Sarajlije imate li posao???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
black

#226 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by black »

uvijek ista pricha.. :roll:
studeni76

#227 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by studeni76 »

Lud i ponosan wrote:
To "plemena" mi se posebno dopada... :thumbup:

Ovdje je izgleda Sandžak najgrlatiji, pa kad prije nauciste i internet koristiti majku mu :D

A ovi drugi sa seoske kaldrme uvalise se na asfalt i da nemaju hljeba jesti ne bi se vratili svojoj maticnoj djetlatnosti, koja se naziva poljuprivreda.

I da, mislim da nisu toliki problem obrazovani ljudi (skidam kapu) koji su dosli iz provincije i koji sve rade samo da se emancipuju i da uz dobar posao promjene nacin zivota... Problem su ovi neobrazovani koji zaposjese sva radna mjesta u drzavnim institucijama i svim boljim firmama, upravo jer im je neki seljacic iz komsiluka dogurao do direktorske fotelje, naravno preko stranke 8)
Zasto potencirate da su "zauzeta" mjesta u drzavnim institucijama?Zasto bi ta mjesta bila predodredjena samo za ljude iz SA? Valjda su te institucije otvorene za sve gradjane ove drzave!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#228 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by KatarinaKosaca »

Otvorena su mjesta zvanično za sve građane, ali prevladavaju lobiji. Državni ispit nije teško položiti. Onda na stručnom uzmu nekoga iz zavičaja ;-)
Tako tamo rade Bošnjaci iz Sandžaka ili Tešnja, Hrvati iz Hercegovine i Srbi iz Laktaša. Uglavnom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#229 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Chmoljo »

jebem ti Sarajevo!!!

živio Željo. :D :D :D
measles

#230 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by measles »

Kao prvo istakla bih da nemam nista protiv doseljavanja u Sa,al svakako imam protiv nametanja provincijskih obicaja i nekulture zivljenja.Cinjenica je da Sarajevo vise lici na selo nego na grad.Vecina doseljenica ne zeli prihvatiti gradske obicaje,kulturu,manire.Svaki put kad bih nekome ukazala na neadekvatno ponasanje bila sam napadnuta i izvrijedana.Ne bih navodila masu primjera neciviliziranog ponasanja,jer postu ne bi bilo kraja.
A povodom zaposljavanja,mislim da je svima jasno kako i na koji nacin to funkcionise.S obzirom da u Sarajevu ima najmanje Sarajlija,onda je sasvim ocekivano ko sve cini strukturu radnog stanovnistva u glavnom gradu.
I navest cu primjer beskrajne zelje i opsesije za zivotom i radom u Sa.Naime,dvije kolegice po zavrsetu faxa su dobile mogucnost sigurnog zaposlenja u gradovima iz koji dolaze,roditelji su im kupili stanove,samo su se trebale vratiti.Mislim da svi pretpostavljate nastavak price.Naravno,nisu se vratile,jer zele da zive u Sa i zele da se udaju za Sarajlije. :-)
Lesli Eldridž

#231 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Neće one naći Sarajlije, a ako i nađu, ti ne misle gornjom već donjom glavom... :D
suspect_zero

#232 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by suspect_zero »

Lesli Eldridž wrote:Neće one naći Sarajlije, a ako i nađu, ti ne misle gornjom već donjom glavom... :D

Naći će one svoje Sarajlije............one ''a da nooo, a da breeee'' :-D :mrgreen:
Lesli Eldridž

#233 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

suspect_zero wrote:
Lesli Eldridž wrote:Neće one naći Sarajlije, a ako i nađu, ti ne misle gornjom već donjom glavom... :D

Naći će one svoje Sarajlije............one ''a da nooo, a da breeee'' :-D :mrgreen:
:lol: :lol: :thumbup:
semmy

#234 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by semmy »

measles wrote:Kao prvo istakla bih da nemam nista protiv doseljavanja u Sa,al svakako imam protiv nametanja provincijskih obicaja i nekulture zivljenja.Cinjenica je da Sarajevo vise lici na selo nego na grad.Vecina doseljenica ne zeli prihvatiti gradske obicaje,kulturu,manire.Svaki put kad bih nekome ukazala na neadekvatno ponasanje bila sam napadnuta i izvrijedana.Ne bih navodila masu primjera neciviliziranog ponasanja,jer postu ne bi bilo kraja.
A povodom zaposljavanja,mislim da je svima jasno kako i na koji nacin to funkcionise.S obzirom da u Sarajevu ima najmanje Sarajlija,onda je sasvim ocekivano ko sve cini strukturu radnog stanovnistva u glavnom gradu.
I navest cu primjer beskrajne zelje i opsesije za zivotom i radom u Sa.Naime,dvije kolegice po zavrsetu faxa su dobile mogucnost sigurnog zaposlenja u gradovima iz koji dolaze,roditelji su im kupili stanove,samo su se trebale vratiti.Mislim da svi pretpostavljate nastavak price.Naravno,nisu se vratile,jer zele da zive u Sa i zele da se udaju za Sarajlije. :-)
pa pravih sarajlija je jako malo...skoro pa su izumrli....opet se jadne nece udati za sarajlije :mrgreen:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#235 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Pera Trta »

measles wrote:Kao prvo istakla bih da nemam nista protiv doseljavanja u Sa,al svakako imam protiv nametanja provincijskih obicaja i nekulture zivljenja.Cinjenica je da Sarajevo vise lici na selo nego na grad.Vecina doseljenica ne zeli prihvatiti gradske obicaje,kulturu,manire.Svaki put kad bih nekome ukazala na neadekvatno ponasanje bila sam napadnuta i izvrijedana.Ne bih navodila masu primjera neciviliziranog ponasanja,jer postu ne bi bilo kraja.
Nek' si se i ti olakšala. Evo i ja sad iz WC-a :D
Ridjobrki

#236 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ridjobrki »

Latina wrote:
Ridjobrki wrote:

Pa dobro, neko gleda prezimena, neko vjeru, neko naciju, neko boju kože, neko svoja posla....
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Edit : Procitala sam cijelu temu ( nazalost :D :D :D ).

Pa ka'e... :D
Ridjobrki wrote:
Lesli Eldridž wrote:Nije to pročitaj mojih par postova. Sarajlije nemaju para, a ovi sa strane obično imaju više para i zato je to tako...

Upravo tako. I šta se koji kurac bunite, ljudi vam donose pare u tu fukareštinu. :roll:
I Jope'... :D
Ridjobrki wrote:
Cijela ta priča oko sarajevskog asfalta je puna rupa baš kao i taj asfalt. Što se mene lično tiče, jeb'o ja taj asfalt ako je sarajevski...
:lol: :lol: :lol:

Na kraju mi samo jedno nije jasno : Je li vise gledas svoja posla ili ne volis ( :D ) Sarajevo ? :lol: :lol: :lol: ;-)

Ovako:

Ovo prvo navedeno, koje ti se svidjelo je moje mišljenje o ovakvom razmišljanju pojedinih limitiranih sarajlija koje nije ništa drugo negoli jedna vrsta fašizma/ksenofobije. Pazi, bona, u funkciji diskriminacije ljudi rastavljaju ljude po prezimenima isto kao što to rade na osnovu boje kože/rase/spola/vjere/nacije i to je jedan tipičan ksenofobični ispad.

Drugo navedeno je istrgnuto iz konteksta: ja sam sarkastično ukazao na nelogičnost i nedosljednost ovih ksenofoba koji najprije tvrde da "došlje" u Sarajevo dolaze da ga osiromaše a onda da su "došlje" napucane lovom i da zato imaju bolje predispozicije. Kontradiktornost u stavovima je česta kod isključivih osoba sa isključivim stavovima koji su doneseni iz predrasuda i bez ikakve stvarne osnove.

Treće je moj lični stav prema Sarajevu kao osobe koja ni jednog trenutka nema neku fascinaciju tim gradom i koji svoju budućnost nikad u njemu ne bi mogao vidjeti. Prihvatio bih posao u SA samo ako bih imao bonus na platu zbog življenja tamo. :D
Jednostavno, ja znam šta mi je potrebno za sreću i znam gdje me moja sreća čeka... I to je na karti lijevo od Vrbasa. :-D :-D :-D

Ja ne mrzim Sarajevo, naprotiv. Ne podnosim ono u šta je to Sarajevo pretvoreno ali ne mislim da su za to krivi ljudi sa strane i mislim da najmanje prava da se na to žale imaju oni kojima su puna usta Sarajeva i sarajevskog identiteta a sami ne predstavljaju ništa od toga...
Lesli Eldridž

#237 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Ridjobrki wrote:
... moj lični stav prema Sarajevu kao osobe koja ni jednog trenutka nema neku fascinaciju tim gradom i koji svoju budućnost nikad u njemu ne bi mogao vidjeti. Prihvatio bih posao u SA samo ako bih imao bonus na platu zbog življenja tamo. :D
Jednostavno, ja znam šta mi je potrebno za sreću i znam gdje me moja sreća čeka... I to je na karti lijevo od Vrbasa. :-D
Pa što se onda javljaš na ovoj temi, ako te ne interesuje Sarajevo? Razguli u skokovima... :D
Lesli Eldridž

#238 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

mina-sana wrote:hajd' i tebe je Lesli dosta..znamo da si sarajlija,ne moras ponavljati..pitanje je imas li posao :? :D ..jesil' zezn'o nekog "doslju" il' je "dosljo" zezn'o tebe :? :D
Imam pos'o, jesam zezn'o jednog došlju... :)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#239 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Pera Trta »

Lesli Eldridž wrote:
mina-sana wrote:hajd' i tebe je Lesli dosta..znamo da si sarajlija,ne moras ponavljati..pitanje je imas li posao :? :D ..jesil' zezn'o nekog "doslju" il' je "dosljo" zezn'o tebe :? :D
Imam pos'o, jesam zezn'o jednog došlju... :)
Ninđa nema posao, posao ima ninđu! :D
cHupjahalic@

#240 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by cHupjahalic@ »

¨

mislim da u ovom grmu lezi zeko. :D :D :D :D
Chmoljo

#241 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Chmoljo »

:-? :-? :-?

ma vala da i ja nešto suvislo kažem.

nekako mi je ovdje najbolji @temporin komentar.

mislim, znam ja milion primjera ljudi koji se ne žele vratiti iz Sarajeva. ko da se asvalt jede i od njega živi. a nije da se nema gdje vratiti. jednostavno mu se omililo tu živjeti i ne mEReš ga ni puškom otjerati. :D
dalje, činjenica je da je stanovništvo Sarajeva većinom porijeklom iz Istočne Bosne, što je i logično i taj proces nije počeo u i poslije rata već traje neprestano.

eh sad dolazimo do interesantne stvari: masa tih ljudi koji se busaju svojom (što Riđobrki reče) srećom što su ispali iz pizde u Sarajevu, ustvari su porijeklom iz istih tih vukojebina koje proklinju. zašto to? ko zna. možda je samo mazohizam u pitanju. :D

a kad smo kod mazohizma Sarajlije su bez premca: dopustili su primitivcima da unište grad :D koji je by the way bio prava metropola, ma kakva metropola, Beč jebem ti kralja. :D :D :D

mislim ono, ja nigdje nisam vidio da je nekultura pobijedila jaku kulturu. najbanalniji primjer za to imamo u Rimljanima i Grcima. vojno poraženi, ali civilizacijski su nastavili živjeti. čak su ih i Arapi prihvatili.

kažu: Sarajevo se proseljačilo. e čuj? a kad je to bilo grad? prije rata nije Brena dolazila? nije pjevo Šaban? nije pjevo Boro Drljača? jok.

moje skromno mišljenje je da nije problem što je u grad došlo toliko ljudi ta tlane :mrgreen: nego što su otišli oni koji su ga ono malkice činile malo kulturnijim mjestom nego što je danas.

i za kraj: koliko je to naših velikih sinova porijeklom iz Sarajeva osim Osima i Haseta? :mrgreen:

P.S. :lol: :lol: :lol: suvislo al' u *urcu. :lol: :lol:
cHupjahalic@

#242 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by cHupjahalic@ »

chmoljo, trk u podrum, sad gledaj kad sa jajima i paradajzOVIma opaLJE paljbu. :D :D
Chmoljo

#243 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Chmoljo »

cHupjahalic@ wrote:chmoljo, trk u podrum, sad gledaj kad sa jajima i paradajzOVIma opaLJE paljbu. :D :D
hebe mi se. i ja sam iz pizde ispo tudkana. :D al' ipak nisam udario glavom u asvalt... ;-)

možda zato seljaci lakše fakultete završavaju? mislim, zemlja je mekša :D
sistem

#244 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by sistem »

ja bih samo potpisao chmoljino potpisivanje temporinog posta :oops:
eeeee, koja je to metropola bila, to sarajevo...
ko jucer se sjecam kad nisam mogao izaci sa fakulteta, jer su ovnovi okupirali parking i travnjak ispred, a ja mlad & neuk, neobvikao na rogatu marvu :D pravi dingospo sarajevski :oops:
cHupjahalic@

#245 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by cHupjahalic@ »

Chmoljo wrote:
cHupjahalic@ wrote:chmoljo, trk u podrum, sad gledaj kad sa jajima i paradajzOVIma opaLJE paljbu. :D :D
hebe mi se. i ja sam iz pizde ispo tudkana. :D al' ipak nisam udario glavom u asvalt... ;-)

možda zato seljaci lakše fakultete završavaju? mislim, zemlja je mekša :D
sigurno da zavrsavaju lakse. :D
evo u inostranstvu nas strance docekaju na vratima, odmah vade DNA i ako prodjes test diplomu ti odmah turnu u ruke.
ja ih naredala pun regal, ne znam sta cu od sutra da budNem. :-) :D :D :D :D

e tako ti je i u :oops: rajvosi. :D :D
Chmoljo

#246 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Chmoljo »

cHupjahalic@ wrote: sigurno da zavrsavaju lakse. :D
evo u inostranstvu nas strance docekaju na vratima, odmah vade DNA i ako prodjes test diplomu ti odmah turnu u ruke.

rajvosA. papak jedan :D :D :D ne ofiraj se :mrgreen: :mrgreen:
cHupjahalic@

#247 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by cHupjahalic@ »

Chmoljo wrote:
cHupjahalic@ wrote: sigurno da zavrsavaju lakse. :D

rajvosA. papak jedan :D :D :D ne ofiraj se :mrgreen: :mrgreen:
sta`s mi smo obuzeti gramatikom, pa i kad je satro u pitanju. kontamo da je to jedini nacin da postanemo neko i nesto - :oops: gradjani. :D po tom se po rajvosI prepoznajemo. :D :D
Chmoljo

#248 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Chmoljo »

cHupjahalic@ wrote:
sta`s mi smo obuzeti gramatikom, pa i kad je satro u pitanju. kontamo da je to jedini nacin da postanemo neko i nesto - :oops: gradjani. :D po tom se po rajvosI prepoznajemo. :D :D
jes' jes', skonto sam ja to. pa vidiš kako pričaju naši SARAJEVSKI pisci pa onda i ti. eto, samo poslušaj Sidrana, pročitaj Isakovića i Dizdara... tako prave Sarajlije pričaju :D
valter.ba

#249 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by valter.ba »

Mentalne olupine nikako da skontaju sta je bila tema :sad: Nazalost ovo pitanje im je posluzilo da lijece provincijske frustracije pa cu im morati objasniti neke stvari.
1. Imam dobro placen, mislim stvarno dobro placen posao i nemam nikakve potrebe da gazim preko leseva do posla kako to pojedini rade. Uvjek bio gospodin, pa i kada brod tone :D
2. Sa ponosom sebe nazivam sarajlijom a vi koji nam zavidite crknite od muke :lol: Mami i babi ispitujte korijene a nas mahalce i haustorcad zaobidjite u sirokom luku. Ova prica sa korijenima je tako smjesna ... jak vam alibi :lol: :lol: :lol:
3. Biti sarajlija vam je stil zivota isto kao i biti tuzlak,mostarac i svi imaju svoju ljepotu. Samo papak uvijek ostaje papak a to trajno stanje ne odredjuje mjesto rodjenja i zato prestanite vise gebelsovskim metodama raditi zamjene teza.
4. Sarajlije su vrijedni i pametni ljudi ali po vlastitom iskustvu mogu reci da smo previse ponosni pa ponekada ne znamo presutiti kada je to potrebno dok onaj drugi zna sta ga ceka ako jasno iskaze svoje misljenje pa ili suti ili jos gore izigrava duboku supozitoriju a sefovi to vole :D Sarajlije nemaju provincijsku prodornost i zato nam je cesto celo krvavo ali mi to volimo tako :D A da volimo kafe ispijati,volimo pa sta? To je tradicija u Seheru a mi njegujemo tradiciju.
5. Ovoga sto ne voli asfalt cu zamoliti da u isto ubjedi i ostale clanove familije pa cu valjda onda imati nekoga na poslu ko ce razumjeti sarajevski duh i dobru zahebanciju bez tupog pogleda a da mogu brate i na satrovackom nesto podvaliti pred sefom :lol: Sta tu ima lose?
6. Ocigledno je da sarajlije u ovakvim uslovima koji su stvoreni u nasem gradu imaju vrlo male sanse za zaposlenje bez obzira na obrazovanje, marljivost i zelju jer jednostavno priliku ne mogu dobiti. Razlozi su vec apsolvirani u prethodnim postovima.
7. Za kraj mogu reci da se u Sarajevu nikada nismo djelili na srbe, hrvate i muslimane vec na papke i gradsku raju :thumbup: (ovi sto bi opet nazivali izjavu fasistickom predlazem procitati tacku 3).
8. Jos jednom bih zamolio sve ove koji su se pronasli u ovoj temi da nam napisu hrabro odakle su, koje su fakultete zavrsili, u cemu su experti i zasto su bolji od vecine sarajlija, pa nije valjda da vas je stid? Znam da je najlakse pucati iz zasjede ali dajte malo postovanja prema sebi samima! Tek tada cemo imati malo objektivniju sliku o vasim kritikama pa se mozda i zamislimo.
dariomiamigo

#250 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by dariomiamigo »

Chmoljo wrote::-? :-? :-?

ma vala da i ja nešto suvislo kažem.

nekako mi je ovdj.....
..moje skromno mišljenje je da nije problem što je u grad došlo toliko ljudi ta tlane :mrgreen: nego što su otišli oni koji su ga ono malkice činile malo kulturnijim mjestom nego što je danas.

i za kraj: koliko je to naših velikih sinova porijeklom iz Sarajeva osim Osima i Haseta? :mrgreen:

P.S. :lol: :lol: :lol: suvislo al' u *urcu. :lol: :lol:
Ša ti je ba,jes dobro? :D .Aj sad ozbiljno...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Sarajlijas

Sarajevo has had a number of famous citizens over the years. They include an Academy Award winner, two Nobel Prize winners, legendary musicians, novelists, and politicians. Sarajevo has also produced presidents for three countries.

Andrićevi su starija sarajevska porodica,a Ivo je rođen u Travniku zbog..." Budući veliki pisac rodio se u Travniku sticajem okolnosti, dok mu je mati boravila u gostima kod rodbine. Andrićevi roditelji bili su Sarajlije: očeva porodica decenijama je bila vezana za ovaj grad u kojem se tradicionalno bavila kujundžijskim zanatom. " - preneseno sa ivoandric.org.yu/html/biografija.html

Teta Vegeta koja je radila na čelu POdravkinog istraživačkog tima je od rođenja do faksa bila vezana za rajvosa.
Druga je stvar što nas obrazovni sistem ne uči ovim stvarima ,a mi sami nerijetko blejimo u TV,ili internet.
Locked