Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post Reply
Downunda

#226 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Downunda »

Agic Nurija wrote:
signature wrote:
komi wrote:neka neka

zato se albanci sepure po sarajevu 8) 8) 8)

svaka čast ljudi samo naprijed 8) 8) 8)

otmite nam i posljednje radno mjesto u sarajevu 8) 8) 8)
komi,vise je Albanaca ratovalo u Armji BiH nego sto je Bosnjaka ratovalo na Kosovu kad su srbi kasapili Albance.

u ostalom se ne zna sta je pravi povod za taj dogadjaj.

"Borba" albanskog naroda u Bosni i "otpor" bosanskog naroda na Kosmetu su dvije dijametralno suprostavljene povijesne realnosti:
Prvo, oblast Kosova i Metohije nije povijesni prostor Albanskog etničkog elementa,
Prvo - ne navodiš izvore, a govoriš o istorijskim dokazima, što je u svijetu istorije kao društvene nauke svojstveno jedino SANU
Drugo - teze (ako se ovo uopšte i može nazvati tezom) su odavno eliminasane kao neosnovane
več pukim natalitetom periodično iz Albanije (Sqiperije) prognanog stanovništva, te postepeno okupirana i na kraju "prisvojena",
Mogao bi (za promjenu) otići na Kosovo i provjeriti da najveći broj kosovskih Albanaca nema rodbinske veze sa Albancima u Albaniji, iako postoji određen broj kosovskih Albanca koji su rođeni u Albaniji a danas su građani Kosova

nadam se privremeno bivša srpska i bosanska državna i etnička teritorija.

Drugo, makedonski Albanci su jednako "došlje" na geopolitičkom i nacionalnom makedonskom prostoru
Ovo također spada u neozbiljne i neosnovane teze, (uglavnom copy-paste nacionalističkih ideja SANU, po kojoj su "pravi" Albanci samo oni koji su u Albaniji, a svi ostali (Makedonija, Srbija, Kosovo, Crna Gora) su "naselili" taj prostor

, kao što su posrbljeni Vlasi i pohrvaćeni Šokci "došlje" na bosanskoj zemlji, a i jedni i drugi su posade "trojanskog konja" koje u novijoj historiji permanentno remete red i mir u zemljama u kojima su se zatekli.
Treće, izvan Bosne svi su Bosanci/Bošnjaci samo "muslimani"
Ustav Crne Gore će te odmah demantovati (pročitaj ga prije nego što brzopleto počneš sa zaključivanjem)

i kao takvi od odlaska Osmanlija kao vijekovnih okupatora, ne predstavljaju dio bosanskog nacionalnog korpusa u susjednim državama, pa je grška govoriti da su iz skopske/makedonske džamije istjerani (neki) Bošnjaci, što sama reakcija njihovih predstavnika potvrđuje u izjavi, ...da smo svi braća muslimani...!?

Četvrto, izvan Bosne, postjugoslovenske zatečene zajednice Bošnjaka/Bosanaca su uglavnom več odavno kulturolški asimilirane ili je opća asimilacija u punom zamahu, a vjerovanje kako na ostatku novopazarskog okruga, bilo na srbijanskoj ili crnogorskoj strani, te na hrvatskim i slovenačkim stranama opstaju etničke zajednice bosanskog etničkog porijekla je čista zabluda, jer ni u Bosni samoj,
a kamo li izvan bosanskih državnih granica ne postoje bosanski kulturni centri,
Ovo svakako nije istina (na žalost ne u potpunosti), o čemu ti mogu prosvjedočiti Bosanci i Hercegovci koji žive u inostrantsvu.

več su to samo i jedino džamije.....
Što prije pprihvatiš činjenicu da je vrijeme kada su "ideolozi" iz Beograda "odlučivali" šta je ko porjeklom, umrlo biće lakše da shvatiš i da se uklopiš u osnovne demokratske principe, a to je da se narod može zvati kako god to njemu odgovora i isto tako se osjećati, a da pri tome ne mora dobivati "istorisjka odobrenja i uvjerenja" od SANU i njima sličnih.
Narod može također svojom domovinom smatrati i Aljasku jer to je isključivo njegovo pravo i mjenjati naziv svoje nacije svake dvije godine.
Zamisli kada bi jedan englez rekao Australijancima ili Novozelanđanima:"Vi niste Australijanci tj.Novozelanđani, vi ste Englezi ili Škoti (što je svakako tačno, ali istorijski gledajući)!" Ili kad bi Njemac rekao Švajcarcima iz njemačkog govornog područja da su oni ustvari Njemci?
Ja sam se lično unezgodio i djelimično uvjrijedio jednu Švajcarkinju rekavši joj da je Njemica.
O imenu naroda i njegovog jezika odlučuje TAJ NAROD i niko drugi.
Prozor

#227 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Prozor »

Ahmmed wrote:
pucola wrote:Mashalah

Tolike godine provedoh u lijepoj BiH neznajuci koliko mi, cast izuzetcima, dobro zele moji sugradjani Sarajlije. Hvala bogu pa nisam dosao u Sarajevo prije 5 godina nego sam tu rodjen pa mi ovakvi fasisticko-sovinisticki komentari nece pokvariti sliku o pravom Bosnjaku. Cak mislim da ovi koji komentiraju na ovakav nacin nista bolje ne zele ni samim Bosnjacima, jer su to ljudi koji jedva cekaju da se otvori tema poput ove, gdje bi se moglo pljuvati po nekome a da nemoraju pokazati svoje lice.

Podsjeticu modertora koji je otvorio ovu temu, da je nasao veoma primitivan razlog da kaze da Albanci nevole Bosnjake. Jel rhmetli Jusuf Barcic bio Albanac ili Madjar kada ste njega i njegov dzemat izbacivali iz dzamije i palili mu vjerske knjige? (Bez obzira koliko je on bio u pravu, jer to nije sad ni tema)

iz mnogih sam komentra cuo da je Albancima svetinja albanstvo a ne Vjera. Tako mogu da generalizuju samo ljudi koji sami nevjeruju, uopste neznaju sta je sustina vjere i misle da su Muslimani samo zato sto su Mujo i Suljo. Moj Babo Albanac je klanjo kad su se drugi ulizivali komunistima da bi dobili bolji posao, stan, platu a njihova hairli djeca javno psovali Allaha (Neuzubilah) da bi potvrdili javnosti kako su oni stvarno dobri komunisti i odani SFRJ. Nesjecam se da mi je mama izasla nepokrivena ikad na ulicu , mada je bila podsmijavna najvise od strane tadasnjih komunista Sulje i Muje. Naravno da je imala i divljenje i podrsku pravih Bosnjaka inace nebi mogla opstati u toj sredini.

Vidim da pokusavate i da ocjenite koliko su Albanci dobri ili ne i koliko oni vole Bosnjake. Prvo mi nije jasno zasto ocekujete uopste da neko nekog voli i koji bi bili razlozi za to. Kroz istoriju su narode vezali razliciti faktori kao sto je porijeklo, vjera, interesi, jezik...

Ako krenemo od prvog faktora porijekla tu nemamo nista zajednickog.

Ako krenemo od drugog faktora a to je vjera, treba da znate da Albanski narod ima 3 vjeroispovjesti i to Muslimanske, Rimokatolicke i Ortodoksne. Ostaje znaci da bi vas Albanci Muslimani mogli voljeti zbog vjere, po sistemu vjernik je vjerniku brat. Tu sam siguran da postoji ljubav i bratstvo jer vjernici su bogobojazni i vole se medjusobno.

Treci bi faktor bio Interes i to bi volio da mi neko od vas kaze koji bi to interesi bili.

Cetvrti bi bio jezik. Da i o tome ne raspravljamo bezveze.

Molim da se ovo neshvati kao generalna poruka Bosnjacima jer bi sebe doveo u istu poziciju nekih fasista koji su pisali prije mene. Volim Bosnu i ona je moja jedina domovina, iako u Bosni zivim na 100 kvadrata a u Makedoniji posjedujem zemlje ko jedna sarajevska mahala i imam kucu ko gradska vjecnica u kojoj zive moj babo i mama, uprvo zbog ovakvih koji im nisu ukazali gostoprimstvo, i jedva cekali, da nakon 50 godina odu tamo gdje nisu "Siptarsko djubre".
Dragi pucola,

Trebaš da znaš da najveći broj Bosanaca pa tako i Bošnjaka, ima izuzetno mišljenje o Albancima.Decenijama su Albanci u bosanskohercegovačkim gradovima, poznati kao vrijedni ljudi, ljudi koji njeguju obiteljske veze, kojima je komšiluk svetinja. Naravno, kao i među Bošnjacima, bezbeli i među Albancima ima svega i svačega. Jer, tako je u svakom narodu.
Ali, hoću da si siguran da ovakve tvrdnje, koje se mogu pročitati na ovom forumu, ne oslikavaju preovlađujuće mišljenje o Albancima. I neka ovi nevjerne Tome prohodaju malo po šehidskom mezarju Kovači....Neka vide, koliko je Albanaca dalo život za ovaj grad....pa neka onda pričaju kako su Albanci ostavili d kad je bilo najteže. Jesu, odlazili su...Kao i Bošnjaci, kao i Srbi, kao i Hrvati....I nisu otišli ko Bjelice, Šućuri ( čast Slaviši), Trapare, Jevtanovići....da, kao haman pa starosjedioci( jer su davno doseljeni iz istočne Hercegovine), ubijaju grad u kojem su stoljećima živjeli.
Albanci su pokazali ,najvećim dijelom, da vole BiH, da je doživljavaju kao svoju domovinu, što im ona i jeste.
I prema tome, ti si svoj na svom.

A o nacionalnim, jezičkim i svakim drugim razlikama....Pa, to bi nam trebala biti vrijednost.

O islamu i Albancima....Eh, kad se samo sjetim divnog , predivnog glasa imama rahmetli Abdulganije Hošija....Sad ga u tom poslu, dostojno mijenja njegov sin Selim. Pa hafiz Bugari.....pa hafiz Aziz Alili....Pa, moj prvi efendija, Nezir Sahitaj, koji me, boraveći na učeničkoj praksi u Sarajevu, naučio da sričem prve harfove.

I njihov islam, niti je bio manji, a niti im je smetao da imaju sjajne odnose sa svojim sunarodnjacima koji su katolici ili pravoslavci. Tu smo neke stvari, itekako mogli naučiti upravo od Albanaca.

Prema tome, pucola,ti si svoj na svom....I znaš, ponekad je dobro sjetiti se one narodne: " psi laju, karavane prolaze..."
:thumbup:
sarajevonekad

#228 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarajevonekad »

Meni je od svih nebuloza na Balkanu koje se baziraju na nesaradnji i nerazumijevanju, a ima ih na pretek na zalost, jedna od vecih nebuloza povremeni nesporazum izmedju Albanaca i Bosnjaka.

Odrastajuci u starom gradu prve komsije su mi bili Albanci i naravno ja sam imo srece da su oni igrom slucaja bili iz jedne kvalitenije i ucevnije familije (nisu bas ni anonimusi, mnogi ih znaju). Takve su bile i druge familije u mojoj mahali. Neko drugi je opep mozda imo sasvim drugacija iskustva sa Albancima, isto ko i oni sa nama. Naletio sam i ja u zivotu i na pravu bagru medju njima, a za neke od njih koji su sada ko biva neki mafijasi imam jakog razloga da vjerujem da su srbijasnki spijuni, i to dobro placeni, isto kao sto i medju nama ima pravih placenih srbijanskih spijuna. ("KOS" radi -crnograd se gradi)

"Nesporazum" izmedju njih (Albanaca) i nas mi se uvijek nekako cinio vjestackim, neprirodnim, nametnutim takticki od strane onih koji su zadojeni mrznjom i prema nama i prema njima, i koji bi najradije i njihvou i nasu zemlju, i bojim se da se njihova nastojanja nisu promijenila ( ne govorim o narodima vec o politickim vodjama!).

Cinjenica je da su poslije Roma u zemljama bivse jugoslavije najdiskriminisaniji bili i ostali upravo Albanci i Bosnjaci, uz to da su Bosnjaci najveci stradalnici.

Dakle, ovo su po meni dva naroda koja djele zajednicku sudbinu na ovim prostorima i koliko sam ja uocio ( barem u starom gradu) nikad nije pravljena neka razlika izmedju njih i nas ( oni su nas uvijek zvali na sijela, praznike i sl i mi njih nikad nismo odvajali).I moram priznati da smo stvarno suosjecali sa njihovom patnjom ali i oni sa nasom. A u strom gradu ih ima poprilicno. Dovoljno je pogledati natpise na prodavnicama. Ja sam rodjen daleke sezdeset i kusur godine, i uvijek ih je bilo u starom gradu. Uglavnom su zanatlije a bilo je i par prosvjetitelja medju njima, samo sto se ovi potonji brzo integrisu i ne primijetis da su Albanci, pa ih zato niko za takve i ne drzi, osim oni sami sebe i njihova rodbina.

Jesu stvarnio drugaciji po mentalitetu, mnogo su osjetljiviji na rijeci nego mi, imaju neki svoj kodeks i nekako su rigorozni ( ja ih uvijek zezam, kazem vi ste ko oni indijanci, ima vas finih ko sijuksa u filmu "ples sa vukovima" a ima vas i divljih ko sosona),
al iskreno sva ova prepucavanja izmedju njih i nas meni mirisu na samo dvije moguce stvari:

1. Namjerno i takticko stvaranje konflikta izmedju ova dva naroda koja stvarno nemaju ni najmanjeg razloga da se mrze, ili

2. Momenetalni nesporazumi koji ce splasnuti nakon sto se nesporazumi otklone, i nisu uopste politicke prirode.

Opet ponavljam,mozda zbog mog vlastitog iskustva, ja sam imo srece da od djetinjstva poznajem par pravo finih albanskih familija pa mozda nisam objektivan, al nema sumnje da i medju njima ima bagre i probisvjeta, ko i svugdje.

Ukratko, mislim da okolnosti tog protjerivanja treba razjasniti umjesto da odma letimo pred rudu i skacemo u zakljucke politicke prirode. Mozda je to na nekoj totalno drugoj osnovi.

Ja zaista smatram da je neosnovano reci da oni nas mrze ili mi njih. Ne postoji nikakav logican razlog za to. Da se mrzimo, zar bismo se medjusobno pomagali kroz decenije. Rahmetli dedo mi je prico da je sva rodbina s majcine mu strane protjerana jos davno iz Uzica, a neki su i muceni i podlegli. Mnogi od njih su izbjegli na Kosovo gdje su ih u svoje domove primili siptari i tretirali ih ko da su im rod. To se u nasoj familiji drži ko činjenica. Isto tako i mi smo njima pomogli za vrijeme njihovog rata, primili smo na hiljade izbjeglica.

Svi u starom gradu znaju da je efendija Korkut stitio jevreje iz drugog svjetskog rata ( one koji nemaju veze s ovim danasnjim) od nacista. Smatra se cak da je on i spasio drevnu hagadu.

Pa onda tu je i rahmetli Hadzija Hosi, ciji se ezan cuje i u filmu "Pod Zastavom Muhameda", na kraju filma, kad se prikazuju dzamije po svijetu. Pa evo i onog hafiza alilija, pa onda ovaj Bulgari i sl. Sve ih poznajem, pa zato govorim.

U starom gradu je radnju drzo i pokojni Dzoni, Albanac katolik koji se skrasio u blizini begove dzamije i nije mu to ni najmanje smetalo (i sto bi mu smetalo?) i bio raja sa svima.Svi su ga volili kolko ja znam. Pa eno onaj rahmetli zenuni se raznio eksplozivom da onoj karadzicevoj bagri ne bi relej na vlasicu citav otiso u ruke, jel tako.

Mislim ja sve te ljude znam jer sam i sam iz starog grada, a to sto bagre i belajdzija ima i kod njih i kod nas, toga ima svugdje al ne moze se na osnovu toga donijet zakljucak da se mi mrzimo. To je meni notorna glupost.

Ne vidim razloga sad za neku mrznju. Apsolutno se ne slazem da nas mrze, a jos manje da mi njih mrzimo. To je je cisti nonsens, od kojeg opet profitarju oni koji su zadojeni mrznjom i prema nama i prema njima. Ja sam ubijedjen da iza ovoga stoji neko.

Na kraju, ne mogu ja mrzit sipca kad je on bio sa mnom u rovu, a oni koju su mi opkolili grad i ko najvece kukavice sa daljine masakrirali civile u Sarajevu ni pod razno nisu bili albanci. Prema tome, ja jos fala Bogu znam pored stvari u glavi po logici. Znam sta je stetno a sta nije, osnovni logicki postulat u zivotu.

Znaci, treba saznat detalje o tom dogadjaju, a ustalom ne moze se mrznja izmedju dva napacena naroda stvorit preko noci i na osnovu jednog nerazjesnjenog dogadjaja. Mi fala bogu sa njima ne dijelimo granicu, nisu nas nikad napali niti ugrozili, niti mi njih, prema tome niti nas oni imaju zbog cega mrzit niti mi njih.

Ostavimo se prepucavanja i mrznje. Ostavimo to onima koji su nesposobni za saradnu i harmoniju, nek lijece svoje gubitnicke komplekse.
Poduzetnik wrote:Incident u džamiji Hatundžik u Skoplju

SKOPLJE - Brojne policijske snage u petak poslije podne su intervenisale da bi spriječile veći incident u džamiji Hatundžik u skopskom naselju Čair. Situacija se usijala otkako je grupa vjernika Albanaca prekinula molitvu i na silu iz džamije otjerala imama, Bošnjaka po nacionalnosti, te na njegovo mjesto dovela drugog - Albanca.

Nakon incidenta, zajedno sa imamom, svi vjernici Bošnjaci napustili su džamiju, tvrdeći da ih je na silu otjerala Demokratska partija Albanaca (DPA). Molitva je kasnije nastavljena sa novim imamom i u prisustvu poglavara Islamske vjerske zajednice reisu-l-uleme hadži Arifa-efendi Eminija i čelnika DPA.

“Žao mi je što je jedna politička partija došla na molitvu i donijela nam stotine policajaca da nas istjeraju iz džamije. Pa, svi smo mi braća muslimani. Ne znam čemu ovo nasilje. Istjerali su hodžu i nas vjernike. Ovo je sramota za našu vjeru“, izjavio je jedan od vjernika Bošnjaka.

Kada su tenzije prestale, molitvu je nastavio novi imam - Albanac. Za to vrijeme, pripadnici specijalnih policijskih snaga Alfe ostali su ispred džamije. Unutra, u prvom redu pored poglavara IVZ sjedili su Ruždi Matoši i Refet Elmazi, visoki funkcioneri DPA. Slučajno ili ne, baš tada su izabrali tu džamiju iz koje je pola sata ranije otjeran imam Bošnjak, koji je nekoliko prethodnih mjeseci služio u džamiji Hatundžik.

Poglavar IVZ-a zna da su na njega ljuti vjernici Bošnjaci, ali je on, ipak, iskoristio svoje pravo da naznači novog imama.

“Ja sam protiv incidenata, međutim ovo je džamija Islamske zajednice i ona je mjesto za sve vjernike. Ja ima legitimno pravo da odlučim koji imam u kojoj džamiji će služiti. To sam i učinio. Ova džamija će ostati otvorena za sve muslimane“, izjavio je hadži Arif-efendi Emini.

Sastav poglavara IVZ-a podržavaju vjernici Albanci. Oni su se molili zajedno sa čelnicima Demokratske partije Albanaca, koji vele da su sasvim slučajno odabrali baš tu džamiju.

Iz rivalske Demokratske unije za integraciju (DUI) optužuju DPA da su njihovi čelnici namjerno izabrali džamiju u naselju Čair gdje DUI ima najviše pristalica.[/img]

Moje jedino pitanje je i volio bih ako ima Albanaca na ovom forumu da mi odgovore : Zašto mrzite Bošnjake ? niđe veze,
sarajevonekad

#229 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarajevonekad »

Jes vala colt, u pravu. Bas su ti siptari necivilizovani - ubijaju bebe po klinikama, pale stare ljude, otimaju pare penzionerima, radnicima i nezaposlenima putem svojih fotelja i pozicija, dizu sebi plate na 5-6 hiljada maraka u vremenima kad cestit covjek trazi hranu po kontejnerima, prave milionske vile i palace u blizini OHR-a, u bivsoj kralja Tomislava ( danas ulica "Kosevo"), njihovi huligani izlijecu iz kombija prije i poslije tekmi i palijama udaraju ne samo druge navijace, vec i civile, njihove se medicinske sestre i zdravstveno osoblje obraca pacijentima ko nacisti logorasima, njhovi taksisti nece da te voze ako si im sjeo na zivac, svaka druga im je psovka (a tek djeca sto im psuju "Boga" i "Allaha", u kojeg se inace i kunu),puni su im "nocni klubovi" "musterija", truju ljude u svojim picerijama kao sto je bivsi "Pomodorino"!!!... pravo su neljubazni za salterima, biju se u redovima za radijatore ( i u bilo kojim drugim redovima),

a tek sto su katili, krvolocnici i ubice...

pa sta su nam radili od 92 do 95....masakrirali nam zene i djecu sa brda i planina oko Sarajeva, silovali, torturisali i ubijali ljude diljem BiH....eno ih najvise u 'agu...

stvarno su ti sipci necivilizovani...

a s druge strane "bas sam "pozeleo"..ovaj, pardon, "pozelio" da mi se vrati komsija ratko i njemu slicni? Ma neka meni "moga" pa makar i ubica bio...pa ja , brate, necu ja sad gledat tu sta je pravedno a sta nepravedno, sta korisno a sta stetno....ja sam vec izgradio stav da su sipci, romi i balije ljudski sljam i ljudi za zbjegova i sto bi ja sad to mijenjo kad mi to lijeci komplekse? Lakse mi je prihvatit imaginarnog neprijatelja nego se pomirit sa mojim kompleksima i nedostacima...pa ja...

A sad povratak u normalu.
Mislim, stvarno mi nije jasno kako neki ljudi ne znaju poredat stvari logicki ...i Humano na kraju krajeva?!!!

Stetocina je stetocina, bio on nas, albanac, srbin, hrvat,englez...

al davati (ne)moralni epitet citvaom jednom narodu tipa: "Ovi ili oni su necivilizovani"...to nikada nece biti izjava jedne civilizovane i izbalansirane osobe sve dok je svijeta....to garantujem ;)

Tacno je da ima bagre i kod njih i kod nas, samo posto sam ja po prirodi sklon samokritici, ja prvo cistim ispred svoga praga...ko je sve te kriminalce albanske i drugih nacionalnosti doveo ovdje uopste? Sami nisu dosli to je jasno ko dan!
Neko ih je ili zvao il pustio. Oni su smetnja onim cestitim Albancima isto kolko i nama ostalima, ako ne i vise, jer im prljaju obraz gdje god stignu i stavljaju ih ponovo u jos jednu traumu stereotipisanja i predrasuda, a ti cestiti ljudi su mislili da se barem u BiH konacano mogu osjecati bezbjedno. U stvari , kad bolje razmislim, manjina ih mrzi, i to vjerovatno sto je lakse mrziti onog na kome smijes lijecit komplekse..."miš" udara tamo gdje smije...ako neko misli da je "zafrkan, što ne ide lovit mladića i njemu slične ljudske otpade koji su nam skoro unistili zemlju i narod? Ja ne znam još ni jednog šipca koji se zločinom može približit karadžiću, mladiću i desetinama hiljada njihovih sljedbenika i rodbine.

A sto se tice nas, misljenja sam da su Bosnjaci najmanje krvolocni ( ako bih sebi dozvolio jedan ovoliki stereotip), ali znamo i mi za nasilje, ne sekiraj se. Imamo i mi nasih keljmendija, gasija, hasija, jasusi-jakasija i sl. Dovoljno je pratiti vijesti i nista vise. Nego stranac uvijek dobro dodje da se iza njega sakrije vlastiti prljavi ves, koji sam ti opiso gore.

Hajmo malo logicki poredat stvari. Ima necivilizovanih albanaca, ko sto ima i nas civilizovanih i necivilizovanih, ko sto ima civilizovanih i necivilizovanih Srba i Hrvata, i ovih i onih, ali davati ekskluzivne moralne epitete citavom narodu je krajnje primitivno i nepismeno, i dajem sebi za pravo da to konstatujem jer ce to isto reci svaka iole civlizovanija osoba, i na istoku i na zapadu.

Hajmo bit fer i objektivni. Gasi je na kraju krajeva rodjeni Sarajlija,. Kriminalci su kriminaci, i ima ih u svakom narodu.

"Albanci otjerali hodzu" mi zviui isto ko i onaj papanluk na TV novoj " Bosnjaci izboli Hrvata". Ne moze se "na prvu" zakljucivat. Polako, saznace se sta je uzrok, a iskreno sumnjam da se radi i medjunacionalnoj nterpeljivosti na nekoj politickoj osnovi. uostalom, ja sam ubijedjen da smo mi njih uvijek vise diskriminisali nego oni nas ( ali ne svi fala Bogu !).

Pohakontas sad?

quote="colt"]Albance nikad nisam volio jer su necivilizovani i samo znaju za nasilje.S njima se ne moze dogovorom. Sjebat ce oni sve nas. . Sjebali su Srbe, sad ce Makedonce, a sutra ce nas Bosnjake u Bosni . . .
Oni imaju svoj cilj i od njega ne odustaju.[/quote]
Last edited by sarajevonekad on 12/03/2009 17:07, edited 2 times in total.
sarajevonekad

#230 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarajevonekad »

:) :thumbup: :bih:
Last edited by sarajevonekad on 12/03/2009 17:09, edited 2 times in total.
sarajevonekad

#231 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarajevonekad »

Momak, cijenim to sto si rekao i znam tacno o cemu govoris, vjeruj mi. Iz starog sam grada, mjesta gdje je rezumijevanje medju albancima i bosnjacima bilo po meni uvijek na nivou ( da je Bogdo i sa svim drugim kulturama).

Ipak, duzan sam ti reci Bosnjaci najvecim dijelom ne misle lose Albancima ( onim pravim Albancima, Siptarima od rijeci i casti naravno a ne nekim tamo probisvjetima i barabama) i da je navjeci broj nas svjestan vase poziciju u macehi jugoslaviji koja se eto pokusala nametnut ko majka i vama i nama i romima.

To me vodi na jedu bitnu zajednicku vezu izmedju Albanaca i Bisnjaka, a to je supatnistvo, a koje ti nisi spomenuo. Podsjeticu te da smo i mi bili diskriminisani decenijama, i da je citava jedna generacija svakih par decenija stradala od onih koji su iz nepoznatih razloga diskriminisali i torturisali Muslimane. Slazem se da je bilo uvlaciguza medju Bosnjacima, onih koji su se stidili svog kulturnog porijekla a sad su najveci "muslimani"...to su licemjeri i nazalost takvih je nekakao uvijek bilo mnogo u Sarajevu ( valjda glavni grad, sta li?). U rapadu jugoslavije najvise smo stradali mi Bosnjaci ( brojcano9 sto je ostavilo naravno i najvece psiholoske i druge posljedice upravo kod nas, ali naravno i kod svih drugih koji su BiH dozivljavali kao svoju domovinu, a medju kojima je bilo i Albanaca i Srba i Hrvata i Roma i Jevreja itd.

Pa u kojem si ti jos regiono na Balkanu vidio da u istom rovu sjede Albanac i Srbin i to dobrovoljno) braneci grad od karadzicevih i mladicevih umobolnika? To je bila BiH! Gdje nestade i ko je uze, Bog zna, al to je posebna prica.....

A to da ste bili diskriminisani, jeste brate. Ko je prav reci ce pravo.
Sjecam se pjesmice "posvecene" Albancima koju sam cuo ko dijete: "Arnaute repati, jednom ces ti krepati!"

S druge strane bilo je jako jako mnogo Bosnjaka svjesnih diskriminacije Albanaca i svesrdno su pomagali, poput porodica Skaljic, Spahic, Sidran, Tabakovic, Hajdarevic, Hamzic, Rogulj, Gojan,Šarčević, i mnogi mnogi drugi različitih kulturnih identiteta, medju kojima je bilo i mnogo familija srpske narodnosti.

To govori da je ipak u zivotu najvaznije posmatrati ljude kao LJUDE , znaci posmatrat Humano, a onda svo ovo ostalo.

Eto, ja sam bio fer i bio samokritican (mada iskreno ne znam sta ja imam zajednicko sa nekim Bosnjakom plitka uma iako smo sunarodnjaci) ali eto, samokriticnosti radi...

Mislim da bi bilo fer da i ti ukazes na one stvari kod Albanaca koje kvare odnose izmedju ova dva naroda. Naravno to je tvoja dobra volja, ali dobro bi bilo da se malo poradi na tome. Saradnja nik nije bila mana niti ce ikad biti. To je VRLINA, jel tako ;)

Dakle, mislim da je ova veza, dakle ljudkso suosjecanje zbog slicne sudbine najaca veza izmedju Albanaca i Bosanaca ( prvenstveno Bosnjaka), i primarnija mi je od bilo koje druge zajednicke osobine ( kulturoloske, religijske i sl.).

Stvarno su primitivni i nesposobni svi oni koji namecu kavgu medju narodima i kulturama (u ovom slucaju Albanacima i Bosnjacima), uz istinski duzno postivanje svim ostalim ljudima u BiH koji su bili cestiti i posteni ljudi, jer me takvi ponajvise inspirisu, bez obzira kojoj kulturi prpadali.

Zkljucak: Bosnjaci NE MRZE Albance, a sumnjam da Albanci mrze Bosnjake. Uostalom iskreno se nadam da ce svi narodi na ovom jadu od Balkana umorit od mrznje i postat malo kostruktivniji, korisniji i sebi i svijetu u kojem zive.

Tolike godine provedoh u lijepoj BiH neznajuci koliko mi, cast izuzetcima, dobro zele moji sugradjani Sarajlije. Hvala bogu pa nisam dosao u Sarajevo prije 5 godina nego sam tu rodjen pa mi ovakvi fasisticko-sovinisticki komentari nece pokvariti sliku o pravom Bosnjaku. Cak mislim da ovi koji komentiraju na ovakav nacin nista bolje ne zele ni samim Bosnjacima, jer su to ljudi koji jedva cekaju da se otvori tema poput ove, gdje bi se moglo pljuvati po nekome a da nemoraju pokazati svoje lice.

Podsjeticu modertora koji je otvorio ovu temu, da je nasao veoma primitivan razlog da kaze da Albanci nevole Bosnjake. Jel rhmetli Jusuf Barcic bio Albanac ili Madjar kada ste njega i njegov dzemat izbacivali iz dzamije i palili mu vjerske knjige? (Bez obzira koliko je on bio u pravu, jer to nije sad ni tema)

iz mnogih sam komentra cuo da je Albancima svetinja albanstvo a ne Vjera. Tako mogu da generalizuju samo ljudi koji sami nevjeruju, uopste neznaju sta je sustina vjere i misle da su Muslimani samo zato sto su Mujo i Suljo. Moj Babo Albanac je klanjo kad su se drugi ulizivali komunistima da bi dobili bolji posao, stan, platu a njihova hairli djeca javno psovali Allaha (Neuzubilah) da bi potvrdili javnosti kako su oni stvarno dobri komunisti i odani SFRJ. Nesjecam se da mi je mama izasla nepokrivena ikad na ulicu , mada je bila podsmijavna najvise od strane tadasnjih komunista Sulje i Muje. Naravno da je imala i divljenje i podrsku pravih Bosnjaka inace nebi mogla opstati u toj sredini.

Vidim da pokusavate i da ocjenite koliko su Albanci dobri ili ne i koliko oni vole Bosnjake. Prvo mi nije jasno zasto ocekujete uopste da neko nekog voli i koji bi bili razlozi za to. Kroz istoriju su narode vezali razliciti faktori kao sto je porijeklo, vjera, interesi, jezik...

Ako krenemo od drugog faktora a to je vjera, treba da znate da Albanski narod ima 3 vjeroispovjesti i to Muslimanske, Rimokatolicke i Ortodoksne. Ostaje znaci da bi vas Albanci Muslimani mogli voljeti zbog vjere, po sistemu vjernik je vjerniku brat. Tu sam siguran da postoji ljubav i bratstvo jer vjernici su bogobojazni i vole se medjusobno.

Treci bi faktor bio Interes i to bi volio da mi neko od vas kaze koji bi to interesi bili.

Molim da se ovo neshvati kao generalna poruka Bosnjacima jer bi sebe doveo u istu poziciju nekih fasista koji su pisali prije mene. Volim Bosnu i ona je moja jedina domovina, iako u Bosni zivim na 100 kvadrata a u Makedoniji posjedujem zemlje ko jedna sarajevska mahala i imam kucu ko gradska vjecnica u kojoj zive moj babo i mama, uprvo zbog ovakvih koji im nisu ukazali gostoprimstvo, i jedva cekali, da nakon 50 godina odu tamo gdje nisu "Siptarsko djubre".
sarajevonekad

#232 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarajevonekad »

Nurija, ako je suditi po nasem sadasnjem identitetu, koji je primarno jezicki, a Bogami i kulturoloski najvise slavenski, onda smo i mi doslje ovdje, i to poslije njih, jer kolko ja znam, svaka konvencionalna i zvanicna svjetska istorija drzi da su slaveni dosli na balkan tek negdje u 5 i 6 vijeku, a do tada je na balakanu prodefilovalo i zivjelo na desetine i prodefilovalo na stotine kultura koje su ostavile nekog traga.

Prema tome i mi smo doslje Nurija, ako je to uopste od ikakvog civilizacijeskog znacaja.

uostalom, ako sam ista naucio na fakultetu iz istorije, to je da je slavenski kulturoloski susptrat daleko mladji na ovim prostorima od Albanskog, bez obzira da li je ovaj potonji ilirski ili ne.

...al to je na kraju krajeva tako nevazno. Sta ima veze ko je odakle dosao i kad?
Gdje ima logike potlaciti bilo koga u ime ovoga ili onoga?
Gdje ima logike smatrati se superiorinijim od ovoga ili onoga?
Za mene je od mene superiorniji samo onaj ko je korisniji covjecanstvu od mene, neko ko je skonto neki lijek, pomogo velikom broju ljudi..uradio nesto opcenito korisno...e tom pojedincu priznam superiornost, a ovo "mi smo prije vi ste poslije", ili "mi smo ilali drzavu a vi niste"...pa imo je i glupan milosevic drzavu pa je sad nema. Njega nema a mi opet kolko tolko uzivamo u lijepim stvarima u zivotu :) npr. u vjeri u Dobro i Ljubav sto ugrabimo na pauzama danasnjeg nepravednog i surovog zivljenja :)...
Agic Nurija wrote:
signature wrote:
komi wrote:neka neka

zato se albanci sepure po sarajevu 8) 8) 8)

svaka čast ljudi samo naprijed 8) 8) 8)

otmite nam i posljednje radno mjesto u sarajevu 8) 8) 8)
komi,vise je Albanaca ratovalo u Armji BiH nego sto je Bosnjaka ratovalo na Kosovu kad su srbi kasapili Albance.

u ostalom se ne zna sta je pravi povod za taj dogadjaj.

"Borba" albanskog naroda u Bosni i "otpor" bosanskog naroda na Kosmetu su dvije dijametralno suprostavljene povijesne realnosti:

Prvo, oblast Kosova i Metohije nije povijesni prostor Albanskog etničkog elementa, več pukim natalitetom periodično iz Albanije (Sqiperije) prognanog stanovništva, te postepeno okupirana i na kraju "prisvojena", nadam se privremeno bivša srpska i bosanska državna i etnička teritorija.
Drugo, makedonski Albanci su jednako "došlje" na geopolitičkom i nacionalnom makedonskom prostoru, kao što su posrbljeni Vlasi i pohrvaćeni Šokci "došlje" na bosanskoj zemlji, a i jedni i drugi su posade "trojanskog konja" koje u novijoj historiji permanentno remete red i mir u zemljama u kojima su se zatekli.
Treće, izvan Bosne svi su Bosanci/Bošnjaci samo "muslimani" i kao takvi od odlaska Osmanlija kao vijekovnih okupatora, ne predstavljaju dio bosanskog nacionalnog korpusa u susjednim državama, pa je grška govoriti da su iz skopske/makedonske džamije istjerani (neki) Bošnjaci, što sama reakcija njihovih predstavnika potvrđuje u izjavi, ...da smo svi braća muslimani...!?
Četvrto, izvan Bosne, postjugoslovenske zatečene zajednice Bošnjaka/Bosanaca su uglavnom več odavno kulturolški asimilirane ili je opća asimilacija u punom zamahu, a vjerovanje kako na ostatku novopazarskog okruga, bilo na srbijanskoj ili crnogorskoj strani, te na hrvatskim i slovenačkim stranama opstaju etničke zajednice bosanskog etničkog porijekla je čista zabluda, jer ni u Bosni samoj, a kamo li izvan bosanskih državnih granica ne postoje bosanski kulturni centri, več su to samo i jedino džamije.....
sarajevonekad

#233 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarajevonekad »

Cinjenica je da smo raspolucen narod, ali je i cinjenica da smo oduvijek bili u daleko najnepovoljnijem polozaju, i za razliku od Albanaca mi nemamo odmah iza granice sunardnjake ili more, tj. nemamo nikakv izlaz. To naravno nije opravdanje za nasu raspolucenost, i jos manje za nas prirodan antitalenat za uvazavanje i saradnju. Eksplozivni smo,konfliktuozni, isfrustirirani, skloni svadji, al sve to jer smo previse otvoreni. Ima medju nama i onih zatvorenih, naravno, onih hinja....sup..a, ima nas i civilizvoanih i necivilizovanih, ko i svugdje ali sve to nije razlog da se kaze da smo u mozak "izj...ni". Nismo svi! Nismo svi!

IMA MEDJU NAMA JOS FALA BOGU ONIH KOJI SU "O SEBI-PRI SEBI" I SA DRUGIMA STVARAJU MIR A NE RAT, PA TAKO I SA ONIM PRAVIM ALBANCIMA KOJI ISTO TAKO ZELE MIR SA NAMA ;)
NARAVNO SARADJUJEMO I SA SRBIMA, HRVATIMA, ROMIMA I SVIM MOGUCIMA NARODIMA KOJI SU ZA SARADNJU I MIR. DAKLE IMA JOS TAKVIH BOSNJAKA, BUDI UVJEREN ;)

signature wrote:
Luke Perry wrote:Albanski nobelovac Ferid Murad http://nobelprize.org/nobel_prizes/medi ... tobio.html. Zanimljivo Bošnjaci nemaju nobelovca.
Bosnjaci su raspolucen i u mozak izjeban narod da se nemoze oporaviti jos za sto godina taman da ga ostave sama samcata i da nas niko ne dira.mi i danas poslije svega sto nam se desilo neznamo kuda cemo i stacemo,sto je najzalosnije uopste ne znamo sta nam je cilj.
Last edited by sarajevonekad on 20/01/2009 23:31, edited 1 time in total.
ZukSan

#234 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by ZukSan »

Albanci su jako dobro utemeljena nacija i svaka im cast na tome
sarajevonekad

#235 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarajevonekad »

Slazem se, al se mora priznati i to da su imali daleko povoljnije okolnosti od Bosnjaka. Drugo, mislim da je jako jako vazno naglasiti razliku izmedju Albanaca koji su rodjeni i odrasli u mjestima sa vecinskim albanskim stanovnistvom ( na Kosovu, Albaniji , Makedoniji ili Crnoj Gori) i Albanaca koji su rodjeni i odrasli medju nekim drugim narodom. Druga, mozda jos vaznija podjela je klasna, obrazovna i regionalna. To se jednostavno ne moze stavit u isti kos jer su te razlike realnost u svakom narodu, pa tako i kod njih.

Ja ove Albance koje poznajem, a koji su rodjeni i odrasli u Sarajevu ne mogu ni pod razno stavit u isti mentalni kos sa Albancima koji su rodjeni i odrasli u mjestima gdje je vecinsko Albansko stanovnistvo. Ima slicnosti ozmedju ovih sarajevskih i onih albanaca iz albanski vecinskih mjesta u gradovima, ali sa onima iz ruralnim krajevima-razlika je dan i noc. Ovi sarajevski Albanci koje ja poznjem su de facto ( a i de jure) Sarajlije, i to veoma tipicne Sarajlije, manje vise.

Lijepo je to rekao Hemon: "Sarajlija se ne radja, Sarajlija se postaje", a sad kakv ces Sarajlija postati to zavisi od vise faktora. Onaj Gasi se mogo prezivat i Komsic, i opet bi isti bio , sto zbog genetike u njegovoj familiji sto zbog okolnosti odrastanja (tj. cinjenice da nije bilo nikog u familiji sposobnog da koriguje te "problematicne" gene koji se zadese u familijama).

On je klasicni primjer te sarajevske vrste, a oni koji poznaju dobro grad mogu provalit i u kojem dijelu grada je odrasto i kako...jedina razliak izmedju njega i nekog drugog te vrste je sto se preziva gasi.

Imam komsiju koji me stalno ispravlja i kaze "Ja sam BOSANAC albanskog porijekla, a ne ALBANAC, jer ALBANAC ima vise znacenja" i mislim da je covjek 100% u pravu.

Misljenja sam da je covjek po mentalitetu najvise onakakv kakva je sredina u kojoj je proveo najvaznije godine zivota, tj. od ranog djetinjstva do punoljetnosti. Taj period, kazu psiholozi je najkriticniji u formiranju licnosti.

Prema tome kad se kaze Albanac ili Albanci, jako je objektvino naglasiti o kojem se "Albancu radi" ( onom rodjenom i odraslom u Sarajevu ili BiH, koji je za mene zapravo Bosanac, onom koji je dosao ovdje ko punoljetna osoba, onom iz kvalitetne familije, onom iz nekvalitetne familije, onom sa kosova, onom iz Makedonije, onom iz Albanije, onom iz CG, onom sa sela, onom iz grada, onom pismenom, onom nepismenom....)

Strpati sve pripadnike jednog naroda u isti kos je nezrelo i neobjektivno.

A to za komentare tih pekara...uz duzno postivanje prema svim klasama u svim drustvima, ali primjetio sam da je tako plitko razmisljanje i ponasanje znatno cesce kod onih manje obrazovanih i manje odgojenih slojeva drustva u svim narodima.
ZukSan wrote:Albanci su jako dobro utemeljena nacija i svaka im cast na tome
Last edited by sarajevonekad on 21/01/2009 12:31, edited 1 time in total.
Majjah

#236 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Majjah »

Ova rasprava je zapoceta na najobicnijoj predrasudi koja mozda nekad i ima osnove, ali je opet predrasuda. Moj najbolji prijatelj je etnicki Albanac, rodjen i odrastao ovdje, zavrsio fakultet ovdje, Hrvati su ih protjerali iz Kiseljaka zajedno sa ostalim Bosnjacima, nije nikud isao ni on ni njegov otac vec su sa nama ostalima dijelili sudbinu. Sjetim se uvijek jedne scene u Sarajevu u jednoj pekari gdje smo usli da kupimo Burek. Bila su dvojica iza tezge i nesto su pricali na albanskom, ovaj moj samo suti i onda im rece nesto ,,na njihovom''. Ovi se samo pogledase i usutise. Ja ga poslije pitam sta je bilo, on mi isprica kako su ovi izmedju sebe pricali nesto u stilu kako su bosanci glupi, kako im mozes i govno prodat ako ga prelijes sa cokoladom i spominjali su neko pokvareno meso koje stavljaju u burek...on im je onda samo jebo mater izbjeglicku i pitao bil im se svidjelo da im glupi bosanac sad dovede inspekciju pa da to meso onda pokusaju na Kosovu nekom prodat :D ( to je bilo prije NATO ,,agresije'' na Kosovo) :D
Dakle, ima i njih ,,svakakvih'' ;) Kako ce nas oni svi voljeti kad ni mi sami sebe ne volimo?
Sandzaklija1

#237 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Sandzaklija1 »

Bosnjaci da gledaju vise na naciju a ne na vjeru pjevali bi bolju pjesmu.
sarajevonekad

#238 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarajevonekad »

Upravo na to mislim i ja. Dakle u svakom narodu postoje razlicite klase (da ne kazem kaste), razliciti slojevi drustva pa tako i kod njih. Danis Tanovic i munib usanovic su Bosnjaci (i Bosanci i Hercegovci) ali ce klasnu razliku izmedju njih dvojice primjetiti i svemirci, a kamoli mi drugi. Pored klasne, druga bitna razlika medju jedinkama ( bez obzira da li pripadaju istom narodu) je njihova licnost.

Dakle te dvije odlike su nekako najopipljivije. Zbog toga jedan pekar (klasa), koji je uz to jos i papak (licnost) nikada nece biti isto sto i recimo jedan Bekim Fehmiu ( za ove mladje jedan od najpoznatiji glumaca predratne bivse jugoslavije i sire) ili neka tamo druga njihova obrazovanija i urbanija osoba.

I sta sad te dvije jedinke imaju jedna s drugom osim sto dijele isti maternji jezik i mozda negu nostalgicnu lojalnost prema svom porijeklu?

Eh sad, kod nas su uglavnom dolazile njihove zanatlije, pecalbari i radnici (samim tim i vise njihovih papaka) a daleko manje prosvjeceni albanci. Ovi drugi su uglavnom odavno stopljeni u mainstream dominantnog etnickog elementa, ili su otisli na zapad, a oni prvi se inace teze integrisu u tudjim sredinama, pa ih je zato lakse i prepoznati (slabije svladavaju jezik i kulturu mjesta u koja dolaze za razliku od onih iz visih klasa ili onih malo bistrijih iz vlastite klase)... i to je to.

Znaci jedan narod ne cine identicne individue (klonovi) nego razliciti slojevi drustva, ovisno o klasi i licnosti. Upravo zbog toga treba biti jako selektivan kad se govori o kolektivnim kategorijama.

Majjah wrote:Ova rasprava je zapoceta na najobicnijoj predrasudi koja mozda nekad i ima osnove, ali je opet predrasuda. Moj najbolji prijatelj je etnicki Albanac, rodjen i odrastao ovdje, zavrsio fakultet ovdje, Hrvati su ih protjerali iz Kiseljaka zajedno sa ostalim Bosnjacima, nije nikud isao ni on ni njegov otac vec su sa nama ostalima dijelili sudbinu. Sjetim se uvijek jedne scene u Sarajevu u jednoj pekari gdje smo usli da kupimo Burek. Bila su dvojica iza tezge i nesto su pricali na albanskom, ovaj moj samo suti i onda im rece nesto ,,na njihovom''. Ovi se samo pogledase i usutise. Ja ga poslije pitam sta je bilo, on mi isprica kako su ovi izmedju sebe pricali nesto u stilu kako su bosanci glupi, kako im mozes i govno prodat ako ga prelijes sa cokoladom i spominjali su neko pokvareno meso koje stavljaju u burek...on im je onda samo jebo mater izbjeglicku i pitao bil im se svidjelo da im glupi bosanac sad dovede inspekciju pa da to meso onda pokusaju na Kosovu nekom prodat :D ( to je bilo prije NATO ,,agresije'' na Kosovo) :D
Dakle, ima i njih ,,svakakvih'' ;) Kako ce nas oni svi voljeti kad ni mi sami sebe ne volimo?
pucola

#239 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by pucola »

sarajevonekad wrote:Momak, cijenim to sto si rekao i znam tacno o cemu govoris, vjeruj mi. Iz starog sam grada, mjesta gdje je rezumijevanje medju albancima i bosnjacima bilo po meni uvijek na nivou ( da je Bogdo i sa svim drugim kulturama).

Ipak, duzan sam ti reci Bosnjaci najvecim dijelom ne misle lose Albancima ( onim pravim Albancima, Siptarima od rijeci i casti naravno a ne nekim tamo probisvjetima i barabama) i da je navjeci broj nas svjestan vase poziciju u macehi jugoslaviji koja se eto pokusala nametnut ko majka i vama i nama i romima.

To me vodi na jedu bitnu zajednicku vezu izmedju Albanaca i Bisnjaka, a to je supatnistvo, a koje ti nisi spomenuo. Podsjeticu te da smo i mi bili diskriminisani decenijama, i da je citava jedna generacija svakih par decenija stradala od onih koji su iz nepoznatih razloga diskriminisali i torturisali Muslimane. Slazem se da je bilo uvlaciguza medju Bosnjacima, onih koji su se stidili svog kulturnog porijekla a sad su najveci "muslimani"...to su licemjeri i nazalost takvih je nekakao uvijek bilo mnogo u Sarajevu ( valjda glavni grad, sta li?). U rapadu jugoslavije najvise smo stradali mi Bosnjaci ( brojcano9 sto je ostavilo naravno i najvece psiholoske i druge posljedice upravo kod nas, ali naravno i kod svih drugih koji su BiH dozivljavali kao svoju domovinu, a medju kojima je bilo i Albanaca i Srba i Hrvata i Roma i Jevreja itd.

Pa u kojem si ti jos regiono na Balkanu vidio da u istom rovu sjede Albanac i Srbin i to dobrovoljno) braneci grad od karadzicevih i mladicevih umobolnika? To je bila BiH! Gdje nestade i ko je uze, Bog zna, al to je posebna prica.....

A to da ste bili diskriminisani, jeste brate. Ko je prav reci ce pravo.
Sjecam se pjesmice "posvecene" Albancima koju sam cuo ko dijete: "Arnaute repati, jednom ces ti krepati!"

S druge strane bilo je jako jako mnogo Bosnjaka svjesnih diskriminacije Albanaca i svesrdno su pomagali, poput porodica Skaljic, Spahic, Sidran, Tabakovic, Hajdarevic, Hamzic, Rogulj, Gojan,Šarčević, i mnogi mnogi drugi različitih kulturnih identiteta, medju kojima je bilo i mnogo familija srpske narodnosti.

To govori da je ipak u zivotu najvaznije posmatrati ljude kao LJUDE , znaci posmatrat Humano, a onda svo ovo ostalo.

Eto, ja sam bio fer i bio samokritican (mada iskreno ne znam sta ja imam zajednicko sa nekim Bosnjakom plitka uma iako smo sunarodnjaci) ali eto, samokriticnosti radi...

Mislim da bi bilo fer da i ti ukazes na one stvari kod Albanaca koje kvare odnose izmedju ova dva naroda. Naravno to je tvoja dobra volja, ali dobro bi bilo da se malo poradi na tome. Saradnja nik nije bila mana niti ce ikad biti. To je VRLINA, jel tako ;)

Dakle, mislim da je ova veza, dakle ljudkso suosjecanje zbog slicne sudbine najaca veza izmedju Albanaca i Bosanaca ( prvenstveno Bosnjaka), i primarnija mi je od bilo koje druge zajednicke osobine ( kulturoloske, religijske i sl.).

Stvarno su primitivni i nesposobni svi oni koji namecu kavgu medju narodima i kulturama (u ovom slucaju Albanacima i Bosnjacima), uz istinski duzno postivanje svim ostalim ljudima u BiH koji su bili cestiti i posteni ljudi, jer me takvi ponajvise inspirisu, bez obzira kojoj kulturi prpadali.

Zkljucak: Bosnjaci NE MRZE Albance, a sumnjam da Albanci mrze Bosnjake. Uostalom iskreno se nadam da ce svi narodi na ovom jadu od Balkana umorit od mrznje i postat malo kostruktivniji, korisniji i sebi i svijetu u kojem zive.

@sarajevonekad

Kao prvo izvinjavam se da ovako dugo nisam posjecivao ovu temu i ostao sam duzan vama jedan odgovor u kojem vi meni nalazete da govorim o tome koje su to stvari koje kvare odnos izmedju ova dva naroda. Misljenja sam da odnose izmedju naroda ne kvari razlicitost izmedju njih nego kvare oni koji te razlicitosti nemogu da akceptiraju. Nisam nikad ocekivao da nama Bosnjaci morojau ili trebaju da nam po necemu budu slicni. Uvjek sam gledao samo ono sto nam je zajednicko a razlicitosti sam pokusavao da shvatim i da ih tako prihvatim. Ja ni u jednom momentu nisam nista lose pomislio o Bosnjacima niti sam ih ikada kritikovao. Ja se u Bosni osjecam ko kodkuce i upravo me je razocaralo da neki razmisljaju na takav nacin o cijelom jenom narodu i ne poznajuci ga kako treba. Sa druge strane citajuci vecinu komentara uvidio sam da je u pitanju jedna manjina bolesnika zbog kojih se ne isplati razmisljati uopste o ovoj temi. Ja vec 20 godina zivim u inostranstvu i nijedan dan nisam pomislio da bi mogao starost dozivjeti ovdje gdje jesam. Moj san o povratku domu je uvjek bio usmjeren prema Sarajevu a ne prema zemlji mog porijekla iako 90% moje blize porodice zivi tamo. Kada bi razmisljao da me ta zemlja ne zeli sigurno nebi razmisljao u tom pravcu nego bi isao tamo gdje me bolje prihvataju.

Konkretno nebih mogao da ti odgovorim na to pitanje sta je to sto nas razdvaja jer ja takvih osjecaja nemam. Cijeli moj zivot proveden u Sarajevu, nisam ni najmanje birao drustvo po tome ko je Albanac a ko Bosanac neko po sistemu svidja-nesvidja. Nebih volio da mislis da mi je jezik bio smetnja jer smo u kuci govorili iskljucivo Albanski a Bosanki na ulici jer nas je babo stalno opominjao da postujemo ljude i zemlju u kojoj zivimo. Govorio nam je da ne govorimo vani Albanski jer bi se neki ljudi mogli uvrijediti jer ne razumiju o cemu govorimo. Govorio je o tome da su to nasa braca muslimani i da nas dijeli samo jezik koji nama licno nista neznaci jer govorimo obadva perfektno. U inostranstvu se i dalje druzim najvise sa Bosnjacima i to ne zbog nacionalne pripadnosti nego iz navike i zajednickih interesa. Volimo istu drzavu, Imamo istu rak ranu (repulika mrska), navijamo za iste timove i naravno idemo u istu bogomolju. To neznaci da nisam aktivan u svim organizacijama Albanaca i pravim veliki most izmedju ta dva naroda u dijaspori, koliko je to moguce. Nisam ja bio dijete nikakvog albanskog nobelovca nego slasticara koji me je fala bogu naucio da volim sve dobre ljude bez razlike kome pripadaju. U JNA sam upravo zbog tih predasuda bio oznacen kao separatista i osudjen sa 3 mjeseca zatvora (nigdje veze, tada nisam pojma imao o tome). Veliku kaznu od 3 godine vojnog zatvora sam izbjegao zahvaljujuci Srbinu (starijem vodniku) te sam i tu veoma oprezan kad se o srbima lose govori kao o narodu.
Post Reply