Kalifornija legalizirala gay brakove

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pitt

#226 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by pitt »

sta bi sa onim sex, drugs & rock'n'roll :D :D
buba

#227 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by buba »

Asana wrote:Vjecita tema na sa-x :)

Ja cu samo reci da nikako ne razumijem tvrdnje da se gay populaciji osporavaju osnovna ljuduska prava, napisanu i u danasnjem clanku na sa-x. ("zvanicno ne postojis ako si drugacije seksualne orijentacije").

Odrasla sam uz saznanja da postoje ljudi drugacije seksualne orijentacije, zahvaljujuci tome sto je u "umjetnickim krugovima" u kojima su se kretali i moji roditelji bio prilican broj takvih ljudi. Oni su radili kao i drugi, dobivali stanove kao i drugi, putovali, druzili se sa heteroskesualcima, oblacili se malo drugacije, zivjeli jedni s drugima, znalo se u njihovom okruzenju kakve su njihove sklonosti pa ih to nije sprecavalo da budu cijenjeni u svom poslu, jedino sto nisu - paradirali gradom u duginim bojama... Oni koji su voljeli djecu, druzili su se s djecom svojih prijatelja (ja pamtim izuzetno kreativne "radionice" kada bi nam u posjetu dosao jedan glazbenik) bili su kumovi, ujaci, tetke... imali priliku da imaju normalan kontakt s djecom a da ih niko nije smatrao i pedofilima. (Bilo je onih za koje se sumnjalo da imaju i tih sklonosti, pa smo kao djeca bili upozoreni i na takva ponasanja).
Sklapanje braka regulira imovinsko pravna pitanja izmedju parova, i samo je zbog toga bitno. Medjutim, danasnji zakoni ostavljaju mogucnost raznih ugovora, a i postuju vanbracnu zajednicu, pa stvrano ne vidim nikakvu dramu u tome sto im nije dozvoljeno i sklapanje brakova po nasim zakonima.
(Bilo je slucajeva da neko dobije batine od nekog zatucanog nasilnika, ali su batine dobivali i "hipici", "sminkeri" i da ne nabrajam. U danasnje vrijeme sveopce ugrozenosti i nasilja na svakom koraku prema svima, bez diskriminacije - ti primjeri djeluju nevino i smjesno...)

Dakle, ja iz svog iskustva govorim da su homoseksualci u ovom gradu imali normalan zivot i ljudska prava i prije ovih kampanja i pritisaka na javnost. Ne vidim potrebu da se legaliziraju brakovi i dozvoli usvajanje, jer je sklonost vlastitom spolu ipak devijacija. Kako god ne vidim nikakvu potrebu da se takvi ljudi sikaniraju i izoliraju od ostatka drustva, ne vidim razloga ni da se njihove sklonosti smatraju "normalnim" i da se tom ponasanju pruza podrska. Jos cu reci da, sjecajuci se svih (danas vecinom pokojnih) ljudi za koje sam znala da pripadaju gay populaciji, samo jednom od njih bi s povjerenjem dala dijete na odgajanje. Jer, svi su oni vecinom imali neke traume iz djetinjstva ili bili isuvise senzibilni i slabi da uspostave autoritet i da se pravilno postave prema djetetu te tako usmjeravaju njegov razvoj.

Pa me sad napadajte :) Ovo jeste sasvim subjektivno misljenje, naucno neutemeljeno...
E' moram ovu malenu podcrtati :wink:
A i ne da mi se citati dalje ovu yet again gay tiradu na forumu. Mora da je neko ovde iz one groznicave Q organizacije, pa svako malo dobije nagon da im bude PR :D . Ziva gnjavaza i perfidluk sa uvodjenjem gay normativa u sociolosko drustveni momenat buducnosti naseg podneblja. Dosta ba vise..zivite, radite, jedite, prdite, spavajte, je#ite se, volite se..ali ne gurajte se u normativ! Nije prirodno! Mozda se nekada kreira drugaciji prirodni poredak i svijet u kojem ce hetero orijentacije biti devijativne, no za sada jos uvijek nisu.
Da zakljucam misljenje,..bi ovde par necijih paralela konto odgajanja djece u gay zajednicama sa nasiljem u hetero brakovima i djecom po sirotistima?!
Ne mere ljudi tako..ne brani se jedno misljenje kontriranjem drugom. Fol neko od vas rece kako je drskost kritizirati usvajanje djece u gay braku vrs nasilja u porodici i tolike djece u sirotistima. Ne moralisite sveg vam s nedozrelim osjecajem za moral i vrijednost. Sta je sa onim djecijim skeletima po africi sto umiru s glavom u prasini?? I slikom ucviljene porodice u americi ili evropi nad umrlom kornjacom kojoj onda dignu mini mauzolej kao nikad prezaljenom kucnom ljubimcu? Reci cu vam sta je...Nidje Veze..eto sta je...ne mozete to dvoje dovoditi u isti kontekst jer su dvije zasebne tematike koje za sobom povlace i prouzrocene su razlicitim stvarima, isto kao i ta vasa polemisanja o usvajanju/odgoju djece i nasiljem/sirotistima.
No, ne da mi se dalje..ne sikirikite se...kijamet je svakako blizu :D :D
Bumbar

#228 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Bumbar »

callmethebreeeze wrote:[ :D
p.s kakva si ti "metalka"? ti trebas biti protiv svega.
ja upravo htjedoh pitati...

@pitt...ona je metalhead ne rocker :P 8-) :D :D

btw.zene su se za svoja prava borile stotinama godina a jos se bore...ali eto...
metal_rules_cura

#229 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by metal_rules_cura »

Nekakva vrsta metalke cije kontanje ocito ne ide u neke stupidne kalupe koji se (takodjer godinama) grade oko metalaca...
omar little

#230 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by omar little »

metal_rules_cura wrote:Zene su se izborile za svoja prava onog momenta kada su osjetile pravi puls za to i pravo vrijeme. Da to nije tako ucinile bi to one i prije ali nisu. Govorim o tome kako svako javno eksponiranje homoseksualizma (ako ga vec mozes prakticirati bez problema u 4 zida), negdje gdje se unaprijed zna da ova pojava nije (jos uvijek) dobrodosla, nije nista drugo nego dokazivanje koje je samo sebi svrha. I tu vise nije bitno da li bih se ja osjecala isprovociranom (ne bih), ali vecina bi.

Druga stvar za raspravu... Nisam bas sigurna da je demokratija kao takva danas shvacena na pravi nacin. Bolje receno, ona je izvrnuta vise nego ikad. Shvacena u smislu "mogu gdje hocu i kako hocu, jer imam pravo kao covjek, ljudsko bice sa potrebama", pa se onda ide do velikog broja krajnosti. Sto je i logicno jer je covjek proklet kad mu se ostavi prostor. E, tu se neka granica u vidu tzv. "sredjene demokratije" mora postaviti. U suprotnom, srusice se krucijalni temelji drustva, svoja prava ce poceti traziti i pedofili, i manijaci (jer je to njima normalno, kao i homoseksualizam), pa na kraju krajeva vec ih i traze. Ako je suditi po vremenu legalizovace se i to, pa dokle ce ici to sve? Ograniciti neke stvari ne znaci covjeka gusiti u pravima vec ga samo sprijeciti da se ponasa kao dijete kad zeli igracku. I to je po meni sasvim ok.

Uostalom, cinjenice govore u prilog tome... Zapadnjacka drustva u kojima je sve legalizovano svakim danom postaju sve izopacenija, ljudi vise ne znaju sta bi od sebe, a sve zato sto im je sve otvoreno. Ne treba biti ni Kuba, zlatna sredina je najzdravija.
Pitanje zenskih prava, ja sam se s razlogom ogranicila na zene na radnom mjestu, nije bilo pitanje momenta nego borbe koja se protezala stotinama godina. Recimo pravo glasa u 1800tim pa dalje. Generacije i generacije zena su svojim djelovanjem i "kontriranjem" vladajucem mentalitetu mjenjale percepciju, korak po korak, da bih ja danas imala ovo sto imam i da bih se ja mogla boriti da danasnjim djevojcicama osiguramo pravednije i bolje uvjete kada porastu. I tadasnja drustva su reagirala na njihove akcije isto kao sto danasnja drustva reagiraju na zahtjev homoseksualaca za slobodu i jednakost. Da su zene "cekale pravi momenat" da traze pravo glasa, jednakost, pravo na odlucivanje o vlastitom tijelu, pravo na jednako placen rad itd. one bi jos uvijek sjedile u kuhinji i "uzivale" status drugorazrednosti. Isto vazi i za homoseksualce.
Sto se tice ovog "mogu gdje hocu i kako hocu, jer imam pravo kao covjek, ljudsko bice sa potrebama" ja cu se opet vratiti na ne-bijelce. Stotinama godina oni su bili robovi i tretirani kao ne-ljudi bez ikakvih prava, dok nisu rekli dosta. A drustvo je reagiralo i govorilo bas ono sto ti govoris. "Gdje ide ovaj svijet kad crnci imaju pravo glasa (1/1 a ne 3/5), kada crnci imaju pravo da sjede u restoranu, autobusu, radnom mjestu, slobodno se setaju mojim dijelom grada? Sta ce biti nakon toga? Crnci ce biti direktori i predsjednici?" Ne razumijem ovakvu logiku nimalo.
A sto se tice manijaka i pedofila @anais je vrlo dobro objasnila razliku i falicnost takve analogije.
SaraLe

#231 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by SaraLe »

metal_rules_cura wrote:Nekakva vrsta metalke cije kontanje ocito ne ide u neke stupidne kalupe koji se (takodjer godinama) grade oko metalaca...
Od tebe se nisam nadala takvom razmisljanju :-?
Nekad su i metalci bili maltretirani, proganjani itd.
Ili je to ono, ja sam se izborila za svoja prava, boli me briga za druge :? :shock:
metal_rules_cura

#232 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by metal_rules_cura »

A mene je, iskreno da ti velim, iznenadila banalnost ljudi ovdje, odnosno koliko necije recenice suvise shvataju onako kako to njima najbolje odgovara... Zato se vise necu ni osvrtati na ovu temu...

A to da li je mene briga za druge ili ne i da li sam se ja izborila za neka prava... :-) O tome licno... :D

Poz!
irfan2

#233 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by irfan2 »

......greska
Post Reply