REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
- JohnnyS
#226 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
@Johny Čuj da se svađamo, pa nitko se ne svađa, 10 stranica jaaako osjetljive teme, a nijedan ban. To je uspjeh skoro kao 6 bodova protiv Belgije 
Last edited by JohnnyS on 03/04/2009 13:48, edited 1 time in total.
-
dallton
#227 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
to ti je u duhu prudskog sporazuma, pa je VP zoom66 odlucio da namece nove mjereJohnnyS wrote:Čuj da se svađamo, pa nitko se ne svađa, 10 stranica jaaako osjetljive teme, a nijedan ban. To je uspjeh skoro kao 6 bodova protiv Belgije
- burek_in_space
#228 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Ne prichamo o Opstanku paja_patak.paja_patak wrote:Ja navijam za orlove!
-
bosanska rijec
#229 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Pa nije svejedno ako si rodjen ovdje i zivis ovdje, a navijas za drugu zemlju kad igra sa reprezentacijom zemlje gdje si rodjen i gdje zivis. Ne radi se o klubovima jedne zemlje i tek nekim rivalskim klubovima i navijacima zelje i sarajeva , nego o reprezentacijama i nacionalnim timovima. Eh onda na vidjelo dodje svo nepostivanje i nekultura tih istih. A onda im smeta kada im ovi drugi u inat navijaju za Tursku itd. i tako u krug i bas lijep zivot. Neka sto trazite to i dobijete.
-
solanik
#230 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Mene Bosna nije primila, ja sam ovdje svoj na svome. Ja Bosnu bezuvjetno volim, tako da ti usporedba u ovom slucaju ne pije vode. Ali u svakom slucaju upravu si glede zelje da se kod nas stvari "civiliziraju". Tu se stopostotno slazemo.palermo wrote:Podržavamsolanik wrote:
Evo ja sam ti Hrvat koji u susretu Hrvatske i Bosne navija za Bosnu......al moram i ovo reći, odnosno ponoviti, ne bih imao problema da u toj utakmici i navijaš za Hrvatsku, pod uslovom da ti u nekim drugim utakmicama srce kuca za BiH.
Inače kad smo već kod hrvatskih navijača, ima jedna pozitivna priča vezana za njih ( doduše vezana za neki drugi tip hrvatskih navijača, nego što su ovi koje srećemo danas). Dakle na svjetskom prvenstvu u košarci 1994 godine koje se održavalo u Kanadi, hrvatska reprezentacija je imala podršku svoje dijaspore. I onda je došla utakmica sa Kanadom i tada su hrvatski navijači odlučili da će tu utakmicu ostati neutralni, zbog poštovanja zemlje koja ih je primila, zbog onoga što im je pružila, zbog toga što je to njihova nova domovina.I nekako bih volio kad bi se i u nas išlo u ovom pravcu.
-
bosna123
#231 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
@ Johny
Taman te htjedoh upitati kada vec pratis sve te sportove, bavis li se ikakvim, pa ti rece...
I ja kazem isto. Kod mene je pola porodice navijalo za HR, pola za TR... Ja i rodjeni brat na razlicitim stranama... Ali kada je bilo Prvenstvo u rukometu, onda sam navijala za HR (mozda malo radi Igora Vorija, dobro sad...).
Kod nas treba zabraniti nacionalisticko navijanje, nema potrebe za tim. Treba, ili ukinuti sva obiljezja osim drzavnih (mada ja volim ljiljane, ali nije fer), ili dozvoliti i sahare i trobojke. Vjerska obiljezja ne dolaze u obzir. A i nije mjesto zastavi sa la illahe ilallah, da bude medju pijanom ruljom. Ti jarane, ako se osjecas muslimanom, nemoj se napiti, psovati i vrijedjati na utakmici, a ne u takav ambijent nositi zastavu sa takvom porukom...
Taman te htjedoh upitati kada vec pratis sve te sportove, bavis li se ikakvim, pa ti rece...
I ja kazem isto. Kod mene je pola porodice navijalo za HR, pola za TR... Ja i rodjeni brat na razlicitim stranama... Ali kada je bilo Prvenstvo u rukometu, onda sam navijala za HR (mozda malo radi Igora Vorija, dobro sad...).
Kod nas treba zabraniti nacionalisticko navijanje, nema potrebe za tim. Treba, ili ukinuti sva obiljezja osim drzavnih (mada ja volim ljiljane, ali nije fer), ili dozvoliti i sahare i trobojke. Vjerska obiljezja ne dolaze u obzir. A i nije mjesto zastavi sa la illahe ilallah, da bude medju pijanom ruljom. Ti jarane, ako se osjecas muslimanom, nemoj se napiti, psovati i vrijedjati na utakmici, a ne u takav ambijent nositi zastavu sa takvom porukom...
- JohnnyS
-
solanik
#233 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
posteno.bosna123 wrote:Stvarno mi nije jasno sve to skupa oko Turske, turske zastave, turske himne etc.
Turke volim kao bracu muslimane, respektujem ih, poznajem dosta Turaka, poznajem Tursku, volim tursku kuhinju. Ali to su simboli njihove drzave i nacije i ne vidim sta mi Bosnjaci imamo s tim. Jos je veci apsurd, sto su to sve obiljezja moderne, kemalisticke Turske, koja sa Osmanskim carstvom i njegovim simbolima nema nista.
Ako neko misli da je Osmansko carstvo bilo posteno prema Bosnjacima, neka uzme historiju u ruke i dobro prouci njihov odnos prema nama, pocev od Karlovackog mira 1699., pa zakljucno sa 1878. godinom.
Kada su igrale HR i TR, priznajem navijala sam za Tursku iz vise razloga. Prvo, kada gledam utakmicu uvijek navijam za nekoga, ne mogu samo tehnicki, hladno gledati. Drugo, ne bih navijala za Tursku da braca Hrvati nisu par dana prije poceli sa kampanjom, u kojoj se spominjala Sisacka bitka koja ce se kao ponoviti i slicne nabuloze... Do onih stihova nesto tipa Drumovi ce se pozeljeti Turaka, a Turaka biti nece...(parafraziram), posto se zna na koje se ovdje "Turke" misli, srce je presudilo. Ali mi ni nakon svega nije palo na pamet mahati Turskom zastavom, jer je jednostavno ne osjecam svojom ni 1%...
-
Johny
#234 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Sve bi bilo kudikamo bolje kad stadioni ne bi bili mesta i nacionalistickog izivljavanja...bosna123 wrote:@ Johny
Ja postujem HR repku u rukometu, Balic je po meni najbolji igrac koga sam ikad gledao, ali sve ono sto je pratilo prvenstvo u Hrvatskoj me je jako ogorcilo i navijao sam na kraju za Francuze... iako sam racionalno protiv toga da me sporedne stvari uznemire, pretnja da cemo najebati u Zadru, skidanje srpske zastave, zdusno navijanje Hrvata zajedno sa Nemcima protiv Srba me je okrenulo zestoko protiv njih...
Nije ni u Srbiji bolja situacija, uvek se nadju neke budale da pokvare atmosveru, i trebace jos mnogo vremena da se prevazidju te stvari, ali ponosan sam na broj ljudi koji je navijao za Hrvate na EP u fudbalu, salve divljenja prema Bilicu i Modricu u komentarima na sajtu B92... znaci, samo bez prozivanja i nacionalizma i sve ce doci na mesto...
-
bosna123
#235 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Ti ako nisi vidio/vidjela, ko se sve uhvatio Turske i turske zastave nakon utakmice, onda ne zivis u BiH.bosanska rijec wrote:ma vala i nama nije jasno jedini ko se uhvatio Turske si ti ovdje.bosna123 wrote:Stvarno mi nije jasno sve to skupa oko Turske,.
Kazu susjedi smeta im navijanje za Tursku, razumijem, nije im bilo lako s Turcima. Ja objasnjavam kako je to kod mene islo. Razgovaramo, zar ne?
-
palermo
#236 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Naravno, nije mi ni bila intencija da upoređujem, žao mi je ako si tako shvatio.Bitno je da se oko ovog drugog slažemosolanik wrote: Mene Bosna nije primila, ja sam ovdje svoj na svome. Ja Bosnu bezuvjetno volim, tako da ti usporedba u ovom slucaju ne pije vode. Ali u svakom slucaju upravu si glede zelje da se kod nas stvari "civiliziraju". Tu se stopostotno slazemo.
- JohnnyS
#237 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
JohnnyS wrote:Evo kako je to sve vidio Emir Imamović...
http://www.e-novine.com/sr/region/clanak.php?id=24585
Da izdvojim dio koji posebno pogađa par zadnjih dana...
To kada 15.000 ljudi u Zenici skandira ime Srbina iz Gacka – Nemanje Supića, kada Hrvat Boris Pandža čupa travu dok trči za belgijskim napadačima, kada Bošnjak Zlatan Bajramović grli Hrvata Ćiru Blaževića, a Srbin Zvjezdan Misimović centaršutevima pogađa Bošnjaka Edina Džeku, kada jedan Banjalučanin u radijskoj anketi kaže da do sada nije, a od sada hoće navijati za reprezentaciju BiH, a Hercegovka sa zapadne obale Neretve prognozira pobjedu BiH od tri - nula, kada se sa tribina ne poziva na puštanje krvi i kada nikome, zapravo, nije važno koje je nacionalnosti Safet Nadarević, ali jeste to što mu je pobjegao protivnički napadač, e to je dokaz da možda, samo možda, nije sve crno k'o noć u zemlji sa najviše nesreće po broju kvadratnih kilometara na svijetu.
-
Liska
#238 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Johny, ocekivati da Hrvati navijaju za Srbe je jednako ocekivanju da Srbi navijaju za Amerikance.Johny wrote:Sve bi bilo kudikamo bolje kad stadioni ne bi bili mesta i nacionalistickog izivljavanja...bosna123 wrote:@ Johny
Ja postujem HR repku u rukometu, Balic je po meni najbolji igrac koga sam ikad gledao, ali sve ono sto je pratilo prvenstvo u Hrvatskoj me je jako ogorcilo i navijao sam na kraju za Francuze... iako sam racionalno protiv toga da me sporedne stvari uznemire, pretnja da cemo najebati u Zadru, skidanje srpske zastave, zdusno navijanje Hrvata zajedno sa Nemcima protiv Srba me je okrenulo zestoko protiv njih...
Nije ni u Srbiji bolja situacija, uvek se nadju neke budale da pokvare atmosveru, i trebace jos mnogo vremena da se prevazidju te stvari, ali ponosan sam na broj ljudi koji je navijao za Hrvate na EP u fudbalu, salve divljenja prema Bilicu i Modricu u komentarima na sajtu B92... znaci, samo bez prozivanja i nacionalizma i sve ce doci na mesto...
-
bosna123
#239 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
@ Johny
Onda smo prateci utakmicu Francuska-Hrvatska definitivno bili na suprotnim stranama. Zamalo se i ne rasplakah skupa sa Ivanom, jos pustili onu pjesmu od Prljavaca Heroj ulice... Crnjak.
Ja radi tih nacionalistickih psovki i psovki opcenito, vec godinama i ne idem na utakmice, ne znam trebalo bi se to moci nekako urediti...
Onda smo prateci utakmicu Francuska-Hrvatska definitivno bili na suprotnim stranama. Zamalo se i ne rasplakah skupa sa Ivanom, jos pustili onu pjesmu od Prljavaca Heroj ulice... Crnjak.
Ja radi tih nacionalistickih psovki i psovki opcenito, vec godinama i ne idem na utakmice, ne znam trebalo bi se to moci nekako urediti...
-
Johny
#240 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Velika paznja je data pobedi Bosne protiv Belgije u srpskim medijima, pune su novine intervjua sa Cirom, isticanje da golman Javora sjajno brani za BIH, i sve je u pozitivnom tonu...
Idealno bi bilo kad bi jedino rivalstvo na Balkanu bilo u sportu, da se rat vodi na terenu a ne topovima, i ko pobedi posteno mu cestitati i dati mu podrsku u tekmama protiv "stranaca"...
Kad igraju Partizan i Zvezda ja sam strastven navijac na tribinama, ne zameram ni lokalne primitivne prozivke, ali kad igra Partizan u inostranstvu odmah zaboravim sva lokalna trvenja i navijam za njih... to je jos uvek manjinski stav, secam se da je kad je Dinamo dobio Partizan bar trecina Srba likovalo i zajebavalo Grobare, ali to je lokalno prokletstvo,, totalno iracionalno, iznad svega tragikomicno...
Idealno bi bilo kad bi jedino rivalstvo na Balkanu bilo u sportu, da se rat vodi na terenu a ne topovima, i ko pobedi posteno mu cestitati i dati mu podrsku u tekmama protiv "stranaca"...
Kad igraju Partizan i Zvezda ja sam strastven navijac na tribinama, ne zameram ni lokalne primitivne prozivke, ali kad igra Partizan u inostranstvu odmah zaboravim sva lokalna trvenja i navijam za njih... to je jos uvek manjinski stav, secam se da je kad je Dinamo dobio Partizan bar trecina Srba likovalo i zajebavalo Grobare, ali to je lokalno prokletstvo,, totalno iracionalno, iznad svega tragikomicno...
-
bosna123
#241 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
@ Liska
Navijaju, vjeruj mi. Ja ih znam dosta, doduse nisu iz BiH, kada su velike utakmice u pitanju...i naravno kada se ne igra protiv Hr.
Rukometno prvenstvo je bilo osjetljivo, jer se dio utakmica igrao u Zadru, a Zadar je u ratu svasta pretrpio. A i Dalmatinci su to. Knin im je 4 godine bio za vratom, a i oni balvanasi prije...
Kazu da je u Porecu bila sasvim druga atmosfera.
Navijaju, vjeruj mi. Ja ih znam dosta, doduse nisu iz BiH, kada su velike utakmice u pitanju...i naravno kada se ne igra protiv Hr.
Rukometno prvenstvo je bilo osjetljivo, jer se dio utakmica igrao u Zadru, a Zadar je u ratu svasta pretrpio. A i Dalmatinci su to. Knin im je 4 godine bio za vratom, a i oni balvanasi prije...
Kazu da je u Porecu bila sasvim druga atmosfera.
-
Johny
#242 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Iako se slazemo da o ukusima nije raspravljati, ali mi je ipak cudno da ti koja imas rodbinu u HR navijas za Tursku... na stranu vera, ali kako moze da ti bude blizi jedan Hakan Sukur od Ivice Olica, zemljaka "s' onu stranu Save iz Broda"...bosna123 wrote:@ Johny
Ja i kad navijam protiv Hrvata kad cujem neku psovku "jebem ti..." odmah osetim neku bliskost, cudne su te podele na balkanu, psihijatrija ima pune ruke posla
-
bosanska rijec
#243 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Nisu ljudi navijali za Tursku zbog susjeda iz Hrvatske nego zbog bosanskih Hrvata koji su pravili nerede i pri tom navijalu za drugu zemlju ne za svoju. Pa su im ovi vratilii a nisu inatili Hrvatima u Hrvatskoj... To je valjda jasno....zeno providna si ko flis papir. Jel to pokusavas da izjednacavas sve tri strane.... Moglo bi ti nekako proci da mi nismo imali oci i usi... i naravno da zivim ovdje i vidim sta je vecina radila i za koga navijala..... To ako je neki pojedinac tamo negdje u gradu uhvatio zastavu to nista ne govori... Na utakmici su svi iz srca navijali za svoj nacionalni tim i viorila se uglavnom nacioanalna zastava na desetine hiljada . A ti se dohvatila Turske i muslimanskih zastava , eto ja u svom gradu niti jedne ne vidjeh.... Kad budu i drugi njih vecina navijali drzavnom nacionalnom zastavom, za nacionalni tim i opet bilo i takvih pojedinaca koji se mogu izbrojati na prste , bicu zadovoljna i onda mozemo reci da je pred nama lijepa buducnost.bosna123 wrote:Ti ako nisi vidio/vidjela, ko se sve uhvatio Turske i turske zastave nakon utakmice, onda ne zivis u BiH.bosanska rijec wrote:ma vala i nama nije jasno jedini ko se uhvatio Turske si ti ovdje.bosna123 wrote:Stvarno mi nije jasno sve to skupa oko Turske,.
Kazu susjedi smeta im navijanje za Tursku, razumijem, nije im bilo lako s Turcima. Ja objasnjavam kako je to kod mene islo. Razgovaramo, zar ne?
Last edited by bosanska rijec on 03/04/2009 14:22, edited 1 time in total.
-
bosna123
#244 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Da u pravu si. Obrazlozih gore u postu, vjerovatno bih navijala za HR, da nije pocelo sa Sisackom bitkom, jednostavno...Johny wrote:Iako se slazemo da o ukusima nije raspravljati, ali mi je ipak cudno da ti koja imas rodbinu u HR navijas za Tursku... na stranu vera, ali kako moze da ti bude blizi jedan Hakan Sukur od Ivice Olica, zemljaka "s' onu stranu Save iz Broda"...bosna123 wrote:@ Johny
Ja i kad navijam protiv Hrvata kad cujem neku psovku "jebem ti..." odmah osetim neku bliskost, cudne su te podele na balkanu, psihijatrija ima pune ruke posla
-
Johny
#245 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Bosna123, sad i ti zezas
Kakva Sisacka bitka, to je vremeplov, davno proslo vreme...
Ima hiljadu razloga da navijamo jedni protiv drugih, i samo nekoliko za suprotno... treba se izdici iznad ruznih stvari...
Priznajem, i meni nekad ne polazi za rukom...
Ima hiljadu razloga da navijamo jedni protiv drugih, i samo nekoliko za suprotno... treba se izdici iznad ruznih stvari...
- JohnnyS
#246 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Nevezano uz ovu temu, ali da imenjaka Johnyja napomenem kako je puno bolje prošla po tretmanu reprezentacija Srbije u Zadru, nego hrvatska košarkaška reprezentacija u Beogradu na eurobasketu. Dapače, na službenom otvaranju u Beogradu istrčalo je 15 dječaka sa 15 različitih dresova skoro svih sudionica natjecanja (16 je ekipa). Pitanje za 1 000 eura: Čiji je dres falio? A govorimo o službenom otvaranju. Plus što je 20 000 ljudi zdušno navijalo za španjolsku u četvrtfinalu, a sa službenog se razglasa puštale samo španjolske pjesme. Nemoj molim te izjednačavat SP u rukometu s tretmanom kakve imaju hrv. ekipe u Beogradu...
-
bosna123
#247 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Ti ako nisi vidio/vidjela, ko se sve uhvatio Turske i turske zastave nakon utakmice, onda ne zivis u BiH.
Kazu susjedi smeta im navijanje za Tursku, razumijem, nije im bilo lako s Turcima. Ja objasnjavam kako je to kod mene islo. Razgovaramo, zar ne?[/quote]
Nisu ljudi navijali za Tursku zbog susjeda iz Hrvatske nego zbog bosanskih Hrvata koji su pravili nerede i pri tom navijalu za drugu zemlju ne za svoju. Pa su im ovi vratilii a nisu inatili Hrvatima u Hrvatskoj... To je valjda jasno....zeno providna si ko flis papir. Jel to pokusavas da izjednacavas sve tri strane.... Moglo bi ti nekako proci da mi nismo imali oci i usi... i naravno da zivim ovdje i vidim sta je vecina radila i za koga navijala..... To ako je neki pojedinac tamo negdje u gradu uhvatio zastavu to nista ne govori... Na utakmici su svi iz srca navijali za svoj nacionalni tim i viorila se uglavnom nacioanalna zastava na desetine hiljada . A ti se dohvatila Turske i muslimanskih zastava , eto ja u svom gradu niti jedne ne vidjeh.... Kad budu i drugi njih vecina navijali drzavnom nacionalnom zastavom, za nacionalni tim i opet bilo i takvih pojedinaca koji se mogu izbrojati na prste , bicu zadovoljna i onda mozemo reci da je pred nama lijepa buducnost.[/quote]
Bosanska rijec, iako pricam bosanski sekunde te ne razumijem...
Ovdje nisam dosla svadjati se, nego samo iznosim svoj stav... Kakve strane izjednacavam? Ja sam navijala za TR, upravo od onog momenta kada sam vidjela kakva se kampanja provodi na index.hr, ni radi kakvih susjeda u BiH... Eto
Molim te da nastavimo bez tenzija, jer mi se ne svadja, a i kazem ne razumijem sta mi hoces reci. Samo sam iznijela svoje motive, o motivima drugih ne mogu...
Kazu susjedi smeta im navijanje za Tursku, razumijem, nije im bilo lako s Turcima. Ja objasnjavam kako je to kod mene islo. Razgovaramo, zar ne?[/quote]
Nisu ljudi navijali za Tursku zbog susjeda iz Hrvatske nego zbog bosanskih Hrvata koji su pravili nerede i pri tom navijalu za drugu zemlju ne za svoju. Pa su im ovi vratilii a nisu inatili Hrvatima u Hrvatskoj... To je valjda jasno....zeno providna si ko flis papir. Jel to pokusavas da izjednacavas sve tri strane.... Moglo bi ti nekako proci da mi nismo imali oci i usi... i naravno da zivim ovdje i vidim sta je vecina radila i za koga navijala..... To ako je neki pojedinac tamo negdje u gradu uhvatio zastavu to nista ne govori... Na utakmici su svi iz srca navijali za svoj nacionalni tim i viorila se uglavnom nacioanalna zastava na desetine hiljada . A ti se dohvatila Turske i muslimanskih zastava , eto ja u svom gradu niti jedne ne vidjeh.... Kad budu i drugi njih vecina navijali drzavnom nacionalnom zastavom, za nacionalni tim i opet bilo i takvih pojedinaca koji se mogu izbrojati na prste , bicu zadovoljna i onda mozemo reci da je pred nama lijepa buducnost.[/quote]
Bosanska rijec, iako pricam bosanski sekunde te ne razumijem...
Ovdje nisam dosla svadjati se, nego samo iznosim svoj stav... Kakve strane izjednacavam? Ja sam navijala za TR, upravo od onog momenta kada sam vidjela kakva se kampanja provodi na index.hr, ni radi kakvih susjeda u BiH... Eto
Molim te da nastavimo bez tenzija, jer mi se ne svadja, a i kazem ne razumijem sta mi hoces reci. Samo sam iznijela svoje motive, o motivima drugih ne mogu...
-
bosna123
#248 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Svakako, ali eto nije mi u sestom mjesecu poslo za rukom.Johny wrote:Bosna123, sad i ti zezas![]()
-
bosanska rijec
#249 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
Johny wrote:B
Im...
-
bosanska rijec
#250 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata
ma znam ti razumes samo sebebosna123 wrote:Ti i kazem ne razumijem sta mi hoces reci. Samo sam iznijela svoje motive, o motivima drugih ne mogu...