Vares City wrote:Erzsebet wrote:Vares City wrote:Pusenje je bilo i reba da ostane individualna stvar izbora pojedinca,hocu-necu pusiti.
Kod mene licno, ovakvi vidovi zabrane izazovu inat,i vjerovatno cu cigaru zapaliti i onda kad mi se bas i ne pusi i to upravo zbog ZABRANE,..

Individualna stvar sve dok ne ugrožavaš druge, treba i ostati, i to si u pravu. Puši kod svoje kuće koliko god želiš, a vrlo dobro znaš da će ovaj zakon doći i kod nas, pa sad hvatate zadnju slamku spasa.
Ja sam još ranije navodio slijedeći primjer. Zamisli da je meni ćejf svakih nekoliko minuta pljunuti nekoga... I to radim iz ćejfa, jer je to moj "individualni ćejf". Naravno, svako bi me šakom opalio iste sekunde, a to ti se svodi na isto., tj. pušenje je još gore, jer je gore po zdravlje nego pljuvanje.
@Erzsebet,..
Individualna stvar svakok pojedinca je da li ce biti u mojoj blizini dok ja uzivam dim svoje cigare
Izbjegavanjem te situacije otklanja svaku sumnju moguce stete po zdravlje istog-iste,.....I gdje je problem?
Jel' to toliki problem(pored ovoliko drugih)da se mora stvarati jos jedan vid DISKRIMINACIJE samo zato sto je to nekima cejf
Daleko od toga da je pusenje zdravo,na protiv,...O stetnosti pusenja i vrapci na grani znaju,...
Bolje bi bilo pokusati PREVENTIVNIM nacinima djelovati na one koji jos nisu poceli pusiti,postepeno ce se smanjiti broj pusaca,a mozda i nestati,...
Zabranom, NIKADA,pa ni tada,..
Pljuvanje je stvar ne kulture,osim toga pljuvacka je prenosnik nekih zaraznih bolesti pa se ne moze porediti sa pusenjem.
Budi sretan sto ne pusis,.....i dalje od pusaca,i ti i ostali,tako ce te sebi produziti zivotni vijek a nas pustiti da se trujemo.
Jel' posteno?
Pošteno definitivno nije, jer ja trenutno u BiH ne mogu birati hoću li sjesti u kafanu u kojoj se ne puši, jer takve haman da i nema. Pravo da sjedimo u istom kafiću ili restoranu imamo obojica, a ti nemaš pravo da me truješ, kao što nemam ni ja da ikoga pljunem, uradim, omalovažavam itd. Naveo sam hipotetički primjer, a lično mi je takođe vrlo nekulturno zapaliti dok neko jede, a u svim našim restoranima se puši. Uostalom, zar je normalno da UVIJEK, ama baš uvijek dođem kući i smrdim na dim, bilo gdje da sjedim. To nije diskriminacija, i glupo se uopšte pozivati na to, jer vrlo dobro znaš da demokratija seže dok ne diraš nekog drugog. Što se mene tiče, neka se svako puši, drogira, radi šta hoće od sebe, ali samo ako to na mene ne utječe, a s pušačima ne mogu birati, dok narkoman neće usput i mene ubosti.
Nemojte se praviti blesavi i govoriti samo o ćejfu, jer taj ćejf druge oštećuje, kao i eventualno pljuvanje.