Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
emina1

#226 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by emina1 »

isprintala i spremna za put...hvala PUNO :bih: :bih: :bih:
sunčan dan

#227 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by sunčan dan »

Sretan put Emina1, lijepo se provedi i odmori i znaš šta ti je zadaća kada se vratiš? Izvještaj i od tebe. ;-)
Bumerang

#228 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Jug albanije - Borsh

Image
Last edited by Bumerang on 14/08/2008 14:10, edited 3 times in total.
Bumerang

#229 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Jug albanije - Dhermi

Image

Image

Image
coek

#230 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by coek »

SLIKE SA LJETOVANJA - DA POVEZETE OPISE I SLIKE ;-)

Saranda riva
Image

Saranda nocu
Image

Kakome bay
Image

Saranda - Andon Lapa hotel
Image

Pogled na Dhermi
Image

Gjirokastra
Image

Gjirokastra 2
Image

Vlora - pogled iz hotela
Image

Dhermi - pogled iz hotela
Image

Dhermi - plaza
Image

Dhermi - hotel
Image

Borsch
Image

Berat
Image

Berat nocu
Image

Berat - Castle park hotel
Image
Bumerang

#231 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Bravo @ Coek,

Hvala ti na odlicnim informacijama, opisu, slikama i prenosenjem utisaka konkretno sa terena :-D

Image
Last edited by Bumerang on 26/10/2011 02:28, edited 2 times in total.
sunčan dan

#232 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by sunčan dan »

E vala coek s obrazom si se vratio! ;-)
Bumerang

#233 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Image
Last edited by Bumerang on 26/10/2011 02:26, edited 3 times in total.
iz dna duše

#234 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by iz dna duše »

@Coek
Svaka čast na ovako iscrpnom izvještaju...Ovo je za isprintati i koristiti pri eventualnom putovanju u Albaniju...
More kao more ssamo a sunčanjem i zležavanjem po plaži meni već dugo nije zanimljivo...Upravo me zanima nešto novo, novi krajevi, nove kulture, navike, običaji, hrana...
Hvala ti puno za ovo...
I slike su prekrasne...
Potrudio si se, svaka čast!!! :)
coek

#235 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by coek »

Bumerang wrote:@ Coek,

Imam nekoliko pitanja ako je moguce da na njih odgovoris?

1. Rekao si da se u albaniji masovno gradi i ulaze u turizam. Sta ti mislis da li bi se bosancima isplatilo ulagati u albaniju u nekretnine (kupovina zemljista, kuce i poslovne objekte). Kako sam cuo Albanija bi mogla uskoro unici u EU a onda ce cijene nekretnina skociti na evropski nivo. Znaci, da li bi valjalo ulagati tamo novac i kasnije profitirati kada Albanija kao i Hrvatska postane atraktivna turisticka destinacija? Vidimo kako su enormno skocile cijene nekretnina u hrvatskoj zadnjih godina i kako su mnogi profitirali koji su kupili nekretnine prije nekih 7, 10, 15 godina.

2. Kakve su im mogucnosti za zimski, ekoloski i druge vrste turizma, da li imaju lijepe planine, sume, rijeke, jezera za to?

3. Da li se prave autoputevi, koliko je zavrseno istih i kakvog su kvaliteta sa svim popratnim objektima kao (benzinske stanice, restorani, hoteli, moteli itd?) i da li bi vrijedilo ulagati novac (koncesija) u izgradnju njihovih autoputeva?

4. Citao sam da u Albaniji postoje velika nalazista nafte i da su neke internacionalne kompanije umjesane na pronalsku, proizvodnji i preprodaji iste. Da li bi bosanci profitirali investirajuci i u taj segment kao primjer?

5. Za koje bi vrijeme ili koliko godina (po tvom misljenju) Albanija mogla da postane atraktivna turisticka destinacija sa potpuno izgradjenom infrastrukturom (autoputevi, zeljeznicki i pomorski saobracaj) hoteli kao i svi prateci objekti i sadrzaji potrebni za pravi i atraktivni turizam? Znaci ima li Albanija za to kapacitet, prirodne i sve druge resurse. Da li se tebi dopada geografija, priroda, more, plaze i sve ostalo i moze li dostici hrvatsku ili grcku i u kojem po tvom misljenju vremenskom periodu?

Pozdrav,
Bumerang
1. Ja da imam ikakav novac odmah bih kupio jedno 2 kilometra plaze /recimo one u Borschu/ i cekao. Samo je pitanje trenutka kad ce Evropa i Rusija da krene da dole kupuje nekretnine i gradi kuce i hotele.
2. Albanija je pretezno planinska zemlja i to sve govori
3. Vidi moj tekst
4. Pojma nemam
5. 2-3 max
Mx

#236 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Mx »

Jedan manji dio dionica autoputeva vec izgradjen, drugi dio dionica vec u izgradnji i bice gotovi za par godina.
Bice kompletno povezan sjever - jug i istok - zapad. Pogledati prilozenu mapu!

Image

Image

Albanci imaju jedan san – “Koridor 8” koji će ih otvoriti ka Evropi, Istočnoj gde su im potencijalna tržišta, i Zapadnoj odakle dolaze investicije. Putevi, železničke linije, luke, infrastrukturna logistika, i uslužne delatnosti... a Koridor će pomoći i da Albanija okonča sa politikom izolacije.

Koridor 8 je jedan od 10 “Trans-evropskih koridora” (TEN-T) zamišljenih da olakšaju razmenu dobara, ljudi, nafte i ostalih energenata između Evropske unije, balkanskih zemalja koje gravitiraju ka Crnom i Kaspijskom moru, i država Centralne Azije. U EU je naročito Italija zainteresovana za “Koridor 8” koji bi sledio nekadašnju “Via Appia” put koji je povezivao Rim sa Brindizijem pre nego što je skretao istočno ka drugoj strani Jadranskog mora.

Savremeni “Koridor 8” bi trebalo da ide trasom Bari-Brindizi-Drač-Valona-Tirana-Pogradec-Skoplje-Sofija-Burgas-Varna. Koridor 8 je tzv. multi-modalni transportni sistem duž osovine Istok-Zapad koji čine morske i rečne luke, aerodromi, i približno 1.270 kilometara železničkih i 960 km drumskih saobraćajnica.

Sporazum o izgradnji Koridora 8 je postignut još 1991,a Memorandum o razumevanju su u Bariju u septembru 2002, potpisali predstavnici Albanije, Bugarske, Makedonije, Italije i Turske.

Busek: Ipak Koridor 10
Delegacija Republike Makedonije je prošle godine na Konferenciji o putnoj infrastukturi u Beogradu predstavila svoj deo drumske saobraćajnice u dužini od 304 km koji ide od Kafasana graničnog prelaza na severu Ohridskog jezera, preko Tetova i Skoplja do Deve Baira na granici te države sa Bugarskom.

U Albaniji, a naročito kod privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji izgleda, međutim, da ima dilema u pogledu trase Koridora 8. Ona dogovorena na međunarodnom nivou u Albaniji ide od luka Valone i severnijeg Drača, preko 35 kilometara udaljene Tirane do Ćafe sana, na jugoistoku.

Međutim, privremene institucije vlasti u Prištini bi volele da Koridor 8 preko severoistočnog albanskog grada Kukeša izađe kod graničnog prelaza Morina, 20-tak km severozapadno od Đakovice.

Početkom 2000-tih je Ded Kola, urednik najvećeg ekonomskog dnevnika u Albaniji, “Ekonomija”, ocenio da bi takav autoput “ojačao ekonomsku nezavisnost Kosova”.
“Albanske vođe sa obe strane granice povećaće međusobne političke kontakte kako bi rešili obostrane privredne i političke probleme i borili se zajedno protiv organizovanog kriminala koji je veliki izazov kako za Tiranu tako i za Prištinu”, izneo je Kola.

Tada je koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, Erhard Busek isticao kako autoput Drač-Priština nije prioritet za zemlje regiona i da Pakt takav projekat neće podržati. Busek je indirektno sugerisao vladi pokrajine koja je pod upravom Ujedinjenih nacija, da bi Pakt mogao da finansira Koridor 10 koji povezuje Prištinu sa Skopljem.

Ovih dana je vlada Albanije odobrila ugovor sa američkom firmom Bechtel International Inc. o izgradnji deonice autoputa od mesta Rešena, u blizini Kukeša, grada 200 km severoistočno od Tirane, ka granici formalno još uvek Srbije. Radovi na putu sa četiri trake u dužini od 55 km, trebalo bi da počnu tokom oktobra. Deonica Rešen-Morina je deo 170 kilometara dugog autoputa koji od Drača vodi ka istočnoj granici Albanije.
Autoput će biti za oko 45 km kraći od postojećih puteva i skratiće putovanje, koje sada može potrajati i šest sati, na dva časa. Naime, sadašnji put, koji ima samo dve trake, je pun rupčaga i krivina, što onemogućava prosečnu vožnju bržu od 40 kilometara na čas.
Vrednost radova je oko 250 miliona evra i biće finansirani iz albanskog budžeta, ali će, prema zvaničnicima u Tirani i međunarodne finansijske institucije dodeliti kredite.

Gradi se autoput Albanija - Kosovo
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=214602

Albanske vlasti su sa američko-turskim preduzimačem potpisale ugovor vredan 418 miliona evra o izgradnji autoputa prema Kosovu.

Autoput će biti dugačak 57 kilometara i sa četiri trake, a uključivaće i tunel dužine šest kilometara.

Put će biti deo 170 kilometara dugog autoputa ka Kosovu i predstavljaće najkraću vezu sa Kosovom, Srbijom i centralnom Evropom. U izgradnji autoputa učestvovaće kompanije “Behtel” sa sedištem u San Francisku i “Enka” sa sedištem u Istanbulu.

Prema podacima albanskog Ministarstva finansija, sredstva za izgradnju autoputa obezbedili su albanska vlada, brojni međunarodni finansijski fondovi i banke.

Očekuje se da će izgradnja autoputa koštati više od 400 miliona dolara, a radovi bi trebalo da budu gotovi juna 2009. To je ujedno i najveća investicija te vrste u Albaniji.

Put koji sada povezuje Albaniju sa Kosovom ima samo dve trake i u izuzetno je lošem stanju, tako da na njemu nije moguće voziti brže od 40 kilometara na čas.

(Vijesti)
Last edited by Mx on 14/08/2008 14:40, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#237 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bosanac sa dna kace »

jel nam treba viza za Albaniju?
campa_xxx

#238 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by campa_xxx »

Bosanac sa dna kace wrote:jel nam treba viza za Albaniju?
Cini mi se da je 10 € i da je dobijes na granici ...
shalaedin

#239 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by shalaedin »

fantom slobode wrote:
Eborg wrote:
Benighted wrote:A kako Albanci reaguju na nas sto govorimo bosanski/srpski/hrvatski , budel vrljikom preko ledja ? :D
Na Kosovu je ekstremno opasno,sad u Albaniji ko ce ga znati... :D
Na Kosovu nema problema.Vise puta sam stajao i pitao za put na nasem jeziku, mladi koji ne znaju nas jezik, upute te samo na starijeg koji ga govori i koji ti sasvim normalno objasni kojim putem treba da ides.E sada sto poznata propaganda servira pricu, to i nije prvi put, serviraju oni to vec desetinama godina...Jedini grad koji je opasan na Kosovu je Kosovska Mitrovica jer je puna olosa koji je tu dosao po naredbi da pravi nerede i probleme.Oni su placeni za to.
Bio sam poslje kosovske krize na kosovu, u augustu 2002 godine i to bas u Kosovskoj Mitrovici i mogu ti reci tada si jos mogao imati problema ako govoris Bosanskim jezikom jer njima su svi jezici naseg govornog podrucija isti. Moja nesreca je ta sto sam Albanac koji albanski jezik ne zna tako da mozes pretpostaviti kako mi je bilo dole. Medjutim kada te vide u drustvu albanaca niko ti nece nista jer pretpostavljaju da medju njima nece sjediti niko ko je srbin. Medjutim kasnije se sve izmjenilo i na Kosovu je sve manje rizika da ce te neko radi jezika kojim govoris napasti. Medjutim drug mi je bio u Albaniji (ne na Kosovu) poslom i rekao mi je da susretljivijih ljudi nije vidio, na saznanje da je iz Bosne Albanci bi ga rado pozvali na kafu, kolac, sok, jednog su pratili kolima kako bi ih doveo do grada jer su se zagubili ... mislim da je strah neopravdan i bespotreban. Dobrodosli u Albaniju!
Bumerang

#240 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Jug albanije - Butrint /Museums, galleries and archaeology/

http://www.butrint.org/explore_7_5.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Butrint

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by Bumerang on 06/06/2010 18:53, edited 1 time in total.
Bumerang

#241 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Albanija - Tirana

Ofanzivna i brza izgradnja stambeno-poslovnih objekata...

Tirana Airport

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by Bumerang on 10/09/2008 15:00, edited 5 times in total.
Bumerang

#242 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Albanija - Tirana

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Bumerang

#243 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Albanija - Tirana

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by Bumerang on 21/01/2011 16:42, edited 1 time in total.
latinalover

#244 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by latinalover »

zgrade su im ljepse 5 puta nego nase.

kod nas na preovladava smedja fasada :roll: umjesto da se fokusiraju na zivlje boje kao sto je narandzasta...
pogledajte samo merkur ,pa onaj agrokoncern ili kako se zove...kako su tmurni objekti...
kod nas sve nesto mracno...

a albanija ce kroz par godina vjerovatno biti jedna od jacih zemalja balkana.

imaju oini svoje Bossove koji ulazu
Last edited by latinalover on 18/08/2008 12:59, edited 1 time in total.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#245 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by ladyblue18 »

jao ljepote :shock:
selim se u Albaniju :D
ne fakat pa i Albanci su nas zajebali, mi ostadosmo zadnja rupa na svirali :x
sicky

#246 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by sicky »

E u Albaniju ću na medeni mjesec aBd :-)
Bumerang

#249 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

ladyblue18 wrote:jao ljepote :shock:
selim se u Albaniju :D
ne fakat pa i Albanci su nas zajebali, mi ostadosmo zadnja rupa na svirali :x
@ ladyblue18,

Bas zbog stereotipnih pogleda jednog dijela gradjana u BiH i Srbiji o Albaniji je i pokrenuta ova tema da se razbiju predrasude o toj zemlji i ljudima tamo. Zbog velike kolicine neinformiranosti, nezainteresovanosti i neznanja o toj zemlji mi bosanci smo osudjeni da nas prestignu svi u regionu u kratkom roku. Cak i jedan dio BH politicara podgrijava takve predrasude varajuci nas kako mi idemo naprijed servirajuci nam price i propagande o tzv primitivnim albancima, siromasnoj zemlji koja je na zadnjem mjestu u evropi itd sto naravno nije tacno. Bolje bi im bilo da su na vrijeme napravili potrebne kontakte i unisli u Albaniju sa bosanskim investicijama (infrastrukturni projekti, gradjevinarstvo), uvozom-izvozom roba, usluga i slicno.

Ako se ne budemo ukljucili na vrijeme problem takvog sporog i nazadnog stereotipnog razmisljanja cemo mi bosanci vidjeti na taj nacin tako sto ce se pred nama za 2-5 godina ukazati Albanija kao jedna veoma moderna i visoko atraktivna drzava u evropi a mi cemo se onda cuditi kako se to desilo, na koji nacin i zasto nismo na vrijeme etablirali ekonomske i sve druge relacije sa njima.

U pripremi su jos i drugi blokovi na temu o Albaniji sta se jos i koliko desava u toj zemlji u veoma kratkom roku.
Last edited by Bumerang on 24/11/2010 16:58, edited 1 time in total.
Bumerang

#250 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Image
Last edited by Bumerang on 21/01/2011 16:51, edited 1 time in total.
Post Reply