Meni je od svih nebuloza na Balkanu koje se baziraju na nesaradnji i nerazumijevanju, a ima ih na pretek na zalost, jedna od vecih nebuloza povremeni nesporazum izmedju Albanaca i Bosnjaka.
Odrastajuci u starom gradu prve komsije su mi bili Albanci i naravno ja sam imo srece da su oni igrom slucaja bili iz jedne kvalitenije i ucevnije familije (nisu bas ni anonimusi, mnogi ih znaju). Takve su bile i druge familije u mojoj mahali. Neko drugi je opep mozda imo sasvim drugacija iskustva sa Albancima, isto ko i oni sa nama. Naletio sam i ja u zivotu i na pravu bagru medju njima, a za neke od njih koji su sada ko biva neki mafijasi imam jakog razloga da vjerujem da su srbijasnki spijuni, i to dobro placeni, isto kao sto i medju nama ima pravih placenih srbijanskih spijuna. ("KOS" radi -crnograd se gradi)
"Nesporazum" izmedju njih (Albanaca) i nas mi se uvijek nekako cinio vjestackim, neprirodnim, nametnutim takticki od strane onih koji su zadojeni mrznjom i prema nama i prema njima, i koji bi najradije i njihvou i nasu zemlju, i bojim se da se njihova nastojanja nisu promijenila ( ne govorim o narodima vec o politickim vodjama!).
Cinjenica je da su poslije Roma u zemljama bivse jugoslavije najdiskriminisaniji bili i ostali upravo Albanci i Bosnjaci, uz to da su Bosnjaci najveci stradalnici.
Dakle, ovo su po meni dva naroda koja djele zajednicku sudbinu na ovim prostorima i koliko sam ja uocio ( barem u starom gradu) nikad nije pravljena neka razlika izmedju njih i nas ( oni su nas uvijek zvali na sijela, praznike i sl i mi njih nikad nismo odvajali).I moram priznati da smo stvarno suosjecali sa njihovom patnjom ali i oni sa nasom. A u strom gradu ih ima poprilicno. Dovoljno je pogledati natpise na prodavnicama. Ja sam rodjen daleke sezdeset i kusur godine, i uvijek ih je bilo u starom gradu. Uglavnom su zanatlije a bilo je i par prosvjetitelja medju njima, samo sto se ovi potonji brzo integrisu i ne primijetis da su Albanci, pa ih zato niko za takve i ne drzi, osim oni sami sebe i njihova rodbina.
Jesu stvarnio drugaciji po mentalitetu, mnogo su osjetljiviji na rijeci nego mi, imaju neki svoj kodeks i nekako su rigorozni ( ja ih uvijek zezam, kazem vi ste ko oni indijanci, ima vas finih ko sijuksa u filmu "ples sa vukovima" a ima vas i divljih ko sosona),
al iskreno sva ova prepucavanja izmedju njih i nas meni mirisu na samo dvije moguce stvari:
1. Namjerno i takticko stvaranje konflikta izmedju ova dva naroda koja stvarno nemaju ni najmanjeg razloga da se mrze, ili
2. Momenetalni nesporazumi koji ce splasnuti nakon sto se nesporazumi otklone, i nisu uopste politicke prirode.
Opet ponavljam,mozda zbog mog vlastitog iskustva, ja sam imo srece da od djetinjstva poznajem par pravo finih albanskih familija pa mozda nisam objektivan, al nema sumnje da i medju njima ima bagre i probisvjeta, ko i svugdje.
Ukratko, mislim da okolnosti tog protjerivanja treba razjasniti umjesto da odma letimo pred rudu i skacemo u zakljucke politicke prirode. Mozda je to na nekoj totalno drugoj osnovi.
Ja zaista smatram da je neosnovano reci da oni nas mrze ili mi njih. Ne postoji nikakav logican razlog za to. Da se mrzimo, zar bismo se medjusobno pomagali kroz decenije. Rahmetli dedo mi je prico da je sva rodbina s majcine mu strane protjerana jos davno iz Uzica, a neki su i muceni i podlegli. Mnogi od njih su izbjegli na Kosovo gdje su ih u svoje domove primili siptari i tretirali ih ko da su im rod. To se u nasoj familiji drži ko činjenica. Isto tako i mi smo njima pomogli za vrijeme njihovog rata, primili smo na hiljade izbjeglica.
Svi u starom gradu znaju da je efendija Korkut stitio jevreje iz drugog svjetskog rata ( one koji nemaju veze s ovim danasnjim) od nacista. Smatra se cak da je on i spasio drevnu hagadu.
Pa onda tu je i rahmetli Hadzija Hosi, ciji se ezan cuje i u filmu "Pod Zastavom Muhameda", na kraju filma, kad se prikazuju dzamije po svijetu. Pa evo i onog hafiza alilija, pa onda ovaj Bulgari i sl. Sve ih poznajem, pa zato govorim.
U starom gradu je radnju drzo i pokojni Dzoni, Albanac katolik koji se skrasio u blizini begove dzamije i nije mu to ni najmanje smetalo (i sto bi mu smetalo?) i bio raja sa svima.Svi su ga volili kolko ja znam. Pa eno onaj rahmetli zenuni se raznio eksplozivom da onoj karadzicevoj bagri ne bi relej na vlasicu citav otiso u ruke, jel tako.
Mislim ja sve te ljude znam jer sam i sam iz starog grada, a to sto bagre i belajdzija ima i kod njih i kod nas, toga ima svugdje al ne moze se na osnovu toga donijet zakljucak da se mi mrzimo. To je meni notorna glupost.
Ne vidim razloga sad za neku mrznju. Apsolutno se ne slazem da nas mrze, a jos manje da mi njih mrzimo. To je je cisti nonsens, od kojeg opet profitarju oni koji su zadojeni mrznjom i prema nama i prema njima. Ja sam ubijedjen da iza ovoga stoji neko.
Na kraju, ne mogu ja mrzit sipca kad je on bio sa mnom u rovu, a oni koju su mi opkolili grad i ko najvece kukavice sa daljine masakrirali civile u Sarajevu ni pod razno nisu bili albanci. Prema tome, ja jos fala Bogu znam pored stvari u glavi po logici. Znam sta je stetno a sta nije, osnovni logicki postulat u zivotu.
Znaci, treba saznat detalje o tom dogadjaju, a ustalom ne moze se mrznja izmedju dva napacena naroda stvorit preko noci i na osnovu jednog nerazjesnjenog dogadjaja. Mi fala bogu sa njima ne dijelimo granicu, nisu nas nikad napali niti ugrozili, niti mi njih, prema tome niti nas oni imaju zbog cega mrzit niti mi njih.
Ostavimo se prepucavanja i mrznje. Ostavimo to onima koji su nesposobni za saradnu i harmoniju, nek lijece svoje gubitnicke komplekse.
Poduzetnik wrote:Incident u džamiji Hatundžik u Skoplju
SKOPLJE - Brojne policijske snage u petak poslije podne su intervenisale da bi spriječile veći incident u džamiji Hatundžik u skopskom naselju Čair. Situacija se usijala otkako je grupa vjernika Albanaca prekinula molitvu i na silu iz džamije otjerala imama, Bošnjaka po nacionalnosti, te na njegovo mjesto dovela drugog - Albanca.
Nakon incidenta, zajedno sa imamom, svi vjernici Bošnjaci napustili su džamiju, tvrdeći da ih je na silu otjerala Demokratska partija Albanaca (DPA). Molitva je kasnije nastavljena sa novim imamom i u prisustvu poglavara Islamske vjerske zajednice reisu-l-uleme hadži Arifa-efendi Eminija i čelnika DPA.
“Žao mi je što je jedna politička partija došla na molitvu i donijela nam stotine policajaca da nas istjeraju iz džamije. Pa, svi smo mi braća muslimani. Ne znam čemu ovo nasilje. Istjerali su hodžu i nas vjernike. Ovo je sramota za našu vjeru“, izjavio je jedan od vjernika Bošnjaka.
Kada su tenzije prestale, molitvu je nastavio novi imam - Albanac. Za to vrijeme, pripadnici specijalnih policijskih snaga Alfe ostali su ispred džamije. Unutra, u prvom redu pored poglavara IVZ sjedili su Ruždi Matoši i Refet Elmazi, visoki funkcioneri DPA. Slučajno ili ne, baš tada su izabrali tu džamiju iz koje je pola sata ranije otjeran imam Bošnjak, koji je nekoliko prethodnih mjeseci služio u džamiji Hatundžik.
Poglavar IVZ-a zna da su na njega ljuti vjernici Bošnjaci, ali je on, ipak, iskoristio svoje pravo da naznači novog imama.
“Ja sam protiv incidenata, međutim ovo je džamija Islamske zajednice i ona je mjesto za sve vjernike. Ja ima legitimno pravo da odlučim koji imam u kojoj džamiji će služiti. To sam i učinio. Ova džamija će ostati otvorena za sve muslimane“, izjavio je hadži Arif-efendi Emini.
Sastav poglavara IVZ-a podržavaju vjernici Albanci. Oni su se molili zajedno sa čelnicima Demokratske partije Albanaca, koji vele da su sasvim slučajno odabrali baš tu džamiju.
Iz rivalske Demokratske unije za integraciju (DUI) optužuju DPA da su njihovi čelnici namjerno izabrali džamiju u naselju Čair gdje DUI ima najviše pristalica.[/img]
Moje jedino pitanje je i volio bih ako ima Albanaca na ovom forumu da mi odgovore : Zašto mrzite Bošnjake ? niđe veze,