Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
djani s

#226 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by djani s »

landlord wrote:
luckylaka wrote:
landlord wrote:U srcu Bosna, u glavi fosna.. :)

Ja sam tek (prije godinu dana) otisao, i osim raje i uze rodbine, nisam se bas pozelio Bosne toliko da bih razmisljao o povratku. Tako da se mozda ukljucim u ovu temu ponovo za nekih 10-tak godina..:)
ti i ova mima shis mozete pod ruku,jos samo recite odakle ste .
Ne kontam kakve veze ima odakle sam?

Samo sam rekao da sam tek prije godinu dana otisao i da se jos ne mislim vracati.. Zbog cega odmah inkvizicija zbog te recenice?
Landlord, ubuduce za sve planove u zivotu, lijepo pitaj mahalu :D kako, gdje i koliko. Ti ljudi su u sve upuceni i sigurno ti zele sve najbolje u zivotu. I jos nesto vrlo bitno, sve racune moras podnositi mahali da ona ocijeni je li sve u redu. :-) . Pozz
Luisa

#227 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Luisa »

Nikako, niko vas ne zeli dole, :lol: zivite americki san :(
luckylaka

#228 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by luckylaka »

landlord wrote:
luckylaka wrote:
landlord wrote:U srcu Bosna, u glavi fosna.. :)

Ja sam tek (prije godinu dana) otisao, i osim raje i uze rodbine, nisam se bas pozelio Bosne toliko da bih razmisljao o povratku. Tako da se mozda ukljucim u ovu temu ponovo za nekih 10-tak godina..:)
ti i ova mima shis mozete pod ruku,jos samo recite odakle ste .
Ne kontam kakve veze ima odakle sam?

Samo sam rekao da sam tek prije godinu dana otisao i da se jos ne mislim vracati.. Zbog cega odmah inkvizicija zbog te recenice?
Prokontaj i vrati se za desetak god.na ovu temu
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#229 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by corolla02 »

Landlord, ubuduce za sve planove u zivotu, lijepo pitaj mahalu :D kako, gdje i koliko. Ti ljudi su u sve upuceni i sigurno ti zele sve najbolje u zivotu. I jos nesto vrlo bitno, sve racune moras podnositi mahali da ona ocijeni je li sve u redu. :-) . Pozz
:lol: :thumbup: :sax:
Šeha

#230 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

luckylaka wrote: Prokontaj i vrati se za desetak god.na ovu temu
:dance: :dance: :dance: :-) :-) :-)
Lutalica_sa

#231 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Lutalica_sa »

s_bjelava wrote:Ja bih da napisem jedan ozbiljan komentar na ovu temu iako, moram priznati, sam se slatko nasmijao nekim komentarima na ovoj temi.
Cesto se sjetim jednog ratnog vica:
Znate li sta su rekli Mujo i Suljo jedan drugom kad su se sreli u ratu na Igmanu?
Jedan bjezi iz Sarajeva u inostranstvo, drugi se vraca u Sarajevo iz inostranstva:
Gdje ces ti u p**ku materinu?

Tako je i sada, ovi sto su u Bosni bi da idu negdje traziti sebi selameta, oni sto su vani bi da se vrate jer ih ubi tudjina i samoca.
Ne svi naravno ali jedan dobar dio.

Ako je suditi po drugim nacijama koje su se masovno iseljavali iz maticne zemlje u USA (Italijani, Skandinavci, Indijci, Pakistanci, Arapi.....) onda bi se moglo predvidjeti kako ce Bosanska populacija balansirati izmedju rodne grude i “nove domovine”.
Uzmimo u obzir da smo mi veoma mlada i relativno malobrojna imigrantska zajednica, po nekim pokazateljima ima nas u USA i Canada oko 250.000 pristiglih u toku i nakon ovog posljednjeg rata. Velika vecina posjeduje pasos zemlje u kojoj se nalazi, jedan odredjeni broj djece ne govori Bosanski jezik, da o citanju i pisanju i ne govorimo. Roditelji iz nekih razloga to tolerisu, neki se i stide svoga porijekla, licno poznajem par porodica koje na pitanje Amerikanaca odakle su kazu da su iz Hrvatske, sa djecom razgovaraju na (losem) engleskom, sami mjesaju engleski i bosanski do granice pateticnosti......
Ovo sve pisem iz razloga da objasnim ono sto se golim okom moze vidjeti – dok je djece koja ne govore nas jezik, dok je roditelja koji to podrzavaju onda je ishod te migracije jasan – nema povratka. Ovdje i etnicka pripadnost igra ulogu, mjesani brakovi (kakva ruzna rijec) ni da cuju o povratku, etnicki cisti brakovi vjerovatno imaju drugaciji pristup ovoj osjetljivoj temi.
Ja ipak mislim da cemo sve vise i vise vidjeti povratak u Bosnu, starijim ljudima u penziji je to logican izbor, znam par momaka i cura koji su se nakon zavrsenog studija vratili u Sarajevo, nasli posao i cini mi se da su sretni i zadovoljni. U posljednje vrijeme cujem da se i cijele porodice vracaju i pocinju sve iz pocetka sto je po mom skromnom misljenju vrlo hrabar potez.
Nama ostalima, djeca su prepreka, ja bih ucinio svom sinu medvjedju uslugu da ga sada vratim u Sarajevo da tamo nastavi skolovanje.
Iako on odlicno vlada Bosanskim jezikom ipak se osjeti razlika i sigurno da bi mu trebala koja godina da stigne svoje vrsnjake. Kad ga pitamo gdje bi radije zivio, ovdje gdje smo sada ili u Sarajevu on dileme uopce nema – Sarajevo. Sto se mene tice ja sam nekako podijeljen, lijepo mi je ovdje, imam sredjen zivot, dobar posao, supruga takodje ali ne mozemo i ne smijemo zaboraviti ko smo, sta smo i odakle smo pa nekako istezemo vratove da vidimo kako je “tamo”, ima li selameta. Meni licno nedostaju utakmice nedjeljom i setnja Ferhadijom, nedostaju mi rodbina i prijatelji ali namirim se jednom godisnje i onda me drzi do sljedeceg dolaska.
U svakom slucaju imam namjeru jednog dana se vratiti u Sarajevo, sve zavisi od djeteta i njegovih planova.

Veoma fin post i slazem se sa vecinom stvari sto si napisao. Ono sto me malo nervira jeste ta cinjenica da mi Bosanci uvijek bjezimo kao djavo od krsta od svega sto je strano. Sta je tu pogresno ako se dijete ili cak i cijela porodica potpuno opredijeli za taj americki nacin zivota, prihvati njihove obicaje, ponasa se po nekim njihovim kodovima ponasanja? Mi Ameriku toliko kritikujemo isto kao da u njoj vlada nekakav teokratski rezim koji nam o glavi radi. Ruku na srce,zeznuta je, ali AMerika je zemlja gdje imate prava. Razlikuju se u mnogo cemu od nas, imaju vise sloboda, imaju liberalniji pogled na zivot i imaju puno nekih drugih prednosti. Sta to mi u Bosni imamo? Hoce li to neko reci da su djeca u Bosni puno bolja, ili uopste bolja od americke? Mi smo to "kao" posebni nesto? Ne mislim da je tako! Mi, zadojeni nekim patriotizmom tipa "nedostaje mi kafa na carsiji, raja, moja drzava, ja sam Bosanac i poseban sam" nece nam zasigurno nista donijeti. Mi u biti i nemamo cime da se ponosimo, nasa drzava je nazalost jedna obicna nula (krivo mi je radi toga). U Americi zivi negdje oko 300 miliona ljudi, rade, skoluju se, zive...ali mi Bosanci "ne mozemo" taj tempo izdrzati, pobogu. Mi nismo za takav sistem pravljeni gdje postoji red i disciplina, gdje ima zakona, nama je bolje da nam djeca zive u Bosni i da budu izlozeni raznim sranjima...od profesora krkana, politicara lopova, kriminalaca po ulicama i naravno nasem usranom sistemu od kojeg nikada nista konkretno nastati nece. I kad mi neko kaze, djeca se trebaju odgajati u Bosni, Amerika nije za njih, otudjit ce se...pa neka se otudje, i nemaju vala sta da izgube:)
Luisa

#232 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Luisa »

Šeha wrote:
luckylaka wrote: Prokontaj i vrati se za desetak god.na ovu temu
:dance: :dance: :dance: :-) :-) :-)

Bosna trenutno nije mjesto za povratak, vjerujem da je situacija malo bolja nasi ljudi iz svijeta bi vise mislili o povratku i vracali bi se...

Dobro neko rece, zivot u Bosni je sa kafe na kafu u 100m carsije! Losa je sve ukupna situacija.

Medjutim Bosni je potreban jaci link sa dijasporom da je pomogne u izvlacenju iz trenutne situacije!! Onda vjerujem da bi i dijaspora pozitivnije mislila o povratku i ulagala novac dole.
Last edited by Luisa on 15/04/2010 16:21, edited 1 time in total.
Šeha

#233 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

Luisa wrote:

u americi tesko a u bosni nas ne zele,
Samo ako po ovom forumu donosis sud. Sto je naravno daleko od istine.
ljubav_aha

#234 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

Šeha wrote:
Luisa wrote:

Seha ;-) :thumbup:
HAVANA

#235 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by HAVANA »

Ope nakav belaj ovde :D

Ovi što hoće da se vrate,vratite se ako imate muda i ako to želite.Ovi što bi da idu ,idite...samo i jedni i drugi(pojedini) ne serite na ovaj grad i zemlju... :bih:
Luisa

#236 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Luisa »

Šeha wrote:
Luisa wrote:

Dobro, onda kad se vracas??
Lutalica_sa

#237 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Lutalica_sa »

HAVANA wrote:Ope nakav belaj ovde :D

Ovi što hoće da se vrate,vratite se ako imate muda i ako to želite.Ovi što bi da idu ,idite...samo i jedni i drugi(pojedini) ne serite na ovaj grad i zemlju... :bih:
Da valja ne bi srali :-D
Azamo

#238 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Azamo »

Mnogi bi se vratili ali im ne daju.Kod mene tetić otišo prije 5 godina i tek za 3 godine ima pravo doći na mjesec dana i to može doći samo sa jednim djetetom,pa kad se on vrati može doći žena sa drugim djetetom...Ne beru se ni tamo pare sa grane...On radi kao vozač kamiona i bude na terenu po 2 mjeseca,pa ima 15 slobodnih dana i opet isto...Ovdje ko ima iole dobar poso je bolje živjeti negou Čemerici 8)
Last edited by Azamo on 15/04/2010 16:29, edited 1 time in total.
Luisa

#239 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Luisa »

Havana ruzno, niko ovdje ne se... vec ljudi iznose licna iskustva, zapazanja i kako oni vide situaciju, ...pisanje na ovu temu i posjecivanje paznje znaci da nismo ravnodusni prema domovini!!!
Luisa

#240 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Luisa »

Azamo wrote: Ovdje ko ima iole dobar poso je bolje živjeti negou Čemerici 8)
A koliko ih 'iole ima dobar posao' ? O cemu ti pricas,uporedi kamiondzijski posao i zivot u Bosni i ako mu babo nije ostavio sprat kuce i malo njive da vidimo kako zivi!!
ljubav_aha

#241 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

vazda belaj :lol:

ma neka radi svako kako njemu/njoj odgovara :thumbup:
Azamo

#242 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Azamo »

Luisa wrote:
Azamo wrote: Ovdje ko ima iole dobar poso je bolje živjeti negou Čemerici 8)
A koliko ih 'iole ima dobar posao' ? O cemu ti pricas,uporedi kamiondzijski posao i zivot u Bosni i ako mu babo nije ostavio sprat kuce i malo njive da vidimo kako zivi!!

A tamo im Obama pravi kuće i daje prtkrovlja? On je imo sreću pa je kamiondžija,inače ljudi rade po najmanje 2 posla da bi opstali. Samo si ovdje bosanac i samo je ovo tvoja domovina,a to što ne valja nije niko kriv do mi sami. Za jedno 100 godina kad nam dođe iz guzice u glavu pa skontamo neke stvari možda i bude nešto od nas...
ahuseino

#243 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

Azamo wrote:Mnogi bi se vratili ali im ne daju.Kod mene tetić otišo prije 5 godina i tek za 3 godine ima pravo doći na mjesec dana i to može doći samo sa jednim djetetom,pa kad se on vrati može doći žena sa drugim djetetom...Ne beru se ni tamo pare sa grane...On radi kao vozač kamiona i bude na terenu po 2 mjeseca,pa ima 15 slobodnih dana i opet isto...Ovdje ko ima iole dobar poso je bolje živjeti negou Čemerici 8)
Ne znam kako i za koga ti tetic radi, ali po lovi ti to nije nikako poso da se ne moze priustit' na odmor dole... obicno ga rade ljudi koji vole takav posao... pare nisu uopce bezazlene...

... ali jest ono pravo gasterbajterski jbg... mozda co'ek ima cilj da se vrati, kad malo protrese krusku... :-)
I ko veli, da ne trosi sad...
Last edited by ahuseino on 15/04/2010 17:00, edited 1 time in total.
Šeha

#244 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

Luisa wrote:
Šeha wrote:
Luisa wrote:

Ja se za sada nemam namjeru vracati. Ali ne zato sto me tamo ne zele ili sto mi ne bi bilo ok. Imam i gdje otici imam i drustvo tamo a vjerujem da bi se neki posao nasao (citam da je moje zanimanje jedno od rijetko trazenih tamo.) Stranaca ima, govorim dva strana jezika, itd itd...

Jednostavno ovdje mi je bolje.
ljubav_aha

#245 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

Azamo,imam vlro malo rodbine u BiH ,ali svi zive sa odmorima kupanja na moru ili zimskim skijanjima,ali i oni kazu da vecina naroda ne zivi zadovoljno,narocito mladi koji nemaju posao
ljubav_aha

#246 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

Šeha wrote:
Luisa wrote:
Šeha wrote: Samo ako po ovom forumu donosis sud. Sto je naravno daleko od istine.
Ja se za sada nemam namjeru vracati. Ali ne zato sto me tamo ne zele ili sto mi ne bi bilo ok. Imam i gdje otici imam i drustvo tamo a vjerujem da bi se neki posao nasao (citam da je moje zanimanje jedno od rijetko trazenih tamo.) Stranaca ima, govorim dva strana jezika, itd itd...

Jednostavno ovdje mi je bolje.

Seha,vazno je da si zadvoljan,meni je drago :-D :thumbup: pusti komentare pojedinaca :dance:
ahuseino

#247 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

Ubrzo cemo doci, ili smo vec dosli kako vidim, na dobronampoznatu cinjenicu da domicilni znaju bolje neg' dijaspora kako je dijaspori tamo daleko... koliko se radi, sta se radi, koliko se poslova ima samo da se prezivi i skrpi kraj s krajem :-) :-) , kome PreCjednik pravi i poklanja kuce stanove... itd...

Moje vidjenje je da je perspektiva dijaspore iz vise-manje oba ugla, a perspektiva matice je iz samo jednog.

Kukanje dijaspore bih uzeo sa rezervom.
Poznata je postapalica - kad god pitas privatnika kako ide, on samo kuka :-x ... a pun ko brod :P ... :-)

P.S. Jos prije rata mi je bilo poznato da u Americi Cemeric: samo bogati idu na fakultet, ima 40% siromasnog stanovnistva, beskucnici spavaju ispod mosta, kriminalci na ulici te pljackaju jednom sedmicno (nozem pod grlo ili stoljpi u djale - biraj)... u glavnom slicno ovoj gore Alanfordovskoj prici kod zubara jedna igla i na salteru cigara... :-)
Static-X

#248 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

Azamo wrote:Mnogi bi se vratili ali im ne daju.Kod mene tetić otišo prije 5 godina i tek za 3 godine ima pravo doći na mjesec dana i to može doći samo sa jednim djetetom,pa kad se on vrati može doći žena sa drugim djetetom...Ne beru se ni tamo pare sa grane...On radi kao vozač kamiona i bude na terenu po 2 mjeseca,pa ima 15 slobodnih dana i opet isto...Ovdje ko ima iole dobar poso je bolje živjeti negou Čemerici 8)
Salis se?
ljubav_aha

#249 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:Ubrzo cemo doci, ili smo vec dosli kako vidim, na dobronampoznatu cinjenicu da domicilni znaju bolje neg' dijaspora kako je dijaspori tamo daleko... koliko se radi, sta se radi, koliko se poslova ima samo da se prezivi i skrpi kraj s krajem :-) :-) , kome PreCjednik pravi i poklanja kuce stanove... itd...

Moje vidjenje je da je perspektiva dijaspore iz vise-manje oba ugla, a perspektiva matice je iz samo jednog.

Kukanje dijaspore bih uzeo sa rezervom.
Poznata je postapalica - kad god pitas privatnika kako ide, on samo kuka :-x ... a pun ko brod :P ... :-)

P.S. Jos prije rata mi je bilo poznato da u Americi Cemeric: samo bogati idu na fakultet, ima 40% siromasnog stanovnistva, beskucnici spavaju ispod mosta, kriminalci na ulici te pljackaju jednom sedmicno (nozem pod grlo ili stoljpi u djale - biraj)... u glavnom slicno ovoj gore Alanfordovskoj prici kod zubara jedna igla i na salteru cigara... :-)

I love you man :thumbup: :-D
Post Reply