Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bombas_vera

#226 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

alica.k wrote:
bombas_vera wrote:moze li mi neko reci kakve otprilike budu teme (esej) na anglistici-prijemni :-) :-D :-D
hvalaaaaaaa :mrgreen:
meni je bila tema o uticaju medija na mlade i djecu. i jos neke dvije (jedna o najdrazoj knjizi i ne sjecam se druge).
AnchyVamp wrote:
bombas_vera wrote:moze li mi neko reci kakve otprilike budu teme (esej) na anglistici-prijemni :-) :-D :-D
hvalaaaaaaa :mrgreen:
Kod mene je bilo najdraža knjiga, monarhija u UK - da ili ne, i moje buduće zanimanje.

e hvala vam puuno ;-) jos samo da se upisati hehe
nije tesko jel tako? gramatika i sve hehehe :-D :-D
alica.k

#227 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

bombas_vera wrote:e hvala vam puuno ;-) jos samo da se upisati hehe
nije tesko jel tako? gramatika i sve hehehe :-D :-D
prijemni je smijesan u najmanju ruku.
kecho

#228 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by kecho »

dajte ljudi pomagajte zna li bilo ko sta obicno bude na prijemnom za historiju sta forsiraju bilo sta :|
demetra22

#229 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by demetra22 »

kecho wrote:dajte ljudi pomagajte zna li bilo ko sta obicno bude na prijemnom za historiju sta forsiraju bilo sta :|

Prosle godine bilo je da uradis esej, mislim da se pise samo jedna od tri teme: Obrazovanje u Osmanskom periodu, O prvom svjetskom ratu, i Srednjovjekovna Bosna, ne sjecam se sta je tacno bilo. U sustini dakle daju teme iz tri razlicita perioda, srednjovjekovlja, osmanskog i austrougarskog, vezano za Bosnu.

I test opceg znanja, pismeno se radio, e tu je bilo svega i svacega..:) Od antike do novog vijeka, svasta!
Ali se prvo bosanski mora poloziti da bi se polagalo ostalo.
bombas_vera

#230 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

eto danas sam predala papire ,pa nek mi je sa srecom haha :lol:
Vitamin C

#231 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Vitamin C »

bombas_vera wrote:eto danas sam predala papire ,pa nek mi je sa srecom haha :lol:
Izgleda da sam ja jedan od prvih koji ih je predao. Ranopredavalac. :D
bombas_vera

#232 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

Vitamin C wrote:
bombas_vera wrote:eto danas sam predala papire ,pa nek mi je sa srecom haha :lol:
hehe,ma ne volim ni ja u zadnji tren predavati,jer bude guzva i tako to... :)
ali nesto mi se oko ovoga nije zurilo 8)
Merce

#233 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Merce »

Ima li neko kakve informacije o prijemnom za germanistiku.
medeja

#234 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

Vitamin C wrote:

Hahaha, i ja sam među prvim predala. :D
medeja

#235 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

elmica;) wrote:B/H/S jezik i knjizevnost naroda BiH obuhvataju sveukupnu svjetsku knjizevnost nije to samo knjizevnost s nasih prostora.. Ja studiram na tom odsjeku, mogu ti reci da je vrlo zanimljivo, ali i tesko.... Ukoliko to zelis stavi jezik pod a, a knjizevnost pod b.

i NE MOZES kombinirati sto god hoces, postoje razlicite kombinacije, ali ne vjerovatno one koje su tebi privlacne...

Upravo sam tako i uezla, B/H/S jezik pod A i Književnost južnoslavenskih naroda pod B.
Da li bi mi mogla reći iz čega se tačno sastoji prijemni za jezik ( znam da su u pitanju pravopis i gramatika ), tj. trebaju mi konkretnije informacije. :)
SpecialCase

#236 informaciju molim...

Post by SpecialCase »

Ukoliko neko studira psihologiju i sjeca se,zamolila bih ga da mi kaze na sto se trebam bazirat za test na prijemnom...opce definicije,ili detalje ?
kako otprilike izgleda taj test...? :)

Unaprijed hvala ! :roll:
metastasio

#237 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by metastasio »

Merce wrote:Ima li neko kakve informacije o prijemnom za germanistiku.
Ne bih ti bas savjetovao da upisujes germanistiku na ovom fakultetu. Naime, trenutno su kadrovski najlosiji odsjek zbog katastrofalne kadrovske politike u kojoj su dobri ljudi sistematski tjerani, a mjesta se docepali mediokriteti tako da se bojim da ces slabo profitirati...
pimmkie

#238 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

metastasio wrote:
Ne bih ti bas savjetovao da upisujes germanistiku na ovom fakultetu. Naime, trenutno su kadrovski najlosiji odsjek zbog katastrofalne kadrovske politike u kojoj su dobri ljudi sistematski tjerani, a mjesta se docepali mediokriteti tako da se bojim da ces slabo profitirati...

Anglistika?
Znam da ovdje ima onih koji ce odmah opovrgnuti ovo sto cu napisati, ali stvarno me zanima kakva je situacija sa upisom na anglistiku. Mislim, u zadnje vrijeme stalno slusam o tome kako je prakticno nemoguce upisati zbog znanja, nego je obavezno platiti taj upis. Ovo ne pricam onako bezveze, jer znam ljude koji su platili 'trazeni iznos', a koji mi savjetuju da upisem ili u Mostaru, pa da se onda prebacim ovdje u Sa, ili da upisem vanredno. Pa, ne znam, mozda neka vasa iskustva, jer planiram da idem 'na znanje' i bodove iz srednje skole, pa da vidimo sta ce bit.

I jos jedno pitanjce, kakva pitanja budu na testu opceg znanja? Konkretno za turski jezik, ako ima neko ko zna :)

Zao mi je ako gnjavim ovim, ali hvala ipak :mrgreen:
alica.k

#239 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

pimmkie wrote:Anglistika?
Znam da ovdje ima onih koji ce odmah opovrgnuti ovo sto cu napisati, ali stvarno me zanima kakva je situacija sa upisom na anglistiku. Mislim, u zadnje vrijeme stalno slusam o tome kako je prakticno nemoguce upisati zbog znanja, nego je obavezno platiti taj upis. Ovo ne pricam onako bezveze, jer znam ljude koji su platili 'trazeni iznos', a koji mi savjetuju da upisem ili u Mostaru, pa da se onda prebacim ovdje u Sa, ili da upisem vanredno. Pa, ne znam, mozda neka vasa iskustva, jer planiram da idem 'na znanje' i bodove iz srednje skole, pa da vidimo sta ce bit.

I jos jedno pitanjce, kakva pitanja budu na testu opceg znanja? Konkretno za turski jezik, ako ima neko ko zna :)

joj evo ti iz prve ruke (a i vec sam triput napisala), ja sam upisala NA ZNANJE, BEZ STELE, i sto je najbitnije, bez ikakvih problema. vecina na mojoj godini je upisala bez stele. stele odmah prepoznas (redovni a ne dolaze na predavanja, nisu nikad na vjezbama, a redovno se nalaze na spisku onih sto su polozili ispite). a i hvale se puno time. al ih je stvarno malo, ja znam za samo 6-7 od nas 70.

ono za sta ti treba stela, to je da se prebacis vanredno ako zavrsis medju sf (placaju vise od vanrednih, a obavezni su na predavanjima, pa ih obaraju zbog vjezbi i slicno).
melb26sa

#240 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by melb26sa »

Za anglistiku samo znanje, nista stela. Od prijemnog do ostalih ispita sve znanje. Ne mogu reci da iz moje generacije znam ikoga da je placao ispite.

Ako ces upisati anglistiku budi spreman/na da provodis po cijeli dan na fakultetu jer ima dosta predavanje, kolokvija, grupa, i moras redovno dolaziti.
Black Angel18

#241 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Black Angel18 »

Ljudi pomozite plssssss!!!
Danima ucim filozofiju...vise mi se sve pomjesalo...znam da nista ne znam:D:D sala...toliko informacija a nezz sta ce biti na prijemnom...zna li iko par pitanja koja su bila prethodnih godina na prijemnim cisto da se baziram na to:) jel li tesko..kakva su pitanja, i ima li dosta logike?? unaprijed zahvalna:)
pimmkie

#242 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

Black Angel18 wrote:Ljudi pomozite plssssss!!!
Danima ucim filozofiju...vise mi se sve pomjesalo...znam da nista ne znam:D:D sala...toliko informacija a nezz sta ce biti na prijemnom...zna li iko par pitanja koja su bila prethodnih godina na prijemnim cisto da se baziram na to:) jel li tesko..kakva su pitanja, i ima li dosta logike?? unaprijed zahvalna:)

Pa eto, Sokrata si savladala :D
Bojim se da ti necu biti od velike pomoci s ovim. Ipak, sretno :)
medeja

#243 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

pimmkie wrote:
metastasio wrote:

Anglistika?

Čula sam da su bile pripreme za Anglistiku na kojima su prerađivali prijemne ispite od prethodnih godina.
Ako nisi sigurna u svoje znanje, bolje upiši nešto drugo, a ako jesi, onda ne možeš ništa izgubiti. :) Sretno!
pimmkie

#244 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

Čula sam da su bile pripreme za Anglistiku na kojima su prerađivali prijemne ispite od prethodnih godina.
Ako nisi sigurna u svoje znanje, bolje upiši nešto drugo, a ako jesi, onda ne možeš ništa izgubiti. :) Sretno!
Pa, sigurna sam :)
Nadam se da ce bit uredu, a ako prodjem, odmah javim :D
Hvala :-)

I, alica.k, imas mozda neki savjet za prijemni? Mislim, kako ide, jel strasno? :)
bombas_vera

#245 Re: filozofski fakultet sarajevo

Post by bombas_vera »

suncica24 wrote:Imam pitanjce, po konkursima vidim da postoji razlika izmedju paralelnog i vanrednog studija.

Sad, zanima me, da li se za oba polaze prijemni, u slucaju Filozofskog fakulteta, jer vidjeh ovdje da za vanredni studij nema prijemnog ispita, a ja "bubam" danima, pa... sad sam samo zbunjena :D

Hvala na odgovoru, puuuunooo :)
ja sam pitala na faxu, kazu da se za jezike mora polagati prijemni i za vandredno
alica.k

#246 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

pimmkie wrote:
Pa, sigurna sam :)
Nadam se da ce bit uredu, a ako prodjem, odmah javim :D
Hvala :-)

I, alica.k, imas mozda neki savjet za prijemni? Mislim, kako ide, jel strasno? :)
ma vec sam pisala, prijemni je (barem meni bio) smijesan. negdje na nivou kontrolnog iz engleskog u 2. srednje.

bitno za esej recimo, sto sam i ja dobila savjet je da malo proucis sta je topic sentence i da odvajas paragrafe i ako tema bude neka gdje mozes prikazivat i losu i dobru stranu necega koristi although, however, on the one/other hand...i slicno. sta jos....u esejima ni slucajno pisati skracene verzije isn't, aren't, don't. Ne pocinjat recenicu sa but i and.
ja sam se najvise bojala da esej necu poloziti, ne sto ne znam pisat vec sto ja to sve nekako nabacam i ako pocnem provjeravat samo gore napravim itd a ovo mi je dosta pomoglo.

ostatak ispita je poprilicno.....lagan, npr da ti recenicu sa jednom ili dvije prazna mjesta gdje bi neke rijeci trebale da budu, a onda ti ispod da izbor a b c d da izaberes sta je tacno. ko zna engleski NE MOZE fuliti tacan odgovor. i jos jedan dio gdje procitas tekst a onda odgovaras na postavljena pitanja (odgovori su ponovo pod a b c i d samo moras tacan zaokruziti, prejednostavno).

uglavnom, nemate se cega bojati, stvarno je lagan prijemni, samo ne brzati nego promisliti malo svaki odgovor i to je to. obicno sta se prvo ucini da je tacno i bude, to je instinktivno.

test iz bosanskog je isto tako bezveze, da ti mali tekstic od jedno 10-15 recenica i bas ocite greske kao npr "od nikoga" ili "cijelo vrjeme", ali eto bilo je ljudi koji su padali i na tome...
pimmkie

#247 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

ma vec sam pisala, prijemni je (barem meni bio) smijesan. negdje na nivou kontrolnog iz engleskog u 2. srednje.

bitno za esej recimo, sto sam i ja dobila savjet je da malo proucis sta je topic sentence i da odvajas paragrafe i ako tema bude neka gdje mozes prikazivat i losu i dobru stranu necega koristi although, however, on the one/other hand...i slicno. sta jos....u esejima ni slucajno pisati skracene verzije isn't, aren't, don't. Ne pocinjat recenicu sa but i and.
ja sam se najvise bojala da esej necu poloziti, ne sto ne znam pisat vec sto ja to sve nekako nabacam i ako pocnem provjeravat samo gore napravim itd a ovo mi je dosta pomoglo.

ostatak ispita je poprilicno.....lagan, npr da ti recenicu sa jednom ili dvije prazna mjesta gdje bi neke rijeci trebale da budu, a onda ti ispod da izbor a b c d da izaberes sta je tacno. ko zna engleski NE MOZE fuliti tacan odgovor. i jos jedan dio gdje procitas tekst a onda odgovaras na postavljena pitanja (odgovori su ponovo pod a b c i d samo moras tacan zaokruziti, prejednostavno).

uglavnom, nemate se cega bojati, stvarno je lagan prijemni, samo ne brzati nego promisliti malo svaki odgovor i to je to. obicno sta se prvo ucini da je tacno i bude, to je instinktivno.

test iz bosanskog je isto tako bezveze, da ti mali tekstic od jedno 10-15 recenica i bas ocite greske kao npr "od nikoga" ili "cijelo vrjeme", ali eto bilo je ljudi koji su padali i na tome...
Hvala ti za ovo, posebno za onaj dio o eseju i savjetima za isti. I kod mene je otprilike tako, kad pocnem pisat ne mogu stat, dodjem do nekih 6 stranica (zaustave me tamo). :D Nazalost, skola u koju sam ja isla i hvala Bogu zavrsila, i nije na nekom posebno visokom nivou sto se tice pruzanja znanja (iako se radi o gimnaziji) tako da ucenici manje-vise sami moraju trazit informacije i prakticno ih izvlacit iz profesora (ne svih, cast izuzecima). To kazem zbog onog dijela o formi eseja i abrevijacijama, jer je to kod nas bilo casual, bez nekog objasnjavanja i pridrzavanja forme i bilo kakvih pravila.
Znam da nije korektno sve 'svaljivat' na profesore, ali ipak... Takva indolencija me ljuti.

Jos jednom hvala, puno si mi pomogla ovim :)
zarafromsa1

#248 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zarafromsa1 »

Veliki pozdrav svima,
moze li mala pomoc oko prijemnog ispita iz engleskog jezika, a vezano je za temu eseja.
Kakve najcesce budu teme i koliko je esej vazan da bi se prosao prijemni?
Mislim ako se sve dobro uradi i bosanski i test iz gramatike, koliko je odlucujuci esej
u svemu tome?
Hvala vam unaprijed...
pimmkie

#249 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

Da li ce mozda napraviti neki spisak prije prijemnog? Mislim, neki rang po bodovima ili slicno, radi transparentnosti. Jesu li to prije radili?
Mislim da bi bilo dobro, mada nije vjerovatno jer konkurs zavrsava 30., a prijemni je odmah sutra, tako da ima malo vremena. :?
medeja

#250 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

pimmkie wrote:Da li ce mozda napraviti neki spisak prije prijemnog? Mislim, neki rang po bodovima ili slicno, radi transparentnosti. Jesu li to prije radili?
Mislim da bi bilo dobro, mada nije vjerovatno jer konkurs zavrsava 30., a prijemni je odmah sutra, tako da ima malo vremena. :?
Poslije prijemnog će staviti listu i tu ćeš vidjeti sve bodove. :)
Bilo bi besmisleno da stave prvo bodove koji se skupe ocjenama, pa onda opet kada se završi prijemni. :)
Post Reply