Čudaci na sarajevskim ulicama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nuclear Winter

#226 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Nuclear Winter »

Brate moj on ti zdrma kod ote SVAKI dan po jedno pet kafa,čajeva i sokova,sve troje u isto vrijeme! A moram priznati da je i meni misterija kako mu nije vruće ispod TRI jakne
Lakat Jebić

#227 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Lakat Jebić »

sejo pitar smo ga mi vazda zvali... legenda carsije i okolnih mahala :D
amiria

#228 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by amiria »

Je li ko vidjao onog momka, najcesce je u trojki , visok, crn, malo puniji... sjedne on blizu vozaca i pjeva li pjeva... al kada pocne jednu pjesmu samo nju pjeva, i ritmu pjesme nogama udara od pod a glavom mase :-) ... nikog on ne dira, samo covjek voli da pjeva.... :)
pashica

#229 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by pashica »

Sejo je dobar dok se ne spomene Mirza Mešić :D
Obuca9

#230 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Obuca9 »

pashica wrote:Sejo je dobar dok se ne spomene Mirza Mešić :D
Ima nas i koji nismo čudaci, pa na spomen Fatinog muža pobudalimo :D
internazionale

#231 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by internazionale »

hz__semir wrote:
Eweleen wrote:
hz__semir wrote:A Sejo kralj, ne znam jel' ga ko spomenuo ranije :D

Redovni posjetilac Istoka na Koševu. I gotovo redovno prepričava detalje sa utakmice Sarajevo - Manchester 0:0 i kako su sudije Musemiji poništile čist gol. Ili dok ganja golubove po Čaršiji, a uvijek minimalno tri jakne ima na sebi i pozdravlja stare Čaršijanere "Selam alejk", a bježi čim mu neko spomene bijelog vuka.

Svaku tekmu je na Koševu i uvijek mi je bila misterija, kako zna koji dan i u koliko je utakmica, dok se pola šminkera vadi na to da kao nisu znali kad je tekma, pa zato nisu došli.
jel to sejo što hoda sa štapom?
Nije, nizak čovjek, uvijek ošišan naćelavo, prije je hodao u debeloj bordo jakni, sad u crnoj ja mislim. Ali uvijek ih ima najmanje tri na sebi.
sejo piva, pretpostavljam
pričali su mi, pred rat sejo na voz i pravac beograd (utakmica zvijezda-bayern)
na željezničkoj u bg ga znaju taxisti "đesi sejo, gdje ćeš.."
kaže sejo "na utakmicu"
ljudi ga prebace do stadiona,
sejo ispred sjevera pronalazi sebi slične, s njima cuga, uvedu ga na stadion,
poslije jose opet na voz i kući
sve navedeno bez pfeninga (iliti dinara)
Zox

#232 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Zox »

minjonja wrote:zna li iko sta je sa onim momkom sto je non stop kod vjecne vatre? bila zima, bilo ljeto, uvijek u istom nekakvom plavom skafanderu. svaki svaki svaki put tuda kad prodjen, on je tu negdje. uvijek je sam, uvijek u istom, a meni ga zao, vidi se da je mlad.
Nije bas mlad. Glumio je u otac na sluzbenom putu, samo je tu bio strasno debeo, pa ga malo ljudi prepozna sad kad je strasno mrsav.
Last edited by Zox on 06/07/2010 17:45, edited 1 time in total.
Zox

#233 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Zox »

ne znam spomenu li neko marka sto prodaje novine. polu italijan polu bosanac. pitajte ga kad je ko osvojio prvenstvo i kup jugoslavije, sve zna. ukrstenicu rijesi za 3 minute.
Zox

#234 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Zox »

dupli :)
Obuca9

#235 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Obuca9 »

Zox wrote:ne znam spomenu li neko marka sto prodaje novine. polu italijan polu bosanac. pitajte ga kad je ko osvojio prvenstvo i kup jugoslavije, sve zna. ukrstenicu rijesi za 3 minute.
Ouuu, dobro si, Markan legenda :thumbup:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#236 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Pera Trta »

Zox wrote:
minjonja wrote:zna li iko sta je sa onim momkom sto je non stop kod vjecne vatre? bila zima, bilo ljeto, uvijek u istom nekakvom plavom skafanderu. svaki svaki svaki put tuda kad prodjen, on je tu negdje. uvijek je sam, uvijek u istom, a meni ga zao, vidi se da je mlad.
Nije bas mlad. Glumio je u otac na sluzbenom putu, samo je tu bio strasno debeo, pa ga malo ljudi prepozna sad kad je strasno mrsav.
Ne znam na koga iz "Oca na službenom putu" misliš. Jedini debeli kojeg se ja sjećam iz filma jeste Malikov drug Joža, kojega je igrao Amer Kapetanović, tačnije ovaj lik:

http://www.amerka.ba/?page_id=80&lang=HR

Ne liči baš na nekog ko dan i noć lunja oko Vječne vatre, zar ne? :)
Zox

#237 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Zox »

ne ne, cuo sam da je glumio sebe, potpuno sporedno.
guidoski

#238 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by guidoski »

A je li vidio neko lika, cini mi se da je ''frisak'', sto sjedi u tramvaju i nasloni glavu na prozori i mlatara lijevo-desno. Oko njega niko ne sjedi, i kad neko na sljedecoj tramvajskoj udje i sjedne iza njega on se okrene i pocne da ''bulji'' i raja se naravno unezgode i odu.
terra_incognita

#239 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by terra_incognita »

guidoski wrote:A je li vidio neko lika, cini mi se da je ''frisak'', sto sjedi u tramvaju i nasloni glavu na prozori i mlatara lijevo-desno. Oko njega niko ne sjedi, i kad neko na sljedecoj tramvajskoj udje i sjedne iza njega on se okrene i pocne da ''bulji'' i raja se naravno unezgode i odu.
aaa vidjela sam ga par puta, jednom je sjedio na tramvajskoj i pjevao neki narodnjački evergreen :-D
bjelave

#240 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by bjelave »

Jeste, to je taj. Preziva se Kovacevic. Ganic ga je izbacio iz stana na Mejtasu da bi u njega smjestio jednog sustanara vile koje je uzurpirao. Smjestili su ga mislim u dom za napustene u Fojnici.Mislim da je nedugo nakon toga umro. Inace bio je dobrocudni blento koji je znao genezu svih sarajevskih porodica-ko je kome rod, ko gdje stanuje, brojeve telefona itd. Moj dedo je bio prijatelj sa njegovim ocem tako da ako bi nas ulovio na Mejtasu ne bi nas pustio dok nas ne bi dobro ispeglao raspitujuci se za razne likove.
Jaguar84 wrote:
pici wrote:eee a sjeĆal se ko BoBe iz Pokopa.....ordinito Mejtaš,MuziČka,Katedrala.......pa kad mu kaŽeš djes BoBo ša ima on se poČne lupat po glavi i vikat ja sam Slobodan nisam BoBo.......a znao je nasred ulice Ćunu izvadit i vršit nuždu........jednom na Mejtašu išo ti ja s nekom trebom kad BoBo ode u prolaz prema domu policije preko puta Breginog stana .....kad odtamo ženmska ide i u prolaz ....vriska cika izljeĆe ženmska bacila sve cekere a BoBo pustio gaĆe i......piškili piški.....

al Derviš-Hafiz je bio najjaČi.....dodje u Svjetlost(Glavna preko puta tržnice,Mikica Šefica :mrgreen: ) na beletristiku i samo kažeš knjigu i stranicu ...Ćoek sve pjeva ,priČa,Recituje :shock:
Boban slobodan,stari mu je bio poznati sarajevski doktor ja mislim,ganic mu oduzeo vilu u kojoj sada zivi....mislim da je umro a vazda bio na mejtašu
razbijacica

#241 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by razbijacica »

muz66 wrote:Volio bih uzeti svesku od onog lika sto kod Vatre sjedi i stalno nesto pise vise nego milju maraka, samo da procitam sta mu se mota po glavi. Iznad muzicke skole ima jedna Skvo, hrani golubove i na papiricima pise neke poruke koje zabija na siljke od demira na prozoru, valjda ostavlja nekome da procita :-) Prljavi ves isto ostavlja na prozoru, sva je umotana u neke krpe i ima pletenice, sijeda kosa...
Nedavno sam dosla u posjed iste i nisam nista pametno procitala (neke nepovazne rijeci ugl vezane za rat), ako te bas interesuje sta pise unutra udji u gradsku trznicu jer je tamo ispisao SVE zidove... mi ga zovemo general.. u zadnjih par mjeseci je poceo i da vice na ulici tipa PAZI TO DIJETE, NE OKRECI SE SAMO NASTAVI i sl. Takodjer je poceo da prilazi ljudima i da ih "cuva" od nekoga...

Sto se tice Elvisa bosanskog Prislija luta po sarajevskim kaficima i pokusava da ugovori gaze. Jednom sam slicnom razgovoru i prisustvovala...

Ta skvo ne znam da li je to ona sa beretkicom meni je bas simpaticna..
MAN-lion's coach

#242 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by MAN-lion's coach »

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:41, edited 1 time in total.
(ne)forumas

#243 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by (ne)forumas »

najveci cudaci na sarajevskim ulicama su stranci koji razjapljenih usta bulje u zgrade i kao nesto fotkaju
Kristijana

#244 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Kristijana »

Najveći čudaci u Sarajevu su ljudi koji su uklopljeni u sredinu, ne odvajaju se, slijepo slijede pravila ove učmale sredine i čim se neko izdvoji iz gomile mediokriteta, svjesno ili nesvjesno, makar to bila Metallica majica ili kese u rukama :shock: oni ga popljuju ( Wow, čudno čudo, ide Nada Đurevska nosi kese! Zaobiđimo je! Wow, čudo, lik prodaje priglavke! Lik prodaje olovke! Lik fasciniran Indijom i otfurao se tamo! Žena nosi roze boju! Hi hi! Osoba sa mentalnim poteškoćama živi svoj život, raščerečimo ga na javnom forumu, udobno zavaljeni u fotelju i skriveni iza anonimnog nicka! Osoba niskog rasta živi svoj život, opišimo tačnu lokaciju gdje on boravi! ).

Pljuvati na forumu, uz potanke opise ''čudakova'' izgleda, biografije, broja zuba, opisa šminke i odjeće i svakako, imena i prezimena, te nadimka, to je slika pravog čudaka. Sljedeći put kad poželite vidjeti čudaka trknite do najbližeg ogledala i upitajte se zašto vi, kao obrazovana i načitana osoba, zadovoljavate svoje niske porive tračajući, kao kakva dokona baba, druge, sasvim normalne ljude. Jer i osoba sa mentalnim poteškoćama jest normalna osoba, njen hendikep je privatna stvar, zaslužuje dostojanstvo i makar toliko da je se u ovim teškim vremenima kad vjerovatno jedva preživljava i ima PTSP ili bipolarni poremećaj ( pa hoda unezvjereno okolo ) ne trača na forumu. Jest mala sredina i zašto dodatno ponižavati te ljude da i oni koji ih takođe vide na ulicama (kao ja npr. ) a ne znaju im lične podatke, na ružan način saznaju sve o toj osobi, i valjda, priključe se ''normalnima'' u ismijavanju čudaka? Trebamo priče prenositi s koljena na koljeno, šta li, u nedostatku pravih zanimacija i tim potvrditi svoju sarajevštinu, jer eto, znamo 20 godina ulične istorije grada, i moramo se pobrinuti da ismijemo čitave familije ( neko pomenu oca i 2 ćerke )!

Upalite telku i gledajte Farmu i Velikog brata. Ti ljudi su pristali na javno eksponiranje sa sve imenom i prezimenom, što znači da ih možete lijepo tračati i po forumima i na privatnim kafenisanjima. A anonimni ljudi, koje ovdje opisujete, su nečiji sinovi, kćeri, majke, očevi, tetke i muževi. I svi oni - imaju osjećaje i dio su malograđanštine koja kola Sarajevom. Zacijelo im nije lako što neko naziva čudakom člana njihove familije. :cry:
Vrhunac vašeg licemjerstva je što se busate u grudi svojom humanošću, prosvijećenošću i obrazovanjem, kao, žao vam sirotinje, napredni ste i ne glasate za loše političare, a svaku priliku koristite da nekog ismijete i tako valjda narastete u sopstvenim očima.

Ako ste vi anonimni na forumu i oni kojima ispirete usta bi trebali biti anonimni. :(
U najudaljenijem selu manje tračaju nego građani Sarajlije, kojima niko i ništa nije potaman, osim, dakako, njih samih. Sve što sam pročitala na ovih 10 stranica me neugodno dirnulo, ne zbog neke moje humanosti, nego zbog činjenice da ne štedite nikog, ništa vam nije sveto, ne poštujete ničiju privatnost i potpuno nepotrebno sasvim normalne ljude prozivate čudacima, javno ih ponižavate, anonimno sakriveni, naravno. Žao mi što sa takvom ''normalnom rajom'' dijelim grad. :run:
astrid

#245 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by astrid »

bach wrote:Ko su po vama najpoznatije lujke Sarajeva?

Kaže Miljenko J. :
DRUGACIJI LJUDI Pise: Miljenko JERGOVIC

ACO JE ORDINIRAO U DVORISTU IZA
Prve gimnazije. Dvoriste se zvalo Metalac, a Aco je bio mali, zrikavi debil. Kotrljala se ta masna, bibava kugla, smjeskala se na sve strane i imala jednu zivotnu ceznju: da pipka djevojcice po kosi. One bi se obrecnule, a Aco je uzmicao poput psa lutalice koji obigrava okolo dok ulicom jedes burek. Najsretniji bi na svijetu bio da ti ga moze ukrasti, ali od zelje je uvijek jaci strah. Tako i Aco: mozda nikad nije dodirnuo zensku kosu.

A jedan drugi, tko bi mu ime znao, urlao je po tramvaju. Putnicima se krv ledila u zilama. Zapravo, ledila se samo onima koji su rijetko putovali tramvajem ili nisu bili iz naseg grada. Ostali su mirno gledali kroz prozor i ne bi se ni strecnuli kad mladic zaurla. Vec odavno naviknuti na njega znali su da se nakon urlika ne dogodi nista i da on, osim tog urlika, nema drugog smisla i posla u zivotu. Lijepo razvijen i jak, ali gluhonijem i zapusten, ostavljen od onih kojima je bila duznost voljeti ga, zivio je svoj tramvajski zivot i, po svoj prilici, nije mogao ni zamisliti zasto se neki prestrave kad on iz grla pusti glas. Nije ni znao sto je to glas i cemu sluzi, cime i kako se osjeca osim kao fino rastvaranje grla i plovidba zraka iz dubine pluca. Vjerovatno ga je zabavljao taj strah o kojemu nikad nije mogao drugacije misliti osim kao o bezrazloznom uzasu u ocima putnika.

A bio je jedan sto je u trolejbus ulazio s volanom od fice, sjedao na prvo putnicko sjediste, odmah iza vozaca, i sofirao sve do Dobrinje i natrag. Predano je obavljao svoj posao, niti je primjecivao podsmijehe, niti ga je ista moglo izbaciti iz takta. Taj je, zapravo, bio sasvim sâm. Mozda i nije vozio trolejbus. Mozda je vozio svoj kadilak od istocne na zapadnu obalu Amerike i mozda nitko od ljudi koji su se vozili trolejbusom nije ni postojao. Oni su bili privid, a on je bio stvaran.

A jedan je stalno trljao glavu. Bio je covjek srednjih godina i nesto mu unutra, u glavi, nije stimalo, ili je bio problem u kosi. Uglavnom, on je neprestano, naizmjence, u pravilnom ritmu, lijevom pa desnom, bijesno trljao glavu. Tako je hodao Titovom ulicom. Cinilo se da dobro zna kamo ide i da nista osim tog trljanja nije drukcije nego u ostalih ljudi. Kada bi usao u pun tramvaj i ne bi mogao sjesti, nego se drzao za rukohvat, cinio je to sa obje ruke, a glavu je trljao nadlakticama.

Bilo je jos ljudi koji su radili ono sto ne cini ostali svijet ali su imali zelje koje nisu nikada ostvarivali, a zbog kojih su smatrani ludacima. Zapravo, postoji citava imaginarna knjiga, cijeli jedan imenik, poput telefonskog imenika ili skolskog dnevnika, u kojem zive ljudi koji su bez smisla i svrhe bili drugaciji od ostalih ljudi. Oni su grad cinili gradom, kao sto ga gradom cine i poznati psi lutalice, oni cije navike i obicaje dobro poznajemo i koje, u skladu sa trenutnim raspolozenjem, napucamo nogom ili darivamo ostatkom kifle. U Veneciji svaka ulicna macka ima svoje ime. Venecijanci ta imena znaju, kao sto znaju i da su te macke nicije. Ali ako svaka crkva, svaka ulicica i svaki mostic preko kanala imaju svoja imena, tada ih u Veneciji trebaju imati i macke.

Sarajevo nikada nije bilo velegrad. Nikad to nece ni biti. Sarajevo je jednostavno grad i po tome je slicno Veneciji. Venecija, istina, tone i vise je spomenik slavnih vremena nego sto je mjesto zivota, ali i tamo macke, psi i ludaci imaju svoje mjesto. Kad ugine macka beskucnica, Venecija postaje manje Venecijom, kao sto je i Sarajevo manje Sarajevom za sve one blesave i nicije lude koji su se izgubili u bespucima povijesti, ali postoje u nekoj tajnoj i nenapisanoj knjizi. Poput davno srusenih mostova i kuca.

Objavljeno u broju 84 DANA, 14. SEPTEMBAR / RUJAN 1998.
Neki dan sam prolazio pored Druge gimanzije, stoji tamo onaj što je poslije rata trčao sa limunom u ustima.

Je li on PINJO?

Čika Skenda , legenda rahmet mu duši.

Ima njih još.

Bio je jednom u FAN magazinu jedan odličan članak o ovim tipovima
Pinjo je koliko znam umro.
astrid

#246 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by astrid »

@kristijana....to da je neko nekome čudan ne mora biti negativno..evo recimo Haug Lik fasciniran Indijom i otfurao se tamo!..je meni legenda..odsanjao svoj san.
minjonja

#247 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by minjonja »

astrid wrote:@kristijana....to da je neko nekome čudan ne mora biti negativno..evo recimo Haug Lik fasciniran Indijom i otfurao se tamo!..je meni legenda..odsanjao svoj san.
jel to onaj hare krishna lik?
astrid

#248 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by astrid »

minjonja wrote:
astrid wrote:@kristijana....to da je neko nekome čudan ne mora biti negativno..evo recimo Haug Lik fasciniran Indijom i otfurao se tamo!..je meni legenda..odsanjao svoj san.
Ovaj
Image
minjonja

#249 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by minjonja »

astrid wrote:
minjonja wrote:
Ovaj
Image
uh, dobra slika :thumbup:

blago njemu, hocu i ja tamo :D
astrid

#250 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by astrid »

Furao svoj fazon do kraja :-) i ja bi tamo :)
Ova slika je postavljena i na početku teme :D
Post Reply