Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
- veljaca
#226 Re: Bolonja ZVANJA !!!
Forum je mjesto gdje se iznose RAZLICITA misljenja.
Pitanja u vezi Bolonje, koja se mogu naci na ovom Forumu po meni ne idu u srz, a TO JE KVALITET STUDIRANJA i KONKURENTNOST NASIH STUDENATA U EVROPI I SVIJETU. Na ovom Forumu vecinom se iznose stavovi o ZAVISNOSTI I ZLOBI jednih ( starijih studenata ) u odnosu na druge ( bolonjce )...

-
tonymontana
#227 Re: Diplome po Bolonji - all about
Bolonjci će za mjesec moći konkurirati u državnoj službi
Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja Nihad Fejzić nije mogao precizirati kada će se ovi problemi riješiti...
24.11.2008. 11:37
Bivši studenti iz BiH koji su diplomirali u skladu s Bolonjskim procesom mogli bi za mjesec konkurirati za pripravnička mjesta u državnoj službi, kaže član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić.
- Mi nismo proveli Okvirni zakon o visokom obrazovanju u potpunosti, što dovodi do nedorečenosti. Vjerujem da će se ti problemi riješiti već u sljedećih mjesec dana, jer i Dom naroda treba uraditi iste stvari kao i mi - napominje Belkić za "Dnevni avaz".
Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja Nihad Fejzić nije mogao precizirati kada će se ovi problemi riješiti.
- Trebaju svi kantoni i RS donijeti pravilnik o akademskim zvanjima i međusobno ih harmonizirati. Za sada je to urađeno samo u KS - kaže on.
Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja Nihad Fejzić nije mogao precizirati kada će se ovi problemi riješiti...
Bivši studenti iz BiH koji su diplomirali u skladu s Bolonjskim procesom mogli bi za mjesec konkurirati za pripravnička mjesta u državnoj službi, kaže član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić.
- Mi nismo proveli Okvirni zakon o visokom obrazovanju u potpunosti, što dovodi do nedorečenosti. Vjerujem da će se ti problemi riješiti već u sljedećih mjesec dana, jer i Dom naroda treba uraditi iste stvari kao i mi - napominje Belkić za "Dnevni avaz".
Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja Nihad Fejzić nije mogao precizirati kada će se ovi problemi riješiti.
- Trebaju svi kantoni i RS donijeti pravilnik o akademskim zvanjima i međusobno ih harmonizirati. Za sada je to urađeno samo u KS - kaže on.
-
bihac-x
#228 Re: Bolonja ZVANJA !!!
Ovi sto su zavrsili po starom ce jos malo biti kao neki NUS PROIZVOD
-
Downunda
#229 Re: Bolonja ZVANJA !!!
Nema potrebe za prepucavanjem i prepirkom oko toga čije su diplome vrijednije.
daj Bože da se svi zaposle i kroz posao i znanje počnu cijeniti jedni druge.
Niti smo mi krivi što smo studirali po starom planu i programu, niti je mlađa raja mogla birati - prema tome bez svađe.
Niti smo mi krivi što smo studirali po starom planu i programu, niti je mlađa raja mogla birati - prema tome bez svađe.
-
zito23
#230 Re: Diplome po Bolonji - all about
Uvijek je bilo pozicija za koje se tražilo alternativno VII/VI STEPEN,e na te pozicije će moći konkurisati,ali raditi u državnoj službi gdje se sada rraži sedmi stepen(ozbiljniji poslovi),neće moći.tonymontana wrote:Bolonjci će za mjesec moći konkurirati u državnoj službi
To i nije problem,jer je situacija takva daj,šta daš.ali ostat će komolex prevare,jer zbog te 1-2 god osta invalid,ili će se morati nači 10 kila i ponovo.
Nije zloba,nego zajeb od strane političara,zato su neki ostavili Bolonju na 4 god
- cHupjahalic@
#231 Re: Diplome po Bolonji - all about
kad ovo citam prevrne mi se sve u zeludcu. dakle, citajuci ovo postoje 2 opcije: 1. greska je u tome sto drzavne institucije (citaj: fakulteti) ne sprovode bolonjsku deklaraciju po propisima ILI je 2. greska u drzavnim sluzbama i njihovom losem drzanju prema novom sistemu obrazovanja (opet da napomenem AKO se sprovodi bolonjska deklaracija).zito23 wrote:Uvijek je bilo pozicija za koje se tražilo alternativno VII/VI STEPEN,e na te pozicije će moći konkurisati,ali raditi u državnoj službi gdje se sada rraži sedmi stepen(ozbiljniji poslovi),neće moći.
To i nije problem,jer je situacija takva daj,šta daš.ali ostat će komolex prevare,jer zbog te 1-2 god osta invalid,ili će se morati nači 10 kila i ponovo.
Nije zloba,nego zajeb od strane političara,zato su neki ostavili Bolonju na 4 god
- bubavi1
#232 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Takodjer studiram vanredno Bachelor of Science in Economics, po mom misljenju oni koji degradiraju Bachelor su lijeni ljudi skroz, samo lupetaju bez ikakvog poznavanja!
Na starom nacinu imali su pravu neograniceno ponavljati predmet i prenositi koliko su htjeli u sledecoj godini, u Bolonjskom sistemu, imase pravo dva puta u godini ponavljati predmet, i proci u narednoj godini a minima, sa 45ECTS-a, zatim se tih 15ECTS bodova mora uz ostali 60 uspjeti.
To naravno je varka, jer naredna godina zahtjeva jos mnogo vise rada i truda, tako da na kraju se Bolonjski sistem odulji...
Na starom nacinu imali su pravu neograniceno ponavljati predmet i prenositi koliko su htjeli u sledecoj godini, u Bolonjskom sistemu, imase pravo dva puta u godini ponavljati predmet, i proci u narednoj godini a minima, sa 45ECTS-a, zatim se tih 15ECTS bodova mora uz ostali 60 uspjeti.
To naravno je varka, jer naredna godina zahtjeva jos mnogo vise rada i truda, tako da na kraju se Bolonjski sistem odulji...
-
zito23
#233 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Nasmija se podobro.bubavi1 wrote:Takodjer studiram vanredno Bachelor of Science in Economics, po mom misljenju oni koji degradiraju Bachelor su lijeni ljudi skroz, samo lupetaju bez ikakvog poznavanja!
Pa u ovoj zajednici nikoga i nigdje ne interesuje dobar student,naučnik(kojih neće ni biti) dobar-loš ekonomist,inženjer,jer ova privreda je na koljenima,tehnologija prevaziđena ,a ovo što dovlače je tako urađeno da mnoge strojeve,procese i oruđa mogu da eksploatišu i održavaju srednjoškolci.
Ima izuzetaka,ali....
Pa i dobar ljekar,advokat,i....vještak,love u mutnom,jer nema sistema koji verufikuje kvalitet.
Zato Bakir pokazuje anomalije,ko da probudi....koga ili šta,zašto...
Hajde ako neko ima podataka i vremena neka postavi temu u kojoj će se opisivati koje škole i šta su radili sadašnji "bogataši" i političari,odnosno kakav rezultat imaju iza sebe.
Ostavimo doktorate ministara i njihovih jarana,političara itd...ko ima u familiji nekoga da je stao na svoje noge ,a da nije zavrtao.
To je apsurd ovog školstva,zajednice i odnosa svih nas
Zato se niko ne brine oko Bolonjaca,pričaju da će ih ovih dana zapošljavati-radi pripravničkog.pa eto novih tema.
Veljo,nije sve crno,ali je puno sivila
E upravo sam vidi da Staljin ne miruje.Pa št ne ostavi bar dio teme???
NEDAJU DA SE ŠIRI TEMA OKO BOLONJE.Upravo je ugašena tema ozakonu o radu,gdje smo praktično pisali kako se Bolonja nemože primjeniti,a i tema Bolonjska zvanja,
JA se više neću javljati na ovu temu,pa neka bude bolje
Last edited by zito23 on 27/11/2008 11:34, edited 2 times in total.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#234 Re: Bolonja ZVANJA !!!
zavisnost i zloba? Ne. Ljutnja na to sto se tate, mame i tetke bore za te studente, DA.veljaca wrote:Forum je mjesto gdje se iznose RAZLICITA misljenja.Pitanja u vezi Bolonje, koja se mogu naci na ovom Forumu po meni ne idu u srz, a TO JE KVALITET STUDIRANJA i KONKURENTNOST NASIH STUDENATA U EVROPI I SVIJETU. Na ovom Forumu vecinom se iznose stavovi o ZAVISNOSTI I ZLOBI jednih ( starijih studenata ) u odnosu na druge ( bolonjce )...
Necemo u detalje o tome.
Smatram da Fejzic nema sta pricati i obecavati nesto za mjesec dana, kad on odlicno zna sta naci donijeti okvirni zakon na drzavnom nivou i implementirati ga na ove dvije paradrzave koje zovemo entitetima.
Samo, RSu je lako, oni donesu jednu odluku i to je to. Dok Bolonja diplome stecene u Sarajevu mogu biti tretirane kao 7 stepen samo u KS, a vec u zenici ne...
Ali ne, nije to problem, ovi Starog sistema mora da su ljubomorni...
- ja.neron
#235 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
PARE + STRANKA + ROĐAK = POSAO jedina istina za sve koji su završili fakultet
- veljaca
#236 Re: Bolonja ZVANJA !!!
SVAKA CAST !!!!!Downunda wrote:Nema potrebe za prepucavanjem i prepirkom oko toga čije su diplome vrijednije.
@mIRCerka - Moj post ( koga si citirala ) se nije odnosio na TEBE, ali jeste na VELIKU vecinu ostalih ( prepoznace se oni ). Ti nemaju sirokogrudne poglede na Bolonju ..... Oni bi ( da parafraziram ) da se i dalje ide do Mostara za 4 sata - ficom a ne za 1,5 sat Golfom VI, odnosno da je VREDNIJI onaj koji putuje 4 sata od onoga ko stigne za 1,5 sat. ( Jeste da je karikirano, ali samo se tim pristupom moze njima nesto POKAZATI ... ). BOLONJSKI proces treba posmatrati kao NESTO POZITIVNO, ali i u djelu kada se odnosi na KVALITET nastave i NASTAVNOG osoblja ( pogotovo ). Tu, po meni, nazalost - DEBELO ZAOSTAJEMO ....
-
mIRCerka
#237 Re: Bolonja ZVANJA !!!
to prepucavanje je nenormalno od samog pocetka, sto sam oduvijek i govorila.veljaca wrote:SVAKA CAST !!!!!Downunda wrote:Nema potrebe za prepucavanjem i prepirkom oko toga čije su diplome vrijednije.
@mIRCerka - Moj post ( koga si citirala ) se nije odnosio na TEBE, ali jeste na VELIKU vecinu ostalih ( prepoznace se oni ). Ti nemaju sirokogrudne poglede na Bolonju ..... Oni bi ( da parafraziram ) da se i dalje ide do Mostara za 4 sata - ficom a ne za 1,5 sat Golfom VI, odnosno da je VREDNIJI onaj koji putuje 4 sata od onoga ko stigne za 1,5 sat. ( Jeste da je karikirano, ali samo se tim pristupom moze njima nesto POKAZATI ... ). BOLONJSKI proces treab posmatrati kao NESTO POZITIVNO, ali i u djelu kada se odnosi na KVALITET nastave i NASTAVNOG osoblja ( pogotovo ). Tu, po meni, nazalost - DEBELO ZAOSTAJEMO ....
Hebes i bolonjski proces ako profesori predaju po knjigama iz 75te godine...i kad imas studente kojima roditelji idu NA INFORMACIJE na fakultet..sve je naopako...
- bubavi1
#238 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Mene uvijek nasmijaju ljudi ( pretezno bez skole) koji govore da studenti s zavrsenim fakultetom ce suoce sa nezaposlenost, da firme na osnovu mafije ili politike primaju kandidate itd, kao eto oni s fakultetom uspjevaju na radnom trzistu s mafijackom stelom nego ostali, samo ovo da tim ljudima kazem:
3% osoba s VSS su nezaposljenji, a >45% ispod SSS.... toliko
-
mIRCerka
#239 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Je li ovo zezancija ili ti ozbiljno pises?bubavi1 wrote:Mene uvijek nasmijaju ljudi ( pretezno bez skole) koji govore da studenti s zavrsenim fakultetom ce suoce sa nezaposlenost, da firme na osnovu mafije ili politike primaju kandidate itd, kao eto oni s fakultetom uspjevaju na radnom trzistu s mafijackom stelom nego ostali, samo ovo da tim ljudima kazem:
- bubavi1
#240 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ozbiljno pisem s greskama, ( moj prvi jezik nije bosanski!! zatim ko ima razuma nek oprosti ko nema nek procita sta rijec Tolerancija znaci, ionako izgleda da se zaboravilamIRCerka wrote:Je li ovo zezancija ili ti ozbiljno pises?bubavi1 wrote:Mene uvijek nasmijavaju ljudi ( pretezno oni bez zavrsene skole) koji govore da studenti s zavrsenim fakultetom se suoce sa nezaposlenost, da firme na osnovu mafije ili politike primaju kandidate itd, kao eto oni s fakultetom uspjevaju na radnom trzistu s mafijaskom stelom nego ostali, samo ovo da tim ljudima kazem:
3% osoba s VSS su nezaposljeni, a >45% ispod SSS.... toliko
-
huble2007
#241 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
bubavi1 wrote:Mene uvijek nasmijaju ljudi ( pretezno bez skole) koji govore da studenti s zavrsenim fakultetom ce suoce sa nezaposlenost, da firme na osnovu mafije ili politike primaju kandidate itd, kao eto oni s fakultetom uspjevaju na radnom trzistu s mafijackom stelom nego ostali, samo ovo da tim ljudima kazem:
jel ovo neka za..bancija
ja imam skolu i ne mislim da je ovo ovako NEGO ZNAM !
- bubavi1
#242 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
huble2007 wrote:bubavi1 wrote:Mene uvijek nasmijaju ljudi ( pretezno bez skole) koji govore da studenti s zavrsenim fakultetom ce suoce sa nezaposlenost, da firme na osnovu mafije ili politike primaju kandidate itd, kao eto oni s fakultetom uspjevaju na radnom trzistu s mafijackom stelom nego ostali, samo ovo da tim ljudima kazem:
3% osoba s VSS su nezaposljenji, a >45% ispod SSS.... toliko![]()
![]()
jel ovo neka za..bancijaili neko misli da ovdje sjede retardosi
![]()
Eh pa kad znas, reci mi sto onda toliko ima oglasa na stranicama ili konkursa u novinama, kada te firme mogu ubaciti bilo koga preko stele?? A vecina interesantnih poslova se nudi po uslovom da se ima VSS...Stim se podrazumjeva da slabo ko ima VSS!
Statistike nedavno govore kako slabo tih s VSS su nezaposleni dok ostali s SSS i manje, predstavljaju vise od 80% nezaposleni..
Eh sad onaj koji trazi neki posao s VSS zavrsen u muzici naprimjer ili u Filozofiju, neka se necudi da i slabo posla ima, jer te smjerove ionako ne nude redovno radna mjesta.
-
huble2007
#243 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
bubavi1 wrote:huble2007 wrote:bubavi1 wrote:Mene uvijek nasmijaju ljudi ( pretezno bez skole) koji govore da studenti s zavrsenim fakultetom ce suoce sa nezaposlenost, da firme na osnovu mafije ili politike primaju kandidate itd, kao eto oni s fakultetom uspjevaju na radnom trzistu s mafijackom stelom nego ostali, samo ovo da tim ljudima kazem:
3% osoba s VSS su nezaposljenji, a >45% ispod SSS.... toliko![]()
![]()
jel ovo neka za..bancijaili neko misli da ovdje sjede retardosi
![]()
Eh pa kad znas, reci mi sto onda toliko ima oglasa na stranicama ili konkursa u novinama, kada te firme mogu ubaciti bilo koga preko stele?? A vecina interesantnih poslova se nudi po uslovom da se ima VSS...Stim se podrazumjeva da slabo ko ima VSS!
Statistike nedavno govore kako slabo tih s VSS su nezaposleni dok ostali s SSS i manje, predstavljaju vise od 80% nezaposleni..
Eh sad onaj koji trazi neki posao s VSS zavrsen u muzici naprimjer ili u Filozofiju, neka se necudi da i slabo posla ima, jer te smjerove ionako ne nude redovno radna mjesta.
-
suncandan
#244 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Zna li ko, kako ide zaposljavanje sa Bolonjom? Je li se neko vec zaposlio?
Znam da je VISOKA, ali da vidim da li tako i tretiraju?
Znam da je VISOKA, ali da vidim da li tako i tretiraju?
- metal_rules_cura
#245 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Po Bolonjskom procesu ces imati visoku strucnu spremu kao i ovi sto su prije zavrsili i tu nema dilema. Pitanje je samo kako ce to sve uskladiti.
Podaci koji su gore navedeni su sasvim realni buduci da u svakoj drzavi na svijetu u odnosu na ukupan broj stanovnika ima JAKO MALO osoba sa visokom strucnom spremom. Taj procenat se krece od 2 do 5% i zato i ne cudi kako ti ljudi imaju posao prije ili kasnije. Skoro svi. I nemaju neke probleme sa tim. Oni mozda budu kratkorocni, ali nikada ne traju toliko kao kod onih sa SSS. E sad, studentima se cini kako je broj VSS daleko veci posto se krecu samo u tim krugovima pa im se cini da je to masa, ali ne... Ovdje ima mada nepismenih ljudi. Recimo...
Podaci koji su gore navedeni su sasvim realni buduci da u svakoj drzavi na svijetu u odnosu na ukupan broj stanovnika ima JAKO MALO osoba sa visokom strucnom spremom. Taj procenat se krece od 2 do 5% i zato i ne cudi kako ti ljudi imaju posao prije ili kasnije. Skoro svi. I nemaju neke probleme sa tim. Oni mozda budu kratkorocni, ali nikada ne traju toliko kao kod onih sa SSS. E sad, studentima se cini kako je broj VSS daleko veci posto se krecu samo u tim krugovima pa im se cini da je to masa, ali ne... Ovdje ima mada nepismenih ljudi. Recimo...
-
suncandan
#246 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
metal_rules_cura wrote:Po Bolonjskom procesu ces imati visoku strucnu spremu kao i ovi sto su prije zavrsili i tu nema dilema. Pitanje je samo kako ce to sve uskladiti.
U pravu si!
Ali danas vecina omladine upisuje faks, i to mi je drago.
Nauka donosi dobro, bice manje nepismenih.
- metal_rules_cura
#247 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Mnogo omladine upisuje faks, ali ga i ne zavrse
Nepismenost je sirok pojam, nazalost, ne moze se rijesiti niti upisom niti zavrsetkom fakulteta. A ako je shvatas u uzem smislu onda se taj problem moze rijesiti i sa osnovnom skolom
Nepismenost je sirok pojam, nazalost, ne moze se rijesiti niti upisom niti zavrsetkom fakulteta. A ako je shvatas u uzem smislu onda se taj problem moze rijesiti i sa osnovnom skolom
- veljaca
#248 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Samo da dodam da su objavljeni rezultati : Lista primljenih kandidata II ciklusa master programa - Redovni studij na EFSA .
Krece i taj drugi ciklus - po Bolonji .... SRETNO !!!!
Krece i taj drugi ciklus - po Bolonji .... SRETNO !!!!
-
to je to
#249 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Gdje mogu naći novi zakon o visokom obrazovanju KS koji je danas usvojen na skupštini kantona?
-
Hendrix
#250 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Nije problem sa zapošljavanjem samo štela, problem je što naši fakulteti prave previše kadra za neku struku.
Evo recimo ove godine je na ekonomiji diplomiralo 1013 studenata VII i 289 njih sa VI stepenom! I svi se oni nadaju zaposliti u Sarajevu a otkud ovde potreba za tolikim brojem VSS ekonomista? Pa nema šanse da svi dobiju posao. Idemo na žurnalistiku, ove godine ih ima "samo" 267 diplomiranih, na filozofiji ih ima malo pravo , pazi sad, 657 diplomanata! Pravnika imamo ni manje ni više nego 678 ove godine! Da ne bi neko reko da lupam ovo čitam iz ovogodišnje publikacije diplomanata na Sarajevskom univerzitetu.
Dakle ovo je samo ova godina, za recimo 5 godina lako dođemo do računice da ćemo u Kantonu imati oko 5000 diplomiranih ekonomista VII stepena ili oko 3400 diplomiranih pravnika. Pa vi meni recite može li ovo ovako dugoročno uopšte imati kao rezultat na kraju zapošljavanje svih njih?
Ali ovo je rezultat sistema koji samo pušta ljude da studiraju i troše pare bez ikakve garancije da će poslije raditi taj posao, važno je ispuniti kvotu upisa i upisnine a ostalo ko ih šiša, nek traže štele.
Evo recimo ove godine je na ekonomiji diplomiralo 1013 studenata VII i 289 njih sa VI stepenom! I svi se oni nadaju zaposliti u Sarajevu a otkud ovde potreba za tolikim brojem VSS ekonomista? Pa nema šanse da svi dobiju posao. Idemo na žurnalistiku, ove godine ih ima "samo" 267 diplomiranih, na filozofiji ih ima malo pravo , pazi sad, 657 diplomanata! Pravnika imamo ni manje ni više nego 678 ove godine! Da ne bi neko reko da lupam ovo čitam iz ovogodišnje publikacije diplomanata na Sarajevskom univerzitetu.
Dakle ovo je samo ova godina, za recimo 5 godina lako dođemo do računice da ćemo u Kantonu imati oko 5000 diplomiranih ekonomista VII stepena ili oko 3400 diplomiranih pravnika. Pa vi meni recite može li ovo ovako dugoročno uopšte imati kao rezultat na kraju zapošljavanje svih njih?
Ali ovo je rezultat sistema koji samo pušta ljude da studiraju i troše pare bez ikakve garancije da će poslije raditi taj posao, važno je ispuniti kvotu upisa i upisnine a ostalo ko ih šiša, nek traže štele.