Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BHF_Manijak

#226 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Najljepsa sta ti velis?!nista od msn-a aa?! :D ma ja,draze je vama uhelacit temu nego...moze onda kafa,bez msn-a.... :D
BlooQ.

#227 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:Najljepsa sta ti velis?!nista od msn-a aa?! :D ma ja,draze je vama uhelacit temu nego...moze onda kafa,bez msn-a.... :D

jah, helacimo temu...ccc :twisted:
Najljepsa

#228 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

"bar osnovno, ;-) "

pa ja i hocu samo osnovno ,ali kako da do toga dodjem ..zato vas ovjde i ispitujem..Ili ako imas neki Kuran ili Bibliju sa podvucenim osnovnim djelovima:)
BHF_Manijak

#229 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Dobro,dobro,izvinite....ja osjetljivih insana ovih zena aman ja rabbi..... :D ne helacite,samo spamajte i dalje,pa kad cika Gog dodje onda smo nadrljali! :D
Najljepsa

#230 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

a tu ste vi na desetoj stranici ,a ja se cudim gdje ste :)
Najljepsa

#231 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

BHF_Manijak wrote:Najljepsa sta ti velis?!nista od msn-a aa?! :D ma ja,draze je vama uhelacit temu nego...moze onda kafa,bez msn-a.... :D
a gdje se pije kafa :)
BHF_Manijak

#232 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Pa uzmes Kur`an i sama iscitavas...ne mors odmah sve procitati,ima tu i dijelova koji se doticu iskljucivo zivota recimo Poslanika..evo za pocetak,procitaj suru Er-Rahman...a evo ja cu ti postavit link,sa dva lijepa ucaca i prevodom jos! ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=Y5jD8vyPKfM

http://www.youtube.com/watch?v=JAt0tX_5pWM

http://www.youtube.com/watch?v=QKafcoE3qHU

PS zadnji link,ima tri dijela,imas sa desne strane videa preostala dva! ;-)

PS 1,kafa ne znam gdje se pije,to moras vidjeti sa BlooQ :D
BlooQ.

#233 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

A biblija je fakat dostupna elektronski na svim jezicima uz objasnjenja :D kao i druge svete knjige i spisi...hindusa, budista, hare krisne, jevrejske itd otd
ljubav_aha

#234 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote: Islam prije imana: pokoravati se i prihvatati vjerska načela i provoditi ih u praksi, bez dubljeg promišljanja o sadržajima i smislu, a onda postepeno dohvaćati taj smisao ( Neki beduini govore: "Mi vjerujemo!" Reci: "Vi ne vjerujete, ali recite: 'Mi se pokoravamo!', jer u srca vaša prava vjera još nije ušla. A ako Allaha i Njegova Poslanika budete slušali, On vam nimalo neće umanjiti nagradu za vaša djela." Allah, uistinu, prašta i samilostan je. (49:14))
BHF_Manijak wrote: @Ljubav_aha citiram ajet Svevisnjeg: ''Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive.'' (El-Bekare, 155.)

...Allah zeli da sama sebe ispitas,da li stvarno vjerujes i koliko si spremna da se nosis sa iskusenjima ili samo formalno se vladas po vjeri...a na kraju krajeva Allah i nije nigdje obecao da bit lagodan ovaj svijet
zahvaljum vam,sve sam to ranije procitala :)

iskren sma prema sebi ,Bogu ,vjerujem onako kako osjecam,i morma priznati,ne dopada mi se sve kako se desava na ovom svijetu,jer sam i dalje sigurna da se mnogim osobama desavaju stvari koje nisu zasluzile,a sto se tice Bozije nagrade za dobra dijela,pa obicno se kaze u narodu : "kako posijes,tako ces i poznjeti',i cesto se kaze,takodjer narodna misao ; " Bog dadane svakome onoliko koliko moze podnjeti", no da li je zaista uvijek tako :!: :?:

Bog nije obecao lagan zivot na ovome svijet,uali sto je sa pravdom,da li je pravedno da stradaju oni koji nisu krivi :!: :?: ilij e to dio upozornja ,kazne,a zrtve nisu bitne :!: :?:
BlooQ.

#235 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

@ljubav_aha

Ako se sjetiš priče o Jobu (http://wwwyu.com/izrada/18jov001.htm) iz Starog Zavjeta, vidjet ćes da Bog nije ono što mi želimo da bude (i sada opet priča o pripisivajnu ljudskih osobina Bogu).

Job je bio bogat, sretan, imao djecu, Bog ga je iskušao i šta Job govori na kraju price:

21 I pomoli se: "Gol izađoh iz krila matere svoje. Gol se opet vraćam onamo. Gospod dade, Gospod uze. Neka je blagoslovljeno ime Gospodnje!"

Znači, ako si vjernik, moraš da se miriš sa Božijim odlukama makar ti se ne činile pravednim (pošto Bog zna najbolje i zna zašto se nešto dešsava što se dešava, ti vjerovatno ne vidiš svrhu trenutne situacije, moraš da se pomiriš da je tako kako jeste, dobri pate, zli caruju, itd itd).
Ateista

#236 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

ljubav_aha wrote:jednom sam vec napisala,po pravilu,musliman ne bi smio uopste otici na plazu :mrgreen: a koliko ih ide ,a upravo slijede ostale propise :!:
A zasto, sta je lose u tome otici na plazu?
Ateista

#237 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Ma nisi ti haman nista kako treba procitala!kako to mene da neodalji ta sveta knjiga i mnoge druge,mi svi hajvani ili?! :-?

@Alija....u africi pola onih plemena nikad nije culo za kojekakve religije,Boga itd pa umiro od gladi,u komunizmu zna se kakav je stav vjera imala pa eno Staljin pobi milione,Amerika satro sekulrna drzava a kuhaju sa svima zivim itd itd...
Komunizam i staljin nidje veze. Kad vec govoris o tome da ljudi trebaju citati vjerske knjige pa onda razgovarati o njima, onda ti prvo procitaj Marksa pa razgovaraj o komunizmu, onda ces vidjeti da staljin nema veze sa komunizmom, kao ni bilo koja druga drzava u svijetu, Titina je jos bila najbliza, ali opet svjetlosnim godinama daleko. :mrgreen:
BlooQ.

#238 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Ateista wrote:
ljubav_aha wrote:jednom sam vec napisala,po pravilu,musliman ne bi smio uopste otici na plazu :mrgreen: a koliko ih ide ,a upravo slijede ostale propise :!:
A zasto, sta je lose u tome otici na plazu?

nudističku :D?

na plaži polugoli ljudi, oznojeni, malecki kupaći, kose, noge, sise, ruke...now imagine nekoga ko nema self-control svojih poriva i svojih misli :D pozdrav domovini čitav dan
BlooQ.

#239 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:Ma nisi ti haman nista kako treba procitala!kako to mene da neodalji ta sveta knjiga i mnoge druge,mi svi hajvani ili?! :-?

@Alija....u africi pola onih plemena nikad nije culo za kojekakve religije,Boga itd pa umiro od gladi,u komunizmu zna se kakav je stav vjera imala pa eno Staljin pobi milione,Amerika satro sekulrna drzava a kuhaju sa svima zivim itd itd...
Komunizam i staljin nidje veze. Kad vec govoris o tome da ljudi trebaju citati vjerske knjige pa onda razgovarati o njima, onda ti prvo procitaj Marksa pa razgovaraj o komunizmu, onda ces vidjeti da staljin nema veze sa komunizmom, kao ni bilo koja druga drzava u svijetu, Titina je jos bila najbliza, ali opet svjetlosnim godinama daleko. :mrgreen:

ljudi prvo treba da nauče razliku između socijalizma i komunizma, pa onda čitaju Marksa :D i pogotovo sada treba da ga čitaju u doba ove recesije i krize :D covjek bio fucking vizionar :D
arzuhal

#240 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

BlooQ. wrote:
Ateista wrote:

ljudi prvo treba da nauče razliku između socijalizma i komunizma, pa onda čitaju Marksa :D i pogotovo sada treba da ga čitaju u doba ove recesije i krize :D covjek bio fucking vizionar :D
Ljudi, ustvari, treba da nauče samo kako da klanjaju dva rekata. Ostalo ide glat :D
BlooQ.

#241 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

@arzuhal

Dobro je gospodine Dog :D
arzuhal

#242 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Ne mogu ba da odolim kad mi vazda nabacuješ na volej :D . Kriv sam, šta ću :roll: :D

p.s.
Pazi na se, da ne kloneš od silnijega kloniranja ;-)
Dozer

#243 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

@BHF_Manijak

Haveru moj, znam ja vrlo dobro koja je hidzretska godina, ne sekiraj se za to. A 2-3.000 godina je spomenuto u figurativnom smislu koji ti ocito nisi protumacio kako treba, ali nejse...
A ako vec hoces da se prica striktno, onda slobodno odgovori na isto pitanje, ali ovaj put sa distance od 1430 godina - zasto se ne pojavi vise ni jedan poslanik u ovom periodu? I koji je poslanik bio prije Muhammeda a.s.?
Jel' nas to Allah zaboravio? Ili, mozda, smatra da smo beznadezni pa Ga vise ne zanimamo? Ili je, pak, odlucio da je dovoljno "uradio" prije 1430 godina slanjem zadnjeg poslanika koji njegove rijeci pretoci na papir?
BlooQ.

#244 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

hajd uživam u ovome :D možda me i utjeraš u istinu nekada :D
arzuhal

#245 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

BlooQ. wrote:hajd uživam u ovome :D možda me i utjeraš u istinu nekada :D
Ova skwo mudro zbori, voah! Image :D
istocnjak

#246 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

Kad bi ljudi bar mali dio bili svjesni svoje nesvjesti ... pazili bi dobro sta pisu i govore ...

a na pravi put ne upucuju ljudi ...
ružmarin-a

#247 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ružmarin-a »

a o čemu vi to pričate?

@najlepša :Ima rješenja, kako da nema

izfinansirati izgradnju bazena koji bi bio predviđen za brčakanje pokrivenih žena i onih koje vole da se brčkaju a da nisu muškarci prisutni

stakla da budu k'o na onijem trajvanima kad ne vidiš ti šta se u njiha dešaje, a oni iz njiha vide tebe :lol: :lol:

a i preporuka je da se u ovim vrelim danima nosi tkanina poput lana, pamuka viskoze, i prekrije se tijelo, a i glava od sunca da se zaštiti, pa nije nepravda sto su muslimanke pokrivene, nepravda prema svom tijelu je kada se hoda otkriveno, i neposredno izlaže ogoljeno tijelo UV zracima
BlooQ.

#248 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

istocnjak wrote:
Kad bi ljudi bar mali dio bili svjesni svoje nesvjesti ... pazili bi dobro sta pisu i govore ...

gledaj...moje misljenje je da covjek odjednom ne postane vjernik...ne odabere ga Bog odjednom...vjeri te privuku vjernici te vjere (cemu preobracenja?) ili te pak odbiju (klasican primjer je IslamBosna korisnik)
istocnjak

#249 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

BlooQ. wrote:
istocnjak wrote:

gledaj...moje misljenje je da covjek odjednom ne postane vjernik...ne odabere ga Bog odjednom...vjeri te privuku vjernici te vjere (cemu preobracenja?) ili te pak odbiju (klasican primjer je IslamBosna korisnik)
Prvi korak ka transcendentalnoj spoznaji je izbacivanje rijeci "ja" ... a narocito iz svojih djela ... ako razumijes ...

Iz svoga licnog iskustva ti mogu reci da ono sto je mene privuklo je istinita objava od Allaha dž.š. a to je Kur'an, za sto sam nasao potvrdu i ubjedjenje tokom svoga zivotnog iskustva ...

Prijateljski i dobronamjerno ti savjetujem da pazis na pisanje narocito kada govoris o Allahu dž.š. jer izgleda da nisi uopće svjesna te Njegove velicine i moci.

Naime, kada bi ljudi bili samo djelic svjesni svoje nesvjesti odmah bi se oduzeli od srahopostovanja i divljenje takvoj ljepoti i milosti uzvisenog Allaha dž.š.

Citajuci vase nesvjesne ili namjerno svjesne komentare uhvati me strah ...
Last edited by istocnjak on 11/06/2009 12:28, edited 2 times in total.
BlooQ.

#250 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

@istocnjak

izbaciš ja da bi nadogradio prijašnje ja

nisam egomanijak, egocentrik niti pak mislim da se svijet okreće oko ega (ne mog, ovdje govorim o univerzalijama), inače to pokušavam da razumijem u svim religijama, njihovo insistiranje na totalnoj negaciji ega da bi se doseglo ono duhovno..

ako se odreknemo onoga ja (sebičnoga ja ali i svih drugih manifestacija našega ega) šta ostaje osim prazne ljušture koju Bog želi da ispuni sobom? Dobivamo vojsku istomišljenika bez svoga ja, bez mišljenja, a po meni, bez mišljenja nema postojanja
Post Reply