Masinski fakultet Sarajevo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
tubok

#226 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

kaktus na prozoru wrote:Ma nije problem to sto vas dvoje dijeli racunar, barem ne problem zbog kojeg vrijedi kupovati laptop :) sto se tice predavanja, ona su obicno do 11 (nekim danima do 13), a raspored vjezbi zavisi od grupe koja vas potrefi.. Ja sam bila danas na faksu, i meni se cini da vam je neki raspored predavanja bio okacen na oglasnoj ploci I godine :) raspored vjezbi izlazi ili dan-dva pred pocetak predavanja ili u prvoj sedmici predavanja, dok rasporede studente po grupama.
Znaci ipak je dobro sto cu otici par dana prije da vidim taj raspored i sve to.
A cuj to da zavrsava obicno do 11, heh. Cudno mi da je tako malo. Ali je ok. :-D
Ko prvi bude isao na fax i vidi neku novost neka ovdje napise da i ostali mogu da vide.
Bice to sve dobro. :wink:
kaktus na prozoru

#227 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by kaktus na prozoru »

ma cini vam se malo, ali kad tu dodju vjezbe... ne brinite se, nece biti malo :D
xammerx

#228 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

e kad ne bi bilo vjezbi a predavanja do 11 xd...idila ;p..kindergarten haha;p...ajde valjda nema previse vjezbi na dan...ne ide vise od 2 3 sata dnevno? ;O...=)
tubok

#229 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Evo samo da Poželim sreću svima koji ce sutra polagati prijemni?
Sretno vam. Aleme tebi pogotovo. :-D
Alem Dervisagic

#230 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Alem Dervisagic »

Hvala hvala, nadam se da cu poloziti
idrizinho

#231 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by idrizinho »

Imam jedno pitanje za ove starosjedioce, koliko treba dnevno izdvojit za knjigu...ono max. i min. Ja sam mislio svaki dan po 3-4 sata da ucim pa sada ne znam. Odnosno nemam kako bi se reklo kompasa :D
twizzler

#232 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by twizzler »

idrizinho wrote:Imam jedno pitanje za ove starosjedioce, koliko treba dnevno izdvojit za knjigu...ono max. i min. Ja sam mislio svaki dan po 3-4 sata da ucim pa sada ne znam. Odnosno nemam kako bi se reklo kompasa :D
Optimisticno nema sta :mrgreen: Ako uspijes svaka cast, ocekuj prosjek oko devetke. Mada ja sam prvu ocistio tako sto sam ucio onu sedmicu prije ispita(uglavnom sedmice doduse :mrgreen: ). Naravno moras redovno ici na vjezbe raditi zadace itd..
Nego kada pocinje nastava, jeli 22. za sve?
xammerx

#233 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

twizzler wrote:
idrizinho wrote:Imam jedno pitanje za ove starosjedioce, koliko treba dnevno izdvojit za knjigu...ono max. i min. Ja sam mislio svaki dan po 3-4 sata da ucim pa sada ne znam. Odnosno nemam kako bi se reklo kompasa :D
Optimisticno nema sta :mrgreen: Ako uspijes svaka cast, ocekuj prosjek oko devetke. Mada ja sam prvu ocistio tako sto sam ucio onu sedmicu prije ispita(uglavnom sedmice doduse :mrgreen: ). Naravno moras redovno ici na vjezbe raditi zadace itd..
Nego kada pocinje nastava, jeli 22. za sve?
oh pa i ja sam kontao tako nesto 3 4 sata po potrebi dnevno ;O znaci moze se ;=D...valjda ce se uspjet sto kazes kolega =)...da 22 za sve =) predlazem da ako nista ova raja s prve godine sto ej aktivna ovdje tubok i co, da kad krene fax sjednemo na kafu, forumasi =)
kaktus na prozoru

#234 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

hahaahaha, optimizam frca na sve strane, a prvi dogovor pa kahva :D hahaha standardno studentski: prije nego pocne faks razglaba se kako ce se uciti po 2-3 sata dnevno (na veliku radost vasih roditelja :D), a odmah po pocetku umjesto 2-3 sata ucenja bude 2-3 sata kahva :D hahahaha :D a taj prvi dogovor u neku ruku potvrdjuje to :P
nemojte se ljudi zalijetati sa tim 2-3 ucenja.. polahko.. sat, sat i po dnevno je sasvim dovoljno.. nekad i dva ako vam predmet bash ne ide... ali shvatite, to je ljudi na dnevnoj bazi, ono 7 dana u sedmici... :D shvatite, 7 dana po sat i po, 10.5 sati, puta 3-4 sedmice? dodje vam 31.5-42h mjesecno :D vise nego dovoljno da zakucate bilo koji fakultet :D ja vise idem po logici-radim koliko mi je potrebno :) nekad 3h (ako se bash zahajcam sa zadacama i nekim lekcijama), a nekad vala ne dotaknem nista po 7 dana :D bitno je samo da idete na vjezbe, radite SAMOSTALNO zadace (znaci-NE PREPISUJETE zadace uradjene od drugih uz tjesenje sebe da cete to shvatiti kada prepisete ili kada dodjete kuci, posto necete, nikad niko nije to shvatio nakon prepisivanja.. Uvijek predaju, bez i da pomisle na zadacu.. i onda belaj kad treba shvatit zadatak za ispit) :)
http://www.mef.ba
http://www.mef.unsa.ba

pogledajte.. ta prva je meni licno bolja :) fax pocinje 22.9 aBd :) vidimo se
idrizinho

#235 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by idrizinho »

eh zanima me jos nesto, imal na fax. anfiteater ili su ucionice. Jer znam kada sam bio na pripremnoj da smo bili u ucionicama, pa sada ne znam da li imaju. MAh od ti kafa cu bjezat, jer zelim da raspodjelim vrijeme kako cu, sta cu, yelim da planiram dan kako treba. Naravno za kafe ce biti odvojeno, ali sigurno ne svaki dan
ŠiŠ

#236 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by ŠiŠ »

Za prve rokove uci samo parne strane. Ako ne navuces sesticu onda za drugi rok ucis samo neparne stranice i garant prolazis. To je 45 minuta dnevno i to samo radnim danima. :D
twizzler

#237 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by twizzler »

Kakav je ono sport u rasporedu za drugu godinu? :mrgreen: Nikad se ne sjetim nikoga da pitam.. :-?
vnm

#238 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by vnm »

sport kao sport u srednjoj. termin traje oko 2 sata i do sad je uvijek bio ponedjeljkom u skenderiji. igra se fudbal, kosarka i odbojka.
xammerx

#239 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

a eno sad napadaju me odma ;=p kontam kafica dobrodoslice hahah ;p...a ucit koliko je potrebno ;D...kazes parne 45 min dnevno =) pa zar niej bolje onda sat i po i sve rijesis ;=D...dodas jos malo vremena i povecas ocjenu ;p...ma po potrebi ;=D...samo da hoce pocet vise, dosadila i ova maratonska pauza...da vidimo sta je i taj fax ;D

nego jel izasao raspored za prvu godinu? bio sam na faxu samo za 2 ima koliko sam upratio...prve na tapeti nema ;O
twizzler

#240 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by twizzler »

vnm wrote:sport kao sport u srednjoj. termin traje oko 2 sata i do sad je uvijek bio ponedjeljkom u skenderiji. igra se fudbal, kosarka i odbojka.
Jel to cisto rekreativno ili obavezno?
xammerx wrote:nego jel izasao raspored za prvu godinu? bio sam na faxu samo za 2 ima koliko sam upratio...prve na tapeti nema ;O
Izasao je raspored. Koliko se sjecam podijeljeni ste u dvije linije, sva predavanja pocinju u 9(svaki dan od 9:00-11:00 osim jedan dan kada je matematika tad je do 12:00). Raspored za vjezbe jos nije izasao kada sam ja bio tamo.
idrizinho wrote:eh zanima me jos nesto, imal na fax. anfiteater ili su ucionice. Jer znam kada sam bio na pripremnoj da smo bili u ucionicama, pa sada ne znam da li imaju.
Ima amfiteatar od 600 mjesta, jedan od boljih i mi smo prvi semestar tamo imali predavanja dok drugi semestar su nas podijelili u dvije linije i imali smo u onim velikim ucionicama. Ne znam kako ce biti ove godine.
tubok

#241 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

WoW. Opet aktivna tema :dance: . Super.
To ko ce koliko uciti: E pa sto rekose ovi nasi starosjedioci. :-D da je dovoljno tih 3 sata. Ali je problem da li ce nekome ko bude ucio 3 ili vise sati.( ako takvog ima?) vremenom takav nacin dosaditi, pa ce sa 3 sata preci na 0. :-)
Tadodjer neko rece da mu je dosadio maratonski raspust. Vjerujte da mi nikad u zivotu nije bio bolji raspust, dugo je trajao, i jos traje :D , cim sam polozio prijemni, nisam se morao brinuti ni za sta.
A ta kafa forumasa, e pa moramo se prvo upoznati jer ja iskreno ne poznajem nikoga, neki mene poznaju pa tako ko me poznaje nek mi se javi prvi dan fax-a pa da se upoznamo i sa ostalim forumasima prve godine. :-D
Ja cu u petak otici na fax da vidim tu listu. I jos da pitam: Kad cemo dobiti index?
Ma bice to sve OK.
Poz. :thumbup:
xammerx

#242 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

ma ja sam predao papire pocetkom juna i odma mi sve gotovo bilo tako da je pomalo dosadilo, tj zanima me taj fax na sta ce sve licit =p...a naravno prvo se upoznat pa cemo se dogovarat =)...indexe cemo dobit prvi dan kako meni rekose u studentskoj, 22og,,,i fkt ne kontam sto ne stave raspored i ostale stvari na hbenu web stranicu, a ne svi moraju ko budale skakat do faxa kad god sta treba ... ;S..
Partizan1

#243 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

stvarno ljudi stranica nam je totalno neorganizovana.......dok nisam otisao do faxa nisam ni vidio rezultate...i ak neko zna da mi kaze tacno koje predmete imamo :D na prvoj godini.
Partizan1

#244 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

iii taj prvi dan forumasiiii naa kafuu :run: blizu nam :D je TITO
tubok

#245 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Pa onda ja i nemam potrebe da idem gore u petak.
Ako se vec sve zna. Znaci pocinje u 9, dobijemo taj dan index. i kako ce biti organizovana predavanja, kako idu te grupe.
kaktus na prozoru

#246 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Ma joj, indexi vam nisu bitni dok ne pocnu rokovi (osim da se furate da ste student i nosate index u zadnjem dzepu hlaca :D)
to sto se tice stranice, nervira vecinu nas.. :S vijesti se postavljaju svake prestupne godine, ne azurira se kako treba.. :S ali hajd, valjda ce bit bolja.. ima ova neka nova u fazi valjda izrade, nemam pojma... ja sam cak jedno vrijeme imala ideju da posaljem email administratoru web stranice, da fino kazem il da se azurira kako treba i za potrebe studenata ili da se ukine, ha jah :D ali me prosla prvobitna huja i sad se samo nadam da ce bit bolje :D
a za kahvu imate titu, ima centar za mlade, ima casa... ma ima vala za svakog po neki kafic, kako se kome svidja :D
Partizan1

#247 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

ljudi zna li ko koje predmete imamo (1.g) :bih:
kaktus na prozoru

#248 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

I semestar:
1.Matematika I
2.Fizika I
3.Materijali I
4.Tehnologije obrade
5.Statika

II semestar:
1.Matematika II
2.Fizika II
3.Materijali II
4.Elektrotehnika
5.Elastostatika
6.Tehnicka dokumentacija i CAD

s tim da mozda dodje do rotacije Tehnologija obrade i Elektrotehnike. Valjda nisam nista zaboravila :)
BoBo-Vieri32.mostar

#249 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by BoBo-Vieri32.mostar »

Upišite se na Mašinski fakultet univerziteta u Mostaru ( dobronamjeran savjet svim srednjoskolcima), 1.odličan kadar( tj.kod nas nema običnih asistenata, već su svi viši.ass. magistri koji su zaduzeni za vjezbe a predavači profesori su zive legende ),2.nema prijemnog ispita ( tj. primaju se cak i oni koji su pohadjali npr. medicinsku srednju ili frizersku hehe) 3. jebiga mora se uciti 4. matematika sveobuhvatna pa razmisli 4. imamo cak 18 racunara 5. Imali smo i strug i glodalicu, naravno staru ne ovu NC ili CNC ali je ukrali zlikovci heh, na predavanja se skoro i ne mora ici sto se potpisa tice i ovjere semestra tj. nis nemoras ali znati na ispitu moras ili si sinja kukavica, 6. ovo naravno ne vrijedi sve jer nema vise starog sistema ( ovaj sto ja pohadjam ) sad bolonja pa sve nesto cudno, neki novi smjerovi , saobracaj, drvo, zastita na radu i koje kave hmm. ... ma sve nesto cudno ... MA IDITE VI STUDIRAJTE U BIHAĆ
ŠiŠ

#250 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by ŠiŠ »

xammerx wrote:a eno sad napadaju me odma ;=p kontam kafica dobrodoslice hahah ;p...a ucit koliko je potrebno ;D...kazes parne 45 min dnevno =) pa zar niej bolje onda sat i po i sve rijesis ;=D...dodas jos malo vremena i povecas ocjenu ;p...ma po potrebi ;=D...samo da hoce pocet vise, dosadila i ova maratonska pauza...da vidimo sta je i taj fax ;D

nego jel' izasao raspored za prvu godinu? bio sam na faxu samo za 2 ima koliko sam upratio...prve na tapeti nema ;O
to je tako u brucoskoj teoriji.. praksa potvrdjuje da 90 % ljudi mladjih do 25 g. ne modu sjedit na jednom mjestu duze od 45 minuta. Ako jos pocnu i ucit onda je to maksimum. Zato skolski cas traje 45 min.
Last edited by ŠiŠ on 16/09/2009 13:07, edited 1 time in total.
Post Reply