Toto wrote:
izvinućeš, ali to više govori o genijalnosti Rimljana, nego o neinventivnosti pravnika

i ne zavaravaj se, bilo je još mnogo posla iza njih, nekome se mogu te stvari činiti kao nijanse, ali kad pođe primjena onda je druga priča
a to za tehničke fakultete se slažem

iskreno, i ja bih volio više da sam zainteresovan za tu vrstu djelatnosti, ali avaj, nismo svi upisali pravo zato što nema prijemnog i zato što nismo znali gdje ćemo

brezbeli da cu ti prihvatit izvinjenje, jer ja zborim neko svoje razumjevanje rimskih i danasnjih pravnika......... ne moram nikako biti u pravu i objektivan.
Rimljni su bili genijalni i u arhitekturi, gastronomiji....Njihovi putevi, akvadukti, koloseumi su bili moja inspiracija za izbor faksa kojeg cu upisati, mada sam se iz nekih razloga morao vratiti kuci i prebaciti na drugi faks.
kad ja uporedim danasnje graditelje i pravnike pa ih usporedim sa rimskim sticem dojam da je danasnja arhitektura puno dalje otisla od danasnjeg pravde, iako bastine jednaku genijalnos rimskih pravnika i graditelja...
Cini mi se da se pravnici iskljucivo bave ljudskim nesavrsenstvom, mahanama i posljedicama, dok se graditelji vise bave savrsenstvima i progresom.
Kad danas kokosar ukrade pijevca, danasnji kadija mu odrepi u gram istu kaznu kao i onaj rimski..to rade evo vec 2000 godina i nista se dobroga covjecanstvu nije desilo iz toga njihovog hiljadugodisnjeg rada .....lopova nije nestalo, nego ih je jos vise, lopovluk i dalje buja eskponencijalnom progresijom, paragrafi ostali u zarez isti rimskim itd .... sa druge strane kad uporedis rimske i danasnje drumove vidis golemu razliku i boljitak koji su danasnji graditelji ugradili u njih...... iako ni iz bliza nisu genijalni koliko su bili graditelji Koloseuma i rimske carsija.
mene vise impresionira onaj sto je napravio Vijecnicu i Bijelu tabiju, zeljeznicu i Zeljin stadion; izmislio hurmasicu i frk burek nego neki kadija sto je odrepio presudu nekom carsijskom dangalaku

ima li i jedan fudbalski klub koji nosi ime "Pravnik" i gdje su pravnici napravili stadion da na njemu loptaju...cak i "robijasi" imaju svoje navijace i fudbalske stadione.... a pravnika nigdje

[/quote]

jest kad bi se tramvajima gađali...

nije samo pravna struka kriva što ima puno lopova...

sociologija recimo onda u tom slučaju mogla više učiniti nego pravo

pravo se ne bavi uzrocima, samo posljedica. ne bavi se motivima koji pokreću ljude, pravo samo te motive uobliči da se mogu pretočiti u konkretno djelovanje u društvu
pogledaj koloseum i pogledaj satadion "Ptičije gnijezdo" (ispravi me ako griješim u nazivu), a onda to uporedi sa robom i slobodnim čovjekom danas. kažeš da si studirao, sjetićeš se onda da rob nije imao ni pravnu sposobnost, bio je objekt.
zaslugu za to ne treba pripisati pravu, to su odradili filozofi, humanisti, revolucionari, ali kad su sjeli i skontali da ljudi trenaju biti "jednakiji" nego što su dotad bili, napisali su... Ustav

koji im je omgućio da provedu takve ideje u djelo, jer je bez toga, sve prazna priča.
analogija sa kokošarem ti je jednaka sa djecom koje prave kule, ali od pijeska
možemo mi još ovako šupljirati. ako želiš repliciraj mi, ali nemoj poslije toga, da ne idemo u off topic