Nema više mog starog Sarajeva
-
markes69
#226 Re: Nema više mog starog Sarajeva
http://www.bosnatube.com/video/499/Vanz ... d-Sarajeva
....za sve one zbunjene kao i ja sama , sa papke i raju,za one koji su SARAJEVO makar i na slici vidjeli,za one sto im je SARAJEVO 500 g.mjesto rodenja,za one koji gaze sarajevski asfalt a imaju nocne more da su se vratili na svoje livade ,za sve one koji dalje od Sarajeva nisu makli a furaju se da su glavni,za informisane i ne informisane ,za mafijase i postene ,
krkane i gospodu,one koji disu sarajevsku havu i one koji mastaju i o sarajevskom smogu negdje daleko.........za male i velike,kokuze i guzonje pa i za kemala montena i suuupke njemu slicne ..............ONI NISU GINULI NAPADAJUCI BEOGRAD NEGO BRANECI SARAJEVO I SVI SU ONI TADA BILI SARAJLIJE SAMO SU SE MOZDA RODILI U OPSTINI CENTAR ,MOZDA FOCI ,SREBRENICI,NOVOM PAZARU,...........ILI NEGDJE DRUGO ALI SVI SU TADA BILI SARAJLIJE I OSTALI ZAUVIJEK........
a mi koji smo ostali zivi , taman da smo svi iz iste ispali nasli bi nacina da se podijelimo ,posvadamo ,optuzimo ,omalovazimo ...da se jedni drugih stidimo i da se vise ne volimo jer onaj drugi nije kako"mi",a nema veze sto "mi" pet para ne valjamo ili da se ljutimo i bjesnimo sto neko ili nesto nije kao prije ...a fazona i fore ...naravno da niko i nista nije kako prije ,pa ljudi moji vrijeme ide i ne ceka da mi pameti dodemo i uzivamo u onome sto imamo a ne da zalimo za onim cega NEMA...nema Sarajeva od prije "92 a ni od prije"42 a sigurno ni onog od prije "18 a tek sto nista ne osta od Rimljana.....pustite ljudi proslost ,uzivajte u sadasnjosti i u onome za sto su SARAJLIJE ginule kroz vijekove ... u cinjenici da ne kopate rovove ,da imate vodu ,struju ,da vas ne granatiraju ,da vas ne omalovazavaju jer ste BOSANAC,SARAJLIJA,MUSLIMAN ,SRBIN ,HRVAT...uzivajte u mogucnosti da kazete svoje misljenje ,u pravu da psujete vladu i predsjednika koliko hocete a da vam za to ne odbiju bubreg ,uzivajte u tome da se ne bojite za zivote svojih najdrazih iz sekunde u sekundu ,da ne morate da poginete za pravo glasa i opstanak kao takvi kakvi ste, ma kakvi god bili ,uzivajte u SLOBODI,uzivajte u mogucnosti da skolujete svoju djecu ,u mogucnosti da stvorite sretnije i pametnije generacije koje ce imati ZNANJE a ne STID o tome ko su i sto su, generacije koje ce nalaziti rasloge da se ujedine da budu jaci i mocniji a ne razloge da se podijele i pobiju...generacije koje ce se PONOSITI a ne STIDJETI ...uzivajte u mogucnosti da kemala montena smjestite gdje zelite ...on ne voli OVO Sarajevo I OVE Sarajlije ....tragedija i to u tri cina...prvi cin: kemo 1980 u VOLJENOM Sarajevu lova do krova on hadija (a ne Dino),koncerti ,folovi ,golovi ,popularan i voljen i ostatak bla,bla ,bla, dobro mu pravo ...drugi cin Beograd ,Zagreb.....ko j.... Sarajevo....treci cin to isto i voljeno i j.... Sarajevo ga nosi do aleje POCASNIH GRADANA ,gradana koji su obiljezili grad i njegove stanovnike ,nosi Sarajevo svog Kemicu i place ....zabaravilo hudo Sarajevo da ga kemo nije volio...zaboravilo i oprostilo jer samo veliki to mogu... a SARAJEVO VELIKO, NADRASLO NAS SVIJU ... A ... ZAJEDNO SMO RASLI GRADE JA I TI ,ISTO PLAVO NEBO POKLONILO NAM STIH...tragedija ,nista drugo nego tragedija........
....za sve one zbunjene kao i ja sama , sa papke i raju,za one koji su SARAJEVO makar i na slici vidjeli,za one sto im je SARAJEVO 500 g.mjesto rodenja,za one koji gaze sarajevski asfalt a imaju nocne more da su se vratili na svoje livade ,za sve one koji dalje od Sarajeva nisu makli a furaju se da su glavni,za informisane i ne informisane ,za mafijase i postene ,
krkane i gospodu,one koji disu sarajevsku havu i one koji mastaju i o sarajevskom smogu negdje daleko.........za male i velike,kokuze i guzonje pa i za kemala montena i suuupke njemu slicne ..............ONI NISU GINULI NAPADAJUCI BEOGRAD NEGO BRANECI SARAJEVO I SVI SU ONI TADA BILI SARAJLIJE SAMO SU SE MOZDA RODILI U OPSTINI CENTAR ,MOZDA FOCI ,SREBRENICI,NOVOM PAZARU,...........ILI NEGDJE DRUGO ALI SVI SU TADA BILI SARAJLIJE I OSTALI ZAUVIJEK........
a mi koji smo ostali zivi , taman da smo svi iz iste ispali nasli bi nacina da se podijelimo ,posvadamo ,optuzimo ,omalovazimo ...da se jedni drugih stidimo i da se vise ne volimo jer onaj drugi nije kako"mi",a nema veze sto "mi" pet para ne valjamo ili da se ljutimo i bjesnimo sto neko ili nesto nije kao prije ...a fazona i fore ...naravno da niko i nista nije kako prije ,pa ljudi moji vrijeme ide i ne ceka da mi pameti dodemo i uzivamo u onome sto imamo a ne da zalimo za onim cega NEMA...nema Sarajeva od prije "92 a ni od prije"42 a sigurno ni onog od prije "18 a tek sto nista ne osta od Rimljana.....pustite ljudi proslost ,uzivajte u sadasnjosti i u onome za sto su SARAJLIJE ginule kroz vijekove ... u cinjenici da ne kopate rovove ,da imate vodu ,struju ,da vas ne granatiraju ,da vas ne omalovazavaju jer ste BOSANAC,SARAJLIJA,MUSLIMAN ,SRBIN ,HRVAT...uzivajte u mogucnosti da kazete svoje misljenje ,u pravu da psujete vladu i predsjednika koliko hocete a da vam za to ne odbiju bubreg ,uzivajte u tome da se ne bojite za zivote svojih najdrazih iz sekunde u sekundu ,da ne morate da poginete za pravo glasa i opstanak kao takvi kakvi ste, ma kakvi god bili ,uzivajte u SLOBODI,uzivajte u mogucnosti da skolujete svoju djecu ,u mogucnosti da stvorite sretnije i pametnije generacije koje ce imati ZNANJE a ne STID o tome ko su i sto su, generacije koje ce nalaziti rasloge da se ujedine da budu jaci i mocniji a ne razloge da se podijele i pobiju...generacije koje ce se PONOSITI a ne STIDJETI ...uzivajte u mogucnosti da kemala montena smjestite gdje zelite ...on ne voli OVO Sarajevo I OVE Sarajlije ....tragedija i to u tri cina...prvi cin: kemo 1980 u VOLJENOM Sarajevu lova do krova on hadija (a ne Dino),koncerti ,folovi ,golovi ,popularan i voljen i ostatak bla,bla ,bla, dobro mu pravo ...drugi cin Beograd ,Zagreb.....ko j.... Sarajevo....treci cin to isto i voljeno i j.... Sarajevo ga nosi do aleje POCASNIH GRADANA ,gradana koji su obiljezili grad i njegove stanovnike ,nosi Sarajevo svog Kemicu i place ....zabaravilo hudo Sarajevo da ga kemo nije volio...zaboravilo i oprostilo jer samo veliki to mogu... a SARAJEVO VELIKO, NADRASLO NAS SVIJU ... A ... ZAJEDNO SMO RASLI GRADE JA I TI ,ISTO PLAVO NEBO POKLONILO NAM STIH...tragedija ,nista drugo nego tragedija........
-
brinetta
#227 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Svaka ti cast!markes69 wrote:http://www.bosnatube.com/video/499/Vanz ... d-Sarajeva
Ovu reportazu bi svako trebao pogledati, veceras je kasno a i previse je potresno...........
-
everybody hurts
#228 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Postovi skroz lijevog lika sa drugog foruma...
"Eh ,nazalost nikad vise onog naseg Sarajeva.... :-("
"JA SAM MEDJU ONIMA KOJI SU GADJALI I GADJALI BI OPET PO TOJ DJAMAHIRIJI JER TO VISE NIJE ONO MOJE SARAJEVO NITI CE IKADA BITI."
"JA SAM MEDJU ONIMA KOJI SU GADJALI I GADJALI BI OPET PO TOJ DJAMAHIRIJI JER TO VISE NIJE ONO MOJE SARAJEVO NITI CE IKADA BITI."
Last edited by everybody hurts on 31/12/2008 02:36, edited 1 time in total.
-
brinetta
#229 Re: Nema više mog starog Sarajeva
O cemu ti pricas????????everybody hurts wrote:Postovi ISTE osobe sa drugog foruma...![]()
![]()
-
everybody hurts
#230 Re: Nema više mog starog Sarajeva
ljudi sta vam je...
...ovo sam procitao na drugom forumu i nema nikakve veze s vama sto pišete ovdje
...eno edit gore
.bas nezgodno ispade s onim "iste".
..nisam ni pratio sta se pisalo.
.samo kazem da je jedan korisnik na tom forumu obje ove recenice napisao pa mi suludo kako kuka da nema vise sarajeva..a on ga je gadjao

Last edited by everybody hurts on 31/12/2008 02:39, edited 2 times in total.
- Topla voda
#231 Re: Nema više mog starog Sarajeva
mi kontali ti o markesu nesto
jo zabune
jo zabune
-
everybody hurts
#232 Re: Nema više mog starog Sarajeva
basTopla voda wrote:mi kontali ti o markesu nesto![]()
jo zabune
sve je ok ljudi..do mene je..do mene
- piupiu
#233 Re: Nema više mog starog Sarajeva
ja propustih, ali sam zato bila na super Djeda Mrazastim paketicima u CDA gdje su se djeca i roditelji valjali u umjetnom snijegu, trcali po sali i ludo zabavljali sve sa onim carobnjackim kapama na glavama, pjevali Zvončiće i ostale pjesmice i zaključili da je Dedo živ, zdrav i vrlo živahan (i pri tom jos i smršao).b_stulic wrote:Ma ko šiša Kemu...
Nego gdje ste vi danas na Djeda Mrazu ispred Katedrale? Ha? Jel vam bilo zima ili vas je strah??? Sramota. Ovako moralisati po forumu a nista ne raditi... Sramota. Ovo se naravno odnosi na forumase iz Sarajeva.
Što se Keme tiče, volim čika Kemicu i jako me nervira kad vidim djecu kako jednog legendarnog čovjeka nazivaju klošarom, divna je ova nova mladost sa svojom najnovijom kulturom ophodjenja. Nije glavni i osnovni kvalitet svakog čovjeka da li je drzao pusku u ratu ili ne. A što se tice toga da nema mog starog Sarajeva, pa nema, panta rei - sve teče, sve se mijenja, šta da se radi, sad je takvo kakvo je, ja ga još uvijek volim, što ne znači da ljubav isključuje kritiku.
- Zox
#234 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Cinjenicno stanje je da se SAD iz Sarajeva iseljavaju ljudi koji su ga devedesetih i branili, jer jednostavno nemaju sansu da se izbore sa primitivizmom. Cinjenicno stanje je i da za to nikog nije briga "ako ima bolje, furaj" ili "seli se fino u RS ili u Srbiju ili u Hrvatsku". U stvari, ne samo da nikog nije briga, nego vecina LIKUJE. Mnogi od tih sto likuju, recimo na forumu, pisu iz Njemacke i Austrije i uglavnom Sarajeva nisu vidjeli ni na slici (bilo je takvih ofiraza milion). Ono sto zele je "zapikati" Sarajevo "nek se ima", "nek je nase", "dace hljeba", nema veze ako ga izdeformisemo do karikature Islamabada, nema veze sto nikad nije bilo ni "vase" ni "nase".
Prije par mjeseci, napisao sam da bih volio da ako nista licemjerje prestane, da se jasno i glasno kaze sta se zeli od Bosne i od Sarajeva.
I, eto, udovoljilo mi se.
NIKO SE VISE NEMA PRAVO PONOSITI SARAJEVOM, jer ono na sto se "ponosimo" ne da nismo izgradili mi vec nasi djedovi i dede. Mi smo to samo uspjeli unistiti.
Prije par mjeseci, napisao sam da bih volio da ako nista licemjerje prestane, da se jasno i glasno kaze sta se zeli od Bosne i od Sarajeva.
I, eto, udovoljilo mi se.
NIKO SE VISE NEMA PRAVO PONOSITI SARAJEVOM, jer ono na sto se "ponosimo" ne da nismo izgradili mi vec nasi djedovi i dede. Mi smo to samo uspjeli unistiti.
- Furby
#235 Re: Nema više mog starog Sarajeva
"ako ima bolje, furaj" ili "seli se fino u RS ili u Srbiju ili u Hrvatsku"
Zar nije tako?
- Asana
#236 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Furby, za tebe sigurno nema nista bolje, i nemoj se nikad iseliti. Uzivaj ...
- Furby
#237 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Sta je pisac htio reci?

-
Kralj Tvrtko XXVIII
#238 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Pa Nele i Kusta sami ne podnose Sarajevo. Brega dodje kad mu pare trebaju, al posto je skonto da vise para od ciganske muzike nema u Sarajevu onda ide fino u Gucu i tamo njima prodaje svoj shit. Deda mraz je kao za neke nepozeljan, al bogami ima ga u Sarajevu koliko hoces. U mojoj firmi dijelio paketice. Tako da nije nepozeljan. A Kemo je obican licemjer, on ce sve sve lijepo o Sarajevu da prica pred koncert u skenderiji.KENJAC wrote:Daklem da remiziramo:
Nevalja Nele! Nevalja Kusta! Nevalja Brega! Nevalja Deda Mraz! Sad nevalja ni Kemo! Ko nam valja? Evo na primjer valjaju nam praaave Sarajlije: Muhamed, Ali i Gasi!![]()
![]()
- sarajevac071
#239 Re: Nema više mog starog Sarajeva
znao sam da je pakaš
-
šega
#240 Re: Nema više mog starog Sarajeva
On (ne mogu ni ime da mu izgovorim)je govorio :"Dabogda rak dobio onaj ko ode pjevati u Beograd" i šta?.....Mali ljudi su zahebani zbog toga su i označeni.
"Nema mog starog Sarajeva", jako pametan zaključak.To je isto kada bi rekao nema mog crno-bjelog TV-a
"Nema mog starog Sarajeva", jako pametan zaključak.To je isto kada bi rekao nema mog crno-bjelog TV-a
- Topla voda
#241 Re: Nema više mog starog Sarajeva
sretna nova svima i sve najbolje 
nema vise mog starog capajeba
nema vise mog starog capajeba
- saibaba
#242 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Standardni šupljak, pokazatelj keminog karaktera .. Mislim da je više bitno za koje je novine ovo izjavio od same izjave, priča ono što odgovara večini čitaoca ...Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Legendarni pevač Kemal Monteno za „Blic“ o karijeri, porodici, planovima
Autor: M. Radojković | Foto:Z.Raš | 28.12.2008. - 00:02
Svaka pesma je za moju suprugu. Ona mi je inspiracija. Samo moja Branka, ma ko će drugi. Kad bi bila neka druga, Branka bi provalila (smeh), pitala bi „Šta je ovo, ovo ne liči na mene“ – počinje priču za „Blic nedelje“ Kemal Monteno, dok ispija jutarnju kaficu u hotelu „Interkontinental“. Priču o njegovoj životnoj saputnici i najvećoj ljubavi započeli smo upravo zbog novog albuma „Samo malo ljubavi“, koji će se uskoro naći u prodaji.
– Album se zove „Samo malo ljubavi“ zato što imamo svega oko nas, ali eto, još nam malo fali ta ljubav da budemo kompletni. Mi smo malo tu ljubav šutnuli sa strane – kaže Kemal, i dok razmahuje rukama slučajno prosipa koka-kolu na konobara koji je prišao stolu. „Eto, biće para, biće para“, kaže Sarajlija kroz smeh, i nastavlja:
– Preko četrdeset godina sam na sceni. Ljudi znaju ko sam i šta sam. Zamislite da sada u ovim godinama promenim sve. Ma ne idem ni na bolje ni na gore, najbolje je ovako kako su navikli. Vole ljudi te moje stare pesme. Vuče ih to u stara vremena. Te pesme se vežu za staru Jugoslaviju. Ja sam jugonostalgičar. Ma ko to nije? Lažu kad kažu da nisu – priča Monteno, koji je nedavno snimio pesmu sa mladom zvezdom „Granda“ Dušanom Svilarom. U pesmi se govori o ljubavnim problemima, a Monteno se priseća svoje mladosti.
– Ja se nisam sekirao zbog ljubavi! Imao sam samo jednu jedinu, zaljubio sam se u nju i to je i dan-danas tako. I dalje je moja cura.
Uvek tvrdim da je bolja jedna, ali vredna – priča jedan od najboljih glasova bivše Juge i napominje da nikada nije imao problema sa suprugom zbog popularnosti!
– Ona se sjajno nosila s tim zato što ja nikada i nisam bio popularan. Znaš šta znači popularnost? Kad lete k’o muve na tebe i ti letiš ka njima… Nisu nikada letele ka meni, od početka sam ja pričao o njoj. Volim kad svi sve znaju. Još kada sam bio mlad svi su znali da imam curu Branku, kasnije i ženu Branku – priča Kemal, koji je sa svojom Brankom ostvario porodicu – sin Đani, ćerka Adriana i dve unuke Lajla i Lora su mu najvažniji na svetu.
– Ajoj… čekaj da ti pokažem – priča Kemal dok se hvata za mobilni telefon sa čijeg se displeja osmehuju dve preslatke devojčice – ovo su Lajla i Lora. Eto, one sad mene gnjave, kažu: „Dedo, ti si napisao pesmu Branki, Đaniju, mami, a nama nisi.“ I eto, ja sada na novom albumu imam dve pesme posvećene njima. O Lajli kažem „Kao da je juče bila 93… rodila se Lajla ljubav najveća… ko da je juče bila dete, a sad je žena…“ pa malo o momcima… – ističe on, a mi se šalimo da ima problema sa momcima unuke.
– Joj… kako da nemam problema. Evo, već joj je 16 godina i momci se udvaraju stalno. I ja sam ljubomoran! Koriste i stihove iz moje nove pesme. Eto baš joj je jedan dečko pre neki dan na mobilni poslao deo moje pesme posvećene njoj. Kopiraju dedu (smeh). Ali ova druga Lora, ona je ko moja Branka. Ide na pijacu, radi, pere suđe, radi po kući, sve petice ima. Ona je rekla da se mi ne sekiramo da će ona kada završi sve škole sve nas da finansira. A mene kad god pozove kaže: „Deda, imam nešto važno da ti kažem“, i onda ja pitam šta, a ona viče, „volim te, deda“, i tako milion puta tokom razgovora. To sam i opevao u pesmi posvećenoj njoj – kaže ponosni deda.
A, osim pesama o Lajli i Lori, na novom albumu će se naći i duet sa Željkom Samardžićem „Živi život“, ali i jedna stara pesma koja je dobila novi aranžman.
– Na novom albumu će se naći jedna moja pesma koju sam ’72. napisao Čoli „Sinoć nisi bila tu…“ To je meni jako draga pesma, Čola je sa tom pesmom dobio prvu nagradu u životu, na jednom festivalu. Pošto je nikada nije stavio na neki novi album, meni je krivo da se zaboravi, pa sam je otpevao u duetu sa mladom pevačicom iz Hrvatske Žan Mari – ističe on.
Taman kada smo počeli priču o Sarajevu, njegovom rodnom gradu, stolu prilazi jedan stariji gospodin iz Slovenije i sa smehom na licu kaže:
– Nema ništa bez Sarajeva… e to je bio grad pred rat. Centar zabavne i narodne muzike i centar provoda! Sarajevo je bilo nešto posebno. Baš mi je drago što smo se upoznali. Pratimo mi vas, to da znate – rekao je, a Kemal se na ove reči nasmejao i okrenuo nama:
– Vidiš šta je prvo rekao… Sarajevo je bio grad... I ja to govorim, bio grad. Pitaju mene unuke: „Što ti sada ne voliš Sarajevo?“, a ja kažem, „ne volim ja ovo Sarajevo!“, a one nastavljaju, „kako to kada pevaš Sarajevo ljubavi moja“. E onda im ja objašnjavam da sam to pisao davne ’77. godine, a ne sad. Ne volim ovo Sarajevo, sada, to nije to!“
Koncert za Dan zaljubljenih u Sava centru
Kemal Monteno će posle tri godine održati koncert u Sava centru, na Dan zaljubljenih i otkriva ko će mu biti gosti.
– Gosti će mi biti Željko Samardžić, i ja ću njemu za Osmi mart, moramo da se razmenimo, posuđujemo se jedan drugome (smeh), pa mala Žan Mari iz Hrvatske, te Dušan Svilar, a biće tu još nekih iznenađenja.
Šerbedžija je bolji od Toma Kruza!
– Ja bolje pevam na italijanskom od polovine Italijana, ali nikada neću proći tamo, postati zvezda, zato što sam Bosanac. Kad ste čuli da je neko uspeo preko? Možda glumci… mada je i njima teško. Eto prvi primer je moj Rade Šerbedžija. On je glumčina, bolji je i od Tom Kruza, al’ šta će kada je osuđen da igra Rusa, i to uglavnom zbog akcenta. Kažem ja lepo njemu „Ti se znaš sa Tomom Kruzom, zar ne možeš nešto da središ“, a on meni odgovara, „znaš li ti šta sve treba da dođeš do jednog Toma Kruza?“ I sve vam je jasno.
http://www.blic.rs/zabava.php?id=72108
---------------------------------------------------------------------------------
Eto ni Kemal ne voli ovo Sarajevo, i to ode u BG da kaze. Isti onaj BG gdje je rekao da nikad nece nastupati, a evo ide svake godine iznova. Licemjerstvo nema granica.
- pustopoljina
#243 Re: Nema više mog starog Sarajeva
pa nema vise starog sarajeva...sarajevsko pusenje je reklo-u "fildzan viska" ...nema se tu sta vise reci.
ono biblijsko: " ko tebe kamenom,ti njega kruhom" ionako na balkanu ne pije vode.
ono biblijsko: " ko tebe kamenom,ti njega kruhom" ionako na balkanu ne pije vode.
-
markes69
#244 Re: Nema više mog starog Sarajeva
pustopoljina wrote:pa nema vise starog sarajeva...sarajevsko pusenje je reklo-u "fildzan viska" ...nema se tu sta vise reci.
- aseemic
#245 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Moje Sarajevo, neuspješna replika Kandahara...
Otpjevano u mnogim pjesmama mnogih poznatih Sarajlija, Sarajevo prepoznatljivo po mnogo čemu, danas me sve više asocira na neki arapski grad. Nakon duge okupacije srpskih paravojnih formacija iz ruševina porušenih zgrada i objekata počinju da niču, kao pećurke posle kiše, džamije. I to ne bilo kakve, već arapske.
Sve džamije izgrađene u Sarajevu u posljednje vrijeme, mislim na period od rata pa do dolaska arapskih novaca, nisu više stare brdske bosanske džamije, već džamije arapskog stila... a ljudi u Sarajevu nisu Arapi, niti žive u pustinji, niti je bogatstvo svuda...
Te džamije kakve se danas grade po Sarajevu lijepo bi izgledale negdje u nekoj nepreglednoj pustinji. Bosanka (sarajevska) džamija je drvena, kamena, mala, skromna, stopljena sa prednjim dijelom i baš kao što bosanska džamija ne bi ličila ni na šta u Saudiskoj Arabiji, tako i ove džamije u Sarajevu ne liče ni na šta, na koje su mnogi ponosni, liče na prodaju vjere za jednu večeru!
Na ulicama se vide mlade i stare žene koje su pokrivene od glave do pete, samo im se oči vide. Muškarci nose neku drugu nošnju koja nije karakteristična za ovu bosanskohercegovačku prijestolnicu. Vehabije zavode red i mir onemogućavajući održavanje kulturnih manifestacija, a sve pod maskom vjere.
Ono po čemu je danas Sarajevo prepoznatljivo su razni luđaci koje možeš da vidiš po svim ulicama... počev od debelih ženetina koje su pokrivene, pa do onih kojima se ni lice ni oči ne vide. Neko ko nije navikao na to, jako mu ogavno izgleda kada vidi te žene tako obučene, tj. pokrivene! zatim mogu se vidjeti razni ulični kriminalci, razne čudne face, krivi nosevi, deformisana lica, nepravilne crte lica...
Nisam nikad vidio neko drugo mjesto gdje ima toliko ljudi sa raznim defektima, bilo da su u pitanju krivi nosevi, kockaste glave... do raznih ljudi koji galame po ulicama, pričaju sa sobom i slično. Također su jako nervozni i agresivni, spremni na udaranje, prijetnje i druge razne vulgarne psovke i radnje. Nigdje nisam čuo tako morbidne i neukusne psovke nego u današnjem Sarajevu...
Što se tiče stanovnika i mentaliteta Sarajeva, tj. Sarajlija, je katastrofalno. Prvo, meni je odvratan taj njihov naglasak, to pričanje kroz nos i silne turcizme i ostale ''levatske'' izraze. Imaju jako iskvaren govor u današnjem vremenu. A mentalitet, eh to je tek katastrofa. Jako je odbojan svim normalnim ljudima taj čaršijsko-provincijski pseudo mentalitet. Jednostavno to je čudan i primitivan mentalitet... to jednostavno nije mentalitet ljudi normalne europske metropole!
Sarajevo je nekada imalo kulturu druženja, tolerancije i poštivanja. Nisu to bile moje godine, ali od dovoljnog broja ljudi sam to saznao. Ono zbog čega se nekada išlo u Sarajevo danas je prošlost.
Prostaci, fašisti, fundamentalisti, ubice, terositi, lopovi, ratni zločinci i potpuni idioti vladaju javnom scenom grada Sarajeva, koji jedinu turističu atraktivnost crpi iz činjenice da je nedavno bio pod opsadom. Mjesta na koje odlazimo privlače nas zbog ljepote kulture i zbog ljepote prirode. Ljepota sarajevske priroed je nesporna, ali što je tamo sve više ljudi koji vladaju javnom scenom ta se ljepota sve ubrzanije troši... a sarajevska kultura, to je smao parodija o nekada naprednom gradu, koji danas nije nista nego prljava i neuspiješna replika Kandahara...
Izvor: bh blogger
- pustopoljina
#246 Re: Nema više mog starog Sarajeva
jedini koji je netolerantan u toj prici je pisac sa bloggera koji seta ulicama sarajeva...
njegov netolerantni um gleda ocima,ali vidi mrznjom-i kockste glave i krive noseve i zenetine i arapski stil dzamije (sto btw.nije tacno-imala sam kalendar sa dzamijama-stare arapske dzamije su ravne...sve ovo oko nas je turski style
). koliko mu je mrznja ispunila um toliko on ljude oko sebe vidi deformisane. to je njemu njegova borba dala. nazalni akcenat,sta ono rece? nevidjena glupost. strasan neki fasista.
njegov netolerantni um gleda ocima,ali vidi mrznjom-i kockste glave i krive noseve i zenetine i arapski stil dzamije (sto btw.nije tacno-imala sam kalendar sa dzamijama-stare arapske dzamije su ravne...sve ovo oko nas je turski style
- pustopoljina
#247 Re: Nema više mog starog Sarajeva
decko-sto se lEpo ne potpises ispod svog teksta? ponovo nam tzv.OPENMINDED (kako se lEpo samoproklamuje na blogu) fasistickim skalpelom hoce reci sta je po njegovom ukusu. bolesno.
-
markes69
#248 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Citajuci tvoje predhodne postovene ne mogu a da ne primijetim da ti je ekavica laksa za pisati ,sex ,droga i satro revolucija omiljene teme ...pomozi mi da razumijem zasto pises,prepisujes,naglabasi tome sl. o gradu o kojem nista ne znas???aseemic wrote:Moje Sarajevo, neuspješna replika Kandahara...
Otpjevano u mnogim pjesmama mnogih poznatih Sarajlija, Sarajevo prepoznatljivo po mnogo čemu, danas me sve više asocira na neki arapski grad. Nakon duge okupacije srpskih paravojnih formacija iz ruševina porušenih zgrada i objekata počinju da niču, kao pećurke posle kiše, džamije. I to ne bilo kakve, već arapske.
Sve džamije izgrađene u Sarajevu u posljednje vrijeme, mislim na period od rata pa do dolaska arapskih novaca, nisu više stare brdske bosanske džamije, već džamije arapskog stila... a ljudi u Sarajevu nisu Arapi, niti žive u pustinji, niti je bogatstvo svuda...
Te džamije kakve se danas grade po Sarajevu lijepo bi izgledale negdje u nekoj nepreglednoj pustinji. Bosanka (sarajevska) džamija je drvena, kamena, mala, skromna, stopljena sa prednjim dijelom i baš kao što bosanska džamija ne bi ličila ni na šta u Saudiskoj Arabiji, tako i ove džamije u Sarajevu ne liče ni na šta, na koje su mnogi ponosni, liče na prodaju vjere za jednu večeru!
Na ulicama se vide mlade i stare žene koje su pokrivene od glave do pete, samo im se oči vide. Muškarci nose neku drugu nošnju koja nije karakteristična za ovu bosanskohercegovačku prijestolnicu. Vehabije zavode red i mir onemogućavajući održavanje kulturnih manifestacija, a sve pod maskom vjere.
Ono po čemu je danas Sarajevo prepoznatljivo su razni luđaci koje možeš da vidiš po svim ulicama... počev od debelih ženetina koje su pokrivene, pa do onih kojima se ni lice ni oči ne vide. Neko ko nije navikao na to, jako mu ogavno izgleda kada vidi te žene tako obučene, tj. pokrivene! zatim mogu se vidjeti razni ulični kriminalci, razne čudne face, krivi nosevi, deformisana lica, nepravilne crte lica...
Nisam nikad vidio neko drugo mjesto gdje ima toliko ljudi sa raznim defektima, bilo da su u pitanju krivi nosevi, kockaste glave... do raznih ljudi koji galame po ulicama, pričaju sa sobom i slično. Također su jako nervozni i agresivni, spremni na udaranje, prijetnje i druge razne vulgarne psovke i radnje. Nigdje nisam čuo tako morbidne i neukusne psovke nego u današnjem Sarajevu...
Što se tiče stanovnika i mentaliteta Sarajeva, tj. Sarajlija, je katastrofalno. Prvo, meni je odvratan taj njihov naglasak, to pričanje kroz nos i silne turcizme i ostale ''levatske'' izraze. Imaju jako iskvaren govor u današnjem vremenu. A mentalitet, eh to je tek katastrofa. Jako je odbojan svim normalnim ljudima taj čaršijsko-provincijski pseudo mentalitet. Jednostavno to je čudan i primitivan mentalitet... to jednostavno nije mentalitet ljudi normalne europske metropole!
Sarajevo je nekada imalo kulturu druženja, tolerancije i poštivanja. Nisu to bile moje godine, ali od dovoljnog broja ljudi sam to saznao. Ono zbog čega se nekada išlo u Sarajevo danas je prošlost.
Prostaci, fašisti, fundamentalisti, ubice, terositi, lopovi, ratni zločinci i potpuni idioti vladaju javnom scenom grada Sarajeva, koji jedinu turističu atraktivnost crpi iz činjenice da je nedavno bio pod opsadom. Mjesta na koje odlazimo privlače nas zbog ljepote kulture i zbog ljepote prirode. Ljepota sarajevske priroed je nesporna, ali što je tamo sve više ljudi koji vladaju javnom scenom ta se ljepota sve ubrzanije troši... a sarajevska kultura, to je smao parodija o nekada naprednom gradu, koji danas nije nista nego prljava i neuspiješna replika Kandahara...
Izvor: bh blogger
"Nije najveća budala onaj koji ne zna da čita, nego onaj koji misli da je sve što pročita istina"
..samo te sine citirah...
- aseemic
#249 Replika Kandahara
Ти си много смешан форумаш. Ја могу да пишем на два писма и три језика који су службени у БиХ!pustopoljina wrote:decko-sto se lEpo ne potpises ispod svog teksta? ponovo nam tzv.OPENMINDED (kako se lEpo samoproklamuje na blogu) fasistickim skalpelom hoce reci sta je po njegovom ukusu. bolesno.
Потпис: aseemic
markes69 wrote:Citajuci tvoje predhodne postovene ne mogu a da ne primijetim da ti je ekavica laksa za pisati ,sex ,droga i satro revolucija omiljene teme ...pomozi mi da razumijem zasto pises,prepisujes,naglabasi tome sl. o gradu o kojem nista ne znas???
"Nije najveća budala onaj koji ne zna da čita, nego onaj koji misli da je sve što pročita istina"
..samo te sine citirah...
Naravno, dobro primjetcujes. Pisem o drogi - je l' to znaci da se drogiram? Pisem o sexu - je l' to znaci da sam nimfoman?
Pisem o Sarajevu, je sam li nesto slagao sto sam napisao? Sve je istina, ali ako ti to ne vidis, onda nema svrhe diskutovati s tobom... napisano jeste istina, ali je samo jedna strana medalje. Vi to ne znate, zato i jeste sve ovako kako je.

Saudijska Arabija traži nadzor nad džamijom u Sarajevu
http://www.monitor.ba/index.php?option= ... 5&Itemid=2
Vehabije osvajaju Sarajevo
Dva posljednja četvrtka u Sarajevu je gostovao putujući cirkus J. Barčića. Pred Carevom džamijom, ali i pred njenim zatvorenim vratima, odigravao se hepening ili ulični teatar, uz prisustvo policije, novinara i fotoreportera te nekolicine bradatih spodoba obučenih u živopisne nošnje ili uniforme u rasponu od kjus-kjus klana do nekog miksa nečega što bi se uvjetno moglo nazvati lokalnom arapskom nošnjom. Saobraćaj je bio zaustavljen, svjetina se gurala i dobacivala različite riječi, nerijetko i psovke i uvrede, a novinari, kojih je bilo nešto manje nego pri Klintonovoj posjeti Sarajevu, svim silama nastojali su doprijeti do središta zbivanja i pod nos gurnuti mikrofon upravitelju ovog cirkusa, ne bi li zabilježili “neku mudru”, koju će kasnije, u svojim emisijama, dakako, ismijavati. Atmosfera je bila prilično naelektrisana i da nije bilo prisustva milicije, ko zna kako bi se sve okončalo. Na kraju, slika je poslana u svijet sa potpisom VEHABIJE OSVAJAJU SARAJEVO!
Primitivizam i nasilništvo šačice onih koji putem vjere hoće pustinjske palme da presade u Sarajevo korespondirao je sa primitivizmom, malograđanštinom, senzacionalizmom i odbranaštvom naročito televizijskih (ali i drugih) fotoreportera i novinara, koji su ovom događaju dali haman planetarni karakter, emitirajući ga u prvim minutama TV dnevnika, posebno nastojeći da u prvi plan isture naturalizam zakrvavljenih očiju i neurednih brada njegovih aktera (samo što ne kažu - El Kaida!), iskoristivši priliku da još jednom, po ko zna koji put u posljednje vrijeme, napadnu Islamsku zajednicu i posebno reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića, koji je tvrdio da VEHABIJA nema u Bosni, a eto, oni mu, pod nosom, usred bijela dana vrše INVAZIJU na Sarajevo!
Od svega toga, jedini “rezultat” jeste da je izvjesni J. Barčić postao preko noći poznat i krajnje medijski eksponiran. Ako mu je to bio cilj, on je, van svake sumnje, ostvaren. Međutim, uz to poznanstvo, išlo je i ono što je to poznanstvo dokraja razgolitilo, kao što su saznanja da je on, iako nosilac časne titule hafiza, bio nekoliko mjeseci u zatvoru u Zenici zbog torture koju je sprovodio na vlastitoj supruzi, da djeca (jednako kao i džematlije) u njegovom selu bježe od njega kao čavke od strašila, pa u mesdžidu, izgrađenom sredstvima džematlija, koji je uzurpirao, nema vjerske pouke, da gje god dođe vrši “upad u sistem”, da ima petnaestak što prekršajnih što krivičnih prijava, itd. itd., jednom riječi brojne kvalifikacije koje govore o potpuno asocijalnom ponašanju, koje on, nažalost, prekriva plaštom vjere. Sve ostalo ide na adresu opća muslimanska bruka, posebno za one (a tih je najviše) koji zapravo ne razmuju sva ta dešavanja i koji uz (ne)razumljiv strah i različite asocijacije Bosni, pored svih nevolja, prognoziraju stanje slično onom u Palestini ili (još gore) Iraku, gdje se muslimani međusobno obačunavaju za račun neprijatelja.
Ne treba posebno napominjati da je u ovoj Bosni i Hercegovini, a može se komotno reći i na cijelom Balkanu, “muslimansko pitanje” bilo i ostalo neriješeno do današnjeg dana. Mnogi su ga nastojali riješiti genocidom i “istragom poturica”, rušenjem džamija i svega drugog što je asociralo na islam, ali su se, hvala Milostivom, muslimani uspjeli održati pored ostalog i zahvaljujući Islamskoj zajednici koja je, nakon odlaska Osmanlija, bila i ostala jedina pouzdana i kontinuirana duhovna vertikala na koju su se muslimani mogli koliko toliko osloniti i pouzdati. Za ovih 12o godina ona je uspostavila cjelovit i funkcionalan sistem svoga djelovanja, svoj povijesni i vjerski legitimitet i legalitet (hilafet), zahvaljujući kome promjena brojnih političkih sistema i različitih vlastodržaca, ma koliko bili antagonistički nastrojeni protiv islama i muslimana, nije mogla ozbiljnije uzdrmati njeno postojanje pa i djelovanje, od koga sada Evropa nastoji uzeti urnek kako bi mogla organizirati muslimane u svojim državama.
A onda se pojavi grupa nadobudnih spodoba, preslikanih iz nekog desetog stoljeća, potpomognutih očito dobrim inozemnim sinekurama koji, baš poput tvrdokornih bosanskih ovnova, bez reda i smisla počne udarati u ogradu tog sistema, umjesto da lijepo uđe kroz širom otvorena vrata. Sa kalesijskih sela, gdje je poplašila što je mogla poplašiti, eto je pravo u Sarajevo, a ne recimo u Foču, Čajniče ili bilo koje drugo mjesto u Istočnoj Bosni ili RS, ta ovdje širi “čisti islam” i ponaša se u skladu sa svojom plitkom pameti a ne u skladu sa propisima i odredbama Islamske zajednice (koju, uzgred budi rečeno očito ne priznaju - “džamije su Allahove kuće” trubi Barčić, a on valjda sebe smatra za neposrednog Allahovog nalogodavca koji će upravljati tim “kućama”), te kućnog reda džamija koje su u njenom vlasništvu!
Epilog svega su zatvorena džamijska vrata, indignacija i protesti džematlija, naelektrisavanje odnosa, scene nedostojne plemenskih društava a nekmoli civiliziranih muslimana 21. stoljeća, posebno u glavnom gradu Bosne i Hercegovine: pa zar je to ISLAM ?
Naravno da nije: nema te vjere koja će sebi dozvoliti sukobe i uznemiravanja svojih sljedbenika uime bilo kakvih ideja i saznanja. A način na koji to radi J. Barčić i njemu slični umjesto da‘ve donosi antipropagandu islama.
Na radost i zadovoljstvo dušmana i neprijatelja. Kojih očito ima poprilično i koji sa posebnim guštom prate vehabijsko “osvajanje Sarajeva”.
A. Kadribegović
Deda Mraz (bukvalno) isteran iz vrtića
30.12.2008u 13:18 h
"Roditeljima je u prošli petak javljeno da će u ponedeljak, 29. 12. biti organizovana podela paketića. Na pitanje da li će paketiće podeliti Deda Mraz rečeno je da neće, ali da će svakako tu biti neki drugi izmišljeni lik iz bajke", kaže jedan od roditelja a prenosi portal “Sarajevo-x”.
Iako su roditelji vaspitačicama ponudili da o svom trošku organiziraju dolazak Deda Mraza, rečeno im je da za tim nema potrebe i da Deda Mraz već godinama ne deli paketiće.
"Nakon svega, roditelji su samostalno organizovali dolazak Deda Mraza, koji se pojavio u zakazano vreme.
Oko 80 dece dočekalo ga je sa oduševljenjem. Ipak, vaspitačice i pedagog su ga zamolile da napusti vrtić, što je on odbio jer su deca bila previše oduševljena. Deda Mraz je deci doneo simbolične poklone, a zatim je morao napustiti vrtić", ispričao je neimenovani roditelj.
Nakon toga je usledila je priredba na kojoj se pojavila teta obučena u belo - "Nova godina", kako su je nazvali, i poželela deci srećnu Novu godinu.
- pustopoljina
#250 Re: Nema više mog starog Sarajeva
te slike nisu jedine slike sarajeva,i te slike nisu toliko ruzne niti cudne koliko bi ti zelio da to budu.
u bilo kojem dijelu zemlje,u bilo kojem gradu gdje je stanovnistvo prinudjeno zivjeti od ratarstva i stocarstva imas i stocnu pijacu-to sto je u neposrednoj blizini vijecnice mene manje smeta od cinjenice da je ta vijecnica gorjela,dok su je urbane,kulturne face "raspamecivale!"
a sto se tice ekavice...
mozes ti pisati i latinicom i cirilicom (to su zvanicna pisma moje drzave),ali ekavica je tipicna za neke druge krajeve...a osoba koja ismijava sarajevo dok pici novostecenu ekavicu, prosto zasluzuje da svojom urbanoscu krasi neka druga mjesta.
mada-mislim da je tvoj najveci domet prodavanje jaja na zelenom vencu.
zivim u jednom povelikom gradu na zapadu-i niko se ne ibreti kad ulicom prolazi traktor...sto krave pasu uz cestu dok mrdnes iz grada...u nekim drugim zemljama ovce pasu uz autoput i usput ucvrscuju nasip...to je sramota samo za neradnike i seljake kompleksase-kojima praziluk iz dupeta viri (da ti kazem na tvom maternjem,valjda ces bolje razumjeti).
u bilo kojem dijelu zemlje,u bilo kojem gradu gdje je stanovnistvo prinudjeno zivjeti od ratarstva i stocarstva imas i stocnu pijacu-to sto je u neposrednoj blizini vijecnice mene manje smeta od cinjenice da je ta vijecnica gorjela,dok su je urbane,kulturne face "raspamecivale!"
a sto se tice ekavice...
mozes ti pisati i latinicom i cirilicom (to su zvanicna pisma moje drzave),ali ekavica je tipicna za neke druge krajeve...a osoba koja ismijava sarajevo dok pici novostecenu ekavicu, prosto zasluzuje da svojom urbanoscu krasi neka druga mjesta.
mada-mislim da je tvoj najveci domet prodavanje jaja na zelenom vencu.
zivim u jednom povelikom gradu na zapadu-i niko se ne ibreti kad ulicom prolazi traktor...sto krave pasu uz cestu dok mrdnes iz grada...u nekim drugim zemljama ovce pasu uz autoput i usput ucvrscuju nasip...to je sramota samo za neradnike i seljake kompleksase-kojima praziluk iz dupeta viri (da ti kazem na tvom maternjem,valjda ces bolje razumjeti).