pimmkie wrote:Čula sam da su bile pripreme za Anglistiku na kojima su prerađivali prijemne ispite od prethodnih godina.
Ako nisi sigurna u svoje znanje, bolje upiši nešto drugo, a ako jesi, onda ne možeš ništa izgubiti.

Sretno!
Pa, sigurna sam

Nadam se da ce bit uredu, a ako prodjem, odmah javim
Hvala
I, alica.k, imas mozda neki savjet za prijemni? Mislim, kako ide, jel strasno?

ma vec sam pisala, prijemni je (barem meni bio) smijesan. negdje na nivou kontrolnog iz engleskog u 2. srednje.
bitno za esej recimo, sto sam i ja dobila savjet je da malo proucis sta je topic sentence i da odvajas paragrafe i ako tema bude neka gdje mozes prikazivat i losu i dobru stranu necega koristi although, however, on the one/other hand...i slicno. sta jos....u esejima ni slucajno pisati skracene verzije isn't, aren't, don't. Ne pocinjat recenicu sa but i and.
ja sam se najvise bojala da esej necu poloziti, ne sto ne znam pisat vec sto ja to sve nekako nabacam i ako pocnem provjeravat samo gore napravim itd a ovo mi je dosta pomoglo.
ostatak ispita je poprilicno.....lagan, npr da ti recenicu sa jednom ili dvije prazna mjesta gdje bi neke rijeci trebale da budu, a onda ti ispod da izbor a b c d da izaberes sta je tacno. ko zna engleski NE MOZE fuliti tacan odgovor. i jos jedan dio gdje procitas tekst a onda odgovaras na postavljena pitanja (odgovori su ponovo pod a b c i d samo moras tacan zaokruziti, prejednostavno).
uglavnom, nemate se cega bojati, stvarno je lagan prijemni, samo ne brzati nego promisliti malo svaki odgovor i to je to. obicno sta se prvo ucini da je tacno i bude, to je instinktivno.
test iz bosanskog je isto tako bezveze, da ti mali tekstic od jedno 10-15 recenica i bas ocite greske kao npr "od nikoga" ili "cijelo vrjeme", ali eto bilo je ljudi koji su padali i na tome...