BH. IDENTITET

Post Reply
osa

#226 Re: BH. IDENTITET

Post by osa »

derion wrote:
osa wrote:
derion wrote:Osa, naravno da narodi nisu nikakva statična biljka i da je itekako bilo migracija i mješanja i šta ja znam već čega. Ali kako objasniti činjenicu da se vrlo malo ljudi u Bosni do nekih 1860-tih izjašnjavalo kao Hrvati ili Srbi u BiH? Do tog dolazi tek nakon nacionalnih pokreta u Srbiji i Hrvatskoj.

jednostavno, i sam si rekao nešto o formiranju modernih nacija, misliš li da su se svi današnji nijemci izjašnjavali nijemcima, i da recimo austrijanci i nizozemci nisu u principu isti narod s današnjim nijemcima, uzmi nastanak italije iz stotina raznih kraljevina, kneževina, papinskih posjeda, tko se to uopće u to vrijeme u bih ikako nacionalno izjašnjavao, pogotovo većina neukog puka, ali nacionalni preporodi učiniše svoje.....
Upravo tako, slažem se, ali kako to kada se priča o Bosni, onda se uvijek opovrgava nekakva bosanska nacija, dok se bez razmišljanja govori o srpskom Nemanjiću ili hrvatskom Tomislavu?! Samo u slučaju Bosne se radi o nekakvoj regionalnoj odrednici, kao da se radi o Zagorju ili Šumadiji (ne zamjerite!), a ne o jednom političkom, državnom i historijskom faktoru koji se ne može pobiti.
kako objasniti onda silne kraljevine koj su postojale na području današnje italije ili njemačke, to što je netko svoje područje doveo do statusa određene državnosti ne znači da je automatski stvorio novi narod, države nastajahu i nestajahu, tko zna možda će od nekih danas pozantih neke nestati a neke nove opet nastati,

nitko ne može opsoriti državnost tadašnje bosne, ali i sam tvrtko kad se titulira nabraja od kojih krajeva se sastoji njegovo kraljevstvo i čega je on sve kralj, nabraja bosnu, hum, dalmaciju itd., da li to znači da su u tim svim pokrajinama njegovog kraljevstava živjeli različiti narodi, tko je živio u donjim krajima, soli...

već napisah kada vrši prepisku s dubrovnikom on u isti ravan stavlja stanovnike bosne i dubrovnika, da li su to različiti narodi ili ipak različite pokrajine istog naroda, čak i različite države...

međutim sve je to povijest, koju možemo izučavati, slagati se s nečijim mišljenjem ili ne, ja se pokušavam držati , kad je povjest u pitanju, one " nije povijest ono što je bilo, nego ono što je netko rekao( napisao) što je bilo"

današnja realnost u bih su tri naroda, da li će ih sutra biti više ili manje, vidjet ćemo , to je proces...
osa

#227 Re: BH. IDENTITET

Post by osa »

Hrast wrote:essex

osa, zaboravljas par stvari...juga je sastavljena od razlicitih naroda koji su kroz tu jugu i zadrzali svoje nacione (vecina, jednom broju je bio negiran, nama bosancima) i nisu se utopili u novonastalu drzavu...u tkvom jednom vjestackom okruzenju (koliko god bi taj period mog zivota bio drag jer nisam patio kao pod "demokratijom" moram priznati da je to "stvorenica" koja bas zbog potenciranja razlicitih naciona nije opstala) traziti gradjansko uredjenje je ocita namjera prevlasti jednog naciona nad ostalima...da su ti narodi zivjeli TISUCLJETNO zajedno i potrebe naciona se izgubile kroz vrijem, stopili jedni s drugima, gradjansko uredjenje je prirodan put...
druga stvar, bas ti nacioni su u bosni i podijelili narod po tim linijama, ali posto taj narod fakticki zivi zajedno TISUCLJETNO samo treba da skonta razloge sto je podjeljen i da se vrati na put bosanskog hiljadugodisnjeg zajednickog zivota gdje vjera nikada nije imala segragacijski faktor (govorim o zeljama bosanaca, ne nametnutim kroz vladanje drugih nad nama)...mislim da u nasem slucaju gradjanski ustroj se razlikuje od draskoviceve zelje za nadvladanjem jer ako imas gradjanske politicke partije a zabranis narodnonacionalne ljudi ce se poceti okupljati oko ideje (demokrata, liberal, republikanac, socijalista) pa ce i ta neka prednost jednih nad drugim nestati, a kod vuka, on je garant htjeo gradjanski ustroj sa nacionalnim partijama, sto je samo po sebi sumnjivo i za uplasit sve koji nisu srbi, sto se i desilo...
mislim, treba malo razmisljati izvan kutije balkana i ne pokusavati uklopiti u potrebe balkana nego sta su nase, bosanskohercegovacke potrebe...
Sustinski receno ovo sto kazes je korektno, tj. srce ti je na pravom mjestu. Samo varas se kada kazes da vjera u BiH nikada nije imala segregacijski faktor. Istina, i u Srednjem vijeku su postojale tri konfesije na "bosanskom tlu" (pravoslavlje dolazi maltene krajem 14. vijeka zahvaljujuci pripojavanju dijelova danasnje Hercegovine i Pordinja bosanskoj banovini) i tada medju narodom nije bilo neprijateljstva vjere radi - drugo je opet protjerivanje pripadnika Crkve bosanske od strane Tomasa II. Kotromanica (cetrdesete godine 15. stoljeca) koje je bilo vise vanjskopoliticke prirode (kao ustupak Papi uz ocekivanje pomoci protiv Osmanlija) i nije ulazilo u ovu sferu kolektivnog neprijateljstva medju vjerama kao sto je to danas slucaj u Bosnu.

Ali, dolazak Osmanlija i pocetak procesa sirenja Islama u Bosni koji je zacet krajem 15. a dovrsen u sredinom 17. vijeka, je podijelio ljude razlicitih vjeroispovjesti i socijalno (serijatski sistem: razlicita prava za muslimane i nemuslimane) i ekonomski (visina poreza je zavisila od toga da li si pripadao krscanskom, jevrejskom ili muslimanskom miljeu..a vlaski stocari su pak placali takozvanu filuriju - opet zasebno oporezivanje) tako da vremenom dolazi do izrazavanja predrasuda i neprijateljstava koje u vremenima kriza kulminira u otvorena neprijateljstva..npr. tokom Prvog srpskog ustanka u Srbiji ili slicnih dogadjaja.

Tako da ipak ne mozemo govoriti o "tisucljetnom bratstvu i jedinstvu bosanskih konfesija i vjera".
tko i malo zna nešto o vjeri, zna da je "bratstvo i jedinstvo" na tom planu nemoguća misija....
Hrast

#228 Re: BH. IDENTITET

Post by Hrast »

osa wrote:

osa, zaboravljas par stvari...juga je sastavljena od razlicitih naroda koji su kroz tu jugu i zadrzali svoje nacione (vecina, jednom broju je bio negiran, nama bosancima) i nisu se utopili u novonastalu drzavu...u tkvom jednom vjestackom okruzenju (koliko god bi taj period mog zivota bio drag jer nisam patio kao pod "demokratijom" moram priznati da je to "stvorenica" koja bas zbog potenciranja razlicitih naciona nije opstala) traziti gradjansko uredjenje je ocita namjera prevlasti jednog naciona nad ostalima...da su ti narodi zivjeli TISUCLJETNO zajedno i potrebe naciona se izgubile kroz vrijem, stopili jedni s drugima, gradjansko uredjenje je prirodan put...
druga stvar, bas ti nacioni su u bosni i podijelili narod po tim linijama, ali posto taj narod fakticki zivi zajedno TISUCLJETNO samo treba da skonta razloge sto je podjeljen i da se vrati na put bosanskog hiljadugodisnjeg zajednickog zivota gdje vjera nikada nije imala segragacijski faktor (govorim o zeljama bosanaca, ne nametnutim kroz vladanje drugih nad nama)...mislim da u nasem slucaju gradjanski ustroj se razlikuje od draskoviceve zelje za nadvladanjem jer ako imas gradjanske politicke partije a zabranis narodnonacionalne ljudi ce se poceti okupljati oko ideje (demokrata, liberal, republikanac, socijalista) pa ce i ta neka prednost jednih nad drugim nestati, a kod vuka, on je garant htjeo gradjanski ustroj sa nacionalnim partijama, sto je samo po sebi sumnjivo i za uplasit sve koji nisu srbi, sto se i desilo...
mislim, treba malo razmisljati izvan kutije balkana i ne pokusavati uklopiti u potrebe balkana nego sta su nase, bosanskohercegovacke potrebe...
Sustinski receno ovo sto kazes je korektno, tj. srce ti je na pravom mjestu. Samo varas se kada kazes da vjera u BiH nikada nije imala segregacijski faktor. Istina, i u Srednjem vijeku su postojale tri konfesije na "bosanskom tlu" (pravoslavlje dolazi maltene krajem 14. vijeka zahvaljujuci pripojavanju dijelova danasnje Hercegovine i Pordinja bosanskoj banovini) i tada medju narodom nije bilo neprijateljstva vjere radi - drugo je opet protjerivanje pripadnika Crkve bosanske od strane Tomasa II. Kotromanica (cetrdesete godine 15. stoljeca) koje je bilo vise vanjskopoliticke prirode (kao ustupak Papi uz ocekivanje pomoci protiv Osmanlija) i nije ulazilo u ovu sferu kolektivnog neprijateljstva medju vjerama kao sto je to danas slucaj u Bosnu.

Ali, dolazak Osmanlija i pocetak procesa sirenja Islama u Bosni koji je zacet krajem 15. a dovrsen u sredinom 17. vijeka, je podijelio ljude razlicitih vjeroispovjesti i socijalno (serijatski sistem: razlicita prava za muslimane i nemuslimane) i ekonomski (visina poreza je zavisila od toga da li si pripadao krscanskom, jevrejskom ili muslimanskom miljeu..a vlaski stocari su pak placali takozvanu filuriju - opet zasebno oporezivanje) tako da vremenom dolazi do izrazavanja predrasuda i neprijateljstava koje u vremenima kriza kulminira u otvorena neprijateljstva..npr. tokom Prvog srpskog ustanka u Srbiji ili slicnih dogadjaja.

Tako da ipak ne mozemo govoriti o "tisucljetnom bratstvu i jedinstvu bosanskih konfesija i vjera".
tko i malo zna nešto o vjeri, zna da je "bratstvo i jedinstvo" na tom planu nemoguća misija....

Ne mora da znaci. Uzmi njemacku kao primjer, dvije razlicite konfesije (katolicanstvo i protestantizam - muslimane cemo izostaviti iako tamo ima preko milion Turaka i stotine hiljada drugih muslimana ali oni nisu ucestvovali u izgradnji njemacke nacionalne svijesti) a opet jedna nacija, jedan jezik, nema nekih vecih antagonizama.
osa

#229 Re: BH. IDENTITET

Post by osa »

Hrast wrote:

Ne mora da znaci. Uzmi njemacku kao primjer, dvije razlicite konfesije (katolicanstvo i protestantizam - muslimane cemo izostaviti iako tamo ima preko milion Turaka i stotine hiljada drugih muslimana ali oni nisu ucestvovali u izgradnji njemacke nacionalne svijesti) a opet jedna nacija, jedan jezik, nema nekih vecih antagonizama.
antagonizam između vjera, ne mora automatski značiti sukob, u njemačkoj je takav sukob, doslovno izazvao pomor stanovništva, pa su valjda uvidjeli gdje to vodi pa se neke stvari dogovorili, danas vjera ne igra neku prevažnu ulogu u životu prosječnog nijemca i uopće zapadnjaka.
međutim ja sam govorio o zajedništvu između vjera ne ljudi različitih vjeroispovjesti, znam za jedan slučaj iz siska, kad se kćer od moje poznanice htjela udati i vjenčati u katoličkoj crkvi za jednog amerikanca( nastanjen u austriji), svećenik joj to nije dopustio i nazvao je amera, nekrstom, jer katolička crkva ne priznaje protestantske sakramente,rekao je da je vjenčanje s osobom pravoslavne vjeroispovjesti normalno jer je to bratska crkva ali protestant ne, mala je otišla kod drugog župnika koji je to naravno za 4 000 dm odradio i još održao misu na njemačkom, dobri stari biznismen, branimir.
essex

#230 Re: BH. IDENTITET

Post by essex »

hrast, hebem mu misa, nemam bas nesto vremena danas za forum, vecinu sam utrosio na par prethodnih odogovora, ali kada sam ovo procitao morao sam se javiti...
prvo, ja sam ipak govorio o TISUCLJETNOM zajednickom zivotu, ne bratstvu i jedinstvu vjera...pa katolici su proganjali kristjane ali su ipak zivili zajedno u bosni...turska, istina i nazalost, to je "cementirala" jer njoj nije odgovaro nikakav vid "jedinstva"...ali hajmo malo razmisliti...zasto mi jos uvijek postujemo turske norme ponasanja, zar netreba da pocnemo svojom glavom da razmisljamo sta je najbolje za sviju nas a ne za nekakvu ostavstinu okupatora kojeg su srbija i hrvatska u posljednjih 150 godina tako uspjesno zamijenili i iskoristili ono sto su turci uspostavili...sve su to interesi drugih PONAJMANJE NASI, BOSANSKI ILI BOSANSKOHERCEGOVACKI, kako kome vise odgovara...
Hrast

#231 Re: BH. IDENTITET

Post by Hrast »

essex wrote:

hrast, hebem mu misa, nemam bas nesto vremena danas za forum, vecinu sam utrosio na par prethodnih odogovora, ali kada sam ovo procitao morao sam se javiti...
prvo, ja sam ipak govorio o TISUCLJETNOM zajednickom zivotu, ne bratstvu i jedinstvu vjera...pa katolici su proganjali kristjane ali su ipak zivili zajedno u bosni...turska, istina i nazalost, to je "cementirala" jer njoj nije odgovaro nikakav vid "jedinstva"...ali hajmo malo razmisliti...zasto mi jos uvijek postujemo turske norme ponasanja, zar netreba da pocnemo svojom glavom da razmisljamo sta je najbolje za sviju nas a ne za nekakvu ostavstinu okupatora kojeg su srbija i hrvatska u posljednjih 150 godina tako uspjesno zamijenili i iskoristili ono sto su turci uspostavili...sve su to interesi drugih PONAJMANJE NASI, BOSANSKI ILI BOSANSKOHERCEGOVACKI, kako kome vise odgovara...
Ma kazem ti bolan, isto misljenje imam kao i ti - od tri "sekte" nastadose tri nacije koje se zbog tog jos i mrze. Treba to prevazici ali mislim da je kasno za stvaranje nekog zajednickog bosansko-hercegovackog identiteta u nacionalnom smislu rijeci..Bosnjaci mozda i bi ali Hrvati ne, Srbi jos manje.

Samo sam odgovorio na onu tvoju tvrdnju da smo eto kao hiljadu godina zivjeli bez problema..nisam mislio bukvalno na bratstvo i jedinstvo.
bitef

#232 Re: BH. IDENTITET

Post by bitef »

Hrast wrote:

Ipak uspoređuješ dvije kršćanske denominacije i stavljaš ih u usporedbu sa različitim vjerama. Katolici i protestanti su ipak ista vjera, samo druga denominacija.
Pravilno je reći da u BiH primjerice žive kršćani i muslimani. Ili još detalnije, katolici, pravoslavci i suniti-muslimani, jer to su iste razine usporedbe.
Hrast

#233 Re: BH. IDENTITET

Post by Hrast »

bitef wrote:
Hrast wrote:

Ipak uspoređuješ dvije kršćanske denominacije i stavljaš ih u usporedbu sa različitim vjerama. Katolici i protestanti su ipak ista vjera, samo druga denominacija.
Pravilno je reći da u BiH primjerice žive kršćani i muslimani. Ili još detalnije, katolici, pravoslavci i suniti-muslimani, jer to su iste razine usporedbe.
Znam, zato sam i rekao "konfesije" a ne "religije".

To nema veze. Cinjenica je da je postojalo dugogodisnje neprijateljstvo izmedju katolika i protestanata u Srednjoj Evropi - vodjen je i cak tridesetogodisnji rat u 16. vijeku, a da ne govorim o tkzv. Luterovoj "Reformation" i vatikanskoj "Gegenreformation" u toku kojih su pale mnoge zrtve. Jeste, te dvije konfesije imaju mnogo zajednickog ali to u biti imaju i katolici sa pravoslavcima ili uopsteno Islam i Krscanstvo kao monoteisticke religije.
bitef

#234 Re: BH. IDENTITET

Post by bitef »

Hrast wrote:

To nema veze. Cinjenica je da je postojalo dugogodisnje neprijateljstvo izmedju katolika i protestanata u Srednjoj Evropi - vodjen je i cak tridesetogodisnji rat u 16. vijeku, a da ne govorim o tkzv. Luterovoj "Reformation" i vatikanskoj "Gegenreformation" u toku kojih su pale mnoge zrtve. Jeste, te dvije konfesije imaju mnogo zajednickog ali to u biti imaju i katolici sa pravoslavcima ili uopsteno Islam i Krscanstvo kao monoteisticke religije.
Ali između katolika i protestanata sigurno već 200 godina nije bilo ratovanja na vjerskoj osnovi. Dapače mnogi imaju osjećaj zajedništva kroz zajedničku nacionalnost. To je više bila stvar do 16. stoljeća.
Hrast

#235 Re: BH. IDENTITET

Post by Hrast »

bitef wrote:
Hrast wrote:

Ali između katolika i protestanata sigurno već 200 godina nije bilo ratovanja na vjerskoj osnovi. Dapače mnogi imaju osjećaj zajedništva kroz zajedničku nacionalnost. To je više bila stvar do 16. stoljeća.
Pa da, to sam ustvari i ja rekao replicirajuci na osinu tvrdnju da izmedju religija (u ovom slucaju bi tacnije bilo reci konfesija, ali svejedno) ne moze biti "bratstva i jedinstva". Nijemci su nam dokazali da moze i to uprkos prolivenoj krvi, doduse, ta krvoprolica izmedju Nijemaca su se dogodila prije njamackog "nation-building-a" tako da ce u Bosni tesko do slicnog procesa da dodje (u prvoj poruci, odgovor essexu, sam obrazlozio zasto).

Sve u svemu, steta, gdje bi nam kraj bio da u onako lijepoj i bogatoj zemlji (mislim na turisticki potencijal i na rude) nemamo tri razjedinjena vec jedan ujedinjen narod. Isto opet vazi i za bivsu YU. Razlicite konfesije ali jedan jezik i jedna nacija.
Agic Nurija

#236 Re: BH. IDENTITET

Post by Agic Nurija »

Hrast wrote:
bitef wrote:
Hrast wrote:

Pa da, to sam ustvari i ja rekao replicirajuci na osinu tvrdnju da izmedju religija (u ovom slucaju bi tacnije bilo reci konfesija, ali svejedno) ne moze biti "bratstva i jedinstva". Nijemci su nam dokazali da moze i to uprkos prolivenoj krvi, doduse, ta krvoprolica izmedju Nijemaca su se dogodila prije njamackog "nation-building-a" tako da ce u Bosni tesko do slicnog procesa da dodje (u prvoj poruci, odgovor essexu, sam obrazlozio zasto).

Sve u svemu, steta, gdje bi nam kraj bio da u onako lijepoj i bogatoj zemlji (mislim na turisticki potencijal i na rude) nemamo tri razjedinjena vec jedan ujedinjen narod. Isto opet vazi i za bivsu YU. Razlicite konfesije ali jedan jezik i jedna nacija.
Problem je bio i ostao u učenicima, a ne u učiteljima. Svaki onaj, koji je završio srednju školu i opet svjesno kao vjernik ide u neku od bogomolja, samo dokazuje da je uzalud išao u školu i da nije naučio da bez ostatka sabere dva i dva! Južni Slaveni hiljadu godina uče jedni druge kako da mrze jedni druge i kako da ubijaju jedni druge u korist svaki svojih prastarih okupatora, Rima, Vizantije i Otomana....Vjerske knjige nikada ni jednom narodu na ovom svijetu nisu dobra donijele, osim onima koji su ih izmislili i koji te knjige danonočno promovišu kao jedinu istinu, božiju objavu, jehovino uputstvo u vječni život....i od toga vijekovima udobno zavaljeni u svojim prijestoljima žive i uživaju na račun, u međuvremenu u milijardama zavedenih jadnika. Bog da, ali institucija u ime Boga, NE!
Teško narodima kojima jedna samozvana grupa duhovnih vođa određuje kolektivnu pripadnost određenoj vjerskoj instituciji i upreže ih kao tegleću stoku u svoje raskošne kočije!
osa

#237 Re: BH. IDENTITET

Post by osa »

Agic Nurija wrote:
Hrast wrote:

Problem je bio i ostao u učenicima, a ne u učiteljima. Svaki onaj, koji je završio srednju školu i opet svjesno kao vjernik ide u neku od bogomolja, samo dokazuje da je uzalud išao u školu i da nije naučio da bez ostatka sabere dva i dva! Južni Slaveni hiljadu godina uče jedni druge kako da mrze jedni druge i kako da ubijaju jedni druge u korist svaki svojih prastarih okupatora, Rima, Vizantije i Otomana....Vjerske knjige nikada ni jednom narodu na ovom svijetu nisu dobra donijele, osim onima koji su ih izmislili i koji te knjige danonočno promovišu kao jedinu istinu, božiju objavu, jehovino uputstvo u vječni život....i od toga vijekovima udobno zavaljeni u svojim prijestoljima žive i uživaju na račun, u međuvremenu u milijardama zavedenih jadnika. Bog da, ali institucija u ime Boga, NE!
Teško narodima kojima jedna samozvana grupa duhovnih vođa određuje kolektivnu pripadnost određenoj vjerskoj instituciji i upreže ih kao tegleću stoku u svoje raskošne kočije!
hajde da se i s tobom složim oko nečeg, meni naime nikad nije bilo jasno kako netko tko je završio bilo kakvu srednju školu vjeruje u boga, tj. da je netko ili nešto "stvorilo svijet i čovjeka na svoju sliku i priliku", vidim da ima masa takvih ljudi, čak i obrazovanijih koji u to vjeruju, a nije mi jasno, zašto i kako....
stari grad Visegrad

#238 Re: BH. IDENTITET

Post by stari grad Visegrad »

Vjeroispovjest je prije bilo moranje, a danas je sloboda izbora.
Onaj koji hoce taj vjeruje u Boga.
Onaj koji nece taj ne vjeruje.
Svako ima razloga zasto vjeruje ili ne vjeruje. Diskutovati o tome je gubljenje vremena.
Zemlja je nastala velikom eksplozijom u svemiru, kazu neki naucnici. Raspravljati ovdje da li je to tacno ili nije je gubljenje vremena.
Uostalom drzite se teme BH IDENTITET

/BOSANAC
osa

#239 Re: BH. IDENTITET

Post by osa »

stari grad Visegrad wrote:Vjeroispovjest je prije bilo moranje, a danas je sloboda izbora.
Svako ima razloga zasto vjeruje ili ne vjeruje. Diskutovati o tome je gubljenje vremena.
Zemlja je nastala velikom eksplozijom u svemiru, kazu neki naucnici. Raspravljati ovdje da li je to tacno ili nije je gubljenje vremena.

/BOSANAC

ispričavam se dotičnom moderatoru na intervenciji, ali vjerska pitanja su usko vezana sa bih identitetima.
BHCluster

#240 Re: BH. IDENTITET

Post by BHCluster »

osa wrote:
stari grad Visegrad wrote:Vjeroispovjest je prije bilo moranje, a danas je sloboda izbora.

/BOSANAC

ispričavam se dotičnom moderatoru na intervenciji, ali vjerska pitanja su usko vezana sa bih identitetima.
Mislis bila koristena kako bih se narod lakze zavadio.
Agic Nurija

#241 Re: BH. IDENTITET

Post by Agic Nurija »

BHCluster wrote:
osa wrote:

/BOSANAC

Mislis bila koristena kako bih se narod lakze zavadio.
U savremenom, demokratski i parlamentarno uređenom svijetu vladavine ljudskih sloboda je odavno povučena crta između pojma individualnog (slobodnog izbora) vjerovanja u Višu Silu i institucionalnog organizovanja (zavođenja) "vjernika". Bosna je arhetipski model zavođenja naroda u ime naređenog Boga, gdje se ljudi kroz vjerske ustanove još i "nacionalno" (parlamentarno) organizuju i pod kontrolom "odozgo" drže u svojim "vjerskim torovima" kao moderne glasačke mašine. Što je takvo glasanje u suštini ne samo antidržavnog, več i antiljudskog karaktera, to "samozvanim božijim predstavnicima" na ovom svijetu (u Bosni) ni malo ne smeta! Idu Izbori pa provjerite ovu gornju tvrdnju na rezultatima glasanja! I rezultatima međuljudskih odnosa!?
sammo

#242 Re: BH. IDENTITET

Post by sammo »

E dragi moji...BH identitet je ....ono made in BIH...ili BIH putovnica na nekoj granici, u svijetu nikoga nece zanimati sta si po nacionalnosti...vec koliko si dobar i poznat po necemu...sport, proizvod...itd...npr. Ricola iz Svicarske...nemam pojma ko je proizvođac ( Italijan, Francuz ili Nijemac )...made in CH...
bosanskiBosna

#243 Re: BH. IDENTITET

Post by bosanskiBosna »

Samo bosanski identitet. Kakva ba Hercegovina i ti folovi. To je sve južna Bosna. Ako se kamenjarcima to ne sviđa- bujrum Razija :D
Bosna i Hercegovina

#244 Re: BH. IDENTITET

Post by Bosna i Hercegovina »

Koliko je to regionalno izjašnjvanje tipa Bosanac neutemeljeno i koliko bi konfuzije izazvalo pri eventualnom popisu možete provjeriti iz sljedećeg. Pitajte Bošnjake iz Hercegovine: Konjic, Jablanica, Mostar, Stolac, Trebinje itd..., da li bi se izjasnili kao Bosanci. Nikad se, to sa velikom sigurnošću tvrdim , jer sam pričao sa mnogim Bošnjacima iz tih krajeva oni ne bi izjasnili kao Bosanci, nego samo kao Hercegovci i to u regionalnom smislu-tj. pripadnosti .
A da ne spominjemo Hrvate iz Hercegovine !Zato je ovo tako nerealna i utopijska ideja, da regionalna pripadnost postane naziv naroda!“Bosanac i Hercegovac“, predugo, narodnost ne može biti , može samo nacija svih BiH naroda. „Bosanac“, neće pristati Hercegovci. Ili "Hercegovac", glupost, to je isto kao i sarajlija , dalmatinac....
sammo

#245 Re: BH. IDENTITET

Post by sammo »

Eto bile su razne opcije dosad u postovima i nekako nema rijesenja za univerzalno nacionalnost u BIH:
- Bosanac...previse teritorialno, ne bi se slozili Hercegovci, mada je mozda to jos najrealnije,
- Hercegovac....teritorialno, nema Bosanaca,
- bosansko-hercegovska nacionalnost...predugo,
- Hercegbosanac...podsjeca na HB...nista od toga, ali po imenu bi islo nekako...,
- Bosnjak...s tim se vec indetifikuju BIH muslimani, drugi to ne bi prihvatili.
Nema nekog pametnog univerzalnog rijesenja i neka ostane kako je sad.
travnik

#246 Re: BH. IDENTITET

Post by travnik »

Iskreno nisu mi jasna ova raspravljanja svako malo o nacionalnoj pripadnosti u BiH. Čak i da su ovi koji zagovaraju "bosanstvo" 100% u pravu, dakle ne djelomično, već u potpunosti, to ništa ne mijenja. Ljudi se u BiH u većini osjećaju i deklariraju kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati, i to se neće promijeniti. Čemu smisao rasprave? Zar bi nam bilo bolje bez B/H/S? Ne bi, jer onaj tko želi da se dijeli on će naći osnov te podjele. U BiH bi onda samo religijski element bio više eksponiran, i ništa se ne bi promijenilo. Imali bi prepucavanja, podjele i glasovanje po religijskoj,a ne nacionalnoj osnovi. Uostalom zar netko misli da bi na primjer Dodik više volio BiH kada bi mu ovi forumaši nametnuli da se mora izjašnjavati kao Bosanac nego što danas voli? Zar mislite da je uvođenje bosanske nacije moguće bez rata?
Svatko ima pravo da se izjašnjava kako želi. Nema nametanja. U BiH se to nije uspjelo prije više od 100 godina kada je takvo nešto bilo mnogo izglednije nego danas. U BiH postoje tri naroda i ostali (Ustavom treba jasno definirati). Veliki broj ljudi je izuzetno vezan za svoju nacionalnu pripadnost, te svaki pokušaj negacije vlastite nacije doživljava kao atak na sebe.
Dalje, narod= država ne pali. Uostalom, primjer je Kosovo. Dakle, po pojedincima na Kosovu ne žive Albanci već Kosovari, a do prije nekoliko godina su bili Srbi jer je Kosovo bilo u sastavu Srbije, a do 1991. Jugosloveni. Ukoliko bi se, hipotetski promatrano, Kosovo ujedinilo sa Albanijom, tek onda bi se Albanci sa Kosova konačno mogli tako izjašnjavati. Apsurd!
Agic Nurija

#247 Re: BH. IDENTITET

Post by Agic Nurija »

Uvijek je bila samo jedna zemlja Bosna i samo jedan zemaljski narod Bosanci, sve ostalo je proizvod vijekovne okupacije, podjele bosanskog naroda na bogumile i bogukrive Bosance, političkog jednoumlja, diktatura nepismenih vladara, falsifikovanja historije, kriminala u politici, klerikalizma i na kraju i genocida nad bosanskim narodom....

Ili će ponovo biti jedna Bosna i jedan bosanski narod ili mira neće biti od Bugarske do Slovenije i od Mađarske do Jadrana!
Hrast

#248 Re: BH. IDENTITET

Post by Hrast »

Kako glupava tema..ne zna se koja budala vise sere..ovako necega ima samo na vecinski bosnjackim forumima..

Iako je stvar u biti veoma jasna

Nacionalnost, dakle drzavljanstvo: Bosansko (doduse ja ga vise nemam)
etnicka pripadnost: Bosnjak
vjera: ateista
regionalna pripadnost bi bila ..hmmm..e sad, bog me ubio ako znam da li se moj kraj moze brojati u Hercegovinu ali i ako moze onda je sami kraj Hercegovine.

Cim me neko nazove Muslimanom ili muslimanom odmah mi se smuci..ne zato sto sam protiv islama, naprotiv, ali jednostavno nisam vjernik i ne zelim da me neko titulira vjerskim nazivima.
Hypo-Alpe-Adria

#249 Re: BH. IDENTITET

Post by Hypo-Alpe-Adria »

Agic Nurija wrote:Uvijek je bila samo jedna zemlja Bosna i samo jedan zemaljski narod Bosanci, sve ostalo je proizvod vijekovne okupacije, podjele bosanskog naroda na bogumile i bogukrive Bosance, političkog jednoumlja, diktatura nepismenih vladara, falsifikovanja historije, kriminala u politici, klerikalizma i na kraju i genocida nad bosanskim narodom....

Ili će ponovo biti jedna Bosna i jedan bosanski narod ili mira neće biti od Bugarske do Slovenije i od Mađarske do Jadrana!
Kako ovo zvuči melodramatično.
Ili će biti po mom, ili neće mira biti. Mrtav pade i živ kući dođe.
Stvarno šta je ovim ljudima i kakve im sve misli padaju na pamet.
Na ovom forumu sve nekakvi Garibaldi, Bizmarci, Kenet Kaunde i Če Gevare.
Rekao bi čovjek da su u najmanju ruku članovi državnog Doma naroda i očekuju molećivi poziv da se udostoje doći na neke buduće razgovore o ustavnim promjenama.
nadrndan

#250 Re: BH. IDENTITET

Post by nadrndan »

Agic Nurija wrote: Ili će ponovo biti jedna Bosna i jedan bosanski narod ili mira neće biti od Bugarske do Slovenije i od Mađarske do Jadrana!
Ili je sator Age Hasanage...
Post Reply