Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post Reply
Abacija

#226 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Abacija »

Real Khan wrote:
bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)

danas postoje tri nacije u BiH, tri konstutivna naroda: Bosnjaci, Srbi i Hrvati. komponenta bosanska nacija ne postoji..
@bajadera82,

Ako se imalo razumiješ u ono o čemu želiš da polemišeš, onda ćeš skontati da su ti ovi komenatri čista nebuloza... Dok god ima ljudi (pa makar to bila i brojčana manjina nacionalno osviješćenih ljudi u Bosni) bosanska nacija će postojati. Ne zato što se tebi ili @osi ne sviđa ili sviđa, nego čisto zato što se ljudi tako osjećaju u svojoj državi. Ovo nas onda navodi na onu sljedeću nebulozu oko navodnog "postojanja tri NACIJE u BiH, tri konstitutivna NARODA: Bošnjaci, Srbi i Hrvati". Da se razumijemo, ovo nisu 3 NACIJE nego 3 NARODA (kako si lijepo ispravila samu sebe u nastavku teksta). Nacija i narod nisu isti pojmovi.

Problem "jugoslovenske nacije" nije ni postojao, jer je to bilo jednako državljanstvu ili državljanskoj naciji. Međutim, istinski problem je nastao kada su neki ideolozi pokušali polako umetnuti ili podvaliti jugoslovenstvo kao etničku pripadnost. S obzirom na činjenicu da je ta država bila vještačka tvorevina, niko se nije stvarno mogao identificirati s njom u ETNIČKOM smislu), pa je taj "projekat" doživio fijasko.
Ključna razlika između "Jugoslovenstva" i Bosanstva jeste u tome što se sa Bosnom ipak većina njenih državljana mogu i te kako poistovjetiti čak i u etničkom smislu (Bošnjaci), dok sa Jugoslavijom se niko nije mogao identificirati kao "etnički" Jugosloven, jer taj etnos nikada nije ni postojao. Postojala je dakle jugoslovenska nacija u državljanskom obliku a ne u etničkom smislu. Ne znam koliko poznaješ političku teoriju, ali su ovo elementarne stvari koje se na političkim naukama uče već na prvoj i drugoj godini studija...
Oboje ste polupali loncice. :-)
Fiore

#227 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Fiore »

uvjek dobar gost wrote:
osa wrote:zašto nije mogla postojati jugoslovenska nacija a može bosanska.
Nemojte molim Vas brkati pojmove, Jugosoven je skrojen pojam, na neki način izmišljen... no sa druge strane državotvornost i istorija Bosne (Bosne i Hercegovine) su u mnogome drugačiji, da nije bilo spoljnih uticaja i unutrašnjih nesposobnjakovića ova tema bi bila suvišna... (no Jugosloveni su postojali i danas ih nema zbog mnogih faktora ali na štetu svih naroda i narodnosti jer Jugosloveni su bili na neki način visočije na evolucijskoj šemi jer su prevazišli na neki način rodovske zajednice iz kojih su poticali... možemo raspravljati).

Ja sam Bosanac po nacionalnosti, vjeroispovjest moja je privatna stvar i nije bitna za ovu raspravu... kao takav postojim... i Bosanci postoje (kao i Hercegovci) odavno.. tako da mi nemamo naciju danas ali nadam se da u budućnosti neće biti tako.

Želio bih da neko počne da budi u narodu civilizacijske vrijednnosti i postulate moje zemlje a ne da non stop palamude svi o otcjepljenju, referendumu petom entitetu... narod je podivljao jer niko ne vodi računa o njemu.. mislim na narod.
Goste jel ova temperatura utice., sta je bolan ovo.. kome se pravdas.. dokazao si koliki si Bosanac., dok masa njih se udara u prsa i trlja po Ferhadiji.. :run:
bajadera82

#228 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by bajadera82 »

Abacija wrote:
bajadera82 wrote:a sta vamje sta me napadete svi? ja samo kazem kako jeste.
jesmo li danas nacija? nismo? ako jesmo dajte mi taj dokument, to jeste nas ustav gdje bise bosanska nacija!!!
dejton voljeli ne voljeli to je cinjenica, nas ustav je u skladu dajtona, anex 4!
kompletan nas politicki sistem bazira na tri naroda, Bosnjaci, Srbi , Hrvati. i niko te tu ne pita dal se ti osjecas kao Bosanac ili ne.
Nemam ja nista protiv tebe licno, nego samo koristim priliku da se malo poigram sa nelogicnostima oficijelnog uredjenja.
Nacija nije nesto sto stoji u nekom dokumentu nego je abstraktna kategorija u glavi. Opet brkas pojmove 'nacija' i 'narod'. Ponavljam ti molbu da se prvo naucis razlikovati ta dva pojma prije nego sto nastavimo sa diskusijom. Unaprijed hvala.
abstraktna kategorija u glavi?? uuuuuu da te Njemac cuje nece mu biti drago.
ok hajde da rijesimo pojmove.
narod : grupa ljudi koji imaju kolektivan identitet (kao jezik, tradicija, kultura, religija, teritorija) i tako se razlikuju od drugih grupa. kao etnija
nacija: ima takodje taj kolektivan identitet ali i puno jacu potrebu da se ogranici od drugih, da se politicki izjasni prema drugim zemljama, i vecinom da ima samo svoju teritoriju.
al eto tu onda ipak imas nesto i kao Staatsnation ili Kulturnation..
Šapat

#229 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Šapat »

I samo jos jedna mala ispravkica gornjeg. Nacija jeste i politicka kategorija jer svaka drzava u svom Ustavu ima tacno definisano sta i kako po pitanju nacije. I opet - kod svakoga je teritorija jedan od osnovnih uslova za to definisanje. Ima tu i par izuzetaka gdje se na neki nacin preklapaju iste "nadleznosti" i nacije i drzavljanstva (Engleska recimo), ali je ipak vrlo jasno sta je nacija, sta drzavljanstvo. Kao i to da razlicite etnicke skupine cine jednu naciju, a ne razlicite nacije da cine jednu naciju :). Zvuci poznato...?
bajadera82

#230 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by bajadera82 »

Real Khan wrote:
bajadera82 wrote:a sta vamje sta me napadete svi? ja samo kazem kako jeste.
jesmo li danas nacija? nismo? ako jesmo dajte mi taj dokument, to jeste nas ustav gdje bise bosanska nacija!!!
dejton voljeli ne voljeli to je cinjenica, nas ustav je u skladu dajtona, anex 4!
kompletan nas politicki sistem bazira na tri naroda, Bosnjaci, Srbi , Hrvati. i niko te tu ne pita dal se ti osjecas kao Bosanac ili ne.
Nemoj molim te da krivo interpretiraš Ustav Bosne i Hercegovine, jer tamo ne stoji "Bošnjaci, Srbi i Hrvati, pa tačka, nego
Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows:
pa eto ti bolan! pise bosniac, ne bosnian. znaci Bosnjaci, Srbi, Hrvati. citizens of Bosnia and Herzegowina! sure. to nema nikakve veze.. samo ti kazem Bosanac, Bosanka se ne spominje. znaci tu smo along with others, and so we are the 18th national minority :D

uh ne mogu vise..
Vukašin

#231 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Vukašin »

Hodidjed wrote: Medjutim ovdje su dosli stranci koji su pravoslavcima rekli da su Srbi, pa uz pomoc Srbije sve fino pobili i dali Srbiji pola Bosne. Cool.
:roll:

Bosanski pravoslavci su postali Srbi u isto doba kada i oni preko Drine u smislu onog "nacionalnog budjena" koje je zarazilo Evropu. Nije odje niko doso i reko vi ste sada Srbi, nego je nedifinisano stanovistvo sa obje strane Drine osjecalo neku etnicku slicnost i stopili se u istu "kulturnu/etnicku" naciju. To isto vazi i za Hrvate.
uvjek dobar gost

#232 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by uvjek dobar gost »

.... kako ljudima koji neće da čuju nešto reći, kako onim drugim koji neće nešto da vide pak nešto pokazati... kako nepismenom čovjeku dati da nešto pročita.. il kako slijepcu pokazati sliku....

Nikako... to su nemoguće stvari...

Koliko je recimo poznato ovdje ljudima da je država srednjovjekovna Bosna ostavila na miru Dubrovačku republiku... sa njom je imala super trgovačke odnose i nije imala pretenzija na tu teritoriju... to je po mnogim stvarima presedan u tom vremenu... presedan je negramzivost kada se radi o teritorijama....

Da sada ne spominjem druge presedane... bit je u vrijednostima na kojim počiva civilizacija, država, društvo...

Jeste ja sam prvi koji je zamolio da se odštampaju naljepnice na kojima piše ja sam Bosanka, Hercegovka, Hercegovac i Bosanac... naljepnice su se razgrabile u danu... svi su se njima kitili tog dana na protestima pred pozorištem.... koliko je tog dana bilo pripadnika nacionalne manjine pred pozorištem.... taman toliko da se osjećam normalno, da povratim u sebi vjeru da je normalan život ovdje moguć...

Šta su vrijednosti na kojima počiva post agresijska Bosna i Hercegovina zemlja dva entiteta, tri naroda, deset kantona i jednog distrikta...??? Zapitajte se to jer ako prihvatite bez pogovora te principe i postulate... šta to govori o Vama.....

Meni se gade više oni koji samo palamude i pozivaju se na kvazi stavove koji i nisu njihovi, oni zastupaju stavove svoje baze, svog kao nekog naroda a nisu ni svjesni da time podržavaju i produžavaju našu agoniju, da šutke podržavaju aparthejd i podjele u školskom sistemu.. nisu ni svjesni da su saučesnici u pljački, protjerivanju, zlostavljanju...

Ja sam i jesam Bosanac i Hercegovac i ne stidim se toga sekunde jedne... i nikad neću pristati na nametnute podjele i prividne patriotizme koji idu u korist pojedinaca a na štetu svih ostalih....

Koliko još vremena treba proći da bi skontali ?
osa

#233 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

Vukašin wrote:
Hodidjed wrote: Medjutim ovdje su dosli stranci koji su pravoslavcima rekli da su Srbi, pa uz pomoc Srbije sve fino pobili i dali Srbiji pola Bosne. Cool.

Bosanski pravoslavci su postali Srbi u isto doba kada i oni preko Drine u smislu onog "nacionalnog budjena" koje je zarazilo Evropu. Nije odje niko doso i reko vi ste sada Srbi, nego je nedifinisano stanovistvo sa obje strane Drine osjecalo neku etnicku slicnost i stopili se u istu "kulturnu/etnicku" naciju. To isto vazi i za Hrvate.
ma ne, to su hrvatska i srbija izvarale naivne bosance i pretvorile ih u hrvate i srbe, pa sad bošnjaci nikako da ih ubijede da se vrate na vjekovno ime pradedovsko.
kosmos

#234 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by kosmos »

"Meni se gade više oni koji samo palamude i pozivaju se na kvazi stavove koji i nisu njihovi, oni zastupaju stavove svoje baze, svog kao nekog naroda a nisu ni svjesni da time podržavaju i produžavaju našu agoniju, da šutke podržavaju aparthejd i podjele u školskom sistemu.. nisu ni svjesni da su saučesnici u pljački, protjerivanju, zlostavljanju...

Ja sam i jesam Bosanac i Hercegovac i ne stidim se toga sekunde jedne... i nikad neću pristati na nametnute podjele i prividne patriotizme koji idu u korist pojedinaca a na štetu svih ostalih....

Koliko još vremena treba proći da bi skontali ?"
dalinton

#235 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by dalinton »

bajadera82 wrote:pa eto ti bolan! pise bosniac, ne bosnian. znaci Bosnjaci, Srbi, Hrvati. citizens of Bosnia and Herzegowina! sure. to nema nikakve veze.. samo ti kazem Bosanac, Bosanka se ne spominje. znaci tu smo along with others, and so we are the 18th national minority :D

uh ne mogu vise..
Bosanci nisu nacionalna manjina. Bosanci su geografska odradnica kao i Hercegovci, Semberci, Krajišnici, Sarajlije, Banjalučani... Osjećam se i ja Banjalučaninom i Krajišnikom i Bosancem ali sam Srbin. Koliko još vremena treba proći da bi skontali ?
Ne možeš ti biti Bosanac i samo Bosanac. Nemaš to pravo. Svi mi koji živimo u Bosni smo Bosanci kao što su u Vojvodini Vojvođani. To je jednostavno geografska (ne državna, država je BiH) pripadnost.
Real Khan

#236 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

Vukašin wrote:
Real Khan wrote:
osa wrote:zašto nije mogla postojati jugoslovenska nacija a može bosanska.
Zato što je Bosna kao prirodna država postojala 1000 godina, i dalje postoji, i postojat će još najmanje 1000 godina...za razliku od vještačke tvorevine Jugoslavije (koji je izmislio ondašnji USA President Woodrow Willson). Treba li još nešto?
:D

Ni jedna moderna drzava nije "prirodna" nego je nastala sa voljom jednog naroda, bio taj narod sada etnicko ili politicki definisan. Znaci ljudi stvaraju drzavu a ne kakva "priroda".

@Vukašine, slažem se da treba staviti znake navodnika oko riječi prirodna država, jer naravno, ljudi stvaraju državu. U svakom slučaju i ljudi su dio prirode, pa tako nismo daleko...uostalom ja sam taj termin upotrijebio da napravim distinkciju sa pojmom "vještačke državne tvorevine ili zajednice" kakva je bila ex-YU.

A srednjovjekovne zupe, banovine, carstva i tako dalje se ne mogu nikako sporediti sa modernim drzavama. Po modernom pojmu "drzava" Bosna i Hercegovina prvi put postaje 1992. godine drzava.

Ovdje se već ne slažemo, jer šta čini modernu državu? Najjednostavnija je ona Monteskjeova podjela na tri stuba vlasti (zakonodavna, izvršna i sudska). E, pa vidiš, tako nešto je postojalo u Bosni puno prije 1992. godine. Evo da ne idemo na srednjevijekovne stanke (House of Lords) i slično, reći ću ti da je ZAVNOBIH 1943. godine konstituisao Bosnu kao istinsku modernu državu sa svim mogućim atributima države kaoja je imala svoj izvorni suverenitet, koji je dobrovoljno ugradila par dana kasnije u zajedničku državu YU. 1992. godine Bosna je obnovila svoju NEZAVISNOST, SUVERENITET i stekla je međunarodno priznanje kao takve.

A "nacija" potice od latniske rjeci "natio", koji prevedeno znaci "narod". Etnos je samo grcka verzija te iste rjeci i takodje znaci samo "narod". "Narod" je samo slavenska rjec za isti pojam.

Koliko se ja sjećam, NACIJA potiče od riječi "nasci" a znači "(biti) rođen" (Navijači Veleža su dakle "nacisti" jer su "rođeni") :D

Dobro, u medjuvremenu sve vise se shvaca pod "nacijom" "polictika nacija" u smislu "drzava". "Drzava" i "politicka nacija" se mogu sve vise ko sinonim koristiti i sa tim rjec nacija mjenja u svjetu sve vise pojam.

Ovo se slažemo, i molim te pročitaj malo na "Političkoj svaštari" šta sam o tome ranije pisao...

Ali vecina evropskih zemalja i dalje dan danas imaju problem sta da shvate pod "nacijom". Eto njemacka javnonost je rastegnuta izmedju te dvije definicije pa se vec dugo vremena vodi debata sta i ko su sve "Njemci".
E a u BiH istorijsko-socioloski rad stvaranja etnickih nacija je vec davno uradjen. A politicka nacija vec postoji u smislu drzavljanstva Bosne i Hercegovine i prava i obaveza koje se kroz to dobijaju. Jedino sto odje u Bih fali je razumjevanje da se ne brkaju ta dva pojma "nacije" i da drzavljani imaju malo vise postovanja prema vlastitoj drzavi.
Postoje političke i kulturne nacije. Ove etničke spadaju u kategoriju "kulturnih nacija"...

Kakvu naciju znaci hoces ti sada da stvaras?
Ja bih bio najsretniji kada bih imao tu moć da sam stvorim naciju, ali znamo da je to "posao" širokih narodnih masa ("narod" u smislu generalnog stanovništva). Ja samo mogu, za sad, pojašnjavati pojedine pojmove koji vode diskusiju do nedoumica, krivih interpretacija, pogrešnih zaključaka, kvazi-teorija, itd. što u konačnici na ovim prostorima često rezultira ratom a ne razumjevanjem samog problema... Ja naravno smatram da Bosni treba stabilna politička nacija u liberalno-demokratskom (dakle pluralističkom) obliku koja će se temeljiti na istinskim principima tolerancije, konvergencije, i maksimalnih prava pojedinaca i kolektiviteta...ne znam koliko te zanima ovo moje viđenje nacije.

I Willson izmlisio Jugoslaviju? :-) :D

Nego ko je? Pa općepoznata historijska činjenica je da je američki Predsjednik Woodrow Willson osmislio projekat stvaranja državne zajednice južnih slovena ili Jugoslavije, kao dio stvaranja svjetskog poretka nakon 1. svjetskog rata. Prije su postojala dva velika carstva na ovim prostorima koja su morala nestati (AU i Otomansko carstvo), koliko sam ja upoznat. Evo, ispravi me molim te nekim jakim argumentom iz puzdanih izvora (mojne wikipedije i SANU).
Fiore

#237 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Fiore »

kosmos wrote:"Meni se gade više oni koji samo palamude i pozivaju se na kvazi stavove koji i nisu njihovi, oni zastupaju stavove svoje baze, svog kao nekog naroda a nisu ni svjesni da time podržavaju i produžavaju našu agoniju, da šutke podržavaju aparthejd i podjele u školskom sistemu.. nisu ni svjesni da su saučesnici u pljački, protjerivanju, zlostavljanju...

Koliko još vremena treba proći da bi skontali ?"
Moze se uokvirit.. ima li jos slicnih.. da krenemo gradit drzavu kod ovi na vlasti ne umiju.. :thumbup:
Real Khan

#238 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

osa wrote:
Vukašin wrote:

ma ne, to su hrvatska i srbija izvarale naivne bosance i pretvorile ih u hrvate i srbe, pa sad bošnjaci nikako da ih ubijede da se vrate na vjekovno ime pradedovsko.
A kada ćeš ti @osa skontati da niko nikoga ovdje ne ubjeđuje da se izjašnjava ili osjeća kako on ili ona neće... Svako ima demokratsko pravo na samoopredjeljenje koje podrazumjeva upravo to - da se izjašnjavaju kako hoće. Ovdje se odmah misli da ako ja kažem da sam BOSANAC, da automatski "želim" i "namećem" da se i Vukašin ili Jure isto tako izjašnjavaju. Ne, mene boli neka stvar kako se neko izjašnjava. Ako su i oni Bosanci, super! Ako nisu, opet super! Ako se ne osjećaju nikako, opet super!

U tome je čitav problem i zato postoji tako agresivan otpor među Srbima i Hrvatima uperen protiv bosanske nacije. Shvati bolan, ako je neko bosanski Hrvat, apsolutno ništa ga ne spriječava da se i dalje tako osjeća i izjašnjava. Isto tako i Srbima...ali ZAŠTO SE SVI ONI ODMAH NADIGNU DA BRANE BOŠNJACIMA (nekad jedva "priznati" kao Muslimani) DA SE OSJEĆAJU I IZJAŠNJAVAJU U USTAVU KAO BOSANCI?!
U stvari lagao bih kada bih rekao da ne znam zašto... Srbi i Hrvati u Bosni jednostavno ne žele da se u Ustavu BiH napokon uvidi jedna očigledna ISTINA - Srbi i Hrvati u Bosni su de fakto IZABRALI DA BUDU nacionalne manjine (a ne nacije). Jedino ustavom zagarantovano načelo "konstitutivnosti" ta tri naroda ih izuzima iz definicije klasične nacionalne manjine. Da bi vam ovo bilo jasnije, ovdje trebate pročitati Definiciju UN-a šta su nacionalne manjine, kao i Mišljenje Badinterove komisije koja je još uvijek pravno valjana. Jednostavno, ako se Srbi i Hrvati u BiH osjećaju kao politička i kulturna nacija Srba ili Hrvata, onda nema logike da se u državi Bosni gdje žive Bosanci, ta dva dijela susjednih nacionalnih država lažno legitimiraju kao nekakvi "historijski titulari" Bosne. Da je to tačno, onda bi se Bosna oduvijek zvala Srbijom ili Hrvatskom (a koliko sam ja upoznat, nikada se nije tako zvala).

Eh, čitava gungula nastaje kada se uvidi da bez obzira na njihovo jasno opredjeljenje da se spoje sa svojim maticama, jednostavno ne postoji NIKAKAV NAČIN MIJENJANJA MEĐUDRŽAVNIH GRANICA SILOM. Upravo zato se stalno pokušava što više potkopati ova država kako bi se "privolili" (ili tačnije "natjerali") Bošnjaci tj. jedini preostali istinski BOSANCI da se podijeli Bosna MIRNIM PUTEM (dakle jedinim načinom koji bi bio u skladu sa međunarodnim pravom). kao što rekoh, niko nikoga ne tjera da se izjašnjava kako neće, ali MEĐUNARODNO PRAVO ZABRANJUJE KOMADANJE SUVERENE DRŽAVE I "ODNOŠENJE" DIJELOVA TERITORIJE NEGDJE DRUGO BEZ DOBROVOLJNOG PRISTANKA SVIH KOJI TU ŽIVE.
Post Reply