Mnogo vremena sam potrošio čitajući ovu temu pa i da napišem neki manji odgovor.
Generalno ne volim da komentarišem konkurenciju osim sa zaposlenicima unutar firme ali sve ovo je zahtjevalo par riječi.
Kao prvo ITC je definitivno pod stečajem i ovo nije neka igra sa njihove strane. Sam vrh kompanije se dobro obezbjedio i kao što neko reče "ne treba se za njih brinuti". Neka je dragi Allah na pomoći onim ljudima koji su ostali bez posla a pogotovo onim koji su imali porodicu da ishrane sa tim mizernim platama. Ja lično im želim da se što prije snađu jer u ovakvoj ekonomskoj situaciji je najgore bez posla ostati. ITC iza sebe ostavlja milionske dugove prema dobavljačima koji će to pokušatii naplatiti na sve moguće načine. Neka je i njima dragi Allah na pomoći jer ovim dugom ITC i njih dovodi u probleme.
Pominjale su se garancije na opremu kupljenu kod ITC pa da se i na to osvrnem. Dobar dio opreme koji ste kupili kod njih možete reklamirati u ovlaštenim servisima. Pod ovo uglavnom spadaju laptopi, kućna kina, Monitori, LCD TV-ovi, veš mašine, frižideri etc. etc. Računarske konfiguracije koje ste kupili kod njih ne spadaju u ovo OSIM ako se ne radi o brandiranoj konfiguraciji tipa HP, Lenovo, Acer iako njih nisu puno prodavali. Ostvarivanje prava na reklamaciju konfiguracije ili one opreme koja ne spada u ovu "većinu" ćete morati tražiti sudskim putem. Naravno ovo se odnosi nakon što zatvore svoj servis koji trenutno još uvijek radi. Ukoliko trebate pomoć oko identifikacije ovlaštenog servisa za neku od informatičke opreme koju ste kupili u ITC-u slobodno mi se obratite privatnom porukom te ću Vam pomoći po tom pitanju.
Ko je sljedeći?
Činjenica je da niti jednoj domaćoj firmi koja se bavi prodajom hardware-a (elektronike generalno) ne cvjetaju ruže. Prodaja je svima opala a svi imaju svoju strategiju (ili nemaju) kako da se izbore sa "krizom" koja je nastupila. Mobilmedia još uvijek nije zatvorila ali neće još dugo ukoliko uzmemo u obzir da je i njima račun blokiran tj. aktivirana im je mjenica na poprilično veliku sumu novca. Tehnomarket je već odavno u krizi to se manje više zna, Eurosplet je priča za sebe etc. Iza svih njih stoje dobavljači što u zemlji što u inostranstvu kojima oni duguju. Imtec, iako se čini kao zdrava firma, nije u finoj situaciji. Ni on se ne može pohvaliti da je solventan kod domaćih distributera. Neko je spomenuo da ono što oni rade nije dumpanje cijena a sa tim se ne mogu složiti. Ono što Imtec radi je čisto dumpanje cijena informatičke opreme. Razumljivo je da kupci žele što jeftinije i da će kupovati kod onoga ko je najjeftiniji, dobro, barem će većina kupovati kod njega ali tu ima i druga strana priče. Već je spomenuto da Imtec radi neki Asus laptop sa 60KM zarade što je već dumpanje u odnosu na MSRP (Manufacturer Suggested Retail Price) koji je postavljen od strane lokalnih distributera i naravno oni to rade na svakom artiklu. Možemo reći da je 60KM i dobra zarada ali treba uzeti u obzir da se laptopi ne prodaju ko kifle u pekari - pogotovo ne u ovoj krizi. Firma koja sada dnevno proda više od 2 laptopa može se smatrati veoma uspješnom. Ima laptopa sa kojih Imtec zaradi čitavih 9,80KM još ih reklamiraju u katalogu te sa USB sticka od 2GB zarade 0,29KM etc. da ne idem dalje sa primjerima.
Navedena analiza Imteca me dovodi do sljedećeg pitanja: Kako da ta firma isplati plate radnicima, tople obroke, doprinose za zdravstveno, penziono i sve ostalo, zakupe prostora, sve režije/komunalije, troškove marketinga i ko zna koje još troškove imaju i uz sve to ostane solventna i ne propadne?!?!?! Ekonomski NEIZVODIVO!
Da. Oni su jedni od sljedećih. To znači da ćemo za mjesec, dva, pet imati ovakvu temu o njima ili nekome drugom od gore navedenih ili pak nećemo imati temu jer će to biti neka mala slabo poznata firmica. Ta mala firmica će zbog dumpera poput Imteca ostati bez posla te će njenih 5-6 radnika ostati bez posla pa ćemo imati još gladnih porodica.
Oni koji detaljnije prate ICT scenu u BiH mogu se sjetiti nedavnog "rata" cijenama između Imtec-a i Plus Computers-a. Naime, Plus je spustio sve cijene da bude jeftiniji od Imtec-a da bi kupce privukao cijenom ALI to mu nije baš uspjelo. Nakon te male avanture i nakon što je uvidio da ga to može odvesti samo u propast vratio se staroj cjenovnoj politici. Dumpanje cijena tj. privlačenje mušterija cijenom ne postiže rezultate. Znam, probao sam - nije uspjelo.
Od malog posta sam napravio roman
Još jedna stvar... Neka ove krize. Neka se malo pročisti tržište u svim sektorima. Opet kažem, žao mi je ljudi koji će ostati bez posla, ali nema drugog načina da se stvari dovedu u red. Ne može svako imati firmu i biti direktor, to nam je već dokazao gdin. Softić.
Ostanite mi zdravo i lijepo do nekog drugog puta.