09. 05 - dogovori za protest

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#226 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Big Boy »

45cents wrote:a) koje su najznačajnije prednosti dosadašnjih protesta?
Pokrenuta je stvar s mrtve tacke... svijest kod dijela naroda se probudila i rekla, dosta vise. Idemo ovo stanje mijenjati... idemo nesto raditi.
samo gost

#227 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by samo gost »

45cents wrote:Da iskoristimo vrijeme do konkretnih praktičnih aktivnosti, predlažem da nastavimo sa pitanjem:

a) koje su najznačajnije prednosti dosadašnjih protesta?

Molim kratke, telegrafske odgovore, što narod kaže: "na prvu".

Nije
zgoreg ponoviti: želim da napravim SWOT analizu i objavim je ovdje na
Sa-x.. Nadam se da će to biti od koristi svim učesnicima ovog Foruma...
Hvala unaprijed...!
45cents
Koristi/prednosti:
1. spremnost da se uloži trud i energija u organizaciju protesta u društvu koje je potpuno 'uspavano' u odnosu na sva značajna društvena pitanja;
2. kreiranje atmosfere u kojoj se polako počinje razumijevati da pojedinac može i ima pravo zahtijevati odgovornost vlasti i da njegov glas znači puno;
3. privukla se značajna pažnja medija;
4. privukli su se i ljudi koji su stručni u određenim oblastima, ali i oni koji su istaknuti po onome čime se bave
5. pokazalo se da se i bez angažovanja velikih finansijskih sredstava može napraviti neko društveno dobro.

Slabosti:

1. nedostatak dobre i koordinirane organizacione strukture, što je na duge staze vrlo problematično;
2. nedostatak volje da se poveže sa već postojećim, kredibilnim NVO-ima, koji imaju i znanja i finansijskih i drugih logističkih resursa;
3. nedostatak koherentne strategije djelovanja, vrlo široko postavljeni ciljevi, nema koordiniranog planiranja drugih aktivnosti osim protesta;
4. nedostatak finansijske strategije (uprkos gornjoj tački 5. dugoročno se ne može nastaviti bez fin.strat.);
5. nedostatak objektivnog monitoringa i evaluacije aktivnosti.
Asana

#228 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

suncica24 wrote:Samo da podsjetim (i sebe, a i nas):
9. maj je za 20 DANA!

sva konstruktivna prepiska, za mene, ovdje prestaje, jer dok se mi prepisujemo i dopisujemo, vrijeme prolazi. I NIKO NISTA NE RADI!

Sto dovodi do: STA CEMO RADITI???
:cry:
Pravo zboris, suncice
To je najneposrednija "buduca aktivnost"

ili hocemo, ili necemo

ako hocemo, moramo se odluciti sta i ko treba ciniti da to bude zaista masovno i sa jakom porukom

ako nismo u stanju to postici, bolje da odmah zakljucimo da smo zadovoljni do sada postignutim ...
Asana

#229 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

Mozemo li racunati na ovo :
1. spremnost da se uloži trud i energija u organizaciju protesta u društvu koje je potpuno 'uspavano' u odnosu na sva značajna društvena pitanja;
2. kreiranje atmosfere u kojoj se polako počinje razumijevati da pojedinac može i ima pravo zahtijevati odgovornost vlasti i da njegov glas znači puno;
i organizirati proteste s rezultatom, za 20 dana?
samo gost

#230 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by samo gost »

Asana wrote:Mozemo li racunati na ovo :
1. spremnost da se uloži trud i
energija u organizaciju protesta u društvu koje je potpuno 'uspavano' u
odnosu na sva značajna društvena pitanja;
2. kreiranje atmosfere u
kojoj se polako počinje razumijevati da pojedinac može i ima pravo
zahtijevati odgovornost vlasti i da njegov glas znači puno;
i organizirati proteste s rezultatom, za 20 dana?
Možda, ali pod uslovom da se uzme u obzir i ovo:
1. nedostatak dobre i koordinirane organizacione strukture,
3. nedostatak koherentne strategije djelovanja, vrlo široko postavljeni ciljevi, nema koordiniranog planiranja drugih aktivnosti osim protesta
Asana

#231 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

Ja imam dojam da bi kratkorocno gledano ovo mogla biti najveca prepreka omasovljenju protesta:
2. nedostatak volje da se poveže sa već postojećim, kredibilnim NVO-ima, koji imaju i znanja i finansijskih i drugih logističkih resursa;
;-)
amrica

#232 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

a gdje je Corto M.?
45cents

#233 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Sunčice, ti znaš da sam ja bio sa gradonačelnicom prije nepune tri sedmice...

Ako budeš išla, reci joj

- ima jedan u nas, sa Foruma, dobar pravnik, pripremio zakonske amandmane da se gradonačelnik bira referendumom, a ne više političkom odlukom... Pa je molimo da ona to iznese na Vijeće da se sve pripremi za opštinske izbore (hoće ona to, nema joj šta škoditi, a još jedan plus u njenoj karijeri - usvaja se europska demokratska praksa);
- ima jedan u nas, ekonomista, napravio prijedlog za povećanje prihoda Skupštine grada i to od onih što imaju love (naknada po m2 za zapuštene industrijske površine, kupljene za karamele; naknada će se naplaćivati od novopečenih vlasnika koji čekaju strane ulagače da dođu do velikih para)

Sunčice, hoću li ja nastaviti zivkati ove svoje prijatelje.... O Sunčice! (vokativ)
nesvjesna

#234 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by nesvjesna »

prednosti protesta (pretpostavljam da se misli na "jake strane", ono u čemu smo mi dobri i "vanjski elementi" koji nam pomažu)

- bezobrazluk političara koji gotovo svakodnevno ljudima daje novi razlog da protestuju
- spremnost prilično velikog broja ljudi da van svog radnog vremena rade, a vezano za proteste
- spremnost dobrog dijela medija na saradnju i pomoć
- spremnost jednog dijela NGO-a dna pomoć, što intelektualne, što finansijske vrste
- sposobnost da se brzo djeluje (da se ne lažemo, kako smo na vrijeme obavještavali javnost kad su dosadašnji protesti, dobro je iko došao. ne čitaju svi forum sa-x, ma koliko mi željeli misliti suprotno. i koliko smo unaprijed imali isplanirano šta ćemo i kako ćemo, na samom protestu, dobro je ijedan i na šta ličio.)
- pametniji smo od onih protiv kojih se borimo :evil: (da službenik koji ovo čita ne bi pogrešno protumačio, nije ovdje riječ samo o samiru i semihi. vladajuća struktura je toliko neinteligentna da nam - tačka prva - sami pomažu, skaču sebi u usta, lažu toliko providno da bi bilo smiješno kad ne bi bili na vlasti i raspolagali tolikim parama. samo ih trebamo hvatati za svaku koju kažu, za sve što urade. nisu oni nimalo pametni. ali su promućurni i premazani toliko, da je to strašno. zato se trebamo paziti svojih postupaka, jer iste sekunde kad bi nam mogli pronaći i najmanju mrljicu, oni bi je stavili pod najveći mikroskop na svijetu i napravili od nas veću bagru nego što su oni.)
amrica

#235 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

SB je odlucila odvojiti ČITAV JEDAN SAT dnevno za građane ovog grada, i to na 3 načina se mogu najaviti, a stranke će primati od 8 do 9 h. Pa to je žešća ubleha, zar mislite da će iko sa foruma doći do nje? Nema šansi, ako primi koga, to će biti kakav socijalni slučaj kojem će ona pomoći budžetskim parama i to će se objaviti na sva zvona. Bacanje prašine u oči, kao oni kvizovi i nagradne igre kad zoveš na telefon, pa ti svira muzika, a raste račun za telefon, i nikad ne dobiješ vezu. Možda su razgovori normalne cijene, ali niko neće imati šanse doći do nje.
A tek preko SMS-a: (sadržaj poruke: ime, prezime, adresa, kontakt telefon, tema razgovora)

Ona treba posvetiti svaki dan čitav dan građanima ovog grada, a ne na kašikicu, samo za odabrane, i to kao da se najavljuješ kod engleske queen ili kod Pape, pa ako budeš izabran, bićeš blagoslovljen,
sarajevo63

#236 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by sarajevo63 »

Kamo dalje rođače
iz pjeska vire krunisane glave..
sta to rade ?????????????

ostalo se plješće
suncica24

#237 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by suncica24 »

45cents wrote:A šta je misliš pitati?

Možemo li ti pomoći da sastaviš pitanja?
To i govorim .
Hajde da idemo kod nje, da je pitamo, da joj kazemo i da ne dozvolimo da to sto ce sat vremena dnevno odvojiti za gardjane zloupotrijebi za promociju.
Ako vec hoce da radi, neka radi, ali neka se tim ne busa u prsa i neka to ne bude prica, bez konkretnih akcija.

Znaci...45cents, trebamo nastaviti zivkati svoje prijatelje i ovo sto je gradonacelnica ponudila, "iskoristiti" da radai, a ne da prica. Pa makar joj svaki dan, svako od nas, morao ici na vrata!
suncica24

#238 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by suncica24 »

Samo gosco, mislim, po pisanju, da odavno vise nisi samo gosca... :D
Ali, evo, da pokusam dati svoj gradjanski osvrt nakon tvog jako dobog osvrta na slabosti i koristi:

1. Pricamo o prednostima i manama "iz unutra", ali ne i onim iz vana. Niko ne pravi vanjsku analizu, vec se sve okrece ka onutrasnjim, sto mislim da je propust.
2. Prednost je što je, malim korakom, nastavljeno budjenje javnosti. Nakon DOSTA i akcija prije dvije godine, ovo je drugi korak na tom putu.
3. Slabost je sto se od javnosti, strucnjaka, gradjana ocekuje da ce ovo biti i treci, peti, deseti korak...krajnji, korak.
4. Slabost je i sirenje platmforme protesta sa gradskih na drzavna i sira pitanja, sa SIGURNOSTI i ODGOVORNOSTI, na zaposljavanje, nacionalizam, korupciju, nepotizam...
5. Prednost je sto su ljudi, koji se nikad nisu vidjeli, razlicitih miljea, misljenja i stavova, stali na jednu stranu i okupili se oko pitanja koje im je bitno. Kad oni to mogu, sta tek mogu oni koji dijele iste stavove i principe, koji se znaju i jedni drugima vjeruju?
6. Prednost je nestručnost ljudi koji su se okupili, njihov objektivizam i pristup problemu sa čisto gradjanske strane. Ova prednost nikako da bude potkrijepljena argumentima izvana, od strane NVO-a, udruzenja, stranaka koji bi radili , izvana, na materijalima, postavljali ga gradjanima i pustili da se isti o njem ocituju (dobar primjer za ovakav rad je Saopstenje KS i poziv na kupanje sluzbenicima KS...dalje, nakon toga, nema).
7. Slabost je nepovezivanje sa sirom grupom ljudi, ne samo iz NVO-a, već i SVIH politickih stranaka, udruzenja,sindikata, jer samo tako se moze kreirati sirok front ljudi.
7a) Slabost, s ove strane je opet, utjecaj kojet akve grupe ljudi imaju i koji moze biti los za gradjansko ispoljavanje svijesti, njihova uvezanost, isti ciljevi koji bi mogli "ugroziti" sarolikost misljenja, ljudi, prilaza protestima. Da skratim, njihova organizovanost i usmjerenost jednoj "politici" bi mogla biti kobna za ovakav nacin okupljanja.
8. Slabost je zatvaranje, elitizam ne samo grupe, vec i medija na kojem ja sad ovo pisem. Izvjesni urbanizam i "elitizam" protesta (po sadrzaju, muzici, nacinu govora, slici, ljudima koji stoje ispred) koji moze biti koban za iste.
9. Slabost je nedostatak finansijskog aspekta i organizovanosti, ali još veća slabost je što onaj ko daje novac, ovdje,u BiH, ima svoje uslove i što, za sada, nema načina da se to "prevaziđe" - a način je da više subjekata, različitih pristupa i politika, strana, finansijski se uključi u sve ovo - a te inicijative nema jer svi se boje i svi su u određenim interesima koji vode ka jednostranom, a ne zajedničkom djelovanju.

I za kraj, dvije prednosti i slabosti:
1. To što niko ne stoji za svega ovoga može biti i prednost i slabost. Kratkoročno je prednost, a dugoročno slabost. Jer, borimo se protiv nečeg, ali SE NE BORIMO ZA NEŠTO! Šta je to "NEŠTO" i kako ga definisati, posmatrati i ocijeniti je glavna stvar na kojoj, mislim da se zapelo.
2. Prednost i slabost su ovi LJUDI! Prednost, kao sto sam vec rekla, jer su tu, odvojili od svog zivota, para, vremena i stali sa drugim ljudima koje ne poznaju da SE BORE ZA NEŠTO U ŠTA VJERUJU. Što je i glavna slabost: Ko je ko, zasto je ko, ko je tu i ko smo MI!

Eto, malo predugo, ali...valjda korisno?
45cents

#239 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Smijem li velikim slovima: HVALA ZA SVE ELEMENTE ZA PREDNOSTI PROTESTA.... ako se još neko nečega kratkog sjeti, ima vremena do vikenda....

Drugo: možemo li do večeras sastavljati kratke definicije mana i nedostataka dosadašnjih protesta. Puno ćete mi pomoći ako navedete neke kratke i nedvosmislene odrednice tih nedostataka....

Hvala, još jednom, hvala... (zaboravih napisati da garantujem da ovo radim besplatno i bez naknade, otvorene ili skrivene). Toliko dugujem svojoj porodici... Zbog toga ću rezultate podijeliti s vama.....a vi ćete odlučiti kuda dalje s tim.

45cents
Mogly

#240 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Mogly »

45cents wrote: a) koje su najznačajnije prednosti dosadašnjih protesta?
Sad ljudima kada pukne film, imaju se gdje isprazniti. A puca uvijek kada se obrate bilo kojem službeniku po bilo kojem pitanju (između ostalog).
suncica24 wrote: STA CEMO RADITI???
:cry:
Odrediti konkretan cilj tog konkretnog protesta, i raditi na realizaciji. Jest topla voda, ali nedostajalo je do sada, priznaj. Ako je cilj protest da se ukaže na ... onda moraš računati na malobrojnost. Na žalost, jer bi u normalnim zemljama izašlo mnogo više ljudi, ali o tome je već toliko napisano da ne vrijedi sada pisati esej o tome gdje živimo. Dakle konkretan cilj.
suncica24 wrote: 1. To što niko ne stoji za svega ovoga može biti i prednost i slabost. Kratkoročno je prednost, a dugoročno slabost. Jer, borimo se protiv nečeg, ali SE NE BORIMO ZA NEŠTO! Šta je to "NEŠTO" i kako ga definisati, posmatrati i ocijeniti je glavna stvar na kojoj, mislim da se zapelo.
Sada uskačeš sama sebi u usta. Ako se samo borimo protiv nečega, onda smo građani koji ukazuju na problem i tačka. Ako se borimo za nešto, onda nam je formalizacija neophodna. Znači ostaje vječito pitanje, šta hoćemo?
45cents

#241 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

suncica24 wrote:
45cents wrote:A šta je misliš pitati?

Možemo li ti pomoći da sastaviš pitanja?
To i govorim .
Hajde da idemo kod nje, da je pitamo, da joj kazemo i da ne dozvolimo da to sto ce sat vremena dnevno odvojiti za gardjane zloupotrijebi za promociju.
Ako vec hoce da radi, neka radi, ali neka se tim ne busa u prsa i neka to ne bude prica, bez konkretnih akcija.

Znaci...45cents, trebamo nastaviti zivkati svoje prijatelje i ovo sto je gradonacelnica ponudila, "iskoristiti" da radai, a ne da prica. Pa makar joj svaki dan, svako od nas, morao ici na vrata!

Sunčice: nećemo tako, sine.

Ovako predlažemo: da odu dvoje-troje i pitaju da li je gospođa zainteresovana za gore navedene prijedloge.
Ljudi su u velikim pripremama naznačenih materijala, ali ih ne žele bacati kroz prozor. Neko mora s njom to dogovoriti, a ona da potvrdi da će to ozbiljno nadgledati tokom regularnih procedura rada Vijeća grada Sarajeva (tokom usvajanja). Za proopise koje treba usvojiti Skupština KS, biće malo teže, ali skontaćemo prihvatljiv model.
I još nešto - sve što se ovako radi u dubokoj pozadini, moji prijatelji rade bez naknade (besplatno), i bez neke očekivane/neočekivane nagrade. Čak šta više, mnogi hoće ostati anonimni.
Treće: u pripremi je velika analiza nedostajućih propisa i spisak mjera koje treba poduzeti da se izbjegne siituacija da se sljedeći maloljetni ubica majmunski iskezi i procijedi "Ništa mi ne možete".

Pozdravi je od 45cents i od raje s Foruma - reci joj da grupa ljudi danonoćno pišu, sastavljaju, koordiniraju. Nemoj da nas ona sad ostavi kao ribe na suhom, pa da moramo čekati novog gradonačelnika (zna ona šta to znači).

Sunčice, znam ja da to Ti možeš. Uzmi par prijateljica, napravit ćemo brifing i iskoristite građansko pravo audijencije kod gradonačelnice.

Usput, SB može samo profitirati u političkom smislu ako prihvati naše analize i prijedloge....
sunčan dan

#242 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by sunčan dan »

Gdje god se okreneš - nepravda, neimaština, lopovluk..... Posla ima da radimo non-stop ko' dragstor. Prozivati i samo prozivati, imena naših političara nam ne manjka, toga imamo u izobilju. :x
Boriti se kako znamo i umijemo protiv svega rečenog. Ako ne znamo - naučićemo step by step, a da li umijemo, e pa čitajući ove postove do sada vidim mnogo pametnih glavica koji dobro poznaju materiju na bilo kom polju. ;-)
Ma dok je vas takvih ja se ne bojim da ovi protesti ne uspiju. Hvala vam ljudi. ;-)
45cents

#243 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Otkako smo svi shvatili da od ostavki neće biti ništa, onda nas je "život" natjerao da razmišljamo o rezervnim pozicijama.

Otkrili smo da smo tu još jači - zna se kako prolazi onaj koi odbija "drugu šansu". Opet neće biti smijenjen, ali gubi rejting i gubi ugled (tako se ponašaju samo oni kockaste glave).

Još se bolje zna kako prolaze oni koji su toliko zaslijepljeni svojom "veličinom" pa ne mogu prepoznati čak ni zadnje šanse.

Jačanje svijesti građana donosi mnoge prednosti!
palermo

#244 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by palermo »

Mogly wrote: Ako se samo borimo protiv nečega, onda smo građani koji ukazuju na problem i tačka. Ako se borimo za nešto, onda nam je formalizacija neophodna. Znači ostaje vječito pitanje, šta hoćemo?
Ne bih rekao da si potpuno u pravu.Naprimjer, ako je fokus ostavka S.S ti si protiv nekog (nečeg), ako je fokus na tome da si ZA to da ti dijete može mirno i bez straha ići u školu i hodati ulicama, onda si ZA nešto, i ne mislim da je formalizacija neophodna.
Inače, slažem se sa tim da ljudi koji su angažovani najviše na ovome trebaju sami da odgovore na pitanje, što hoće, koje su njihove granice, što su njihovi krajnji ciljevi. Upravo ono što Sunčica reče, Ko je ko, zasto je ko, ko je tu i ko smo MI!
JMJ

#245 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by JMJ »

Ne, drugarice Borovac.Funkcija gradonacelnika/ce je javna i zato odnos sa javnoscu mora biti javan. Mobilni telefon( i sms ) mi placamo!Imate vi svoj OPIS POSLA, a ako nemate, hajmo da vidimo kako se to u EU radi, eto , velite i vi i vasa stranka da tezite ka EU!
Dragi moji,
Ne budite ludi, kakav mobilni i sms, jesu li besplatni pozivi na taj svemoguci broj!?
Valjda ima posla, ne moze citav dan provesti sa mobitelom u ruci!

Zna se kako JAVNI FUNKCIONERI komuniciraju sa JAVNOSCU! Evo sve i da je nazovem, pa da po stoti put ona ima sansu da kaze "STO NISTE REKLI...DOSLI...", i ostale gluposti,

Ko je nazove ili posalje poruku-MAGARAC BIO. Ona bi sad pristala na sve ,samo da ostane gdje jeste. NE DOZVOLITI JOJ DA ISADNE NA KRAJU DOBRA GRADONACELNICA!!!
suncica24

#246 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by suncica24 »

Sunčice: nećemo tako, sine.

Ovako predlažemo: da odu dvoje-troje i pitaju da li je gospođa zainteresovana za gore navedene prijedloge.
Ljudi su u velikim pripremama naznačenih materijala, ali ih ne žele bacati kroz prozor. Neko mora s njom to dogovoriti, a ona da potvrdi da će to ozbiljno nadgledati tokom regularnih procedura rada Vijeća grada Sarajeva (tokom usvajanja). Za proopise koje treba usvojiti Skupština KS, biće malo teže, ali skontaćemo prihvatljiv model.
I još nešto - sve što se ovako radi u dubokoj pozadini, moji prijatelji rade bez naknade (besplatno), i bez neke očekivane/neočekivane nagrade. Čak šta više, mnogi hoće ostati anonimni.
Treće: u pripremi je velika analiza nedostajućih propisa i spisak mjera koje treba poduzeti da se izbjegne siituacija da se sljedeći maloljetni ubica majmunski iskezi i procijedi "Ništa mi ne možete".

Pozdravi je od 45cents i od raje s Foruma - reci joj da grupa ljudi danonoćno pišu, sastavljaju, koordiniraju. Nemoj da nas ona sad ostavi kao ribe na suhom, pa da moramo čekati novog gradonačelnika (zna ona šta to znači).

Sunčice, znam ja da to Ti možeš. Uzmi par prijateljica, napravit ćemo brifing i iskoristite građansko pravo audijencije kod gradonačelnice.

Usput, SB može samo profitirati u političkom smislu ako prihvati naše analize i prijedloge....
Ja nisam sin, nikako :D

Mislim da ja, kao gradjanka, mogu samo otici kao gradjanka.
Svaka strategija, prijedlog, način...rjesenja problema treba biti inicirana s njene strane.
Ako ne...ako joj vec neko drugi zeli pomoci sa rjesavanjem problema, red je da to "joj" sam kaze, donese, objasni, predlozi, da.
A ne ja...

Ja mogu otici, zajedno sa prijateljima i prijateljicama, i spremna sam na to, i reci sta me muci i sta ona ne shvata i nece da prihvati sta nas muci...
A ako ona ne zna to rijesiti...nek ide ko zna i ko moze pomoci da se problem rijesi.
Jer...svi imamo isto gradjansko pravo: Da pitamo i ukazujemo na probleme, a oni koji hoce i mogu i da ga rjesavaju.
Zar ne?

PS. Mislim da bi se pozdravima s foruma "veoma obradovala"... :lol:
palermo

#247 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by palermo »

JMJ wrote:NE DOZVOLITI JOJ DA ISADNE NA KRAJU DOBRA GRADONACELNICA!!!
A zašto joj ne dozvoliti da ispadne dobra gradonačelnica.Ne kontam ja baš tu logiku...................zapravo, kontam, al mislim da je pogrešna
amrica

#248 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

suncica24 wrote:[

Ja mogu otici, zajedno sa prijateljima i prijateljicama, i spremna sam na to, i reci sta me muci i sta ona ne shvata i nece da prihvati sta nas muci...

Suncice, bice mi drago ako grijesim, ali mislim da ti kao gradjanka mozes samo nazvati, a sanse da dodjes do nje su kao da dobijes na bingu jack pot.
suncica24

#249 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by suncica24 »

amrica wrote:
suncica24 wrote:[

Suncice, bice mi drago ako grijesim, ali mislim da ti kao gradjanka mozes samo nazvati, a sanse da dodjes do nje su kao da dobijes na bingu jack pot.
ZNAS STA?

Mislim da si upravu :roll:
vedderedi

#250 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by vedderedi »

samo gost wrote:
palermo wrote:
45cents wrote:A šta mislite šta je najveća dosadašnja prednost protesta?

Ako sam dosadan sa pitanjima, samo recite. Prekidam isti čas!quote]

Što
se mene tiče odgovor mi je prilično jasan, samo bih preformulisao
umjesto prednost u korist.Dakle, najveća korist od protesta je što se
pokazalo da su uopšte u ovoj sredini mogući.Da postoji nukleus koji ima
šansu (naravno, ne nužno u ovom obliku i ne nužno ovi ljudi) da sutra,
prekosutra izadje sa idejom koja će istinski zatalasati mase.I upravo
zbog toga smatram da je negdje vrijeme da se počne misliti o prestanku
ovih protesta upravo da se ne bi ruinirala sama ideja protesta, jer
bojim se u suprotnom počet će se na njih gledati kao jedan izolovani
performans grupe ljudi koji biju svoje lične bitke.
I mislim da je
pogrešno ovdje govoriti o pobjedama i porazima, ostavka S.S uopšte ne
mora dugoročno gledajući značiti nikakvu pobjedu kao što ni njegov
ostanak ne znači, opet gledajući dugoročno, nikakav poraz. Posmatrano u
nekim drugim vremenskim kategorijama, ovi protesti mogu ostati
zapamćeni i kao početak sazrijevanja ideje o tome da je moguće
građansko društvo u kojem svaki pojedinac ima načina da izrazi i utiče
na politiku koja se direktno tiče njega.
I zbog toga mislim da
frustracije pojedinih protestanata koje iščitavam iz nekih postova
uopšte nisu na mjestu, ja mislim da je pobjeda već davno postignuta,a
to što je nekada jasno ne možemo vidjeti, šta će te to je ponekad
čovjekov usud

P.S Meni nisi dosadan, mislim da su to zapravo prava pitanja
Ne znam da sam kad na ovoj temi vidjela bolju i konstruktivniju prepisku. Svaka čast! Postavili ste prava pitanja o kojima treba razmišljati. A razmišljati se mora dugoročno, a u toj istoj perspektivi treba posmatrati i proteste. Koje su koristi od njih? Pa, eto, postoji energija, još neusmjerena u pravom smjeru i na pravi način, ali postoji. Postoje 'misleći' ljudi, nismo svi baš skroz lobotomizirani i kao što reče Palermo, vođena tom energijom pojaviće se i ideja koja će sve to zatalasati ispravno. Nama se žuri, ali stvari će se mijenjati samo dugoročno. Pa nismo ni propali u roku 'odmah', već smo propadali u procesu, negativnom, ali ipak procesu. E samo u procesu možemo i izaći iz ovoga, a procesi traju.

Ne znači ovo da sad trebamo sjediti i čekati, ne, već treba razmišljati dalje o tome kako ovu početnu energiju pravilno usmjeravati, gledati oko sebe i tražiti tu ideju koja je neophodna, privlačiti druge, prilaziti drugima, misliti, misliti, misliti... Mislim da je mnogima iz Palermovog odgovora o tome zašto ljudi šute i trpe razmišljanje najteži proces kojem se moraju (ponovo?) naučiti.
Ja bih dodao jos da mi koji nismo lobotomizirani i koji na bilo koji nacin ucestvujemo na ovim protestima imamo i historijsku odgovornost da probudimo ostatak ovog uspavanog (mada bih ja radije rekao isprepadanog i isprestravljenog) bh. stanovnistva. Dosta se postiglo dosadasnjim protestima i ne da ne mozemo, nego ne smijemo odustati od daljnjih protesta. Ne smijemo radi Denisa, radi Ljubice, radi svih nas i nasih najblizih koji se voze u tramvaju i hodaju ovim gradom, i danas-sutra radi nase djece kojoj trebamo ostaviti ovaj grad i ovu drzavu u nasljedje. Sve oci su uprte u Sarajevo i u ovo sto cemo mi uraditi. Ovo zaista moze biti grudva koja ce pokrenuti lavinu. Ako pogledate brojne primjere protesta u zadnjih mjesec-dva, vidjecete da je ostatak BiH vec poceo da uci od nas.
:bih:

45cents, svaka cast za pravljenje te SWOT analize
suncice, ako odes kod Semihe zamoli je da podnese ostavku, isto kao sto je zamolila i ona zena (putem javljanja u program) na Zabranjenom forumu, i neka tim cinom ucini ogromni korak za razvoj demokratije u BiH, a samim time i BiH (ako je pravi patriota, u sta ne sumnjam da ce uvijek reci, bar pred kamerama).

Sto se tice narednog protesta. Da li bi se mogao uraditi neki slican najavni spot kao za onaj od 6.4. (sa Tajom koji govori "suti i trpi) koji je bio na pocetku stranice protest.ba ?
Locked