Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
luciferino

#226 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by luciferino »

mosus wrote:
hrasno38 wrote:Ne gledajte osobe kroz vjeru i ljepotu nego kroz ljudske osobine i mane. Bosna je zemlja koja je bila prepoznatljiva po mjesanim brakovima koji su se pokazavali puno boljim i uspjesnijim od nametnutih istovjerskih brakova. Nikada me nije zanimalo kako se ko zove i da li se moli bogu ili ne ali me je i te kako zanimalo koliko ljudskoti ima u covjeku i to mi je citav zivot bio jedini filter.
Tebi ocito i nije stalo do tvoje vjere, pa ti je svejedno kakve ce biti i tvoj bracni drug. A djeca? Djeca su najcesce ta koja pate u mijesanim brakovima, jer ne znaju ni ko su ni sta su... Obicno slave praznike koje slave i jedan i drugi roditelj, ali sami se nalaze izmedju dvije vatre. Ne kazem da se karakter osobe ne treba gledati, naravno da treba, jer ne znaci da ce brak osoba koji imaju istu vjeru nuzno biti uspjesan. Ali je uspjeh tada daleko sigurniji. Meni licno bi smetalo da moj bracni drug jede svinjetinu, a meni se ista gadi i slicno...
Interesantna je ova briga za patnje djece iz mješanih brakova. Koje ispiranje mozga...samo da se zna, svinjožerstvo je inače glavni kriterij pri izboru partnera i znak raspoznavanja. Neka je on i ubica i lopov, važno je da ne jede svinjetinu jer se mojoj malenkosti gadi.

Mislim da je onda brak između mesoždera i vegeterijanaca apsolutno nemoguć. Zamislite samo tu frustraciju djeteta. Ne zna jadno šta bi jelo. :oops:
sojka

#227 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sojka »

1,2,3

jen
a dva
a jen, dva, tri

:oops:
Dindi

#228 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Dindi »

studentica21 wrote:
mosus wrote:
hrasno38 wrote:Ne gledajte osobe kroz vjeru i ljepotu nego kroz ljudske osobine i mane. Bosna je zemlja koja je bila prepoznatljiva po mjesanim brakovima koji su se pokazavali puno boljim i uspjesnijim od nametnutih istovjerskih brakova. Nikada me nije zanimalo kako se ko zove i da li se moli bogu ili ne ali me je i te kako zanimalo koliko ljudskoti ima u covjeku i to mi je citav zivot bio jedini filter.
Tebi ocito i nije stalo do tvoje vjere, pa ti je svejedno kakve ce biti i tvoj bracni drug. A djeca? Djeca su najcesce ta koja pate u mijesanim brakovima, jer ne znaju ni ko su ni sta su... Obicno slave praznike koje slave i jedan i drugi roditelj, ali sami se nalaze izmedju dvije vatre. Ne kazem da se karakter osobe ne treba gledati, naravno da treba, jer ne znaci da ce brak osoba koji imaju istu vjeru nuzno biti uspjesan. Ali je uspjeh tada daleko sigurniji. Meni licno bi smetalo da moj bracni drug jede svinjetinu, a meni se ista gadi i slicno...
hahahhaahhah, ne gleda se necija vjera samo prema izboru partnera tj. bracnog druga, i kao sto bi moja kolegica rekla- ja sam pokrivena, samo vi to ne vidite...i kao sto bi Jergovic rekao - ne sudi se onima koji primaju udarce, nego onima koji udaraju i onima koji sude...
Za djecu se ne slazem...jer znam puno primjera gdje slavljenje vise praznika djeci ne smeta - cak naprotiv, ta djeca su puno tolerantnija... a znam puno ljudi koji su se razveli iako su bili iste vjere...nemojte generalizovati...nista nije sigurno...A sto se tice svnjetine ne jedem, ali mi je glupo braniti i da mi smeta partnerov izbor hrane samo zato sto meni to ne odgovara...smijesno...
Naravno da se vjera ne gleda samo prema izboru bracnog druga, ali kad je brak u pitanju onda nema dileme, u ostalom to je i tema ovog posta, ja savrseno funkcionisem sa prijateljima druge vjeropispovjesti, ali kao sa prijateljima, vjera mi ne dozvoljava a necu ni da pomislim kako bi to bilo sa bracnim drugom, nisu samo u pitanju vjerski obicaji i navike koji ispunjavaju covjekov zivot vec psihicko zadovoljstvo i sreca da sam na pravom putu :)
Dindi

#229 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Dindi »

luciferino wrote:
mosus wrote:
Interesantna je ova briga za patnje djece iz mješanih brakova. Koje ispiranje mozga...samo da se zna, svinjožerstvo je inače glavni kriterij pri izboru partnera i znak raspoznavanja. Neka je on i ubica i lopov, važno je da ne jede svinjetinu jer se mojoj malenkosti gadi.

Mislim da je onda brak između mesoždera i vegeterijanaca apsolutno nemoguć. Zamislite samo tu frustraciju djeteta. Ne zna jadno šta bi jelo. :oops:
Svasta, koja ironija, po tvom ako je partner iste vjere onda je ubica i lopov, ides iz krajnosti u krajnost, fokusiraj se
luciferino

#230 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by luciferino »

Dindi wrote: Svasta, koja ironija, po tvom ako je partner iste vjere onda je ubica i lopov, ides iz krajnosti u krajnost, fokusiraj se
Sorry? Fokusiraj se sama.
Ili mi bar pokaži gdje si ovo pročitala.

Boldirano nije sigurno.
Last edited by luciferino on 12/06/2008 13:55, edited 1 time in total.
mosus

#231 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by mosus »

luciferino wrote:
mosus wrote:

Hihihi, jeste, on je toliko brizan da mu je zao ubiti male svinjice da bi ih pojeo, ali ljude mu nije zao ubijati... :-) Pricas gluposti... Vjera nije jedini kriterij u izboru partnera, a covjek vjernik nece biti lopov i ubica, ukoliko je vjera u njemu iskrena. 'Nakacio' si se na svinjetinu, a to je samo jedan mali djelic razlikovanja ljudi koji su u drugoj vjeri... Problemi koji mogu nastati su daleko veci i ozbiljniji. Spominjete ljubav izmedju supruznika koja moze prevazici sve? A ko kaze da te ljubavi nema i u brakovima sa istom vjerom?!? A sta nakon duzeg vremena kada ljubav ne bude tako jaka kao na pocetku? Ostaju samo razlicitosti izmedju partnera... I sta onda?! Zivite u zamisljenom, savrsenom svijetu gdje ljubav sve pobjedjuje. I zive sretno do kraja zivota :lol: Probudite se, realnost je daleko ozbiljnija! A sta ja tebi trebam govoriti o karakteru-tvoj nick govori dovoljno za sebe :P
Dindi

#232 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Dindi »

luciferino wrote:
Dindi wrote: Svasta, koja ironija, po tvom ako je partner iste vjere onda je ubica i lopov, ides iz krajnosti u krajnost, fokusiraj se

Boldirano nije sigurno.
Savrseno fokusirana :) a nije valjda da ti je trebam pokazivati gdje sam i sta procitala u tvojim komentarima, fokusiraj se na ono sto pises :D
luciferino

#233 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by luciferino »

Opa, idemo iz ofanzive u defanzivu...
Mosuse...ti si prvi dao sebi za pravo govoriti o tome kakav je život djece iz mješanih brakova. Ako su takva djeca i frustrirana, frustrirana su zbog šikaniranja čistunaca koji sebi daju u zadnje vrijeme svašta za pravo. Da smo u normalnoj državi kao što nismo, za ovakve izjave bi frcale tužbe na sve strane. Ali znaš kako se kaže...ne sudi i neće ti biti suđeno...šta vas briga šta ta djeca slave i da li opšte slave? odakle vam pravo govoriti da su bez identiteta? ODAKLE TI PRAVO?

oh...vidi vidi moj nick...a eto ti mirišeš ko mošus i tek si se registrovao...ma daj...po koji put? ;-)
luciferino

#234 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by luciferino »

Dindi wrote:
luciferino wrote:

Boldirano nije sigurno.
Savrseno fokusirana :) a nije valjda da ti je trebam pokazivati gdje sam i sta procitala u tvojim komentarima, fokusiraj se na ono sto pises :D
Imam previše godina za ovakve igrice Dindi. :wink:
Ali evo, da ti protumačim.
Svaki čovjek može biti i ubica i lopov, a niti jedan vijernik nije bezgrašan. Apsolutno je iracionalno trpati mi ono što nije napisano. Meni je interesantno kako se svinjetina spomene svaki put, ali se vrlo rijetko kaže meni je važno da on nije lopov, da me neće slagati, prevariti. Biti vjernik ne znači da si automatski čist od svega. Kao što rekoh, bezgrešni ne postoje.
Dindi

#235 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Dindi »

luciferino wrote:Opa, idemo iz ofanzive u defanzivu...
Mosuse...ti si prvi dao sebi za pravo govoriti o tome kakav je život djece iz mješanih brakova. Ako su takva djeca i frustrirana, frustrirana su zbog šikaniranja čistunaca koji sebi daju u zadnje vrijeme svašta za pravo. Da smo u normalnoj državi kao što nismo, za ovakve izjave bi frcale tužbe na sve strane. Ali znaš kako se kaže...ne sudi i neće ti biti suđeno...šta vas briga šta ta djeca slave i da li opšte slave? odakle vam pravo govoriti da su bez identiteta? ODAKLE TI PRAVO?

oh...vidi vidi moj nick...a eto ti mirišeš ko mošus i tek si se registrovao...ma daj...po koji put? ;-)
Niko nikom nije nametao sta treba da radi, nase misljenje je samo nase misljenje i odraz onoga sta mi mislimo i radimo, niko tebi ne kaze niti ti porucuje sta ces i kako raditi, zeni se i udaji za koga hoces, tvoj problem.
mosus

#236 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by mosus »

oh...vidi vidi moj nick...a eto ti mirišeš ko mošus i tek si se registrovao...ma daj...po koji put? ;-)[/q
Uuu, izgleda da smo pronasli slabu tacku... Nesto nam se ljutis? :D Ako te vec zanima volim mosus miris, pa mi je i nick takav, a za tebe pretpostavljam da volis lucifera?! :D Nije vazno sto sam tek registrovana, valjda mi duzina registracije ne utice na sposobnost razmisljanja? :) Mozda kod tebe, kod mene ne... Ti trazi srecu gdje mislis da ona jeste, ja cu tamo gdje ja mislim da jeste. Ako i jednog dana, ne daj Boze, ponovo izbije rat u Bosni, barem ne moram misliti gdje cu, kuda cu i na ciju cu stranu... Hvala Bogu pa znam ko sam i sta zelim u zivotu. A vjera je ta koja daje pravo izbora. Pa ako mislis da su djeca iz mijesanih brakova sretnija i da su mijesani brakovi opcenito uspjesniji-samo navali, niko ti ne brani.
Ingot

#237 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Ingot »

Ja sam dijete iz mjesanog braka pravoslavca i katolkinje, djevojka i buduca zena mi je muslimanka, i svima koji misle da su bolji od mene samo zato sto su cistunci, porucujem da se najedu wc solje nakon sto sam ja mamuran obavio broj 2 na njojZI :D

U zdravlje
Dindi

#238 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Dindi »

@ luciferino
Ja sam savrseno jasna kad kazem da bi bracnog partnera izabrala iz iste vjere i da je vjernik u pravom smislu te rijeci, sto automatski iskljucuje i tvoje pitanje ubuce, lopova pa do sitnih detalja tipa svinjetine.
Dindi

#239 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Dindi »

Ingot wrote:Ja sam dijete iz mjesanog braka pravoslavca i katolkinje, djevojka i buduca zena mi je muslimanka, i svima koji misle da su bolji od mene samo zato sto su cistunci, porucujem da se najedu wc solje nakon sto sam ja mamuran obavio broj 2 na njojZI :D

U zdravlje
E svaka ti cast na takvom izrazavanju, samo naprijed momcino, ja plahog mladozenje.....
luciferino

#240 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by luciferino »

Moji su vrlo dobro znali na koju će stranu iako su bili miješani. Stali su na stranu građanske, sekularne, nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. I uvijek će stati na stranu svega što je građansko, multikulturno, napredno. Tu nikada nije bilo nikakve dileme. Sada je jedina dilema da li ostati ovdje iako je rat davno prestao. Zašto? Pa očigledno je da je ime bilo oduvijek značajnije od onoga šta si uradio i koliko si žrtvovao. Dokazali ste sami. ;-)
luciferino

#241 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by luciferino »

Dindi wrote:@ luciferino
Ja sam savrseno jasna kad kazem da bi bracnog partnera izabrala iz iste vjere i da je vjernik u pravom smislu te rijeci, sto automatski iskljucuje i tvoje pitanje ubuce, lopova pa do sitnih detalja tipa svinjetine.
Ti imaš apsolutno pravo da biraš partnera prema KRITERIJIMA koji tebi odgovaraju. To može biti vjera, nacija, karakter, filozofija, isključivo fizički izgled ili mješavina svega. Ali da li je ikako moguće živjeti za sebe i ne suditi drugima (naročito ne o TUĐOJ djeci)? Ja o tvojoj neću suditi, ali isto tako zahtijevam da se pravo na izbor poštuje bez priča o identitetu i frustriranosti. Dobro, tu priču nisi započela lično ti, ali se jesi umiješala. Recimo da smo se pogrešno razumjele.
mosus

#242 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by mosus »

studentica21 wrote:
mosus wrote:

oh...vidi vidi moj nick...a eto ti mirišeš ko mošus i tek si se registrovao...ma daj...po koji put? ;-)[/q
Uuu, izgleda da smo pronasli slabu tacku... Nesto nam se ljutis? :D Ako te vec zanima volim mosus miris, pa mi je i nick takav, a za tebe pretpostavljam da volis lucifera?! :D Nije vazno sto sam tek registrovana, valjda mi duzina registracije ne utice na sposobnost razmisljanja? :) Mozda kod tebe, kod mene ne... Ti trazi srecu gdje mislis da ona jeste, ja cu tamo gdje ja mislim da jeste. Ako i jednog dana, ne daj Boze, ponovo izbije rat u Bosni, barem ne moram misliti gdje cu, kuda cu i na ciju cu stranu... Hvala Bogu pa znam ko sam i sta zelim u zivotu. A vjera je ta koja daje pravo izbora. Pa ako mislis da su djeca iz mijesanih brakova sretnija i da su mijesani brakovi opcenito uspjesniji-samo navali, niko ti ne brani.
Ja npr. svakako znam gdje cu, kuda cu i na ciju stranu, a zna i moj partner, iako nismo iste vjere - definitivno cemo na istu :-D
hihihi, samo cekaj i moli Boga da se ne desi rat. Dobro je, nije tebi zamjeriti, mlada si i mislis je sve ruzicasto. Vidim i po tvojim prethodnim izjavama. Samo ti zivi u svom svijetu i ponosna budi na njega, nadam se da ti se taj svijet nikada nece srusiti, ali cisto sumnjam...
Dindi

#243 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Dindi »

luciferino wrote:Moji su vrlo dobro znali na koju će stranu iako su bili miješani. Stali su na stranu građanske, sekularne, nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. I uvijek će stati na stranu svega što je građansko, multikulturno, napredno. Tu nikada nije bilo nikakve dileme. Sada je jedina dilema da li ostati ovdje iako je rat davno prestao. Zašto? Pa očigledno je da je ime bilo oduvijek značajnije od onoga šta si uradio i koliko si žrtvovao. Dokazali ste sami. ;-)
Da ne mjesamo kruske i jabuke, tema je zaljubljensot a ne medjusobno postovanje i vjersko uvazavanje gradjana.
luciferino

#244 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by luciferino »

Dindi wrote:
luciferino wrote:Moji su vrlo dobro znali na koju će stranu iako su bili miješani. Stali su na stranu građanske, sekularne, nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. I uvijek će stati na stranu svega što je građansko, multikulturno, napredno. Tu nikada nije bilo nikakve dileme. Sada je jedina dilema da li ostati ovdje iako je rat davno prestao. Zašto? Pa očigledno je da je ime bilo oduvijek značajnije od onoga šta si uradio i koliko si žrtvovao. Dokazali ste sami. ;-)
Da ne mjesamo kruske i jabuke, tema je zaljubljensot a ne medjusobno postovanje i vjersko uvazavanje gradjana.
To reci ovome što već treći put spominje budući rat i biranje strana.
halloweenedo

#245 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by halloweenedo »

iskreno, nikada ne bih ušao u vezu sa djevojkom druge vjere.... šta ću?!..nisam šovinista(ne raspaljujem nacionalnu mržnju) ali jesam NACIONALISTA(domoljub)!!!!

pozdrav
Dindi

#246 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Dindi »

luciferino wrote:
Dindi wrote:
To reci ovome što već treći put spominje budući rat i biranje strana.
Mislim da samo spominje moguce poslijedice mjesanih brakova, ali tad je vec kasno, moje misljenje je da uzroka ne bi trebalo biti.
mosus

#247 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by mosus »

halloweenedo wrote:iskreno, nikada ne bih ušao u vezu sa djevojkom druge vjere.... šta ću?!..nisam šovinista(ne raspaljujem nacionalnu mržnju) ali jesam NACIONALISTA(domoljub)!!!!

pozdrav
Ma svaka cast! Desetka od mene :wink:
Dindi

#248 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Dindi »

studentica21 wrote:
mosus wrote:

Ja npr. svakako znam gdje cu, kuda cu i na ciju stranu, a zna i moj partner, iako nismo iste vjere - definitivno cemo na istu :-D
Na koju? Tvoju ili njegovu?
lunci

#249 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by lunci »

bas me zanima otkud vama ljudi ideja da je iko potpuno "cist", satkan od krvi samo jednog naroda??
koliko je na balkanu ratova bilo samo u posljednih 2000 godina..koliko u evropi? koliko migracija? koliko silovanja? koliko ljubavi a da ljudi veze nisu imali ko je koje vjere..ma budimo realni nasi su preci vjerovali u vise bogova takodje:)

ljudi su se uvijek mjesali i mjesace se, kolko god "moralna inkvizicija" radila..ili su ljudi u ranijim milenijumima bili liberalniji od danasnjeg homosapiensa koji bi samo da natura svoje..

ili mozda da vam neko iscita genetski kod pa uporedi sa rezultatima drugih ljudi iz cjelog svijeta?
mnogo me rastuzuje kad procitam da neko i danas pati zato sto voli osobu drugog imena..e bosno, bosno moja :roll:
luciferino

#250 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by luciferino »

Dindi wrote:
Mislim da samo spominje moguce poslijedice mjesanih brakova, ali tad je vec kasno, moje misljenje je da uzroka ne bi trebalo biti.
A i ja sam budala što očekujem da ćeš ga iskritikovati. :roll:

Još samo da neko kaže da će mješani brakovi dovesti do novog rata.
Post Reply