ŠTA JE DUŠA

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
nasa

#226 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by nasa »

Pa,to je slicno s religijskim objasnjenjem koje je neko dao ranije,s tim da se tebi nije svidjelo objasnjenje da zivotinje imaju neku nizu vrstu duse,ali to ustvari i nije nizi oblik duse jer njihova(zivotinjska)dusa nije podlozna grijehu te u skladu s tim ni Sudu.
To da neki ljudi nemaju dusu,ne znam,mozda imaju ali je potisnuta ili nesto...jer kad bi rekli da je nemaju nikako onda bi ti ljudi bili a priori osudjeni da budu zli bez nade da mogu poboljsati svoje stanje.
fatamorgana

#227 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by fatamorgana »

nasa wrote: To da neki ljudi nemaju dusu,ne znam,mozda imaju ali je potisnuta ili nesto...jer kad bi rekli da je nemaju nikako onda bi ti ljudi bili a priori osudjeni da budu zli bez nade da mogu poboljsati svoje stanje.
Neko reče da su ljudi čovjekolika bića ..... 8-)
nasa

#228 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: To da neki ljudi nemaju dusu,ne znam,mozda imaju ali je potisnuta ili nesto...jer kad bi rekli da je nemaju nikako onda bi ti ljudi bili a priori osudjeni da budu zli bez nade da mogu poboljsati svoje stanje.
Neko reče da su ljudi čovjekolika bića ..... 8-)
....covjekolike zivotinje :D neki ljudi .....npr.vecina
rexmax

#229 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by rexmax »

nasa wrote:Pa,to je slicno s religijskim objasnjenjem koje je neko dao ranije,s tim da se tebi nije svidjelo objasnjenje da zivotinje imaju neku nizu vrstu duse,ali to ustvari i nije nizi oblik duse jer njihova(zivotinjska)dusa nije podlozna grijehu te u skladu s tim ni Sudu.
Slicno mozda ali nije isto, jer je to potpuno drugaciji oblik zivota od ljudi kao razumnih bica.
To da neki ljudi nemaju dusu,ne znam,mozda imaju ali je potisnuta ili nesto...jer kad bi rekli da je nemaju nikako onda bi ti ljudi bili a priori osudjeni da budu zli bez nade da mogu poboljsati svoje stanje.
Da bas tako, oni su zli formirani i takvi zive i umiru bez mogucnosti da to promijene jer nisu uopste ustanju svatiti i razumjeti drugaciji oblik.Uglavnom pokusavaju imitirati (glume) ljude sa dusom ali u kriticnim momentima ipak postupaju po svojim odlikama.
fatamorgana

#230 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by fatamorgana »

rexmax wrote: Da bas tako, oni su zli formirani i takvi zive i umiru bez mogucnosti da to promijene jer nisu uopste ustanju svatiti i razumjeti drugaciji oblik.Uglavnom pokusavaju imitirati (glume) ljude sa dusom ali u kriticnim momentima ipak postupaju po svojim odlikama.
Nije im lako ....
nasa

#231 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by nasa »

rexmax wrote:
nasa wrote:Pa,to je slicno s religijskim objasnjenjem koje je neko dao ranije,s tim da se tebi nije svidjelo objasnjenje da zivotinje imaju neku nizu vrstu duse,ali to ustvari i nije nizi oblik duse jer njihova(zivotinjska)dusa nije podlozna grijehu te u skladu s tim ni Sudu.
Slicno mozda ali nije isto, jer je to potpuno drugaciji oblik zivota od ljudi kao razumnih bica.
Da bas tako, oni su zli formirani i takvi zive i umiru bez mogucnosti da to promijene jer nisu uopste ustanju svatiti i razumjeti drugaciji oblik.Uglavnom pokusavaju imitirati (glume) ljude sa dusom ali u kriticnim momentima ipak postupaju po svojim odlikama.
To je tvoje misljenje ili necije ili neka religija?
Moze biti i da je tako,da su nesposobni da budu dobri ali ipak neki ljudi pocine uzasne stvari i onda se promjene...
fatamorgana

#232 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by fatamorgana »

nasa wrote:.... ipak neki ljudi pocine uzasne stvari i onda se promjene...
ma ljudi su k'o vrijeme .... mijenjaju se
nasa

#233 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
Ja sam mislila na mjeseceve mijene, imaju utjecaj na ljude... :D
fatamorgana

#234 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
Ja sam mislila na mjeseceve mijene, imaju utjecaj na ljude... :D
Ma Mjesec je čudo prirode, :lol:
rexmax

#235 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by rexmax »

nasa wrote:
To je tvoje misljenje ili necije ili neka religija?
Sta je za tebe uopste necije misljenje, a sta je religija?
To su cinjenice koje svako moze da ih potvrdi ako zeli?
Moze biti i da je tako,da su nesposobni da budu dobri ali ipak neki ljudi pocine uzasne stvari i onda se promjene...
Mozda, ako ti tako vjerujes, samo im nemoj dozvoliti slicnu priliku moglo bi biti vrlo lose.

Serijski ubice ubijaju prema matematičkoj formuli
Zakoni potencije primjenjuju se za predviđanje sporadičnih događanja, poput potresa i promjena na berzovnim tržištima. Serijski ubice također djeluju sporadično, ubijajući osobe u kratkom vremenskom razdoblju, da bi zatim čekali i mjesecima do sljedećeg ubistva. Hemijske reakcije u mozgu serijskih ubojica drugačije su od onih kod normalnih ljudi, te je 'ubojite impulse' vjerovatno moguće predvidjeti pomoću zakona potencije.
joyjoy

#236 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by joyjoy »

Duša je Čovjek, ti ,ja, tj svako od nas. A imamo tijelo.
Duša je neuništiva,vječna,izvan vremena i prostora,duša je kapljica u okeanu....

:thumbup:
fatamorgana

#237 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by fatamorgana »

Duša, to je nešto religiJozno, :D
dusa_raskopuša

#238 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by dusa_raskopuša »

Svi ste vi ja. 8-)
Logovan

#239 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by Logovan »

dusa_raskopuša wrote:Svi ste vi ja. 8-)
Misliš polovično ti? :D Jesmo duše, ali nismo raskopuše. :mrgreen:
dusa_raskopuša

#240 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by dusa_raskopuša »

Misliš polovično ti? Jesmo duše, ali nismo raskopuše.
Ma ti si ja na kvadrat, nikako polovicno. :mrgreen:
Logovan

#241 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by Logovan »

dusa_raskopuša wrote:
Misliš polovično ti? Jesmo duše, ali nismo raskopuše.
Ma ti si ja na kvadrat, nikako polovicno. :mrgreen:
Polovično nego šta, nema druge.
dusa_raskopuša

#242 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by dusa_raskopuša »

De suti, nemo' da ti banem anamo. :mrgreen:
Logovan

#243 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by Logovan »

De 'ajde... :D
forel

#244 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by forel »

Dusa bi trebalo biti ono ne fizicko u nama, ono sto nam zapravo daje svijest o nama samima, osjecanja koja gajimo i sve ono neopipljivo i neobjasnjivo u nama. Valjda...
joyjoy

#245 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by joyjoy »

forel wrote:Dusa bi trebalo biti ono ne fizicko u nama, ono sto nam zapravo daje svijest o nama samima, osjecanja koja gajimo i sve ono neopipljivo i neobjasnjivo u nama. Valjda...
..netočno :roll: mister forel!

http://www.soulanswer.com/what_is_soul.html

:bih:
malsal

#246 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by malsal »

promašaj wrote:Šta je duša u čovjeku, umire li duša kada čovjek umre ili se putem gena prenosi na naš naraštaj. Gdje se nalazi duša u tijelu ili van istog, da li je to nešto što nam je Svevišnji dao dok smo na zemlji ili.....?
-----
Valjda prvo treba odgovorit na pitanje postoji li dusa.
Par hiljada godina price o dusama i jos nema koncenzusa da li postoji...
Onda mozemo razglabati sta je dusa.
alkalna_baterija

#247 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by alkalna_baterija »

U slučaju da naučnici uspješno kloniraju čovjeka, koji će da ima sve potpuno identične osobine kao i osoba od koje je klonirana, da li bi taj klon bio ista osoba (karakterno, duhovno itd.), ili bi to samo bila hrpa mesa i kostiju, ili bi naučnici u tom svom poduhvatu uspjeli "klonirati" i dušu? Ja mislim da bez obzira na identične otiske prstiju te dvije osobe kao i sve ostale fizičke osobine, postojao bi jedan nematerijalni dio njihove ličnosti koji bi bio drugačiji... po meni, to je duša...
malsal

#248 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by malsal »

alkalna_baterija wrote:U slučaju da naučnici uspješno kloniraju čovjeka, koji će da ima sve potpuno identične osobine kao i osoba od koje je klonirana, da li bi taj klon bio ista osoba (karakterno, duhovno itd.), ili bi to samo bila hrpa mesa i kostiju, ili bi naučnici u tom svom poduhvatu uspjeli "klonirati" i dušu? Ja mislim da bez obzira na identične otiske prstiju te dvije osobe kao i sve ostale fizičke osobine, postojao bi jedan nematerijalni dio njihove ličnosti koji bi bio drugačiji... po meni, to je duša...
-------
Kloniranjem se postize genetska identicnost.
Osobine nastaju utjecajem okolisa na osobu i to se ne moze klonirati ili duplicirati.
Ono sto bi se razlikovoalo od orginala i klona su iskustva,memorije, licnost. Nema potrebe koristiti nedefinisane, teoloski nabijene pojmove poput duse.
alkalna_baterija

#249 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by alkalna_baterija »

malsal wrote:
alkalna_baterija wrote:U slučaju da naučnici uspješno kloniraju čovjeka, koji će da ima sve potpuno identične osobine kao i osoba od koje je klonirana, da li bi taj klon bio ista osoba (karakterno, duhovno itd.), ili bi to samo bila hrpa mesa i kostiju, ili bi naučnici u tom svom poduhvatu uspjeli "klonirati" i dušu? Ja mislim da bez obzira na identične otiske prstiju te dvije osobe kao i sve ostale fizičke osobine, postojao bi jedan nematerijalni dio njihove ličnosti koji bi bio drugačiji... po meni, to je duša...
-------
Osobine nastaju utjecajem okolisa na osobu i to se ne moze klonirati ili duplicirati.
Ono sto bi se razlikovoalo od orginala i klona su iskustva,memorije, licnost. Nema potrebe koristiti nedefinisane, teoloski nabijene pojmove poput duse.
pretpostavimo i da dvije osobe (klon i klonirana osoba) odrastaju u identičnim uslovima... i dalje smatram da bi razvili različite osobnosti... jedan bi možda šutao štene na putu dok bi drugom srce pucalo kad to vidi...
Great Cornholio

#250 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by Great Cornholio »

alkalna_baterija wrote:
malsal wrote:
-------
pretpostavimo i da dvije osobe (klon i klonirana osoba) odrastaju u identičnim uslovima... i dalje smatram da bi razvili različite osobnosti... jedan bi možda šutao štene na putu dok bi drugom srce pucalo kad to vidi...
Nemoguće je da dvije osobe odrastaju u identičnim uslovima, jer i kad je sredina u kojoj odrastaju ista odnos osoba koje žive u toj sredini ne može biti identičan prema obje te osobe - teoretski moguće, ali u praksi nemoguće.

Naučno dokazano, dokazano na primjeru jednojajčanih ( identičnih) blizanaca, blizanaca koje možemo nazvati klonovima jer posjeduju identične gene, a koji su na rođenju bili razdvojeni, rasli, razvijali se i bili odgajani u različitim sredinama, u društvu različitih osoba, je to da su oni u fizičkom smislu ostali gotovo identični, ali su po pitanju psihičkih osobina postali totalno različite osobe, po pitanju karakternih osobina bili su "nebo i zemlja".

Eto, pa ne morate se plašiti da bi se kloniranjem mogao stvoriti novi Hitler, tijelo identično Hitlerovom da, ali Hitlerova duša se ne može stvoriti, morala bi ta duša preživjeti i doživjeti u Hitlerovovom tijelu sve ono što je Hitler doživio, raditi sve što je Hitler radio, i to u vremenu i pod okolnostima u kojima je Hitler živio i radio.
Post Reply