meni jeste zao, zato jer je to bacanje para... da zivim u hrvatskoj, sloveniji, madjarskoj, vjerovatno bi drugacije razmisljao... ovim idiotima kad ostavim pare, osjecam se kao da sam ih bacio u vatru... ova drzava me nije pruzila besplatno obrazovanje, sam sam ga placao... kad se razbolim, sam placam, mada uplacujem osiguranje vise od decenije... ova drzava mojim starcima koji su nabrali 80 i kusur staza nije u stanju isplatiti cestitu penziju, pa valja i njih gurati...kockica_kockica wrote: meni nije zao dati novac za poreze i doprinose .. ne znam u cemu je vas problem s tim????
ja ga finansiram godinama, a od tog aparata nisam vidio nikakve koristi, naprotiv... vec sam rekao da godisnje po osnovu poreza na licna primanja uplatim barem 12-13 hiljada... na svaku marku koju potrosim, drzava takodjer naplati svoj dio... kroz pdv, akcize, carine i ostale poreze itd... najbanalniji primjer... koliko drzava hajruje kad npr izadjem u grad na veceru i pice... 2 marke goriva, pola kutije cigareta 1.5 maraka... ceh za rucak/veceru recimo 15km... onda neko pic ili sok i kafa... 5km... koliko ode drzavi od tih 20 i kusur maraka? od akciza na duhan, alkohol i gorivo, cestarine, pdva koji plate u restoranu za namirnice, poreza koji plate ti lokali i prodavnice?kako bi vi financirali opcenito drzavni aparat????
ili mozda oni treba da rade bez place i da budu sretni s tim sto rade dzaba... ne razumijem taj nacin razmisljanja...
kad se sve sabere, prilicno sam siguran da drzava od mene ima preko 20 hiljada godisnje, vjerovatno i preko 25k... a zauzvrat ne dobijem nista...
doprinosi za penzije su kap u moru... gdje ide ostatak moje love?doprinosi idu za penzije ... ja uplacujem za nekoga sada, sutra ce neko uplacivati za mene... u cemu je problem????
placam za profesore... nemam djece.. ali ima moj brat i njegovo dijete ce trebati ucitelja, nastavnika profesora... ja cu imati djecu dakle placat cu za svoje dijete da dobije obrazovanje...
administracija... pa i meni treba rodni list, vjencani list, smrtni list, uvjerenje, potvrda, ostavinska rasprava, razvod,vjencanje, pomjeriti necije kolce sa zemljista, dobiti urbanisticku dozvolu, gradjevinsku, neko ora pripremiti spiskove za invalide, sehidske porodice, potvrde za djecu, i da ne nabrajam vise... ljudi moji za sve to treba vremena da se uradi, znanje i vjestine....
doktori... svima nam zatreba i ginekolog i hirurg i oftamolog i pulamtolog i slicno...
U CEMU JE VAS PROBLEM????
na profesore? ja sam opet placao oko hiljadu upis svake godine... zajedno sa jos par stotina studenata... rodni list, smrtovnicu, uvjerenja, potvrde, sudske sporove, razvode, vjencanja, a da ne pominjem urbanisticku i gradjevinsku, platis kad ti zatrebaju... i to masno...
doktori? svakako ih placam... privatluk...