Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
strafna

#226 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Nije frka druze,imam ja ali su manje zenke dogovoricemo se mogu ti izabrati dvije imaju po nekih mozda 4 ili 5 cm a cijena sitnica hehehehe :wink: imam i malih labidohromisa careleusa oa ako si zainteresovan.
uradi sam

#227 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

strafna wrote:Nije frka druze,imam ja ali su manje zenke dogovoricemo se mogu ti izabrati dvije imaju po nekih mozda 4 ili 5 cm a cijena sitnica hehehehe :wink: imam i malih labidohromisa careleusa oa ako si zainteresovan.
Daj mi tel.na pp a mozes i ovako , ako ti nije tesko koju sliku nabaci akvarija da malo zraknem, zenka je od 5 cm sasvim ok a mogu obje ako su ti viska i ako je mpamba. labidocromisa imam koliko hoces prva liga su pa eto da sta promjesamo radi krvi jedino.. :-D
uradi sam

#228 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

samo da podnesem izvjestaj poceo guppy da se mrjesti....u malawskom akvariju nista novo jos... :-D
doktor78

#229 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

uradi sam wrote:samo da podnesem izvjestaj poceo guppy da se mrjesti....:-D
:thumbup:
Uvijek sam imao problem "genetske prirode" sa guppyjima. Kroz 2-3 "incestuozne" generacije pocne mi se desavati da ribe u dobi od nekoliko mjeseci pocnu ugibati,bez nekog vidljivog razloga. Kako prilikom mrijesta rjesavas taj problem, tj. da se mrijest ne odigrava medju blizim srodnicima?
rumit

#230 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

doktor78 wrote: Uvijek sam imao problem "genetske prirode" sa guppyjima. Kroz 2-3 "incestuozne" generacije pocne mi se desavati da ribe u dobi od nekoliko mjeseci pocnu ugibati,bez nekog vidljivog razloga. Kako prilikom mrijesta rjesavas taj problem, tj. da se mrijest ne odigrava medju blizim srodnicima?
I ja se ovo cesto pitam. Kako se u akvaristici rjesava ovaj problem? Ako se uopste rjesava.
Cini mi se da ljudi o tome ne vode racuna.
uradi sam

#231 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Hmm ako mislis na genetsku mutaciju izazvanu istom krvnom grupom, BRAT - SESTRA :x pa ja cu gledati da uradim neki mix sa kolegama tako sto cemo nabaviti iste vrste riba od razlicitih prodavaca, pa kad budemo napravili mrijest promjenit cemo se za ribe M/Z pa cemo to tako uraditi vise puta zatim mozda dokupiti neku ribu iz susjednih nam drzava, te tako da na ovaj nacin necemo imati zombije nego dobre ribe..
uradi sam

#232 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Dali ce se ove godine odrzavati sajam Leti riba pliva ptica u Skenderiji Da li neko zna :?
chuchumbamayumbe

#233 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

uradi sam wrote:Dali ce se ove godine odrzavati sajam Leti riba pliva ptica u Skenderiji Da li neko zna :?
I mene to interesuje...
uradi sam

#234 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Evo da se zahvalim jednom momku sa foruma u svoje ime i imena drugara koji su bili sa mnom u subotu to je Amano i Drug Nino, a njegovo ime je zdruzljo kolega s foruma sa kojim smo se upoznali u subotu na njegov poziv, koji je vec ranije dogovoren uz razmjenu telefona itd..te nas je covjek obradovao sa lijepim poklonom na kojem nije stedio elem nas je pofino pogurao sto se tice bilja koje je izuzetno lijepo i kvalitetno..pa smo malo razmjenjivali misljenja i iskustva mada smo bili jako tanki sa vremenom te smo svi bili u nekom poslu tako da nismo se nesto puno zadrzavali ni druzili ,pa ja se nadam da cemo imati vise vremena drugi put..:thumbup: THX man..
zdruzdjo

#235 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

uradi sam wrote:Evo da se zahvalim jednom momku sa foruma u svoje ime i imena drugara koji su bili sa mnom u subotu to je Amano i Drug Nino, a njegovo ime je zdruzljo kolega s foruma sa kojim smo se upoznali u subotu na njegov poziv, koji je vec ranije dogovoren uz razmjenu telefona itd..te nas je covjek obradovao sa lijepim poklonom na kojem nije stedio elem nas je pofino pogurao sto se tice bilja koje je izuzetno lijepo i kvalitetno..pa smo malo razmjenjivali misljenja i iskustva mada smo bili jako tanki sa vremenom te smo svi bili u nekom poslu tako da nismo se nesto puno zadrzavali ni druzili ,pa ja se nadam da cemo imati vise vremena drugi put..:thumbup: THX man..
:-)
Nema na cemu momci, nadam se da je bilo dovoljno za svu trojicu. sad idu drugi kolacici koji su se prijavili. isao sam hronoloski kako je ko bio brz.
slike pa da vidimo rezultate.
uradi sam

#236 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Naravno da ce biti slika sada su trenutno u varijanti sadnje bilja, tumbanja akvarija itd... znas kako to hoda, svoj dio bilja sam poklonio onoj dvojici ribara znas da sam ja ciklidas..elem bilje je naslo lijepe akvarije u svakom slucaju a ako ja htjednem nesto zabiljit imam gdje uzeti koju biljku..mada ja ipak ostajem na malawi lake sta cu ne mogu si pomoci..Malawi power...... :thumbup: jos jednom hvala i kada cemo za zenicu ja ganjam neko auto da kupim pa nadam se da cu naci nesto dobro za kupiti pa onda picimo... :thumbup: :run: LP....
Takashi Amano

#237 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Takashi Amano »

Evo da se i ja javim nisam odavno... :roll:

Kao prvo moram se i ja zahvaliti nasem zdruzlji na bilju... Bilje je prva liga pravo mi je fino ukrasilo akvarijum i slike ce biti kroz koji dan...

Drugo moram da se pohvalim sa mrjestom, naime dvije zenke su mi u zadnja 3 dana bacile tacno 33 mlada guppy-a. prva je izbacila 15 a druga 18. Sada trenutno imam sa starim mrjestom i mrjestom koji mi je poklonio uradi sam oko 50-60 mladjahnih guppya... Sada jos ocekujem da se omrjeste 4 zenke : :thumbup: :thumbup: ... Ljudi uskoro cu morat pravit manji akvarijum za sve ovo, a posle toga cu morat i djelit... :thumbup:

Danas sam totalno preorjentisao akvarij... u njemu su ostale samo razlicite vrste guppya (to ne mogu prebrojat ima preko 20), 4 ksife, 4 black molly (ostale molly mjesance sam dao emiru, a i ove cu samo da malo narastu (ovo je poruka za uradi sam :D)) i 2 ancitrusa...

Odoh... :run:
uradi sam

#238 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Heheh jesu su ti se namnozile Amano svaka cast u glavnom kod mene C afre zenka puna ko sipak kao i zenka Labidocromis-ka hvala bogu da se i kod mene nesto desava sto se tice mrijesta konacno nakon mog ogromnog truda koji se na kraju evo i isplatio sada sam konacno odahnuo.....idemo dalje ko ce biti babica :-D sta je sa ostalim ribicima sa foruma :zzzz:
bushido

#239 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by bushido »

Evo da vidite kako izgledaju mladi diskusi(dok ih nisu pojeli).Mladi plivaju uz roditelje i hrane se masnocom koju odrasli luce(na kozi) u tom periodu.Staklo je malo prljavo :-) ,pa je i kvalitet slika los.

Image

Image

Image

Za sada ih ima desetak i drze se uglavnom uz oca,predvidzam da vec sutra nece biti ni jednoga.

Pozdrav!
doktor78

#240 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Pa zasto ih ne spasavas,covjece?!
uradi sam

#241 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bushido nemoj mi padat u ocima odvajaj to u mrestiliste pod hitno.....preljepo izgleda..malci su extra..
doktor78

#242 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Prije 15-ak dana preselio sam akvarijum na novu poziciju u stanu. Iskoristio sam tu priliku za "generalku": izvadio sam pijesak i temeljito ga isprao, prorijedio bilje,skinuo pozadinsku tapetu,izbacio sam ksife koje su vec bile prerasle kapacitet akvarija, i umjesto njih ubacio neonke. To sada izgleda ovako:
Image
Brojno stanje u akvariju je sljedece:
9 kom. rasbora
6 kom. neonki
2 kom. koridorasa
1 kom. ancitrus
uradi sam

#243 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Lijepo dok..svidja mi se dobro si ga utego sada je puno uredniji svaka cast na trudu...imal i sta kod tebe na mrjestu
doktor78

#244 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

uradi sam wrote:Lijepo dok..svidja mi se dobro si ga utego sada je puno uredniji svaka cast na trudu...imal i sta kod tebe na mrjestu
Zivorotki nemam, a nikad nisam ni pokusavao ove ikrasice mrijestiti. To mi izgleda "higher level" :D
Takashi Amano

#245 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Takashi Amano »

Ljudi ako imate biljke i ako su malo zahtjevnije preporucujem vam da dobro pazite na nitrate i fosfate i da vam biljke imaju dovoljno "hrane"... Pogotovo se bacite da imate dobar protok vode... Ovo se vam govorim jer trenutno prozivljavam kaos... U pitanju je napad tzv. smedje alge... Koliki je problem evo nek slike kazu sa cega sam doso na sta za samo par dana...

Image
Image
doktor78

#246 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Gornja slika ti je prelijepa! Nadam se da ces ubrzo rijesiti probleme. Ja nisam imao smedju algu, ali sam imao onu zelenu koncastu, za koju kazu da nastaje u uslovima visokih vrijednosti nitrata. Uzimao sam Tetra Nitrate minus pearls, koje se stave ispod podloge i ko fol traju godinu dana,ali nisam primijetio neku razliku...
uradi sam

#247 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Ma sradices ti to amano upravo sam citao da se smedja hvata zbog toga sto akvarij nije dobro zacikliran i pretezno se javlja u mladim akvarijima ,tako da se makro i mikro elementi nisu zasitili te biljke traze vise hrane koje nemaju a zatim imaju manji spektar isijavanja lampi jos uz to dodajes co2 i dobio si nestabilnu sredinu pogodnu za rast smedje..preuzeto sa foruma akvarij.net...
doktor78

#248 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Sudeci po slici, mislim da ti ove biljke nisu bas toliko zahtjevne da koristis CO2. Ja nista od toga ne koristim (jedno vrijeme sam stavljao mikroelemente, ali i bez njih biljke prosto bujaju)
uradi sam

#249 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

evo jedan dobar link o akvarijima pa pogledajte

http://www.aquariumdesigngroup.com/
Macolaaa

#250 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Macolaaa »

Drugari i ja sam se nekad bavio akvaristikom i imao sam jedan 300litarski akvarij i ostalo mi je od njega Ehaimova filter pumpa, CO2 aparat i tako neke stvari pa ako nekog zanima prodao bih to povoljno ;-)
Post Reply