Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#226 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

ja pravnike i ne racunam :D
oni su prije 2000 godina izmislili rimsko pravo i od tada do danas nista novo nisu izmislili ..samo prepisuju od starih rimljana.... oni su jedan od rijetkih esnafa koji sami sebe tamane: cim oni jedan te isti spor rastezu po 15 godina, znaci da jamljaju jedan drugom posao. Sva radna mjesta iz domena prava su vec popunjena u narednih 20 godina. :D :D
Svako ko je u nasoj zemlji zavrsio neke tehnicke fakultete moze nostrificirati svoju diplomu u USA, jedino pravnici i ekonomisti iz BiH to ne mogu a takvih je kod nas najvise.
cyprus

#227 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by cyprus »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
Ivo Lola wrote:
ja studiram geografiju i ako ne volis matematiku onda zaobidji ovaj fakultet

na prvoj godini imas predmete matematicka geografija, kartografija 1 i 2, statistika

znaci prva godina 2 cisto matematicka predmeta te dvije kartografije koje imaju dosta matematike takođe
pa dobro, nisam sad anti talenat za matematiku
ako moze informacija: koji smjerovi postoje na geografiji te koji se predmeti polazu na prijemnom (ako ga ima) i jos jendo pitanje koja je tvoj perspektiva kao studenta geografije
hvala :)
Smjerovi na geografiji:

1. nastavnički smjer (dosta svestran smjer, ima na njemu svega od matematike do politike, što se tiče zaposlenja, ovisi kako se snađeš, po tuđim iskustvima, nije nemoguće)

2. regionalno i prostorno planiranje (najlakši za upisat, tj. ima najmanje zainteresiranih, po mom mišljenju najteži, ali nije nemoguć, zaposlenje - tri velika upitnika ???)

3. turizam i zaštita životne okoline (najteži za upisat, ali rekao bih najlakši za završit, zaposlenje, ne znam i kod njih je to dosta upitno)

Na prijemnom, ja ga nisam imao, ali sad se polaže geografija (ne znam hoće li uvest još nešto)

PS što se tiče matematike na ovom smjeru, bezze, nikakav bauk :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#228 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Chmoljo »

Toto wrote:ja pravnike i ne racunam :D
oni su prije 2000 godina izmislili rimsko pravo i od tada do danas nista novo nisu izmislili ..samo prepisuju od starih rimljana.... oni su jedan od rijetkih esnafa koji sami sebe tamane: cim oni jedan te isti spor rastezu po 15 godina, znaci da jamljaju jedan drugom posao. Sva radna mjesta iz domena prava su vec popunjena u narednih 20 godina. :D :D
Svako ko je u nasoj zemlji zavrsio neke tehnicke fakultete moze nostrificirati svoju diplomu u USA, jedino pravnici i ekonomisti iz BiH to ne mogu a takvih je kod nas najvise.
izvinućeš, ali to više govori o genijalnosti Rimljana, nego o neinventivnosti pravnika :) i ne zavaravaj se, bilo je još mnogo posla iza njih, nekome se mogu te stvari činiti kao nijanse, ali kad pođe primjena onda je druga priča :mrgreen:

a to za tehničke fakultete se slažem ;-) iskreno, i ja bih volio više da sam zainteresovan za tu vrstu djelatnosti, ali avaj, nismo svi upisali pravo zato što nema prijemnog i zato što nismo znali gdje ćemo :mrgreen:
***XxX***

#229 Re: Kuda poslije gimnazije ?

Post by ***XxX*** »

E cao svima , nadam se da mi moze neko pomoci . Ja takodjer idem u gimnaziju i ne znam gdje poslije . Zanimaju me vasa misljenja o elektrotehnickom fakultetu i arhitekturi u Sarajevu ?? Te kakve mi mogucnosti oni pruzaju ? ? ?
gonič zmajeva

#230 Re: Kuda poslije gimnazije ?

Post by gonič zmajeva »

holger wrote:studiraj medicinu. jedino to nudi sigurno zaposlenje i platu nekih 40 god.
koji podli savjet
holger

#231 Re: Kuda poslije gimnazije ?

Post by holger »

pa dobro boze moj. 18-godisnjaci svakako misle da ce osvojiti svijet pa nek studira nesto drugo.
minjonja

#232 Re: Kuda poslije gimnazije ?

Post by minjonja »

antropolog wrote:i ja sam bio u tako slicnoj situaciji i moj ti je savjet

filozofski :D :D :D :D
sta ce antropolog na filozofiji :D

ne odupiri se biologiji, bezveze ces gubiti par godina na filozofskom dok ne skontas da ne mozes pobjeci od svoje istinske ljubavi :D
Angelina84

#233 Re: Kuda poslije gimnazije ?

Post by Angelina84 »

***XxX*** wrote:E cao svima , nadam se da mi moze neko pomoci . Ja takodjer idem u gimnaziju i ne znam gdje poslije . Zanimaju me vasa misljenja o elektrotehnickom fakultetu i arhitekturi u Sarajevu ?? Te kakve mi mogucnosti oni pruzaju ? ? ?
šta god da završiš, svi će te ubijat u pojam zbog trogodišnjeg studija nakon kojeg nisi ništa. Moj prijedlog - pravo :-)
Chmoljo

#234 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Chmoljo »

teme spojene :)
Toto

#235 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

Misljenja sam da je mladim ljudima mnogo korisnije dati savjet kako da izaberu svoje buduce zanimanje: dat im neki alat, nauciti ih da love tu vrstu ribe; nego im trehnut na sto neku vec ulovljenu "ribu" i kao predlog i reci: "jami ovu". Kad sam ja pliv'o u ovoj vrsti bare nisam se snasao kad su mi poceli pljustati prijedlozi. Kad sam prvi put postavio ovo pitanje osobi koja je bila moj idol -u tom vaktu/vremenu-, dobio sam prijedlog i odmah se ufuro u taj prijedlog. Kad je naiso moj drugi idol- dobio sam drugi prijedlog. Tako su me ti prijedlozi trehali dok mi nije puko film. Nije mi se svidjelo to sto je sve islo u stilu jami ili ostavi. Nisam imao mogucnost nekog izbora koji je meni odgovarao. Ja tad -kao i svaki mlad covjek- nisam bas ni znao sta hocu a sta necu.
Umjesto prijedloga mi je predlozeno da pocnem traziti savjete, pa sam dobio par savjeta koji su mi se ucinili objektivnim i krenuh tim putem.
Najbolji savjet je bio da izgradim sistem licnih vrijednosti i kriterija za ocjenu tih vrijednosti, pa da kroz to "protjeram" sva potencijalna zanimanja kojima bih ja zelio -ili mi je predlozeno- da se bavim.
Savjet: da je bitno da radim posao koji volim - kod mene nije pio vode, jer nisam volio da radim, pa nisam ni znao sta volim da radim. Kasnije iskustvo me je naucilo da ce biti jako bitno da naucim da "zavolim" posao koji moram da radim.
Kriterijum emocije mi se nije bas ucinio prakticnim, jer ja nisam imao pozitivne emocije prema radu, a vecina je i svajetovala: da emocija nije zahvalna kao primarni kriterij, pa sam ono volim-ne volim odbacio.
Meni se ucinilo da mi je najbolji savjet bio: da kod izbora buduceg zanimanja krenem od onoga u cemu sam dobar- po defaultu; onako: spontano i sa sto manje bilo kojeg napora, truda; nesto sto mi "ide od ruke" samo po sebi; nesto gdje ce do izrazaja doci ono sto se zove telenat. Talenat je ekonomican, racionalan, zahvalan partner, daje optimum benefita. Pogotovo za sortu kakva sam ja. Savjetnik koji je ovo predlozio me je dobro poznavao, imao iskustvo i mudrosti. Znao je jako dobro moje slabosti, ali je znao da imam i dovoljnu dozu samokriticnosti da izaberem u cemu sam "plaho dobar".

Drugi kriterij je bio iz domena mojih slabosti. Predlozeno mi je da izaberem onu djelatnost koja sama po sebi moze generirati sto veci broj spoljnih poticaja, impulsa, izazova koji mogu anulirati moju urodjenu lijenost, konformizam, nonsalanciju, oportunizam, individualizam.
Za treci kriterij treba izaci iz licnog svijeta i zakoraciti "medju narod". To je vukojebina u kojoj individulano i licno ne "pije vode" i bolje je imati zanimanje koje je samo po sebi konkurentno na lokalnom trzistu rada i donosi dobit - nego: biti talentovan; imati dobre ocjene na faksu; imati dobre poslovne rezultate kod gazde i sefova itd. To je bolje nego imati sve desetke na diplomi i drezditi na birou.
Tad sam kontao da je - sa stanovista konkurentnosti- bolje biti lijecnik nego pravnik, umjetnik, filozof, izenjer jer uvjek mozete dobiti posao (ili sami otvoriti) u nekoj seoskoj ambulanti, dok nije zabiljezeno u ljudskoj praksi da je neki advokat otvorio seosku kancelariju, umjetnik seosku galeriju, izenjer institut u nekom selu sa 1000 domacinstava. Ovo je kriterij iz zivotne prakse koju mladi ljudi ne poznaju i trebali bi da ga ozbiljno razmotre i ukomponuju u svoj sistem vrijednosti i kriterije kod izbora.

Mladi ljudi bi u ovom istrazivanju trebali da se u prvom krugu eliminacije zaustave na prethodna tri kljucna kriterija, jer je to jednostavnije, efikasnije. Ovi kriteriji samo po sebi nisu eliminatorni i daju vecu mogucnost izbora.

U sljedecem krugu nastupaju kriteriji koji su eliminatorni. Sa njima nema dijaloga i pregovaranja. To je ono sto se naziva "stanje na terenu" ili "visa sila". Najuticjniji iz ove grupe su troskovi obrazovanja i dostupnost izabranog fakulteta.

Posto sam blizi penzijskom nego apsolvenstskom (studenstskom) stazu dajem si za pravo da odpametujem "moju pricu".

Postojuci one savjete koje sam dobio islo je vako:
Prva odluka koju sam donio je ujedno bila i najbolja. Ceprkajuci po sebi sam definitivno skontao da sam ja talentovaniji "prirodnjak" nego "drustvenjak". Ova odluka nije jednostavno donijeta: mlad covjek ima jako mnogo ispoljenih talenata; mnoge stvari ga inspirisu i provociraju, a tu je i razumljiva doza neobjekticnosti i nekriticnosti.

U sljedecem kolu su igrali: industrijski dizajn, arhitektura, neka umjetnost ili graficki dizajn, gradjevina, elektrotehnika, aeronautika.

Iako je industrijeki dijazn bio na prvom mjestu prvi je i otpao zbog "stanaja na terenu", jer se pokazalo da takav faks nije postojao u ex-YU. Najblizi takav faks je bio u Milanu,a on je za mene bio "zemlja izlazeceg sunca".

U istom krugu su otpali: masinstvo, gradjevina i aeronautika, jer su ta zanimanja uglavnom podrazumjevala, timski rad a ja nisam bas bio sklon coporu i kolektivizmu; umjetnost otpade zbog nekonkurentnosti.
Izbor je pao na arhitekturu najvis zbog toga sto mi je davala prakticne mogucnosti da sjednem za crtacu tablu i sam samcijat napravim kucu - od podruma do pijevca na dimnjaku; u podne ili ponoca; trijezan ili mahmuran. A nije nebitno bilo i to sto je taj poziv bio meni primamljiv svastaras tehnike, umjetnosti i one doze drustvenih uplitanja koje sam ja mogao otrpiti i prihvatiti.
Ovaj izbor je imao i mahanu sto sam morao preseliti u drugi grad i sto me je stari realno mogao i htio pogurati samo prvu godinu. Upisah izabrano, preselih, platih prve dvije rate gazdarici i kad sam poceo uciti raspored hodnika i odmjeravat brucoskinje upetlja se ono sto nazivamo "objektivni razlozi subjektivne prirode. Otac se tesko razboli: dugotrajno lijecenje, bolovanje, ja se u tim godinama ne snadjoh da u kratkom vremenu i o jednom trosku nastvim studirati, zaradjivati za kirije i zivota, i stalno putovati kuci da budem uz oca, majku i bracu. Kad je postalo jasno da ce otac duze da se lijeci rodjaci mi ponude da mi se sredi da se prebacim na drugi faks u mom gradu i ja u strahu od svih problema, neizvjesnosti, da ne propustim godinu i budem uz familiju pristanem.
Prebacim se na masinstvo koje je i bilo na spisku.
Toto

#236 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

Chmoljo wrote:
Toto wrote:ja pravnike i ne racunam :D
izvinućeš, ali to više govori o genijalnosti Rimljana, nego o neinventivnosti pravnika :) i ne zavaravaj se, bilo je još mnogo posla iza njih, nekome se mogu te stvari činiti kao nijanse, ali kad pođe primjena onda je druga priča :mrgreen:

a to za tehničke fakultete se slažem ;-) iskreno, i ja bih volio više da sam zainteresovan za tu vrstu djelatnosti, ali avaj, nismo svi upisali pravo zato što nema prijemnog i zato što nismo znali gdje ćemo :mrgreen:
brezbeli da cu ti prihvatit izvinjenje, jer ja zborim neko svoje razumjevanje rimskih i danasnjih pravnika......... ne moram nikako biti u pravu i objektivan.
Rimljni su bili genijalni i u arhitekturi, gastronomiji....Njihovi putevi, akvadukti, koloseumi su bili moja inspiracija za izbor faksa kojeg cu upisati, mada sam se iz nekih razloga morao vratiti kuci i prebaciti na drugi faks.

kad ja uporedim danasnje graditelje i pravnike pa ih usporedim sa rimskim sticem dojam da je danasnja arhitektura puno dalje otisla od danasnjeg pravde, iako bastine jednaku genijalnos rimskih pravnika i graditelja...
Cini mi se da se pravnici iskljucivo bave ljudskim nesavrsenstvom, mahanama i posljedicama, dok se graditelji vise bave savrsenstvima i progresom.
Kad danas kokosar ukrade pijevca, danasnji kadija mu odrepi u gram istu kaznu kao i onaj rimski..to rade evo vec 2000 godina i nista se dobroga covjecanstvu nije desilo iz toga njihovog hiljadugodisnjeg rada .....lopova nije nestalo, nego ih je jos vise, lopovluk i dalje buja eskponencijalnom progresijom, paragrafi ostali u zarez isti rimskim itd .... sa druge strane kad uporedis rimske i danasnje drumove vidis golemu razliku i boljitak koji su danasnji graditelji ugradili u njih...... iako ni iz bliza nisu genijalni koliko su bili graditelji Koloseuma i rimske carsija.
mene vise impresionira onaj sto je napravio Vijecnicu i Bijelu tabiju, zeljeznicu i Zeljin stadion; izmislio hurmasicu i frk burek nego neki kadija sto je odrepio presudu nekom carsijskom dangalaku :D
ima li i jedan fudbalski klub koji nosi ime "Pravnik" i gdje su pravnici napravili stadion da na njemu loptaju...cak i "robijasi" imaju svoje navijace i fudbalske stadione.... a pravnika nigdje :lol: :lol: :lol: :run:
EnglishmanInBosnia

#237 Re: Kuda poslije gimnazije ?

Post by EnglishmanInBosnia »

***XxX*** wrote:E cao svima , nadam se da mi moze neko pomoci . Ja takodjer idem u gimnaziju i ne znam gdje poslije . Zanimaju me vasa misljenja o elektrotehnickom fakultetu i arhitekturi u Sarajevu ?? Te kakve mi mogucnosti oni pruzaju ? ? ?
Elektrotehnika je najlaksi fakultet u drzavi.
Chmoljo

#238 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Chmoljo »

Toto wrote:

brezbeli da cu ti prihvatit izvinjenje, jer ja zborim neko svoje razumjevanje rimskih i danasnjih pravnika......... ne moram nikako biti u pravu i objektivan.
Rimljni su bili genijalni i u arhitekturi, gastronomiji....Njihovi putevi, akvadukti, koloseumi su bili moja inspiracija za izbor faksa kojeg cu upisati, mada sam se iz nekih razloga morao vratiti kuci i prebaciti na drugi faks.

kad ja uporedim danasnje graditelje i pravnike pa ih usporedim sa rimskim sticem dojam da je danasnja arhitektura puno dalje otisla od danasnjeg pravde, iako bastine jednaku genijalnos rimskih pravnika i graditelja...
Cini mi se da se pravnici iskljucivo bave ljudskim nesavrsenstvom, mahanama i posljedicama, dok se graditelji vise bave savrsenstvima i progresom.
Kad danas kokosar ukrade pijevca, danasnji kadija mu odrepi u gram istu kaznu kao i onaj rimski..to rade evo vec 2000 godina i nista se dobroga covjecanstvu nije desilo iz toga njihovog hiljadugodisnjeg rada .....lopova nije nestalo, nego ih je jos vise, lopovluk i dalje buja eskponencijalnom progresijom, paragrafi ostali u zarez isti rimskim itd .... sa druge strane kad uporedis rimske i danasnje drumove vidis golemu razliku i boljitak koji su danasnji graditelji ugradili u njih...... iako ni iz bliza nisu genijalni koliko su bili graditelji Koloseuma i rimske carsija.
mene vise impresionira onaj sto je napravio Vijecnicu i Bijelu tabiju, zeljeznicu i Zeljin stadion; izmislio hurmasicu i frk burek nego neki kadija sto je odrepio presudu nekom carsijskom dangalaku :D
ima li i jedan fudbalski klub koji nosi ime "Pravnik" i gdje su pravnici napravili stadion da na njemu loptaju...cak i "robijasi" imaju svoje navijace i fudbalske stadione.... a pravnika nigdje :lol: :lol: :lol: :run:[/quote]

:mrgreen: jest kad bi se tramvajima gađali... :mrgreen: nije samo pravna struka kriva što ima puno lopova... :) sociologija recimo onda u tom slučaju mogla više učiniti nego pravo :) pravo se ne bavi uzrocima, samo posljedica. ne bavi se motivima koji pokreću ljude, pravo samo te motive uobliči da se mogu pretočiti u konkretno djelovanje u društvu :)

pogledaj koloseum i pogledaj satadion "Ptičije gnijezdo" (ispravi me ako griješim u nazivu), a onda to uporedi sa robom i slobodnim čovjekom danas. kažeš da si studirao, sjetićeš se onda da rob nije imao ni pravnu sposobnost, bio je objekt.

zaslugu za to ne treba pripisati pravu, to su odradili filozofi, humanisti, revolucionari, ali kad su sjeli i skontali da ljudi trenaju biti "jednakiji" nego što su dotad bili, napisali su... Ustav ;-) koji im je omgućio da provedu takve ideje u djelo, jer je bez toga, sve prazna priča.

analogija sa kokošarem ti je jednaka sa djecom koje prave kule, ali od pijeska :)

možemo mi još ovako šupljirati. ako želiš repliciraj mi, ali nemoj poslije toga, da ne idemo u off topic :)
Toto

#239 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

Ja mislim da ne supljarimo i da nismo zastranili od teme. ja sam u nekom prethodnom postu izrekao svoj odgovor na pitanje uz uvoda. Ovo mi dodje kao neka prakticna potvrda i nacin da odrzim temu na povrsini. Uzdrat cu se od replike na tvoju izvanrednu repliku na moje supljiranje, samo zato sto bih volio da se neko od ovih sto pitaju ukljuci u polemiku
Toto

#240 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

ThunderbirD wrote:Zaista mislim da ste neozbiljni :D
Ako te je ova nasa neozbiljnost potakla da napises ovo sto si napisao onda nismo neozbiljni.
Tvoj osvrt na temu je upravo ono sto bi ja zelio da se mladim ljudima saopsti prije i u toku izbora budueceg zanimanja. Vjeruj mi da sam i bio neozbiljan sa namjerom da nekoga potaknem da o svom faultetu napise ovo sto si ti napisao. :thumbup:

I jos jedno iskustvo koje bih zelio da saopstiti maturantima. O pozivima - o kojima razmiljete- nemojte se samo konsultovati sa studentima, nego i sa onima koji su zavrsili fakultete i prakticiraju te pozive. Cak sta vise, savjetovao bih vam da nikako ne pitate studente za savjet ili da njihovim savjetima ne dajete prioritet. Zasto? Fakultet se ne upisuje radi onih 3-5 godina studiranje, vec radi onih 40 koji dodju poslije.
Studenti su nekompetentni za konacnu ocjenu jer su vama cesto subjektivni i oportuni i insistiraju na aspeketima koji nisu najmudriji, u smislu lako-tesko. To je veoma neadekvatan kriterij. Za takvo ponasanje imam i razumjevanje, jer ih to najvise tisti, i zbog toga sto je to jos jedan od aspekata koji treba sagledati, ali on ne smije nikako biti jedini i najuticajniji.
Toto

#241 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

Moja zivotna prica je gotovo u 5 grama istovjetna pricama moje generacije. Ono po cemu moze biti koju mrvu drukcija je zato sto sam blize penzijskom vec apsolventskom stazu pa je bilo vise prilika i neprilika da sve ova pitanja prelomim kroz nekoliko raznovrnih prizmi.

Imao sam srecu da mi se ispuni zelja, pa da zavrsim fakultet po mom izboru. Nije bas bilo ono sto sam najvise zalio alijeste bio sa spiska zelja i moj izbor. Osjecam profesionalnu i ljudsku obavezu da veoma savjesno odgovorim na pitanje ovog maturanta. Odgovor na ovo pitanje smatram delikatnim i mnogo vaznijim od bilo kojeg pitanja sa vecine drugih tema na kojima obilato "trabunjam", jer znam da bilo kakav nas odgovor na politicka i ina pitanja nece nista promjeniti, ali cestit i mudar odgovro i prijedlog na ovo pitanje moze promijeniti svijet jednog maturanta. To znam: jer se meni tako desilo, jer je to iskustvo iz moga maturantskog doba.
Nisam mogao odgovori sa: industrijski dizajn, arhitektura, aeronautika, a nisam mogao ni preskocit pitanje.
U nekom trenutku sam ocekivao da ce biti vise pitanja i polemike od onoga ko je postavio temu i od njegove generacije, ali sam onda shvatio da je ovaj forum malo posjecen od generacija maturatnata; da su oni vise po fejsbucima i ostalim "novotarijama". Ali i pored toga mislim da bi sto vise aktivnih clanova foruma trebali iznijeti svoja iskustva i razmiljanja ili bilo sta sto smatraju dostojnim ove teme. Neka to ostane kao forumski amanet svim maturantima koji navrnu i namjere postaviti ovakva pitanja.
Forumi postaju mediji na kome se arhiviraju "zajednicka pamcenja", "kolektivna pamet" skoro pa etnografske zbirke.
Ja sam pokusao dati neku tehnologiju, algoritam, koji je prikladan za odgovorit na pitanje: kako izabrat buduce zanimanje. Ti i cmoljo ste donijeli sljedeci kvalitet koji se ogleda u deskripciji zanimanja koji su vama bliski. Ako se ne ukljuci niko iz moga "esnafa" ja cu pokusati "opjevati" moju profesiju.

A valja nekad napisat i koji post da se tema "podigene" iz zaborava.
LDxxxxxx

#242 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by LDxxxxxx »

ima li ovdje koji pravnik da mi kaze ,ima li uopce ici smisla na kurs brzog citanja radi lakseg ucenja na pravu , i sta sa rimom koji muci milione buducnih pravnika .kako ga lakse i brze nauciti ?
Chmoljo

#243 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Chmoljo »

LDxxxxxx wrote:ima li ovdje koji pravnik da mi kaze ,ima li uopce ici smisla na kurs brzog citanja radi lakseg ucenja na pravu , i sta sa rimom koji muci milione buducnih pravnika .kako ga lakse i brze nauciti ?
sjesti i nabubati. :mrgreen:

možda za početak da probaš shvatiti da se u rimu uče četiri perioda, i da svaki institut treba "provući" kroz ta četiri perioda ;-)

ostalo, sjedi i nabubaj :mrgreen: što bolje naučiš rim biće ti kasnije lakše građansko i obligacije ;-)
Toto

#244 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

LDxxxxxx wrote:ima li ovdje koji pravnik da mi kaze ,ima li uopce ici smisla na kurs brzog citanja radi lakseg ucenja na pravu , i sta sa rimom koji muci milione buducnih pravnika .kako ga lakse i brze nauciti ?
Nisam pravnik, ali svaka vjestina -pa i brzog citanja- moze dobro doci za ucenje. To je tehnika koja se moze isplatiti svakom studentu. Stutenti su -po defaultu- u deficitu sa vremenom :D .
Ja nisam znao brzo citat a vazda bio kratak sa vremenom, pa sam koristio sljedecu taktiku:
za prvi rok citam samo parne strane :lol: :lol: ako se ne provucem ostane da za sljedeci rok citam samo neparne..... i mogu ti rec da se zavrsilo nekog faksa.
Chmoljo

#245 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Chmoljo »

Toto wrote: Nisam pravnik, ali svaka vjestina -pa i brzog citanja- moze dobro doci za ucenje. To je tehnika koja se moze isplatiti svakom studentu. Stutenti su -po defaultu- u deficitu sa vremenom :D .
Ja nisam znao brzo citat a vazda bio kratak sa vremenom, pa sam koristio sljedecu taktiku:
za prvi rok citam samo parne strane :lol: :lol: ako se ne provucem ostane da za sljedeci rok citam samo neparne..... i mogu ti rec da se zavrsilo nekog faksa.
žurim pa ću samo nabaciti par stvari:

gledao sam na TV o toj tehnici brzog čitanja i moram reći da je NE preporučujem. tako su rekli i ljudi koji je primjenjuju, jer ti čitaš ustvari stručnu literaturu, još ako je to nešto gdje će profesor zahtijevati i tačan izgovor instituta na latinskom nemoj se zezati sa tim brzim čitanjem. možeš nešto fuliti, a SVE ti treba :) a brzim čitanjem ti tražiš suštinu ustvari, ne čitaš detaljno :)

moj je savjet u suštini jednostavan: odvoji mnogo vremena za čitanje i učenje. ovo čitanje ako nisi u stanju pamtiti, pa čitaj knjihu kao lagano štivo :) iščitavaj, ostane nešto u glavi vjeruj mi. i ono najbitnije: pusti da se slegne. a slegnuće se kad počneš razmišljati o tim stvarima bez da držiš knjigu ispred sebe. ja sam se znao propitivati u sebi dok hodam ulicom :) to je znak da si fakat učio :)

eto.
Lexmark

#246 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Lexmark »

blackberry wrote:Moj savjet: Elektrotehnički fakultet (bilo koji smjer) :D nećete se pokajati :D ... ja nisam ;)
ja jesam!
Lexmark

#247 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Lexmark »

latinalover wrote:
aldm wrote:ETF rules!
Naravno, ko ima imalo interesovanja za to
izbacuju i oni puno kadrova..a eno sve ih vise nezaposlenih na birou....od decembra do marta jedino se smanjio broj nezaposlenih ekonomista..skoro sve ostale struke imaju malo veci borj nezaposlenih u uartu u odnosu na decembar..

sad koliko su tamo tacni podaci ne znam...

Potpuno tacno,zavrsio sam ETF prije skoro godinu dana a posla ni na vidiku! Da napomenem da nisam jedini, dosta nas jos ima...a nije da biramo...
JA BIH REKAO STELA VLADA!
Toto

#248 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

Koliko ce koja tehnologija ucenja biti efikasna je individualna stvar. Ovdje je rijec o tehnici brzog citanja a ne o tehnologiji ucenja. Citanje jeste jedan od procesa ucenja i vjestina brzog citanja moze biti koristan alat. Moj je razmisljanje : da je uvjek prednost poznavati neku tehniku nego je nepoznavati, jer imas za cime potegnuti kad ti se ukaze potreba za time. Dakle: treba nauciti i tehniku brzog citanja, ali treba biti svjetan da je to potrebno, ali ne i dovoljno da bi se studiralo.

maturanti trebaju da uoce da se vise nece zvati ucenici nego studenti. Ta promjena "titule" nije slucajna i treba razunjeti sta je razlika izmedju ucenja i studiranja pa ce se razumjeti i kako se postaviti prema studiranju.
Studiranje je u stvari izucavanje. Sto od prilike znaci da ne morate da naucite tablicu mnozenja napamet ako znata da je primjenite. Ili kod pravnika bi to bilo: da ne morate da zante neki zakon napamet ako ga znate primjeniti.

U redovnoj skoli vam se nikad nije desili da ste znali neku formulu izbiflat napamet a da niste bar dobili dvojku. Na fakultetu vam se moze desiti da naucite napamet deset starna formula a kad vam profa da zadatak da prijektujete most vi ne znate gdje utrpat te foemule i padnete na ispitu.

Slicno je i u pravnim poslovima. Postoji na hiljade zakona i milione clanova zakona. Ne postoji pravnik na dunjaluku koji zna napaemt cak ni tacne nazive svih zakona a kamo li sve clanove.
Ako je naucio kako da ih primjenjuje lako je otvorut knjigu i pronaci sta kaze paragraf i koliko treba zagrabit.

Ako se fakultet sastoji od izucavanja onda ce bit dosta i iscitavanja a u tom iscitavanju bit ce korisno znati i tehniku brzog citanja, s tim sto isto treba znati da se nesto uci i nauci tek poslije nekoliko citanja.
Toto

#249 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

Lexmark wrote:
latinalover wrote:
aldm wrote:ETF rules!
Naravno, ko ima imalo interesovanja za to
izbacuju i oni puno kadrova..a eno sve ih vise nezaposlenih na birou....od decembra do marta jedino se smanjio broj nezaposlenih ekonomista..skoro sve ostale struke imaju malo veci borj nezaposlenih u uartu u odnosu na decembar..

sad koliko su tamo tacni podaci ne znam...

Potpuno tacno,zavrsio sam ETF prije skoro godinu dana a posla ni na vidiku! Da napomenem da nisam jedini, dosta nas jos ima...a nije da biramo...
JA BIH REKAO STELA VLADA!
To sto vi nemate posla ne znaci da neko ne treba da upisa taj fakultet. Sta ce biti kad prodju upisni rokovi maturanti se ne upisu po vasem savjetu, a vi dobijete posao i ispane da ste ih prevarili za cijelu godinu.
Ako ste vec zavrsili fakultet smatram jako neodgovornim da kao akademski gradjani na ovakav nacin odgovarate maturantima.
Chmoljo

#250 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Chmoljo »

Toto wrote:Koliko ce koja tehnologija ucenja biti efikasna je individualna stvar. Ovdje je rijec o tehnici brzog citanja a ne o tehnologiji ucenja. Citanje jeste jedan od procesa ucenja i vjestina brzog citanja moze biti koristan alat. Moj je razmisljanje : da je uvjek prednost poznavati neku tehniku nego je nepoznavati, jer imas za cime potegnuti kad ti se ukaze potreba za time. Dakle: treba nauciti i tehniku brzog citanja, ali treba biti svjetan da je to potrebno, ali ne i dovoljno da bi se studiralo.

maturanti trebaju da uoce da se vise nece zvati ucenici nego studenti. Ta promjena "titule" nije slucajna i treba razunjeti sta je razlika izmedju ucenja i studiranja pa ce se razumjeti i kako se postaviti prema studiranju.
Studiranje je u stvari izucavanje. Sto od prilike znaci da ne morate da naucite tablicu mnozenja napamet ako znata da je primjenite. Ili kod pravnika bi to bilo: da ne morate da zante neki zakon napamet ako ga znate primjeniti.

U redovnoj skoli vam se nikad nije desili da ste znali neku formulu izbiflat napamet a da niste bar dobili dvojku. Na fakultetu vam se moze desiti da naucite napamet deset starna formula a kad vam profa da zadatak da prijektujete most vi ne znate gdje utrpat te foemule i padnete na ispitu.

Slicno je i u pravnim poslovima. Postoji na hiljade zakona i milione clanova zakona. Ne postoji pravnik na dunjaluku koji zna napaemt cak ni tacne nazive svih zakona a kamo li sve clanove.
Ako je naucio kako da ih primjenjuje lako je otvorut knjigu i pronaci sta kaze paragraf i koliko treba zagrabit.

Ako se fakultet sastoji od izucavanja onda ce bit dosta i iscitavanja a u tom iscitavanju bit ce korisno znati i tehniku brzog citanja, s tim sto isto treba znati da se nesto uci i nauci tek poslije nekoliko citanja.
slažem se, nije loše za upoznavanje materije ali nikako nije dobro za učenja. :) ali znajući konkretno o kakvom se predmetu radi sumnjam da će sve skontati bez detaljnog iščitavanja :) posebno kada je riječ o formalizmu u civilnom pravu :)

ne želim da mi kolega dođe u januaru plačući i kaže: rekao si da može i brzo čitanje :mrgreen:
Post Reply