote:

ako ima slucajeva da rade 16 sati, onda je to krivica drzavne administracije, inspekcije rada, sudstva, sindikata... koji su, gle cuda, budzetski korisnici... a haman ne rade svoj posao...

Ovdje se slažem u potpunosti.
Da inspekcije rada rade kako treba svoj posao, ne bi se moglo desiti da si prijavljen na minimalac a kasiraš 20 puta više. Ne bi se smjelo desiti da radiš 10 sati a da ti poslodavac ne plati prekovremene. Ogromna greška porezne je što se zadovoljava sa malim a redovnim uplatama umjesto da traži realne uplate (koliko se i treba platiti). :kravata:

sad će paljba :music:
don vito

#229 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by don vito »

modesti wrote:Da inspekcije rada rade kako treba svoj posao, ne bi se moglo desiti da si prijavljen na minimalac a kasiraš 20 puta više. Ne bi se smjelo desiti da radiš 10 sati a da ti poslodavac ne plati prekovremene. Ogromna greška porezne je što se zadovoljava sa malim a redovnim uplatama umjesto da traži realne uplate (koliko se i treba platiti). :kravata:

sad će paljba :music:
"Ne laje pas radi sela, već zbog sebe" kaže narodna poslovica... 8-)
Tako su i dzabojedi ko fol zabrinuti za neplacene prekovremene sate radnika u privredi. :P
A iza navodne "brige" krije se zelja dzabojeda da drzava jos vise odere privredu, i poslodavce i radnike, kako bi uciteljica i dalje imala minimalac od 1300 KM. Znaci, vec vidjeni prijedlog parazita za rjesenjem krize zbog manjka para u budzetu (ne otpustati i ne smanjivati plate u javnom sektoru, derati privatnike i njihove radnike). :D
A kad su vec dzabojedi ovoliko u fazonu "ne bi se smjelo desiti", onda jos nekoliko napomena:
Ne bi se smjelo desiti da na javnu potrosnju ide vise od 40 posto BDP-a, a kod nas ide 65 posto.
Ne bi se smjelo desiti da plata u javnom sektoru bude veca nego u privatno-proizvodnom, a kod nas jeste i to duplo veca.
Ne bi se smjelo desiti da se povecava broj zaposlenih u prosvjeti ako se manje djece upisuje u skole a kod nas se i to dogadja
Nije se smjelo desiti da 1,2 milijardi maraka od PDV-a otetih od privrede odu u povecanje plata budzetskih korisnika. itd itd...

Inace, u okruzenje je vec pocelo kresanje javne potrosnje, evo sta kaze Slobodan Vucicevic, jedan od vodecih privrednika u Srbiji, na najave vlade da uskoro pocinju otpustanja u javnom sektoru:
Uostalom, ako zaposleni u privredi ostaju zbog krize bez posla, zašto ne bi bili otpušteni i išli na biro i oni koji imaju radna mesta u državnoj administraciji? Čemu dupli standardi? Zašto bi državna radna mesta bila sveta krava? Država se mora rešiti viškova zaposlenih u javnom sektoru i evo nama smanjenja budžetskog deficita.

Nasim dzabojedima ovo treba nacrtati. Ili ne shvataju, ili se prave da ne shvataju funkcionisanje drzave na zdravim ekonomskim temeljima. Jos jednom apel svima: Trosite sto manje da budzet sto prije kolabrira.
:bih:
respo

#230 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by respo »

ovdje se non stop prica vrti oko ucitelj(ic)a policajaca i doktor(ic)a
ma njima treba povecati plate ionako se zna da policajaca ima malo
a i kad se desi neki belaj (denis, amar) onda gdje je policija

a on radi za pisljivih 1000 i onda mu jos skrese 10%-20%
sta ima nego da uzme od mene od petog desetog cvaju na kafu

sta je sa onima u opstinama u institucijama u nekih milion ureda koji su drzavne federalne kantonalne

covjek treba u penziju produze mu jos da radi a prime dvojicu na njegovo mjesto
a i on radio tako sto ujutro popije kafu palamudi citav dan a u tim direkcijama samo papire nosa a ne zna ni sta nosa

tu treba gledati uzroke ne u zdravstvu policiji i prosvjeti mada ima i tu onih koji leze ali mnogo manje nego u tim agencijama vladama ministarstvima itd
Alfons Kauders

#231 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

respo wrote:ovdje se non stop prica vrti oko ucitelj(ic)a policajaca i doktor(ic)a
ma njima treba povecati plate ionako se zna da policajaca ima malo
a i kad se desi neki belaj (denis, amar) onda gdje je policija

a on radi za pisljivih 1000 i onda mu jos skrese 10%-20%
sta ima nego da uzme od mene od petog desetog cvaju na kafu

sta je sa onima u opstinama u institucijama u nekih milion ureda koji su drzavne federalne kantonalne

covjek treba u penziju produze mu jos da radi a prime dvojicu na njegovo mjesto
a i on radio tako sto ujutro popije kafu palamudi citav dan a u tim direkcijama samo papire nosa a ne zna ni sta nosa

tu treba gledati uzroke ne u zdravstvu policiji i prosvjeti mada ima i tu onih koji leze ali mnogo manje nego u tim agencijama vladama ministarstvima itd
sve to stoji, ali meni ide na kurac sto su se svi sakrili iza uciteljica, drotova i medicinskih sestri...

ovi popusili folusku i najglasniji su kad se treba buniti... a zapravo su najnizi u lancu prehrane...

to mi pravo ide na kurac...

pricaju 2 mjeseca o strajkovima, protestima, kukaju, a jos nijednom nisam cuo od njihovih predstavnika da treba prozivaju vlast... odnosno te iz opstina, ministarstava, vlada i ostalih sranja... valjda jer su im stranacka raja, pa nece da se zamjere... gadi mi se to licemjerje

i sta onda? ispada da se gradjani opet trebaju naguzit da drotovi i uciteljice ne dobiju jos manju crkavicu, a ti isti drotovi i uciteljice posredno brane ove na vlasti... bujrum, ako im ne valja, nek blokiraju vladu, ministarstva, centrale stranaka... al jok, oni nista protiv njih ne govore, vec strajk, bezbeze jebu narod... da djeca ne idu u skolu, raja treba da ceka u bolnicama i u mupu...

ispada da se oni uopste ne bune protiv vlasti, vec protiv naroda...
modesti

#232 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by modesti »

don vito wrote: Ne bi se smjelo desiti da plata u javnom sektoru bude veca nego u privatno-proizvodnom, a kod nas jeste i to duplo veca.
Ne bi se smjelo desiti da se povecava broj zaposlenih u prosvjeti ako se manje djece upisuje u skole a kod nas se i to dogadja
Nije se smjelo desiti da 1,2 milijardi maraka od PDV-a otetih od privrede odu u povecanje plata budzetskih korisnika. itd itd...

1. Plata u javnom sektoru je veća jer je veći broj zaposlenih sa VSS i više. U privredi je većina sa manjom spremom. Ako i dalje budete iznosili komentare da to nema veze, stvarno ste smiješni.

2. Otiđi na stranicu Statističkog zavoda i uporedi broj uposlenih u prosvjeti u posljednjih par godina. Povećao se broj nasitno ali se povećao i broj škola po selima (i seoska djeca imaju prava na školovanje, znaš)

3. Da je većina privrednika plaćala porez kako treba, ne bi došli dovdje gdje jesmo (barem ne u tolikoj mjeri). Kad me već vučeš za jezik :P

4. "Ne laje pas radi sela, već zbog sebe" kaže narodna poslovica... @don vito, ja ovdje nemam šta lajati, ti si preuzeo taj čin svojevoljno. Pogotovo ne tebi se nešto pravdati. Nisi mi uopšte ozbiljan korespodent. Javljam se radi ljudi koji nisu toliko upućeni u poslove npr. učiteljice.

Alfons Kauders wrote:
sve to stoji, ali meni ide na kurac sto su se svi sakrili iza uciteljica, drotova i medicinskih sestri...
A šta ti, titati, radiš drugo? Iz tvojih postova samo vidim neki bijes prema mom zanimanju. Na tvoju sreću, nisi sam. Malo pročešljaj postove na ovoj temi, šta radite, samo vrijeđate- ili barem to pokušavate. Misliš da je nemoguće uvrijediti tebe, don vita ili pokretača ove teme? Uopšte nije, samo pokušavam da se pridržavam pravila ovoga foruma.
Alfons Kauders

#233 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

modesti wrote:
Alfons Kauders wrote:
A šta ti, titati, radiš drugo? Iz tvojih postova samo vidim neki bijes prema mom zanimanju. Na tvoju sreću, nisi sam. Malo pročešljaj postove na ovoj temi, šta radite, samo vrijeđate- ili barem to pokušavate. Misliš da je nemoguće uvrijediti tebe, don vita ili pokretača ove teme? Uopšte nije, samo pokušavam da se pridržavam pravila ovoga foruma.
izvini ako vidis neki bijes, ja sam po prirodi ters pa me ne cudi da to tako izgleda... iskreno, ne znam ni cime se tacno bavis, pretpostavljam da si u skolstvu... dosta mojih prijatelja i poznanika su tvoje kolege i nemam namjeru vrijedjati ni njih ni tebe...

bijesan jesam, ali ne na obicnu raju koja radi gadne poslove u bolnicama, skolama i po ulicama, vec na ljude koji ih predstavljaju... zato jer su se prokurvali kako bi stitili vlast i svoje guzice, izgubivsi sav kredibilitet koji su imali...

bijesan sam jer moje kolege u firmi trpe... nismo im mogli dici plate ove godine, kolju nas porezima na sve strane, pa smo neke bonuse i izdatke i skresali... gazda je konto zaposliti jos par ljudi, ali na kraju smo jednu zenu morali otpustiti, i pored toga sto je bila ok radnik... jebiga... ne radimo za domace trziste vani sranje pocelo prije nego kod nas, a da je bolja situacija, sad bi bila tu, uz jos 2-3 zaposlena... i bili bi njihovi doprinosi u budzetu, ali nema posla, nema love...

zao mi je, ali ako smo mi primorani dijeliti otkaze i skidati primanja, onda je logicno da se isto desi i budzetskim korisnicima... nas je kriza pocela jebavati oko nove godine... budzetske korisnike tek sad... i to opet ne u istom obimu... nasi zaposleni su za novu ispusili povisicu od 10-20 posto, plus neke bonuse i sranja... a dali smo i jedan otkaz... ako se stvari ne poprave, za godinu-dvije nas nema, na ulici smo svi... jebiga...

zato mi je odvratno sto neki strajkuju i dizu halabuku oko jebenog smanjenja od 10 posto, dok primaju bolje plate od mojih kolega... nama jos gore pa ne kukamo, vec deveramo i trudimo se da opstanemo...

para nema, zao mi je, neeemaaa... da smo dali vece plate raji, i da nismo dali taj otkaz, u budzetu bi bilo nekih dvadesetak hiljada vise doprinosa i sranja... ali nismo, i logicno je da samo na racun tih nasih 20 hiljada desetak budzetskih korisnika ima 10% manju platu... cisto da budemo na nuli... a skontaj koliko je jos firmi u istoj ili cak goroj situaciji?
modesti

#234 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by modesti »

Kauders, niko ovdje nije rekao da ne treba doći do teškog rezanja svega vezano za budžet. Ali pazi sada ovo: i u školi u kojoj ja radim su neki dobili otkaze, jbg, ostali su preuzeli njihov dio posla a prekovremeni sati se odavno ne plaćaju. Znam za istu stvar i u drugim školama. To nije pojava od juče već od prošle godine, valjda kad je ova frka i krenula. Sa druge strane, niko nije ni nama spomenuo smanjenje obima posla (mislim na ono što se može smanjiti, npr. papirologija) već još nabacuju više. Slično je i u zdravstvu i u policiji.

Mene ne vrijeđa uopšte to što misliš da treba srezati plate jer se nema na budžetu, ne vrijeđa me ni što me neki prozivaju džabojedom :roll: , vrijeđa me što živim u državi koja ne zna važnost obrazovanja. A možemo sada potezati argumente koliko god, činjenica je da je država generalno dotakla dno. Ako vama u privredi baš treba krivac za loša poslovanja ili velike poreze, mislim da je nesuvislo tražiti ga u prosvjeti, zdravstvu ili policiji. Vas bez nas ne bi ni bilo. Isto kao što nas bez vas ne bi bilo. Kako to ne možete shvatiti više? Da nema nabrojenog na budžetu, plaćao bi privatnicima. Ne bi sigurno uspio toliko zaraditi koliko bi te došao pedijatar sa svim dječjim prehladama i bolestima tokom prvih 5 godina života. U školu ga ne bi stigao ni poslati :roll:

Osim toga, ja nisam ni govorila o porezima koje niste uplatili jer ste ljudima dali otkaze. Govorim o porezima koje neki ne plaćaju jer lažno prijavljuju minimalac kao što si i sam naveo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#235 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Truba »

jel iko spomenuo da neke profe mogu zaraditi brdo love mimo posla... instrukcije matematika fizika... profe jezika... :mrgreen:
don vito

#236 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by don vito »

Ovdje postoje dvije paralelne Bosne i Hercegovine.
Oni koji rade po cijeli dan i strepe za svoje radno mjesto, placaju poreze drzavi, i moraju da budu preduzimljivi da bi opstali.
I druga strana koja je olicena u dzabojedima na drzavnoj sisi, koji zive lagodno i bez bojazni da ce im se nesto desiti usljed npr. ekonomske krize.
Ti uglavnom zavise od poreza koji placaju ovi iz prve BiH.

Priznajem, ovo gore sam kopirao i "prepravio" sa jednog foruma iz susjedne drzave koja ima jednak problem sa dzabojedima. :P
Ono podvuceno je odgovor dzabojedima na njihovo hvalisanje VSS. (Na stranu sto vecina ima problema sa shvatanjem funkcioniranja ekonomskog sistema, brkaju socijalizam i kapitalizam. :-))
Nego, uporedimo efikasnost privatnog i javnog sektora i shvaticemo zasto se dzabojedi i rukama i nogama bore da ostane status quo, cak bi jos derali privredu da mogu.
Na Zeljeznicama FBiH zaposleno oko 4.000 radnika, nemaju ni 10 lokomotiva, gomilaju stotine miliona maraka gubitka koje saniraju budzetski korisnici. Prosjecna plata 950 KM, sa TO i budzetskim beneficijama izadje na 1300. Strajkuju zbog smanjenja od 10 posto. Dzabojedi nikome ne odgovaraju kako trose subvencije koje dobivaju od drzave, niti se boje za radno mjesto. Zato imamo zeljeznicu kakvu imamo (takvo je i obrazovanje, administracija, zdravstvo, ukratko NIJEDAN JAVNI SEKTOR NE FUNKCIONISE).
Ako je vjerovati ABA3y :D Selimovici imaju vise od 100 preduzeca, a negdje sam procitao da imaju ukupno 5.000 radnika. Dakle, prosjek: 50 radnika u jednoj firmi. I Selimovic a pogotovo njegovi radnici moraju biti preduzimljivi, stedljivi, vrijedni, skromni jer ako nisu - progutace ih konkurencija u trzisnoj utakmici. Preduzece ode na dobos, a radnici na biro. Ako su nezadovoljni, mogu jedino dati otkaz, na trzistu rada ima onih koji cekaju njihovo mjesto. I jos moraju da placaju dzabojede na Zeljeznicama, u prosvjeti, pravosudju, administraciji.
Posto polovina zaposlenih platu prima u javnom sektoru koji ne funkcionise, previse je placen, preglomazan, onda ni Selimovic, ni Radoncic, ni Nihad Imamovic, ni Sirbegovic, ni njihovi radnici ne mogu placati toliko parazita. Da stvar bude gora, ovi koji stvaraju novu vrijednost zauzvrat dobijaju najgoru birokratiju, najgori obrazovni sistem, najgoru zdravstvenu zastitu itd... Zato je patriotska duznost svakog gradjanina ove zemlje da pruzi licni doprinos u urusavanju ovog nakaradnog sistema koji ce dzabojede vratiti u realnost drzave u kojoj zive.
Alfons Kauders

#237 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

modesti wrote:Kauders, niko ovdje nije rekao da ne treba doći do teškog rezanja svega vezano za budžet. Ali pazi sada ovo: i u školi u kojoj ja radim su neki dobili otkaze, jbg, ostali su preuzeli njihov dio posla a prekovremeni sati se odavno ne plaćaju. Znam za istu stvar i u drugim školama. To nije pojava od juče već od prošle godine, valjda kad je ova frka i krenula. Sa druge strane, niko nije ni nama spomenuo smanjenje obima posla (mislim na ono što se može smanjiti, npr. papirologija) već još nabacuju više. Slično je i u zdravstvu i u policiji.
statisticki gledano, broj zaposlenih u skolstvu, zdravstvu i policiji se nije bitno smanjio u zadnjih nekoliko mjeseci... u obrazovanju je skresano par stotina ljudi... od 36000... broj zaposlenih u skolstvu ce se svakako smanjiti, prije svega u osnovnim skolama, jer ce se masa skola morati zatvoriti... izgradjene su desetine skola u selima, pogotovo u raznim povratnicikim naseljima... koja su danas skoro pusta... sve po politickoj liniji...
Mene ne vrijeđa uopšte to što misliš da treba srezati plate jer se nema na budžetu, ne vrijeđa me ni što me neki prozivaju džabojedom :roll: , vrijeđa me što živim u državi koja ne zna važnost obrazovanja. A možemo sada potezati argumente koliko god, činjenica je da je država generalno dotakla dno. Ako vama u privredi baš treba krivac za loša poslovanja ili velike poreze, mislim da je nesuvislo tražiti ga u prosvjeti, zdravstvu ili policiji. Vas bez nas ne bi ni bilo. Isto kao što nas bez vas ne bi bilo. Kako to ne možete shvatiti više? Da nema nabrojenog na budžetu, plaćao bi privatnicima. Ne bi sigurno uspio toliko zaraditi koliko bi te došao pedijatar sa svim dječjim prehladama i bolestima tokom prvih 5 godina života. U školu ga ne bi stigao ni poslati :roll:
ja nisam rekao je bilo kakav problem u obicnim ljudima zaposlenim skolstvu, zdravstvu, policiji... problem je u predstavnicima koji su u najmanju ruku bezobrazni jer traze da im se daje lova bez obzira na posljedice, dok ujedno ne kritikuju svoje politicke sponzore koji su nas doveli u ovu situaciju... neka skontaju odakle, i nije nikakav problem... ali ako misle da se drzava treba zaduziti da se njima ne skinu plate za bijednih 10%, onda ne samo da ih ne mogu podrzati, vec moram biti protiv njih, jer je to kretenski potez koji ce samo odgoditi neminovno... ako se stanje u privredi ne popravi, onda ce se za godinu ili dvije morati ici na dodatnih 10% ili vise, a kome je to u interesu? meni nije, ako njima jeste, sta ja tu mogu? nit sam kriv, nit je to moj problem...

vaznost obrazovanja? evo, pokusali smo zaposliti prije par godina mladju raju, ono kontamo vise ce se truditi, entuzijazam ovo ono... znas kakva je raja koja je zavrsila skolu u ovom sistemu? nepismeni i potpuno beskorisni... vise su nam stete cinili nego koristi... tako da i pored nasih pokusaja da zaposlimo raju iz srednje, studente itd... u firmi imamo ljude od 40 i kusur, i samo dvoje radnika sa 25... mladjih nema, zato jer su mahom lijeni, polupismeni idioti... digli smo ruke od njih u potpunosti, na moj nagovor... nisam vise mogao podnijeti da jebenom apsolventu objasnjavam stvari koje je trebao nauciti 10 godina ranije... pravopis primjera radi... za struku nije problem, spremni smo odvojiti vrijeme i poduciti ljude, na kraju krajeva, to je u nasem interesu... ali ja ne trebam dijeliti bukvare momcima od 23-24 godine... ja placam porez da bi oni bili pismeni...

bez uvrede, s obzirom na rezultate, skolstvo je cak i previse placeno... moja raja je ucila u ratu, kad su nasi stari i dobri profesori bili placeni supljom pricom i konzervama, pa smo opet pametniji od ovih bilmeza koji danas zavrsavaju fakultete... prije rata smo imali 2-3 puta manje fakultetski obrazovanih ljudi pa smo imali jebeni energoinvest i masu slicnih, zestoko jakih firmi... sad kraj tih silnih diploma i doktorata imamo kurac i hrpu diletanata u svakoj struci... u zadnjih 10 godina broj studenata je narastao preko 100%, a rezultata nema... fakulteti proizvode nesposobne idiote cija je diploma mrtvo slovo na papiru... da se plate u skolstvu formiraju po ucinku, kao u privredi, dobar dio profesora bi davno bio na minimalcu ili birou...

sto se tice placanje privatnicima za usluge budzetskih korisnika, to svakako vec radim... kad sam bolestan, moram ici kod privatnika bez obzira na svoje osiguranje... fakultet sam svakako placao, tako da i to otpada, a nivo znanja koji sam stekao je nikakav, tako da i ne radim u struci... za sigurnost se brinu privatne firme i pojedinci, a ne policija... vise vjerujem svojim prijateljima, doktorima privatnicima, svojim kolegama koje dijele znanje i iskustvo, i svojim mudima i rukama nego profesorima, ljekarima i policajcima...
Osim toga, ja nisam ni govorila o porezima koje niste uplatili jer ste ljudima dali otkaze. Govorim o porezima koje neki ne plaćaju jer lažno prijavljuju minimalac kao što si i sam naveo.
ja sam vec rekao, prijavljen sam na prosjecnu platu, a pored nje dignem jos par hiljada po drugim ugovorima... od mene i previse, s obzirom da mi ljudi koji primaju platu od mojih para ne pruzaju ama bas nista sto ne mogu bolje sam... ova drzava vec dobije i previse love od mene... da ima neki legalni nacin da platim jos manje poreza, rado bih ga koristio bez griznje savjesti...
Alfons Kauders

#238 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

don vito wrote:Ako su nezadovoljni, mogu jedino dati otkaz, na trzistu rada ima onih koji cekaju njihovo mjesto. I jos moraju da placaju dzabojede na Zeljeznicama, u prosvjeti, pravosudju, administraciji.
Posto polovina zaposlenih platu prima u javnom sektoru koji ne funkcionise, previse je placen, preglomazan, onda ni Selimovic, ni Radoncic, ni Nihad Imamovic, ni Sirbegovic, ni njihovi radnici ne mogu placati toliko parazita. Da stvar bude gora, ovi koji stvaraju novu vrijednost zauzvrat dobijaju najgoru birokratiju, najgori obrazovni sistem, najgoru zdravstvenu zastitu itd... Zato je patriotska duznost svakog gradjanina ove zemlje da pruzi licni doprinos u urusavanju ovog nakaradnog sistema koji ce dzabojede vratiti u realnost drzave u kojoj zive.
to je srz problema... platim 20 i kusur hiljada poreza godisnje i zauzvrat dobijem karinu... u biti, platim jednog od tih iz zeljeznica, koji jos kuka i strajkuje... a vozovi tako cesto saobracaju da bi potencijalni samoubica na sinama prije izdahnuo od dehdracije ili gladi nego pod tockovima lokomotive...

ja sam poceo raditi sa 16... zajebo se, promijenio struku... upisem fakultet... promijenim struku... zavrsim fakultet, nako... pocnem raditi u trecoj struci... ja nisam nesto pretjerano pametan, ni vrijedan, barem ne u poredjenju s ljudima koje poznajem...

ali ako ja mogu naci drugi posao i drugu struku, zasto onda ne moze neko iz drzavne uprave kojem smeta tih 10% manje? ili zeljeznicar? ili ljekar, profesor, drot? ima onih koji bi rado uskocili na njihovo mjesto, cak i da plate skinu jos 10-20%... a dovoljno su kvalifikovani, jos bi vjerovatno bili i bolje motivisani od ovih kojima 1000 i kusur + dozivotna sigurnost nije dovoljno...

jebote, nemojte davati otkaze, otici ce mi iz firme metar kolega, pa ih onda ja moram mijenjat jer ce me sef zadavit... ili ih moram zamijeniti nepismenom diplomiranom stokom koju sam maloprije pomenu...

lnoc ljudi, valja punit budzet sutra... :D
Vertigo

#239 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Vertigo »

Alfons Kauders wrote: lnoc ljudi, valja punit budzet sutra... :D
u svakom slucaju :D

ma svi mi otkrivamo toplu vodu na ovakvim temama,
sve i svima je ovo poznato, ali drzava je ta koja vlada, donosi zakone, ureduje drustvo, finasije, privilegije, drustvene odnose.... i taj aparat ce se uvijek boriti prvo za sebe, a tek onda misliti o drugima ( vidjeti npr. nacin utroska sredstava od MMF-a)
don kihotovski posao....
modesti

#240 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by modesti »

@Kauders: ja ću po svemu sudeći promijeniti struku, meni lično to nije problem. I ja sam mijenjala 1000 poslova i zanimanja u zadnjih 17 godina koliko radim (a 7 stoji u knjižici). Meni je nedopustivo da mi plata bude maskimalno 900 KM, jbg, šta ću. Problem je šta ćeš sa ostalima.

Vrtimo iz šupljeg u prazno, vi meni da sam džabojed, ja vama da ste (polu)kriminalci jer ne plaćate puni porez. Najbolje bi brate bilo da se sve škole ukinu pa da svi odemo u privredu. Ionako se busate da vam obrazovani ništa ne valjaju i da je školstvo da ne psujem.

@don vito, nije moje obrazovanje jedino što me stavlja iznad tebe. :P
mirzanek

#241 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by mirzanek »

Pa ljudi moji mi imamo administraciju za 5 država u regionu.Kad bi semo ta nesposobna administracija skresala za 10 posto uštedilo bi se godišnje mijlarda maraka.
Alfons Kauders

#242 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

modesti wrote:@Kauders: ja ću po svemu sudeći promijeniti struku, meni lično to nije problem. I ja sam mijenjala 1000 poslova i zanimanja u zadnjih 17 godina koliko radim (a 7 stoji u knjižici). Meni je nedopustivo da mi plata bude maskimalno 900 KM, jbg, šta ću. Problem je šta ćeš sa ostalima.
ako mislis da je to najbolje, promijeni... mada ne vidim razlog... kriza je, plate ce za par godina nastaviti rasti i cao... samo je bitno predeverati godinu, dvije...
Vrtimo iz šupljeg u prazno, vi meni da sam džabojed, ja vama da ste (polu)kriminalci jer ne plaćate puni porez. Najbolje bi brate bilo da se sve škole ukinu pa da svi odemo u privredu. Ionako se busate da vam obrazovani ništa ne valjaju i da je školstvo da ne psujem.
ja tebe nisam nazvao dzabojedom... ali sam nazivao zaposlene u besmislenoj administraciji stetocinama i glodarima... za skolstvo to nisam rekao i tacka... i da jesam, to je moja stvar, imam pravo kritikovati drzavne sluzbenike... nije ovo sjeverna koreja...

ja nisam ni kriminalac, ni polukriminalac, ma sta to znacilo... stoga ne vrijedjaj i ne lupetaj... radim ko konj i radim posteno, redovno placam poreze i doprinose... ako mislis da trebam placati vise, to je tvoj problem, lobiraj da se promijeni zakon i da se dodatno oporezuju licna primanja...
don vito

#243 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by don vito »

modesti wrote:@don vito, nije moje obrazovanje jedino što me stavlja iznad tebe. :P

:) zahebane uciteljice...
Po cemu si iznad mene?
Po obrazovanju sumnjam, pogotovo ako si, kako pretpostavljam, poslijeratni sda-ovski VSS koje je kauders jako lijepo opisao.
Ali priznajem da si iznad mene po demagogiji, po licemjerju, po oholosti i sebicnosti, po parazitskim sklonostima koje nosi zivot na drzavnoj sisi...
Svojim postovima dala si mi sjajan motiv da sto se sto vise zrtvujem kako bi tako bezobrazni dzabjedi imali sto manje.

:dance:
Ne pada mi na pamet

#244 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Ne pada mi na pamet »

Ne mozes biti ucitelj ako nisi u stranci.
Neces dobiti subvencije ako nisi u stranci.
Nema invalidske ako nisi u stranci.
Nema krave ako nisi u stranci.
Ne mozes raditi u policiji ako nisi u stranci.
Ne mozes raditi u kantonima, opcinama, ministarstvima ako nisi u stranci.

Moze li neko da ovo pretvori u brojeve jer ovo je izborna baza protiv koje ne mozes nista? Ovo je kao RS Bosni i Hercegovini, rak.
Alfons Kauders

#245 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by Alfons Kauders »

don vito wrote:
modesti wrote:@don vito, nije moje obrazovanje jedino što me stavlja iznad tebe. :P

:) zahebane uciteljice...
Po cemu si iznad mene?
Po obrazovanju sumnjam, pogotovo ako si, kako pretpostavljam, poslijeratni sda-ovski VSS koje je kauders jako lijepo opisao.
Ali priznajem da si iznad mene po demagogiji, po licemjerju, po oholosti i sebicnosti, po parazitskim sklonostima koje nosi zivot na drzavnoj sisi...
Svojim postovima dala si mi sjajan motiv da sto se sto vise zrtvujem kako bi tako bezobrazni dzabjedi imali sto manje.

:dance:
sta ti, kriminalac jedan, podjebavas uciteljicu... :D
baraba-bandit

#246 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

kockica_kockica wrote:

u doba socijalizma moji starci su lijepo zivjeli, dobili stan, oboje imali posao, svake godine se islo na more, kupila se nekretnina dole i napravila vikendica pa se onda islo svaki drugi vikend...
upravo zbog takvog VJEŠTAČKOG standarda TADA sada je ovako kako navodiš dole, a i to je samo nekom, mnogima nikad bolje nije bilo, ne znam samo ko voza audije a6 i kupuje nove stanove kad je ovako loša situacija po tebi
i nemoj mi samo počet opet kenjat o tome kako je socijalizam bio dobar, nema boljeg primjera od istočne i zapadne njemačke, JEDAN NAROD bio sa istim radnim navikama i istom razvijenošću i gdje završiše jedni a gdje drugi
sljedeći primjer je Južne i Sjeverne Koreje...PAMETNOM dovoljno.....

kako ti zivis ili onaj tvoj prijatelj sto je radio za 450 KM i sad dobio otkaz???? sta imas u zivotu osim 5 maraka za kafu i golfa II na rezervi... to je taj tvoj kapitalizam... stan samo babo moze ostaviti i to ako imas srece.... u protivnom ga trebas kupiti, ali ako si donja fukara onda ti treba kredit... na 50 godina otplate... pa se molis Bogu svaki dan da pozivis dovoljno dugo da ga otplatis... na more ides svake prestupne ili barem onda kada ti dopuste dici neki kredit pored onog 50-godisnjeg.... a tvoj prijatelj sa platom od 450 KM ni kad digne kredit ne moze na more, ako uopce moze dici kredit... ah da ... to je u privredi trebam ih zaliti... one u administraciji trebam pljuvati, *ebes ga oni imaju posao .. pa nek i njima crkne krava kad je i moja...
kockica_kockica wrote: hadzo moj dobri ... evo ti jedan dobar savjet... pocni cistiti ispred svog praga.. kad budu izbori pokusaj misliti gornjom glavom ... izborima promijeni vlast a ona ce vec naci nacina da promijeni sistem...
naravno promjena vlasti je osnova, ali neću glasati za SDP kako ti priželjkuješ koji nas može približiti jedino Kubi
nego za Stranku za boljitak....čovjek je iz ekonomije i brzo će da uvede zapadni sistem gdje EKONOMIJA upravlja politikom, (Angela Merker se bori za Opel) a ne kao u doba socijalizma i sada da je politika sama sebi svrhom
baraba-bandit

#247 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

Alfons Kauders wrote: .

a gle cuda... kad starcima vise pukne kurac, uvale te lenjivce na budzetsku sisu... i jos se bune...

znam masu raje koja je studirala desetak godina, i naravno... nigdje se nisu mogli zaposliti osim preko stele u opstinama, sudovima, skolama itd... nerijetko i bez zavrsenog fakulteta...

UPRAVO JE TO TO !!! to su debilski paraziti
baraba-bandit

#248 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by baraba-bandit »

ja progovorila wrote:
ma sto ti papak jedan imas da znas ko je musko , a ko je zensko i ti mi tu dodes kao neka faca pa bi kresnuo nekoga ako imas jos s cime i ako znas kresnuti seljacino jedna, valjda se u tvom selu to tako javno oglasava kad ti trebas nekoga kresnuti i osim toga imam protiv je si li ti radio u drzavnoj administraciji, pa znas da su paraziti, jer bas ne bih rekla po tvojoj gramatici i vokabularu, a kad je rijec o kapitalizmu ti o to me nemas pojma, jer ces prvi u njemu i kapitalirati, a o socijalizmu da ti i ne pricam. I jos nesto takvim parazitima kao sto si TI nije ovdje mjesto, rusis ugled forumu, razumijes li papak jedan......

tebe niko izgleda nije kresnuo odavno ili NIKAD pa si nešto FRUSTRIRANA :lol: a još si jedan od ovih budžetskih parazita :P
kockica_kockica

#249 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by kockica_kockica »

baraba-bandit wrote:
kockica_kockica wrote:

u doba socijalizma moji starci su lijepo zivjeli, dobili stan, oboje imali posao, svake godine se islo na more, kupila se nekretnina dole i napravila vikendica pa se onda islo svaki drugi vikend...
upravo zbog takvog VJEŠTAČKOG standarda TADA sada je ovako kako navodiš dole, a i to je samo nekom, mnogima nikad bolje nije bilo, ne znam samo ko voza audije a6 i kupuje nove stanove kad je ovako loša situacija po tebi
i nemoj mi samo počet opet kenjat o tome kako je socijalizam bio dobar, nema boljeg primjera od istočne i zapadne njemačke, JEDAN NAROD bio sa istim radnim navikama i istom razvijenošću i gdje završiše jedni a gdje drugi
sljedeći primjer je Južne i Sjeverne Koreje...PAMETNOM dovoljno.....

kako ti zivis ili onaj tvoj prijatelj sto je radio za 450 KM i sad dobio otkaz???? sta imas u zivotu osim 5 maraka za kafu i golfa II na rezervi... to je taj tvoj kapitalizam... stan samo babo moze ostaviti i to ako imas srece.... u protivnom ga trebas kupiti, ali ako si donja fukara onda ti treba kredit... na 50 godina otplate... pa se molis Bogu svaki dan da pozivis dovoljno dugo da ga otplatis... na more ides svake prestupne ili barem onda kada ti dopuste dici neki kredit pored onog 50-godisnjeg.... a tvoj prijatelj sa platom od 450 KM ni kad digne kredit ne moze na more, ako uopce moze dici kredit... ah da ... to je u privredi trebam ih zaliti... one u administraciji trebam pljuvati, *ebes ga oni imaju posao .. pa nek i njima crkne krava kad je i moja...
kockica_kockica wrote: hadzo moj dobri ... evo ti jedan dobar savjet... pocni cistiti ispred svog praga.. kad budu izbori pokusaj misliti gornjom glavom ... izborima promijeni vlast a ona ce vec naci nacina da promijeni sistem...
naravno promjena vlasti je osnova, ali neću glasati za SDP kako ti priželjkuješ koji nas može približiti jedino Kubi
nego za Stranku za boljitak....čovjek je iz ekonomije i brzo će da uvede zapadni sistem gdje EKONOMIJA upravlja politikom, (Angela Merker se bori za Opel) a ne kao u doba socijalizma i sada da je politika sama sebi svrhom

samo cu ti na boldano odgovoriti... ja nikad za svojih godinu dana na forumu nisam izjavila da treba bilo ko glasati za SDP niti glasam za istu stranku... ja ne zelim glasati ni za jednu prokletinju ko god bio na celu iste jer mi se gade, jer su svi lopovi i kriminalci, jer gledaju samo sebe, jer nam je drzava u govnima zbog tih istih balegara koji su gradili svoju ekonomiju a ne ekonomiju drzave...

a stranka za boljitak je :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kockica_kockica

#250 Re: kako državna administracija UŽIVA

Post by kockica_kockica »

baraba-bandit wrote:
ja progovorila wrote:
ma sto ti papak jedan imas da znas ko je musko , a ko je zensko i ti mi tu dodes kao neka faca pa bi kresnuo nekoga ako imas jos s cime i ako znas kresnuti seljacino jedna, valjda se u tvom selu to tako javno oglasava kad ti trebas nekoga kresnuti i osim toga imam protiv je si li ti radio u drzavnoj administraciji, pa znas da su paraziti, jer bas ne bih rekla po tvojoj gramatici i vokabularu, a kad je rijec o kapitalizmu ti o to me nemas pojma, jer ces prvi u njemu i kapitalirati, a o socijalizmu da ti i ne pricam. I jos nesto takvim parazitima kao sto si TI nije ovdje mjesto, rusis ugled forumu, razumijes li papak jedan......

tebe niko izgleda nije kresnuo odavno ili NIKAD pa si nešto FRUSTRIRANA :lol: a još si jedan od ovih budžetskih parazita :P

72 posta i nikako da te krene sa tim kresanjem jel' da.... :lol: :lol: :lol: :lol:

jedva cekam da ti sam @ja progovorila odgovori na ovaj tvoj komentar buahahahahahahaha :lol: :lol: :evil: :evil: :evil:
Locked