pa zar opet/delikventi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sunčan dan

#226 Re: pa zar opet/delikventi

Post by sunčan dan »

Pa kako si objasnio/la u redu je, mi pozivamo na okupljanje.
Možda da poziv postavimo po temama nekako mi je zavučen. Šta mislite ?
sarajevo63

#227 Re: pa zar opet/delikventi

Post by sarajevo63 »

Tužilaštvo KS
033 663 331
Radićeva bb (u tel. imeniku), na njihovoj strani ista adresa al nosi broj 6

to nađoh...
Last edited by sarajevo63 on 08/08/2008 12:55, edited 1 time in total.
sanjex

#228 Re: pa zar opet/delikventi

Post by sanjex »

sarajevo63 wrote:Može li ovako?

POKAŽIMO DA NAM JE STALO DO NAŠE DJECE!

Pozivamo sve građanke i građane da mirnim građanskim okupljanjem, koje će se održati ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, u ponedjeljak, 11. augusta 2008. god, sa početkom u 11.30 sati, svi zajedno izrazimo ogorčenje i nezadovoljstvo zbog neprofesionalnog, neprimjerenog i neodgovornog odnosa Tužilastva K.S, jer smatramo da je primjetni porast maloljetničke delinkvencije u Sarajevu, zapravo rezultat lošeg odnosa Tužilastva prilikom izvršenja profesionalnih obaveza, zbog nesprovođenja zakonima propisanih postupaka kaznene politike, odnosno, ignoriranja drustvenog problema kojega trpimo. Zahtijevamo da neko konačno preuzme odgovornost !

Pozivamo da prisustvom animiramo bosanskohercegovačku izvršnu i zakonodavnu vlast, odnosno, sve strukture društva i na svim nivoima, da hitno poduzmu odgovarajuće preventivne mjere na suzbijanju i konačnom prestanku maloljetničkog kriminala, kao i seksualnog nasilja nad djecom.

Pozivamo sve prisutne da na miran i dostojanstven način pokažemo da mi, građani, nećemo da šutimo i trpimo dok nam drugi ugrožavaju, siluju i ubijaju našu djecu, našu budućnost.

Mislimo na budućnost svog potomstva!

Mladost ovog grada i naše domovine zaslužuje više!

Građanke i građani Sarajeva

I bez ljutnje, ovo na kraju mislim da treba da ostane jer mi sviju pozivamo, svima će nam biti lakše i bolje ako se ujedinimo

Ovo je u redu :bih: jer što ti reče: "svima će nam biti lakše i bolje ako se ujedinimo"
luciferino

#229 Re: pa zar opet/delikventi

Post by luciferino »

shalaedin wrote:
Ma zbog ekonomske situacije u kojoj smo mislim da mnogi roditelji nemaju vremena za svoju djecu ... mislim da ih odgaja tv-e i ulica, a ne oni koji bi to i trebali uraditi .
Problem seksualnog zlostavljanja je puno puno kompleksniji. Seksualni predatori javljali su se i javljaju se i dan danas u svim drustvima i pedofilski lanac postoji u ekonomski najrazvijenijim zemljama. Ono sto razlikuje nase drustvo je sto se o tome ne govori, sto je i sama seksualnost tabu tema, a zlostavljanja u nas jelde nema, jer gdje bi mi, nije to nase, to samo na Zapadu tako itd. Predatori i perverznjaci postojali su otkako je svijeta i vijeka, a i oni su nekada bili djeca.

Pa oni kreteni u novinama jos uvijek pisu da je dijete primorano "na oralni seks". Ma kakav crni seks? Seks je normalna, prirodna interakcija, gdje jedinke dobrovoljno pristaju na odnos, bilo oralni, analni, ili kakav vec ocete. Ovo sto je dijete pretrpilo nema apsolutno nikakve veze sa seksom i ravno je silovanju, ako ne jos gore.
sarajevo63

#230 Re: pa zar opet/delikventi

Post by sarajevo63 »

Hajmo se malo brojat...koliko je onih koji dolaze? Dolazimo l s transparentima il samo pišće trube i lonci (šerpasi su bili jako bučni iako nas nije bilo brojno...)? Brojevi ništa ne znače al bi trebalo da vide i novih lica... Pričajte ljudi, sutra nemam internet...
uvjek dobar gost

#231 Re: pa zar opet/delikventi

Post by uvjek dobar gost »

dolazim
Nem pojma za transparent.. imao sam ideju da ih pitam ko je sljedeći ?
Il onu staru kadija ti sudi...... za koga Vi radite... ko Vas plaća... čija je Vaša pravda ili nešto slično...

Ima li recimo šanse da se pred ostalim kantonalnim tužilaštvima okupe ljudi iz drugih kantona jer situacija je identična.... svuda...
amrica

#232 Re: pa zar opet/delikventi

Post by amrica »

Moze li se ovo nekako spojiti, da se ne rasplinjavamo na dvije tri teme?
Ima tema na sarajevo 11.8. - hocemo li se tamo dogovarati ili ovdje?
sarajevo63

#233 Re: pa zar opet/delikventi

Post by sarajevo63 »

Ima li recimo šanse da se pred ostalim kantonalnim tužilaštvima okupe ljudi iz drugih kantona jer situacija je identična.... svuda...
Najlosije od svega je sto nam se prilike nude same, uvijek se u zadnji momenat dogovara, ljudi su van gradova, informacija na ulici nema, forume citaju uvijek isti i ti isti dodu, , vrijeme curi...a svaki novi dan je novi povod....ja mozda jesam budala al sigurna sam u to da ljudi mogu promijeniti sve, 100 posto sam sigurna, al je to dug proces i ne rješava se u mjesec, dva, tri, jer ovi uzvišeni su to gradili godinama... vidimo se u ponedeljak
uvjek dobar gost

#234 Re: pa zar opet/delikventi

Post by uvjek dobar gost »

amrica wrote:Moze li se ovo nekako spojiti, da se ne rasplinjavamo na dvije tri teme?
Ima tema na sarajevo 11.8. - hocemo li se tamo dogovarati ili ovdje?
Hajmo tamo...
amrica

#235 Re: pa zar opet/delikventi

Post by amrica »

Idemo tamo
homo_sapiens

#237 Re: pa zar opet/delikventi

Post by homo_sapiens »

sarajevo63 wrote:Hajmo se malo brojat...koliko je onih koji dolaze? Dolazimo l s transparentima il samo pišće trube i lonci (šerpasi su bili jako bučni iako nas nije bilo brojno...)? Brojevi ništa ne znače al bi trebalo da vide i novih lica... Pričajte ljudi, sutra nemam internet...

Bilo bi dobro kad bismo svi imali po transparent u rukama, s ispisom teksta primjeren temi, odnosno razlozima za protest.
Uz neizostavnu pistaljku, Mediji ce nas pratiti, tako da ce ostati zabiljezena nasa inicijativa za koju smatram da ce dati rezultate, kad-tad, samo moramo biti istrajni.
sarajevo63

#238 Re: pa zar opet/delikventi

Post by sarajevo63 »

prelazimo na 11.08. ili?
kosmos

#239 Re: pa zar opet/delikventi

Post by kosmos »

obuci bijele majce, posut se kecapom, kao na filmu i simulirati da je neko namlatio protestante
sarajevo63

#240 Re: pa zar opet/delikventi

Post by sarajevo63 »

kosmose kako god samo da nas ima...ja s posla moram izaci, a u privatnoj sam firmi...al ako se dogovorite za to stavite ovdje da se moze procitat...mogu u kesu s majicom pa presvuc se...ali kupujte domaći kečap!
kosmos

#241 Re: pa zar opet/delikventi

Post by kosmos »

To treba biti performans da predstavi kako su nase duse i tijela krvavi od postupaka pojedinaca, svakodnevnog sikaniranja itd.
Leonid Breznjev

#242 Re: pa zar opet/delikventi

Post by Leonid Breznjev »

jagode wrote:
sarajevo63 wrote:ali kupujte domaći kečap!
sto jel se lakse cisti???
jagode, opomena pred ban
tempora

#243 Re: pa zar opet/delikventi

Post by tempora »

mIRCerka wrote:
Alfons Kauders wrote:
mIRCerka wrote: molim info ko je tuzilac i ima li on djece? :x
treba njega uhvatit, mu dovest rona jeremya i prenosit uzivo svaki dan na tv-u kako mu pusi kurac... :x
dajte ljudi ba, lakse malo fakat...

Hoce li ovo biti ono
HAJMO SE SAD NAGOVORIT STO JACE I STO MOCNIJE i onda nam je savjest cista?

Ja opet pitam, TUZIOCHE IMAS LI PRST OBRAZA ILI DIJETE KOD KUCE?
Pitam parlamentarce i svu vlast IMATE LI DJECU VI? U SEST MJESECI DIJETE i STARICA UBIJENI A NEBROJENO ZRTAVA FIZICKOG I SEXUALNOG ZLOSTAVLJANJA OD STRANE MALOLJETNIKA.....

Shvatam emocije ali niste li malo pomijesali kruske i jabuke? I kakve veze tuzioc ima sa nepostojecim zakonom? :? I sta bi ti to konkretno porucila tuziocu? :?
shuriken

#244 Re: pa zar opet/delikventi

Post by shuriken »

tempora wrote:

Shvatam emocije ali niste li malo pomijesali kruske i jabuke? I kakve veze tuzioc ima sa nepostojecim zakonom? :? I sta bi ti to konkretno porucila tuziocu? :?

ne da ti se citat diskusiju?
nema problema, ponovit cemo spešli za tebe:

ista tuziteljica i po istim zakonima je zadrzala u pritvoru maloljetnog ubojicu Denisa Mrnjavca, dakle moze se ako se hoce.
jel mislis, ti ili tuziteljica, da je visestruko silovanje djeteta manji zlocin od ubojstva?

ako im zakoni ne daju da rade svoj posao onda moraju reci: ti i ti zakoni nam ne daju da radimo svoj posao kako treba

ako ih nema dovoljno i nemaju sredstva za rad moraju reci; nema nas dovoljno i nemamo sredstva za rad

ako ih boli **rac za sve navedeno onda su saucesnici u ubistvima i silovanjima, skupa s onima koji ih imenuju i drze takve

capisci?
Last edited by shuriken on 08/08/2008 19:39, edited 1 time in total.
homo_sapiens

#245 Re: pa zar opet/delikventi

Post by homo_sapiens »

Alfons Kauders wrote:
treba njega uhvatit, mu dovest rona jeremya i prenosit uzivo svaki dan na tv-u kako mu pusi kurac... :x
mIRCerka wrote: Hoce li ovo biti ono

Pitam parlamentarce i svu vlast IMATE LI DJECU VI? U SEST MJESECI DIJETE i STARICA UBIJENI A NEBROJENO ZRTAVA FIZICKOG I SEXUALNOG ZLOSTAVLJANJA OD STRANE MALOLJETNIKA.....
tempora wrote: Shvatam emocije ali niste li malo pomijesali kruske i jabuke? I kakve veze tuzioc ima sa nepostojecim zakonom? :? I sta bi ti to konkretno porucila tuziocu? :?
@tempora,
Hajde pokusaj preformulirati pitanje, da ga i mi "obicni smrtnici" mozemo razumjeti.
Mozda si namjeravala pitati: Kakve veze ima tuzilac s postojecim zakonima, zasto ih ne sprovodi - ikako, ili prema istim kriterijima ?
(slucaj "D.Mrnjavac" vs slucaj "silovano dijete". Sta je ovdje "kruske", a sta "jabuke" ?)
tempora

#246 Re: pa zar opet/delikventi

Post by tempora »

homo_sapiens wrote:
Alfons Kauders wrote:

tempora wrote: Shvatam emocije ali niste li malo pomijesali kruske i jabuke? I kakve veze tuzioc ima sa nepostojecim zakonom? :? I sta bi ti to konkretno porucila tuziocu? :?
@tempora,
Hajde pokusaj preformulirati pitanje, da ga i mi "obicni smrtnici" mozemo razumjeti.
Mozda si namjeravala pitati: Kakve veze ima tuzilac s postojecim zakonima, zasto ih ne sprovodi - ikako, ili prema istim kriterijima ?
(slucaj "D.Mrnjavac" vs slucaj "silovano dijete". Sta je ovdje "kruske", a sta "jabuke" ?)
Ovako, ja kao "obicni smrtnik" a vi valjda kao besmrtnici, ( da izvrnemo tezu) smatram da je neumjesno, krajnje neumjesno i besmisleno zapitati se o djetetu nekog sluzbenog lica koji radi obavlja neku duznost. Pa i kada su ovakvi slucajevi upitanju. Zasto? Zato sto nista, ama bas nista licno ( ukoliko nije u sukobu sa zakonom) nema veze sa obavljanjem svoga posla. Sta to vi gospodo mislite, da ljudi koji se bave maloljetnickom delikvencijom ili recimo pedofilijom zmire na jedno oko dok gledaju kako prestupnici ostaju netaknuti u onome sto cine? Ali zato svoju djecu nadnaravno stite od zla protiv kojeg se "bez obraza" bore? Ne budite bezobrazni ako ste vec povrijedjeni! I ne budite nepravedni ako smatrate da vam je ucinjena nepravda.
sarajevo63

#247 Re: pa zar opet/delikventi

Post by sarajevo63 »

o tempora o mores
kosmos

#248 Re: pa zar opet/delikventi

Post by kosmos »

o tempora o mores, nadam se da dok ucestvujes u ovoj diskusiji da se vidimo u ponedeljak u podne ispred gnijezda...., nadam se da ces iste izraze tipa bezobrazan itd koristiti prema onima koji su isuvise dobro placeni za ovo sto rade. Ne mogu da vjerujem da ne mozes dati kontribuciju da ovo uspije do te mjere da se kao video clip ne pokaze na cnn-u,. Ovde se radi o akciji koja svoj legitimitet nalazi u stanju u drustvu, a ne o tome da li ce akcije biti. Nadam se da ces i biti stalna u kontakt programu na nasoj tv.Jednu stvar svjesno zanemarujes, izjavu generala Copole kada kaze da policija i tuzilastvo izgleda razlicito gledaju na zakon. Izgleda da jezik diplomatije koji se cuje ipak se ne razumije. Valjda ti je sada jasno da u pon. u 12 ipak tamo trebas biti. Borba protiv mafije (organizovanog kriminala) u Italiji je pocela tako sto su pohapseni tuzioci, sudije, advokati, pomocno osoblje po sudovima itd. Da li si cula da u Italiji protestvuju ispred tuzilastva? Da li to ima igdje u svijetu ili je samo Sarajevo svijet a svi drugi nula?
homo_sapiens

#249 Re: pa zar opet/delikventi

Post by homo_sapiens »

Alfons Kauders wrote: treba njega uhvatit, mu dovest rona jeremya i prenosit uzivo svaki dan na tv-u kako mu pusi kurac... :x

homo_sapiens wrote: @tempora,
tempora wrote: Ovako, ja kao "obicni smrtnik" a vi valjda kao besmrtnici, ( da izvrnemo tezu) smatram da je neumjesno, krajnje neumjesno i besmisleno zapitati se o djetetu nekog sluzbenog lica koji radi obavlja neku duznost. Pa i kada su ovakvi slucajevi upitanju. Zasto? Zato sto nista, ama bas nista licno ( ukoliko nije u sukobu sa zakonom) nema veze sa obavljanjem svoga posla. Sta to vi gospodo mislite, da ljudi koji se bave maloljetnickom delikvencijom ili recimo pedofilijom zmire na jedno oko dok gledaju kako prestupnici ostaju netaknuti u onome sto cine? Ali zato svoju djecu nadnaravno stite od zla protiv kojeg se "bez obraza" bore? Ne budite bezobrazni ako ste vec povrijedjeni! I ne budite nepravedni ako smatrate da vam je ucinjena nepravda.
Za spominjanje "djece" ce ti, pretpostavljam, neko drugi odgovoriti, ali mene interesuje odakle toliko zuci za izljevanje samo na spomen odgovornosti ili zahtjeva da neko mora da polaze racune za ono sto radi, ili ne radi. Osim toga, pretpostavljam da i ti iz Nizozemske imas kvalitetniji uvid u situaciju u Sarajevu od samih Sarajlija. Obicno je tako :D

A sto se tice boldiranog teksta, izgleda da "ljudi koji se bave maloljetnickom delikvencijom ili pedofilijom zmire na oba oka dok gledaju kako prestupnici ostaju netaknuti u onome sto cine", jer je maloljetnicki kriminal postala nasa svakodnevnica. Ako je tebi u NL pedofilija ili blud nad djetetom normalna pojava, u nasoj primitivnoj sredini ipak nije.
I bezobrazno je napadati bilo koga ko pokusava postici minimalne uslove za sigurnost svoje ili druge djece, ili sopstvenu. Na bilo kakav nacin, pa i protestima.
Jedino ako takvi napadi nisu "pogodili u sridu" :D
tempora

#250 Re: pa zar opet/delikventi

Post by tempora »

homo_sapiens wrote:

Za spominjanje "djece" ce ti, pretpostavljam, neko drugi odgovoriti, ali mene interesuje odakle toliko zuci za izljevanje samo na spomen odgovornosti ili zahtjeva da neko mora da polaze racune za ono sto radi, ili ne radi. Osim toga, pretpostavljam da i ti iz Nizozemske imas kvalitetniji uvid u situaciju u Sarajevu od samih Sarajlija. Obicno je tako :D

A sto se tice boldiranog teksta, izgleda da "ljudi koji se bave maloljetnickom delikvencijom ili pedofilijom zmire na oba oka dok gledaju kako prestupnici ostaju netaknuti u onome sto cine", jer je maloljetnicki kriminal postala nasa svakodnevnica. Ako je tebi u NL pedofilija ili blud nad djetetom normalna pojava, u nasoj primitivnoj sredini ipak nije.
I bezobrazno je napadati bilo koga ko pokusava postici minimalne uslove za sigurnost svoje ili druge djece, ili sopstvenu. Na bilo kakav nacin, pa i protestima.
Jedino ako takvi napadi nisu "pogodili u sridu" :D
Prvo, da te openeme za bezobrazluk kojim si dozvoljavas tvrditi da sam rekla nesto sto nisam, a to je da je pedofilija normalna- ko biva meni u Nizozemskoj.
Ispravit ces me naravno ako grijesim, ali nesto mi se cini, da ipak imam vise uvida u maloljetnicku delikvenciju ( jer ona je ista svuda i nigdje nije teritorijalni fenomen vec globalni) isto toliko koliko imam uvida u napade na fizicki i psihicki integritet djeteta te nemogucnosti sistema ( a pogotovo pojedinaca koji rade u sluzbi tih sistema) da pronadju formulu koja bi suzbila ili jednostavno propisno kaznila ovakve pocinioce.

A iskreno da ti kazem, sve i da nemam uvida u ovakvu i slicnu problematiku, jos uvijek mi se cini da imam trun logike u glavi. A ta ista logika mi nalaze da zbrojim dva i dva. Pa stoga ne znam kako neko "moze postici minimalne uslove za sigurnost svoje ili druge djece" ako prozove jednog uposlenika, za njegovo dijete! Licni zivot jednog uposlenog u ma kako trulom sistemu ne smije biti diran! Osim ako se isti ne kosi sa zakonom i duznoscu koju obavlja! I zaista, fali mi visa pamet, da skontam te parole, koje bi kao trebale nekoga osvjestiti pa da mu proradi moralno i eticko zvono :s

I svidjalo se to tebi ili ne, smatrao/la ti da ja nemam prava komentarisati, ja cu se i dalje oglasavati na nerazume i zasigurno nepravedne apele.
I mimo toga, kao majka jedne bebe koja se upravo nalazi u dijelu grada iz kojeg dolaze pocinioci ovog gnusnog dogadjaja i kao neko kome se sva djeca bliska srcu i rodbinskim vezama,nalaze u Sarajevu, imam dovoljno razloga za zabrinutost.
I ne samo po pitanju ovog nemilog dogadjaja vec i po pitanju njihove buducnosti, svakodnevnog zivljenja u kojem oni/one ne mogu cak ni u kolicima bezbjedno proci ovim gradom. Jer ih, vidi cuda, odrasli ( a rijetko maloljetnici) mlate na putu od skole do kuce, jer ih komsije mrskaju i sutaju kad im lopta kojim slucajem zapadne u bascu i tako redom i tako dalje.
Dovoljno ja imam razloga za zabrinutost, ali nemam toliko hrabrosti niti "pravednosti" u sebi da se pozivam na neciju familiju jer smatram da isti ne radi svoj posao. Ako time zelite mijenjati sistem, onda sumnjam da cete se izboriti za pravedniji i bolji svijet.
Post Reply