Nova Jugoslavija?

Post Reply
blackepeace

#226 Re: Nova Jugoslavija?

Post by blackepeace »

Prpa.ba wrote:Ne vidim o kojoj "nasoj" prici o ukidanju RS-a govoris. Ja sam uvijek prvi ustajao protiv supljih prica domacih politicara, NVO-a i bilo koga ko je tulio kako cemo "nekako" ukinuti RS. Vise puta sam i navodio na drugim temama da se RS moze ukinuti samo domacom snagom i voljom, tj. ekonomskim, drustvenim i "policijskim" jacanjem Federacije, pracenim zestokim lobiranjem po svijetu, te cekanjem da Srbi naprave prvi pogresan korak poslije cega bi slijedila uspostava Federalne vlasti na teritoriji cijele BiH, te sirenje kapaciteta Federacije da prihvati i srpsko stanovnistvo. Ili, u nekom cudnijem scenariju, bosnjackom verzijom Oluje koja je manje izgledna i u domenu je naucne fantastike, a za koju isto vazi prijenavedeno jacanje Federacije. U svakom slucaju, moja prica se svodi na to da budno motrimo RS i njen odnos prema povratnicima, zaustavimo drzavne reforme i okrenemo se snazenju Federacije u svakom aspektu.
Zaboravljaš da u FBiH žive Hrvati a njihov odnos prema FBiH je manje više sličan odnosu Srba prema BiH.
Prpa.ba

#227 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Prpa.ba »

blackepeace wrote:Zaboravljaš da u FBiH žive Hrvati a njihov odnos prema FBiH je manje više sličan odnosu Srba prema BiH.

Hrvati se kriju pod tackama "drustveno" i "politicko jacanje Federacije".
blackepeace

#228 Re: Nova Jugoslavija?

Post by blackepeace »

Prpa.ba wrote:
blackepeace wrote:Zaboravljaš da u FBiH žive Hrvati a njihov odnos prema FBiH je manje više sličan odnosu Srba prema BiH.
Hrvati se kriju pod tackama "drustveno" i "politicko jacanje Federacije".
Vidićeš veselja kad dođeš do tačaka koje su Hrvatima interesantne.
Ovako nakaradno uređenu FBiH ne može ojačati ni USA a još se niko ne usuđuje da u to čačka.
palermo

#229 Re: Nova Jugoslavija?

Post by palermo »

blackepeace wrote:[
Vidićeš veselja kad dođeš do tačaka koje su Hrvatima interesantne.
Ovako nakaradno uređenu FBiH ne može ojačati ni USA a još se niko ne usuđuje da u to čačka.
Opet bratska briga Srba :D
saibaba

#230 Re: Nova Jugoslavija?

Post by saibaba »

[quote="100tnukmova"]U zlatnom periodu nase ex-Juge plate su bile priblizno slicne sto se tice svabije i nas...cak su neki ljudi koji su radili po firmama u SLO imali i vece plate od onih sto su bili u Austriji na privremenom radu! Ali znas kako odu ljudi iz nasih sela(vukojebina) tamo u grad, vide da ima svega i svacega za kupiti (kod nas nije bas tako bilo, nije ze dzaba islo u TS), malo bolje placeni, mogu sebi kupiti mecku (pa makar radili za nju 10 godina) i sa njom se k....ti po svom selu i pricati kako oni tamo ovo tamo ono...to je i danasnja politika ljudi koji dolaze u svoja rodna mjesta samo da bi se pokazali...jeste da je sada drugacija situacija i mogu to da puno bolje da pokazu. Vecina ljudi koji su otisli iz ex-Ju su iz ruralnih sredina i vecina je samo sa zavrsenom osnovnom skolom, slabo ko iz grada je otisao vani u to doba. Osim ako nije imao problema sa tadasnjom vladom.[/quote]

Koje je godine to bilo ?
Ateista

#231 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

Prpa.ba wrote:
Ateista wrote: Zasto mislis da kao nezavisna drzava imamo mogucnost da se izborimo protiv toga, mislis li da tvoj glas nesto znaci? Mislis li da su nasi polticari posteniji i da oni pokusavaju da se rijese tih kriminalaca? Onoliko koliko mozes uticati sad, isto toliko bi mogao i tad, jer niko ne govori o tome da BiH postane dio Srbije vec da zajedno udju u zajednicu. Ne kazem da sam ja za to, ali nacin na koji ti to iznosis zvuci kao nacionalizam, kao da pokusavas sprske kriminalce i nacionaliste da predstavis kao puno gore, a nase kao prihvatljive, kao da pokusavas da izjednacis cijelu njihovu drzavu i narod sa tim kriminalcima i nacionalistima.
Ne, nasi politicari su kriminalci i zlocinci ako ne i veci od srpskih. Ono sto pobunjeni Srbi nisu unistili u ratu, unistili su "nasi". Zato i pri svakom politickom razmisljanju polazim od toga da prvo treba pomesti u "nasim" redovima, a tek onda prionuti na neke druge, uvjetno receno- vanjske poslove. Tu nema spora. Poenta je da se mi "nasih" kriminalaca mozemo rijesiti, ali srpskih ne- jer su oni- srpski. Bez obzira na umrezenost svih njih, srpski kriminal je srpski, i dokle ima podrsku srbijanskog rukovodstva- mi se mozemo slomiti- ali njega se rijesiti ne mozemo.
Opet ne kontam zasto mislis da bi se lakse rijesili naseg kriminala nego srpskog?

Ako bi drzava u kojoj zivimo (bila to Yuga ili BiH) bila stvarno demokratska (Science fiction), onda bi to znacilo da mozemo da uticemo na neke stvari bez obzira na to koje je nacionalnosti vlast, kriminal i slicno, jer pogotovo kriminal ne bira nacionalnost. Ako gledamo realno, odnosno samo prividnu demokratiju, necemo se rijesiti tog kriminala ni kad su u pitanju nasi ni srbi.
nosara

#232 Re: Nova Jugoslavija?

Post by nosara »

Ateista wrote:
Prpa.ba wrote:
Ateista wrote: Zasto mislis da kao nezavisna drzava imamo mogucnost da se izborimo protiv toga, mislis li da tvoj glas nesto znaci? Mislis li da su nasi polticari posteniji i da oni pokusavaju da se rijese tih kriminalaca? Onoliko koliko mozes uticati sad, isto toliko bi mogao i tad, jer niko ne govori o tome da BiH postane dio Srbije vec da zajedno udju u zajednicu. Ne kazem da sam ja za to, ali nacin na koji ti to iznosis zvuci kao nacionalizam, kao da pokusavas sprske kriminalce i nacionaliste da predstavis kao puno gore, a nase kao prihvatljive, kao da pokusavas da izjednacis cijelu njihovu drzavu i narod sa tim kriminalcima i nacionalistima.
Ne, nasi politicari su kriminalci i zlocinci ako ne i veci od srpskih. Ono sto pobunjeni Srbi nisu unistili u ratu, unistili su "nasi". Zato i pri svakom politickom razmisljanju polazim od toga da prvo treba pomesti u "nasim" redovima, a tek onda prionuti na neke druge, uvjetno receno- vanjske poslove. Tu nema spora. Poenta je da se mi "nasih" kriminalaca mozemo rijesiti, ali srpskih ne- jer su oni- srpski. Bez obzira na umrezenost svih njih, srpski kriminal je srpski, i dokle ima podrsku srbijanskog rukovodstva- mi se mozemo slomiti- ali njega se rijesiti ne mozemo.
Opet ne kontam zasto mislis da bi se lakse rijesili naseg kriminala nego srpskog?

Ako bi drzava u kojoj zivimo (bila to Yuga ili BiH) bila stvarno demokratska (Science fiction), onda bi to znacilo da mozemo da uticemo na neke stvari bez obzira na to koje je nacionalnosti vlast, kriminal i slicno, jer pogotovo kriminal ne bira nacionalnost. Ako gledamo realno, odnosno samo prividnu demokratiju, necemo se rijesiti tog kriminala ni kad su u pitanju nasi ni srbi.
Ma njemu je prosto milo kad ga "njegovi" handre, kako ne kontas... :-) To je presjek naseg prosjeka... :D

A nekakva Juga je u nasoj buducnosti, to je bio jedini zaokruzeni drzavni projekat na ovim prostorima koji je nastao u antifasistickoj borbi... :D Balkanci napreduju jako sporo, ali ipak napreduju... :D dobacice se i do nove Jugoslavije, samo polako... :lol:
saibaba

#233 Re: Nova Jugoslavija?

Post by saibaba »

Lud i ponosan wrote:
Prpa.ba wrote:
Da, 400-500 polupismenih i zadrtih, zalutalih seljaka je protjeralo pola miliona ljudi, okupiralo 49% teritorije suverene i nezavisne drzave, osnivalo koncentracione logore, pocinilo genocid, sprjecavalo povratak. Svaki Srbin koji makar i u dusi podrzava, postuje i voli RS je cetnik (terorist, fasist, separatist, izdajnik, termine birati po zelji- svi su tacni), i tu je kraj price. Takve price o, toboze, neobrazovanim seljacima koji su manjina srpskog naroda su prolazile 90'ih. A onda odjednom, bum. 70% drzave okupirano, a oni koji su godinama vazili o cetnicima-seljacima-manjini, sami navukose kokarde.
Istina je da se sada ide u drugu krajnost, pa su svi Srbi=cetnici, takva konstatacija je fasizam. No, cinjenica jeste da bi gotovo natpolovicna vecina Srba opet ratovala i ubijala, i ne znam zasto neki svrsavaju na sam pomen mogucnosti nastanka nove tzv. Jugoslavije, sa istim onima koji bi ih bez razmisljanja pobili bez pitanja. Jednom, kada razlicite nacije same od sebe evoluiraju do te mjere da mogu podnositi drugu (podsjecanja radi, Bosnjaci tj. tadasnji Muslimani su bili dosli do najveceg stepena tog interkulturalizma, i onda u znak zahvalnosti dobiju sto su dobili), onda se moze razmisljati o nekoj labavoj konfederaciji tipa slobodno prometovanje i bez carina. Sve ostalo, posebno u sadasnjosti, znak je izgubljenosti u vremenu&prostoru, ili pak naznaka stvarno neunistivih ideala NOB-a, i slicno.
Svaki Srbin koji voli RS je cetnik? A na drugoj strani kazes Srbi= cetnici, takva konstatacija je fasizam??

E vecu glupost dugo nisam cuo. Ja ne vjerujem da postoji Srbin koji ne voli RS, osim mozda pojedenih kakav je i ovaj "eskpert" Dževad Galijašević.

Au.... Pa sa ovakvim nacinom razmisljalja i mentalnim sklopovima zaista i ne zelim razgovarati. Mislio sam da su ti pogledi malo "blazi" i realniji.

Pozdrav!
Srbin koji voli RS je isto kao i Hrvat koji voli NDH.
lopta

#234 Re: Nova Jugoslavija?

Post by lopta »

Ocigledno pojedinci u zivotu nisi bili u manjem entitetu. 99,99% Srba u genocidnom entitetu voli tzv. rs i mrzi Bosnu.
osa

#235 Re: Nova Jugoslavija?

Post by osa »

saibaba wrote:
Lud i ponosan wrote:
Prpa.ba wrote:
Da, 400-500 polupismenih i zadrtih, zalutalih seljaka je protjeralo pola miliona ljudi, okupiralo 49% teritorije suverene i nezavisne drzave, osnivalo koncentracione logore, pocinilo genocid, sprjecavalo povratak. Svaki Srbin koji makar i u dusi podrzava, postuje i voli RS je cetnik (terorist, fasist, separatist, izdajnik, termine birati po zelji- svi su tacni), i tu je kraj price. Takve price o, toboze, neobrazovanim seljacima koji su manjina srpskog naroda su prolazile 90'ih. A onda odjednom, bum. 70% drzave okupirano, a oni koji su godinama vazili o cetnicima-seljacima-manjini, sami navukose kokarde.
Istina je da se sada ide u drugu krajnost, pa su svi Srbi=cetnici, takva konstatacija je fasizam. No, cinjenica jeste da bi gotovo natpolovicna vecina Srba opet ratovala i ubijala, i ne znam zasto neki svrsavaju na sam pomen mogucnosti nastanka nove tzv. Jugoslavije, sa istim onima koji bi ih bez razmisljanja pobili bez pitanja. Jednom, kada razlicite nacije same od sebe evoluiraju do te mjere da mogu podnositi drugu (podsjecanja radi, Bosnjaci tj. tadasnji Muslimani su bili dosli do najveceg stepena tog interkulturalizma, i onda u znak zahvalnosti dobiju sto su dobili), onda se moze razmisljati o nekoj labavoj konfederaciji tipa slobodno prometovanje i bez carina. Sve ostalo, posebno u sadasnjosti, znak je izgubljenosti u vremenu&prostoru, ili pak naznaka stvarno neunistivih ideala NOB-a, i slicno.
Svaki Srbin koji voli RS je cetnik? A na drugoj strani kazes Srbi= cetnici, takva konstatacija je fasizam??

E vecu glupost dugo nisam cuo. Ja ne vjerujem da postoji Srbin koji ne voli RS, osim mozda pojedenih kakav je i ovaj "eskpert" Dževad Galijašević.

Au.... Pa sa ovakvim nacinom razmisljalja i mentalnim sklopovima zaista i ne zelim razgovarati. Mislio sam da su ti pogledi malo "blazi" i realniji.

Pozdrav!
Srbin koji voli RS je isto kao i Hrvat koji voli NDH.
ili bošnjak koji voli ?, ndh ?
osa

#236 Re: Nova Jugoslavija?

Post by osa »

i onda bi netko novu jugoslaviju.

UČENICI Medicinske škole iz Zadra verbalno su napali beogradske gimnazijalce na školskom putovanju u Pragu, javlja B92.

Incident se dogodio kad su se beogradski učenici vraćali iz diskoteke u svoj hotel. Zadrani su ih dočekali na hotelskom parkingu prilikom izlaska iz autobusa i počeli ih verbalno provocirati.
"Bila je napravljena prava noćna zasjeda za naše učenike koji ih apsolutno ničim nisu isprovocirali. To se srećom završilo dobro, ali su nastradali vodič i jedan od profesora kada su pokušali zaustaviti napadače", rekao je ravnatelj beogradske Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Beogradski gimnazijalci prebačeni u drugi hotel

Fizički sukob učenika spriječen je kad su se beogradski učenici na inzistiranje profesora vratili u autobus u kojemu su proveli noć. U šest sati ujutro, njihova agencija "Modena travel" prebacila ih je u drugi hotel. Ognjanović kaže kako je vodič odgurnut kad je pokušao ući u hotel i razgovarati s upravom.

Cijeli slučaj je prijavljen praškoj policiji, a unatoč inzistiranjima roditelja, beogradski gimnazijalci nastavljaju putovanje. Zbog sinoćnjeg incidenta, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je oštru prosvjednu notu hrvatskoj ambasadi u Beogradu.

"Samo verbalni sukob, bez materijalne štete ili ozlijeđenih"

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun za Index je potvrdio kako se dogodio sukob između hrvatskih i srpskih učenika. Iz Veleposlanstva u Pragu su dobili informaciju kako između hrvatskih i srpskih učenika došlo do verbalnog sukoba i naguravanja, ali da nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete. Protiv hrvatskih učenika neće biti podnijete nikakve prijave. Dragun kaže i kako su učenici obiju škola najnormalnije nastavili program svojih maturalnih putovanja.
kiky

#237 Re: Nova Jugoslavija?

Post by kiky »

nevjerujem da je juga, u bilo kojem obliku više moguča ....
Post Reply