Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
Post Reply
Liberalism

#226 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by Liberalism »

Crnogorska rivijera ove je godine hit destinacija. Iako su godinama imali uzor upravo u hrvatskom turizmu, ispravna strategija i velika ulaganja dali su rezultata. U Crnoj Gori danas pjevaju najveće svjetske zvijezde, u njihovim hotelima nema mjesta, restorani rade cijelu noć. S druge strane, u našem najjačem turističkom adutu Dubrovniku sezona je, kako se čini, podbacila.
E kad u Crnoj Gori restorani rade cijelu noc, u Gorazdu ce se sve zatvoriti u 23:00 pa ko je gladan u ta doba nek ide u Pljevlja. Cuj ti turisti se nasli pametni traziti u ponoc da veceraju.
_veleposlanik

#227 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by _veleposlanik »

samo da dodam

meni nista sladje nije bilo, cini mi se u cijelom zivotu :D da nakon dobre feste u GZ, bio to festival ili ne, oko 3 ili 4 sata ujutro, uzmem jednu polaganu sirnicu ili burek kod Ukusa (ili Arome, ne sjecam se sad bas dobro), onaj kod male pijace :D

u zadnje vrijeme su to bile suhe kifle, i mozda pokoja buhtla kod Korza :D ali nemojte mi reci da to moze zamijeniti bilo koju pitu!

dakle, kao sto smo u svemu na zacelju kao kanton u BiH, po ovom pitanju nismo iznimka...
Liberalism

#228 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by Liberalism »

Jeli i jedan novinar dosao na otvaranje Festivala?
BarbaDue

#229 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by BarbaDue »

@_veleposlanik,
E da, onaj kome je lijepo, njemu je lijepo i sa kiflama na kraju veceri, a da ne govorimo o veri najs pitama!
Ne mogu se opisati osjecaji koji se ponekad dozive u goraždanskim nocima, ali prije toga trebas imati zdrav mozak
i voljeti grad i ljude u njemu. Bez toga nista, steta sto pojedinci to nemaju, niti ce kad imati!
Ljudi da izađete sad na ulicu, i pogledate te vesele ljude, tu djecu, koja se igraju ispod drveca i zezaju ulicne prodavace.
Mlade koje se sramezljivo ljube. Takve stvari treba gledati i uzivati u njima.

P.S. Bolesnicima, u sumu!
_veleposlanik

#230 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by _veleposlanik »

BarbaDue wrote:@_veleposlanik,
E da, onaj kome je lijepo, njemu je lijepo i sa kiflama na kraju veceri, a da ne govorimo o veri najs pitama!
Ne mogu se opisati osjecaji koji se ponekad dozive u goraždanskim nocima, ali prije toga trebas imati zdrav mozak
i voljeti grad i ljude u njemu. Bez toga nista, steta sto pojedinci to nemaju, niti ce kad imati!
Ljudi da izađete sad na ulicu, i pogledate te vesele ljude, tu djecu, koja se igraju ispod drveca i zezaju ulicne prodavace.

@BarbaDue

ja sam samo htio kroz smijesnu ali istinitu cinjenicu iskazati svoje nezadovoljstvo zbog kojekakvih "pravila" u gradu, pogotovo kada su mnogima najveseliji dani u cijeloj godini!

meni je moj grad lijep kao slika, i svakom ga tako prezentiram. s ponosom govorim i cijenim te ljepote koje navodis. medjutim, to je samo upravo slika, stvarnost znamo kakva je. zbog te stvarnosti ja tipkam odakle tipkam, i ne, ne mogu prihvatiti ljubav i estetiku a zanemariti cinjenice: neimastinu, bezbrizje, propast...

Gorazde, kao i Bosnu, volim i mrzim u isto vrijeme. nekom je to tesko shvatiti...

ljepotu imamo i ona tu stoji, prirodu nam (zasad) niko ne moze oduzeti. podrazumijeva se da nam treba biti lijepo, ali nije. tu treba insistirati, a ne ponavljati ono sto svi znamo...
AO83

#231 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by AO83 »

Mislim da je Festival Prijateljstva najznacajniji dogadjaj koji se desava u Gorazdu, i zbog toga treba da odamo svoje postovanje prema tim danima, ali takodje da ucinimo sve sto mozemo da se tih 10 dana konstantno poboljsavaju sto organizacijom, sto izvedbama.

Nisam nimalo zadovoljan izvodjacima ove godine, ali takodje sam svjestan nekih stvari koje nasa publika totalno ignorise.

Najlakse je kritikovati tudji rad. Uzmimo u obzir budzet, ne kazem da je mal, ali ako ga uporedimo sa ostalim budzetima (festivala i drustvenih dogadjaja) onda dolazimo do zakljucka da je Festival prilicno dobro organizovan.

Svi ste do sada naveli kako nebi pozvali folkere - pa koga bi vi pozvali?!? Zelim da cujem. Eh sada vidite ja bih pozvao U2, ali sam pri sebi i znam da za 10,000KM nebi sa mnom ni razgovarali a kamoli u Gorazde dosli.

Smeta mi to sto je Kurtovic kao neki predsjednik tog odbora. Nema mjesta za politiku u festivalu, i prema tome on nije kompetentan da radi ono sto radi. Izbori nam dolaze, nadam se da ce te iskoristiti priliku i izabrati nekog boljeg i sposobnijeg - ako taj postoji.
sharwoodforest

#232 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by sharwoodforest »

blago onome kome se ovakav festival svidja. sretno vam bilo.
jugoistocnjak

#233 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by jugoistocnjak »

Festival prijateljstva jeste najvazniji kulturni dogadjaj u Gorazdu tokom ljeta, a to pokazuje i broj Gorazdana koji to svakodnevno prate. Ko to negira, ima problema sa samim sobom. Moze li festival biti bolji? Naravno da moze i treba da bude. Treba li se Mustafa Kurtovic trpati svugdje? Pa ne treba, jer mozda i nema svugdje koristi od njega, ali nacelnik opcine treba biti upucen u desavanja u opcini na cijem je celu. Privatno, ne mislim da ima kakve koristi od njega u organizacionom odboru.
Moze li se promijeniti pisanje nekih individua na ovoj temi? E, to je malo teze ocekivati, jer se radi vec o "tezim slucajevima" koji su u sukobu sa samim sobom. Uostalom daj nek' se oni pohvale sta su to oni uradili konkretno po pitanju festivala osima pljuvanja na sve oko sebe i "papagajskog" ponavljanja istih fraza. Zao mi je sto ovaj festival ne mogu pratiti i licno, ali zelim lijepu zabavu svojim sugradjanima.
Liberalism

#234 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by Liberalism »

Vidicemo veceras sta ce biti. Uglavnom od Ramba niko nista specijalno i ne ocekuje, tako da ce se samo produbiti nezadovoljstvo u i oko festivala. Inace, svima onima koji uzivaju u velicanstvenom i nikad boljem festivalu zelim da se dobro provedu uz Halida Beslica koji ce pravo sa svadbe na festival, sto samo pokazuje kolko im je bitan festival.
_veleposlanik

#235 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by _veleposlanik »

moze li koja slika da vidimo ambijent? :)
BarbaDue

#236 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by BarbaDue »

Ovo su fotografije snimljene; 2. avgusta u 1:30 sati, i ja nesto ne vidim da se raja ne druzi i da su zatvorene kafane.
Maksuz su snimljene za zlonamjerne, ovo bi trebalo da im zatvori labrnje :x
Image
Image
Image
Puno pozdrava za ostale... :thumbup: :bih:
_veleposlanik

#237 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by _veleposlanik »

hvala na slikama.

nisam mislio "zlonamjerno", ustvari, kontao sam da ce to biti slike u najvecoj spici (vjerovatno izmedju 20 i 22h), cisto iz znatizelje.

hvala jos jednom. :)
BarbaDue

#238 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by BarbaDue »

Ne ove su slikane u kasne sate, da bi se pojedincima dokazalo da se moze sjediti u kaficu i u pola dva, dva, pa i dalje...
Akobogda, sutra stizu i slika sa same spice, samo se strpite....
Pozdrav.
Liberalism

#239 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by Liberalism »

Ma kakav Pariz ili London (sto bi reko nacelnik) u ta doba da bog da da u New Yorku ima vise ljudi.

Gdje ce biti kad je do 01:00 sat muzika smanjena ili iskljucena svugdje. Milion ljudi se zalilo na dim od rostilja ko na najgorim teferičima.Valjda ce neko na svojim snimcima spice prikazati bar dio atmosfere kako se ljudi guse u rostiljskom dimu i to one najgore vrste kada se prze cevapi od skoro pa pokvarenog mesa.

Usput, u Gorazdu nije nikada bilo vise ljudi nego sinoc. Ali samo je 15-tak ljudi znalo rambove pjesme, sto donekle govori da je vecina dosla radi teferiča. Ja nestigoh na ramba, niko ne rece da se festival zavrsava prije 24:00. Valjda zbog uroka zavrsavaju prije ponoci.
sharwoodforest

#240 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by sharwoodforest »

meni je rambo bio ok, iznenanadio me stvarno. znala sam par pjesama, ostalo su mi bile kao dobre varijacije na temu u jazz stilu. meni se to svidja, fin koncert. i vatromet je bio odlican.
ostala bih do kraja da je bilo jos sta da se poslusa, ali je fajront u dvanaest. sta cu, odem poslusam koga zelim i to je to. kasnije je samo copy paste svakodnevnice, sjedi u kafanu i cekaj da te poliju hladnim tusem i kazu idemo raja fajront u jedan.
sta mislite da li se moze dovesti u vezu zabrana nastupa dubioze kolektiv sa ucescem semihe borovac na otvaranju festivala?
inace, nema vise zvijezda, ceka se saban saulic da odernecimo do kostiju i btw, zna li se, hoce li saban na svom repertoaru imati pjesmu Mihajlo?
barba bolan, nemam ja nista protiv tebe, samo ti slobodno uzivaj, ali dozvoli i meni da kazem da ovo nije dobro i da bih za one pare od poreza sto sam dala sponzorima ( kao i ti, naravno ) trebala i morala imati bolji izbor za vlastiti ukus.

rambo sinoc dobro rece:

Moj entitet gaji natalitet
jer kvantitet proizvodi kvalitet
tako misli svaki propalitet
suze i sline isti salinitet
Gunar

#241 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by Gunar »

pa đe su te slike s festivala?

dajte, malo nam docarajte tu atmosferu, sta ste se stisli!?
BarbaDue

#242 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by BarbaDue »

kiki-miki wrote:Može li mi iko reći kakav je program do kraja sedmice i ko nastupa?
Ovdje ti je program Festivala, posluzi se...
http://www.festival.gorazde.ba/index.ph ... &Itemid=64
BarbaDue

#243 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by BarbaDue »

Pa sta kazes...??
Ima li sta zanimljivo... :-D
BarbaDue

#244 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by BarbaDue »

Dobar izbor, uvjek se nađe nesto za pogledati.
Bujrum u Goražde...Dragi prijatelji.
inspire_me

#245 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by inspire_me »

jugoistocnjak wrote:Festival prijateljstva jeste najvazniji kulturni dogadjaj u Gorazdu tokom ljeta, a to pokazuje i broj Gorazdana koji to svakodnevno prate. Ko to negira, ima problema sa samim sobom. Moze li festival biti bolji? Naravno da moze i treba da bude. Treba li se Mustafa Kurtovic trpati svugdje? Pa ne treba, jer mozda i nema svugdje koristi od njega, ali nacelnik opcine treba biti upucen u desavanja u opcini na cijem je celu. Privatno, ne mislim da ima kakve koristi od njega u organizacionom odboru.
Moze li se promijeniti pisanje nekih individua na ovoj temi? E, to je malo teze ocekivati, jer se radi vec o "tezim slucajevima" koji su u sukobu sa samim sobom. Uostalom daj nek' se oni pohvale sta su to oni uradili konkretno po pitanju festivala osima pljuvanja na sve oko sebe i "papagajskog" ponavljanja istih fraza. Zao mi je sto ovaj festival ne mogu pratiti i licno, ali zelim lijepu zabavu svojim sugradjanima.
Izvini, al' jedini koji na ovoj temi, na zadnjih 5 stranica, u svakom postu ponavlja istu recenicu si ti....pa dobro je vise, skontali smo sta hoces reci.....hajmo dalje

Da se usput i ja utefterim na spisak ovih nezadovoljnih festivalom, sve je vec receno, pa da ne ponavljam....elem, nadam se boljem slijedece godine, jer gore od ovoga sigurna sam ne moze biti :roll: :roll:
inspire_me

#246 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by inspire_me »

BarbaDue wrote:@_veleposlanik,

Bez komentara :skoljka:
Banksy

#247 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by Banksy »

Liberalism wrote:Ma kakav Pariz ili London (sto bi reko nacelnik) u ta doba da bog da da u New Yorku ima vise ljudi.

Gdje ce biti kad je do 01:00 sat muzika smanjena ili iskljucena svugdje. Milion ljudi se zalilo na dim od rostilja ko na najgorim teferičima.Valjda ce neko na svojim snimcima spice prikazati bar dio atmosfere kako se ljudi guse u rostiljskom dimu i to one najgore vrste kada se prze cevapi od skoro pa pokvarenog mesa.

Usput, u Gorazdu nije nikada bilo vise ljudi nego sinoc. Ali samo je 15-tak ljudi znalo rambove pjesme, sto donekle govori da je vecina dosla radi teferiča. Ja nestigoh na ramba, niko ne rece da se festival zavrsava prije 24:00. Valjda zbog uroka zavrsavaju prije ponoci.
Kad se roštilja, onda dimi.
Jel meso bilo pokvareno znaju oni koji su ga jeli.
Koncerti, svi i svuda, završavaju do ponoći.
Rambove pjesme napamet, ni u rodnom mu Herceg Novom, ne zna više od 15 ljudi, zašto bi Goražadani bili izuzetak.

Sad vidim, bogat i raznolik program. Pretpostavljam da je bio potreban veliki trud izorganizirati sve to u jednom tako malom gradu.

Goraždanima, dobar provod!
sharwoodforest

#248 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by sharwoodforest »

ne svidjaju mi se hvalospjevi lokalnim biznismenima i nacelniku sve u svrhu dobre predizborne politike. i to sve na mikrofon, da se cuje ko je sve hadzija u ovom gradu....
Liberalism

#249 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by Liberalism »

zar je to sanela sjercic zahvaljivala i bektu? Ja sam samo cuo da je pozivala ljude da glasaju za SDA. Evropski nema sta...

Koji jad i cemer.
sharwoodforest

#250 Re: Festival ( teferič) prijateljstva 2008

Post by sharwoodforest »

ma ne samo sanela, koja je usput bila malo " prevesela" pa je kasnije od sebe kino napravila sa pjevanjem mimo protokola, bez muzicke pratnje. u neko doba, onako zeljna da zadovolji, pa pita raju; sta cete sad, pa, sta da pjevam, pa refreni navijacke himne sa greskama u stihovima......hej, katastrofa.
a halid je samo otisao, nije rekao ni alahimanet :mrgreen:

sinoc, pa ono je stvarno koridski rijecnik, ali kad je esma rekla da je i kleopatra neka dosla sve je bilo jasno. ja sam tu kleopatru jednom vidjela na televiziji BH ( be - en ) u ambijentu olicenja mudrosti i pameti, koja odgovara na pitanja gledalaca kakava im je buducnost i sl. zena je da bog sacuva i takvi nek su nam bas dosli da uvelicaju festival. gdje je kleopatra spavala, i ona u novom hotelu?
ja bih ipak da pitam kleopatru; molim te preuzvisena kleki, reci nam, kakva je subina festivala prijateljstva u gorazdu ?
a mozda je sad kleopatra na festivalu prijateljstva u zvorniku gdje je preksinoc pjevao zeljko joksimovic. bilo je oko 10 hiljada dusa......
nesto mi je ovo poznato?

Skoro 10.000 građana Zvornika, ali i stanovnika susjednih općina prisustvovalo je otvaranju "Zvorničkog kulturnog ljeta" i koncertu Željka Joksimovića na ljetnoj pozornici pored obale Drine, na kojoj se već osmu godinu zaredom, od 2. do 8. avgusta održava ova manifestacija po kojoj je ovaj grad nadaleko poznat.

Joksimovićeva gošća bila je Jelena Tomašević, ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji, kojoj je Željko uradio prvi album, koji bi se uskoro trebao pojaviti u prodaji.

Na "Zvorničkom kulturnom ljetu" nastupit će i Tijana Dapčević, grupe "Van Gogh" i "Hari Mata Hari"... a prateći sadržaji bit će izložbe i sportska takmičenja.
Last edited by sharwoodforest on 05/08/2008 18:10, edited 1 time in total.
Post Reply