Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post Reply
Vodenjak

#226 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

paratrooper wrote:
popajic wrote:
@paratrooper
sto se mene tice svi koji imaju bilo kakve simpatije prema bivsoj jugi su vrlo nepodobni da budu u poziciji da stite interese BIH.
Vrlo ruzno,vrlo neljudski i vrlo bezobrazno!

popajicu, moj prezir prema jugoslovenima je suvise velik da bi ti mogao korektno odgovoriti. imas svoje misljenje i vozdra.
E sad si dobio po usima @popajicu!
Od covjeka znalca, osvjedocenog domoljuba! :zzzz:

:D
Vodenjak

#227 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

domi wrote:
BaileyS wrote:Ne znam ko se jos uvijek moze loziti da je neko sa nasih prostora stvorio Jugoslaviju?

Izmisljena u Londonu i trajala dokle je njima trebala. Nismo jedina zemlja koja je postala tehnoloski visak nakon pada zeljezne zavjese. Slicno ili gore su prosli Afganistan, Somalija i mnoge druge.

Ma ne znas ti nista. :D Jugoslavija je bila respektabilna, mocna, imala 4. vojnu silu u Evropi, na njene gradjane se gledalo sa strahopostovanjem, jugoslavenski pasos je bio vrijedniji od bilo kojeg pasosa na svijetu, bila je mocna i snazna.

Bila je toliko mocna i snazna da su je rasturili u roku od pola desetljeca, kao kulu od karata.
:zoka: :run:
Vidi ga i ovdje.... :wink:
popajic

#228 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by popajic »

@vodenjak

ma,ovo po usima je ko domaca zivotinja...svakodnevno zviz...zviz...demokratski,jasta ! :-D
Ne usudjujem se vise ni reci da volim Bosnu...moze me neko za 20-ak godina,zbog te ljubavi, napasti...haj budi pametan :-) :D
Vodenjak

#229 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

popajic wrote:
@vodenjak

ma,ovo po usima je ko domaca zivotinja...svakodnevno zviz...zviz...demokratski,jasta ! :-D
Ne usudjujem se vise ni reci da volim Bosnu...moze me neko za 20-ak godina,zbog te ljubavi, napasti...haj budi pametan :-) :D
Naravno da ce te napasti!
Samo probaj isfrustriranom @paratrooperu reci da volis Bosnu samo ako je zemlja RAVNOPRAVNIH Bosnjaka, Srba i Hrvata, reci ce ti da hoces bratstvo i jedinstvo! :-)
On bi naravno istu takvu BiH ali da su Bosnjaci samo malo ravnopravniji od drugih...
Vec vidjeno!
Od onih koji ga za nos vuku ovih 18 godina... :roll: :zzzz:
Shoba

#230 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Shoba »

da bi ste svi vi ovde shvatili prirodu problema Jugoslavije morate se vratiti unazad 100 godina.
Jugoslavenski narodi do tada nisu nikada ratovali izmedju sebe. Ratovali su na strani Austrijanaca ili Turaka. Postepen odlazak Turaka kao i popuštanje stega doveo je do humanističke ideje po kojoj bi se južnoslavenski narodi trebali početi ujedinjavati radi oslobođenja od svih ostalih okupatora. Do tada je samo Srbija imala koliku toliku autionomiju, kao i prvu samostalnu državu.

Ideja Jugoslovenstva se zasnivala na jezičkim, kuturnim i svim ostalim sličnostima Slovenaca, Hrvata, Srba i ostalih koji su živjeli na tom teritoriju, a sve u svrhu reformatorskih ideja i stvarnog progresa. Znači, suštinska ideja nije bila dominacija jednog naroda nad drugima, već ravnopravnosti i blagostanje. Nakon 1 svjetskog rata naši najveći dušmani englezi i francuzi su naravno podržavali samo Srbiju, koju su već prije odabrali kao svog saveznika i lokalnog policajca. (Jedino mjesto gdje se mogla prekinuti pruga Orijent Express koja je spajala Bagdad i Berlin se mogla prekinuti samo na Balkanu i to na liniji Bosna-Srbija. Englezi su uspješno pokrenuli čitavu mašineriju koja je rezultirala svjetskim ratom, koji je njima bio neophodan radi zaustavljanja sve veće moći Nijemaca i Austrijanaca koji su sa novom prugom zaprijetili da razbiju britanski geopolitički monopol.) Jugoslavenski sentiment ne na najgrublji način zloupotrebljen za oformljenje Kraljevine Jugoslavije,u realnosti velike Srbije.
Obnova Jugoslavije nakon 2 svjetskog rata je bila obnova tog sentimenta na pozitivan način. Svi su bili ravnopravni i nastupio je mir koji je trajao 40 godina. Onda se desilo da je Jugoslavenski sentiment ponovo na najgrublji način zloupotrebljen od strane Miloševića i SANU, Hrvatske emigracije i Tuđmana,Slovenačkih separatista.
Bošnjacima je Jugoslavija odgovarala sve dok su svi bili ravnopravni. Kada je i to propalo, i Izetbegović i njegova stranka su takodjer nagazili na YU sentiment...

Na kraju krajeva, taj sentiment i dalje postoji i nemoguće ga je ukinuti. Ne postoji više u formi bratstva i jedinstva, ali postoji u nekoj normalnoj komunikaciji ljudi u svakodnevnom životu. U Bosni ce sluša Ceca, u Beogradu Dino Merlin , svi idu na more, pa onda na u Dragačevo, svi piju rakiju ili Coctu, jedu gavrilović salamu, i tako dalje i tako dalje. Jugoslavija nikada više neće poprimiti fizičku formu u obliku nekog politički povezanog društva,ali narod je taj koji komunicira i putuje, i razmjenjuje iskustva, koristi internet. U sustini, "cyber" Jugoslavija nikada neće umrijeti, čak štaviše, predviđam joj DUG ŽIVOT!
jeza u ledja

#231 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

Kako mozes shvatiti historiju Jugoslavije ako mislis da prije njenog nastanka nije bilo problema izmedju njenih naroda?

Prije 19-og vijeka svakako nije bilo 'naroda' koji bi ratovali, vec kojekakvih kraljevstava. To ne znaci da nije bilo netrpeljivosti izmedju raznih naroda, jezika, kultura i pogotovo religija. Isto vazi i za Balkan. Uostalom, zar postoji primjer susjeda igdje u Evropi koji se u nekom trenutku nisu medjusobno makljali?

To jedno. Drugo, pruga Orijent Ekspres nikad nije prolazila kroz Bosnu, a tek nakon Prvog Svjetskog Rata je pocela prolaziti kroz Beograd, odnosno Srbiju. Trece, Orijent Ekspres nikad nije prolazio kroz Berlin. Cetvrto, Orijent Ekspres nikad nije isao do Bagdada. :-) Peto, Orient Express nije bio njemacka kompanija, niti ima ikakve veze sa Njemcima, cak sta vise oni su bili konkurencija njemackim zeljeznickim kompanijama, koje su iskoristile rat da preuzmu kontrolu nad tom prugom. Sesto, odkud vam suluda ideja da Orijent Eskpres moze biti od tolike vaznosti da oko nje zapocnu rat? Pa nije se nafta prevozila u luksuznim spavacim vagonima. Sedmo, nije Engleska zapocela rat, vec Austrija napadom na Srbiju. Ispade Engleska kriva sto je A-U poletila da zine na istok.

Jednostavno, Srbiju su zavalili Rusi, Englezi i Francuzi, na kraju su dobili rat ali sa velikim gubicima. Kao ratni plijen dobili su Kraljevinu SHS. Na tome temelju je nastala Jugoslavija.
paratrooper

#232 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by paratrooper »

Vodenjak wrote:Samo probaj isfrustriranom @paratrooperu...
povuci svoju jezicinu jer ispadas klovn i ostavi se paratroopera OK !
Sargan

#233 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Sargan »

Imali smo drzavu u kojoj su oni koji su bili u cetnicima do 1943 i bitke na Sutjesci odjednom postali partizani i dobivali ogromne boracke penzije nakon 1945. Danas imamo pola drzave po cetnickom komandom i ambasadore koji nece da stave na zgradu zastavu zemlje ciji su ambasadori te ministre koji su do jucer klali narod po Srebrenici, Bijeljini, Zvorniku

U kraceme: Isto sranje drugo pakovanje!!! Na Balkanu se historija uvijek ponavlja a zna se ko najvecu cijenu placa kada festaju zapadne komsije i istocni usjedi.......ili bi ono obratno? :-)
Shoba

#234 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Shoba »

jeza u ledja wrote:Kako mozes shvatiti historiju Jugoslavije ako mislis da prije njenog nastanka nije bilo problema izmedju njenih naroda?

Prije 19-og vijeka svakako nije bilo 'naroda' koji bi ratovali, vec kojekakvih kraljevstava. To ne znaci da nije bilo netrpeljivosti izmedju raznih naroda, jezika, kultura i pogotovo religija. Isto vazi i za Balkan. Uostalom, zar postoji primjer susjeda igdje u Evropi koji se u nekom trenutku nisu medjusobno makljali?

To jedno. Drugo, pruga Orijent Ekspres nikad nije prolazila kroz Bosnu, a tek nakon Prvog Svjetskog Rata je pocela prolaziti kroz Beograd, odnosno Srbiju. Trece, Orijent Ekspres nikad nije prolazio kroz Berlin. Cetvrto, Orijent Ekspres nikad nije isao do Bagdada. :-) Peto, Orient Express nije bio njemacka kompanija, niti ima ikakve veze sa Njemcima, cak sta vise oni su bili konkurencija njemackim zeljeznickim kompanijama, koje su iskoristile rat da preuzmu kontrolu nad tom prugom. Sesto, odkud vam suluda ideja da Orijent Eskpres moze biti od tolike vaznosti da oko nje zapocnu rat? Pa nije se nafta prevozila u luksuznim spavacim vagonima. Sedmo, nije Engleska zapocela rat, vec Austrija napadom na Srbiju. Ispade Engleska kriva sto je A-U poletila da zine na istok.

Jednostavno, Srbiju su zavalili Rusi, Englezi i Francuzi, na kraju su dobili rat ali sa velikim gubicima. Kao ratni plijen dobili su Kraljevinu SHS. Na tome temelju je nastala Jugoslavija.
Kao prvo kako možeš reći da da je bilo netrpeljivosti izmedju raznih naroda, jezika, kultura u SREDNJOVIJEKOVNOJ feudalnoj BOSNI, kada nisu postojali narodi, jezici, kulture vec samo FEUDALCI. Pa ni religija nije bila toliki problem jer su pojedini vlastodršci mijenjali religiju ko čarape, kako im je odgovaralo.

Orijent ekspres je TEK POČEO sa radom i namjena mu nije bila turistička već komercijalna. Sama činenica da te pruge NI DANAS NEMA (a bilo je prije) govori o prirodi IDEJE te pruge, mnogo više nego realizacije. Činjenica da si mogao doći čak do Bagdada(moglo se) , a makar i do Istambula , je bio TRN u OKU englezima čiji je koncept vladanja svijetom postao ozbiljno narušen. U to vrijeme Englezi su skoro bankrotirali, nasuprot Njemaca koji su postali NO1 industrijska sila u Evropi.
Engleska nije nikada započela nijedan rat, ali su učinili sve da MNOGO ratova započne i završi u njihovu korist. Kao recimo ovaj u Iraku, koje je uvijek bio njihov geopolitički trn u oku. Trenutno Englezi kontrolišu kroz Shell Oil večinu naftnih nalazišta u Iraku, a to bi KURAQ radili da nije glupe amerike koja je totalno zloupotrebljena za potrebe engleza. Amerikanci ginu za London, ako svojedobno Srbi, Kanadjani, Australci, Gurke, Indijci, Skoti, Velšani, Irci, Kinezi,Afrikanci, itd...
Shoba

#235 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Shoba »

domi wrote:Ovako to Fare jednom opisa....

1. Svi su bili zaposleni.
2. Iako su svi bili zaposleni malo ih je zaista radilo.
3. Iako ih je malo zaista radilo, sve planove smo ispunjavali 100%.
4. Iako su planovi ispunjavani 100%, trgovine su bile polu-prazne.
5. Iako su trgovine bile polu-prazne svi su sve imali.
6. Iako su svi sve imali, ipak se kralo.
7. Iako se kralo, nikad nista nije falilo.

I onda na vlast stupise oni koji su se za vrijeme ovog gore vremena skolovali....
Zivio drug Tito i partija! :D
A sada:

Niko nije zaposlen
Niko ništa ne radi
Nema planova
Trgovine su pune nedostupne robe
Niko nema ništa osim par ljudi
Itekako se krade
Sve fali

ŽIVIO DEJTON i oni koji su ga potpisali: Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević
Vodenjak

#236 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

paratrooper wrote:
Vodenjak wrote:Samo probaj isfrustriranom @paratrooperu...
povuci svoju jezicinu jer ispadas klovn i ostavi se paratroopera OK !
Jes to ti nJesto ko ljut? :-)
ccc...
Nemoj se samo previse naprezati.
Stres je gadna stvar... Moglo bi te stogod strefiti pa ko ce nam onda skakati po Jugoslaviji? :wink:

p.s. a sve dok piskaras ovdje javno, ne ocekuj da cu te postediti ako procitam stogod da mi ne sjeda...
Zivo mi se fucka za tim pashe li ti to ili ne.. 8-) ;-)
edvin

#237 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by edvin »

Shoba wrote:
domi wrote:Ovako to Fare jednom opisa....

1. Svi su bili zaposleni.
2. Iako su svi bili zaposleni malo ih je zaista radilo.
3. Iako ih je malo zaista radilo, sve planove smo ispunjavali 100%.
4. Iako su planovi ispunjavani 100%, trgovine su bile polu-prazne.
5. Iako su trgovine bile polu-prazne svi su sve imali.
6. Iako su svi sve imali, ipak se kralo.
7. Iako se kralo, nikad nista nije falilo.

I onda na vlast stupise oni koji su se za vrijeme ovog gore vremena skolovali....
Zivio drug Tito i partija! :D
A sada:

Niko nije zaposlen
Niko ništa ne radi
Nema planova
Trgovine su pune nedostupne robe
Niko nema ništa osim par ljudi
Itekako se krade
Sve fali

ŽIVIO DEJTON i oni koji su ga potpisali: Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević
Upravo tako.
Ponekad s'proljeca

#238 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja bih dodao ovo:

Zalio bi za tom Yu da je jedan od naroda iz naseg "bratstva i jedinstva" u Beogradu pravio demonstarcije protiv ondasnjih odluka Milosevica i JNA prilikom bombardovanja Vukovara, zatim Sarajeva, Srebrenice i ostalih gradova.

Posto se nisu pokazali da imaju imalo bratskog i zajedinickog sa ostalim narodima, ne pada mi vise napamet da zalim za srboslavijom!!!!!

Hus za sva vremena!!!!!

[pravili[quote="Topla voda"]evo ja nisam neki mrzitelj te drzave...al kurcu je pricat o necemu cega nema...
isto ko da pricas o dzon vejnu i kako je on bolji glumac od sona pena...svaka stvar ima svoje vrijeme.

imam osjecaj da je internet postojao prije 40 godina,da ne bi mogao opstati od stovalaca austrougarske monarhije,koje je ruku na srce bila extra drzava,jaca od bivse juge.

neki bi se stovaoci austrougarske vjerovatno isfurali da je net postojao prije 1864 i da neko poredi turke i austrijance i njihovu vladavinu.

al sta je bitno?
sve je to iza nas
pola klinaca na netu je rodjena,a nije daha udahnulo u toj jugoslaviji..koja je umrla 1991 ,a ti klinci tad radjani sad imaju 17 godina.
pogledaj malo na njih..oni zive u ovoj drzavi i kontaju gdje ce za novu godinu i kako neku curicu iz razreda pokupiti prije nego je neko drugi smota u mracnom haustoru.
smarat i njih i nas s tim sta je bilo i sta je moglo biti ....je prica za luzere
a ako budemo gledali da njima sad pravimo drzavu za buducnost,pravicemo je i sebi pod stare dane.
zato me smara sva prica o proslosti,i samo proslosti...imal iko predstavu kako ce ova zemlja izgledati za 10 godina...svi samo gledaju nazad.[/quote]
Hauptgefrajter-u Ba

#239 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Hauptgefrajter-u Ba »

@kijameta,

jel to vidim malo ljubomore kod tebe u komentaru ?

hladan si i ti si vrsta ljudi zbog kojeg je se upravo raspala ta ista jugoslavija - kako pises da seres na sve pa haj ubi se matere ti da se vise nepatis - ucinio bih uslugu za nas sviju i za cjeli svjet.

A sto se tice mog pametovanja o ovoj temi, ja volim bosnu vise nego ista u zivotu iako ne zivim u njoj iako necu nikad moci zivjeti u njoj - ja je vise volim nego mnogo ljudi koje zive u njoj - samo jedno znam, ja znam koje klao , silovo i tuko ljude , momke, cure , staro i mlado - i ja bih da imam sve sto zelim, ja bih sve ostavio na stranu i bio bih prvi na ratistu ako se zarati u bosni - i pljunite mi u usta ako nevjerujete - ja bih je branio ako nista sa samim rukama i nogama ma nek bude sta ce biti !

Sto je sudjeno , sudjeno je i gotovo !

Allah samo odredjuje ko ce kojim putem i gdje zavrsiti

Ti razmisli kome je sad od nas dvojce bolje ;)

Allahu Ekber i zivjela bosna i svi oni koji je brane
Shoba

#240 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Shoba »

A šta mislite da li bi bilo Bosne da nije bilo komunista i Tita, da se 2 svjetski rat završio drugačije?
Kao prvo, najvjerovatnije Rusi bi protutnjali kroz Jugoslaviju i zaustavili se u Trstu i imali bi 20 godina STALJINA umjesto Tita. Ne bi bilo republika vec bi sve bilo kao i u Staroj Jugoslaviji, samo što ne bi bilo kralja. Srbi bi imali glavnu ulogu, pošto su Rusi stari Srpski saveznici. U slučaju da zapad ne bi bio veseo da ima Ruse sve do Trsta onda bi podjela Jugoslavije išla dolinom Drine ili Neretve, što znači da bi Bosna najvećim dijelom bila sastavni dio "demokratizirane NDH". Slovenija bi najvjerovatnije dobila nezavisnost ionako, a sa druge strane Drine bi bila Srbija onakva kakva je bila orije par godina sa Crnom Gorom unutra.Makedonije ne bi bilo, to bi bila ili Bugarska ili Grčka.
Znači, nigdje ne bi bilo Bošnjaka ni pod razno....ko Sandžaklije u Srbiji ili hercegovci u Hrvatskoj..... :bih:
jeza u ledja

#241 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

Iskreno, ja bih radije da sam zivio u demokratizovanoj NDH, nego u onoj nedemokratskoj Jugoslaviji. U stvari, radije bih da smo bili dio bilo koje druge drzave koja NE ukljucuje Srbiju.
Lincoln-Burrows

#242 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Lincoln-Burrows »

Shoba wrote:A šta mislite da li bi bilo Bosne da nije bilo komunista i Tita, da se 2 svjetski rat završio drugačije?
Kao prvo, najvjerovatnije Rusi bi protutnjali kroz Jugoslaviju i zaustavili se u Trstu i imali bi 20 godina STALJINA umjesto Tita. Ne bi bilo republika vec bi sve bilo kao i u Staroj Jugoslaviji, samo što ne bi bilo kralja. Srbi bi imali glavnu ulogu, pošto su Rusi stari Srpski saveznici. U slučaju da zapad ne bi bio veseo da ima Ruse sve do Trsta onda bi podjela Jugoslavije išla dolinom Drine ili Neretve, što znači da bi Bosna najvećim dijelom bila sastavni dio "demokratizirane NDH". Slovenija bi najvjerovatnije dobila nezavisnost ionako, a sa druge strane Drine bi bila Srbija onakva kakva je bila orije par godina sa Crnom Gorom unutra.Makedonije ne bi bilo, to bi bila ili Bugarska ili Grčka.
Znači, nigdje ne bi bilo Bošnjaka ni pod razno....ko Sandžaklije u Srbiji ili hercegovci u Hrvatskoj..... :bih:
Zaboravljaš najbitnije, a to je da nebi bilo ovog rata a
standard bi nam bio europski + sve vjerske i ljudske
slobode uključene u to. Možda nebi bilo Harisa i takvih
ali tko za tim bi i žalio, izniknule bi osobe s kvalitetom,
diktirane od strane zapada. Sve u svemu mislim da bi bilo
bolje od ovoga poslije Jugoslavije.
Shoba

#243 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Shoba »

jeza u ledja wrote:Iskreno, ja bih radije da sam zivio u demokratizovanoj NDH, nego u onoj nedemokratskoj Jugoslaviji. U stvari, radije bih da smo bili dio bilo koje druge drzave koja NE ukljucuje Srbiju.
U svakom slučaju ne bi bilo govora o Bosni i Bošnjacima...bio bi "hrvatsko cvijeće"....
jeza u ledja

#244 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

Shoba wrote:
jeza u ledja wrote:Iskreno, ja bih radije da sam zivio u demokratizovanoj NDH, nego u onoj nedemokratskoj Jugoslaviji. U stvari, radije bih da smo bili dio bilo koje druge drzave koja NE ukljucuje Srbiju.
U svakom slučaju ne bi bilo govora o Bosni i Bošnjacima...bio bi "hrvatsko cvijeće"....
Odkud znas? Pa ne bi postojala ni fasisticka NDH to je sigurno.
jeza u ledja

#245 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

I uopste, zasnivas tezu na ideji da je BiH stvorena od strane komunista, kao da Bosna kao geopoliticka regija nije postojala vec 1000 godina do tada. Sutra da nam ukinu drzavu znamo i ti i ja da ce BiH postojati. To jedno, drugo koliko znam nije bilo ni Bosnjaka po tvojoj definiciji ni za vrijeme Jugoslavije. Tek 1974-e su 'postali' Muslimani, a tek nakon raspada Jugoslavije Bosnjaci. Trece, da nije bilo komunistickih partizana ne znaci da ne bi bio neki drugi antifasticki, a mozda cak i probosanski pokret otpora.
Sve je to opet u domenu 'sta bi bilo kad bi bilo'.
vee-jay

#246 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by vee-jay »

Jeze ne bulazni. Skontaj sta si napisao pa onda sam brisi ovu glupost.
jeza u ledja

#247 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

Procitaj ti jos jednom sta sam napisao pa mi onda objasni zasto je to glupost.
Shoba

#248 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Shoba »

jeza u ledja wrote:I uopste, zasnivas tezu na ideji da je BiH stvorena od strane komunista, kao da Bosna kao geopoliticka regija nije postojala vec 1000 godina do tada. Sutra da nam ukinu drzavu znamo i ti i ja da ce BiH postojati. To jedno, drugo koliko znam nije bilo ni Bosnjaka po tvojoj definiciji ni za vrijeme Jugoslavije. Tek 1974-e su 'postali' Muslimani, a tek nakon raspada Jugoslavije Bosnjaci. Trece, da nije bilo komunistickih partizana ne znaci da ne bi bio neki drugi antifasticki, a mozda cak i probosanski pokret otpora.
Sve je to opet u domenu 'sta bi bilo kad bi bilo'.
Džaba hiljadu godina Bosne, to se sve prebriše gumicom za pet minuta....mnogi narodi i civilizacije su nestali, ne bi bio ni prvi ni zadnji put.
Pa hajde reci šta bi onda bilo da nije bilo komunista, jer nije bilo ništa pro/bošnjačko......(nešto malo Huske Miljkovića oko Bihaća, koji se ljepio čas uz Ustaše, čas uz Partizane).

Isto kao i Bošnjaci u Sandžaku, tako bi ti bilo sad.......
jeza u ledja

#249 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

Hocu da kazem, partizanski pokret nije narastao zbog neke pretjerane zelje naroda za komunizmom, vec kao pokret otpora, izmedju ostalog i kao odgovor na etnicke nacionalisticke/fasisticke paramilitarne skupine.
Zasto si zapeo za Bosnjake ko da su jedini oni zivjeli u Bosni?

Opet kazem glupo je pricati sta bi bilo kad bi bilo. Jer ako promjenite jednu stvar u proslosti promjenice se i druge stvari. (ovo zvuci ko iz sci-fi filma :-) :D ), al fakat ne mozes samo izbrisati recimo partizane i onda zamisljati kao da bi sve ostalo bilo isto. Ne bi.

Isto vazi za NDH, odnosno neku zajednicu koja bi ukljucivala sve zapadno od Drine. Ne znaci ako je NDH bila fasisticka tvorevina da bi svaka drzava na tom teritoriju bila fasisticka.
vee-jay

#250 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by vee-jay »

jeza u ledja wrote:Procitaj ti jos jednom sta sam napisao pa mi onda objasni zasto je to glupost.
Izvini, izgleda da si premlad i ne znas.

Demokratski i NDH ne idu zajedno.
Post Reply