Istina o invalidima

Locked
Kraljica_Suza

#226 Re: Istina o invalidima

Post by Kraljica_Suza »

Zna li neko kad je isplata aprilskih invalidnina za boracku populaciju :?:
BajrinNajmladji

#227 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

kakavdanakneiskustvu wrote:zna li bilo ko kada će početi isplata tzv. civilnih invalidnina
Neko je već ranije rekao da za osobe sa onesposobljenjem, tzv. neratni civili primaju svoje gide sedam dana nakon boračkih, otprilike.

Meni ne poslaše ukidajuće rješenje. Izgleda da su me ostavili u pravima na naknade za onesposobljenje. Zaštićen sam k'o međed!
BajrinNajmladji

#228 Re: Istina o invalidima

Ima u mojim ranijim postovima Naputank, pa dodatak Naputku gdje je preciziran tajming kome i kada obustavljaju. Naputak ide svim soc. radnicima koji rade nešto u vezi sa ovim izmjenama Zakona. Imam poznanika koji je primio rješenje o ukidanju naknade, a mnogo je maldji od 65 godina-Novi grad.
emiju

#229 Re: Istina o invalidima

Post by emiju »

Jel bila invalidnina za april i kad i jel bila razlika molim da mi neko odg ako zna :)
emiju

#230 Re: Istina o invalidima

Post by emiju »

boracke invalidnine i razlika za januar i februar 2008
kone

#231 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

kakavdanakneiskustvu wrote:ima li bilo ko informaciju kada će početi isplata civilnih invalidnina
Danas sam procitao na TTX da je danas bila isplata civilnih invalidnina SVIM(onim koju su u bubnju,a ostali mogu da gledaju odakle se vedri) korisnicima u visini od 13 miliona KM
BajrinNajmladji

#232 Re: Istina o invalidima

kone wrote:Danas sam procitao na TTX da je danas bila isplata civilnih invalidnina SVIM(onim koju su u bubnju,a ostali mogu da gledaju odakle se vedri) korisnicima u visini od 13 miliona KM
Blagodarim za informaciju.

Vedrina dolazi iz USA: Sa Amerikom u Evropu!
BajrinNajmladji

#233 Re: Istina o invalidima

Primio ukidajuće rješenje za gospodju majku sa 100% onesposobljenjem, a za april isplatili sve po starom. Jesu li usvojili moju, na vrijeme podnesenu, žalbu? Nisam dobio novo ''povraćajuće'' rješenje. Hoće li ova ''sreća'' moje nepokretne ''ledenice'' (Neratno civilno onesposobljenje) trajati samo do 12. 09. 2009.? Član 20. Zakona o izmjenama Zakona o zaštiti osoba sa onesposobljenjem kaže da ''isplata ide po starom sve do 12. 09. 2009.g.
BajrinNajmladji

#234 Re: Istina o invalidima

kakavdanakneiskustvu wrote:...pa moj djed je dobio invalidninu od 180 km,tako mu i u rješenju piše,da se naknada za njegu i pomoć rugog lica ukida sa 30.3.2009
I mojoj majci to piše (31.3.2009.) da se ukida t.nj., ali su isplatili SVE, i naknadu za onesposobljenost (Pogrešno je i uvredljivo reći invalidnina), i naknadu za pomoć od strane drugog lica za april 2009.g.. Znači, prema ranijem rješenju koje je najnovijim kao ukinuto, svih 298 KM isplaćeno. Nije joj oduzeta t.nj. Ja pretpostavljam da su uvažili moju žalbu jer sam imao presudu suda po istoj stvari kada je Kanton postavio granicu od 60 godina, što je sudski ''presedanluk'' i moraju u svim sličnim slučajevima postupiti kao kod moje majke. Sedam tisuća KM zaostataka su mi isplatili 2007.g. kada je sve okončano uz pomoć HO Vaša prava.
sarlo

#235 Re: Istina o invalidima

Post by sarlo »

Jedno prakticno pitanje. Sta mislite poslije ovih stranackih izbora, vjerovatnog pada vlade F BiH kad ce nam podijeliti invalidnine?
zonbirile

#236 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

razumijem zabrinutost za primanja,ali tema je istina o invalidima,a ne o datumu isplata.Kako eliminisati 100 000 bespravnih i pokažnjavati krivce.
selko

#237 Re: Istina o invalidima

Post by selko »

ljudi neznam sta da radim,u kuci imam 100%-og invalida za kojeg smo rijesenje dobili prije sedam mjeseci a o isplati naknade i o zaostatku koji datira jos iz 2006-e kada smo podnijeli zahtijev,jos nista.
da li da nadjem advokata pa ih tuzim ili da jos pricekam...
BajrinNajmladji

#238 Re: Istina o invalidima

selko wrote:ljudi neznam sta da radim,u kuci imam 100%-og invalida za kojeg smo rijesenje dobili prije sedam mjeseci a o isplati naknade i o zaostatku koji datira jos iz 2006-e kada smo podnijeli zahtijev,jos nista.
da li da nadjem advokata pa ih tuzim ili da jos pricekam...
@selko,
Možeš li se pronaći u Naputku što je ministar poslao svim soc. radnicima i ostalima u FBiH koji nešto rade u vezi sa izmjenama Zakona i to član 2. i član 3.. Ranije sam skenirao taj Naputak (...uh,...Uputstvo) na ovoj temi, evo ovdje:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=200

@sarlo,
Već je rečeno da će sigurno, apsolutno sigurno, koeficijent penzija ići na niže, a ako i invalidnine obustave, imam preostalu radnu sposobnost, pa ću valjda preživjeti.

Ljudi, nije tačno to što je ministar pričao da ima 135 000 invalida, ja sada i ovdje ne mogu dokazati to. Malo ću se raspitati,...Pa, dojavim.
Nije da nema lažnih, simulatora, ...isto tako je sa penzijama,...
selko

#239 Re: Istina o invalidima

Post by selko »

ma sve sam ja procitao ali nista mi nije jasno. posto je rijesenje dobiveno prije stupanja zakona na snagu a nismo dobili rijesenje o prestanku istog,obratio sam se socijalnom udruzenju u mom gradu na inicijativu udruzenja -vasa prava-da podnesem zahtijev za isplatu a oni kazu da takav zahtijev nikada nisu slali nizakoga i da nista netreba nego da cekamo kao svi ostali...
holowey

#240 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

selko wrote:ma sve sam ja procitao ali nista mi nije jasno. posto je rijesenje dobiveno prije stupanja zakona na snagu a nismo dobili rijesenje o prestanku istog,obratio sam se socijalnom udruzenju u mom gradu na inicijativu udruzenja -vasa prava-da podnesem zahtijev za isplatu a oni kazu da takav zahtijev nikada nisu slali nizakoga i da nista netreba nego da cekamo kao svi ostali...
info iz fbih ministarstva rada i socijalne politike: zbog velikog broja osoba sa invaliditetom do 80%, izdavanje rjesenja o prestanku vazenja invalidnine u skladu sa novim zakonom ide sporo, ali nazalost, svi ce dobiti rjesenja o prestanku vazenja invalidnine...
u svemu tome, i jedna relativno fina vijest je da oni koji su dobili rjesenje o invalidnini recimo prije godinu dana, a isplate im nikako nisu pocele, iako sada dobiju rjesenje o prestanku, mogu racunati da ce nekada dobiti zaostale invalidnine, ali s obzirom na tanak federalni budzet, na to ce prilicno dugo cekati...
zonbirile

#241 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

koliko li će koštati tek taj idiotluk
selko

#242 Re: Istina o invalidima

Post by selko »

info iz fbih ministarstva rada i socijalne politike: zbog velikog broja osoba sa invaliditetom do 80%, izdavanje rjesenja o prestanku vazenja invalidnine u skladu sa novim zakonom ide sporo, ali nazalost, svi ce dobiti rjesenja o prestanku vazenja invalidnine...
u svemu tome, i jedna relativno fina vijest je da oni koji su dobili rjesenje o invalidnini recimo prije godinu dana, a isplate im nikako nisu pocele, iako sada dobiju rjesenje o prestanku, mogu racunati da ce nekada dobiti zaostale invalidnine, ali s obzirom na tanak federalni budzet, na to ce prilicno dugo cekati...[/quote]

jasno mi je to ali ovdije se radi o 100%-tnom onesposobljenju....
BajrinNajmladji

#243 Re: Istina o invalidima

@selko,
Moja majka je isto 100% onesposobljena. Od momenta kada je dobila rješenje za naknade do momenta isplate čekala je 7 mjeseci, a isplaćeno je od momenta podnošenja zahtjeva.

Plan ovih bezobzirnih ljudi, lešinara je da sve onesposobljene osobe (Opomenut sam da nije dobro ljude sa onesposobljenjem nazivati invalidi) koje su onesposobljenje stekli zbog starosti (Organizam se mijenja, stari,...bla,bla,bla,...) hoće da SKINU SA NJIHOVIH SPISKOVA ISPLATE NAKNADA ZA T.NJ. I ZA ONESPOSOBLJENJE (Naknada za onesposobljenje=lična invalidnina).

U nezgodan čas ti je trebala početi isplata ovih dana, medjutim, dobićeš poziv da prioritetno ideš, odnosno tvoj dedo, na revizioni ljekarski pregled koji ćeš morati platiti stotinjak maraka.

Dobiće to i moja majka, vjerovatno, jer ona je osoba sa onesposobljenjem od rodjenja što sam dokazao potvrdama iz bolnice, a i sama priroda njene bolesti ukazuje na to. Moja majka je imala plus i moždani udar.

Dakle, ako ti je dedo imao moždanik, možeš se pozdraviti sa naknadama, ali ako je nešto drugo u pitanju, što nema veze sa starenjem i slično,...Onda je sve drugačije. Ako mu ukinu naknade za koje trenutno imaš rješenje, a ne isplaćuju, a ne prodje na revizionom ljekarskom i dobije ukidajuće rješenje, ja mislim da možeš tražiti isplatu do dana kada je donesen ovaj Zakon o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti. I to je nešto, skoro 5 hiljada KM, možda i više. Ostalo, moraš sve sa advokatom ili ima ovih besplatnih advokata kao što sam ja dobio pomoć od Humanitarne organizacije Vaša prava negdje kod Vojničkog polja u Ulici Lukavička cesta do broja 39.

Kada ćeš dobiti poziv za revizioni ljekarski pregled, ja ne znam, ali možeš pitati u Novom gradu, tamo ona Socijalna služba iza policije.

Ostalo se možeš raspitati u Ministarstvu za rad i soc. politiku FBiH i to tamo gdje se vrše obračuni i isplate ovakvih naknada, a to ti je u Ulici Azize Šaćirbegović ...Gledajući od Robota prema Bosmalu....Prvi neboder sa desne strane odmah do škole Vladimir Nazor (Specijalna), pa u prizemlju imaju svoje urede, a stranke sa pitanjima primaju od 13:00 do 16:00 sati.
U vrijeme kada sam ja išao da se raspitam za isplate, bile su gužve i neko ko nije znao o čemu se radi, pomislio bi da su neki protesti, toliko je bilo ljudi sa pitanjima i haosa. Ništa telefonom, neće ni da podignu slušalicu, a ako i podignu, odmah spuste ne javivši se. Samo ukinu zvonjenje telefona.
holowey

#244 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

selko wrote:info iz fbih ministarstva rada i socijalne politike: zbog velikog broja osoba sa invaliditetom do 80%, izdavanje rjesenja o prestanku vazenja invalidnine u skladu sa novim zakonom ide sporo, ali nazalost, svi ce dobiti rjesenja o prestanku vazenja invalidnine...
u svemu tome, i jedna relativno fina vijest je da oni koji su dobili rjesenje o invalidnini recimo prije godinu dana, a isplate im nikako nisu pocele, iako sada dobiju rjesenje o prestanku, mogu racunati da ce nekada dobiti zaostale invalidnine, ali s obzirom na tanak federalni budzet, na to ce prilicno dugo cekati...
jasno mi je to ali ovdije se radi o 100%-tnom onesposobljenju....[/quote]

kazu da nemaju sredstava za pocinjanje isplata "novim" korisnicima... sada isplacuju samo ono sto moraju, tj sto su vec poceli... vlada je digla kredit da zatvori budzetsku rupu, ali je to privremena varijanta, sve dok ne uspiju doci u situaciju da prilivi budu veci od rashoda, nece poceti isplate "novim" korisnicima... believe it or not, "novim" korisnicima nazivaju i one koji su jos 2007. dobili rjesenje a jos uvijek im nije pocela isplata invalidnina :( a opet, nije sve ni do njih, ministarstvo finansija svaki njihov prijedlog o prosirenju budzeta za ove namjene odbija, jer ima "vaznijih" budzetskih izdataka i korisnika :x
BajrinNajmladji

#245 Re: Istina o invalidima

@holoway,
Kažu li da hara finansijska kriza i glo(a)balna recesija?

Ma, daj, pa neka ukinu samo svoje regrese (btw, nisam regresa vidio od 1990. godine, a moj rahmetli babo i kao penzioner primao isti-kod tite, naravno), eto nama naknada u punim iznosima.
holowey

#246 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

BajrinNajmladji wrote:@holoway,
Kažu li da hara finansijska kriza i glo(a)balna recesija?
:lol: kada imas postojeci haos, nikakva ti kriza ne treba...
selko

#247 Re: Istina o invalidima

Post by selko »

ma ja,do isplate ili ce se desiti zastara ili ce osoba umrijeti,samo nisam znao da ima osoba i iz 2007.g sa rjesenjima a koji cekaju naplatu :sad:
a zna li iko sta je sa povlasticama za uvoz kod ovakvih slucajeva sa rijesenjima ....
kone

#248 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

selko wrote:ma ja,do isplate ili ce se desiti zastara ili ce osoba umrijeti,samo nisam znao da ima osoba i iz 2007.g sa rjesenjima a koji cekaju naplatu :sad:
a zna li iko sta je sa povlasticama za uvoz kod ovakvih slucajeva sa rijesenjima ....
Ima i takvih.Neki moj rod ceka od 05.2007 na prvi fening od ove vlade(ne znam je li smijesno ili zalosno),ali eto jos nisu docekali(100% invalid).ZNaci duguju im sa danasnjim danom 24 mjeseca x 330KM.Pokusali su zvati ministarstvo pa da vide u cemu je problem,ali se niko danima ne javlja na telefon :oops: Znaci primaju platu,ali ne rade.Klasika ziva.Ovdje treba sve na ulicu izvesti i sve ih po banderama vjesati.Druge nema.......
BajrinNajmladji

#249 Re: Istina o invalidima

Evo bande u bijelom, otkrivaju ih pomalo,...:
nevenkagaragic wrote:Na zapadu nista novo, uglavnom SVE SE ZNA! A kada ce otkriti i ostala imena tuzlanskih "humanista"? Nazalost, ovo nije REDOVNA pojava samo u Tuzli.

Image

FUP: 11 kaznenih prijava zbog zlouporabe položaja

Tuzla, 30.05.2009 - FTV

Zbog postojanja osnova sumnje da su zlouporabili položaja ili ovlasti i krivotvorili isprave, Federalna uprava policije podnijela je Kantonalnom Tužiteljstvu Tuzla izvješće protiv 11 osoba iz ovoga grada. Sumnja se da je pet ljekara radi pribavljanja imovinske koristi sebi i drugim osobama sačinili, potpisali i ovjerili svojim pečatom više od 50 isprava i predavali ih osobama koje su ih dalje, uz zahtjev za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida, predavali ljekarskim komisijama. One su potom izdavale nalaze i mišljenja po osnovu kojih im je Služba za boračko-invalidsku zaštitu Općine Tuzla izdavala određena rješenja.

Kako FTV neslužbeno doznaje, jedan od ljekara je i Alija Sutović, koji je vještačio u slučaju Tomislava Petrovića, potom umirovljeni ljekar Kemal Sulejmanović i Emir Tupković.
http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=38

Ah, zaboravih reci: upravo Alija Sutovic "vestaci" sestostrukog ubicu Tomislava Petrovica!
BajrinNajmladji

#250 Re: Istina o invalidima

AVAZ wrote:Ko su 14 lažnih dobitnika "Trolista"

Na spisku Filipović, Vidić, Galić, Damjanović, Perić, Ereš, Luburić, Grizelj, Mikulić, Rozić, Kozina, Širić, Soldo i Radišić...

30.05.2009. 14:15

Učestale provjere korisnika boračko-invalidske zaštite na terenu pokazale su kako se u FBiH nije "trgovalo" samo lažnim invaliditetom, već i krivotvorenim ratnim zaslugama. "Dnevni avaz" došao je do imena 14 lažnih dobitnika najvećeg ratnog priznanja HVO-a prve kategorije "Red hrvatskog trolista", a koji su otkriveni tokom posljednjih provjera.

Kako saznajemo, oni su putem lažnih uvjerenja željeli ostvariti naknadu prema Zakonu o pravima dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH ili beneficiranu penziju koja iznosi oko 1.200 KM.

To su: Tadija (Jozo) Filipović iz Žepča, Ivica (Stipe) Vidić iz Usore, Ivan (Mijo) Galić iz Posušja, Mika (Pavo) Damjanović, Branko (Mijo) Perić iz Livna, Milenko (Nikola) Ereš iz Ljubuškog, Miro (Josip) Luburić iz Ljubuškog, Tihomir (Anto) Grizelj iz Gruda, Slavko (Anto) Mikulić iz Gruda, Ivo (Marko) Rozić iz Mostara, Drago (Jakov) Kozina iz Mostara, Anto (Mirko) Širić iz Posušja, Ivica (Dobroslav) Soldo iz Čitluka i Dragan (Viktor) Radišić iz Čitluka.

Prema našim pouzdanim izvorima, i u ovom, kao i u prethodnim slučajevima koje je naš list ranije razotkrio, potpisnici tri lažna uvjerenja su Martin Frančešević, pomoćnik ministra za pitanja boraca FBiH, i Fadil Imamović, šef Sektora za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze u tom ministarstvu.

Marinko Ljoljo, predsjednik Udruge dobitnika najviših ratnih odlikovanja HVO-a, izjavio je za naš list da lažni korisnici boračko-invalidske zaštite, kao i službenici koji su im omogućili da dobiju uvjerenja, moraju biti krivično kažnjeni.

- To je posao za tužilaštvo. Za nas prave dobitnike najviših ratnih odlikovanja ovo je uvreda, jer smo mi krvarili da bi bili nagrađeni - rekao je Ljoljo.

Razotkriven kriminal u Tuzli

Federalna uprava policije saopćila je jučer da je Kantonalnom tužilaštvu Tuzla podnijela krivičnu prijavu protiv 11 osoba zbog nezakonitog izdavanja ljekarskih nalaza, koji su korišteni za ostvarivanje određenih boračkih prava. Nazvanično saznajemo da se na tom spisku nalaze K. Sulejmanović (70), E. Tupković (46), A. Sutović (53), ljekari Doma zdravlja u Tuzli. Prijave su podnesene i protiv Tuzlaka V. J. (46) i M. T. (53). Svi se terete za zloupotrebu položaja i krivotvorenje isprava.

Policija je podnijela prijave i protiv N. B. (38), R. H. (40), N. B. (47), V. H. (36), M. P. (53) i N. B. (40) iz Tuzli, zbog sumnje da su izvršili krivotvorenje isprava i prevaru. Sumnja se da su Sulejmanović, Tupković i Sutović, te V. J. i M. T., kako bi pribavili imovinsku korist, sačinili, potpisali i ovjerili svojim pečatom više od 50 nalaza i mišljenja. Te dokumente dali su N. B., R. H., N. B., V. H., M. P. i N. B. koji su ih dalje uz zahtjev za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida, predavali ljekarskim komisijama. One su potom izdavale nalaze i mišljenja na osnovu kojih im je nadležna služba davala rješenja.

Autor: A. DEDAJIĆ
Di ste bili kad je grmilo, kad je sivalo,...!
Locked