kako objasniti onda silne kraljevine koj su postojale na području današnje italije ili njemačke, to što je netko svoje područje doveo do statusa određene državnosti ne znači da je automatski stvorio novi narod, države nastajahu i nestajahu, tko zna možda će od nekih danas pozantih neke nestati a neke nove opet nastati,derion wrote:Upravo tako, slažem se, ali kako to kada se priča o Bosni, onda se uvijek opovrgava nekakva bosanska nacija, dok se bez razmišljanja govori o srpskom Nemanjiću ili hrvatskom Tomislavu?! Samo u slučaju Bosne se radi o nekakvoj regionalnoj odrednici, kao da se radi o Zagorju ili Šumadiji (ne zamjerite!), a ne o jednom političkom, državnom i historijskom faktoru koji se ne može pobiti.osa wrote:derion wrote:Osa, naravno da narodi nisu nikakva statična biljka i da je itekako bilo migracija i mješanja i šta ja znam već čega. Ali kako objasniti činjenicu da se vrlo malo ljudi u Bosni do nekih 1860-tih izjašnjavalo kao Hrvati ili Srbi u BiH? Do tog dolazi tek nakon nacionalnih pokreta u Srbiji i Hrvatskoj.
jednostavno, i sam si rekao nešto o formiranju modernih nacija, misliš li da su se svi današnji nijemci izjašnjavali nijemcima, i da recimo austrijanci i nizozemci nisu u principu isti narod s današnjim nijemcima, uzmi nastanak italije iz stotina raznih kraljevina, kneževina, papinskih posjeda, tko se to uopće u to vrijeme u bih ikako nacionalno izjašnjavao, pogotovo većina neukog puka, ali nacionalni preporodi učiniše svoje.....
nitko ne može opsoriti državnost tadašnje bosne, ali i sam tvrtko kad se titulira nabraja od kojih krajeva se sastoji njegovo kraljevstvo i čega je on sve kralj, nabraja bosnu, hum, dalmaciju itd., da li to znači da su u tim svim pokrajinama njegovog kraljevstava živjeli različiti narodi, tko je živio u donjim krajima, soli...
već napisah kada vrši prepisku s dubrovnikom on u isti ravan stavlja stanovnike bosne i dubrovnika, da li su to različiti narodi ili ipak različite pokrajine istog naroda, čak i različite države...
međutim sve je to povijest, koju možemo izučavati, slagati se s nečijim mišljenjem ili ne, ja se pokušavam držati , kad je povjest u pitanju, one " nije povijest ono što je bilo, nego ono što je netko rekao( napisao) što je bilo"
današnja realnost u bih su tri naroda, da li će ih sutra biti više ili manje, vidjet ćemo , to je proces...