KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zastavnik_dzemo

#226 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Zastavnik_dzemo »

Ne znam nikoga da je nasao posao bez stele ..... jedan kolega master ekonomije slao na stotine aplikacija nikad nista .... na kraju htio da prodaje kukuruze u ferhadiji, gazda mu rekao da i tu treba stela
Internetowska

#227 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Internetowska »

joooj wrote:Tako se moglo uspjeti prije pet godina, sada vise ne. Sad sto si posteniji i sto vise pazis na red i principe vise si donji. :eh:
Apsolutno se slažem. I to kao neko ko je i završio fakultet i volontirao i radio posao koji nije u mojoj struci. Što si pošteniji, to te više handre na svim levelima.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#228 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Zviz »

Sve je kako kome padne grah.

Brat za prvi posao jos dobio insider saznaje da ce biti uskoro slobodno mjesto, napisao 5 linija i poslao. Tacno kao i da nije htjeo da dobije posao. I pozovu ga kako kako znas ono ovo tamo vamo bio razgovor i isti dan kasnje ga nazvou i kazu primljen si. Sljedecu sedmicu izadnje ogras javni ljudi dzaba pisali. Jos ce u isto vrijeme dobiti i posao u jednoj jos firmi gdje moze da radi koliko hoce i iz gdje god hoce. Jedno vrijeme tako radio malo duplo i stopira u toj komotnoj. Poslje posalje na jednu od najjacih fimi u Danskoj neki zahtjev opet pet linija, i na jos jednu u top 5 fimi i obe se otimale za njega, prihtati ovu gdje mu je povoljnije bilo nije ni radio pola godine posalje opet neki zahtjev u neku - naskraba cetri linije. Tamo neki kolega / poznanik malo nabaci koji pozitivu - dobio poziv i ponudu, kaze culi smo o tebi ono sto treba da cujemo, kad bi poceo.

Sestra isto, ona sliku da posalje dovoljno je.

Ja opet kontra.
ilkbahar

#229 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by ilkbahar »

Šta su linije, možda da i mi počnemo da pišemo po pet linija pa ćemo uspijeti ptonaći posao???? :?
DooWhy

#230 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by DooWhy »

Posao bez štele u BiH, ili bilo gdje u ExYu? Hmmmm, jaaaako teško. Ima primjera, nije da nema, ali većina je preko sistema ''ja tebi, ti meni''.

Sent from iPhone using Tapatalk
bulevarmostar

#231 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by bulevarmostar »

Eurosa wrote:
joooj wrote:Tako se moglo uspjeti prije pet godina, sada vise ne. Sad sto si posteniji i sto vise pazis na red i principe vise si donji. :eh:
Predala ja u opstinu da volontiram,i kazem babi,hajde nazovi ciku i pitaj da upadnem.Ma ne treeeba pa vidjet ce on Eurosa (babe) Eurosic,upast ces, ta nije valjda slijep. Ahaaaaa,upala sam pravo. :-)
Nevjerovatno mi zvuci ovo da je stela u BiH neophodna i za volontiranje :-? Zar je potraznja tolika da se bez stele ne moze ni volontrati?
shibonja

#232 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by shibonja »

Amerikanci,kad im se djete rodi pocnu skupljat pare za koledza,a kod nas roditelji trebaju isto tako pocet skupljat pare za kupovinu posla,zalosno i 100% istinito...
Zviz

#233 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Zviz »

ilkbahar wrote:Šta su linije, možda da i mi počnemo da pišemo po pet linija pa ćemo uspijeti ptonaći posao???? :?
Pa pet linja malo vise nego sto ovdje prosjecan covjek napise jedan post. Nemam na PC ni u mailu ni jednu njegovu ali cu ga zamoliti da mi posalje, pa cu ti prevesti sta napise... cirkus ali prolazi.

Ja te neke posebne srece nemam po tom pitanju, ja moram roman napisati i opet upitnooooo - a imam vise radnog iskustva ne go on pa dobro i podosta sam starij! A sto se tice nekog znanja ono hajmo reci KVIZ znanje gdje bi postavili 100 pitanja o svemu i bilo cemu, ja cu dati tacan odgovor na 3/4 on nece moci ni na 1/6.
bulevarmostar

#234 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by bulevarmostar »

Predala ja u opstinu da volontiram,i kazem babi,hajde nazovi ciku i pitaj da upadnem.Ma ne treeeba pa vidjet ce on Eurosa (babe) Eurosic,upast ces, ta nije valjda slijep. Ahaaaaa,upala sam pravo. :-)[/quote]

Nevjerovatno mi zvuci ovo da je stela u BiH neophodna i za volontiranje :-? Zar je potraznja tolika da se bez stele ne moze ni volontrati?[/quote]

Ja se nadam da samo trolas :roll:
Kod vas u Mostaru ocito drugacija situacija, ali drago mi je zbog toga :thumbup:
Da. Kod nas je tako, a jos i to ako te prime da volontiras radi obavljanja pripravnickog trebas ljubiti i ruke i noge tom ko te primi ili zahvaljivati Allahu il' Budhi kome vec vjerujes, jer si sretan zbog toga.[/quote]

Sada razumijem. Vjerovatno je i u Mostaru ista ili slicna situacija. Ne zivim dole jos od kraja rata.
ilkbahar

#235 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by ilkbahar »

Zviz wrote:
ilkbahar wrote:Šta su linije, možda da i mi počnemo da pišemo po pet linija pa ćemo uspijeti ptonaći posao???? :?
Pa pet linja malo vise nego sto ovdje prosjecan covjek napise jedan post. Nemam na PC ni u mailu ni jednu njegovu ali cu ga zamoliti da mi posalje, pa cu ti prevesti sta napise... cirkus ali prolazi.

Ja te neke posebne srece nemam po tom pitanju, ja moram roman napisati i opet upitnooooo - a imam vise radnog iskustva ne go on pa dobro i podosta sam starij! A sto se tice nekog znanja ono hajmo reci KVIZ znanje gdje bi postavili 100 pitanja o svemu i bilo cemu, ja cu dati tacan odgovor na 3/4 on nece moci ni na 1/6.
haj posalji plzzzzz da vidim. inace ja imam pravo dobar cv, pravo napucan (godine iskustva jebiga), pismo namjere srocim u par recenica, cisto formalno, i nekako uvijek prodje, pozovu me, al sve ostane na tome. nesto im se ne svidim na "oko " a i moj problem je sto ne znam bas onako uzivo nahvaliti sama sebe. A s druge strane znam osobu koja je bukvalno polupismena al eto nekako ima tu moc samoprezentacije i prolazi na razgovorima uvijek u uzi krug a i par puta su je primili, medjutim sve je to kratkog daha, jer kada zagrebu ispod povrsine zenska dobije otkaz.
mirzet87sa

#236 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by mirzet87sa »

CV treba da je sto kraci. Vas poslodavac, kroz tih par recenica, treba da zna sve o vama i vasim poslovnim zeljama/mogucnostima. Eseji ne dolaze u obzir, takvi se vecinom odma odbijaju.. :D Posao bez stele, na danasnjem vaktu, je jako tesko naci. Moras biti, sto bi se narodski reklo maher. Nije vise ni skola bitna, bitno je sta znas raditi. Da je fakultetsko obrazovanje plus, jeste ali nije i presudno..
Corak

#237 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Corak »

Iz iskustva da napisem jedan primjer. Sasvim slucajno sam dobio posao u privatnoj firmi na mjesto za koje je nacelnik moje opstine vec tipovao momka naravno njegovog prezimena. Poznajem se sa njim privatno (sa nacelnikom) ali ne u toj mjeri da bi me zaposlio, znaci ono merhaba za merhaba :izet: . Nakon sto sam saznao da sam oduzeo pravo prvenstva :bih: taj covjek me ne poznaje. Ako mi nesto treba u opcini a to dodje do njega odmah pokusava da me "naguzi"
Isto tako svjedok sam kako momci koji se ne znaju hljeba najesti dobivaju posao u drzavnim firmama, obezbjedjuju egzistenciju sa 20 godina zivota, vozaju skupocjene automobile, zive raskosnim zivotom i naravno sve to preko tatine veze. Naravno ne opravdavam ni osobe koje samo sjede u kaficima, ispijaju kafe i pricaju kako za sve treba stela, treba veza, trebaju pare itd. nije to u tolikoj mjeri bas tako.
Jednostavno u nasoj drzavi, ko zeli da radi i imat ce, ko ne zeli da radi a zeli da ima normalan zivot treba biti "tatin sin"!
mirnisan

#238 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by mirnisan »

dobila posao bez ikakve stele.slovenacka firma, prvo sam obavila razgovor ( bila dva slovenca-direktora, psiholog i voditelj odjela iz bih)nazvali me za par dana i pozvali u ured. tu su mi saopstili da sam primljena.dali mi na uvid ugovor,detalji vas ne zanimaju. :D ja prihvatila. to je to. :)
Drinski

#239 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Drinski »

Nekada davno, tamo 50-tih pa sve do početka 80 - tih godina, bio je u našj SFRJ manjak stručnog kadra. Stoga bilo je dovoljno donijeti diplomu i odmah dobiti posao.
Iako bi se očekivalo reci: "tako bilo, sada se spominjalo", moramo reci da i danas se očekuje da neko donese diplomu i - odmah dobije posao.

Danas, međutim, nema takve nestašice kadra, pa su oni iz javnog sektora u situaciji da to zloupotrebljavaju, zbog čega se sada poziva na reformu javnog sektora itd. Naravno, tu se ne može nista prigovoriti.

Međutim, zasto niko ne zeli u privatni sektor? Na odgovor ne treba gubiti vrijeme: zbog loših uslova rada. Sada se nameće novo pitanje, koje pak ostaje bez odgovora: zasto nema zahtjeva za reformom privatnog sektora?! Pa valjda taj sektor treba da bude okosnica razvoja.
prog321

#240 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by prog321 »

Ima finih poslova i kod privatnika. Ali tamo se generalno vise radi. Pa je zato cilj - budzetski parazit. :-D
Better Man

#241 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Better Man »

Drinski wrote:Nekada davno, tamo 50-tih pa sve do početka 80 - tih godina, bio je u našj SFRJ manjak stručnog kadra. Stoga bilo je dovoljno donijeti diplomu i odmah dobiti posao.
Iako bi se očekivalo reci: "tako bilo, sada se spominjalo", moramo reci da i danas se očekuje da neko donese diplomu i - odmah dobije posao.

Danas, međutim, nema takve nestašice kadra, pa su oni iz javnog sektora u situaciji da to zloupotrebljavaju, zbog čega se sada poziva na reformu javnog sektora itd. Naravno, tu se ne može nista prigovoriti.

Međutim, zasto niko ne zeli u privatni sektor? Na odgovor ne treba gubiti vrijeme: zbog loših uslova rada. Sada se nameće novo pitanje, koje pak ostaje bez odgovora: zasto nema zahtjeva za reformom privatnog sektora?! Pa valjda taj sektor treba da bude okosnica razvoja.
Upravo tako. Tata moje prijateljice otišao u općinu i pitao ima li posla za njega i odmah dobio posao u prosvjeti. Čovjek imao diplomu i + radnog iskustva u drugom mjestu i to je to. Danas je bez štele je gotovo nemoguće dobiti posao. Može se, ali to su rijetki primjeri. Žalosno je to.
melbaa

#242 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by melbaa »

Kako do posla bez stele.... hm, jako tesko. Neko vec napisa na samom pocetku ove teme da se moze ali jako tesko i naravno kako vrijeme ide sve teze i teze.
Kada prvi put ostadoh bez posla, drugi posao nadjoh nakon cetiri mjeseca. Nakon par godina sam zavrsila sa tim poslom pa sam slijedeci nasla tek nakon 13 mjeseci. Sada opet trazim posao i ne vidim ni neku posebnu ponudu a i ne vidim logiku poslodavaca koji vrse odabir.... evo potraga traje nesto vise od 13 mjeseci....
Zviz

#243 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Zviz »

melbaa wrote:Kako do posla bez stele.... hm, jako tesko. Neko vec napisa na samom pocetku ove teme da se moze ali jako tesko i naravno kako vrijeme ide sve teze i teze.
Kada prvi put ostadoh bez posla, drugi posao nadjoh nakon cetiri mjeseca. Nakon par godina sam zavrsila sa tim poslom pa sam slijedeci nasla tek nakon 13 mjeseci. Sada opet trazim posao i ne vidim ni neku posebnu ponudu a i ne vidim logiku poslodavaca koji vrse odabir.... evo potraga traje nesto vise od 13 mjeseci....
Po ostalim coskovima Europe ljudi su bez posla 1, 2 ili vise godina. Poljska je najbrze umanjila broj nezaposlenih, s 20 i kusur na nekih 10. Kako, pa otvorile joj se granice ulaskom u EU, isli nezaposleni traziti posao ili socijale. :oops: I onda se slaveni hvalili kako su uspjesni u suzbijanju % nezaposlenih. Nolika drzava a skoro bez autoceste, osim nekoliko gradova ostalo kao da je 1963 godina. Nigdje nisu dobrodosli, svak ih pljuje, suta, u Danskoj npr. ginu na baustelama ko zecevi, a da jih poneki poslodavac dobro izsaketa sto ne rade 28 sati na dan za sicu nije ni neki izuzetak. Sve hoce da rade, i ono o cemu nemaju pojma, pa da vidite kakvi bisera i "kretivnih" zanatskih poduhvata ima. Bogu plakati. Toliko su zakenjali da danas obicnom radniku iz istocne Europe preporuka treba da mete a ne da radi sta god ozbiljnije.
Post Reply