Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bosna123

#226 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bosna123 »

Halalolsun :)

Iskreno, tim pitanjem brade nisam opterecena samo sam prenijela ono sto sam cula. I ja se pitam zasto malo ne urede te brade, ali opet ovo je demokratsko drustvo i dok god mene ne diraju necu ni ja njih.

Nervira me kada se pojave ovo pozivi na linc. Takodjer me nervira kada se tvrdi da ti ljudi imaju samo formu a nemaju sustinu, sto nije istina. Upoznala sam mnoge sestre pod nikabom od kojih sam mnogo toga naucila, a ni one ni njihovi muzevi mi nikada nisu prigovorili sto se pokrivam ovako ili onako... Cijenim to...
frla

#227 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frla »

bosna123 wrote:Halalolsun :)

Iskreno, tim pitanjem brade nisam opterecena samo sam prenijela ono sto sam cula. I ja se pitam zasto malo ne urede te brade, ali opet ovo je demokratsko drustvo i dok god mene ne diraju necu ni ja njih.

Nervira me kada se pojave ovo pozivi na linc. Takodjer me nervira kada se tvrdi da ti ljudi imaju samo formu a nemaju sustinu, sto nije istina. Upoznala sam mnoge sestre pod nikabom od kojih sam mnogo toga naucila, a ni one ni njihovi muzevi mi nikada nisu prigovorili sto se pokrivam ovako ili onako... Cijenim to...
Ni meni ne smeta ... ali kad ih vec poznajes ... upitaj ih sto, osim onih rijetkih, zapostavljaju prvu naredbu iz Kur'ana a to je: "IKRE", uci, citaj i proucavaj u ime Allaha dž.š. vec samo forsiraju formu (izgled) ... razmisli malo ...

Jeli tebi to uredu?
bosna123

#228 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bosna123 »

Ja ove koje znam obrazovani su, a ne znam ih bas puno istina. A i da nisu obrazovani opet bi mi bili dragi, pa ne moras biti doktor nauka da bi bio musliman.

Da je meni njihov nacin zivota u potpunosti u redu i ja bih zivjela tako. Ali ko sam ja da sudim, i koliko je zapravo moje znanje?
kebele

#229 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kebele »

Izbrijavati bradu je haram...
E, ovo je najveća provala koju danas čuh. :|
Ne zanima me ko je rekao i gdje je rekao, ali je glupost žešća. Bože, daj im pameti.
Photoman wrote:Islam uvijek zauzima prvo mjesto. Ne bi meni smetalo ni da sam iz Tunguzije sve dok sam musliman, po propisima naravno, jer u Dzennetu nema Bosne. :)
Misliš li to da ćeš dužinom brade zaraditi Džennet? Bila ona milimetar duga, ili po' metra... ili je nikako ne imao, to nema nikakve veze sa Džennetom. Bože, daj pameti.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#230 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by dr.gog »

Jel ja nisam u trendu ako me strašno nije briga što čovjek s kojim pričam ima il nema bradu?
Jel mu ja kupujem kapri hlače i ženi ogrtač?
Jel mi materi bilo hladnije od drva koja joj je unosio jedan takav kad mene nema?
Kvragu,imaju dva brata u komšiluku,isti dreskod,nikad prekovolje ne nazvah selam niti čuh štogod ružno o njima,osim onog"joj i oni brade pustili".
Svjetina dokona i pokondirena bi najradije sve molitve uštimavala po svom,kao i termine depilacije,stajling klanjanja,jačine ezana,broj und raspored džamija i njihovu svrhovitost...i opet bi srklet bio..opet bi nešta sarajevskom "urbano-sekularnom"duhu smetalo...mene ipak čitava galama uvijek više zabavlja nego što je srcu uzimam,neko je opet iznerviran time pa brani ono čemu je odbrana izlišna,najoosnovnija prava.
Gledam čovjeka,taman ko žbun bradat bio...ne znam hoće li me baš on sutra povući na semaforu nazad,da me auto ne udari,ili podić moje djete ako padne na ulici...tja..
kebele

#231 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kebele »

Dr.gog,
napisao si pametno, ali iz tvojih rečenica se može zaključiti da ti misliš kako neko s podsmijehom gleda na brade.
Ja to gledam iz drugog ugla. Nisu li upravo ovakve izjave podsmijeh onima koji nemaju bardu?
Photoman wrote:...šta ćeš, djeca naučila da im babe (očevi) liče na mame. :)
ili ovo...
Znači, 95% očeva u BiH liče na mame, samo je 5% "muškarčina", ostalo su p....? Kakva narcisoidna i egoistična izjava.
Znači, 95% očeva će se kuhati u Džehennemu, jer nemaju brade. Oj, Zemljo, otvori se. :zzzz:
frla

#232 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frla »

kebele wrote:Dr.gog,
napisao si pametno, ali iz tvojih rečenica se može zaključiti da ti misliš kako neko s podsmijehom gleda na brade.
Ja to gledam iz drugog ugla. Nisu li upravo ovakve izjave podsmijeh onima koji nemaju bardu?
Lijepo je sve napisano samo sto ti izgleda nisi skontao ... poenta je u ljudskosti i dobroti a ne formi i izgledu ...
dr.gog wrote:Gledam čovjeka,taman ko žbun bradat bio...ne znam hoće li me baš on sutra povući na semaforu nazad,da me auto ne udari,ili podić moje djete ako padne na ulici...tja..
Upravo tako ... djaba nekome ako ima bradu ili je izbrijan a nije dobar covjek ...
Photoman

#233 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

kebele wrote:
Ne zanima me ko je rekao i gdje je rekao, ali je glupost žešća. Bože, daj im pameti.
Photoman wrote:Islam uvijek zauzima prvo mjesto. Ne bi meni smetalo ni da sam iz Tunguzije sve dok sam musliman, po propisima naravno, jer u Dzennetu nema Bosne. :)
Misliš li to da ćeš dužinom brade zaraditi Džennet? Bila ona milimetar duga, ili po' metra... ili je nikako ne imao, to nema nikakve veze sa Džennetom. Bože, daj pameti.
Previse preskaces i nagadjas; sam dajes pitanja i sam ih odgovaras. Ko je reko da duzina brade zaradjuje Dzennet? Ja sam samo rekao da u Dzennetu nema Bosne, ukazivajuci na tvoju naklonjenost nacionalizmu tipa "bolje biti Bosanac nego Arap.'

Svevisnji s.w.t. nas je vec obdario pamecu; upotrebi je.
Photoman

#234 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

ili ovo...
Znači, 95% očeva u BiH liče na mame, samo je 5% "muškarčina", ostalo su p....? Kakva narcisoidna i egoistična izjava.
Znači, 95% očeva će se kuhati u Džehennemu, jer nemaju brade. Oj, Zemljo, otvori se. :zzzz:
Ovdje indirektno zoves mame/zene p****ma. Glupo, nepromisljeno, jadno i cemerno. Ubuduce ne dozvoli prstima kontrolu nad mozgom.

Ja sam ti vec objasnio sta je Fitra i koja je znacajnost brade, ali ti meni djelujes kao neko ko voli da prica a ne voli da slusa. Prema tome, ovdje napustam temu.

We sallallahu 'ala nebijina Muhammed, we 'ala aalihi we sahbihi we sellem.
Photoman

#235 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

frla wrote:
bosna123 wrote:Halalolsun :)

Ni meni ne smeta ... ali kad ih vec poznajes ... upitaj ih sto, osim onih rijetkih, zapostavljaju prvu naredbu iz Kur'ana a to je: "IKRE", uci, citaj i proucavaj u ime Allaha dž.š. vec samo forsiraju formu (izgled) ... razmisli malo ...

Jeli tebi to uredu?
Nazalost neke struje propagiraju da se "اقْرَأْ" odnosi na sve vrste ucenja/znanja, tj od samog Qur'ana pa do kuhinjskih recepata, astronomije, medicine itd.

"اقْرَأْ", ili na nasem nepravilno izgovoreno "IKRE", je direktna naredba Poslaniku s.a.w.s. da uci (ponavlja, recituje, pamti) Objavu, tj Sveti Qur'an.

Vjerovatno znas da je Poslanikov s.a.w.s. prvi odgovor Dzibrilu a.s. iz straha bio "Ne znam! (ili "Ne mogu")", odnoseci se na naredbu "اقْرَأْ", ili "IKRE."

Problem sa Islamskim sektama sklonim misticizmu je bas upravo to sto traze neka 'extra' ili "skrivena" znacenja. Ako je Poslaniku s.a.w.s. bilo dobro uzeti zdravo za gotovo, sta mi radimo trazeci to neko "extra", stavljajuci se u polozaj gdje nas moze kostati same srzi Islamske ideologije i Tevhida, kao sto vec mnoge i jeste.

Kad se sjetim sta mi je receno u mejtefu od strane reprezentativca IVZ-a osamdeset-i-neke, sav se najezim: "Allah s.w.t. je jedno nevidljivo bice koje je svugdje oko nas." Onda pogledas na stanje "naseg" "Bosanskog" Islama, i sve ti je jasno; dosta "vjernika" ne zna ni kome se mole.

Razmisli malo...
dinocaus

#236 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by dinocaus »

ljubav_aha wrote:
dinocaus wrote:Ebu Davud prenosi od ‘Aiše r. da je Esma’ bint Ebu Bekr došla Poslaniku saws. u providnoj odjeći. Poslanik a.s. se tada okrenuo od nje i rekao: “O Esma’, kada žena dostigne doba menstruacije, ne smije joj se ništa vidjeti osim ovoga i ovoga”, pokazujući pri tome na lice i dlanove.
to je bila Poslanikova odluka
Pogresan zakljucak , zar Uzviseni Allah nije rekao :
"Tako Mi zvijezde kad zalazi,
vaš drug nije s Pravoga puta skrenuo i nije zalutao!
On ne govori po hiru svome -
to je samo Objava koja mu se obznanjuje,"
(An Nagm, 1-4)

"Kada Allah i Poslanik Njegov nesto odrede onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svome hiru postupe. A oni koji su nepokorni Allahu i Poslaniku u ocitoj su zabludi." ( El- Ahzab, 36).

"A oni koji se ne odazovu Allahovu glasniku, takvi Mu na Zemlji nece umaci i mimo Njega zaštitnika nece naci. Oni su u velikoj zabludi."(Al-Ahqaf).
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#237 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by dr.gog »

ili ovo...

Jest, ali hajd ti odvoji našu sklonost ka parodiranju i podsmijavanju oid istinske zlobe i predrasuda.Ja fakat mislim da i naizgled ozbiljni ljudi često imaju potrebu da malo pretjeraju, isprovociraju.>Tu smo svi isti.Najveća prepreka jer se ne poznajemo u situacijama osim ove-preko foruma,ali ima i tu načina za bolju priču.Prvenstveno strpljenje.

Nerviranje oko prihvatanja novih svjetonazora unutar islama( ja to nazivam reformizam) unutar duhovno učmale bosanske zajednice je predmet polemika već par godina.Rijetko iko pominje sociološke aspekte -činjenicu da se , trivijalno rečeno, svaka zajednica mijenja i da te promjene uvijek i svagdje ,izazivaju nemir i nesigurnost unutar ustaljenih društvenih odnosa.Ljudi JESU navikli na muslimane, starije ljude npr. sa francuzicom na glavi, skromnom košuljom, žene ili djevojke sa klasičnom maramom i širom haljinom.Ljudi NISU navikli na mlađe i probitačne propovjednike koji vjeronauk završavaju izvan uobičajenih fakulteta, po drugim aspektima teologije-koja nama čestro izgleda kao mrzilačka i netolerantna.

Nisu navikli na činjenicu da je nekome prihvatljiv propis PO PREDAJI, gdje se kratko opisuje prezir Poslanika naspram ljudi u prebogatim odorama čiji se rubovi vuku ulicama dok oko njih sirotinja skapava u dronjcima.Da li je ili nije Muhammed a.s to izrazio kao obavezu ili je naprosto(što ja vjerujem da je logično) ljudima preporučio da ne hodaju unaokolo kao paunovi(pretjerivanje u ukrašavanju i moda koja parodira ljudski izgled)??
Mislim da je to nebitno.

Nebitno je iz prostog razloga jer mislim, da ako neka grupa ljudi misli da im dress code pomaže da iskažu svjetonazor--na to imaju pravo.Muškarci sa bradom i takvom odjećom, ukoliko ne krše zakon, ne trebaju smetati nikome, pa ni novinskim urednicima koji ih uzimaju kao omiljenu temu u nedostatku materijala za novi broj, niti bilo kome.

Svako žito ima kukolja, pa i takva zajednica nije imuna na sve i svašta.Predanost i želja za novim osjećajem pripadnosti zajednici , ne liječi stare boljke odjednom.Ljudi puštajući bradu i krateći hlače, ne postaju odmah bolji vjernici i građani, očevi i sinovi.Brada raste brže nego što se stare navike zaboravljaju,pa se sreće agresivnost, neukost,cinizam i šovinizam, posebno na internetu. Osim toga, mnogo mladih ljudi nosi razne traume, od teškog života, ratnih nedaća, problema sa drogom i slabog obrazovanja.

Zaista, ja se u suštini iskreno divim onim dobronamjernima i učenima, koji se bore protiv dva zla: loših navika starog života svojih štićenika kojima propovjedaju, i hronične netolerancije i učmalosti i neproduhovljenosti okoline gdje djeluju.

Osim toga, mnogi love u mutnom za interese potpuno nespojive sa navođenjem ljudi na dobro.Politika, kriminal, ekstremizam i djelovanje poremećenih osoba -harizmatika su kamen oko vrata svake vjerske, pa i svake islamske vjerničke zajednice.Nikom ne djeluju simpatično čudnovate pojave koje lošim padežima objašnjavaju ljutitim Bosancima da su zapravo loši vjernici, odvrću pojačala na džamijama do daske, ili puštaju video snimke raznih "svetih ratova" klincima od 15-20 godina čije su familije pobijene u Genocidu.

To je manipulacija u kojoj dress code od djece pravi marionete na koncima samoukih vjeroučitelja bogate ratničke prošlosti( koji po uvjerenju -nemaju nikad ništa za izgubiti).Isti sistem manipuliranja se koristi i u ostalim zemljama.

Ali zasigurno znam da je takvih osoba sve manje, jer im "zdravstveno" ne odgovara klima u BiH.Sigurniji su u Njemačkoj, Austriji, i posebno Engleskoj, tzv.zapadnim demokratskim civiliziranim bla bla zemljama.BiH je poligon gdje te iste zemlje vježbaju vjersku policiju, pa smo zasad sigurniji, barem dok iskustva ne prenesu u maticu :D

Na stranu ti endemi, ja znam da je oko mene više onih kojima mogu i trebam vjerovati, jer mi obraz i život ne zavise od mišljenja CIA-inih biroanalitičara koji tabire hutbe, već od mog stava prema vlastitim komšijama i prijateljima, kako god izgledali.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#238 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Latina »

I uvijek kad skoro izgubim nadu da se nesto moze/treba/da izmijeniti desi se nesto poput ova dva posta @dr. gog-a. Ipak nisu svi duhovno i intelektualno zacaureni sterotipizacijama.

Ono sto je istinska opasnost kada dozvolis jake prerasude u nekom drustvu, je getoizacija odredjenog dijela stanovnistva, samim tim osjecaj pripadnosti drustvu kao cjelini se umanjuje, a alijenijacija i bijes raste. To je idealna podloga za "prosvetitelje" koji ovakve ljude pretvaraju u marionete za vlastite ciljeve. A muslimani u Bozijim ocima su kao i svi ostali ljudi uvijek na gubitku, izuzev onih koji vjeruju, cine dobra djela, i preporucuju jedni drugima istinu i strpljivost, kako je to na prelijep nacin opisano u suri Vel Asri. I nema tu puno price, samo da ovo ispunis dosta ti je prosjecan ljudski zivot.

Respect i potpisujem svaku rijec ( izuzev teorija zavjere i CIA-e, mada je svasta moguce ).
h.samke

#239 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by h.samke »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
h.samke wrote: Ja zelim samo dati jedan savjet: Ko zeli nesto saznati o ovoj vjeri, bujrum u dzamiju, na predavanja, knjige u ruke.
"Trazite nauku, pa makar i u Kini..."
Muhammed s.a.v.s
Ovaj hadis je apokrifan (izmisljen)!
Mozda si mislio na: ˝Trazenje znanja je obaveza svakome muslimanu.˝ (Biljezi Ibn Madze)
Takodjer, treba paziti od koga uzimas znanje!
Ibnu Sirin rhm., je rekao: "Ovo znanje je vjera, stoga dobro pazite od koga uzimate svoju vjeru!" (Muslim, 1/12.)
alkalada

#240 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by alkalada »

kebele wrote:
Fakticno ima to veze.

Jel nosanje brade je dio sunneta poslanika Muhammeda (s.a.w.s) i to je nesto sto je on naredio svojim ashabama da rade. Dakle, posluznost poslaniku Muhammedu (s.a.w.s) je obaveza svakome muslimanu. I ovo je put Dzenneta, put spasa na ovom i na buducem svijetu, i spasenje od strahote Dzehennema.
ljubav_aha

#241 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

alklada,znaci ti nosis bradu jer je to garancija da neces otici u dzehenem,tacnije,nosis bradu iz prostog razloga,strah :mrgreen:

nacin oblacenja,nosenje marame su dio licnog izbora,kao i religija,no u vec spomenutim drzavama,relgija je briga drzave na vlro ektreamn ,otodoksan nacin :!:
zimomor

#242 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zimomor »

frla wrote:
kebele wrote:Zanimaju me odgovori na sljedeća moja pitanja...

- Zašto neki odrasli muškarci (muslimani) ne briju bradu, je li to po nekom vjerskom propisu ili je sunet, ili samo znak raspoznavanja određene skupine ljudi, nešto slično?

- Zašto ista grupa ovih gore pomenutih vjernika podvrče svoje pantalone do iznad članaka? Je li to neki propis, sunet ili samo znak raspoznavanja određene grupe ljudi? Kao što se raspoznaju recimo neki mafijaši po utrpavanju trenirke i tako tih modnih nelogičnosti, samo da na sebe skrenu pažnju. Možda mi je ružna usporedba, nisam tu da bilo koga vrijeđam, ali me zanimaju odgovori na ova dva pitanja.

Unaprijed hvala. :|
Kao laik koji nije neki poznavalac vjere, mogu ti reci da si postavio veoma dobro pitanje a ustvari tu se samo radi o povrsnom poznavanju vjere. Naime, prva naredba u Kur'anu je "IKRE" to jeste uči, čitaj i proucavaj u ime svoga Gospodara i to je farz svim muslimanima. Danas nazalost muslimani umjesto da se bave "sustinom" svoju paznju usmjeravaju na "formu". Umjesto da se bave "uzrocima" svoga stanja oni se bave "posljedicama". Dok na zapadu proizvode mikrocipove na istoku uzgajaju krompir. Nazalost u Bosni neki nisu shvatili sustinu vjerovanja pa su "formi" dali prednost nad "sustinom". Sa druge strane zeni je u Kur'anu strogo naredjeno pokrivanje kao i nacin.
Slozio bih se sa tvojim postom osim sa ovim dijelom oko pokrivanja zene. Nigdje u Kur'anu nije strogo naredjeno pokrivanje zene. Interesantno da osudjujes formu, a samo pokrivanje zene je meni upravo jos jedan dokaz tog slijepog pracenja forme. Dzaba joj 5 salova, burki ili cega vec, ako je njena sustina drugacija od one koju Islam propagira.
Najbolja je odjeca cestitosti. Nazalost, znam neke pokrivene zene koje se sa cestitoscu ni u putu nisu srele.
alkalada

#243 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by alkalada »

ljubav_aha wrote:alklada,znaci ti nosis bradu jer je to garancija da neces otici u dzehenem,tacnije,nosis bradu iz prostog razloga,strah :mrgreen:

nacin oblacenja,nosenje marame su dio licnog izbora,kao i religija,no u vec spomenutim drzavama,relgija je briga drzave na vlro ektreamn ,otodoksan nacin :!:
Pa svakom muslimanu je cilj u ovom zivotu da bude spasen u buducem svijetu, da bude spasen dzehennemske vatre, i da bude medzu stanovnicima dzenneta gdje ce vjecno boraviti. I put vjecnom dzennetu je posluznost poslaniku (s.a.w.s) jel nam je Allah (swt) naredio u Kur´anu da smo posluzni njegovom poslaniku (s.a.w.s) i zato je obaveza raditi ono sto nam je poslanik (s.a.w.s) naredio i izbjegavati onog sto nam je on zabranio. Slusaj sta nam Uzviseni Allah kaze u Kur´anu

Surah 3:31

Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" - A Allah prašta i samilostan je.

Surah 4:65

I tako Mi Gospodara tvoga, oni neće biti vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dušama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore.

Dakle ako nam je on nesto naredio onda smo obavezni da ga slijedimo, iako mi nesto nerazumijemo, duzni smo da ga slijedimo. I nema tu sada da kazes, dosla su nova doba, imamo mi sada ovdje nesto nase, necemo mi nesto arapsko, hocemo bosansko, hocemo ovo, ono. Nema tu price. Zar nisi cuo sta nam je Allah (swt) rekao u njegovoj objavi?

Rekao je

Surah 30: 30-32

Ti upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio - ne treba se mijenjati Allahova vjera, ali većina ljudi to ne zna -

obraćajući Mu se predano! Bojte se Njega i obavljajte molitvu, i ne budite od onih koji Mu druge ravnim smatraju,

od onih koji su vjeru svoju razbili i u stranke se podijelili; svaka stranka zadovoljna onim što ispovijeda.

Dijele vjeru u stranke, dijele se i raduju se onim sto su oni posebni!

I istina je da ima vaznije stvari nego nosanje brade, ili druge sunneta poslanika (s.a.w.s), imamo Tewhid, iskreno i cisto vjerovanje, i imamo u danasnje vrijeme Dzihad. Ali nemoze se reci da nesto nije vazno sto je dio Islama, bilo to nesto manje vaznije nego nesto drugo. I ako ti mislis da ja nosam bradu, onda si pogresan, jel ja nenosam bradu!

Ali ipak smatram da je vazno reci kako jeste, svaki covjek grijesi, ali zato je najbolji taj koji se pokaje. I vazno je reci onako kako jeste, pogotovo u danasnja doba gdje svaki iskren vjernik, bude nazivan od danasjih sekularista, kao "radikalan", kao "vehabija" mada oni to sami nikad nece reci za sebe.

Wa salamu alejkum we rahmetullahi we barakatuhu
BHF_Manijak

#244 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

Mislim da vam NIJEDAN,ali bas NIJEDAN fakih nece reci da je marama slobodni izbor i da nije farz za zenu muslimanku!ako ga nadjete svaka cast...raspitajte se malo na straici gdje se fetve idaju,ljudi o tome godinama izucavali da bi se sad neko pojavio i na SVOJ nacin vjeru tumacio...pa nije to knjiga ba Dostojevskog,Andrica,Tolstoja... da tumacis kako ti volji cejf,skontajte se malo!!doktorske disertacije se na temu pokrivanja zena radile,izucavalo se godinama,a ovdje sebi neki uzimaju za pravo da nakon procitanih xx broja knjiga tumace vjeru i jos ubjedjeni u svoj stav kako je ispravan!tacno je,jeste to stvar forme,ali nekada je i sma forma jako bitna,po toj logici moze se namaz klanjati kako je nekome cejf,jer Bog vidi sve nas ionako,pa po tim arsinima nije bitno kako klanjas nego je bitno sta je u srcu zar ne?!ali svi znamo da to bas i nije tako!
ljubav_aha

#245 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Jasno je na osnovu svega rečenoga da muslimanu koji drži do svoje vjere nije mjesto na plažama, bazenima, terenima i drugim okupljalištima u kojima borave nedolično i oskudno odjevene osobe, upravo onako kako su opisane u Poslanikovom hadisu, ili čak i gore. Nažalost, i neki "ugledni i viđeniji" muslimani vidaju se na takvim mjestima dajući mladima loš primjer i brišući kod njih osjećaj grijeha i grižnje savjesti.

aha :!:
ljubav_aha

#246 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Nošenje kravate je adet ili običaj kojeg su muslimani prihvatili od drugih, iako ima onih koji mu se suprostavljaju, smatrajući ga neislamskim.

:!: :?:
ljubav_aha

#247 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Saudijke ne žele da im donji veš prodaju samo muškarci

Zakonom iz 2006. godine ženama je odobreno da rade u svim radnjama u kojima se prodaju odeća, veš i druge stvari za žene, ali ženskih prodavaca još nema
Borba nedelja, 1. mart 2009. Zakonom iz 2006. godine ženama je odobreno da rade u svim radnjama u kojima se prodaju odeća, veš i druge stvari za žene, ali ženskih prodavaca još nema

Žene u Saudijskoj Arabiji nađu se u neprijatnoj situaciji svaki put kada žele sebi da kupe intimni veš jer u prodavnicama ženskog rublja rade samo muškarci. Situacija u kojoj su primorane da o svojim najintimnijim delovima odeće pregovaraju s nepoznatim muškarcima strašna je za žene i one smatraju da se to mora promeniti.

„Način na koji se donji veš prodaje u Saudijskoj Arabiji jednostavno je neprihvatljiv svakome ko živi bilo gde u modernom svetu", smatra profesorka na ženskom koledžu u saudijskom gradu Džeda Rim Asad, koja predvodi kampanju za ostvarenje prava žena da rade u prodavnicama ženskog veša.

„To je osetljiv deo ženskog tela, a razgovori o veličini, boji ili atraktivnosti veša nešto su o čemu definitivno ne želite da pričate sa strancem, a naročito ne ako je uz to još i muškarac", kaže Asad, dodajući da o takvim stvarima ne bi pričala ni sa svojim prijateljima.

Jedna od studentkinja ovog fakulteta koja takođe učestvuje u kampanji, dvetesetogodišnja Rana Džad, opisuje ovakve situacije kao neprikladne, naročito u njihovoj kulturi. „Devojke se ne osećaju komotno kada im muškarci koji prodaju veš govore koja im je veličina potrebna ili kada procenjuju da li im je veš koji kupuju veliki ili mali dok ih kompletno odmeravaju sve vreme".

Administrativna službenica sa istog fakulteta odustala je od kupovine donjeg veša u svojoj zemlji budući da je „veoma neugodna", a zbog komentara prodavaca, kao što je „ovo bi vam bolje stajalo nego to", smatra da takav razgovor nije ni moralan.

U ovom veoma konzervativnom društvu neoženjeni muškarci i neudate žene ne mogu ni da sede sami u sobi ukoliko nisu u srodstvu, a između njih je zakonom zabranjen bilo kakav fizički kontakt.

Religijska policija zabranjuje i da radnje ženskog veša imaju kabine, zbog čega su žene prinuđene da, nakon što prvo plate, nađu javni toalet gde mogu da probaju kupljeni veš. Ukoliko im ne odgovara, robu mogu da vrate, ali za većinu žena takvo iskustvo je toliko poražavajuće da kupuju veš bez probe, iako to znači bačen novac ukoliko im veš ne odgovara kada stignu kući i probaju ga. Opširnije u Borbi

Kako žene dolaze do posla

Pravo žena da budu zaposlene u muslimanskom svetu zavisi od nekoliko uslova. Žena obavljanjem posla ne sme da prekrši islamski zakon, kao npr. da služi alkohol, a mora se imati u vidu i njena bezbednost. Ukoliko zbog posla mora da izađe iz kuće, žena mora da održava svoju skromnost. Obavljanje posla ne sme da utiče na njene druge dužnosti, od kojih su najvažnije one koje se odnose na njenu porodicu.

Zapošljavanje žena u islamskom svetu varira od oblasti, ali zavisi i od zemlje u kojoj žive. Ženu može da leči lekar muškarac, mada se preferira da to bude žena. U ženskim školama, koledžima i sportskim centrima poželjno je da budu zaposlene žene.

Pravila oblačenja u islamskom svetu

Kuran predviđa pravila oblačenja, prema kojima žene moraju da zaštite privatne delove tela, da nose feredže i da ne pokazuju nakit osim svojim muževima. Žene nisu obavezne da praktikuju ova pravila samo u prisustvu onih muškaraca za koje ne mogu da su udaju, među kojima su svi njeni rođaci.

Dok su žene obavezne da prekriju sve delove tela osim lica i šaka, kod muškaraca se ovo pravilo odnosi samo na deo tela od kolena do struka.

Glavni razlozi ovih pravila su skromnost, neprivlačenje nepotrebne pažnje koja bi izazvala divljenje, laskanje, zavist, kao i da ne bi bili viđeni kao seksualni objekti, odnosno da žene ne bi bile seksualno privlačne bilo kome osim svom mužu.

Iako na Zapadu postoji zabrinutost da muškarci prisiljavaju svoje žene da nose veo, muslimani veruju da većina žena dobrovoljno nosi takvu odeću. Arapska reč za deo ženske odeće kojim se prekriva glava i telo je „hidžab", što znači sakriti se od pogleda.

ljubav_aha

#248 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

alkalada wrote:
ljubav_aha wrote:alklada,znaci ti nosis bradu jer je to garancija da neces otici u dzehenem,tacnije,nosis bradu iz prostog razloga,strah :mrgreen:

Pa svakom muslimanu je cilj u ovom zivotu da bude spasen u buducem svijetu, da bude spasen dzehennemske vatre, i da bude medzu stanovnicima dzenneta gdje ce vjecno boraviti. I put vjecnom dzennetu je posluznost poslaniku (s.a.w.s) jel nam je Allah (swt) naredio u Kur´anu da smo posluzni njegovom poslaniku (s.a.w.s) i zato je obaveza raditi ono sto nam je poslanik (s.a.w.s) naredio i izbjegavati onog sto nam je on zabranio. Slusaj sta nam Uzviseni Allah kaze u Kur´anu

Surah 3:31

Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" - A Allah prašta i samilostan je.

Surah 4:65

I tako Mi Gospodara tvoga, oni neće biti vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dušama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore.

Dakle ako nam je on nesto naredio onda smo obavezni da ga slijedimo, iako mi nesto nerazumijemo, duzni smo da ga slijedimo. I nema tu sada da kazes, dosla su nova doba, imamo mi sada ovdje nesto nase, necemo mi nesto arapsko, hocemo bosansko, hocemo ovo, ono. Nema tu price. Zar nisi cuo sta nam je Allah (swt) rekao u njegovoj objavi?

Rekao je

Surah 30: 30-32

Ti upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio - ne treba se mijenjati Allahova vjera, ali većina ljudi to ne zna -

obraćajući Mu se predano! Bojte se Njega i obavljajte molitvu, i ne budite od onih koji Mu druge ravnim smatraju,

od onih koji su vjeru svoju razbili i u stranke se podijelili; svaka stranka zadovoljna onim što ispovijeda.

Dijele vjeru u stranke, dijele se i raduju se onim sto su oni posebni!

I istina je da ima vaznije stvari nego nosanje brade, ili druge sunneta poslanika (s.a.w.s), imamo Tewhid, iskreno i cisto vjerovanje, i imamo u danasnje vrijeme Dzihad. Ali nemoze se reci da nesto nije vazno sto je dio Islama, bilo to nesto manje vaznije nego nesto drugo. I ako ti mislis da ja nosam bradu, onda si pogresan, jel ja nenosam bradu!
Ali ipak smatram da je vazno reci kako jeste, svaki covjek grijesi, ali zato je najbolji taj koji se pokaje. I vazno je reci onako kako jeste, pogotovo u danasnja doba gdje svaki iskren vjernik, bude nazivan od danasjih sekularista, kao "radikalan", kao "vehabija" mada oni to sami nikad nece reci za sebe.

Wa salamu alejkum we rahmetullahi we barakatuhu
ok,da li je ,kvotiram,kako si ti rekao "manje vazno " ili je vazno :?: kakva je razlika u oba slucaja,i kako moze biti manje vazno ako je naredjenje Poslanika :?:

kopirani tekst:

Nošenje brade
Tuesday, 27 November 2007 17:28
Pitanje
Esselamu alejkum!
Molim vas da mi odgovorite dali je nošenje brade farz ili sunet, jer je sad skoro u džamiji u Švicarskoj jedne prilike naišla tema oko toga. Jedan od prisutnih je rekao citiraću njegove reci, kako je rekao Božji poslanik: meni je moj Gospodar naredio da nosim bradu.
Odgovor

Ima mišljenja da je to farz, a ima mišljenja i da je sunnet. I jedni i drugi imaju svoje dokaze. Ne bismo zalazili u raspravu o tom pitanju, jer smatramo da to nije toliko važno pitanje da se o njemu naširoko raspravlja i polemiše. Ima mnogo važnijih pitanja i poslova kojima se muslimani trebaju baviti, a rasprave o navedenom pitanju treba ostaviti ulemi. Iman i dobra djela ne zavise od toga da li neko pušta bradu ili ne. I onih sa bradama i onih bez brada ima i dobrih i slabih vjernika. Prema tome, to nije odlučujući kriterij, te smatramo da se tim pitanjem ne treba opterećivati, posebno ne treba remetiti i kvariti međuljudske odnose zbog njega.

Gost123

#249 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Gost123 »

Photoman wrote: Kad se sjetim sta mi je receno u mejtefu od strane reprezentativca IVZ-a osamdeset-i-neke, sav se najezim: "Allah s.w.t. je jedno nevidljivo bice koje je svugdje oko nas." Onda pogledas na stanje "naseg" "Bosanskog" Islama, i sve ti je jasno; dosta "vjernika" ne zna ni kome se mole.
E ovo je zanimljivo. Cinjenica je da je u mislima mnogih vjernika, pa bilo muslimana, krscana ili pripadnika drugih vjera antropomorfna slika boga, bog je samo jos jedno bice, svemocno, sveznajuce, sveprisutno ali ipak bice. Tako da i danas ateisti kad kazu da ne vjeruju u boga prvo pomisle na takvog boga. Komu se muslimani mole, a komu bi se trebali moliti?

I niej to do "vaseg" "Bosanskog" islama, tako je sa vecinom ljudi u svim religijama.
kebele

#250 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kebele »

Photoman wrote: Kad se sjetim sta mi je receno u mejtefu od strane reprezentativca IVZ-a osamdeset-i-neke, sav se najezim: "Allah s.w.t. je jedno nevidljivo bice koje je svugdje oko nas."
Izvini, a kakva je razlika između ovog citiranog "vjerovanja" i tvog "vjerovanja" u par centimetara brade da utiru put ka Džennetu?
Locked