Potrošnja benzinaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ninja-san
#226 Re: Potrošnja benzinaca
citat
Zapaljiva smjesa ne postoji zbog zapaljive mase, nego da bi eksplozija pokrenula klip. To kretanje klipa se prenosi na pogonsku osovinu i poslje na točkove. Ovdje se kretanje točkova prenosi na osovinu i ona pokrece klipove.
Ja sam relativni laik i ne razumijem bas 100% sistem rada, ali ne bi li u ovom slucaju, auto ostavljen u 1. brzini na nizbrdici, od inercije sam krenuo?
Takodjer imao sam situacija kad se prekine dovod goriva ( na mome starom golfu 1 koji je samo izgubi o snagu i vuču i samo stao.....
Ima li veze to sto kontakt na kljucu mora biti upaljen?
Zapaljiva smjesa ne postoji zbog zapaljive mase, nego da bi eksplozija pokrenula klip. To kretanje klipa se prenosi na pogonsku osovinu i poslje na točkove. Ovdje se kretanje točkova prenosi na osovinu i ona pokrece klipove.
Ja sam relativni laik i ne razumijem bas 100% sistem rada, ali ne bi li u ovom slucaju, auto ostavljen u 1. brzini na nizbrdici, od inercije sam krenuo?
Takodjer imao sam situacija kad se prekine dovod goriva ( na mome starom golfu 1 koji je samo izgubi o snagu i vuču i samo stao.....
- madner
#227 Re: Potrošnja benzinaca
Kreno bi kad bi bio dovoljno velik nagib, ili recimo da ga ostaviš u 4. brzinu.ninja-san wrote:citat
Ponavljam još jednom, ovo je kočenje motorom, znaći gubiš brzinu (ali zato motor radi).
Jel stao ili se još malo vozio i smanjio brzinu? Ako si i brzini i voziš i motor ti stane dešavaju se jako ružne stvari
-
dr.iver
#228 Re: Potrošnja benzinaca
whow wrote:
Dvije rijeci ;Anger Management.
Puste me vise brate dopao se mene pa samo nesto zakera i vrijeda. Ne moze covjek da napise bilo sto a da ti ne pocnes spominjati "bosanske seljacine". Stvarno mi nisi jasan.
PS
mislim da je vrijeme da neko ( mozda MODERATORI) pozabave tvojim postovima.
Šta ćeš kad te mogu prepoznati u laži, koriguj svoje postove, ništa lično.
Znači ne lagati, ne plasirati nebluoze...i biće bolje
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#229 Re: Potrošnja benzinaca
Lesli Eldridž wrote:Ma to je samo trenutno, kad zaostane dovoljno goriva u motoru. Onda pumpa vraća višak natrag. To svaki auto ima i nije prekid dotoka da motor radi bez goriva.madner wrote:Sistem za upravljanje radom motora poslednje generacije
Procesom sagorevanja upravlja novi sistem za upravljanje radom motora koji je u stalnoj vezi sa ostalim sistemima i tako u svakom trenutku ima inforamicje o tome kakva je tretnutna situacija u kojoj se nalazi motot i kompletan automobil. Ovaj sistem ima sledeće zadatke:
• Komon rejl ubrizgavanje
• Kontrola pumpe visokog pritiska
• Ograničavanje brzine motora
• Prekid dovoda goriva pri usporavanju
• Upravljanje pumpom za gorivo
• Dovod vazduha
• DijagnozaJe li sada dosta? Pa znate li uopšte kako radi pumpa za gorivo, bila ona mehanička (nekada) ili električna (moderrna)? MOTOR NE MOŽE RADITI BEZ GORIVA, A VIŠAK PUMPA VRATI NAZAD. E MOJI STRUČNJACI, VEZE SA ŽIVOTOM NEMATE.
![]()
![]()
![]()
Nevjerovatno si tvrdoglav...
Fino ti piše "prekid dovoda goriva pri usporavanju"! Šta ti više tu nije jasno? Iznesem argument, ti mi uzvratiš nebulozom da pumpa radi u "rikverc" i "vraća" nekakav višak goriva nazad u rezervoar??? O čemu pričaš čovječe?
Svaki moderan motor ima tkz. potisno ubrizgavanje i to je ovo o čemu pišem toliko. Ako se ne slažeš ponudi mi kontraargument, samo nemoj opet nešto u stilu da pumpa goriva radi u rikverc
Pa čovječe, kakav bi to arhaičan sistem morao biti da u današnje vrijeme svemoćne elektronike pumpa goriva mora vraćati nekakav višak nazad u rezervoar? Pa čemu služe onda usisni ventili i motor menagement, šta je svrha piezo brizgaljki ako pumpa "prepumpa" goriva više nego što je potrebno pa isto mora vraćati nazad???
Evo ti još jedan link pa pogledaj...
http://www.proz.com/kudoz/english_to_cr ... t_off.html
-
sabanss
#230 Re: Potrošnja benzinaca
Jbg ga, ja ne kontam.
Da li tvrdite da hipoteticki, mogu drugom sici sa Cavljaka na Carsiju bez kapi goriva samo ako ne diram papucicu gasa? Ja se u ovo ne bih smio kladiti.
Da li tvrdite da hipoteticki, mogu drugom sici sa Cavljaka na Carsiju bez kapi goriva samo ako ne diram papucicu gasa? Ja se u ovo ne bih smio kladiti.
- Romeo 80
#231 Re: Potrošnja benzinaca
Hipotetički da, u praksi nikako!
Dovoljno je samo na trenutak pritisnuti gas ili kvačilo ili čak smanjiti brzinu kretanja ispod određene granice (na linku koji sam postao spominje se kao granica 1400obr/min) i gorivo će se početi ubrizgavati.
- Romeo 80
#232 Re: Potrošnja benzinaca
Evo ga još jedan tekst o ovoj tematici. Radi se o savjetima za štedljivu vožnju. Obratite pažnju na boldovani dio!
• Ne kočite naglo, ne ubrzavajte naglo
Ne ubrzavajte naglo s mjesta. To vas može koštati i do 25% više potrošenog goriva. Ne dozvolite da vam gume zaškripe (proklizavaju) pri ubrzavanju. Postupno ubrzavajte, vozite ravnomjerno, izbjegavajte nagla iznenadna ubrzavanja ili nagla kočenja. Ako u vozilu imate putno računalo koje mjeri trenutnu potrošnju goriva lijepo ćete to vidjeti.
Brza i „nervozna“ vožnja uz stalno i nepotrebno pretjerano ubrzavanje, a onda naglo kočenje uzrokuje povećanu potrošnju goriva. Najveća je potrošnja kod ubrzavanja po načelu „gas do daske“. Svako kočenje doslovno „uništava“ pogonsku energiju, koja se pretvara bespotrebno u toplinu (očituje se u zagrijavanju sustava za kočenje).
Planirajte svoju vožnju, gledajte i mislite unaprijed. Povećajte razmak između vašega automobila i onoga ispred vas kako biste imali dovoljno vremena za umjerenu i pravodobnu reakciju.
Uvijek budite spremni na brze promjene situacije u prometu i ne dajte da vas iznenade. Predvidite ih. Ne vozite „na auspufu“ vozila ispred. Morat ćete naglo kočiti ako dođe do promjene situacije.
Isto tako, na primjer, ne približavajte se raskrižju na kojem je crveno svjetlo velikom brzinom i onda morate naglo kočiti. Promatrajte situaciju daleko pred automobilom, oduzmite gas pravodobno, koristite inerciju vozila, neka se automobil dokotrlja do raskrižja i tada lagano zakočite. U tom slučaju vaše vozilo ne torši gorivo.
Po mogučnosti, što je moguće učestalije kočite motorom, a kočnicu koristite samo kad je to nužno.
Ne ubrzavajte naglo s mjesta. To vas može koštati i do 25% više potrošenog goriva. Ne dozvolite da vam gume zaškripe (proklizavaju) pri ubrzavanju. Postupno ubrzavajte, vozite ravnomjerno, izbjegavajte nagla iznenadna ubrzavanja ili nagla kočenja. Ako u vozilu imate putno računalo koje mjeri trenutnu potrošnju goriva lijepo ćete to vidjeti.
Brza i „nervozna“ vožnja uz stalno i nepotrebno pretjerano ubrzavanje, a onda naglo kočenje uzrokuje povećanu potrošnju goriva. Najveća je potrošnja kod ubrzavanja po načelu „gas do daske“. Svako kočenje doslovno „uništava“ pogonsku energiju, koja se pretvara bespotrebno u toplinu (očituje se u zagrijavanju sustava za kočenje).
Planirajte svoju vožnju, gledajte i mislite unaprijed. Povećajte razmak između vašega automobila i onoga ispred vas kako biste imali dovoljno vremena za umjerenu i pravodobnu reakciju.
Uvijek budite spremni na brze promjene situacije u prometu i ne dajte da vas iznenade. Predvidite ih. Ne vozite „na auspufu“ vozila ispred. Morat ćete naglo kočiti ako dođe do promjene situacije.
Isto tako, na primjer, ne približavajte se raskrižju na kojem je crveno svjetlo velikom brzinom i onda morate naglo kočiti. Promatrajte situaciju daleko pred automobilom, oduzmite gas pravodobno, koristite inerciju vozila, neka se automobil dokotrlja do raskrižja i tada lagano zakočite. U tom slučaju vaše vozilo ne torši gorivo.
Po mogučnosti, što je moguće učestalije kočite motorom, a kočnicu koristite samo kad je to nužno.
-
whow
#233 Re: Potrošnja benzinaca
Meni te zaodr.iver wrote:whow wrote:
Dvije rijeci ;Anger Management.
Puste me vise brate dopao se mene pa samo nesto zakera i vrijeda. Ne moze covjek da napise bilo sto a da ti ne pocnes spominjati "bosanske seljacine". Stvarno mi nisi jasan.
PS
mislim da je vrijeme da neko ( mozda MODERATORI) pozabave tvojim postovima.![]()
![]()
![]()
Šta ćeš kad te mogu prepoznati u laži, koriguj svoje postove, ništa lično.
Znači ne lagati, ne plasirati nebluoze...i biće bolje
-
Lesli Eldridž
#234 Re: Potrošnja benzinaca
Jebote koristiš tekstove željka marušića sa autoportala. Uopštene stvari koje svi znaju. Ali tvrdnja da auto radi, a ne troši gorivo nizbrdo i na štangasu...Romeo 80 wrote:Evo ga još jedan tekst o ovoj tematici. Radi se o savjetima za štedljivu vožnju. Obratite pažnju na boldovani dio!
-
Lesli Eldridž
#235 Re: Potrošnja benzinaca
Pročitaj opet moj post i vidi šta radi i kakvu funkciju ima lambda sonda i to prva lambda sonda... A pročitaj malo za šta služi i kako radi benzinska pumpa. Sada je to sve bolje nego prije 20-30 godina. Upravo je onako kako sam ti napisao u prethodnim postovima, a ti se "buniš" na to...Romeo 80 wrote:Lesli Eldridž wrote:Ma to je samo trenutno, kad zaostane dovoljno goriva u motoru. Onda pumpa vraća višak natrag. To svaki auto ima i nije prekid dotoka da motor radi bez goriva.madner wrote:Sistem za upravljanje radom motora poslednje generacije
Procesom sagorevanja upravlja novi sistem za upravljanje radom motora koji je u stalnoj vezi sa ostalim sistemima i tako u svakom trenutku ima inforamicje o tome kakva je tretnutna situacija u kojoj se nalazi motot i kompletan automobil. Ovaj sistem ima sledeće zadatke:
• Komon rejl ubrizgavanje
• Kontrola pumpe visokog pritiska
• Ograničavanje brzine motora
• Prekid dovoda goriva pri usporavanju
• Upravljanje pumpom za gorivo
• Dovod vazduha
• DijagnozaJe li sada dosta? Pa znate li uopšte kako radi pumpa za gorivo, bila ona mehanička (nekada) ili električna (moderrna)? MOTOR NE MOŽE RADITI BEZ GORIVA, A VIŠAK PUMPA VRATI NAZAD. E MOJI STRUČNJACI, VEZE SA ŽIVOTOM NEMATE.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Hebote što se ti isprovaljiva! Pa čovječe zar ti je toliko mrsko čitati pa da sam vidiš šta ti piše u tekstu koji sam ti linkovao!?
Nevjerovatno si tvrdoglav...
Fino ti piše "prekid dovoda goriva pri usporavanju"! Šta ti više tu nije jasno? Iznesem argument, ti mi uzvratiš nebulozom da pumpa radi u "rikverc" i "vraća" nekakav višak goriva nazad u rezervoar??? O čemu pričaš čovječe?
Svaki moderan motor ima tkz. potisno ubrizgavanje i to je ovo o čemu pišem toliko. Ako se ne slažeš ponudi mi kontraargument, samo nemoj opet nešto u stilu da pumpa goriva radi u rikverc! Fakat odavno veću nebulozu nisam čuo...
Pa čovječe, kakav bi to arhaičan sistem morao biti da u današnje vrijeme svemoćne elektronike pumpa goriva mora vraćati nekakav višak nazad u rezervoar? Pa čemu služe onda usisni ventili i motor menagement, šta je svrha piezo brizgaljki ako pumpa "prepumpa" goriva više nego što je potrebno pa isto mora vraćati nazad???
Evo ti još jedan link pa pogledaj...
http://www.proz.com/kudoz/english_to_cr ... t_off.html
-
zlatan01
#236 Re: Potrošnja benzinaca
Zasto 99% tema mora zavrsiti vrijedjanjem i omalovazavanjem? A oko ove teme, slicna diskusija je bila barem dva puta ranije sa istim ishodom.
- CLIO
#237 Re: Potrošnja benzinaca
Zato sto je to nemoguce odrediti 100 %.zlatan01 wrote:Zasto 99% tema mora zavrsiti vrijedjanjem i omalovazavanjem? A oko ove teme, slicna diskusija je bila barem dva puta ranije sa istim ishodom.
Isto bi se desilo (doslo bi do svađe) i da tu diskutuje 10 vlasnika istog automobila sa istim motorom i dodatnom opremom.
Bilo bi ovako : Jest da su isti motori al tvoj auto je bijele boje a kod mene metalik, mora biti razlike u potrosnji.
-
zlatan01
#238 Re: Potrošnja benzinaca
Ne vidim uopste problem da se nesto odredi 100%. Ako se dva misljenja razilaze tada se nadje relevantan izvor koji ce presuditi. Problem je sto neki ljudi ne priznaju nikakav izvor koji ne potvrdjuje njihov stav. Ali zar ovaj forum nije slika i prilika stanja u BiH drustvu?
- CLIO
#239 Re: Potrošnja benzinaca
Jest ali kod dva polovna vozila recimo da su stara 5 godina,istih motora istih predjenih kilometara nece biti ista potrosnja, istina nece biti ni puno razlike,ali ce je biti. Meni se cini da se tu diskutuje da nesto mora biti "u bocu".zlatan01 wrote:Ne vidim uopste problem da se nesto odredi 100%. Ako se dva misljenja razilaze tada se nadje relevantan izvor koji ce presuditi. Problem je sto neki ljudi ne priznaju nikakav izvor koji ne potvrdjuje njihov stav. Ali zar ovaj forum nije slika i prilika stanja u BiH drustvu?
Ne moze to biti, ustvari po meni se to ne moze porediti jer sve zavisi ko je auto vozio i kako ga je odrzavao.
Ima tu neki prosjek i covjek sebi samo nek izracuna sta mu se isplati. Nek sam zakljuci, ako puno vozi,ako malo vozi...
Sta mu se bolje isplati?
Ja sam recimo kupio prije par godina novu Fabiu i odlucio se za benzin jer je tada dizel bila skuplja za oko 5.500 KM.
Kako god sam izracunao nisam mogao ustediti tih 5.500 na dizelu ni za 5 godina. I nisam se pokajao.
-
dugi
#240 Re: Potrošnja benzinaca
Jeste Lesli pri voznji nizbrdo prekida se dovod goriva a motor radi, ulje i voda cirkulisu normalno. Pri voznji nizbrdo je sila gravitacije i inercije dovoljno jaka da se auto "kotrlja" bez goriva.Lesli Eldridž wrote:Jebote koristiš tekstove željka marušića sa autoportala. Uopštene stvari koje svi znaju. Ali tvrdnja da auto radi, a ne troši gorivo nizbrdo i na štangasu...Romeo 80 wrote:Evo ga još jedan tekst o ovoj tematici. Radi se o savjetima za štedljivu vožnju. Obratite pažnju na boldovani dio!
Po mogučnosti, što je moguće učestalije kočite motorom, a kočnicu koristite samo kad je to nužno.![]()
![]()
Motor radi, a ne troši gorivo...
![]()
![]()
Ovo vazi pri voznji u brzini ( ne na leru ) i do odredjenih obrtaja, kad obrtaji padnu ispod ca. 1300 o/min dotok goriva se aktivira da se motor ne ugasi, isto se desava ako se pritisne kvacilo ili se izbaci iz brzine. Cak se i prilikom usporavanja po ravnom desava isto. Ako imas BC u autu vidi sta se desava kad ubrzas pa pustis auto da usporava u brzini, vidjeces da je trenutna potrosnja 0.0 l/100km
Nesto slicno je Mercedes davno uveo u S klasu sa V8 motorima, pri manjem opterecenju i pri laganijoj voznji iskljucuje se dovod goriva u jedan red cilindara i motor radi na cetiri cilindra. A nizbrdo se iskljuci dovod goriva u svih osam
-
Lesli Eldridž
#241 Re: Potrošnja benzinaca
Hajde mi onda molim te objasni kako to motor radi i brunda i prede (kako koji se čuje, radi dobro ili loše)i to bez benzina? To je onda perpetum mobile, a znamo da je to nemoguće. Ne mogu vjerovati da ima ljudi kaoji razmišljaju tako. Tri-četiri forumaša zaista misle da motor ne troši gorivo kad se ide nizbrdo, kad se koći motorom ili na štangasu. Znači po nekima bi trebalo da motor ne troši gorivo ni kada se ubaci u nižu brzinu kod npr. preticanja, jer i tu rastu obrtaji kao kad kočiš motorom... Svašta sam pročitao od vas na forumu u zadnja 2/3 dana, nevjerovatno... Obrtaji rastu, a potrošnja nula

Last edited by Lesli Eldridž on 09/05/2008 12:58, edited 1 time in total.
-
Lesli Eldridž
#242 Re: Potrošnja benzinaca
Da, referentni su ti novinari koji su totalne analfabete, a usput ni ne potrvrđuju baš vaše navode da auto ide bez goriva. Kočiš motorom, a ne trošiš gorivo, nemoguće. Motor da bi radio mora biti napajan gorivom. Za tu jednostavnu činjenicu nam ne treba neko ko će da presudi. Ili možda nekom i treba, ali ja se onda pitam, razmišlja li taj neko kome treba takvo mišljenje ikako ?zlatan01 wrote:Ne vidim uopste problem da se nesto odredi 100%. Ako se dva misljenja razilaze tada se nadje relevantan izvor koji ce presuditi. Problem je sto neki ljudi ne priznaju nikakav izvor koji ne potvrdjuje njihov stav. Ali zar ovaj forum nije slika i prilika stanja u BiH drustvu?
Last edited by Lesli Eldridž on 09/05/2008 13:08, edited 1 time in total.
-
Lesli Eldridž
#243 Re: Potrošnja benzinaca
Evo pročitajte opet.Zavisi od kompjutera u autu šta pokazuje. Neki pokazuju smiješno male cifre kad stojiš ili ideš u leru nizbrdo-to je onda potrošnja u litrima na sat (škoda oktavija, stara). Neki opet pokazuju nula jer je potrošnja goriva zaista 0l/100km ako auto stoji, a često im kompjuter nije baždaren da pokazuje potrošnju u leru kad stoji auto ili u vožnji na štangasu nizbrdo. Kad se poslije pogleda ukupna potrošnja normalno je da je računar uračuno i potrošnju na štangasu. Eto to je cijela priča.
-
gumifufna
#244 Re: Potrošnja benzinaca
O.K majstore hajde slozicu se a ovim da se nebi puno natezali.Znaci auto se "kotrlja" u brzini je i motor se okrece kontakt je dat tako da motor ima struju i kad elektronika vidi da autu opadaju obrtomjeri pusti gorivo u motor.Slezem se potpuno tacno.Sta je sa automatskim mjenjacem da li on pokrece motor ako pokrece moglo bi se auto upaliti i na guranje bez alnasera zaleti se ubaci u "D" mjenjac okrene motor i auto radi.(ali nemozes automatika upaliti na guranje)Sta je ovdje problem znaci mjenjac ne pokrece motor i kad bi elektronika tom motoru oduzela gorivo on bi se automatski ugasio.dugi wrote:Jeste Lesli pri voznji nizbrdo prekida se dovod goriva a motor radi, ulje i voda cirkulisu normalno. Pri voznji nizbrdo je sila gravitacije i inercije dovoljno jaka da se auto "kotrlja" bez goriva.Lesli Eldridž wrote:Jebote koristiš tekstove željka marušića sa autoportala. Uopštene stvari koje svi znaju. Ali tvrdnja da auto radi, a ne troši gorivo nizbrdo i na štangasu...Romeo 80 wrote:Evo ga još jedan tekst o ovoj tematici. Radi se o savjetima za štedljivu vožnju. Obratite pažnju na boldovani dio!
Po mogučnosti, što je moguće učestalije kočite motorom, a kočnicu koristite samo kad je to nužno.![]()
![]()
Motor radi, a ne troši gorivo...
![]()
![]()
Ovo vazi pri voznji u brzini ( ne na leru ) i do odredjenih obrtaja, kad obrtaji padnu ispod ca. 1300 o/min dotok goriva se aktivira da se motor ne ugasi, isto se desava ako se pritisne kvacilo ili se izbaci iz brzine. Cak se i prilikom usporavanja po ravnom desava isto. Ako imas BC u autu vidi sta se desava kad ubrzas pa pustis auto da usporava u brzini, vidjeces da je trenutna potrosnja 0.0 l/100km
Nesto slicno je Mercedes davno uveo u S klasu sa V8 motorima, pri manjem opterecenju i pri laganijoj voznji iskljucuje se dovod goriva u jedan red cilindara i motor radi na cetiri cilindra. A nizbrdo se iskljuci dovod goriva u svih osam
-
Lesli Eldridž
#245 Re: Potrošnja benzinaca
gumifufna: oni ne mogu da shvate da se količina goriva stalno dozira da motor uvijek ima onoliko goriva koliko mu treba za optimalan rad. Jasno je da ti to znaš jer si mehaničar i pametan momak sa klikerima, ali oni ne mogu da shvate da motor mora da ima gorivo da bi radio.
-
Lesli Eldridž
#246 Re: Potrošnja benzinaca
A sad mo objasni kako to da kad kočiš motorom i obrataji rastu potrošiš manje goriva nego da se u leru dokotrljaš. Motor na štangasu zbog manjih okretaja troši najmanje i zato je jasno kao dan da nisi u pravu. Objasni mi to molim te.Romeo 80 wrote:Evo ga još jedan tekst o ovoj tematici. Radi se o savjetima za štedljivu vožnju. Obratite pažnju na boldovani dio!
-
zlatan01
#247 Re: Potrošnja benzinaca
Od mene nisi mogao cuti da motor "radi bez goriva". Procitaj pazljivo sta pise i ne izvodi zakljucke tipa boldirano gor. Cinjenica je da pored pogonskog rezima, SUS motori mogu raditi i u kocionom rezimu, dakle kad je auto u pokretu, mjenjac u nekom od stepena prenosa a papucica gasa oduzeta. Tada motor koci a auto za svoje kretanje koristi dinamicku energiju koja se trosi na savladavanje otpora te je rezultat usporavanje. U tom periodu, koji je u stvari jedan mali dio vremena ukupne voznje, nema potrebe dodavati gorivo jer se motor vrti pokretan dinamickom energijom a koja se prenosi mjenjacem do koljenastog vratila. Dakle motor zapravo radi i trosi energiju ali ne pogoni nego je sam pogonjen i ne trosi energiju goriva nego dinamicku energiju. Nize je tekst preuzet sa zvanicne stranice Kampanje za stedljivu voznju iza koje stoji 9 zemalja clanica EU (link u dnu).Lesli Eldridž wrote:Hajde mi onda molim te objasni kako to motor radi i brunda i prede (kako koji se čuje, radi dobro ili loše)i to bez benzina? To je onda perpetum mobile, a znamo da je to nemoguće. Ne mogu vjerovati da ima ljudi kaoji razmišljaju tako. Tri-četiri forumaša zaista misle da motor ne troši gorivo kad se ide nizbrdo, kad se koći motorom ili na štangasu. Znači po nekima bi trebalo da motor ne troši gorivo ni kada se ubaci u nižu brzinu kod npr. preticanja, jer i tu rastu obrtaji kao kad kočiš motorom... Svašta sam pročitao od vas na forumu u zadnja 2/3 dana, nevjerovatno... Obrtaji rastu, a potrošnja nula![]()
![]()
"When you have to slow down or to stop, decelerate smoothly by releasing the accelerator in time, leaving the car in gear!
Petrol and diesel cars manufactured from 1990 onwards, are generally equipped with fuel injection combined with an electronic function that cuts off the engine's fuel supply under engine braking (accelerator released and a gear engaged). The advantages of this fuel cut off function can be used by releasing the accelerator in time, for example when approaching traffic lights. This also reduces wear and tear on the brakes, reducing maintenance costs. Engine braking, not only has a positive effect on fuel consumption, but also on exhaust emissions, traffic safety, traffic flow and passenger comfort.
In case of less modern cars with a carburettor and older diesel cars (generally manufactured before 1990), it makes no difference whether you decelerate with gears engaged or disengaged, for the carburettor is a mechanical device that is not equipped with electronics to cut off fuel supply. These cars consume an equal amount of fuel under engine braking and when idling. However, releasing the accelerator in time still avoids hard braking and improves the durability of the brakes."
izvor: http://www.ecodrive.org/The-golden-rule ... 249.0.html
-
Lesli Eldridž
#248 Re: Potrošnja benzinaca
Postoje režimi rada kada motoru treba smanjiti dotok goriva i tada piezo električne brizgaljke u saradnji sa ostalim elementima smanjuju dotok motora. Zato i pumpa goriva tada ne dobavlja previše goriva i višak se ne šalje do cilindara, i onda se višak goriva vraća u spremnik ukoliko je to potrebno. Ali nije to što ti tvrdiš. Kada kočiš motorom obrtaji rastu i povećava se potrošnja goriva, a to znači da se ulaže energija da bi se kočilo motorom. E do vozača je koliko će potreošiti i koliko nepotrebno povećava obrtaje.zlatan01 wrote:Od mene nisi mogao cuti da motor "radi bez goriva". Procitaj pazljivo sta pise i ne izvodi zakljucke tipa boldirano gor. Cinjenica je da pored pogonskog rezima, SUS motori mogu raditi i u kocionom rezimu, dakle kad je auto u pokretu, mjenjac u nekom od stepena prenosa a papucica gasa oduzeta. Tada motor koci a auto za svoje kretanje koristi dinamicku energiju koja se trosi na savladavanje otpora te je rezultat usporavanje. U tom periodu, koji je u stvari jedan mali dio vremena ukupne voznje, nema potrebe dodavati gorivo jer se motor vrti pokretan dinamickom energijom a koja se prenosi mjenjacem do koljenastog vratila. Dakle motor zapravo radi i trosi energiju ali ne pogoni nego je sam pogonjen i ne trosi energiju goriva nego dinamicku energiju. Nize je tekst preuzet sa zvanicne stranice Kampanje za stedljivu voznju iza koje stoji 9 zemalja clanica EU (link u dnu).Lesli Eldridž wrote:Hajde mi onda molim te objasni kako to motor radi i brunda i prede (kako koji se čuje, radi dobro ili loše)i to bez benzina? To je onda perpetum mobile, a znamo da je to nemoguće. Ne mogu vjerovati da ima ljudi kaoji razmišljaju tako. Tri-četiri forumaša zaista misle da motor ne troši gorivo kad se ide nizbrdo, kad se koći motorom ili na štangasu. Znači po nekima bi trebalo da motor ne troši gorivo ni kada se ubaci u nižu brzinu kod npr. preticanja, jer i tu rastu obrtaji kao kad kočiš motorom... Svašta sam pročitao od vas na forumu u zadnja 2/3 dana, nevjerovatno... Obrtaji rastu, a potrošnja nula![]()
![]()
"When you have to slow down or to stop, decelerate smoothly by releasing the accelerator in time, leaving the car in gear!
Petrol and diesel cars manufactured from 1990 onwards, are generally equipped with fuel injection combined with an electronic function that cuts off the engine's fuel supply under engine braking (accelerator released and a gear engaged). The advantages of this fuel cut off function can be used by releasing the accelerator in time, for example when approaching traffic lights. This also reduces wear and tear on the brakes, reducing maintenance costs. Engine braking, not only has a positive effect on fuel consumption, but also on exhaust emissions, traffic safety, traffic flow and passenger comfort.
In case of less modern cars with a carburettor and older diesel cars (generally manufactured before 1990), it makes no difference whether you decelerate with gears engaged or disengaged, for the carburettor is a mechanical device that is not equipped with electronics to cut off fuel supply. These cars consume an equal amount of fuel under engine braking and when idling. However, releasing the accelerator in time still avoids hard braking and improves the durability of the brakes."
izvor: http://www.ecodrive.org/The-golden-rule ... 249.0.html
- baustelac
#249 Re: Potrošnja benzinaca
Hajde ti strucnjak (lesli), meni laiku objasni, zasto se kod mene temperatura motora zimi, kada se krecem niz jednu nizbrdicu tu kod mene (cca. duzine 2 km a brzina je 100 km/h), od radne zemperature spusti za jedno 30tak stepeni. Ne prihvatam objasnjenja tipa pokvaren ti termostat cinjenice vezane za ispravnost, jer je sve sa autom uredu.
-
zlatan01
#250 Re: Potrošnja benzinaca
Procitaj covjece sta pise! Motori sa karburatorom trose gorivo uvjek i u tom dijelu si u pravu, ali moderni motori imaju cut-off koji prekida dotok goriva u kocionom rezimu. Sve ti pise samo tebi mrsko citati...Lesli Eldridž wrote:Postoje režimi rada kada motoru treba smanjiti dotok goriva i tada piezo električne brizgaljke u saradnji sa ostalim elementima smanjuju dotok motora. Zato i pumpa goriva tada ne dobavlja previše goriva i višak se ne šalje do cilindara, i onda se višak goriva vraća u spremnik ukoliko je to potrebno. Ali nije to što ti tvrdiš. Kada kočiš motorom obrtaji rastu i povećava se potrošnja goriva, a to znači da se ulaže energija da bi se kočilo motorom. E do vozača je koliko će potreošiti i koliko nepotrebno povećava obrtaje.