Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
goran16v wrote:Ni meni nije jasna ova teorija o redovnim zamjenama freona i ulja i sistemu?! U knjizi odrzavanja vozila je dato kad se mjenja ulje u motoru, u mjenjacu, u kucnicama, filteri, antifriz, remenje itd, ali o servisiranju klima uredjaja nema nista. Iz licnog iskustva, auto star 8 god, klima nikad dirana, radi savrseno, bivsi auto, star vec 12 god, klima nikad dirana radi k'o sat. Dakle...
Redovna zamjena freona nije potrebna. Dopuna jeste. Ulje je dobro s vremena na vrijeme zamijeniti. Ulje se ne nadopunjuje.
To što sistem radi, to je subjetkivan dojam i ne znači da ne treba zmijeniti ulje. Sve do jednom, a onda...ma nešto mi zaribo kompresor....
goran16v wrote:Ni meni nije jasna ova teorija o redovnim zamjenama freona i ulja i sistemu?! U knjizi odrzavanja vozila je dato kad se mjenja ulje u motoru, u mjenjacu, u kucnicama, filteri, antifriz, remenje itd, ali o servisiranju klima uredjaja nema nista. Iz licnog iskustva, auto star 8 god, klima nikad dirana, radi savrseno, bivsi auto, star vec 12 god, klima nikad dirana radi k'o sat. Dakle...
Redovna zamjena freona nije potrebna. Dopuna jeste. Ulje je dobro s vremena na vrijeme zamijeniti. Ulje se ne nadopunjuje.
To što sistem radi, to je subjetkivan dojam i ne znači da ne treba zmijeniti ulje. Sve do jednom, a onda...ma nešto mi zaribo kompresor....
naširoko se razglabalo prethodno da NE POSTOJI ZASEBNO ulje i da se ne može samo ono promjenit
i nađe se opet novi "stručnjak" koji tvrdi suprotno
smjesa se može samo reciklirat i po potrebi dopuniti, nikakve zasebne promjene ulja nema...pa nije to motor
Da je potrebno valjda bi proizvodjac naveo u knjizici odrzavanja "na svaki xy km prekontrolisati/dopuniti/zamjeniti freon u sistemu", buduci da toga nema prica o redovnim zamjenama ulja i plina je ubleha nasih kvazi strucnjaka i majstora za otimanje para.
Kakvo nadopunajavnje sistema i izmjena ulja?!?!?!?! Ne znam odakle da pocnem... Onoliko koliko sam ja razumio osnovne principe rada, za pocetak, ulje se mjesa sa plinom i kao jedinstven medij se ubacuje u sistem tako da zamjeniti samo ulje s vremena na vrijeme ni teoretski nije moguce. Druga stvar, svaki sistem ima propisanu kolicinu plina. Da bi znao koliko plina treba "dopuniti" moras znati koliko je plina u sistemu, da bi znao koliko je plina u sistemu moras ga izvuci i izmjeriti, a ukupnu propisanu koliicinu ubaciti u sistem. sto znaci da ni dopunjavanje sistema nije moguce nego praznjenje i ponovno punjenje.
Mislim da sam ja ipak kompetentan i imam znanje da objasnim bilo kome sta i kako radi na klimi nakon 15 godina servisiranja klima na svim vrstama vozila.Ako neko ne zeli da procita ili shvati ono sto mu se objasnjava nije do mene.
Zbog toga povlacim se iz daljnje diskusije.
ima li ko iskustvo sa vespromom u hrasnom vezano za punjenjem tog ulja i freona?
auto 11 godina, mislim da nikad nista na klimi nije radjeno a nesto mi ko slabo hladi pa reko da probam odraditi ovaj freon i ulje, mada veze nemam o tome ni kakva je situacija kod mene u auto sto se tog freona tice.
ajdin_ze wrote:Mislim da sam ja ipak kompetentan i imam znanje da objasnim bilo kome sta i kako radi na klimi nakon 15 godina servisiranja klima na svim vrstama vozila.Ako neko ne zeli da procita ili shvati ono sto mu se objasnjava nije do mene.
Zbog toga povlacim se iz daljnje diskusije.
Pa dobro onda objasni ako klima uradjaj zahtjeva redovno odrzavanje, izmjenu/dopuni plina, ulja itd, kako to da to odrzavanje u servisnim knjigama ne propisuje nijedan proizvodjac automobila za razliku od odrzavanja motora, kocionig sistema, rashladnog sistema, ventilacije...?
Ne tvrdim da se klima uredjaj ne treba odrzavti i popravljati, naravno da treba, ali nema tu nikakvog redovnog odrzavanja, to bi bilo isto kao da redovno mjenjas totmast u kinetickim zglobovima ili ulje u amortizerima.
Sve ti to zavisi od auta do auta... Kod mene u firmi imamo preko 10 škoda (fabie, octavie) i sve već gaze 5 godina starosti... Za to vrijeme ni u jednom autu nikad nije ni dopunjena klima a kamo li da je šta drugo rađeno...
Isto tako imammo i oko 15 opel-ovih auta (astre H, astre J, insignie) starih nešto više od dvije godine i na skoro svim autima je nešto rađeno oko klime jer nije hladila dovoljno dobro...
Svaki dio na auto zahtijeva neko održavanje samo je pitanje nakon kojeg vremena
Jesu li ulje i gas u sistemu klima uredjaja jedna smjesa ili su odvojeni???? Zar nije klima sistem zatvoren sistem? Zasto mjenjati nesto ako radi,a u uputstvima za upotrebu automobila nigdje se ne moze naci nista vezano za klimu,tj.kad je treba servisirati,dopunjavati?! Po tome,i frizider u domacinstvu bi trebalo servisirati i dopunjavati.
Postovani
ulje i freon nisu jedna smjesa nego su odvojeni...ulje se nalazi u kompresoru klime koji posjeduje klipove i nakon odredenog broja kilometara ulje se mora promjeniti jer gubi viskozitet bas kao i ulje u motoru vozila.
Klima sistem na vozilu ima jako puno spojeva na kojima se tokom godine moze gubiti freon, osim toga hladnjak klime moze biti porozan i moze pustati freon. Takoder treba uzeti u obzir da jedan freona utrosite koristeci klimu. Upravo zbog toga moze doci do nedostatka freona i sistem se mora napuniti.
Ovo je odgovor jednog servisa na upit o servisu klima uredjaja.
romeomoraprezivjeti wrote:Jesu li ulje i gas u sistemu klima uredjaja jedna smjesa ili su odvojeni???? Zar nije klima sistem zatvoren sistem? Zasto mjenjati nesto ako radi,a u uputstvima za upotrebu automobila nigdje se ne moze naci nista vezano za klimu,tj.kad je treba servisirati,dopunjavati?! Po tome,i frizider u domacinstvu bi trebalo servisirati i dopunjavati.
Postovani
ulje i freon nisu jedna smjesa nego su odvojeni...ulje se nalazi u kompresoru klime koji posjeduje klipove i nakon odredenog broja kilometara ulje se mora promjeniti jer gubi viskozitet bas kao i ulje u motoru vozila.
Klima sistem na vozilu ima jako puno spojeva na kojima se tokom godine moze gubiti freon, osim toga hladnjak klime moze biti porozan i moze pustati freon. Takoder treba uzeti u obzir da jedan freona utrosite koristeci klimu. Upravo zbog toga moze doci do nedostatka freona i sistem se mora napuniti.
Napisace ti oni sve sta treba samo da dodjes i ostavis pare, a misterija bi nastala kad bih ih pitao, ako se ulje i freon u sistem ne ubaciju kao jedan medij da li je moguce zamjeniti ulje bez ispustanja freona ili recimo da pitas koliko freona godisnje trosi prosjecan auto.
romeomoraprezivjeti wrote:Jesu li ulje i gas u sistemu klima uredjaja jedna smjesa ili su odvojeni???? Zar nije klima sistem zatvoren sistem? Zasto mjenjati nesto ako radi,a u uputstvima za upotrebu automobila nigdje se ne moze naci nista vezano za klimu,tj.kad je treba servisirati,dopunjavati?! Po tome,i frizider u domacinstvu bi trebalo servisirati i dopunjavati.
Postovani
Napisace ti oni sve sta treba samo da dodjes i ostavis pare, a misterija bi nastala kad bih ih pitao, ako se ulje i freon u sistem ne ubaciju kao jedan medij da li je moguce zamjeniti ulje bez ispustanja freona ili recimo da pitas koliko freona godisnje trosi prosjecan auto.
Pa napisali su da sistem MOZE gubiti freon ili da je hladnjak klime POROZAN. Znaci, ako je sistem ispravan nema potrebe za bilo kakvom intervencijom na klima uredjaju.
Postovani
Pa napisali su da sistem MOZE gubiti freon ili da je hladnjak klime POROZAN. Znaci, ako je sistem ispravan nema potrebe za bilo kakvom intervencijom na klima uredjaju.
Moze gubiti,naravno,ali samo ako je sistem ostecen fizicki. Moze doci i do poroznosti,sve to stoji,al' ipak nije to tako cesta pojava. Oni su napravili reklamu,kako se to mora redovno mjenjati,skoro pa k'o ulje u motoru.
romeomoraprezivjeti wrote:
Moze gubiti,naravno,ali samo ako je sistem ostecen fizicki. Moze doci i do poroznosti,sve to stoji,al' ipak nije to tako cesta pojava. Oni su napravili reklamu,kako se to mora redovno mjenjati,skoro pa k'o ulje u motoru.
Tacno tako, sve je podlozno redovnim pregledima, kvarovima i popravcima, ali ovo je, karikiram, kao da na svakom servisu mijenjas manzetne i totmast iz kinetickih zglobova, s tim da jos uvijek ostaje misterija, ako je ulje odvojen medij u sistemu, kako ga zamijeniti bez diranja freona!
Eh jos da jedni shvate, a drugi prihvate i eto ga ono sto ja govorim poznanicima vec duzi niz godina. Ako je sve ispravno na klimi se nema sta raditi. Kakvo dopunjavanje i sl. Ublehasi samo ljudima uzimaju pare, ti satro servisi za klimu nicu kao gljive. Ok, ako je nasto pokvareno, treba i popraviti. Samo mi je smijesno sto jos ubijede ljude da je to jedino tako ispravno.
Goran je odlicno rekao, da je to potrebno, pisalo bi u tehnickom navodilniku za odrzavanje vozila.
Postovani
Ni ti u servisu nemaju pojma o tome kako sta funkcionise, a vole pametovati. Ulje i plin su u sistemu pomijesani tj jedna su smjesa. I ta smjesa kruzi sistemom. Nije tacno da se ulje nalazi u kompresoru. Mozda djelimicno je tacno, ali kada sistem tj klima uredjaj radi, onda i ulje kruzi sistemom. Trebao si samo tome vrlom majstoru sto kaze da su ulje i freon odvojeni, reci... e jarane hajde mi zamijeni ulje.
Postovani
Ni ti u servisu nemaju pojma o tome kako sta funkcionise, a vole pametovati. Ulje i plin su u sistemu pomijesani tj jedna su smjesa. I ta smjesa kruzi sistemom. Nije tacno da se ulje nalazi u kompresoru. Mozda djelimicno je tacno, ali kada sistem tj klima uredjaj radi, onda i ulje kruzi sistemom. Trebao si samo tome vrlom majstoru sto kaze da su ulje i freon odvojeni, reci... e jarane hajde mi zamijeni ulje.
Ma znam ja kako to sve funkcionise,sve je jasno k'o dan. Ljudi nedavno nabavili aparat za punjenje klime,a inace su poznati po ugradnji sigurnosnih sistema za automobile, pa sam samo testirao njihovo znanje.
goran16v wrote:Vjerovatno sa pogledom na GRAS?
Taj uredjaj danas ima haman svaka jaca autopraona!
bas tako.
E sad zamisli kad ti neko ko ugradjuje alarme u detalje objasni kako klima funkcionise i kako treba redovno mijenjati ulje!
Sad bi iz zajebancije trebalo osgovoriti da si zainteresovan za promjenu ulja u kompresoru pa da ti objasne sta se tacno mijenja i cijenu!